![]() |
wczoraj byłem w Laskowej. najgorzej nie było... chcemy z kumplami wybrać się jeszcze raz gdzieś na narty ale nie do Laskowej... co polecacie... ?? jeśli można WWW ;]
|
Powiedz na ile chcecie jechać i jaki dystans to maksimum.
|
Do kiedy będzie giełda narciarska?
|
na jeden dzień. od rana do wieczora ;). Dystans stoku czy trasy dojazdu :D ? jeżeli stoku to tak z 1000metrów może troszkę więcej. Gdzieś w Małopolsce :P
|
W Małopolsce;]
30km od Krakowa- Myślenice, góra Chełm. Trasa czerwona o długości pod 1 km. Wyciąg krzesełkowy, 4 osobowy. Przyznaję na wstępie, że nie byłem. Kieruję się opiniami innych, że jest ok. 50km od Krakowa- Kasina Wielka i góra Śnieżnica. Łatwa, czerwona trasa o długości 1400 metrów. Wyciąg 4 osobowy, krzesełko. Bardzo lubię ten ośrodek choć parking oraz trasa wieczorem pozostawiają wiele do życzenia. Jednak jak jedzie tam pół Krakowa to trudno by nie było muld. 70km- Koninki-Poręba Wielka (zaraz za Mszana Dolną). Trasa czarna, 1300 metrów. Jeśli masz dobrą kondycję i lubisz się pomęczyć to super. Ludzi niezbyt wielu a sama końcówka trasy taka, że łuu.. pionowo. Są dwa minusy- pojedyncze krzesło pamiętające czasy sputnika oraz ceny karnetów- też kosmos. 100km- nie nie polecam bo albo za mało tras, gór, wyciągów albo za dużo ludzi bądź za drogo tam. 150km- Słotwiny/Azoty w Krynicy. Bardzo fajne ośrodki, dobrze przygotowane trasy, mało kolejek, tanio. 150km- Jaworzyna Krynicka. Wiem, że drogo ale coś za coś. Dla mnie nr 1 w Polsce. Trasy takie, że tylko śmigać. 150km- Dwie Doliny Muszyna (Szczawnik) Wierchomla. Od strony Wierchomli dzikie tłumy. Warto podjechać od Szczawnika i albo śmigać na Szczawniku I, który jest "bezkolejkowy" i przeciętnie trudny albo na Szczawniku II, który jest banalny lecz świetnie przygotowany, płaski i z ładnym widokiem. Najbardziej niedocenione i nieodkryte chyba są dwa wyciągi pod szczytem od strony Wierchomi (Frycek a tego drugiego to nie pamietam). Kilkusetmetrowe, bardzo urozmaicone rasy. Moje ulubione w tym ośrodku. Chyba wystarczy;) W razie pytań służę dalszą pomocą. |
Pytania o SIEPRAW:
1) Ile stoków? Jakie? 2) Można wypożyczyć narty? 3) Jak z cenami? z góry dzięki. |
Re:
Cytat:
2.) Można. Bodajże 15 zl albo 20 zl za 3 godziny sprzet 3.) Pff... nie wiem ja jak tam jestem to na nogach wychodze mniej problemu Osobiście jeżeli masz tylko możliwość pojechania do Myślenic to Ci polecam Myślenice. Teraz trochę nawiązania do innych wypowiedzi Co do Kasiny... nie polecam. To jest tor rowerowy w lecie więc nie dziwota w że w zimie tam co najwyżej można sprzęt poniszczyć? Wszędzie kamienie... Byłem też na zawodach snowborad'owych. Rabka - Maciejowa i Rabka - Polczakówka. Maciejowa była słabo przygotowana za to Polczakówka lepiej. Oby dwa orczyki. Nie wiem jak teraz ale czasami jeździłem do Laskowej/k. Limanowej. Dosyć długa trasa, żeby na samą górę dojechać trzeba wyjeżdżać chyba 2 albo 3 orczykami. Sama trasa jest wyposażona w zakręt 90 stopni. Zawsze zostaje Kotelnica w Białce (?) |
Cytat:
polecam stronę http://www.domalopolski.pl/ Czym jaśniejszy wyciąg tym krótsze czy łatwiejsze trasy, są opisy wyciągów w danej stacji, oraz odnośniki do stron domowych wyciągów. Ja powiem coś o górze Chełm (Zarabie): trasa nie dla początkujących,praktycznie cały czas stromo, wieczorem duże muldy. Ale fajnie tam jest ;) no i te widoki z góry... Podoba mi się też Laskowa, zróżnicowana i ciekawa trasa, jak ktoś tak jak ja lubi fotografować to można tam parę ładnych ujęć zrobić. |
Ktoś wyżej pytał o Laskową ...
Byłem dzisiaj w ramach urlopu :) i powiem jedno - jeśli ktoś jeździ w miarę dobrze omijać !!!! Co z tego że stok długi świetnie przygotowany, ludzi mało, dojazd w porządku, ceny dobre ale zjechałem 10 razy jak najszybciej się dało i czułem się jakbym ledwo co wyszedł z auta ... w Kasinie po 10 zjazdach takich na maksa ledwo mogę oddech złapać. Więc Laskowa - bye bye |
Kasina bylaby fajnym stokiem, tylko jakby o nia troche zadbano. Wystajace kamienie i Bog wie co jeszcze to norma. Pare tygodni temu jakis chlopaczek wypieprzyl sie i przejechal reka po jakims ostrym kamieniu/precie - skonczyl z 8 szwami. 2 tygodnie temu kolega rozwalil narte na jakims blizej nieokreslonym przedmiocie. Kawalek moze z 3cm oderwany od kantu narty.
W dodatku od 12 cholerne muldy, nie wiem czy to taki problem przejechac ratrakiem. Nawet nie trzeba stoku zamykac. Laskowa fajny stok o ile ktos nie umie jezdzic lub dopiero co zaczal. |
No gdyby w Kasinie dbali o stok jak w Laskowej ... chociaż dzisiaj przez to że sypało ostro muldy były już po 2 godzinach :) ale ok
No i parking w Kasinie ... 5zł niby mało ale zalatuje ostrą wiochą bo z reguły wszystkie centra narciarskie mają parkingi za free oprócz tych przy hotelach może. Sypie cały czas - w weekend może Kasina znowu - zobaczymy jak przygotują |
był gdzieś ktoś dzisiaj na jakimś stoku?? co polecacie na jutro byle nie za daleko od Krakowa
|
Byłem w Myślenicach dwa dni temu od 18 do 21.30. Warunki ok. Przetarć nie ma choć muldy naokoło.
|
Zima bardzo powoli daje nam o sobie znać. Mamy już mrozik, śnieg ma padać lada moment więc czas odkurzyć temat:) Na mojej ukochanej Jaworzynie planują otwarcie pierwszej trasy na najbliższy weekend. Miłośnicy białego szaleństwa-że tak powiem-zaczyna się:]
|
W weekend ma być jeszcze zimniej - ale śniegu mało ... wszystko sztuczne :)
Ja tak realnie liczę może weekend po świętach ... |
Zaczyna zaczyna:) ja w weekand już zakładam narty i ide poujezdzać troche moje Rossignolki:)
|
ja juz pierwszy sezon na desce zaczalem dokladnie tydzien temu fajnie bylo tylko dupa troche bolala a na nastepna wyprawe moze jeszcze w tym tygodniu sie wybiore na stoku podstawa sniegu to ok 60cm :)
|
Ja jeszcze czekam. Tak jak Kocur pisze po świętach warunki powinny być ok. Doczekać się nie mogę :D
|
Rotunda dziala w sobotę czy niedzielę z giełdą?
|
Kupiłem uszkodzone spodnie z goretexu, bo mi bardzo dobrze opuścił cenę koleś, są przecięte jakieś 3-4 cm. Czym to najlepiej naprawić? Słyszałem coś o jakichś łatach do naprasowania na to.
|
Gdzie sa najlepsze zrodla termalne, tak zeby dojechac z Kluszkowcow ? Pakowac sie w Bialke (czy Bukowine?) czy lepiej od razu jechac na Slowacje (Oravice) ? Ew. co innego ?
|
w sumie jak to tylko przeciecie to byle co naszyjesz i bedzie git. nie mają te spodnie jakiegoś kawałka zapasowego materiału od wewnątrz?? albo wyciąć z jakichs stary gore-texowych rzeczy i naszyc.
Sezon rozpoczety:) na grubej fazie ale pojeżdziłem:) Cytat:
|
W Bukowinie w sezonie są niesamowite tłumy, to tez trzeba wziac pod uwage
|
a gdzie nie ma??:)
|
Wie ktoś coś więcej na temat promocji dla polaków na Słowacji?? Kumpel był wczoraj na Chopoku i podobno za skipass n cały dzień zapłacił 1 euro
|
Możliwe, że to próba zachęcenia do przyjazdu ludzi przed sezonem, bo pierwsze dwa tygodnie grudnia zazwyczaj są dość marne na stokach (szczególnie jeśli chodzi o dłuższe wyjazdy). W tym roku dodatkowo dochodzi problem braku śniegu
|
wiem, że moja wypowiedź nie będzie się tyczyć całkowiće do zapytania kosyPS, ale bardzo polecam Tatrzańską Łomnice na Słowacji. Stok dzieli się na 3 "sektory". Idąc od "dołu" - pierwszy najłatwiejszy ( w sam raz na wypad z dziećmi), drugi (to już lekki hardkor - ale widziałem tam małe dzieci, więc zależy jak na to patrzeć, trzeci to już naprawde nie przelewki - do drugiego sektory wyjeżdża się gondolą, a na trzeci "sektor" krzesełkiem. Ten ostatni jest bardzo stromy - kiedy pierwszy raz na niego wyjechałem i stojąc na górze popatrzyłem w dół trasy to poczułem ciepło - chociaż na parkietach jeżdżę kilka ładnych lat. Za każdym razem będąc u góry co raz bardziej lubie to, bo na trzecim "sektorze" można mocno podszlifować technike jazdy, ponieważ zmusza nas do tego sytuacja ;] Aha i gwarantuje, że jeśli w polsce nie ma śniegu to przynajmniej na drugim sektorze na łomnicy będzie ;] Co do cennika i wszystkich szczegółowych info odsyłam do google ;]
|
Jak się ustawia wiązania (DIN)? Do tej pory zawsze pożyczałem narty i mi to ustawiali, a dziś się zaopatrzyłem w swój sprzęt :) http://www.narty.pl/strony/tresc-art...arskich//3375/ znalazłem takie coś, wg tego będzie dobrze? Wychodzi mi 5, a na innej stronie znalazłem, że 5 to wartość dla dzieci i lekkich kobiet. Każdy producent ma swoją skalę czy jest to jakoś unormowane?
|
Cytat:
Polecam jazdę do Popradu, uwielbiam osobiście to miasto. Można przy okazji w Wysokie Tatry podjechać, piękne widoki i w ogóle. Źródła są całkiem, całkiem - ceny trochę już europejskie, ale ujdą jeszcze (nie wiem j w tym roku,nie byłam) W Bukowinie jest fajnie, tylko jak sezon to wiadomo - dużo luda. Masz jeszcze aquapark w Zakopcu. Nie byłam, więc nie oceniam. |
Cytat:
Tylko jednodniowa promocja :) Moja znajoma też była wczoraj - od dzisiaj koszt karnetu całodniowego 30 ojro wiec już nie jest zachęcające ... :-/ |
Cytat:
Ja dziś otwarłem sezon w Spytkowicach. Rano było -17, więc było bardzo twardo. Warunki niezłe, ale mogli stok lepiej przygotować. |
Cytat:
ustawianie skali wiązan to nei taki hop siup.. bardzo ważne są umiejętności narciarskie , styl jazdy i waga. np. ja przy wzroscie 170 i 64 kg wagi mam wiazanie do codziennej jazdy ustawione na 7-8, a gdy jade na zawody lub potłuc sie troszke na tyczkach to podkręcam do 10 nawet 11. ciężko tak poradzić ci bez szerszych informacji typu poziom jazdy i waga. Cytat:
|
Cytat:
Ja mam nadzieję że rozpocznę sezon wkrótce, bo od "MikołAJa" otrzymałem super wypasiony kask. Deska już czeka :D |
Cytat:
generalnie wyszli na tym euro jak.... ale łomnicy sobie nie odmówie w tym sezonie i odżałuje te 150 pln na wyjazd ja już sezon zacząłem na Jaworzynie 15 pażdziernika jak były te mocne opady najlepszy warunek do jazdy w życiu kopny śnieg na 3 km trasy - cos pieknego |
Cytat:
|
Cytat:
jak weszliśmy do baru na szczycie to właścicielka aż usiadła postawiła nam po browarze bo nie spodziewała sie narciarzy "jakiś deskarzy może szybciej":D przez cb kierowcy mnie 3 razy zagadywali o sprzet na dachu miedzy Sączem a Krynicą bo w Sączu zielono i plus a na jawo - 5 i 80 cm sniegu ale w srode juz wszystko było w normie i szczyt zielony |
dla hardkorowców
http://www.youtube.com/watch?v=_gPCMKmbmv0 i albania http://www.youtube.com/watch?v=kbXAuL3PaLA i jedna z dróg do osrodka http://farm4.static.flickr.com/3143/...6b1e31.jpg?v=0 |
Był ktoś w Jaworkach? Jakie wrażenia? Wybieram się w ten weekend i nie wiem czego się spodziewac:P
Stok stromy/łagodny? I ceny jakie są? A.. i jak tam dojechac? Tzn. w Jaworkach jest parking czy też w Szlachtowej? |
ja mieszkam od Jaworek jakieś 3-4 km:) stok jest na górze płaski, od połowy zaczyna siętroszek stromsza górka. ogolnie mozna pojezdzic. tutaj masz strone bedziesz wiedział co chcesz www.arenanarciarska.pl
|
Jutro wybieram się do Białki (bądź na Małe Ciche). Sprawdzam na bieżąco kamerki i informacje pogodowe. Może jednak ktoś był teraz w tych regionach (okolica Zakopca) i jest w stanie powiedzieć jak sytuacja na stokach? To że śniegu niewiele to wiem, ale pogoda w dzień na minusie? Ludzi dużo na stokach?
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 11:25. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl