Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Do jakich szkół się dostaliście? e-omikron (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=3151)

Prezydentowa 18.01.2009 13:35

Największe prawdopodobieństwo złego przygotowanie do matury przez nauczyciela jest w przypadku matematyki, historii i WOSu i fizyki. Jak tutaj ktoś źle trafi, to bez korków może się pożegnać ze zdaną maturą.

Basketteur #9 18.01.2009 14:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JacobusTSW (Post 658532)
Potrzebuję dość obiektywnej opinii na temat Liceum. Coraz częściej myślę już o wyborze liceum a im bliżej końca roku (do którego wiem jeszcze daleko) tym bardziej nie mogę podjąć jednoznacznej decyzji. Konkretnie waham się między dwoma szkołami: II LO, a LO w Piekarach... Próbuję sobie je jakoś zestawić na zasadzie plusów minusów itd. Generalnie oprócz nauki ważny jest dla mnie sport w równym stopniu i zastanawiam się jak w II jest właśnie ze sportem, bo w Piekarach jest świetne zaplecze tzn hala basen i inne. Obawiam się (może na wyrost), że musiałbym zrezygnować z treningów i meczów w klubie z powodu ilości nauki w IILO. Z drugiej strony w Sobieskim chyba łatwiej o lepszy wynik na maturze, patrząc na wyniki obu szkół. Chciałbym prosić o kilka obiektywnych opinii, bo wiadomo, zależy mi tym żeby wybrać dobrą dla siebie szkołę.

Zgadzam się, że sport jest ważny. Zadaj sobie jednak pytanie czy przez najbliższe kilkadziesiąt lat wyżyjesz z tego sportu... Nawet jeśli nie jesteś materialistą i robisz to, co lubisz, przemyśl jaka decyzja przyniesie Ci większe korzyści.

Treningi możesz sobie przenieść na weekendy lub luźniejsze dni w tygodni i trenować indywidualnie. Jeśli wcześniej sporo czasu spędzałeś w hali sportowej, na pewno masz jakiegoś znajomego trenera, który mógłby Ci doradzić przy ustaleniu ćwiczeń/treningów.

JacobusTSW 18.01.2009 15:25

Dzięki Wam bardzo za obszerne wypowiedzi, mam jeszcze pytanie odnośnie języków a najbardziej angielskiego, na jakim stoi poziomie itd... Jak w praktyce wygląda rekrutacja do IILO?? Chodzi mi tu nie tylko o progi punktowe ale również o oceny jakieś osiągnięcia jednym słowem, na czym się teraz skupić żeby potem łatwiej tam trafić... do tej pory z próbnych egzaminów miałem 42 pkt z mat-przyr. i 46 z humana, średnia ocen jest około paska (4.75-4.90), do tego dochodzą jeszcze te wszystkie prace na pożytek publiczny i skromne osiągnięcia sportowe, powinno wystarczyć?? I jeszcze jedno pytanie, może ktoś wie, czy bedą liczyły się punkty z egzaminu z j. angielskiego? Bo słyszałem że pierwsze kilka roczników nie są wliczane oficjalnie.

vote-for-mikey 18.01.2009 16:32

przecież ten angielski jest na takim poziomie, że wstyd nie zdać go na >45 pkt... więc co się martwisz?

Prezydentowa 18.01.2009 17:11

Z takimi punktami jak piszesz, to spokojnie się dostaniesz. A poziom angielskiego taki dość specyficzny jest w 2. Jest 1 może 2 nauczycieli, którzy Cię nauczą, ale przy okazji są...no lekko szurnięci. A reszta to raczej się do nauczania nie nadaje.

JacobusTSW 18.01.2009 17:27

Spoko, o angielski się nie martwię, próbny napisałem na 49 więc bardziej chodzi o to czy ma wpływ, bo mógłby mi pomóc:)

31415 18.06.2009 05:33

testtesttesttesttesttesttest

LadyLu 27.06.2009 11:24

mam pytanie : System nie zaliczył mi 7 dodatkowych punktów za :

wolontariat
sędziowanie w konkursie
oraz uczeń - obywatel

w efekcie zamiast 165 punktów mam 158 jedynie czym to jest spowodowane? co mam zrobić?!

globoos 27.06.2009 12:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez LadyLu (Post 752153)
mam pytanie : System nie zaliczył mi 7 dodatkowych punktów za :

wolontariat
sędziowanie w konkursie
oraz uczeń - obywatel

w efekcie zamiast 165 punktów mam 158 jedynie czym to jest spowodowane? co mam zrobić?!

pochlastać się. jakbym miał 158 punktów po gimnazjum, tobym na grubej kiwce się wwiózł do szkoły do której bym chciał iść :D

blanco 27.06.2009 13:10

A co byście powiedzieli o II LO albo X bo zastanawiam się gdzie iść za rok :P

Charlie 27.06.2009 13:21

X LO nie polecam, jedna z nielicznych szkół, gdzie nie odpadają prawie żadne przedmioty po drugiej klasie. Ja byłem na profilu z historią i WOSem, a w trzeciej klasie mieliśmy więcej godzin niż w pozostałych i musieliśmy się męczyć z biologią, chemią, fizyką, czy geografią...

blanco 27.06.2009 14:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Charlie_ (Post 752197)
X LO nie polecam, jedna z nielicznych szkół, gdzie nie odpadają prawie żadne przedmioty po drugiej klasie. Ja byłem na profilu z historią i WOSem, a w trzeciej klasie mieliśmy więcej godzin niż w pozostałych i musieliśmy się męczyć z biologią, chemią, fizyką, czy geografią...

Ok,dzięki.
A wie ktoś jaka jest sytuacja w dwójce,może w piątce ?:>

unbelievable 28.06.2009 10:16

Piątka to taka dziwna szkoła. Moim zdaniem jest trochę przereklamowana - jak celujesz w Olimpiady, to jest spoko, masz dużo zwolnień, kółek naukowych, i tak dalej.

Resztę uczniów, czyli tych, którym zależy na dobrym przygotowaniu do matury, piątka ma generalnie w dupie - i to mi się troche nie podoba, ale i tak dochodzę do wniosku, że lepiej się uczyć do matury samemu. Moim zdaniem do matury tutaj słabo przygotowują.

Ale co mi się właśnie podoba - swoboda. Można iść między przerwami (na lekcji) na piwo, i nikt się Ciebie nie czepia. Zwalniać i usprawidliwiać potem. Nosić dredy i inne takie. Przerwy są długie - wszystkie 15min, czy o wada czy zaleta trudno powiedzieć.. Z przedmiotów nieprofilowanych jest luz totalny - wszystkie kartkówki zapowiadane, itd, nie ma sie co tym przejmowac w domu. Z reszta ogolnie można nie robić nic :P I w porównaniu do np. I LO to jest super. No i V jest blisko rynku, a do tego b. blisko jest fajny Club PRL.

Co innego że tu jest po prostu nudno, mało lasek, mało imprez, szkola mało organizuje ciekawych rzeczy, mało dzieje się na przerwach, żadnych faz, większość ludzi taka szara. I to mi się nie podoba... Ale z tych teoretycznie najlepszych szkół - I,II,V, to V jest chyba najlepsza. Choć II ma duży plus w postaci wielkiej hali, u nas wfy są żałosne..

A co do swobody to ciekawą rzecz zaobserowałem:

w piątce może wchodzić do szkoły kto chce i kiedy chce, może też z niej wychodzić na przerwach i tak dalej..

wchodzę do jedynki: "a ty z tej szkoły??" "nie" "to tu nie możesz wchodzić" ok, kieruje się w stronę wyjścia, na drzwiach napis: "uczniowie podczas przerw nie mogą opuszczać budynku szkoły". to jest nowodworek :lol:

godzilla 28.06.2009 10:28

Cytat:

PODPISUJE SIE POD TYM W 101% !!!!!!!!!!!!! TYLKO NIE X LO !!!

fialo 28.06.2009 10:36

Ze swojej strony szczerze polecam VIII LO naprawdę zajebista szkoła (wiem, bo sam chodzę). Dodatkowo właściwie w pełni wiślacka - w poniedziałek po fecie prawie pół szkoły w mistrzowskich koszulkach chodziło. Dla tych, co nie mają karnetu: szkoła czasem dostaje od klubu jakąś część biletów na mecz, a po wybudowaniu stadionu możę ta współpraca jeszcze się rozszerzyć. Ludzie naprawdę fajni jest z kim poimprezować, dodatkowo boisko ze sztuczną trawką obok szkoły. Jeżeli chodzi o naukę, to poziom jest dobry, najwięcej ciśnięcia jest z rozszerzonych(jestem na mat-fizie), ale ogólnie idzie wytrzymać. Szkoła organizuje dużo zawodów sportowych, a WF stoi na dość wysokim poziomie. Polecam ósemkę wiślakom :))

Emi1906 28.06.2009 10:49

XIV LO, jestem zadowolona :)

dostuffca 28.06.2009 10:51

Cytat:

LO znaczy teraz ogólnokształcące na 2/3? Jeszcze lepiej by było, gdyby w pierwszej klasie ustalało się co się zdaje na maturze i od razu olać chemię, fizykę, geografię czy WOS..

wisl@k_TS 28.06.2009 11:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dostuffca (Post 752609)
LO znaczy teraz ogólnokształcące na 2/3? Jeszcze lepiej by było, gdyby w pierwszej klasie ustalało się co się zdaje na maturze i od razu olać chemię, fizykę, geografię czy WOS..

Tu nie chodzi o olanie przedmiotów nierozszerzonych, tylko o to żeby było one skumulowane w dwóch pierwszych klasach. Czyli żeby po drugiej klasie materiał był przerobiony, a trzecia klasa to nawalenie przedmiotów rozszerzonych. Wiadomo, dzieje się to kosztem, że pierwsza i druga klasa to dzień w dzień po 8 godzin, ale chyba warto potem mieć trochę luzu w trzeciej klasie i uczyć się tylko przedmiotów maturalnych.

Piotrek1991 28.06.2009 11:21

Ile osób z forum dostało się do VII LO ? ;)

Wasiu 28.06.2009 11:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez unbelievable (Post 752599)

wchodzę do jedynki: "a ty z tej szkoły??" "nie" "to tu nie możesz wchodzić" ok, kieruje się w stronę wyjścia, na drzwiach napis: "uczniowie podczas przerw nie mogą opuszczać budynku szkoły". to jest nowodworek :lol:

Identycznie to samo jest w II LO. Reszte wad tej szkoly wypisalem w temacie "Egzamin gimnazjalny!".

JacobusTSW 28.06.2009 12:18

LO

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Piotrek1991 (Post 752630)
Ile osób z forum dostało się do VII LO ? ;)

Ode mnie z klasy poszło chyba z 5, 6 osób. Omikron też mnie tam przydzielił ale jednak wybrałem LO w Piekarach.

Kamil 28.06.2009 12:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JacobusTSW (Post 752652)
Ode mnie z klasy poszło chyba z 5, 6 osób. Omikron też mnie tam przydzielił ale jednak wybrałem LO w Piekarach.

choryś chyba, nie rób tego:D

widze że tu sami licealiści, a nikt nie idzie do technikum?

Kurt 28.06.2009 12:52

Cytat:

Identycznie to samo jest w II LO. Reszte wad tej szkoly wypisalem w temacie "Egzamin gimnazjalny!".
No bez przesady ;). Jakoś Nikt nie ma problemów wychodzić na przerwach w wiadomym celu... A dotyczy to grupy powiedziałbym średnio i trzydziestosobowej na przerwę... bez względu na porę roku. Z wieloma osobami z poza szkoły wchodziłem i też nikogo w sumie to nie interesowało...

2. Nie wiem co macie z tymi Piekarami. Ja od paru osób słyszałem że jest tam chora atmosfera i maksymalny rygor :D

piotrek1325 28.06.2009 13:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kamil (Post 752667)
choryś chyba, nie rób tego:D

widze że tu sami licealiści, a nikt nie idzie do technikum?

Ja idę :D

WISŁA !

RecordAble 28.06.2009 13:15

Właśnie, idzie ktoś do ZSEkonomicznych 1? Służę informacjami;)

Bojar 28.06.2009 13:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez unbelievable (Post 752599)

Pośpieszyłeś się trochę z oceną wg mnie. W sumie szkoła spoko i będę ją miło wspominał, bardzo często było wesoło (czego o V widzę nie możesz powiedzieć ;) ). A ile to lekcji się przesiedziało w kanciapie, gdzie był komp z netem i nie było praktycznie szans, żeby jakiś nauczyciel Cię nakrył... :D
A co do wychodzenia na przerwach to był to raczej martwy zakaz i można było spokojnie wyjść do sklepu lub na fajeczkę. :)

piotrek1325 28.06.2009 13:55

Ja do Technikum Energetyka ale na Loretańskiej a nie kamieńskiego ;p

rafkur 28.06.2009 14:17

Co za czasy .....

W V LO jest mało imprez i mało lasek ????? Co się podziało z ta szkołą.... Ja skończyłem V w 1995 i 4 lata wspominam jako nieustająca imprezę )))) Oczywiście czasami trzeba było się uczyć :D.
Pozdrawiam ewentualnych czytających z klasy ŚP prof. Pawlik .

dawidTS 28.06.2009 14:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez piotrek1325 (Post 752721)
Ja do Technikum Energetyka ale na Loretańskiej a nie kamieńskiego ;p

też miałem tam iść ale się rozmyśliłem :-D

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kamil (Post 752693)
do którego idziecie?

ZSGDIGW

:)

Kuba_WD 28.06.2009 14:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez RecordAble (Post 752696)
Właśnie, idzie ktoś do ZSE1? Służę informacjami;)

ja ide na kaminskiego chyba ^^

olsza2 28.06.2009 15:27

Idzie ktoś do VI LO? Jakaś opinia na temat VI ?

unbelievable 28.06.2009 17:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bojar (Post 752699)
Pośpieszyłeś się trochę z oceną wg mnie. W sumie szkoła spoko i będę ją miło wspominał, bardzo często było wesoło (czego o V widzę nie możesz powiedzieć ;) ). A ile to lekcji się przesiedziało w kanciapie, gdzie był komp z netem i nie było praktycznie szans, żeby jakiś nauczyciel Cię nakrył... :D
A co do wychodzenia na przerwach to był to raczej martwy zakaz i można było spokojnie wyjść do sklepu lub na fajeczkę. :)

to ja sobie nie idę na lekcje tylko idę do biblioteki pograć w counter-strike'a, możesz tak w jedynce? :D

a co do imprez to w sumie są, przeciez nie wszyscy to sztywniacy. ale pod tym wzgledem na pewno jest lepiej w 8 czy w 13. od profilu tez zalezy sporo - bo jak ktos mi powie, ze w biolchemie, algo, albo matinffizUJ w V sa fajni ludzie to niech sie zastanowi co mowi.. w normalnych mat fizach w sumie jest fajnie i ludzie stamtad sa zadowoleni - to w sumie prawda.

poza tym wesołość to pojęcie względne. akurat co do I i V to wiem, że V bije I na głowę. tyle. i jak tu ktoś zauważyl: kazda szkola to patologia. Wybierzcie ta z najmniejsza patologia, czyli z tych lepszych albo V, albo z tych troche gorszych 8 albo 13. tyle, pozdro.

troj88 28.06.2009 18:24

Siema, idzie ktoś na Uniwersytet Ekonomiczny na Turystykę i Rekreację zaocznie?

godzilla 28.06.2009 21:30

jaaaaaaaaaaaaa:)

pbciderek 28.06.2009 22:00

Chyba nie było tutaj tej informacji, albo ją przeoczyłem szybko czytając ale w II LO hala juz otwarta!!! :D :D
Jest fajna nie ma co! Jest też nowe boisko ze sztuczną trawą i całkiem dobrze wyposażona siłownia!

Kamil 28.06.2009 22:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kuba_WD (Post 752744)
ja ide na kaminskiego chyba ^^

nie rób tego ;)
mówie ci to szczerze jak brat po szalu

małolatTS 28.06.2009 22:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez olsza2 (Post 752757)
Idzie ktoś do VI LO? Jakaś opinia na temat VI ?

A co cię dokładnie interesuje?? Może spróbuję pomóc jako przyszły trzecioklasista. Do jakiej klasy się wybierasz:>

anika 28.06.2009 22:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez unbelievable (Post 752808)
to ja sobie nie idę na lekcje tylko idę do biblioteki pograć w counter-strike'a, możesz tak w jedynce? :D

nie jestem jakimś wielkim obrońcą Nowodworka, ale nie demonizujcie tak :P

cs jest chyba najczęściej używanym programem na wszystkich komputerach w tej szkole, do których mają dostęp uczniowie ;)

zakaz na drzwiach... oględnie mówiąc nie ma większego odzwierciedlenia w praktyce

nie zmienia to faktu, że I LO jest szkołą co najwyżej umiarkowanie przyjazną uczniowi.

ktoś z Was wybrał Nowodworek? :>

mlynnek 28.06.2009 23:41

będzie się targowac o to kto gdzie co i jak?

skończyłem w tym roku V. wydaje mi sie, że dobrze napisałem mature zobaczymy we wtorek. owszem duzo sie do niej przygotowywałem, ale czy to cos złego? nie.a co najlepsze - 3 lata imprezy. jak jestes nieimprezowy to i w srodku największej dyskoteki na ibizie powiesz, że nic sie nie dzieje.

dla ludzi lubiących chillową atmosfere na poziomie - V :)
pozdro
Młyn

Qbz 29.06.2009 00:49

Ja tam idę do VI LO, jeśli ktoś chodził to podzielcie się opiniami ;)

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 21:58.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl