Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Studia/Po maturze => życie i sprawy studenckie (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=157)

PauL 11.02.2009 10:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez fanTS1906 (Post 672034)
Mam prośbę do osób studiujących Europeistykę.
Wypiszcie wszystkie uczelnie państwowe w Krakowie, na których można studiować w/w kierunek i na jakich zasadach można się na nie przenieść po I roku? (interesują mnie tylko studia dzienne)

Nie jestem studentem tego kierunku, ale Europeistyka to zapewne tylko na UJ i UP.

unpredictable_wislaczka 11.02.2009 17:32

A ktoś się orientuje,do kiedy można składać te jakby aplikacje na studia w Anglii?? Gdzieś przeczytałam,że jakoś do połowy stycznia.Ale na tej głównej stronie zajmującej się wysyłaniem tego na poszczególne uczelnie cały czas można się zarejestrować.Dlatego pytam..

DrewniaQ 11.02.2009 18:14

Ja się coraz bardziej intensywniej na budownictwie na politechnice.

Automatyka i robotyka jest teraz chyba razem z informatyką najpopularniejsza, większość tam chce iść kogo pytam. Ja bym fizyki nie przeżył.. Zobaczymy :P

wojteq_NH 11.02.2009 18:56

no właśnie mógłby mi ktoś przybliżyć studia pt. Budownictwo (WIL) i Transport (WIL) na Politechnice? bo planuje od nowego roku któryś z nich na drugi kierunek i szukam informacji.

DrewniaQ 13.02.2009 17:33

Właśnie...!

gackos 16.02.2009 12:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wojteq_NH (Post 672417)
no właśnie mógłby mi ktoś przybliżyć studia pt. Budownictwo (WIL) i Transport (WIL) na Politechnice? bo planuje od nowego roku któryś z nich na drugi kierunek i szukam informacji.

Jestem na 5 roku na WILu specjalność Technologia i Organizacja Budownictwa, więc co nieco mogę Ci powiedzieć. Nie wiem jak jest teraz, ale przedtem wszystkie grupy chodziły na budownictwo (bodajże przez 2,5 roku), a później wybierało się specjalności: drogi, drogi kolejowe, mosty (wiadomo), konstrukcje budowlane i inżynierskie (chyba najtrudniejsze, głównie projektowanie), budowlane obiekty inteligentne, teoria konstrukcji inzynierskich (tu nie mam pojęcia jak jest) i moja. Ogólnie każdy sobie tutaj daje radę, nawet najwięksi leserzy:D Wiadomo, jedni obijają się przez cały semestr, a potem muszą poświęcic parę nocy, drudzy uczą się przez cały czas i mają spokój oraz dają tym pierwszym projekty:D Bardzo ważna jest wytrzymałość materiałów, jak się tego nie zda to nie ma szans żeby iść dalej, ja przez to wylądowałem na urlopie dziekańskim. Można mieć też kłopoty z budownictwem ogólnym (też dużo ludzi to oblewa) z konstrukcjami stalowymi i betonowymi. Wiadomo, że dużo też zależy od prowadzącwego, ale piszę na moim przykładzie. Poza tym nie wiem gdzie studiujesz, możliwe że jakieś przedmioty mogliby Ci przepisać jeśli to jakiś pokrewny kierunek. Jeżeli chodzi o czas po zajeciach to troszkę brakowało mi takiego klimatu jaki jest np. na AGHu (tzn., że wszystko jest tam w jednym miejscu i blisko akademiki), ale przy dobrej ekipie to nie stanowi problemu:) Podsumowując jest to bardzo dobry kierunek, chociaż jak będzie za parę lat to nie można przewidzieć. Jak będziesz chciał jakieś inne informacje to pisz.

Awe 16.02.2009 20:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez DrewniaQ (Post 672400)
Ja się coraz bardziej intensywniej na budownictwie na politechnice.

Automatyka i robotyka jest teraz chyba razem z informatyką najpopularniejsza, większość tam chce iść kogo pytam. Ja bym fizyki nie przeżył.. Zobaczymy :P

Na AiR na PK nie ma jakoś specjalnie dużo fizyki, właściwie to tylko jeden semestr.

Mlody Wislak 16.02.2009 22:04

na pewno spodobają ci się laboratoria z fizyki :))) (jak nienawidzę fizyki, tak laboratoria były zajebi*te :) )
Ja mogę się np wypowiedzieć na temat OŚ na WIŚ'u :]

Kamil_mchw 16.02.2009 22:44

wie ktoś może jakie są kryteria żeby dostać się na AE na zaoczne na turystykę międzynarodową?? czy wystarczy jak na większości uczelni jako pierwszy zapłacić czesne czy jest konkurs świadectw czy jakiś przelicznik % z matury z danych przedmiotów?? ;] proszę na priv...

Above 21.03.2009 13:19

Pisał ktoś kiedyś prace licencjacką bądź magisterską z podatków (system podatkowy, rozliczenia, itd) ?
Jakby co to niech da znać na priva bo miałbym kilka pytań.

arjen 17.09.2009 20:48

witam, poniżej zdubluję swoje pytanie z topicu "matura/po maturze" (czy jakos tak), ale to dlatego, ze tam nikt nie odpowiedzial dotąd. może więc tu znajdzie się ktoś studiujący prawo na UJ. znajdzie się?:> pozdrawiam

swirson 23.10.2009 13:55

1.Robił ktoś podyplomówkę na AGH-specjalista do spraw BHP?
2.Gdzie w Krakowie są organizowane szkolenia, kursy studia na ppoż(takie żeby zdobyć uprawnienia)?

fanTS1906 03.03.2010 18:03

Ma ktos pomysl na ciekawy temat pracy licencjackiej z Europeistyki? (najlepiej zwiazany z projektami i funduszami europejskimi)

Endorfinka 06.03.2010 14:28

Potrzebuję esej na dowolny temat o rozważaniach filozofów nowożytnych np. Bacon, Kartezjusz, Locke, Pascal, Leibniz.. Ma ktoś pomysł na temat?

wislacki 13.03.2010 18:44

Mógłby ktoś coś napisać na temat kierunku Zarządzanie i inżynieria produkcji?
Studiował to ktoś, a może miał kontakt?

Proszę o opinie, może być pw. pozdro

Marcin_fan 13.03.2010 18:49

matura w tym roku... czas leci.. a ja dalej nie wiem co robić w sensie nauki po liceum... kto mi poleci jakiś ciekawy kierunek i jakąś dobrą uczelnie.... ( lubie geografie ) a z uczelni to myślałem o AGH ... prosze o odzew.. ;]

krzysiek92 13.03.2010 18:50

Słyszałem że na AWF można dostać się za\na tzw klasę mistrzowską... może ktoś to szerzej wyjaśnić? Wystarczy być młodzieżowym reprezentantem Polski czy musi być zdobyte mistrzostwo krajowe?

<Crasch> 21.03.2010 22:29

Może ktoś polecić jakieś książki do przedmiotu "Metody systemowe i decyzyjne w informatyce"

zawiera min. Transformata Laplace'a , Transmitancje

Najlepiej w wersji elektronicznej

Potrzebuje, bo chyba trudny przedmiot i nie mam pojecia z czego mam sie go nauczyć.

Z góry dzieki
pozdrawiam

szczepanwislak 28.03.2010 20:10

przepraszam panowie studiuje ktoś z was może turystykę i rekreację w jakiejś z krakowskich uczelni http://wislakrakow.com/forum/images/...n_question.gif

Marcin_fan 28.03.2010 20:20

podbijam pytanie szczepanwislaka

re_set 28.03.2010 20:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez arjen (Post 793905)
witam, poniżej zdubluję swoje pytanie z topicu "matura/po maturze" (czy jakos tak), ale to dlatego, ze tam nikt nie odpowiedzial dotąd. może więc tu znajdzie się ktoś studiujący prawo na UJ. znajdzie się?:> pozdrawiam

ktos sie znalazl;) prawo na UJ koncze w tym roku, wiec na pytania wszelakie moge odpowiadac.

Maćko 11.04.2010 19:30

Nie wiem, czy to dobry temat, wszak już trochę dziadzieję.
Ale powiem Wam, w czym rzecz: Mam chrześniaka, który w tym roku będzie zdawał maturę. Będąc u mnie zauroczyło go nasze miasto. Obiecałem, że się rozejrzę, ale nigdzie nie mogę niczego takiego znaleźć.

Szuka studiów związanych z zarządzaniem sportem(w przyszłości chciałby zostać menedżerem piłkarskim/dyrektorem sportowym/kimś w tym rodzaju) - powiem szczerze, nie mam pojęcia, czy i ewentualnie gdzie mogą być u nas takie kierunki. Ja kończyłem UW, jednak tam na pewno nie ma. Może ktoś z Was, bracia studenci, ma na ten temat jakąś wiedzę, może ma znajomych na podobnych kierunkach?

Byłbym bardzo wdzięczny za każdą odpowiedź - siostra by trochę wyluzowała, bo "miałbym na niego oko". ;)

misiekpb 11.04.2010 19:41

ja studiowalem turystyke na Awfie:) teraz jeszcze tylko magisterka mi zostala do napisania. Co chcecie wiedzieć? Ogolnie polecam tam studiować:)

Żmijka 11.04.2010 19:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Maćko (Post 883339)
Nie wiem, czy to dobry temat, wszak już trochę dziadzieję.
Ale powiem Wam, w czym rzecz: Mam chrześniaka, który w tym roku będzie zdawał maturę. Będąc u mnie zauroczyło go nasze miasto. Obiecałem, że się rozejrzę, ale nigdzie nie mogę niczego takiego znaleźć.

Szuka studiów związanych z zarządzaniem sportem(w przyszłości chciałby zostać menedżerem piłkarskim/dyrektorem sportowym/kimś w tym rodzaju) - powiem szczerze, nie mam pojęcia, czy i ewentualnie gdzie mogą być u nas takie kierunki. Ja kończyłem UW, jednak tam na pewno nie ma. Może ktoś z Was, bracia studenci, ma na ten temat jakąś wiedzę, może ma znajomych na podobnych kierunkach?

Byłbym bardzo wdzięczny za każdą odpowiedź - siostra by trochę wyluzowała, bo "miałbym na niego oko". ;)

Albo AWF albo UJ. Na obu są tego typu kierunki.

kubamusial 11.04.2010 19:55

Wiek ktoś z was może, kiedy dokładnie są juwenalia w tym roku?

<wislak88> 11.04.2010 20:10

4-9 maja :)

Maćko 11.04.2010 20:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Żmijka (Post 883347)
Albo AWF albo UJ. Na obu są tego typu kierunki.

Byłem przekonany, że na UW niczego takiego nie ma(a raczej nie było, kiedy ja tam byłem).
Jestem bardzo wdzięczny za odpowiedź, mogłabyś mnie jeszcze naprowadzić - jak te kierunki fachowo się nazywają lub coś takiego? Z góry dzięki.

Żmijka 11.04.2010 21:16

Na AWFie to chyba w ramach turystyki można robić i tak samo kierunku o nazwie "sport".

Na UJ jest na pewno podyplomówka taka (http://www.uj.edu.pl/dydaktyka/podyp...rta.php?id=91), nie wiem w sumie jak z I st. Ale tam w Katedrze najlepiej spytać.

Jurand 11.04.2010 21:19

Na UJ są studia drugiego stopnia, magisterskie o specjalizacji zarządzanie w sporcie:
https://www.erk.uj.edu.pl/studia/karta/836
czyli sposobem jest pójście na np. zarządzanie, ekonomię na 3 letnie studia licencjackie, a potem dwa lata tej specjalizacji na magisterce

Maćko 11.04.2010 22:09

Uprzejmie Wam dziękuję. ;)

przemmach 11.04.2010 22:40

Studiuje na AWFie Turystyke i Rekreacje, na drugim roku trzeba wybrać jedną z wymienionych specjalizacji: rekreacja ruchowa, odnowa psychosomatyczna, hotelarstwo, obsługa ruchu turystycznego.Do tego dochodzą specjalizacje instruktorskie. Moim zdaniem ten kierunek przyajmniej jest wybitnie nie "piłkarski". Może na wychowaniu fizycznym coś by podeszło...

Gargamel 12.04.2010 00:08

Ja studiuję Finanse i Rachunkowość dziennie na UEk'u, więc służę pomocą :)

tomo 12.04.2010 09:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez fanTS1906 (Post 863218)
Ma ktos pomysl na ciekawy temat pracy licencjackiej z Europeistyki? (najlepiej zwiazany z projektami i funduszami europejskimi)

Np. taki:
Unijne instrumenty wsparcia rozwoju turystyki w Polsce

kriswisla 19.04.2010 12:55

Gdzie w Krakowie oprocz AWF jest kierunek Wychowanie Fizyczne ?? interesuje mnie ten kiernek ale zawsze trzeba miec jakas alternatywe :)

szczepanwislak 19.04.2010 13:21

Ja także studiuje Turystykę i Rekreację na 1 roku tylko , że na WSiZie w Rzeszowie. Ten kierunek u mnie ma coś wspólnego z sportem bowiem w pierwszym semestrze miałem Wf ,na którym cały czas graliśmy w piłkę.Teraz także go mam lecz na jego zajęciach mamy zajęcia z tańca. Za to cały czas mam zajęcia na basenie z pływania i elementów ratownictwa. w Lecie mam obozy na których kładzie się nacisk właśnie na pływanie a w zimie na jazdę na nartach. Także ze sportem owszem ten kierunek ma coś wspólnego ale z piłką jak już to była mowa nie. I u nas specjalizację wybiera się na 3 roku i obok hotelarstwa są to rożne typy turystyki zdrowotnej , np konna

Marcin_fan 21.04.2010 18:39

prosze kogoś kto studiuje turystyke i rekreacje lub ochrone środowiska na AGH , żeby opisał co sie robi jakie są jego odczucia itp bardzo prosze o odp... w tym roku pisze mature ( dod. przedmiot geografia rozszerzona ) i nie wiem co roić po liceum...

Endorfinka 21.04.2010 19:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marcin_fan (Post 886952)
prosze kogoś kto studiuje turystyke i rekreacje lub ochrone środowiska na AGH , żeby opisał co sie robi jakie są jego odczucia itp bardzo prosze o odp... w tym roku pisze mature ( dod. przedmiot geografia rozszerzona ) i nie wiem co roić po liceum...

Kolega, który studiuje ochrone środowiska ma lekkie problemy z matematyką, ponieważ jest trudna, wiele osób ma z tym przedmiotem kłopot, ale da się zaliczyć, reszta przedmiotów lajtowa. Na drugim roku jest fizyka, więc może byc podobnie jak z matmą..Otrzymuje się wiele certyfikatów z różnych darmowych kursów, na które niekoniecznie trzeba chodzić. W tym roku pierwsze 13 osób na rekrutacji otrzymało 1000zł/miesiąc. Więc jak najbardziej poleca ten kierunek :)

Marcin_fan 21.04.2010 19:47

dzięki wielkie za odzew.... jeśli ktoś coś wie na swoim lub kolegów, znajomych przykładach to prosze piszcie tu... pozdro

SpongeBob 29.04.2010 20:29

w dniu dzisiejszym zostalem szczesliwym studentem...japonistyki:D znajdzie sie tu moze jakas dobra dusza majaca jakiekolwiek pojecie o tych studiach/jezyku?:)

ponury 01.05.2010 22:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez SpongeBob (Post 890840)
w dniu dzisiejszym zostalem szczesliwym studentem...japonistyki:D znajdzie sie tu moze jakas dobra dusza majaca jakiekolwiek pojecie o tych studiach/jezyku?:)

Jak to tak ze w takim terminie ?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 01:06.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl