Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Temat polityczny (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9207)

cpc 17.06.2008 20:55

W opublikowanej wypowiedzi niemiecki szef frakcji socjalistycznej w Parlamencie Europejskim Martin Schulz dopuścił możliwość wykluczenia Irlandii z Unii Europejskiej, gdyby ostatecznie odrzuciła ona Traktat Lizboński.
- Jeśli wszystkie pozostałe państwa UE ratyfikują go, a Irlandczycy nie zaprezentują żadnego rozwiązania, pojawi się pytanie o ich pełne członkostwo - cytuje Schulza wtorkowe wydanie niemieckiego dziennika "Bild".

http://fakty.interia.pl/fakty_dnia/n...dc9?source=rss

Brak słów po prostu, po pierwsze temat traktatu z punktu widzenia prawnego upadł(nie wszystkie państwa go ratyfikowały), po drugie na pewno Czesi TL nie ratyfikują, zapowiedział to prezydent W.Klaus. Więc o co chodzi temu jebanemu socjaliście ??
W ogóle co to znaczy "ostateczne odrzucenie" traktatu ??, a teraz to jest rozumiem nieostateczne.
Krótko mówiąc naciski na Irlandie, która zagłosowała "nie tak jak miała" zagłosować się już zaczynają, pewnie przybiorą konkretniejsze formy. Poczekamy to zobaczmy.
Tak wygląda właśnie demokracja i poszanowanie prawa w socjalistycznym tworze zwanym WE(jak wiadomo UE jeszcze nie powstała).

Na tle tych wydarzeń nasz premier(czy jeszcze nasz w ogóle ??) zachowuje się jak euro*****a.
Na koniec proponuje po raz kolejny ciekawy artykuł na temat prawdziwej twarzy eurokołchozu http://www.kapitalizm.republika.pl/ue/bukowski.html

i ciekawy fragment:
"
W jaki sposób Związek Radziecki został stworzony? Przez naciski, przez szantaże, przez siłę, a czasem nawet przez okupację.

Oczywiście Unia Europejska jak dotychczas nie posunęła się do militarnej okupacji, natomiast wszystkie inne stosowane u zarania Związku Sowieckiego metody już były stosowane. Wywierano ekonomiczne naciski na kraje, które nie chciały przystąpić do Unii Europejskiej. Stosuje się niesamowicie silną propagandę, która przypomina mi propagandę sowiecką. Całkiem niedawno, gdy w Irlandii powtarzano referendum w sprawie traktatu nicejskiego, cały kraj został zalepiony lansowanymi przez Unię Europejską plakatami, na którym było napisane, że jeśli nie wybierzecie Unii Europejskiej będziecie mieli głód i nędzę."

sambo 17.06.2008 21:32

wykluczenie Irlandii jest z punktu widzenia prawnego niemożliwe - ale takie wystapienia i poparcie ich przez czołowych polityków w strukturach UE świadczy o rodzącym sie totalitaryzmie. Najbliższe miesiące będą kluczowe dla Europy - czy wygra zamordyzm niemiecki a wtedy czekaja nas bardzo nieładne czasy z wojną i zawieruchą na zakończenie czy też unikniemy tego spektaklu.

Kocur 18.06.2008 10:40

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...h_symboli.html

Cytat:

Litwa zakazuje radzieckich i nazistowskich symboli

Taką zmianę w prawie przegłosował wczoraj Sejm w Wilnie. Media moskiewskie alarmują, że od teraz nie będzie wolno wykonywać hymnu Federacji Rosyjskiej
Ciekawie kiedy u nas to wprowadzą ... bo jakoś nie odczuwam osobiście różnicy między mordą Hitlera czy Lenina

63624 18.06.2008 12:40

Rosyjska gazeta- Śląsk jak Kosowo

Dziwne, nikt jeszcze nie odniósł się do tego tekstu?

Rosyjska gazeta uważa, że Śląsk jest jak Kosowo

W sumie można by było się nie przejmować tym tekstem, gdyby nie kilka fragmentów:

Cytat:

"Rossijskaja Gazieta" odnotowuje w tym miejscu, że "od 1920 do 1939 roku na Śląsku, którego część należała do Polski a druga - do Niemiec, lokalne problemy rozstrzygał Sejm Śląska".- Nie urządza nas kurs na budowę unitarnego, a jeszcze gorzej - totalitarnego państwa - cytuje dziennik nie wymienionych z nazwiska śląskich przywódców.
Ciekawe którzy z przywódców ruchu wypłakiwali się w kołnierz Rosjanom, może chcieliby takiej suwerenności jak Czeczenia?:>
Zabawne, że tekst zamieściła Wybiórcza, która wcześniej puszczała teksty Kutza o wielkiej krzywdzie Ślązaków itp.:-P
A poza tym historyczną stolicą Śląska jest Wrocław.:foch:

mb_1906 18.06.2008 13:13

E tam, Ruch Autonomii Śląska to jest organizacja marginalna, która nie ma żadnego poparcia. Na jej manifestacji w Katowicach było ostatnio może z 80 osób. Po co się w ogóle nimi przejmować?

63624 18.06.2008 13:20

Ja bym się nimi trochę jednak martwił, skoro szukają protektorów za naszą wschodnią granicą. Albańczykami też się kiedyś nikt nie martwił.:)

PvD 18.06.2008 13:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mb_1906 (Post 553303)
E tam, Ruch Autonomii Śląska to jest organizacja marginalna, która nie ma żadnego poparcia. Na jej manifestacji w Katowicach było ostatnio może z 80 osób. Po co się w ogóle nimi przejmować?

NSDAP też było marginalne...

Cytat:

Bułgaria podpisała we wtorek porozumienie z USA, które zbliża ją do zniesienia amerykańskich wiz dla jej obywateli - podało MSZ w Sofii. Jest to takie samo porozumienie, jakie podpisały już Czechy, Estonia, Węgry, Łotwa, Litwa oraz Słowacja.
Bułgaria bliższej zniesienia wiz do USA

A my dalej liżmy dupę Ameryce zawsze i wszędzie i nic z tego nie miejmy.
Nie jestem jakims radykalnym przeciwnikiem naszych misji ale jak k...a wysyłamy naszych chłopaków w imię wolności i demokracji całego świata to chyba naturalnym jest to,że sami też powinniśmy mieć z tego profity. Jak zwykle nasi politycy grają jak im ktoś zagra. Nigdy własnego zdania, a to Niemcy nóżką tupną i zamykamy dziób, a to Amerykanie poproszą to idziemy ślepo.

kalashnikov2 18.06.2008 14:11

http://iskry.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1769&Ite mid=2

Chociaż całą Europę opanowała fala strajków spowodowanych wariującymi cenami ropy, nasz rząd uparcie twierdzi, że nie ma podstaw do obniżenia akcyzy.

http://www.mowiepopolsku.com/images/...ces-rising.gif Wprawdzie zazwyczaj nasze opinie są raczej rozbieżne z tymi głoszonymi przez polityków, w tym przypadku musimy im przyznać rację. Paliwa nie są wcale aż takie drogie! Przykład?

Zdjęcie załączone do artykułu zrobiliśmy wczoraj na jednej ze stacji PKN Orlen. Jak widać na załączonym obrazku popularna 95 kosztuje 3,90 - za litr "vervy" przyjdzie nam zapłacić równe cztery. Znośnie. Jest jednak pewien szkopuł. Zdjęcia zrobiliśmy na Litwie, a przedstawione ceny podane zostały w litach. W komfortowej sytuacji są jednak mieszkańcy przygranicznych miejscowości, bowiem kurs lita i złotówki wynosi w przybliżeniu 1:1.
Niestety, nie wszyscy mają to szczęście by mieszkać w podlaskiem, więc zamieszkujący pozostałą część kraju z pokorą znoszą kolejne podwyżki. Kierowcy co rusz zaciskają pasa a pozbawiony motywacji premier robi to, co umie najlepiej - czeka na cud. Sęk w tym, że gdy zmotoryzowanym, skończą się dziurki skończy się też cierpliwość. A wtedy weźmiemy pas do ręki...

mb_1906 18.06.2008 15:59

PvD, a widzisz REALNE zagrożenie odłączenia Śląska od Polski z powodu działalności RAŚiu i np. kibiców Ruchu?

PvD 18.06.2008 16:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mb_1906 (Post 553416)
PvD, a widzisz REALNE zagrożenie odłączenia Śląska od Polski z powodu działalności RAŚiu i np. kibiców Ruchu?

a widziałeś realne odłączenie Kosowa od Serbii parę lat temu?

i czemu odrazu mówisz o odłączeniu? może postaw pytanie czy widzę realne zagrożenie autonomią Śląska. Jak się będzie bagatelizować RAŚ to owszem widzę.

poza tym ja odniosłem się do stwierdzenia ze RAŚ to marginalne ugrupowanie i można to bagatelizować, a przykłady z historii uczą, że jednak nie można wrecz nienależy. Lepper też był marginalny a do teki ministra doszedł i tworzył rząd, a kim był dawniej?!

Tak samo jakiś czas temu nikt w Belgii poważnie nie myślał o podziale Belgii.

Boomcha 18.06.2008 17:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mb_1906 (Post 553303)

W Kosowie Albańczykami tez się kiedyś nie przejmowali. Dali im nawet niedawno autonomię itd, ale oni wolą "niepodległość". I mają. Więc reagować trzeba i to zdecydowanie - póki nie jest ich 80.000 tylko 80.

Sędzia 18.06.2008 19:32

dzisiaj 22.10 TVP1 TW "Bolek"

mb_1906 18.06.2008 19:36

Jakoś w 20leciu międzywojennym Śląsk miał autonomię i nic strasznego się z nim nie stało.
Obecnie autonomia Śląska nie ma żadnej racji bytu, bo Ślązaków zostało kilku a sam Śląsk został skolonizowany przez Polaków. I dobrze :) Tu własnie leży różnica między Kosowem, a Śląskiem. W Kosowie więcej było Albańczyków. Natomiast na Śląsku, Ślązacy to mniejszość.

Jery 18.06.2008 19:58

"Rzetelne" dzennikarstwo nt ksiązki o Wałęsie w faktach... Ręce opadają :/. Mam nadzieje, że jak najwięcej ludzi oglądnie ten film o 22. Inaczej ludzie, którzy ksiązki nie przeczytają i bazują na naszych wspaniałych dzienikarzach (Kolenda - Zalewska, Olejnik, itp ) nigdy nie dowiedza się co w tej ksiąze jest... Nawet ten biedny redaktorzyna Skórzewski, który czyta tą ksiązke i relacjonował ją na TVN24 chyba złapał sie za głowe widząc materiał w faktach... I dalej "właściwi" politycy/tvn/polsat/gw bedą wmawiać ludziom, że historycy są nieobiektywni, za to Lityński, Frasyniuk tak. A biedny bohater Wałęsa już jest zmęczony tą nagonką okrutnych ludzi...

1q2 18.06.2008 20:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mb_1906 (Post 553583)
Jakoś w 20leciu międzywojennym Śląsk miał autonomię i nic strasznego się z nim nie stało.
Obecnie autonomia Śląska nie ma żadnej racji bytu, bo Ślązaków zostało kilku a sam Śląsk został skolonizowany przez Polaków. I dobrze :) Tu własnie leży różnica między Kosowem, a Śląskiem. W Kosowie więcej było Albańczyków. Natomiast na Śląsku, Ślązacy to mniejszość.

No i miedzy Slazakiem a Polakiem jest niewielka roznica(religia ,rasa, podobny jezyk) i oprocz 'kilku' oszolomow nie ma kosy miedzy nami:)

Serb vs albaniec nie dosc ze wyglada inaczej, mowi inaczej, wierzy w co innego to jeszcze serdecznie sie nienawidzi.

Mareq 18.06.2008 21:15

Cytat:

Notorycznie zapominasz o jednym, w UE powinno dbać sie o interes kazdego - nawet państwa najmniejszego, bo to osobne podmioty prawne. I każde państwo = jeden głos. Prawo weta w takim czyms ma sens, bo weta nie zrobi Brzęczyszczykiewicz z powiatu Łękołody, poduszczony przez jakiegoś magnata tylko byt międzynarodowy jakim jest suwerenne (przynajmniej w teorii) państwo
W interesie krajów członkowskich leży też silna Unia a żeby Unia była silna prawo weta nie może być stawiane jako priorytet bo wtedy staje się nie środkiem kontrolującym , tylko destrukcyjnym . Nie możemy definiować naszej istotności w Unii wyłącznie w kontekście tego jaki system głosów jest dla nas najlepszy ani też definiować samego mechanizmu podejmowania decyzji w Unii pod kątem rozkładu głosów .

Cytat:

Ale niekorzystniejszy dla nas - i to Ciebie powinno wyłącznie interesować.
Nie na tyle żeby wyrażać chociażby jakieś sensowne minimalne obawy . Jest po prostu inny , inne zasady rozgrywania gry ale i tak prowadzące do tego samego do umiejętnego przekonywania pozostałych członków do swojego planu i do budowania koalicji .

Cytat:

Bez tego się nie da?

No, ale spróbuj - może mnie przekonasz że po wejściu tego traktatu Kosowo stanie się na powrót częscią Serbii, albo Niemcy zrezygnują z rury bałtyckiej..
Da się o wiele łatwiej mając za sobą służbę dyplomatyczną i poważne mechanizmy i instytucje dyplomatyczne 500 mln Unii .
Nie zobowiązuje Niemców do rezygnacji z rury , ale zobowiązuje do solidarności energetycznej .
Po co mi Kosowo w Serbii ? Po co Polsce Kosowo w Serbii ?

Cytat:

Się wzruszam.

Widzisz jakaś różnice pomiedzy Berlinem a Moskwą?

Hmm.. ja na dobrą sprawę tak - historia pokazuje że spod buta Moskwy można się wydostać (także samodzielnie) i nie grozi nam wynarodowienie, natomiast pod butem Berlina jest co nieco "inaczej"...
Widzę z tymi pierwszymi jesteśmy w sojuszu militarnym i w Unii a z ten drugi to nasz najbardziej prawdopodobny potencjalny wróg .
Nie wiem co pokazuje historia ale gdybyśmy byli sami to spod rosyjskich rur byśmy się nie wydostali a tak to jest szansa , że nie daj Boże gdy nadejdzie taka sytuacja że trzeba sobie będzie dać radę , to sobie damy radę przy pomocy Unii .

Cytat:

Pytanie ma być proste, zrozumiałe i tyczyc sie stanu faktycznego - Czy chcesz jednego państwa?
Stanu faktycznego a piszesz o jakimś państwie . Traktat nie kreował by żadnego państwa .

Cytat:

A robili tam referendum? - jesli tak - to zapomniałem (niecelowo).
75 % było ze Eurokonstytucją , dokumentem który szedł dalej niż TzL .

Cytat:

Mareq, mnożeniem papierkowej roboty i podatkami na utrzymanie molocha sami się pogrążamy wobec Chin czy Ameryki
Nie mam porównania jak wygląda kwestia papierkowej roboty w Chinach czy w USA . Jednak biorąc pod uwagę konkurencyjność firm europejskich w stosunku do tych z USA to nie jest chyba najgorzej . Czymś niesamowitym jest , że armia amerykańska nie składa gigantycznego zamówienia na samoloty tankowce u Boeinga , tylko w europejskim EADS .

Cytat:

Mareq weź facet nie rozśmieszaj ludzi bo jest juz późna godzina. O Connor nie przeczytał traktatu a Tusk z Gosiewskim przeczytali? Jak te młoty zwyczajnej ustawy co ma 50 głupich artykułów nie czytają - ten argument jest zupełnie nietrafiony.
Liczę na to że klasa polityczna w większym stopniu jest bardziej świadoma o co biega niż ,,O'Connor" . Ludzie nie powinni glosować nad skomplikowaną(ze swej istoty) umową międzynarodową , tylko nad konkretnymi problemami przedstawionymi w sposób konkretny i otwarty . Czy chcesz uznania związków homoseksualnych , czy chcesz żeby Polska wstąpiła do UE , czy chcesz reformy instytucjonalnej Unii itd . A nie czy akceptujesz umowę międzynarodową regulującą unikatowy związek nigdy wcześniej nie występujący na płaszczyźnie stosunków międzynarodowych . Nie na tym ma ta zabawa polegać.

Cytat:

ale takie wystapienia i poparcie ich przez czołowych polityków w strukturach UE świadczy o rodzącym sie totalitaryzmie
Ty się teraz ośmieszasz . Znajdę Ci na tego jednego człowieka (który nota bene nie mówi nic o wykluczeniu) dziesięciu innych którzy mówią , że decyzję Irlandczyków należy szanować . Niepełne członkostwo =/= wykluczeniu , tylko równa się Europie dwóch prędkości , której należy uniknąć.

Teraz dwie inne sprawy

Przeglądam sobie tak poprzednie posty i czegoś mi brakuje .
Postów o lewactwie , zgniliźnie , upadającej cywilizacji
Dlaczegóż to ? Bo największy stan wchodzący w skład USA zalegalizował(decyzją SN co powinno też wzbudzić dodatkowy smaczek) małżeństwa homoseksualne .
Tutaj taka cisza . Jednak gnojenie USA nie jest tak trendi i jazzi jak UE , więc trochę rozumiem .

Co do autonomii śląska , to jednak stosowanie analogii do Kosowa jest pewnych nadużyciem . Grupce fanatyków idealistów marzy się jakaś autonomia śląska , ale tak naprawdę jaki % mieszkańców regionu tego chce :) ? Ci ludzie chodzą do tego samego kościoła co i ja , mówią praktycznie tym samym językiem co i ja . Jak dla mnie nie ma mowy o żadnej autonomii Śląska na obecną chwilę ani na przyszłość a to przede wszystkim dlatego , że nie ma zapotrzebowania na coś takiego .
Moskal miesza i to jest normalne , szczególnie biorąc pod uwagę nasze próby zaangażowania w konflikcie o Abchazję .

Greeg 18.06.2008 21:46

Jest gdzies na iTVP link do filmu ?? Bo nie moge niestety znalezc :/

63624 18.06.2008 21:50

Wszyscy podniecają się "Bolkiem", a ja trafiłem na Salonie 24 na ciekawe info o książce na temat prywatyzacji. Książka ma 1900 stron! To nie pomyłka.:shock:

Cytat:

Po drugie, jego opis jest wręcz do bólu bezpardonowy. Taryfy ulgowej nie ma tu dla nikogo – ani dla lewicy, ani dla prawicy, ani dla postkomunistów, ani dla „obozu solidarnościowego”. Padają niezliczone nazwiska, również te najbardziej znane – jakby w postaci tej książki materializowała się Miłoszowa przestroga, że spisane będą czyny i rozmowy. Politycy, biznesmeni z list najbogatszych Polaków, pracownicy liberalnego aparatu propagandowego, czyli ludzie mediów, ale także lokalni kacykowie, „zagraniczni inwestorzy” – są tutaj wymienieni po nazwisku, przypisani do przekrętu, decyzji i opinii wyrażanej w kluczowym momencie. Nie ma tu sloganów i oskarżeń bez pokrycia – są fakty, daty, a także konkretne kwoty zapisane po stronie tych, którzy na prywatyzacji zyskali kokosy, jak i tych, którzy wskutek niej stracili skromny dorobek życia, podstawy bytowania, godność, wiarę we własne państwo i w drugiego człowieka.
Więcej tutaj

Facet wprawdzie jest marksistą z przekonania, co dla mnie jest objawem choroby, ale jestem ciekawy jego analizy.

Mareq 18.06.2008 22:47

Cytat:

Izba Lordów, izba wyższa brytyjskiego parlamentu, opowiedziała się w środę wieczorem za ratyfikacją Traktatu Lizbońskiego.
Dokument musi teraz podpisać królowa Elżbieta II; ma to nastąpić jeszcze w środę lub w czwartek rano.
http://wiadomosci.onet.pl/1772170,12,1,1,,item.html

Ratyfikacja trwa , bardzo dobrze .

kalashnikov2 18.06.2008 23:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mareq (Post 553637)
Teraz dwie inne sprawy

Dlaczegóż to ? Bo największy stan wchodzący w skład USA zalegalizował(decyzją SN co powinno też wzbudzić dodatkowy smaczek) małżeństwa homoseksualne .
Tutaj taka cisza . Jednak gnojenie USA nie jest tak trendi i jazzi jak UE , więc trochę rozumiem .

Decyzja zapadła przed stanowym Sądem Najwyższym w Kaliforni, a nie federalnym w Waszyngtonie.

To że Kalifornia jest lewicowa i obyczajowo najbardziej liberalna to nic nowego. Jak się ma w swych granicach Hollywood to w normie są takie rzeczy jakie się fizjonomom nie śniły. Jak centrala zmusi np. Teksańczyków do legalizacji tego procederu to pogadamy. Choć oni pewnie łatwo broni nie złożą - dosłownie i w przenośni. No ale Waszyngton to nie Bruksela i nie zajmuje się bzdurami, tylko w tego typu sprawach zostawia wolną rękę władzom stanowym.

Wilku 18.06.2008 23:47

Cytat:

W interesie krajów członkowskich leży też silna Unia a żeby Unia była silna prawo weta nie może być stawiane jako priorytet bo wtedy staje się nie środkiem kontrolującym , tylko destrukcyjnym . Nie możemy definiować naszej istotności w Unii wyłącznie w kontekście tego jaki system głosów jest dla nas najlepszy ani też definiować samego mechanizmu podejmowania decyzji w Unii pod kątem rozkładu głosów .

Mareq - to się rozbija o nasze podejście.
Dla Ciebie UE jest wartością samą w sobie, dla mnie UE to środek i nic więcej. I mmay pilnować własnych interesow.
Cytat:

Nie na tyle żeby wyrażać chociażby jakieś sensowne minimalne obawy . Jest po prostu inny , inne zasady rozgrywania gry ale i tak prowadzące do tego samego do umiejętnego przekonywania pozostałych członków do swojego planu i do budowania koalicji .
Ja nie mam złudzeń że to twarda wlaka - i należy pilnować aby nie pozbac się zadnego narzedzia w niej.

Cytat:

Da się o wiele łatwiej mając za sobą służbę dyplomatyczną i poważne mechanizmy i instytucje dyplomatyczne 500 mln Unii .

Nie zobowiązuje Niemców do rezygnacji z rury , ale zobowiązuje do solidarności energetycznej .
To doskanały przykład że każdy walczy o swoje.

Twoje "rady" czy droga działania, spowoduja jedno - bedziemy bezbronni.
Cytat:

Po co mi Kosowo w Serbii ? Po co Polsce Kosowo w Serbii ?
W interesie Europy? :>

Cytat:

Widzę z tymi pierwszymi jesteśmy w sojuszu militarnym i w Unii a z ten drugi to nasz najbardziej prawdopodobny potencjalny wróg .
Tiaaa bo sojusze sa wieczne..
Cytat:

Nie wiem co pokazuje historia
No to spójrz pod tym katem..
Cytat:

ale gdybyśmy byli sami to spod rosyjskich rur byśmy się nie wydostali a tak to jest szansa , że nie daj Boże gdy nadejdzie taka sytuacja że trzeba sobie będzie dać radę , to sobie damy radę przy pomocy Unii .
Naiwniak.
Cytat:

Stanu faktycznego a piszesz o jakimś państwie . Traktat nie kreował by żadnego państwa .
A ile brakuje do niego?
To pełzające zmiany prawne...

Poza tym taki jest cel - dlaczego nie zadać takiego pytania aby biurwy europejskie wiedziały czego nie mają robić?

Cytat:

75 % było ze Eurokonstytucją , dokumentem który szedł dalej niż TzL .
Tak jak pisałem zapomniałem - ciekawy byłby wynik dzisiaj.
Cytat:

Hehe - nie znasz moich postów? :p

Jesli zalegalizowali coś co nie istnieje - to Arni ma u mnie kreche

Cytat:

Co do autonomii śląska , to jednak stosowanie analogii do Kosowa jest pewnych nadużyciem . Grupce fanatyków idealistów marzy się jakaś autonomia śląska , ale tak naprawdę jaki % mieszkańców regionu tego chce :) ? Ci ludzie chodzą do tego samego kościoła co i ja , mówią praktycznie tym samym językiem co i ja .
Ale czuja się czyms innym to często wystarcza.

Cytat:

Jak dla mnie nie ma mowy o żadnej autonomii Śląska na obecną chwilę ani na przyszłość a to przede wszystkim dlatego , że nie ma zapotrzebowania na coś takiego .
Tego nie wiesz.

Cytat:

Moskal miesza i to jest normalne , szczególnie biorąc pod uwagę nasze próby zaangażowania w konflikcie o Abchazję .
A to ja wszedzie widzę drugie dno... :D

Pytanko - jeśli Moskal miesza - to dlaczego nie może mieszać Berlin?:>

wolfy 18.06.2008 23:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mareq (Post 553713)

... a to, że obywatele trzech krajów na ratyfikację się nie zgadzają(reszty nie zapytano:lol:)mamy serdecznie w dupie. Standardy demokratyczne UE zadziwiają nawet mnie:rotfl:

Mareq, cóż za rewolucyjny zapał, no aż strach czytać. Czy WB też byłbyś gotów "wyrzucić" w razie nieratyfikowania traktatu? Bo w to, że Irlandczycy stracili okazję aby siedzieć cicho nie wątpię...

:lol:

Trzeba było tam wyruszyć z misją ewangelizacyjną zamiast nas, zdegenerowanych kapitalistów przekonywać. Wytłumaczyć im, co to "Europa dwóch prędkości" i dlaczego akurat ultrasocjal jest szybszy.

AYALA 19.06.2008 05:49

w sprawie Bolka przemawia do mnie opinia Księdza Tadeusza Isakowicza-Zaleskiego który po zapoznaniu sie z książką Cenckiewicza "SB a Lech Wałęsa" uważa że nasz były prezydent był uwikłany we współprace ze służba bezpieczeństwa.

cpc 19.06.2008 08:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 553763)
w sprawie Bolka przemawia do mnie opinia Księdza Tadeusza Isakowicza-Zaleskiego który po zapoznaniu sie z książką Cenckiewicza "SB a Lech Wałęsa" uważa że nasz były prezydent był uwikłany we współprace ze służba bezpieczeństwa.

a to dopiero poczatek, nastepstwem tego "uwiklania" byl okragly stol i podzial wladzy w Polsce jaki wtedy zapadl. Ciekawe jak tam samopoczucie gen. Kiszczaka:lol: - a mialo byc tak pieknie... hehe

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 63624 (Post 553655)

Drobra uwaga, nie mielismy prawicy z prawdziwego zdarzenia przy wladzy od 89 roku, albo byla to lub jest (PO) farbowana prawica, albo pobozni socjalisci (PIS). Wszystkie rzady byly bardziej lub mniej lewicowe, inna sprawa, ze tak po prostu mialo byc :)

Mareq - przyznaj sie ze uciekaja Ci eurodotacje hehe

medyk 19.06.2008 08:39

chłopcy nie przewidzieli że Moskwa ma wszystkie teczki, podobno też są w USA i... WATYKANIE.

Dla mnie to nic nowego od zawsze pamiętam że u mnie w domu mówiło się iż Wałęsa do sb-ek krętacz a cały okrągły stół to jedna wielka fikcja.

shad 19.06.2008 09:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mareq (Post 553713)

W miarę postępów rewolucji walka klasowa zaostrza się, bardzo dobrze.

kalashnikov2 19.06.2008 11:05

Cytat:

Nie mam porównania jak wygląda kwestia papierkowej roboty w Chinach czy w USA . Jednak biorąc pod uwagę konkurencyjność firm europejskich w stosunku do tych z USA to nie jest chyba najgorzej . Czymś niesamowitym jest , że armia amerykańska nie składa gigantycznego zamówienia na samoloty tankowce u Boeinga , tylko w europejskim EADS .

EADS dostaje potężne zastrzyki finansowe ze środków UE. My jako Europa musimy sie zjednoczyc by stanowić konkurencyjne wobec USA mocarstwo, a kończy się tak że dokładamy się Amerykanom do zakupu 179 samolotów-cystern. Nieźle...

cpc 19.06.2008 11:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kalashnikov2 (Post 553868)
EADS dostaje potężne zastrzyki finansowe ze środków UE. My jako Europa musimy sie zjednoczyc by stanowić konkurencyjne wobec USA mocarstwo, a kończy się tak że dokładamy się Amerykanom do zakupu 179 samolotów-cystern. Nieźle...

Pytanie: kogo oplaca EADS w komisji europejskiej ?? :lol: Jak tam Mareq europejski projekt AirBus, powiec znawco ile utopiono euro w to biurokratyczne przedsiewziecie ??

Mareq 19.06.2008 12:44

Cytat:

Mareq europejski projekt AirBus, powiec znawco ile utopiono euro w to biurokratyczne przedsiewziecie ??
Wtopiono ?
Biurokratyczne przedsięwzięcie ?
Ośmieszaj się dalej , ośmieszaj . Ale najpierw poczytaj coś o Airbusie . Szczególnie o jego wynikach finansowych i obecnej pozycji na rynku .

Cytat:

Przedstaw mi dane na temat potężnych zastrzyków finansowych . Boeing nie jest wspierany przez USA ? O jakim dokładaniu Ty piszesz ? Został zawarty strategiczny i potężny kontrakt , który wprowadza Airbusa na nowy gigantyczny rynek a Ty piszesz o jakimś dokładaniu się ...

Cytat:

W miarę postępów rewolucji walka klasowa zaostrza się, bardzo dobrze.
No . A Ty już z Mikke na barykadach w walce z federastami czy jeszcze nie ?

Cytat:

Trzeba było tam wyruszyć z misją ewangelizacyjną zamiast nas, zdegenerowanych kapitalistów przekonywać. Wytłumaczyć im, co to "Europa dwóch prędkości" i dlaczego akurat ultrasocjal jest szybszy.
ultrahiper socjal .

Cytat:

Mareq, cóż za rewolucyjny zapał, no aż strach czytać. Czy WB też byłbyś gotów "wyrzucić" w razie nieratyfikowania traktatu? Bo w to, że Irlandczycy stracili okazję aby siedzieć cicho nie wątpię...
Gdzie pisałem , że byłbym gotów ,,wyrzucić" Irlandię?

Cytat:

a to, że obywatele trzech krajów na ratyfikację się nie zgadzają
Ja wiem o jednym kraju .

Cytat:

Z tego względu wzajemne przekonywanie się do swoich racji nie ma żadnego sensu . Skoro fundamenty są zupełnie inne .

Cytat:

Hehe - nie znasz moich postów? :p

Jesli zalegalizowali coś co nie istnieje - to Arni ma u mnie kreche
Co do krytyki pewnie była by jednakowa .
Jednak założę się , że gdyby informacja taka dotyczyła któregoś z krajów Unii szybciej byś do niej dotarł :P

Cytat:

Tego nie wiesz.
Przecież to widać :P
Widzisz jakieś realne zapotrzebowanie ludzi zamieszkujących tamten region na autonomię ? Jak często w prasie regionalnej poruszane są te sprawy w sensie bardziej konkretnym i rozbudowanym ? Jak liczne i jak częste są te pikiety RASiu ? Sam RAŚ ile tak naprawdę jako organizacja liczy członków ?
Jak dal mnie nie jest to sprawa warta większej uwagi , owszem mogą odpowiednie instytucje się tym zainteresować w pewnym stopniu ale na obecną chwilę ani na najbliższe kilkanaście lat nie przewiduje żadnego realnego problemu w tej kwestii .

Cytat:

Pytanko - jeśli Moskal miesza - to dlaczego nie może mieszać Berlin?
Bo skoro Berlin chce tworzyć wspólną i silną Europę nawet jeżeli ma ambicjonalne plany (do czego ma prawo) odgrywać przy tym jak najbardziej znaczącą rolę , to powinno mu zależeć na spokoju wewnętrznym wśród krajów członkowskich . Natomiast Moskal jest po drugiej strony barykady problemy wewnętrzne w każdym z poszczególnych krajów jak i na poziomie integracji europejskiej , to miód na jego serce . Łatwiej ośmieszyć polityczną pomoc Polski dla Gruzji wskazując , że Polska ma problemy(co jest kłamstwem) z dążeniami pewnych grup do autonomii na swoim terytorium . Łatwiej trzymać na smyczy gospodarczej jedno państwo jeżeli nie stoi za nim 26 pozostałych .

sambo 19.06.2008 19:40

To jest najbardziej porażajacy 'nius" dzisiejszego dnia

http://www.upi.com/Top_News/2008/06/...6741213793845/

i komentarz http://trystero.salon24.pl/80113,index.html

kalashnikov2 19.06.2008 21:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mareq (Post 553906)

Przedstaw mi dane na temat potężnych zastrzyków finansowych . Boeing nie jest wspierany przez USA ? O jakim dokładaniu Ty piszesz ? Został zawarty strategiczny i potężny kontrakt , który wprowadza Airbusa na nowy gigantyczny rynek a Ty piszesz o jakimś dokładaniu się ...

6,5 miliarda $ na A380 i 18 miliardów Euro na projekt A350.

Skoro UE wygrywa kontrakt na dostawe 179 cystern dla USAF bez Traktatu Lizbońskiego, to znaczy że i bez niego da się osiągać potężne sukcesy? :D Dzieki niemu osiagniemy 500% normy?

Mareq 19.06.2008 21:51

Cytat:

6,5 miliarda $ na A380 i 18 miliardów Euro na projekt A350.
Skąd Ty te liczby wziąłeś ? Nie pomylił Ci się przelicznik ? :shock:
Jak mi to udowodnisz jakimś wiarygodnym źródłem , to przez tydzień nie będę pisał nic w obronie Unii :]
Poza tym ja sformułowanie zastrzyk finansowy rozumiem jako dotacje a z tego co mi wiadomo pomoc ta polega głównie na udzielaniu kredytów .
Boeing jest w ten sam sposób wspierany przez USA jak Airbus przez UE i ja nie widzę w tym absolutnie nic złego .
Lotnictwo (a przede wszystkim jego pochodna astronautyka) to strategiczne dziedziny i nie wyobrażam sobie żeby Unia miała w jakikolwiek sposób odchodzić od przyjętych reguł gry i odpuszczać tą sferę . Szczególnie kiedy od kilku lat zaczyna ona stawać się konkurencyjna w stosunku do tej samej branży z za oceanu .

Cytat:

Skoro UE wygrywa kontrakt na dostawe 179 cystern dla USAF bez Traktatu Lizbońskiego, to znaczy że i bez niego da się osiągać potężne sukcesy?
A która instytucja europejska miała coś wspólnego z podpisaniem tego kontraktu :] ?
Kontrakt podpisał EADS a nie Jose Manuel Durao Barroso :)
Ale dobrze wywołałeś traktat lizboński , to możemy się nim posłużyć w tej kwestii .
Jak już wspomniałem wcześniej astronautyka jest niezwykle istotną branżą i nie wyobrażam sobie mocarstwa które nie inwestuje w jej rozwój
Traktat z Lizbony przewiduje opracowanie europejskiej polityki przestrzeni kosmicznej oraz nadaje kompetencje Unii do ustanowienia odpowiednich stosunków z ESA .

Tak bajdełej nie boicie się , że będziecie musieli za tego Bolka 20 mln zł płacić ;) ?

kalashnikov2 19.06.2008 22:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mareq (Post 554299)

A która instytucja europejska miała coś wspólnego z podpisaniem tego kontraktu :] ?

Kontrakt podpisał EADS a nie Jose Manuel Durao Barroso :)

Dajże spokoj :-P ...

Cytat:

Ale dobrze wywołałeś traktat lizboński , to możemy się nim posłużyć w tej kwestii .
Jak już wspomniałem wcześniej astronautyka jest niezwykle istotną branżą i nie wyobrażam sobie mocarstwa które nie inwestuje w jej rozwój
Traktat z Lizbony przewiduje opracowanie europejskiej polityki przestrzeni kosmicznej oraz nadaje kompetencje Unii do ustanowienia odpowiednich stosunków z ESA .
Cudnie. Niech UE ogranicza sie do takich spraw. Ale do tego nie trzeba superpaństwa. Wystarczą umowy międzynarodowe dotyczące danego obszaru. Treść ustaw ktore potem uchwalaja zaintereswane kraje mozna wypracowac na jednej konferencji ministrow. Mailem wyslac do nieobecnych, podpiszą w późniejszym terminie. No chyba ze boisz sie ze Kaczynski z Klausem storpedują europejski plan podboju kosmosu...

Cytat:

Tak bajdełej nie boicie się , że będziecie musieli za tego Bolka 20 mln zł płacić ;) ?
Powiem tyle - jak sie widzi miny widowni ogladajacej miotajacego sie Bolka - "bezcenne" :-)

Cytat:

Skąd Ty te liczby wziąłeś ? Nie pomylił Ci się przelicznik ? :shock:
Jak mi to udowodnisz jakimś wiarygodnym źródłem , to przez tydzień nie będę pisał nic w obronie Unii :]

New York Times
Artykul z 1987 r.:

Cytat:

The announcement was considered a foregone conclusion after the West German Government announced on Wednesday that it would provide $2.5 billion to support the program. Last month, the British Government approved $750 million for the project while the French promised $1 billion.
http://query.nytimes.com/gst/fullpag...55C0A961948260

To byl ledwie poczatek.... Zrodel jest wiecej, na każdy nowy model idą grube miliardy. Czyzby Niemcy chcialy sobie teraz odbic te i inne wydatki hegemonią w Europie?
Boeing sie jakos bronil potężną liczbą zamowien. U Airbusa podstawową zasadą jest "czy się stoi czy się leży, od UE się należy".

JEDREK76 19.06.2008 23:48

Cytat:

...Tak bajdełej nie boicie się , że będziecie musieli za tego Bolka 20 mln zł płacić ;) ?

A co wyrok już zapadł?? Tusk go zatwierdził??

Biorąc pod uwagę fakt, że Wałęsa, Milczanowski& ferajna nie odpowiadali przed sądem za kradzież dokumentów wszystko w Naszym Kraju jest możliwe.

Ale uwierz mi mimo wszystko warto dochodzić prawdy.

pan_premier 20.06.2008 06:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sambo (Post 554231)
To jest najbardziej porażajacy 'nius" dzisiejszego dnia

http://www.upi.com/Top_News/2008/06/...6741213793845/

i komentarz http://trystero.salon24.pl/80113,index.html

czy jak nie kupie dziecku nic, zeby mu potem nic nie odebrac to bedzie dobrze?
chyba też nie. Myślę, że już kazdy rozumie teraz Cejrowskiego.

Nie mam jednak atpliwości, że donoszenie na swoich rodziców to raczej specjalnośc niezbyt zbratanych rodzin, jednak nawet w idealnej rodzinie konfilikty są i jak podburzony nastolatek 'przykozaczy' to moze spędzic resztę dzieciństwa u pary zastępczej Biedroń&jacyków :shock:

shad 20.06.2008 08:20

Cytat:

No . A Ty już z Mikke na barykadach w walce z federastami czy jeszcze nie ?

A u Was biją Murzynów!

Co ma piernik do wiatraka?

PS Coraz częściej mi się zdaje, że jednak Mikke jest agentem, który ma kompromitować prawdziwą prawicę...

Sędzia 20.06.2008 14:41

http://wiadomosci.onet.pl/1773496,12,item.html

IAR

Premier Wielkiej Brytanii Gordon Brown powiedział, że jego kraj nie może ratyfikować Traktatu Lizbońskiego przed orzeczeniem Sądu Najwyższego w tej sprawie.
Sąd, na wniosek biznesmena Stuarta Wheelera, ma zdecydować, czy brak referendum w tej sprawie, jest zgodny z prawem. Sędzia Sądu Najwyższego zaapelował do brytyjskiego rządu o odłożenie ratyfikacji traktatu do czasu wydania werdyktu.

Sąd Najwyższy zamierza wydać orzeczenie w tej sprawie w przyszłym tygodniu. Sędzia David Richards wyraził zdziwienie, że rząd zamierzał zajmować się ratyfikacją przed tym terminem.

wolfy 20.06.2008 15:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sędzia (Post 554496)
http://wiadomosci.onet.pl/1773496,12,item.html

IAR

Premier Wielkiej Brytanii Gordon Brown powiedział, że jego kraj nie może ratyfikować Traktatu Lizbońskiego przed orzeczeniem Sądu Najwyższego w tej sprawie.
Sąd, na wniosek biznesmena Stuarta Wheelera, ma zdecydować, czy brak referendum w tej sprawie, jest zgodny z prawem. Sędzia Sądu Najwyższego zaapelował do brytyjskiego rządu o odłożenie ratyfikacji traktatu do czasu wydania werdyktu.

Sąd Najwyższy zamierza wydać orzeczenie w tej sprawie w przyszłym tygodniu. Sędzia David Richards wyraził zdziwienie, że rząd zamierzał zajmować się ratyfikacją przed tym terminem.

Hańba! Zdrada! Targowica!

Wywalić Wielką Brytanię z UE! Europie dwóch prędkości mówimy stanowcze NIE!

Widać, kto chce stanąć na drodze rewolucji! Znów burżuazja... "Biznesmeni", kułacy, elementy antyrewolucyjne.

sambo 20.06.2008 18:15

Mareq zapewne zgodzi sie z tobą Wolfy - no bo ta WB to tylko takie cus - co to trzyma z amerykańcami, nigdy sie nie spieszyło do integracji a teraz jeszcze śmią robić jakieś fikołki.

PRZYKŁAD KRETYNIZMU RZĄDU TUSKA

szczerze mówiąc - to pretenduje to idiotyzmu dziesieciolecia. Rostowski juz znajduje sobie kozła ofiarnego w całej swojej beznadziejności jest nim Skrzypek -

http://www.hotmoney.pl/artykul/2804/...-fiskalna.html

NIERUCHOMOŚCI: Wynajmujesz mieszkanie? Musisz kupić kasę fiskalną

Wilku 20.06.2008 20:09

Cytat:

Cytat:

Z tego względu wzajemne przekonywanie się do swoich racji nie ma żadnego sensu . Skoro fundamenty są zupełnie inne .

Fundamenty.. ładnie - tylko Twój fundament ma tyle wspólnego z naszym interesem, co kot napłakał. Co innego gdybyś był jakimś naiwaniakiem czy czymś takim, byłoby to zrozumiała - ale w tym wypadku taka postawa jest dla mnie całkowicie obca, i za chiny ludowe nie mogę zrozumiec Twoich pobudek.

Cytat:

Co do krytyki pewnie była by jednakowa .
Nigdy mnie nie cieszy gdy dzieje się coś takiego.
Cytat:

Jednak założę się , że gdyby informacja taka dotyczyła któregoś z krajów Unii szybciej byś do niej dotarł :P
Pudło. Obecnie jestem dość odłączony od netu.. i może to potrwać nawet do końca wakacji.

Cytat:

Przecież to widać :P
Widzisz jakieś realne zapotrzebowanie ludzi zamieszkujących tamten region na autonomię ? Jak często w prasie regionalnej poruszane są te sprawy w sensie bardziej konkretnym i rozbudowanym ? Jak liczne i jak częste są te pikiety RASiu ? Sam RAŚ ile tak naprawdę jako organizacja liczy członków ?
Jak dal mnie nie jest to sprawa warta większej uwagi , owszem mogą odpowiednie instytucje się tym zainteresować w pewnym stopniu ale na obecną chwilę ani na najbliższe kilkanaście lat nie przewiduje żadnego realnego problemu w tej kwestii .
I tu widać Twoją naiwność jak na dłoni. Narodowośc to nie biologia. W pewnych okreslonych warunkach, może się okazać że jakaś narodowość zwiekszyła swój stan posiadania kilkukrotnie w ciągu krótkiego okresu czasu (i aby nie być gołosłownym - > Austriacy) z różnych przyczyn.

Cytat:

Cytat:

Pytanko - jeśli Moskal miesza - to dlaczego nie może mieszać Berlin?
Bo skoro Berlin chce tworzyć wspólną i silną Europę nawet jeżeli ma ambicjonalne plany (do czego ma prawo) odgrywać przy tym jak najbardziej znaczącą rolę , to powinno mu zależeć na spokoju wewnętrznym wśród krajów członkowskich .
Ho ho :lol:

Na jakim spokoju? Liczy się podporządkowanie - które trzeba osiągnąć wszelkimi możłiwymi sposobowami - przekupstwem (Zaby) swoją agenturą i jurgieltnikami (Polska) itd..

Cytat:

Natomiast Moskal jest po drugiej strony barykady problemy wewnętrzne w każdym z poszczególnych krajów jak i na poziomie integracji europejskiej , to miód na jego serce . Łatwiej ośmieszyć polityczną pomoc Polski dla Gruzji wskazując , że Polska ma problemy(co jest kłamstwem) z dążeniami pewnych grup do autonomii na swoim terytorium . Łatwiej trzymać na smyczy gospodarczej jedno państwo jeżeli nie stoi za nim 26 pozostałych .
Acha.. i własnie dlatego "dobrotliwy" Berlin buduje (chce) rurke, aby dać w ręke kolejną smycz Moskwie, aby mocniej trzymała innych za twarz?

Ciekawa logika.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 02:05.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl