![]() |
Cytat:
Zdobycie pucharu Polski = 1 trofeum. Drugie miejsce w lidze i niżej = 0 trofeów. Nie trzeba nawet umieć liczyć do dwóch :) Weszlo przesadzilo w pojezdzie po SMudzie ale jednak maja troche racji: Cytat:
|
dla mnie najważniejsze są derby i tyle w temacie
|
W Pucharze Polski opłaca się tylko wygrać te rozgrywki , przegrać w finale to tak jak odpaść w pierwszej rundzie wg mnie zwłaszcza teraz gdy finalista już nie ma prawa gry w europejskich pucharach w przypadku gdyby zwycięzca PP również był na podium Ekstraklasy . Po drugie wygrać PP jest tak naprawdę trudno bo jeden słabszy dzień , jeden dzień konia u przeciwnika albo jeden błąd sędziego i już Cię nie ma w tych rozgrywkach . Wszyscy wiedzą jak dużo niespodzianek jest w tych rozgrywkach , ile mocnych zespołów wychodząc mocnymi składami odpada z kopciuszkami . Liga w porównaniu do pucharu jest bardziej przewidywalna , też zdarzają się niespodzianki , straty punktów ze słabeuszami ale na koniec sezonu i tak najwięcej punktów mają te zespołu które przez cały sezon prezentowały się najrówniej i najsolidniej a w Pucharze ,np. zagrasz 3 bardzo dobre mecze , następnie jeden słabszy albo po prostu zabraknie szczęście i odpadniesz po karnych , zresztą popatrzmy na czasy nie tak dawne kiedy nasz zespół był naprawdę mocny kadrowo - w lidze dominowaliśmy a Pucharów Polski często mimo szczerych chęci nie zdobywaliśmy .
Też nie rozumiem dlaczego tak wiele osób mówi jaką to mamy łatwą drabinkę... Dawniej w dwóch pierwszych rundach PP graliśmy z drużynami z niższych lig a teraz na dzień dobry Lech na wyjeździe a w następnej rundzie prawdopodobnie Jagiellonia która do słabych zespołów z ekstraklasy nie należy z całą pewnością . |
taki skład miał jechać,
Buchalik - Burliga, Gumzic, Dudka, , Sadlok- Guerier, garguła, Lech, Sarki - Stępiński, Zając Czyli mamy 4:4:2 - skład z nominalnie 6 rezerwowymi, i do tego skład który może Powalczyć w Poznaniu. No i nie graja Głowacki, Stilic, i Brożek którzy się kurują na derby. Oczywiście to z perspektywy kibica, Jak to w szatni i na treningach wygląda nie wiem. |
Na występ Burego to ja nie licze, nawet jako zmiennika - pod koniec meczu z Legią długi czas utykał
|
Skład jaki ma wystawić Smuda kompletnie mnie nie przekonuje , zwłaszcza linia obrony . Dlaczego Żemło na prawej stronie? Jak przyjdzie mu grać na tego szybkiego i zwinnego Keitę to może być naprawdę nieciekawie , w dodatku on kiedyś grał na prawej stronie? Na lewej za Probierza w sparingach z tego co pamiętam ale czy nie lepszym wyjściem byłby nominalny prawy obrońca - Kolanko albo Bartosz? Wtedy Żemło do środka zamiast Czekaja którego występ przeciwko Zawiszy ciągle stoi mi przed oczami . No i lewa strona z Donaldem też mi się nie podoba , już widzę Jego grę w linii , krycie na radar skrzydłowego i pamięć o tym że trzeba się wrócić zwłaszcza że od dłuższego czasu grywa w pomocy i gry na boku obrony nie szkolił pewnie nawet na treningach a teraz nie będzie obok Głowy czy Dudki żeby naprawił błąd w razie czego czy coś podpowiedział ... Pomoc i atak wyglądają w miarę solidnie ale jeśli obrona nie stanie na wysokości zadania to może być pogrom . Chyba ,że Smuda planuje grę na trzech środkowych obrońców i to ma wyglądać tak : Bieszczad - Żemło, Czekaj, Guzmics - Sarki, Uryga, Dudka, Lech, Donald,- Zając , Stępiński choć zmiana ustawienia z dnia na dzień pewnie byłaby jeszcze bardziej ryzykowna niż wystawienie wspomnianej czwórki w obronie .
|
http://www.90minut.pl/mecz.php?id_mecz=1063268 - połowa składu na dzisiejszego Lecha na wyjeździe.
3majcie kciuki |
Nie interesuje mnie dzisiejszy mecz tylko wygrana w derbach. Szczam na ten puchar. Pretensje można było mieć dlaczego w latach największej prosperity odpadaliśmy np. z drugoligowymi: Radomskiem, Łęczną, Arką, Ruchem, czy Podbeskidziem. Dzisiaj odpuszczenie meczu jest konieczne. I nawet nie ze względu na to ile spotkań trzeba będzie grać w razie awansu, ale ze względu na derby. Chcielibyście żeby Głowacki, Stlić, Czy Brożek złapali dzisiaj kontuzje i nie zagrali w derbach? Pech straszny, że ten mecz wypadł przed parchami. Pech, że musimy jechać pól Polski na wyjazd, a nie gramy go u siebie. Ale wyjście rezerwą jest konieczne. No chyba, że dla kogoś derby nie mają znaczenia... Kiedyś Skorża w meczu PE wystawił na mecz ze Śląskiem praktycznie samych juniorów i przegraliśmy 0-4 u siebie. Dzisiaj wynik może być podobny.
PS Naprawdę uważacie, że droga do finału po przejściu Lecha byłaby otwarta? W 1/4 możemy trafić na Jagę, w 1/2 na Ruch. Ich pykniemy pół rezerwowym składem? Z jednymi i z drugimi mamy ostatnio pod górkę. Z Ruchem nie wygraliśmy ostatnich 5 spotkań, z Jagą również. |
Ja zupełnie nie rozumiem czemu wysyłamy rezerwy do Poznania. Dlaczego po raz kolejny olewamy Puchar Polski gdzie zwycięstwo lub nawet finał daje awans do LE? Kadry nie mamy co prawda jak Legia ale kurde bez przesady, weszlo dobrze napisało, nie jest to szczególnie zabójcza dawka.
Nawet jak jakimś cudem przejdziemy Lecha to co, w następnym meczu też rezerwy? Gdzieś w tv będzie można obejrzeć mecz? A to, że odpuszczamy bo derby już blisko zupełnie do mnie nie przemawia. Derby oczywiście ważniejsze ale jak zagrają raz na jakiś czas co trzy dni to im się nic nie stanie, za to mają płacone. |
^^ Na Polsacie Sport.
|
Cytat:
W sumie w każdej formacji jest piłkarz z doświadczeniem. Bieszczad - Żemło, Czekaj(?), Guzmics, Guerrier - Uryga, Dudka, Lech, Sarki, Zając -Stępiński. Najważniejsze są derby jeśli jakiś kluczowy piłkarz wypadłby przez puchar na Smude poleciały by gromy. Większość z tych piłkarzy chce grać w pierwszym składzie, pewnie na zmiany wejdą piłkarze z CJL, Zając w pierwszym składzie więc o co chodzi jest tak jak wszyscy chcieli. Taka zagrywka jest przejawem rozsądku i realizmu. |
Zitter od tego roku finał nie daje awansu.
|
Cytat:
|
Przynajmniej młodzież się ogra ;]
|
|
Jeden z dwóch najważniejszych meczy w tej rundzie już przegraliśmy, drugiego nie możemy.
I właśnie dlatego Smuda obronił swoją decyzje odnośnie składu. A jeśli wygramy to pare osób któe po nim mocno pojechało (w tym weszlo) powinno go oficjalnie przeprosić. |
Cytat:
Nie wiem, co ma Superpuchac do Pucharu Polski, gdzie na 2 kiepskie drużyny przyjechało trochę ludzi :). Właśnie jacyś dziwni ludzie rozpoczęli tą dyskusje. bo PP to PP, a MP nam nie szkodzi w tym sezonie. Poza tym zaraz przerwa na kadrę, itd. Można grać podstawowym składem + 3-4 z ławki(Stępiński, Sarki, Donald). Mam nadzieję, że Ci którzy teraz postulują wystawienie rezerw i odpuszczenie tego mecz(w polskiej rzeczywistości :D, gdzie gra się mało), nie będą psioczyć na Smudę i naszych rezerwowych po ewentualnym blamażu(bo w Poznaniu pewnie zaczną liczyć wynik Skorży od 5 bramek, patrząc na nasze ustawienie). Co do klasy Lecha się nie wypowiadam, bo ostatnio było tu trochę kosmitów twierdzących, że mamy lepszy zespół od Legii. |
Cytat:
a tak co do finansów, stawki za 2013: Nagrody w rozgrywkach o puchar kraju Faza rozgrywekPuchar Polski Awans do półfinału 40 tys. zł Awans do finału 100 tys. zł Zdobywca trofeum 400 tys. zł Maksymalnie 615 tys. zł i teraz odnośnie samych PREMII za medale za grę w lidze, nie licząc stawek standardowych oraz z praw transmisji od nc+ "Ligowa spółka wypłaci dodatkową premię trzem najlepszym klubom ligowych rozgrywek. Wartość medalu wzrosła. To będzie deszcz pieniędzy. 2,5 miliona złotych za pierwsze miejsce, 1,55 miliona za drugie i 950 tys. za trzecie – tyle wynoszą dodatkowe nagrody Ekstraklasy SA dla drużyn, które zajmą miejsca na ligowym podium." oraz stawki standardowe: "Do tego trzeba doliczyć wypłatę w zależności od zajętego miejsca (mistrz dostaje 3,4 mln, każda pozycja niżej to o około 210 tys. zł mniej). Trzecia składowa telewizyjnej dotacji to zapłata za transmitowane mecze - każdy wart jest 160 tys. zł." i niech każdy się zastanowi co jest bardziej realne, wygranie PP, czy 3 lub nawet 4 miejsce w lidze. I co się nam bardziej opłaca. |
Szczerze, to już w zeszłym roku Smuda mnie wk..ił tym, że odpuścił puchar. Mimo wszystko nie było to na tym etapie, a i drabinkę mieliśmy trudniejszą. Ktoś kiedyś powiedział, że gra w europejskich pucharach się nie opłaca. Gówno prawda, a do LE raczej się nie dostaniemy przez ligę;/
|
Cytat:
Jak będzie szansa zagrać w pucharach i mieć jako taki solidny zespół - to jak najbardziej grać. W naszym wypadku są konieczne wzmocnienia (przynajmniej 5 klasowych piłkarzy). Jeśli natomiast mamy biedować kolejny rok i dalej mieć zaległości wobec piłkarzy oraz brak jakichkolwiek sensownych wzmocnień - to jedynie możemy na tym stracić. Wtedy lepiej zająć "bezpieczne" 5 miejsce. |
|
Szkoda, że odpuszczamy znowu puchar, pisałem w tamtym sezonie i napiszę w tym to jest dobra droga do gry w Lidze Europy bo, w lidze będzie ciężko o pudło z tą kadrą to co mamy.Jak by się udało przejść Amikę to potem już z górki aż do finału
|
Jest przewidywana gdzieś transmisja z tego meczu?
|
Polsat Sport.
|
Polsat Sport
|
Cytat:
|
Nie stać nas kadrowo na ligę i puchar. Wcześniej czy później zaczną się kontuzje i będzie zjazd jak w zeszłym roku. Każdy kolejny mecz przybliża tą sytuację. Jeszcze nie mamy pewnej ósemki więc po ch ryzykować? Dyskuję o pucharach europejskich polecam odłożyć. Tak do maja mniej więcej...
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Legia ma w kadrze 30 zawodników a my na upartego 13 ( mówię o zawodnikach a nie o statystach). Wystarczy czy dalej za trudne?
Puchar Polski? Kogoś to jeszcze obchodzi? Bo droga do LE? Tak droga - przez Kazachstan albo inne pasterskie kraje. Zresztą po ch ja to piszę. |
Drugi raz chcemy na siłę odpaść na siłę z Pucharu Polski. Ostatni mecz z Lechią w pucharze to był czysty sabotaż. Ani jednej składnej akcji. Ja tego nie kupuje. Od środy do niedzieli jest dużo czasu na regenerację. Partyzantka a nie piłka nożna w tym kraju.
|
Nie ma co, pewnie odpadniemy (chyba że cud) ale mam nadzieje że po walce. Tego wymagam. Gdybyśmy jeszcze chociaż grali u siebie, pewnie rotacja składem nie byłaby tak duża.
(Mam nadzieje że wszechobecni kibice z warszawy chociaż w tym wątku pozwolą na spokojną dyskusję Wiślaków nie wpierdalając się) |
Cytat:
" Te, może cie k... do Ciechocinka przerzucą!" |
Smuda chce po prostu zrobić sobie przegląd kadr w meczu o coś z mocnym rywalem przy sporej publiczności co będzie wywierać większą presję na zawodnikach . To powinno dać odpowiedź na pytanie który z rezerwowych nada się również do pierwszej 11 na mecze ligowe i nie będzie osłabieniem . Również wystawienie na defensywnym pomocniku Urygi obok Dudki wg mnie ma za zadanie pokazać który na tej pozycji jest po prostu lepszy i czy któryś ze stoperów byłby w stanie zastąpić w lidze Darka w przypadku przesunięcia go do pomocy .
|
1 Polowa .
Bieszczad BRAWO !!!!!!! pozniej dlugo nic i Zemlo ! Reszta Padaka - Sarki ? nie wiem co on tam robi ale on sam chyba nie wie. |
Dalej się ktoś dziwi że Franek woli grać bez skrzydłowych?
|
Donald powinien dostac dozywotni zakaz zblizania sie do naszego pola karnego...
|
mam nadzieje ze to ostatania polowa albo mecz Dzikiego w barwach Wisly
|
Donald z Sarkim wypad po sezonie mam nadzieje. Poza tym przepis o obcokrajowcach spoza UE.
Nie mamy młodzieży? Żemło,Lech,Uryga nie odstają od zawodników pierwszego składu. Słabiej Zając, Czekaj też bez jakiegoś błędu ale to dopiero pierwsza połowa. Zobaczymy co dalej, licze na 0-1 fartem. |
Brawo chłopaki, robią ile mogą..... craxa .....o derby blisko !!!!
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 16:31. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl