Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Zalany Kraków (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=7291)

West 18.05.2010 12:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez GregorTS (Post 901192)
czy ktoś wie czy można pomagać jako wolontariusz?

podawali w mediach ze ludzie pomagali sypac piasek na dębnickim

*KoTeK* 18.05.2010 12:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PAWEL NEWB (Post 901198)
Stary Bieżanów troche zalany, ulica Bieżanowska zalana. Na nowym Bieżanowie u góry elegancko i raczej nie grozi nam tu żadne zalanie. Do złocienia nie ma dojazdu, część bloków zalane.

Do ulicy Jędrzejczyka bądź Jaglarzów od strony Niepołomic dojadę niskim autem?

QBAS 18.05.2010 12:56

A orientuje się ktoś czy zakopianką do Zakopca można dojechać?

West 18.05.2010 12:58

za myslenicami zablokowana

*KoTeK* 18.05.2010 12:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez QBAS (Post 901203)
A orientuje się ktoś czy zakopianką do Zakopca można dojechać?

Ojciec wraca z Zakopanego i mówił ze do Rabki jest ok.

Marszałek 18.05.2010 13:00

Zakopianka zalana w Stróży. Woda z potoków wylewa się na zakopiankę na granicy Stróży i Myślenić, narazie przejezdnie. Jak będzie dalej czas pokaże.

orzeu 18.05.2010 13:01

Nie jestem konstruktorem ale wiem ze wszystko sie da ;)
Problem lezy gdzie indziej:
- zbyt mala ilosc zbiornikow retencyjnych (brakuje okolo 300-400 !!), jazow i stopni wodnych - glownie na malych doplywach do duzych rzek ale nie tylko.
- laczenie funkcji retencyjnej z energetyczna przez co rezerwa w zbiornikach jest zbyt mala
- brak terenow zalewowych, no i skandaliczne decyzje o zabudowie polderow czego skutki widac bylo we Wroclawiu na Kazanowie (chyba taka nazwa dzielnicy)
- slaba regulacja rzek, choc tutaj sa dyskusje czy rzeki powinno sie regulowac i "splaszczac" czy raczej pozwolic swobodnie meandrowac
- za malo walow

Wszystko z prostej przyczyny. Kasa. Swinna Poreba na Skawie budowana jest prawie 25 lat i ostatnio wstrzymano calkowicie budowano bo "kryzys".
Tutaj musi *******nac cos konkretnie, tak samo jak z wypadkiem samolotu. Zalany Wrocław nikogo nie nauczyl ze jest zle. Zalane wioski i male miasteczka wszyscy maja w dupie. Zalac musi Warszawe albo np. spektakularnie urwac kawalek Wawelu, moze wtedy ktos zareaguje....

zig 18.05.2010 13:01

zdjęcia z al.Pokoju i M1

http://krakow.naszemiasto.pl/artykul...a,id,t,tm.html

rozarian 18.05.2010 13:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez a11 (Post 901146)
wie ktoś czy jest jakieś zagrożenie że stanie się coś złego ze zbiornikiem w Myślenicach, który dostarcza wodę pitną dla Krakowa.

Żeby być ścisłym,to ten zbiornik nie jest w Myślenicach.Zapora jest w Dobczycach,a jezioro nazywa Dobczyckie.Ale to szczegół,bo najważniejsze by już przestało padać.

Damianek_ABG 18.05.2010 13:07

Na alejach w stronę Warszawy zakorkowane, powodem jest drzewo które spadło na samochód....

63624 18.05.2010 13:12

Trzymajcie się krakowiacy. Pamiętam powódź z 1997 roku we Wrocławiu i wam tego nie życzę. Mam nadzieję, że najgorsze was ominie.

michu-k 18.05.2010 13:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 63624 (Post 901216)
Trzymajcie się krakowiacy.

Krakowianie :-) Krakowiacy na Kałuży.

Al_29 18.05.2010 13:14

a nie wiecie, jak wygląda sytuacja w Pińczowie?

bondTSW 18.05.2010 13:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez *KoTeK* (Post 901206)
Ojciec wraca z Zakopanego i mówił ze do Rabki jest ok.

Jak możesz, to zdaj relacje jak dojedzie bo jutro z samego rańca mam do pokonania tą sama trasę.

63624 18.05.2010 13:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez michu-k (Post 901217)
Krakowianie :-) Krakowiacy na Kałuży.

A to przepraszam Krakowian.:D

gooro33 18.05.2010 13:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez orzeu (Post 901208)
Nie jestem konstruktorem ale wiem ze wszystko sie da ;)
Problem lezy gdzie indziej:
- zbyt mala ilosc zbiornikow retencyjnych (brakuje okolo 300-400 !!), jazow i stopni wodnych - glownie na malych doplywach do duzych rzek ale nie tylko.
- laczenie funkcji retencyjnej z energetyczna przez co rezerwa w zbiornikach jest zbyt mala
- brak terenow zalewowych, no i skandaliczne decyzje o zabudowie polderow czego skutki widac bylo we Wroclawiu na Kazanowie (chyba taka nazwa dzielnicy)
- slaba regulacja rzek, choc tutaj sa dyskusje czy rzeki powinno sie regulowac i "splaszczac" czy raczej pozwolic swobodnie meandrowac
- za malo walow

Wszystko z prostej przyczyny. Kasa. Swinna Poreba na Skawie budowana jest prawie 25 lat i ostatnio wstrzymano calkowicie budowano bo "kryzys".
Tutaj musi *******nac cos konkretnie, tak samo jak z wypadkiem samolotu. Zalany Wrocław nikogo nie nauczyl ze jest zle. Zalane wioski i male miasteczka wszyscy maja w dupie. Zalac musi Warszawe albo np. spektakularnie urwac kawalek Wawelu, moze wtedy ktos zareaguje....

Nie bardzo rozumiem:
Cytat:

Masz troche nieaktualne informacje, odnosnie Swinnej Poreby to moze ona ta ''dzisiejsza'' wode spokojnie pietrzyc i zatrzymywac w czaszy zobiornika. Zostalo jeszcze troche prac do wykonania, ale caly zbiornik ma byc wypelniany przez okolo 10 lat wiec ta woda ktora tam teraz doplywa na pewno nie napelni czaszy zbiornika w jakis znaczacy sposob. Gdyby nie ten zbiornik zapewne sytuacja w Krakowie bylaby dramatyczna.

szarkoz 18.05.2010 13:23

W Myślenicach dramat, najgorsze już chyba minęło, ale sytuacja jest zdecydowanie gorsza niż w '97. Dzielnica rekreacyjna, Zarabie jest kompletnie zdewastowana. Odbudowa potrwa wiele miesięcy, może nawet lat.

Arturo Qr2nów 18.05.2010 13:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ela (Post 901196)
Orzeu - Ty jako konstruktor powinieneś wiedzieć. Wiem, że to pytanie ignoranta ;)
Za każdym razem gdy w Krakowie pojawi się większa woda, most Dębnicki jest zagrożony, ze względu na to że jest za niski.
Czy w ogóle możliwa jest przebudowa / podniesienie takiego mostu ?
I jakie koszty by to za sobą pociągnęło ?

Co prawda nie jestem Orzeu, a i on odpowiedział inaczej, to jednak postaram się odpowiedzieć na pytanie o podniesienie mostu. Otóż takowe jest możliwe technicznie, jednak wiązałoby się gigantycznymi kosztami. "Podniesienie" mostu, to jedno, ale drugie to dobudowanie do niego dojazdów, całkowita przebudowa skrzyżowania Konopnickiej - Krasińskiego - Kościuszki - Zwierzynieckiej, itp.

A jak tam na Olszy? Białucha przecież koło samych bloków...

iiYama 18.05.2010 13:27

O 14 na Bielanach Wisła miała 927cm, czyli +1 w ciągu 0,5h, nurt wciąż w górę...

wisl@k_TS 18.05.2010 13:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Al_29 (Post 901218)
a nie wiecie, jak wygląda sytuacja w Pińczowie?

Pewnie Nida wylała na pobliskie łąki. Sam Pińczów jest raczej bezpieczny, w 97r. skończyło się na tym, że Nida zlała się z zalewem, który wylał na pobliskie tereny.

Kamson 18.05.2010 13:38

Pod Dębnickim już nie ma wolnej luki, woda "ściska sie" pod mostem. Między 16 a 18 ma być fala kulminacyjna...
"Złocień i Lesisko to w tym momencie wyspy" - cytat z TVN24

Wisła przekroczyła 9,20m

Fuks 18.05.2010 13:39

Drzewo na alejach lezy na wysokosci Audytorium Maximum w strone Warszawy, nie wiem jak teraz, bo bylem tam 30 minut temu, ale korki niesamowite.

iiYama 18.05.2010 13:42

W Bielanach 931 cm, 4cm w 0,5h, czyli ma pół metra więcej niż w '97, nurt rośnie...

Nie sieję paniki, dam spokój jak zacznie ubywać ...

P.S. Nowa kładka daje radę, targana sztormami jeszcze nie odpłynęła, to plus...
P.S.' Plaża pod Wawelem, chyba nie jest jej pisane ...

Kandzior 18.05.2010 13:45

Macie jakieś nowe zdjęcia z Krakowa? Jak sprawa wygląda na moście Dębnickim?

ENDRJU 82 18.05.2010 13:46

Byłem 15 min temu pod Jubilatem, no nie wygląda to ciekawie. Faktycznie woda "przeciska" pod mostem. Brak prześwitu, w chwili obecnej służby z jednej jak i drugiej strony zabezpieczają most. Pada dalej, tłumy na wałach.. przed oczami Mam obraz z 1997 roku. Pomijam fakt, iż centrum to obecnie jeden wielki paraliż...
służby czekają na kolejną - II falę...

A padać ma dalej...

Marszałek 18.05.2010 13:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arturo Qr2nów (Post 901226)

Koryto jest wysokie więc tak szybko nie wyleje. Ale zdjęcia z chęcią bym zobaczył.

pawelwp9 18.05.2010 13:52

A ma ktoś może jakieś zdjęcia z 97 ?

orzeu 18.05.2010 14:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gooro33 (Post 901223)
Nie bardzo rozumiem:

W duzym urposzczeniu. Minimalny poziom pietrzenia zbiornika dla potrzeb energetycznych sprawia ze zmniejsza sie retencja powodziowa. Innymi slowy, zbiornik jest w stanie "przyjac" mniej wody.

Gdyby ktos chcial zobaczyc jak wygladaja zbiorniki:
http://oki.krakow.rzgw.gov.pl/Articl...=itemZbiorniki

Najwazniejsze dla Krakowa sa Goczalkowice i Tresna, dla okolic Dobczyce.
Do Goczalkowic wplywalo miedzy 6, a 9 rano 2 razy wiecej wody niz wyplywalo, do Tresnej 1,5 raza, a Dobczcye sa na zero tyle ze tutaj rezerwa najmniejsza.
Jesli w Goczalkowicach taki stan sie utrzyma to do 20 zbiornik bedzie pelny.

Marszałek 18.05.2010 14:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kamson (Post 901231)
Pod Dębnickim już nie ma wolnej luki, woda "ściska sie" pod mostem. Między 16 a 18 ma być fala kulminacyjna...
"Złocień i Lesisko to w tym momencie wyspy" - cytat z TVN24

Wisła przekroczyła 9,20m

siedzę na osiedlu Złocień, jakie brednie opowiada TVN 24, że ewakuowano moje osiedle,...buhaha, reporterzy mają wyobraźnię....osiedle suche, wyjechać się nie da...jesteśmy jak wyspa na morzu, ale osiedle suchutkie :) rzeczka z boku próbuje, ale jej nie wychodzi...ciągle uszczelniamy jakieś drobności...ale to co opisują na portalach i tv to jakiś absurd...pokazują zdjęcia w ogóle z nie naszego osiedla....nie wiadomo skąd, że podobno całe osiedle pływa...ehh ci dziennikarze. Owszem dwie ciężarówki jeżdżą ale przewożą przez wodę na wjeździe ludzi do osiedla nie z drugą stronę...

Wypowiedz pewnego gościa

SkMk 18.05.2010 14:07

O Białuchę bym się nie martwił, byłem jakieś 15 minut temu na wysokości Opolskiej i żeby rzeka wyszła z koryta poziom musiałby się podnieść jeszcze 3-krotnie.

PAWEL NEWB 18.05.2010 14:10

Koleżanka ze złocienia mówila, że jednak troszke, pare bloków podlało....

rocco_1906 18.05.2010 14:11

http://images42.fotosik.pl/207/106f7e66a4d282ecmed.jpg

Most Grunwaldzki :)

iiYama 18.05.2010 14:12

15:00 - 937cm, +6cm

QBAS 18.05.2010 14:16

Marszałek, to są media XXI wieku. Nie ma sensacji, nie ma widowni. To co mówią trzeba przez 3 dzielić. Nie dotyczy to tylko dzisiejszego dnia ale generalnie. Problem na pewno jest, ale TV robi w dużej mierze z tego newsa, którego chce jak najatrakcyjniej sprzedać. Ot, takie sprzedawczyki :)

Ela 18.05.2010 14:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arturo Qr2nów (Post 901226)
Co prawda nie jestem Orzeu, a i on odpowiedział inaczej, to jednak postaram się odpowiedzieć na pytanie o podniesienie mostu. Otóż takowe jest możliwe technicznie, jednak wiązałoby się gigantycznymi kosztami. "Podniesienie" mostu, to jedno, ale drugie to dobudowanie do niego dojazdów, całkowita przebudowa skrzyżowania Konopnickiej - Krasińskiego - Kościuszki - Zwierzynieckiej, itp.

Dziękuję za odpowiedź.
Właśnie o to mi chodziło :-)

To, że ogólnie zabezpieczenie przeciwpowodziowe na terenie Polski ( i nie tylko zresztą )jest mocno niewystarczające to było mi wiadome ;)

Majchrowski przed chwilą powiedział, że nie ma większego niebezpieczeństwa dla miasta i ludzi w nim.
Oby tym razem się nie pomylił.

Kandzior 18.05.2010 14:23

A jak Wilga płynie?

gooro33 18.05.2010 14:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez orzeu (Post 901246)
W duzym urposzczeniu. Minimalny poziom pietrzenia zbiornika dla potrzeb energetycznych sprawia ze zmniejsza sie retencja powodziowa. Innymi slowy, zbiornik jest w stanie "przyjac" mniej wody.

Gdyby ktos chcial zobaczyc jak wygladaja zbiorniki:
http://oki.krakow.rzgw.gov.pl/Articl...=itemZbiorniki

Najwazniejsze dla Krakowa sa Goczalkowice i Tresna, dla okolic Dobczyce.
Do Goczalkowic wplywalo miedzy 6, a 9 rano 2 razy wiecej wody niz wyplywalo, do Tresnej 1,5 raza, a Dobczcye sa na zero tyle ze tutaj rezerwa najmniejsza.
Jesli w Goczalkowicach taki stan sie utrzyma to do 20 zbiornik bedzie pelny.

Ok, ale nie o to mi chodzilo :-D
Widze ze cały czas obracasz sie wkolo zapor wodnych wiec zapewne o nich myslales piszac :
Cytat:

Zazwyczaj takie zapory sa budowane glownie dla takich celow. Czyli lokalizacja takiego zbiornika ze wzgledow ekonomicznych musi z soba laczyc funkcje retencyjne i energetyczne.
Nie mozna zbudowac takiego zbiornika jak w Dobczycach tylko dla celow retencyjnych.

Retencje w zlewniach gorskich powinno rozwiazywac sie np. za pomoca budowy ''suchych zbiornikow retencyjnych'' tak jak robi sie to w Bawarii. My w Polsce mamy ich okolo 20 z czego 18 to pozostalosci z ziem odzyskanych i byly budowane przez naszych zachodnich sasiadow.
Budownictwo hydrotechniczne zawsze u nas lezalo na calej linii...

krkgiba 18.05.2010 14:31

wróciłem właśnie z miasta - korki ogromne, więc pojechałem obwodnicą - puściutko. Wszystkim polecam jazde obwodnicą.

Drzewo, które spadło na alejach już pocięte i usunięte, aleje "przejezdne"

SV_ 18.05.2010 14:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kandzior (Post 901262)
A jak Wilga płynie?

http://i40.tinypic.com/ndwves.jpg

zig 18.05.2010 14:45

a tak z zupełnie innej beczki
zobaczcie jak działa reklamowane niby na żywo traffic targeo-na zamkniętym moście można pojechać 15-30km/godzinę
http://mapa.targeo.pl/Krak%C3%B3w :)

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 04:30.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl