![]() |
Najlepiej wylać do zlewu ;)
|
mic przeżre się ale nie w lodówce, lodówka z racji chłodu zatrzymuje pewne procesy - to tak jak z ogórkami małosolnymi - jak je zostawisz w temperaturze pokojowej to się zrobią kiszone a jak wstawisz do lodówki to będą nadal małosolne :)
i najlepsza jest Gorzka Żołądkowa - i miętowa i "ruda" jak to ktoś nazwał - zapijać nie trzeba, kaca nie ma :) mód cud i orzeszki :) |
Wilu, nie wyleje :)
Co polecacie z tego zrobic? |
Cytat:
tak chociaz z tydzien niech odlezy |
w Angli wynaleziono alkohol nie powodujący kaca.
http://www.tvn24.pl/-1,1635524,0,1,n...wiadomosc.html |
Cytat:
Zobaczymy co wyjdzie po 2-3 dniach, pierwszy raz robilem. |
gorzka
z moich ostatnich przygód z gorzką - zarówno "rudą" (pięknie to ktoś nazwał), mietową czy de lux (polecam!!!) - zapamiętałem zdanie z etykiety. brzmi tak:
"(...) W opinii Polaków to gorzałka o wyjątkowych własciwościach - poprawia samopoczucie, rozgrzewa, odpręża i jest dobra na trwawienie. (...) " coś chcieć więcej???!!! :D polecam powtarzać to jak mantrę przed każdym kieliszkiem. wchodzi jak złoto :) powinienem sie podpisać - AMBASADOR GORZKIEJ |
Gorzka wchodzi ale z banią a nie w drinach:-P
|
sprzedam Wam drina, który wg mnie rządzi
gorzka żołądkowa + sprite + plaster świeżego ogórka (ze skórką) polecam! ogórek niesamowicie odświeża smak tego drina, mówię Wam spróbujecie i nie pożałujecie! |
Cytat:
heh ... Gorzka na nasza przyjaźń bywa ostatnio, co? :D StelmiOriginal: a co do drinków z Gorzkiej to proszę (choć nie wiem jak to smakuje bo mi drinki przez gardło nie przechodzą ;-) ) Mint Surfer http://www.planetakobiet.com.pl/npics/6nfL8XXoOas2.jpg SKŁADNIKI: 50 ml Wódka Żołądkowa Gorzka z Miętą; 20 ml likieru melonowego Monin; 20 ml sok ze świeżej cytryny; 50 ml soku jabłkowego; Sprite jako uzupełnienie. Wszystkie składniki mieszamy w shakerze i przelewamy do szklanki z kruszonym lodem. Uzupełniamy Spritem. DEKORACJA: cząstki cytryny, czerwona wisienka koktajlowa. CHARAKTERYSTYKA: drink na każdą okazję. Sweet Drem http://www.planetakobiet.com.pl/npics/0iykz6N2ths2.jpg SKŁADNIKI: 20 ml Wódka Żołądkowa Gorzka tradycyjna; 10 ml świeżego soku z cytryny; 40 ml soku ananasowego; plastry świeżego ogórka; Sprite jako uzupełnienie. Do wysokiej szklanki wrzucamy kilka kostek lodu, przekładając plastrami ogórka. Wszystkie składniki mieszamy w shakerze i przelewamy do szklanki. Uzupełniamy Spritem. DEKORACJA: twist z ogórka. CHARAKTERYSTYKA: ogórkowa wariacja na temat drinka. Red Mint http://www.planetakobiet.com.pl/npics/7iY5fvjQq0s2.jpg SKŁADNIKI: 50 ml Wódka Żołądkowa Gorzka z Miętą; ˝ świeżej limonki (6 cząstek); 5 listków świeżej mięty pieprzowej; 120 ml soku żurawinowego. Rozgnieć w wysokiej szklance listki mięty i cząstki limonki. Dodajemy kruszony lód. Wszystkie składniki mieszamy w shakerze i przelewamy do szklanki. DEKORACJA: listki mięty. CHARAKTERYSTYKA: orzeźwiające połączenie miętowej wódki z żurawiną Koktajl Fraise de Luxe http://www.planetakobiet.com.pl/npics/xR1orruySus2.jpg SKŁADNIKI: 30 ml Czysta de Luxe Żołądkowa Gorzka; 20 ml syropu truskawkowego Monin; 20 ml soku z cytryny; 30 ml soku wiśniowego lub grapefruitowego. Wszystkie składniki mieszamy w szklanicy barmańskiej i przelewamy do kieliszka koktajlowego. DEKORACJA: kawałki truskawki, twist z cytryny. CHARAKTERYSTYKA: koktajl na każdą okazję. |
Dzięki Kobieto_Wiślak
Mnie tez nie przechodzą przez gardło, ale nie zaserwuje czystej dziewczynom :) |
Cytat:
a tam gdzie masz Gorzką z miętą możesz po prostu dać de luxa i wrzucić kilka listków mięty, miętę kupisz w jakimś supermarkecie za około 4 zł, tam gdzie są bazylie, tymianki i inne cuda w doniczkach :-) |
Cytat:
toć gorzka miętowa to prawie jak drink ;) |
1L Spirytusu, 1L Wody przegotowanej, 3 łyżki stołowe miodu, sok z całej cytryny.
Wymieszać, rozlać do butelek, na kilka godzin do lodówki i na wieczór kozacki trunek!!!! |
Dziewczyny same sobie poleją:D
U mnie w tym roku na malinowo... wino z wiśni hyhy |
Najlepszy na świecie drink , "matka wszystkich drinków" :D to oczywiście niezmiennie Tatanka czyli :żubrówka z sokiem jabłkowym + lód, super wchodzi , kac umiarkowany no i ten boski smak.
Polecam wszystkim. |
Cytat:
zaden drink ponad czysta wodke |
z drinków polecam:
kieliszek czystej zagryzamy cząstką cytryny. {przy okazji nie dopuszcza się do wypłukania wit C a i kac jakby mniejszy.} |
w tym roku podstawa bedzie jak zwykle - Wsciekły pies.
jakby ktos nie wiedzial: wodka, syrop (sok - byle gesty) malinowy, tabasco. ja leje w kolejnosci: wodka, sok (syrop), tabasco. oczywiscie lac powoli i delikatnie, zeby wodka z sokiem sie nie zmieszaly. jak ktos sie czuje na silach moze zamiast wodki walic spirytus. |
Cytat:
działa jak energetyk i dobrze smakuje |
ja słyszalam wersję z cukrem brązowym - wtedy mamy "Barmana" rozłożonego na czynniki pierwsze.
ale wersja tylko z cytryną przemawia do mnie najlepiej. |
Najlepsze są Pershingi -
2/3 spirytusu 1/3 wódki 3 ziarenka pieprzu Wersja dla hardcorów. |
30ml wódki 20sprita do kieliszka na kieliszek nakladasz 1/2 cytryny lapiesz za góre i jebut w stół.
Takie swojskie kamikadze ;) |
Cytat:
To samo pytanie zadała na koniec Andrzejowi Grabowskiemu (temu, który w postać Ferdka Kiepskiego się wciela). Jakże zaskoczyła ją jego odpowiedź: "Proszę Pani, jeśli ktoś kaca mieć nie chce niech nie pije! Po dobrym piciu kac być musi." :) A co do Gorzkiej Żołądkowej (piszę z dużej litery bo też pić ją zamierzam i nie chciałbym zostać za bardzo sponiewierany, więc szacunek się jej należy :) to wiele osób chwali sobie ją podawaną ze spritem. O plastrach ogórka do tego słyszałem, ale szczerze mówiąc strasznie do tego jestem uprzedzony i takiego rozwiązania nie próbowałem. Jeszcze. |
Cytat:
to bardziej pod "tequila bum" podchodzi....:-) kamikadze jest z blue curacao, zresztą fajna sprawa :) Cytat:
|
Oj tequila bum-bum - miód na gardło ;)
|
easy:wodka z kieliszka
normal:wodka z szklanki hard:wodka z flakonu |
"fifty-fifty"
25ml - wódki 25ml - gorzkiej żołądkowej |
Która wódka smakowa najlepsza ? Finlandia,Absolut ?
|
Jeśli smakowa to jak dla mnie best jest Finlandia Limonkowa. Absoluta ogólnie nie lubię bo dla mnie nie czuć w nim w ogóle alkoholu ;]
|
Maximus jest dobry,ale nie wiem czy na 100% jest fiński.Dużo można wypić a nie ma się kaca wielkiego.
|
rum z colą
|
ja tam preferuje czystą deluxe ;)
|
Cytat:
|
znalazłem ciekawy ranking wódek w Polsce.Takich w miare niedrogich (do 20 zł ).Na pierwszym miejscu jest Wódka Polowa ale ja jej jeszcze nie próbowałem.Może ktoś z Was ma jakieś doświadczenie w tej materii ?
http://www.toya.net.pl/~fixxxer/ranking.htm http://webtrunki.pl/pics/trunki_photo/trunek_2076.jpg |
Ja polecam pewnego drinka, którego wszyscy lekceważą i zazwyczaj kiepsko kończą (ja również tak z nim znajomość rozpocząłem:P)
Lejemy 1/3 lub 1/4 szklanki żołądkowej miętowej i uzupełniamy redsem jabłkowym.. smakuje wybornie, mało kopie do głowy, ale tylko do pewnego momentu...:D |
Z wóda u nas w kraju zależy jak trafisz-dużo produkcji jest chrzczone. Możesz kupić Wyborową,co będzie zajeżdżała paliwem rakietowym lub trafić na oryginalnie robioną, tanią wódkę, bardzo dobrą w smaku.
Często to wszystko jest na chybił trafił, warto kupować wódki w nowych butelkach (kształt), gdyż jest wtedy większa pewność, że jest to polmosowski oryginał.My nacięliśmy się swego czasu na niekopiące Absolwenty, trefną flaszkę wódki Arktic, którą pomimo stanu mocno wskazującego nie mogliśmy wypić w godzinę we trzech. |
Wydobywam temat z otchłani.
Oprócz piwka często konsumuję łychę i przeglądając dzisiaj zawartość półek z % w Lidlu zauważyłem tanią łychę "Queen Margot". Pił to ktoś? Nadaje się? |
Jeśli to taka zielona butelka z jakąś żółtawo-brązową etykietką to na wakacjach trochę się tego opiłem, bo miałem ją za friko. Nie jestem koneserem, ale piłem dużo gorsze łiskacze od tego i z colą wchodzi całkiem przyjemnie
|
Z colą to każda łycha wchodzi dobrze :p
Dopiero jak pijesz na sucho albo z lodem można poczuć jakie świństwo jest w danej butelce. Osobiście nie ruszam niczego poniżej Beam'a i Daniels'a, żadnych perfum typu Ballantine's etc. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 07:19. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl