![]() |
ja mam AR 156 1.9 Jtd spalanie średnio 6-6,5 litra na sto. większych awari nie mialem. jedyne co wymieniałem z części nie eksploatacyjnych to elementy zawieszenia, przegub, łożysko i silniczek od wycieraczek który spalił się z mojej winy. samochodem jeżdze ok 15 miesięcy i przez ten czas zrobiłem około 22 tyś km. jak trafisz na zadbany egzemplarz to nie powinno być źle z awaryjnością, przy kupnie uważaj na dwu mas bo wymiana może być bardzo droga.
a tak w ogole to polecam : www.forum.alfaholicy.org |
Cytat:
jeśli zwykła to w zasadzie z miejsca odpadają Ci świece, kable i cewka bo gdyby były to uszkodzone te elementy to na gazie auto by "strzelało", tutaj stawiałbym na wymiane filtru gazu i/lub regulacje, a w najgorszym razie wymiane reduktora (koszt około 350 zł) przy sekwencji rzeczywiście może to być świece, kable, albo cewka, ale tu też bym na początek zrobił regulację i czyszczenie instalacji |
Cytat:
Pozdrawiam. |
Cytat:
|
Panowie mam pytanie. Samochod ostatnio kiepsko mi palił wiec pojechałem do mechanika, stwierdził że swiece żarowe padaja, wiec wymieniłem wszystkie cztery. Po wymienie przyznam szczserze autko pali jeszcze gorzej niz przed wymiana. Zauwazyłem jedna rzecz, podczas wymiany swiec mechanik ani jednej swiecy nie nasmarował smarem. Czytalem ze powinno sie smarowac i czy moze to miec jakis wpływ na to jak autko pali?
|
wyminiles same swiece czy razem z kablami?
jaki model? bo niektore nie lubią zamienników tylko oryginalne bosha |
Witam:) Kupiłem na pierwsze auto Skode Felicje z 1995 r. Silnik 1,3 lxi co myślicie o tym samochodzie jakie osiągi, co się lubi psuć i spalanie. Co polecacie żeby zrobić w tym samochodzie żeby się miło jeździło?:)
|
Witam,
Mam problem ze swoim autem, mianowicie normalnie palił jakieś 12-13 litrów benzyny w mieście i ok 13-14 litrów gazu również w mieście. Ostatnio zaczął palić 29 litrów gazu i 20 litrów benzyny. Komputer nie wykazał żadnych błędów czyli tak jakby sonda Lambda, termostat albo przepływomierz byłyby w porządku. Czy to możliwe, że to np. wtryski i komputer nie wykrył albo pompa czy raczej wina, nie wiem np. zapchanych filtrów? Spotkał się ktoś może z podobną sytuacją? |
silnik normalnie się nagrzewa ? Jeśli nie to wymień termostat.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Wiem, że mam reduktor do wymiany bo jest nieszczelny ale nie sądzę aby przez to zużycie paliwa wzrosło dwukrotnie. Wielkie dzięki za pomoc!
|
skoro masz nieszczelny reduktor to Ci przepuszcza podtlenek lpg no nie?
|
Tzn. co tam przepuszcza to się nie znam ale "syczy" spod maski tylko czy reduktor od gazu bierze udział również w tworzeniu mieszanki z benzyną? W tej kwestii jestem zielony.
|
Panowie, jakie preparaty polecacie do zabezpieczenia podwozia auta na zimę?
|
Cytat:
duuzo znaków |
Środek BOLL tyle że nie w sprayu a na pistolet do kompresora. Jest gęściejszy i lepiej kryje. Jest stosunkowo tani i na auto klasy Renault Megane wystarczą 2,5 puszki :)
|
Dokładnie też polecam Baranka:
http://allegro.pl/4-sztuki-baranek-b...851880469.html 4 sztukami objedziesz 2 bardzo duże samochody - ale są też do kupienia pojedyncze sztuki |
a co przed barankiem? jak mam trochę rdzy, np. na zbiorniku paliwa?
|
Musisz wyczyścić - jak przykryjesz rdzę to wypadniesz z fotelem na asfalt kiedyś :)
|
Baranek z Novola również daje radę.
|
Cytat:
no wiadomo, że wyczyścić trzeba, ale co - wystarczy szczotka druciana, papier ścierny? czy coś innego? jakiś środek może polecacie do tego? albo do porządnego odtłuszczenia? |
Cortanin F
|
Cytat:
Kolego no obowiązkowo po wyczyszczeniu szczotką druciana lub też papierem ściernym musisz odtłuścić powierzchnie wtedy lepiej zlapie :) Odtłuszczać możesz np naftą albo rozpuszczalnikiem lub tym podobnymi asortynentami :) P.S Z wielką chęcią zamienię swoją rurkę (Renault Megane 1ph2 kombi 1.6 16V) na (Renault Lagune 1ph2 hatchback) Jeśli chodzi o silnik laguny to 1.8 16V lub 2.0 16V. Oczywiście Meganka posiada instalacje gazową sekwencję 4-tej generacji firmy STAG. A laguny poszukuję również na turbo podtlenku lpg :) :P Pozdrawiam :) Oczywiście kontakt na pw. Jeśli chodzi o kase to do dogadania :) Służę pomocą w dalszych częściach tematu również można pisać osobiście na pw :) |
Orientuje się ktoś z was może czy Ibiza II FL 1,4 60KM wychodziła bez wspomagania kierownicy?
|
Polecam wyjazd autem do Wawy jak ktoś chce pooglądać innych jak ogląda się małpki w Zoo.
- stojąc na czerwonym od jakiś 5 sekund obok przejeżdżają jeszcze 3 auta z rozpędu - włączanie się do ruchu 5 metrów przed autem jadącym 70 km/h to norma lokalna - na 2 pasach ruchu stały obok siebie 4 auta - w tym jedno na środkowym pasie a jedno dwoma kołami na chodniku :shock: - gość omija korek poza miastem jadąc totalnie poboczem - a ludzie - dosłownie uciekają do rowu |
Mam pytanie bawił się ktoś w wymianę wkładu lusterka w opel vectra? chodzi mi o model b jak to wygląda? bo czytam na necie niektórzy mają z tym problemy.Dodam,że lusterko podgrzewane i elektryczne.
P.s można na pw :) Dziadek Nie jestem z Krk :) tak tylko uszkodzony wkład |
brylant17 podjedz na ul. Mała góra na bieżanowie tam masz firme ktora na miejscu Ci wszystko zrobi :]
rozumiem ze tylko wkład-lustro uszkodzone |
mam problem z puntem 97r.
Nie wiem czy to akumlator,bendix czy szczotki na rozruszniku ale auto odpala tylko na "pych" Jak kręcę w stacyjce to zaraz kontrolki gasną i dupa bynajmniej jak sie pchnie (nawet 5 metrow) auto odpala od kopa.Aku miałem słaby ale go naładowałem i nadal to samo,nie wiem ale wygląda to tak jak by zaraz po przekręceniu kluczyka caly prąd szedł w p i z du .Mial ktos podobny problem? |
Może akumulator już się skończył i nie "trzyma" prądu.
|
Cytat:
uno 97r, problemem jest bendix, wrzucasz bieg i bujasz auto na lewo i prawo czy tam przod tyl i powinien odpalic, eh te fiaty :/ |
Jakie opony polecicie na zime ? 205/60/16
Glownie jazda w miescie, czasem wypad poza miasto |
Szukam mechanika pracującego w soboty. Potrzebuję zmienić rozrząd w audi a4. W tygodniu to raczej niemożliwe.
Polecacie jakiś zakład ? |
Tradycyjnie AUTO - KUBIK
W sobotę mieli otwarte od 8 rano do 14 - jakoś tak nie pamiętam dokładnie. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Sycylia! Tam się jeździ :D Małe miasta ale i Palermo.
Jedziesz na tydzień, bierzesz auto z wypożyczalni, wracasz do Krakowa i zaczynasz trąbić i jeździć jak wszyscy tam. Przeżycia zajebiste, stalowe nerwy. Tak porównując jazda w KRK to jest luz blues. Spokój jak na rybach, nic się nie dzieje. |
Cytat:
Cytat:
|
Zgadzam się. Zjeździłem autem z 20k km. ale takiego buractwa jak w Wawie to nie widziałem nigdzie. Nie daj boże, próbować pas zmienić. Nikt nie wpuści. Zwężenie? Jak się wepchniesz na chama to może. Spychanie na krawężnik i do rowu to normalka. Jedziesz, zmienia się na czerwone, a gość za Tobą ani myśli hamować. Piesi idą na zielonym, a kierowca trąbi. A najlepszy jest mój ukochany skręt z Al.Krakowskiej w stronę Jerozolimskich, pod pierwszym wiaduktem od strony Okęcia. Totalna wolna amerykanka. Z prawego pasa nagle ktoś skręca w lewo. Pas się kończy? To co... jedziemy przed siebie.
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 11:38. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl