![]() |
oj Dawidowski, strzela gola i sie sypie ...
|
To są moje pomysły na dalsze zreformowanie rozgrywek juniorskich/młodzieżowych w Polsce. Co wy na to?
Kiedy tylko będzie to możliwe muszą powstać rozgrywki U-21 dla klubów pierwszoligowych i drugoligowych. Tak jak jest np. w Anglii, gdzie poza odpowiednikiem polskiej Młodej Ekstraklasy (tyle, że podzielonej na South w tej chwili z 9 klubami i North z 11), jest też Central League z północy Anglii (3 grupy, łącznie 28 klubów) i Football Combination dla tych z południa (3 grupy, łącznie 30 klubów). Oczywiście obie ligi są dla rezerw klubów spoza Premier League, z Championship, League One i Two. U nas można by podzielić 54 kluby z I i II ligi na 4 grupy geograficznie po około 14,14,13,13 klubów. Kolejna sprawa, to rozgrywki juniorskie. Nie powinny być całkowicie ogólnopolskie, takie same jak ME (wydaje mi się, że wystarczy taka formuła, bo i tak najlepsi z juniorów mogą grać w ogólnopolsiej ME) tylko też można by podzielić Polskę na 4 grupy, każda po 16 zespołów. O przydziale do nich decydowała by baza, zaplecze, także to ile razy w poprzednich latach juniorzy starsi awansowali do rozgrywek play-off mistrzostw Polski - generalnie, poziom, na którym się szkoli. Tak by zebrać 64 najlepiej szkolących polskich klubów (w tym 16 ekstraklasowych miałoby start zawsze). Cztery grupy zamiast obecnych szesnastu, wojewódzkich. Do tego, druga liga juniorów starszych U-19, tam grałyby kluby, które w rozgrywkach wojewódzkich zazwyczaj kończyły rywalizację na miejscach 5-8. Też mogłyby być cztery grupy po 16 (może więcej grup). Tam jest miejsce takich Unii Tarnów, Oświęcim, Sandecji Nowych Sącz. Tymczasem Wiślacy U-19 graliby jedynie z Cracovią, Hutnikiem, kimś tam jeszcze i czołowymi ekipami z Podkarpacia, Świetokrzyskiego i Lubelszczyzny. Nie lepiej? Nie wspominam o uniknięciu gry z ekipami w rodzaju IKS Olkusz, Daluin Myślenice, Lubań Tylmanowa, Okocimskiego Brzesko. Jak grając z takimi gigantami, chcemy mieć później piłkarzy zdolnych do gry w ekstraklasie, chociażby z ławki? Przecież grając z nimi automatycznie produkujemy graczy do III ligi. To kwestia równie ważna, jak boiska. I na koniec, juniorzy młodsi U-17. Ci powinni grać z tymi samymi zespołami, co U-19, ale mecze powinny mieć rangę towarzyską, tabela nie powinna być publikowana, ogłaszana. Trampkarze, to podobna sprawa, ale zdecydowanie mniej spotkań powinno być rozgrywanych, niz w przypadku "towarzyskich" U-17. Myślę, że powinniśmy takimi pomysłami zacząć zarzucać PZPN. Inaczej, nic długo może się nie zmienić. |
dajcie znać kto z Młodej Wisły nadaje się do pierwszej drużyny według Was?
|
Według mnie to Burliga
|
Na którym stadionie gra jutro WISŁA?
|
Burliga ? Przestan. Kwiek.
|
18-19 latki z Arsenalu pokonały Wigan w Pucharze
jak porównać do Młodej Wisły to.... eh...:-/ a z tego cowidzę tam są zawodnicy po 21-22 lata, nie oszukujmy się skoro teraz do seniorów nawet nie pukają to kariery na pewno nie zrobią czy nie mozna by wpuszczac chłopaków po 17-19 lat? albo i młodszych... |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Ja od początku w niego wierzyłem:foch: |
Burliga jak pamietam był defensywnym pomocnikiem a ma 11 goli ? Przemianowali go na napadziora ?
Moze i mam stare info, ale dwa lata temu czy nawet rok to razem z Kubowiczem chcieli go wywalic. |
On teraz chyba na skrzydle gra
|
Brawo Burliga!!! Na jakiej pozycji on w końcu grai po której stronie ? Jest jeszcze ktoś godny spróbowania w I zespole? piszczie kto i na jakiej pozycji gra
|
Proszę o informację na temat warunków fizycznych dzisiejszego debiutanta Sebastiana Leszczaka.
|
Cytat:
|
|
Poniżej tekst o tym, jak szkolenie wygląda w Polsce... Tylko ŁKS ma więcej niż 10 wychowanków w gronie 350 najlepszych polskich piłkarzy!
http://przemyslaw-zych.blogspot.com/...orw-rzdzi.html |
nie łudźmy się w Polsce nie będzie dugo wychowanków w większości polskich klubów póki wszyscy młodzi będą szli po plecacach.widzicie jak wyglądają zawodnicy 20-22 latkowie w Anglii? jacy są zbudowani jakie wyszkolenie techniczne?a w Polsce wyjdzie takie chucherko jedno z drugim i jest rzucane z kąta w kąt.
|
A ja jednak jestem za tym żeby zrobić w Polsce tak Ligę Młodej Ekstraklasy i było by tak po 16 Młodych zespołów z Ekstraklasy i 16 z 1.Ligi.Co do kwestii młodszych kategorii wiekowych się nie wypowiem bo nie miałem przyjemności ich oglądać(Mieszkam w Białymstoku i mam 9 lat).A jeśli chodzi o wyróżniających się zawodników ME to zdecydowanie Burliga i Leszczak.Jeden gra na skrzydle i jest bardzo bramkostrzelny w niektórych aspektach gry przypomina mi Źieńczuka z tamtego sezonu.A drugi potrafi grać ale szerzej się o nim nie wypowiem bo widziałem tylko parę jego meczów. Jak najbardziej oni obydwaj powinni znaleźć się w kadrze Pierwszej Drużyny a Burliga nawet nie w rezrwach a Leszczak też ma zadatki na dobrego grajka ale jeszcze nie teraz.
|
wg Wyborczej Kielce
Na sobotę trener Gąsior zaprosił ponadto trójkę najzdolniejszych juniorów ze Stali Mielec oraz 19-letniego pomocnika Sebastiana Janika, występującego w Wiśle Kraków w Młodej Ekstraklasie. |
Iliński – Białko, Ojirobe, Dąbek, Cyzio – Jeleń, Mieleńczuk, Kozieł, Janik, Brud, Romaniuk
Nie wiecie kto to?? |
Tevin Suleiman Ojirogbe
http://www.90minut.pl/kariera.php?id=9647 |
....a Kozieł?
|
Cytat:
http://www.90minut.pl/wystepy.php?id=13139&id_sezon=73 |
wie ktoś co się dzieje z Nabiałkiem z ME?? trafił kiedyś do Młodej Wisły...jak mu idzie?? pytam bo jest z Częstochowy:)
|
Cytat:
nie przebił się, zagrał chyba w dwóch meczach i wrócił do swojego klubu - nie pamiętam nazwy jesienią strzelił dla niego 7 czy 8 bramek ps. Janik grał i potem pojechał na testy do Kielc?? ktoś wie? bo w tygodniu na stronach kieleckiej GW twierdzili że przyjeżdża w sobotę na testy do Korony.. |
Nabiałek gra w SKRZE Częstochowa. Teraz można z Nim pokopać na hali AJD, a jak wyjdzie wiosna to pograć można z Nim na Sobieskiego na sztucznym boisku. Jak zgłosi swój team. :P
|
Widzę że co rundę ME robi spory zaciąg młodych zawodników, ciekawe czy są to talenty na miarę Wisły. Juz wiemy kim jest Ojirogbe ale co on robi u nas i to jeszcze w ME najmłodszy to on już nie jest.
|
Cytat:
a wie ktos na jakiej pozycji w obronie on gra? |
Oficjalna strona podała skład zespołu Młodej Ekstraklasy na zgrupowanie w Debicy
Cytat:
|
Cytat:
ps: a na sobieskiego też się grało kilka razy ;) |
Cytat:
|
Pindiur na testach w Stomilu Olsztyn.
|
JONCZYK I PAZURKIEWICZ WYJEŻDŻAJĄ Z WISŁĄ ME NA OBÓZ DO DĘBICY| Dwaj zawodnicy, którzy w końcówce rundy jesiennej byli mocnymi punktami drużyny Płomienia, jutro wyjadą z drużyną Wisły Kraków ME na zgrupowanie do Dębicy. Jest zatem wielce prawdopodobne, że obaj nie zagrają na wiosnę w Płomieniu. Dla Łukasza Pazurkiewicza jest to powrót do macierzystego Klubu (był wypożyczony do Płomienia).
|
ktoś wie dlaczego rozwiązano umowę z Kwiekiem??
|
Zapewne nie miał już wystarczających rokowań na przyszłość.
|
Cytat:
|
Cytat:
Ogólnie to trener rezygnuje z większości zawodników rocznik 88. Po zgrupowaniu mają wolną rekę ... |
Cytat:
|
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 16:05. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl