Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   [XII Kolejka] WISŁA Kraków - Termalica Nieciecza, 18 października, 15:30 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9535)

Marcin_fan 18.10.2015 20:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez fialo (Post 1417389)
Paralityk, kaleka, miernota, parapiłkarz, pokraka, łajza, pseudokopaczyna, nieudacznik, lebioda, patałach, łamaga, antytalent, oferma, niezdara, sierota, ciamajda, ciapa, gamoń, wymoczek, partacz, niedojda, fajtłapa, ciemięga, niedołęga, dyletant, niemota, mimoza, niedorajda, osioł, łachudra, popapraniec.

Ktoś zna jeszcze jakieś kulturalne określenia na "grę" Macieja Jankowskiego? Przecież to co gość sobą prezentuje jest niewiarygodne. Chłop jest chyba najsłabszym zawodnikiem w ostatnich 10 latach w Wiśle, na pewno na równi z asami pokroju Czekaja, Frederiksena. I gra w pierwszym składzie non stop i u Smudy i u Moskala. Czy on ma na nich jakieś kwity? Najgorsze jest to, ze to osobnik kompletnie pozbawiony wstydu. Miał czelność poprosić o rozwiązanie kontraktu.

Klucz do wygrywania meczów to trzymanie Urygi i Jankowskiego z dala od składu. Za nich może grać ktokolwiek. Szkoda, ze młodzi prezentuja tak beznadziejny poziom. Umówmy się jest beznadziejnie na prawie każdym polu i boję się, że kroczymy ścieżką Śląska Wrocław, a wcześniej Widzewa i ŁKSu. Brak perspektywicznych zawodników, stadion wypełniony w 30% i mogę wymieniać i wymieniać.

Ciemność widzę, ciemność.

Czasem nie pomyliło Ci się z Sadlokiem ?

Kurz 18.10.2015 20:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez speedfashion (Post 1417392)
Do trzymanych z dala od składu dodałbym Cywkę. Przynajmniej na razie. Nie do końca rozumiem, co się z nim dzieje.

Wiem, że zdaniem wielu forumowiczów mamy potencjał na miejsce w środku tabeli. Nie czas i nie miejsce na toczenie sporów na ten temat. Chciałbym jednak widzieć w tych piłkarzach jakąś iskierkę, jakąś determinację. Po 15 minutach było wiadomo, że tego meczu nie wygramy. Większość naszych ataków to takie biegnięcie do przodu bez jakiegokolwiek pomysłu. Z kolei przy stałych fragmentach nasi piłkarze samodzielnie oddawali się pod opiekę zawodników Niecieczy.

Stworzyli przynajmniej 4 setki. W tym meczu nie zabrakło pomysłu, ale bramek. No i powinien być już tradycyjnie karny.

fialo 18.10.2015 20:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marcin_fan (Post 1417394)
Czasem nie pomyliło Ci się z Sadlokiem ?

Jeden i drugi poprosił o rozwiazanie kontraktu. Niektorzy nie mają wstydu.

mitmichael 18.10.2015 20:59

Donald tym swoim strzałem to nie wiem co chciał zaprezentowac, ze potrafi mocno kopnac? ta nieudolnosc strzelecka ostatnio strasznie poraza, staja przed polem karnym i nie wiedza co zrobic.

Kurz 18.10.2015 21:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mitmichael (Post 1417397)
Donald tym swoim strzałem to nie wiem co chciał zaprezentowac, ze potrafi mocno kopnac? ta nieudolnosc strzelecka ostatnio strasznie poraza, staja przed polem karnym i nie wiedza co zrobic.

Żaden z naszych zawodników, poza Brożkiem przed laty (choć i on miewał wiele kryzysów), nigdy nie słynął ani ze skuteczności ani regularności. To co się dzieje, to zatem nie przypadek, tylko coś czego należy się spodziewać. Gdyby byli i skuteczniejsi i regularniejsi, graliby gdzie indziej. Jako że w najbliższym czasie nie grożą nam lepsi, należy wziąć na wstrzymane, i czekać na następny losowy akt podwyższonej bramkostrzelności.

Revolver 18.10.2015 21:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kurz (Post 1417399)
Żaden z naszych zawodników, poza Brożkiem przed laty (choć i on miewał wiele kryzysów), nigdy nie słynął ani ze skuteczności ani regularności. To co się dzieje, to zatem nie przypadek, tylko coś czego należy się spodziewać. Gdyby byli i skuteczniejsi i regularniejsi, graliby gdzie indziej. Jako że w najbliższym czasie nie grożą nam lepsi, należy wziąć na wstrzymane, i czekać na następny losowy akt podwyższonej bramkostrzelności.

Losowy akt podwyższonej bramkostrzelności, zwany też "przełamaniem z przeciwnikiem, który akurat pracuje na zmianę trenera."

Karherop 18.10.2015 21:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mistico (Post 1417379)
moim zdaniem niepotrzebnie Moskal jest uznawany przez większość z Was za winowajcę tych wyników. Naszym problemem jest to, że prawie wszyscy nasi ofensywni zawodnicy są bez formy. (...) Przecież Moskal nie ma żadnej winy w tym, że Brożek czy Jankowski marnują dogodne sytuacje. To nie FIFA, gdzie trener (gracz) ma wpływ na to jak kopnie zawodnik :)

Nie oglądałem dzisiejszego meczu, tym bardziej nie mogłem być na stadionie, ale wypada skomentować ten wpis.

Jeśli za formę prawie wszystkich ofensywnych zawodników" nie odpowiada Moskal, to kto?

Moskal nie ma winy w tym jeśli Brożek, czy Jankowski marnują pojedyńcze sytuacje. Jeśli jednak marnuje setki każdy zawodnik z pola, to jest to już problem całej drużyny. Pewne schematy trenują na treningach i trener ma większy wpływ na wynik, niż się niektórym wydaje.

Trenera trzeba chwalić po zwycięstwie i ganić po porażce. Remis dla Wisły jest jak porażka, w szczególności z niżej notowanym rywalem na swoim terenie.

Może nie mamy zbyt szerokiej kadry i ogromnej ławki rezerwowych, ale ciągle 1 skład wcale nie jest na papierze słabszy od Ruchu, Termaliki, Korony, Łęcznej a i nawet Jagielloni, Pogoni i Piasta.

speedfashion 18.10.2015 21:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kurz (Post 1417395)
Stworzyli przynajmniej 4 setki. W tym meczu nie zabrakło pomysłu, ale bramek. No i powinien być już tradycyjnie karny.

Cztery setki w meczu z przeciwnikiem, który niemalże nie wychodził z własnej połowy. Szału nie ma.

Absolutnie nie winię Moskala. Jestem raczej zdania, że kwestie finansowe zabijają ducha tej drużyny.

Swoją drogą - ciekawe, co planuje Cupiał. Jeśli chciałby odsprzedać Wisłę, żeby coś tam do jego kieszeni wróciło, to realizuje to w najlepszy z możliwych sposobów. Niedługo marka "Wisła Kraków" będzie warta jakąś symboliczną złotówkę.

KOALIK 18.10.2015 21:25

Czym kierowano się podpisując na trzy lata kontrakt z niechcianym w Ruchu Maciejem Jankowskim?

Jak to jest, że niektórym zawodnikom nie daje się szans wykazać w kilku meczach z rzędu, a jeśli już to na innych pozycjach (ostatnie przykłady to Stępiński i Barrientos), a niektórych wystawia się w kilkudziesięciu spotkaniach i oni notorycznie zawodzą.

silver03 18.10.2015 21:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kurz (Post 1417395)

Nie trzeba cudów na kiju, żeby stworzyć 4 setki z Termalicą, Koroną czy innymi patałachami, gdzie grają jakieś Cebule, Sylwestrzaki i inne Wilusze. I nie mówcie, że takie Korony, Termaliki dysponują lepszymi składami niż Wisła z reprezentantem Polski, jednym z najlepszych skrzydłowych w ekstraklapie (Donald), byłym królem strzelców, jedną z silniejszych linii defensywnych, bo jest to śmieszne.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1417401)
Jeśli za formę prawie wszystkich ofensywnych zawodników" nie odpowiada Moskal, to kto?

Z wypowiedzi na forum niektórych osób odnoszę wrażenie, ze trener Moskal jest odpowiedzialny dosłownie za nic.

Kurz 18.10.2015 21:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez speedfashion (Post 1417402)
Cztery setki w meczu z przeciwnikiem, który niemalże nie wychodził z własnej połowy. Szału nie ma.

A ile setek stworzyliśmy z Koroną, która grała bardzo podobnie?

cudlaty 18.10.2015 21:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AntyMod (Post 1417371)
.... ten cyrk ufundowal Kazkowi Cupial, Gaszynski i inni dycydenci .....nie da sie wygrywac meczow obroncami

Taaaa jasne! To weź zadzwoń do jakiegoś Szejka, gość przyjedzie z walizką petrodolarów, ściągnie Kloppa, razem z nim z piętnastu grajków z Bundesligi i wtedy będziemy mogli wymagać wygranych z Niecieczą, Łęczną i Koroną! Chłopie ochłoń!
Wskaż mi lepszych grajków w tych trzech wyżej wymienionych ekipach niż Brożek, Jankowski i Ten "Murzyn" jak o nim piszesz patałachu! Kazek, Kazek i Kazek! Proponuję Panią Jadzię, sprzątaczkę szatni Wisły na trenera! Myślę, że ona z Głowackim przed meczem lepszą taktykę ustalą a i tańsza jeszcze kobiecina będzie od Kazka, więc na przyszłą rundę zaoszczędzimy w klubie te 10 koła miesięcznie. No bo czyż szczytem odwagi trenerskie nie byłoby zrobienie zmian w tym meczu nie w w 61 i 86 minucie a w np. 46? czyż szczytem marzeń naszych nie jest wyper..lenie Boguskiego i wpuszczenie w jego miejsce Marszalika? Ech!... szkoda gadać

Davss875 18.10.2015 21:41

Jakby to powiedział Stanislav Levy " Nie mam piłkarzy tylko pozorantów" To są pozoranty, nie piłkarze, więc cudów się nie spodziewać !!

fialo 18.10.2015 21:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KOALIK (Post 1417404)
Czym kierowano się podpisując na trzy lata kontrakt z niechcianym w Ruchu Maciejem Jankowskim?

To jest nie do pojęcia.

---

Nie popadajmy też w paranoję w drugą stronę. Jak mówiłem wcześniej - mam kisiel we łbie jeżeli chodzi o to czy zwalniać KM czy nie (choć po ostatnich występach coraz bardziej wydaję się mi że KM już prochu nie wymyśli, nie zmienia taktyki cały czas to 4-5-1, słabo reaguje na wydarzenia boiskowe, zmiany słabo trafione itd.), ale trzeba to sobie jasno powiedzieć. Za wyniki (beznadziejne) odpowiada KM i cały pion sportowy. Ja rozumiem, że ma związane ręce - długi, beznadziejna kadra, ale myślę, że mógłby działać bardziej kreatywnie - tj zmieniać czasem żelazny skład oraz żelazne 4-5-1, dopracować stale fragmenty gry (tylko mnie się wydaję, że ten element u nas to po prostu czynnik losowy, wyjdzie lub nie wyjdzie?), spróbować Cywki obok Mączyńskiego.. Możliwości rotowania składem są strasznie ograniczone, ale to w takich okolicznościach poznaje się dobrego trenera (vide Brosz w Kielcach).

Revolver 18.10.2015 21:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez silver03 (Post 1417405)
Nie trzeba cudów na kiju, żeby stworzyć 4 setki z Termalicą, Koroną czy innymi patałachami, gdzie grają jakieś Cebule, Sylwestrzaki i inne Wilusze. I nie mówcie, że takie Korony, Termaliki dysponują lepszymi składami niż Wisła z reprezentantem Polski, jednym z najlepszych skrzydłowych w ekstraklapie (Donald), byłym królem strzelców, jedną z silniejszych linii defensywnych, bo jest to śmieszne.

Z wypowiedzi na forum niektórych osób odnoszę wrażenie, ze trener Moskal jest odpowiedzialny dosłownie za nic.

Jak to za nic? Trener Moskal odpowiedzialny jest za to, żeby "być Wiślakiem z krwi i kości" i wtedy będzie "1906% poparcia."

Bo kogo obchodzą takie pierdoły, jak zdobywanie punktów? Przecież "gra się klei, tylko kopaczy dobrych nie ma." Przecież gdyby Kazek miał tak galaktyczną pakę jak Piast albo Łęczna, to dopiero pokazałby warsztat.

Każdy, ale to KAŻDY inny trener zostałby już dawno wywalony bez mrugnięcia okiem.

Patrvk 18.10.2015 21:48

Moskal powinien sam się bronić wynikami, a nie mówiąc że to nie jego wina i że nie jest odpowiedzialny za to czy za tamto. To kto niby jest winy słabej formy Wisły ???

Karherop 18.10.2015 21:49

Cytat:

Ok, tak też myślałem.

Kilka kolejek temu, chwaliliśmy Moskala, że z mocnymi rywalami ugrał niezłe wyniki (co zresztą było prawdą). Szybko okazało się, że Ci 'nieźli' sa tak naprawdę przeciętni (Lech, Górnik, Lechia). Mówiono: Moskal obroni się terminarzem. teraz będziemy lać frajerów, no to idziemy 0-1 z Łęczną, wygrana z P-BB, 0-0 z Koroną u siebie, 0-1 z Piastem, 0-0 z Termaliką. Teraz już zostali tylko 'frajerzy' z Białegostoku, Lubina, Chorzowa i półmetek będzie za nami.

Moskal chyba ma zamiar wykręcić średnią zdobytych punktów poniżej 1 pkt/ mecz oraz zwycięstw poniżej 10%. Na razie ma 1,18 pkt/mecz i 22% zwycięskich spotkań.

Średnio widzę naszą ligową jesień 2015, tak średnio.

No dobra, widzę bez ściemy, że będzie bardzo źle.

Fajnie byłoby kiedyś usłyszeć z ust trenera "Jeśli nie będziemy wygrywać średnio co 3 meczu (a gdzie tam choćby co 2) to oddam się do dyspozycji zarządu."

tommiyacht 18.10.2015 21:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Revolver (Post 1417411)
Każdy, ale to KAŻDY inny trener zostałby już dawno wywalony bez mrugnięcia okiem.

Nie zgodze sie. Zaden trener nie zostałby zwolniony teraz kiedy :

a) nie ma kasy na nic
b) dzieje sie "na górze"

Kurz 18.10.2015 21:57

Cytat:

Korony i Termaliki nie muszą dysponować lepszym składem. Piłka nożna to nie szachy, gdzie większość partii wygrywają białe. Wystarczy zastosować podobną taktykę, jak dzisiaj Termalika, żeby zniwelować ewentualne różnice i sprawić, że czołowe drużyny ekstraklasy stają się bezradne. Bo przecież to nie tylko nasza przypadłość, ale wszystkich "papierowych" mocarzy.

Revolver 18.10.2015 22:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tommiyacht (Post 1417415)
Nie zgodze sie. Zaden trener nie zostałby zwolniony teraz kiedy :

a) nie ma kasy na nic
b) dzieje sie "na górze"

Niby tak, bo to podpowiadałby zdrowy rozsądek, ale jeszcze nie tak dawno:

a) Gaszyński ponoć musiał przekonywać zarząd, żeby Kazka nie wywalali, a skoro "a)", to i:
b) Skoro była opcja wywalenia Kazka, to był ktoś na oku i związane z tym jakiekolwiek plany finansowe.

Od tamtego czasu pojawiła się sytuacja z Genkovem, która może te ruchy zablokowała, chociaż dziwiłoby mnie, gdyby klub nie miał 'planu b' wiedząc, że sprawa może się tak rozstrzygnąć.

Tak naprawdę, to pytanie, czy Moskal zgodzi się rozwiązać kontrakt za porozumieniem stron, to chyba jedyne rozsądne wyjście.

pomeran 18.10.2015 22:15

Połowa fanatyków 'talentu' trenerskiego Moskala opowiadała ze jak bedzie bardzo złe to sam sie poda do dymisji. Bo przeciez jest honorowy..Chyba tego nie zrobi szybko. Korki od szampana strzelają w Zabrzu, Poznaniu i Bielsku. Jest kandydat do walki o utrzymaniem. Z tym trenerem bez pomysłu na grę na pewno. Dzis wychodzący kibice ze stadionu mieli identyczne zdanie. Temu panu dziękujemy. Gra jest fatalna. Zeby w meczach z zespołami korony, piasta. I termalici zdobyć 2 punktu to jest kur.. Kryminał! I żadne zakłamywanie rzeczywistości słabym boguskim, jeźdźcem bez głowy guerrierem czy , jankowskim, cywce tego nie zmienia. Mamy słabego trenera. Albo inaczej. Gramy bez trenera. Dopóki sie to nie zmieni, frekwencja przy r22 wyższa nie bedzie. Niestety. Zostaną samo fanatycy. A tak podnieść finansowo klubu sie nie da. I cała akcje pojdzie na marne. Zmiana jest konieczna. I oby nastąpiła w tym tygodniu.

serek.c2 18.10.2015 22:15

Dokonać zmian na stanowisku trenera - to przecież jasne, że Wdowczyk lub inny Skorża z miejsca nauczą Jankowskiego trafiać do siatki miast w bramkarza.

s1mone 18.10.2015 22:17

Nie wiem ile Moskal ma wspólnego z naszą zatrważającą skutecznością (odpowiednie nastawienie), a w jakim stopniu chodzi tu o zwyczajny brak cohones u naszych kopaczy.

Faktem jest, że optycznie byliśmy lepsi w każdym jednym meczu w tym sezonie (może poza meczem z Piastem, gdzie było równorzędnie). Niestety za wrażenia artystyczne punktów nie dają, skuteczność jest gówniana, a do tego sędziowie jak zwykle nam część punktów zwyczajnie rozkradli.

Takie rzeczy są w stanie wybić każdą drużynę z uderzenia.
Widać u nas totalny brak pewności siebie - np. jak nie strzelimy bramki w pierwszym kwadransie to już powoli udziela się drużynie panika, że nie zdążymy i zaczyna się wkradać chaos.

Teraz pytanie czy ci grajkowie mają tak w DNA, czy po prostu tak na nich Kaziu wpływa. Co jak co, taka ilość remisów w tak ogromnej puli meczów jest czymś niespotykanym na skalę europejską.

Wg mnie - potrzebna jest zmiana. Nie dlatego, że mam coś do Kazka, ale on z tymi chłopakami nic nie osiągnie. Widocznie nie ten charakter pod tego typu materiał ludzki.

Patrvk 18.10.2015 22:20

Skoro nie wygrywamy zTermaliką, Koroną, Łęczną itd. to z kim mamy wygrać ???

Karherop 18.10.2015 22:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1417425)
Dokonać zmian na stanowisku trenera - to przecież jasne, że Wdowczyk lub inny Skorża z miejsca nauczą Jankowskiego trafiać do siatki miast w bramkarza.

Skoro inni trenerzy z dużo niżej notowanych piłkarzy Piasta, Korony czy Łęcznej potrafią wyciągnąć więcej niż Moskal z naszych, to problem może jednak nie jest tylko w piłkarzach?

Ponawiam pytanie, za co odpowiedzialny jest trener Moskal w drużynie?

Revolver 18.10.2015 22:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez raindog (Post 1417422)
Wiem, że logika jest dla niektórych trudną dziedziną, więc będzie krótko:

1) Gramy z kolejny mecz przeciwnikiem, który muruje bramkę (w takich meczach zawsze trudno o klarowne sytuacje).

NO I? Odwieczny problem drużyn relatywnie silniejszych, które grają z relatywnie słabszymi. Moskal nie jest tu akurat jedynym biednym trenerem na świecie, który znajduje się w takiej sytuacji

Cytat:

2) Klarowne sytuacje są. ...i na początku meczu, i na końcu, a zatem rozegranie piłki funkcjonuje.

Nazywanie rozklepania obrony takiej drużyny, jak Termalica przy pomocy najbardziej prymitywnego z piłkarskich zagrań, czyli odegrania z klepy, FUNKCJONUJĄCYM ROZEGRANIEM, to dość duże nadużycie, bo jest to akurat absolutna podstawa w tej grze zespołowej.

Cytat:

3) Tym, co zawodzi jest skuteczność napastników / piłkarzy ofensywnych.[/B]

Tym, co TEŻ zawodzi jest skuteczność napastników/piłkarzy ofensywnych.

Cytat:

4) Trener nie ma praktycznie możliwości rotacji w składzie.

Rotacji może i nie, ale za to ma możliwość wprowadzenia więcej niż jednego prymitywnego ustawienia, zaimplementowania kilku powtarzalnych schematów taktycznych i - jeśli to nie zbyt wiele - może paru opcji wykonywania stałych fragmentów gry, które nie kończyłyby się wielkim bajzlem przy kontrach przeciwnika.

Cytat:

5) Jaką decyzję powinien podjąć prezes?

a) dokonać zmian na stanowisku trenera
b) pomyśleć o wzmocnieniu ataku

A) ORAZ B)

Widzisz, chciałeś logikę, a wyszła słaba retoryka.

KOALIK 18.10.2015 22:40

Wisła w meczach z Łęczną, Koroną, Piastem i Niecieczą stworzyła kilkanaście bramkowych okazji i nie strzeliła żadnego gola w tych spotkaniach.

To wina Moskala, że mimo stworzenia wielu okazji Jankowski, Brożek, Crivellaro, Donald, Mączyński i inni nie potrafili niczego wykorzystać?

Sam Jankowski powinien mieć w tych spotkaniach z pięć bramek.

To nie Moskal odpowiada za to.

Widać, że Wisła nie ma problemów ze stwarzaniem sytuacji, dużo gorzej jest ze skutecznością.

Z tym, czy Wiśle są zawodnicy, którzy na przestrzeni ostatnich lat regularnie trafiali do bramki w dłuższym wymiarze czasowym?

Jeśli takowy jest - Pa.Brożek, to upływ czasu daje o sobie znak, a poza tym Paweł przez wiele lat był krytykowany, że aby strzelić gola, to musi kilka sytuacji zmarnować.

Jankowski od kilku lat nie potrafi wrócić do formy ze swojego najlepszego okresu w Ruchu, Boguski po serii ciężkich kontuzji wiadomo.

To kto ma strzelać?

Wiśle nie potrzeba zmiany trenera, tylko skutecznego napastnika oraz kreatywnego rozgrywającego/skrzydłowego, który dałby coś nieszablonowego na boisku, bo problem jest z jakością na boisku, bo kilku graczy jest już coraz słabszych, a kilku nowych zawodzi.

Za wąską kadrę i za całą resztą, to nie Moskal odpowiada.

JEDREK76 18.10.2015 22:44

Ehh już myślałem, że Chłopak, który wbiegł na murawę pokaże naszym ślepcom w którą stronę kopać żeby do siatki wpadło, ale nie dali mu dojść do piłki zanim musiał się ewakuować. W każdym razie trzeba przyznać, że im bliżej końca meczu tym większą poprawę w grze było widać (w sensie kończenia akcji strzałem) gorzej (delikatnie to ujmując) było z ich celnością.
Na treningach powinni ćwiczyć do bólu strzały z każdej pozycji, bo na razie wygląda to mizernie, ale ponoć... "trening czyni mistrza".

Revolver 18.10.2015 22:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez raindog (Post 1417432)
No to teraz powiedz, jak Termalica grała w ostatnich meczach; jak poradziła z nią sobie dużo silniejsza pod względem kadry Legia? Nie sztuką jest murować własne pole karne.

Ustawienie, taktyka jest w dużej mierze po to, by nie dopuścić rywala do możliwości zdobycia bramki oraz stworzyć jak najwięcej sytuacji do jej zdobycia. To funkcjonuje.

Patrz Borussia - jednego dnia są 2 najlepszą drużyną w Europie, następnego walczą o utrzymanie. Dlaczego? Zmiana 2 napastników + cholerny pech.

Jednostkowymi przypadkami, takimi jak Borussia, to możemy się przerzucać do rana. Ty zagrasz kartą Borussii, a ja Simeone w Atletico, ale w sumie cieszę się, że przywołałeś akurat ten przykład, bo akurat Dortmund to świetny przykład na to, że formuła jakiegoś (choćby i nawet genialnego) trenera może się wyczerpać. Kazimierz Moskal od marca nie jest nawet w stanie żadnej formuły wprowadzić.

pomeran 18.10.2015 22:51

potrzeba skutecznego napastnika, kreatywnego pomocnika i pewnie koło 13 klasowych zawodników. I po ch... Nam wtedy trener. Osłabia mnie zaślepienie niektorych kibiców. Najgorsza średnia w historii. Najbardziej frajersko tracone punkty w ostatnich latach w ekstraklasie. Ale to przeciez za trenera ktorego największym sukcesem w trenerce jest komiczna utrata awansu do ekstraklasy w 94 minucie po strzale bramkarza. W sumie wszystko przestaje dziwić. Ale kur... Ni w cholerę nie moge pojąć dlaczego prezesi termalici i gks pozbyli sie takiego super trenera. Pewnie mieli takich słabych zawodników jak Brożek, Jankowski a itp.a jak wiemy, Moskal wygrałby wszystko. Gdyby tylko miał 18 klasowych zawodników. To nie jego wina ze ma patalachow ...

Revolver 18.10.2015 22:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez raindog (Post 1417438)
KRÓTKO: Kto za Moskala?

Jak już pisałem wcześniej:

Liczę, że w zarządzie wygra zdrowy pragmatyzm kierowany przyszłością Wisły i zdecydują - mając ode mnie więcej informacji/prognoz o stanie finansowym - czy lepsze dla klubu jest trzymanie przeciętnego Moskala, czy zwolnienie go i zastąpienie kimś innym.

KTO? Moje zdanie nie ma tu nic do rzeczy.

pomeran 18.10.2015 23:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez raindog (Post 1417438)
KRÓTKO: Kto za Moskala?

Lepszy bedzie Ktokolwiek mogący wykazać sie sukcesami/osiągnięciami w prowadzeniu drużyny na tym poziomie rozgrywek. Ktos kto po prostu zna sie na robocie. To nie jest czas na eksperymenty na Wisle. Rozumiem, zatrudnianie prawdziwych Wislakow fajna sprawa. wielki szacunek do Kazimierza za lata spędzone przy R22. Ale trenerem jest słabym. Czasu na pokazanie swojego pomysłu, schematów w grze było mnóstwo.

Revolver 18.10.2015 23:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez raindog (Post 1417440)
Czyli zwolnienie przeciętnego Moskala, płacenie 3 trenerom i zatrudnienie kolejnego przeciętnego, bo na dobrych nas nie stać?

Ja to widzę tak. Siadają do rozmów i pytają się Moskala, jakie stawia sobie cele do końca rundy. A na koniec zwierają dżentelmeńską umowę, że jak ich nie zrealizuje, to sam rozwiązuje kontrakt. No chyba, że chcemy mu płacić jeszcze przez kolejne pół roku więcej. Stać nas, możemy.

Akurat Moskal wydaje się osobą, która mogłaby rozwiązać kontrakt za porozumieniem stron, mimo że to może być jego ostatni poważny klub, który poprowadzi sam. Przynajmniej w ciągu najbliższych kilku lat.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez raindog (Post 1417440)
może się okazać, że będziemy bić się o 14 miejsce.

Niestety jeżeli Moskal utrzyma swoją średnią puntów, to technicznie już bijemy się o 10-14.

Revolver 18.10.2015 23:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez raindog (Post 1417444)
@pomeran Skoro ktokolwiek, proszę o konkrety.

Po prostu wskażcie trenera, za który będzie gwarantował lepszą grę, a którego zatrudnienie warte będzie opłacania trzech kontraktów.

Na ten moment Moskal raczej nie zrezygnuje, gdyż zapewne ma świadomość, że wina małej ilości punktów w dużej mierze spowodowana jest grą bez napastnika.

Nie rozumiesz, że to nie takie proste? Ktoś Ci napisze Skorża, ktoś inny Andrea Stramaccioni, a jeszcze ktoś Armando Evangelista, tudzież inny ex-Jugol z Maribora. My oceniamy Moskala, a kto ewentualnie ma przyjść zamiast niego, to już decyzja zarządu, który NA BANK ma plan B.

I owszem, żaden trener nie gwarantuje sukcesów, ale nowy trener gwarantuje jedno - zmianę. A to akurat zawsze daje pozytywnego kopa.

Revolver 18.10.2015 23:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez raindog (Post 1417448)
A ja oceniam realną sytuację Wisły.

Probierz to dobry trener czy nie? Fornalik dobry czy nie? Michniewicz dobry czy nie?
W praktyce- czasem bardzo dobry, czasem beznadziejny.

Moskal, póki co, nie miał jeszcze tak złej serii jak oni, że ich drużyny w pewnym momencie, nie dość, ze nie punktowały, oto jeszcze nic nie grały. To jest całkiem inna sytuacja. My gramy, potrafimy zdominować przeciwnika, z tą różnicą, że koncertowo pieprzymy 100% sytuacje. Do tego, gdy spojrzymy na niewydrukowaną tabelę, to jesteśmy w czubie.

Panowie, mamy złą sytuację budżetową, więc w tym momencie po prostu nie stać nas na ryzyko, gdzie na jednej szali są puchary, a na drugiej spadek.

Ok, jeszcze raz: mam nadzieję, że zarząd zrobi to, co będzie najlepsze dla klubu. I tyle.

Ale (i to jest tylko moje prywatne zdanie) jakby się jakimś cudem okazało, że mamy kasę, to widziałbym...Marko Nikolica. Ale to nie ten temat i nie ta pora.

pomeran 19.10.2015 00:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez raindog (Post 1417444)
@pomeran Skoro ktokolwiek, proszę o konkrety.

Po prostu wskażcie trenera, za który będzie gwarantował lepszą grę, a którego zatrudnienie warte będzie opłacania trzech kontraktów.

Na ten moment Moskal raczej nie zrezygnuje, gdyż zapewne ma świadomość, że wina małej ilości punktów w dużej mierze spowodowana jest grą bez napastnika.

Mam nadzieje ze nie jest typowe pytanie na zasadzie podaj kandydata a my to Obsmiejemy. Bo to tylko przykład.
Raz Kocian. Dwa, duzo bardziej nie do zaakceptowania przez wielu tutaj - wdowczyk. oczywiscie to tylko przykłady. Teraz lepszy byłby nawet lenczyk czy Tarasiewicz. Niestety w przypadku naszego obecnego trenera nie trudno wskazać tego z większymi osiągnięciami. Bo w zasadzie każdy pracujący w eklapie/ 1 lidze ma większe.

Wojtas 19.10.2015 00:11

No i co...

Zamienicie Moskala na Czesia Michniewicza i co wam to da?

myslicie ze nagle Pawel bedzie hat-tricki walił? taaa

Problem WIsly to problem
braku napastnika
braku skutecznosci
i braku kogos kto by strzelal z 15,20 metrow..
..
I wtedy taki Brozek moglby isc na dobitki ,jak za starych czasow.Ale ze nic sie w grze w 16-stce nie dzieje ze jest jak jest.

Sama gra WIsly za Moskala,.....ładna dla oka czasem klepki az oczy sie przeciera.Tylko wlasnie to kończenie akcji.

Najlatwwiej jutro zwolnic Moskala,zatrudnic kolejnego Engela i myslec ze to uleczy Wisle.Wisle uleczy ktos ofenswyny ,ale jak sie sciaga pomocnikow i obrancow zamiast kogos dla Pawla czy chocby decyduje na odjscie Stepinskiego to jest jak jest/

wolfy 19.10.2015 00:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez raindog (Post 1417448)
Panowie, mamy złą sytuację budżetową, więc w tym momencie po prostu nie stać nas na ryzyko, gdzie na jednej szali są puchary, a na drugiej spadek.

Z tymi pucharami to sobie jaja robisz!? Obecnie, to my się z taką żenadą nie dostaniemy do pierwszej ósemki.

tommiyacht 19.10.2015 05:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wojtas (Post 1417452)
.

Sama gra WIsly za Moskala,.....ładna dla oka czasem klepki az oczy sie przeciera.Tylko wlasnie to kończenie akcji.

oo, i tu drogi panie uderzyłeś w sedno. I ja tu osobiście widzę problem, ale nie w kończeniu akcji a właśnie w grze Wisly ladnej dla oka ze oczy sie przeciera. To jest "ukryty" problem. Im bardziej chcemy grac ladnie, tym sami sobie stwarzamy trudniejsze sytuacje do wykończenia. Chce przez to powiedzieć ze taktyka jest za trudna do wykonania. Oczywiscie, raz od wielkiego dzwonu taka koronka wyjdzie i piejemy z zachwytu ze piekna akcja itd. Ale to nie jest regularne. Regularne natomiast jest klepanie przed i w 16-ce które w 99% nie prowadzi nawet do strzału na bramke. O to mam pretensje. To powinno byc kilka podan i lufa a nie miliion jak Barca. Nie ten poziom. Gramy za trudna jak na nas pilke.

ps- co nie zmienia faktu ze Jankowski jest paralitykiem.

ArturBarlinek 19.10.2015 06:18

wczoraj w Liga+ Ekstra padło fajne zdanie:

co by było gdyby Wisła dwa,trzy mecze z tych siedmiu (remisów) wygrała? a no to, że miałaby 4-6 punktów więcej i byłaby v-ce liderem ekstraklasy i od razu jak bardzo zmieniłby się odbiór tej drużyny.

Więc racja, klepka jest, fajna dla oka, ale gdyby to się chociaż nie zremisowało, a ze dwa wygrało, to teraz byłby zachwyt nad drużyną.

dzięki tommiyacht

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 23:21.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl