![]() |
Ja własnie w tesco wczoraj kupiłem 3 woreczki bobu... ot kaprys na ognisko. Nikomu nie przeszkadzał większy płomień
|
daaawno nie jadłam bobu, jakieś parenaście lat! A uwielbiałam drania jak nie wiem co :) tylko raz się najadłam straszliwie razem ze skórką i ta skórka mi się przylepiła do żołądka... 48 godz których nigdy nie zapomnę.. :)
ale jak czytam to nabieram smaka, może w tym roku dla próby kupię... :) najbardziej lubiłam z solą, masłem i czosnkiem... |
Mam pytanie czy jeśli je się skórki z bobu to pózniej się nimi sra(Tak jak pestkami) czy są trawione?
|
Trawione . . .
|
Niezły temat :) Bobu dawno nie jadłem. Ze skórek chyba obierałem i zajadałem polane roztopionym masłem i z kwaśnym mlekiem/kefirem. Bajka :D
|
Strasznie drogi jest obecnie :/ Mam nadzieję, że cena spadnie.. uwielbiam go!
|
u mnie 5zł za kg. Wlasnie szamie
|
Widzę, że alkoholik w wielkim stylu odkopał temat :D
Coś czuję, że nadłożę drogi z pracy, żeby o bazarek przy Lea po bób zahaczyć :D Na Lea po 6 zł bób stoi :) |
A tyle szukałam tematu :P pierwszy bób końcem maja jadłam :D najcudowniejszy okres w roku trwa własnie ;)
|
Alkoholik zmiażdżył.
A ja bobu nie lubię ! :foch: |
Cytat:
Ale zrobiliście mi smaka! Jutro rano jadę kupić kg bobu. |
U mnie = Real ;)
Pewnie na targu będzie tańszy.. |
Cytat:
|
Ja już w zeszłym tygodniu jadłem pierwsze kilogramy. No i po 5 zł płaciłem :-)
|
A macie jakieś patenty na urozmaicenie podawania bobu , oczywiście gotowany z solą to juz jem ponad tydzień . Propozycje : gotowany i polany maselkiem
|
Cytat:
Ja pamietam jak u babci kilkanascie lat temu w zimie prazylo sie stary bob na pieciu opalanym drzewem i chrupalo, no ale wtedy to jeszcze o pistacjach nikt nie slyszal |
Zrobiłem eksperyment ugotowalem bób w wodzie z cukrem, zrobiłem zasmażke polałem nią bób i to wszystko polałem adwokatem i było...... ochydne wyj..... wszytko do kibla żal mi tylko adwokata. Zdecydowanie nie polecam
|
To żes odsztrzelił eksperyment Bób na słodko już bym wolał zjeść swoją skarpetke
|
Ale mi smaka zrobiliście... U mnie już się gotuję, nie mogę sie doczekać.
Ja jem zawsze zwyczajnie, bez żadnego dodawania niczego. |
Dla mnie już się bób skończył na ten rok
Jem go tylko kiedy jest nowy,mały i odchodzi od skórki, którą oczywiście zjadam również;) Te obecne przerośnięte, piaskowe cholery to nędza imitacja:P |
Teraz tez odchodzi od skórki, a rzeczywiscie nie jest młody. Zalezy tez jak gotowac, zeby skórka schodziła gładko
|
Cytat:
Nie przepadam za młodym, twardym bobem. Prawdziwe szaleństwo zaczyna się dopiero gdy jest już troche starszy, przerośnięty i bardziej mączny. |
^^ to tak samo , jak jednemu bardziej blondynki a drugiemu brunetki się podobają :)
|
buahahahah co za temat !
I to od 3 lat już :d dla Was, fetyszystów :P http://www.ho.haslo.pl/images/article/2000/03/364/2.jpg |
Ja najbardziej lubię bób gdy jest normalnie ugotowany z solą, potem odcedzić, dodać wiecej soli i masło i kilka innych przypraw, odrobina czastnku, ostrej papryki (suszonej, a nie mielonej z papierka) potem podsmarzyć wszystko żeby przeszło smakiem i zrobić ciućpajs najlepiej takim przyrządem z dziurkami do ugniatania ziemniaków(nie wiem jak to się nazywa). poczekać chwilkę aż nie będzie parzyć w język i viola! Pychotka :D
|
Dla mnie to danie egzotyczne... w zyciu tego w ustach nie mialem...
Wole kielbaske z cebulka z patelni. |
Cytat:
|
To koniecznie musisz nadrobić :)
Ja spróbowałem ostatnio często się tu pojawiającego patentu: bób+śmietana. O dziwo...było smaczne. Jeszcze bardziej o dziwo...nie przesrało mnie. Tak że potwierdzam, że jest to jak najbardziej jadalne (gdyby ktoś podobnie jak ja miał wątpliwości) :) Aczkolwiek szału nie robi. Wolę bób solo :) |
Bób jest genialny:) Na Nowym kleparzu kg za 4 zł.
W tym roku dosyć tani jest. |
Cytat:
|
Bób ys gut.
Temat sprzed paru dobrych lat - smak niezmiennie genialny :D Ze śmietaną? Toż to kurna Sacrum Profanum - w wolnym tłumaczeniu: sakramencka profanacja. Ino solony! |
Cytat:
Nic tak dobrze nie robi jak micha bobu! Nie spróbowałem wersji ze śmietaną, ale kobieta zrobiła mix kasza jęczmienna + bób + boczek i dodała do tego jakieś ziarna - smakowite było :) |
Właśnie gotuje mi się cały garnek bobu. :)
Ostatnio jadłem, mimo, iż młody i nieco rozgotowany to niezapomniany smak jest ;) edit: właśnie szamam, bardzo smaczny. Oczywiście bez łupek, z solą. |
jest jeszcze gdzieś bób do kupienia? po starcie sezonu i 1kg dziennie końcówke sobie odpuscilem
|
Jeszcze w tą sobotę był w carrefourze na Qn . :D
|
Wykopanie tematu z dna forum bo właśnie wpieprzam pyszny
Podawać cenniki i dobre miejscówki gdzie można kupić wysokiej jakości :) |
Mam blisko uprawę, więc darmocha;-) gotuje właśnie;-) a cena koło 3 a 5zł w hurcie.
|
Dziś na nowym kleparzu po 4,50 płaciłem,za 4 też były ;) bobu w cholere,na pewno dobry trafisz
|
Ten temat jest z przymrużeniem oka ;)
Wiadomo że każdy wie gdzie kupić ;) |
http://grumko.blox.pl/2007/12/251-Bo...-Catalana.html ciekawe czy będzie smaczne:)
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 02:59. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl