![]() |
Akurat Duda może mieć przed sobą przyszłość znacznie ciekawszą niż wszyscy inni nasi obecni "młodzi zdolni", bo ma od nich nieco lepszą technikę użytkową, w miarę szybką prawą nogę, umie krótko prowadzić piłkę, dobrze ją przyjmować, nie przeszkadza mu ona ona tak bardzo jak np. Szywaczowi.
Oczywiście, nie znaczy to że gra dobrze, czy że jest pozbawiony innych słabości, takich jak precyzyjny strzał, inteligencja podań, gra w destrukcji, czy co oczywiste gra w powietrzu. Musi bardzo mocno pracować i dużo przed nim, aby osiągnąć poziom choćby tylko takiego Jamesa. Niemniej tutaj widzę zasadność wpuszczania go od czasu do czasu do gry, w nadziei, że może to dawać pozytywne efekty, zarówno teraz jak i w przyszłości. Naturalnie nie powinien mieć przez swój wiek czy etykietkę wyróżniającego się talentu żadnych forów, ani sadzać na ławce lepszych zawodników. |
Cytat:
Nie ma dryblingu, techniki strzału, dośrodkowania, nie umie dać prostopadłego podania i - co najgorsze - podaje ryzykownie pod własnym polem karnym. To że ma 19 lat nie jest wbrew pozorom jakimś atutem - większości z braków technicznych pewnie już nie poprawi. Jego atutem jest na pewno waleczność, odbiór i krótkie prowadzenie piłki, ale kluczowe jest to pierwsze. Szywacz - gdyby nie był taką mameją i nie odbijał się od każdego rywala - miałby większe szanse zaistnieć na poziomie pierwszej/drugiej ligi bo umie czasem coś zrobić ze stojącej piłki. Dla drużyn zbudowanych jak Wisła Płock za Sobolewskiego jest to więcej niż cała reszta razem wzięta. Wyżebrać rzut wolny, niech ten jeden wybraniec dośrodkuje na drągali - powtarzać do skutku. Moja ocena Sobolewskiego jest taka, że dostał świetny materiał od Kiko i go nie zepsuł. To nie jest krytyka, wielu sobie nie poradziło w podobnej sytuacji. Ale już forowanie Dudy bo "tak bardzo pracował na treningach i chce być sprawiedliwy" to lampka ostrzegawcza. Ale bałem się że będzie gorzej i tercet Duda-Szywacz-Talar znowu będzie mnie prześladował w sennych koszmarach. Na razie sypiam OK. Wracając do Dudy - Ty myślisz życzeniowo, ja oceniam co jest. Nie dodaję "jak na swój wiek", nie snuję planów jak to go sprzedamy jak niektórzy tutaj - to jest pierwsza liga, za rywali do miejsca w składzie ma kolesi których poważny futbol wypluł, nie dowozi. A ja pamiętam lepszych w ekstraklasowej Wiśle którzy teraz kopią się w niższych ligach. Przede wszystkim jednak - najważniejszy jest wynik. Nie po to zainwestowano tyle kasy żeby Duda mógł się nauczyć na żywca jak nie podawać do rywali. Brak awansu będzie dla klubu bardzo bolesny. Dlatego żadnej taryfy ulgowej nie przewiduję. |
Tam ktoś pisał o faulu Moltenisa po którym padła bramka....
Tyle, że tam w ogóle nie było kontaktu, także generalnie gol po faulu którego nie było. Z resztą ja uważam, że Francuz jest po prostu genialny. Zauważcie jaki on jest szybki i jaki ma start do piłki! Chłop jak na rosłego stopera ma genialne parametry i kasuje praktycznie wszystkie kontry na dobieg, w sytuacjach w których Frydrych łapał czerwa on po prostu kasuje akcję w zalążku i do widzenia. Mam wrażenie, że jest tu bardzo niedoceniany, a tak po prawdzie to tylko dzięki niemu możemy grać stoperami tak wysoko. |
Cytat:
Owszem, mały kontakt był, ale na zasadzie, że stopy obydwu zawodników mogły (ale nie musiały nawet) zetknąć się ze sobą wzdłuż zewnętrznych ich części już przy postawieniu stóp na podłożu i w pozycji prawie unieruchomionej. Zetknąć się - bez żadnego kopnięcia, bez nadepnięcia. Szkoda, że VAR nie zajmuje się takimi urojonymi faulami. |
Cytat:
Jednak Frydrych grał w Ekstraklasie, a to jest poziom wyżej, poza tym grał jednak ze słabymi partnerami. Teraz Gruszkowski przegrywa z Jarochem i nic nie zapowiada zmiany. Wtedy był podstawowym PO. Wracając do Moltenisa to faktycznie - nie jest drewniany i przede wszystkim ma głowę na karku, nie panikuje. Często zamiast próbować jakichś rozpaczliwych wejść (alá Colley) wyczekuje na błąd rywala i wywiera presję. Strzelone gole to wisienka na torcie. Łasicki też jest bardzo dobry, a fakt że mało kto zauważa ich grę świadczy po prostu że dobrze wykonują swoją robotę. Taka to pozycja. |
Cytat:
Piszesz bzdury o Tachim, który wg ciebie grał lepiej niż Duda, a pierwsza połowa to "dramat" w obronie m.in. Tachiego i Moltenisa. "Dramat" jak na mecz z Chrobrym więc proszę nie interpretować zbyt daleko tego co piszę. Ewidentnie masz jakieś uprzedzenia, bo normalnie piszesz sensownie o piłce więc może się wydawać, że masz o tym jakieś pojęcie. |
Cytat:
Tachi miał sporo świetnych podań do przodu (co zauważyli też komentatorzy), otwierających drogę do bramki. To był jego najlepszy mecz w Wiśle. Grał lepiej od Dudy. Żeby krytykować Dudę nie trzeba być uprzedzonym - wręcz przeciwnie, wystarczy być uczciwym w ocenach. Nie puszczać płazem błędów na poczet przyszłych, mocno wątpliwych zysków ze sprzedaży. To co uważasz za ewidentne jest tak naprawdę bardzo wątpliwe i wynika z tandetnego psychologizowania. Spróbuj sobie wyobrazić po prostu że talent Dudy nie wszystkich rzuca na kolana. W sumie tyle - na dobrą sprawę ciency piłkarze w Wiśle nie budzą już moich większych emocji. Mnie na ten przykład bardziej interesuje awans niż jedno dobre zagranie na trzy słabe jakiegoś młodego kopacza. Jedyne co mnie szokuje to pochwały które Duda regularnie otrzymuje, bo za chińskiego boga nie wiem za co. Czekam na Twoją analizę po obejrzeniu czegoś więcej niż skrótu. Niecierpliwie. |
@Cymes trafiłeś w sedno swoim postem.
Nie sztuką jest sprowadzić 5 dobrych Hiszpanów i kazac im grac ze sobą piłka. Gdyby tak było zawsze to każdy Hiszpanski zespół grałby w ten sposób. Selekcja była świetna ale zrobić z nich drużynę - to już rola trenera. Taktyka Sobola jest do bólu skuteczna i co było też wczoraj widać - zaczyna ewoluować. Wrzutki w przeciwieństwie do tego co jeszcze niedawno ktoś starał się wmawiać tu ma forum, mają u nas ogromny sens i nawet najniższy ma boisku Villar swoje z głowy strzeli. Rozgorzała dyskusja o Dudzie i zdecydowanie stoję po stronie że młodego czasem trzeba ciągnąć za uszy i dawać mu szansę, bo kiedy ma zebrać to mityczne doświadczenie? Duda rozwija się na tyle szybko że błędy które popełnia dziś, nauczą go prawidłowych zachowań w kolejnych meczach. Przy naszych Hiszpanach kazdy w jego wieku wyglądałby najgorzej z towarzystwa, co nie znaczy że jest od razu do wyrzucenia do kosza. Na dziś jest naszym 3-4 środkowym pomocnikiem i musi być mocno pod gra, bo gdy wjada kontuzje to nie może być wyciągnięty z zamrażarki, ale musi być w optymalnej formie. Posty które mówią że nie ma atutów nawet nie komentuje, są zwyczajnie tendencyjne. Duda nie ma dryblingu? :lol: |
Przedziwne jest to, że dyskutujemy o piłkarzu, której walory blakną na tle tego co potrafią zawodnicy, którzy przyszli tu z czarnej dupy hiszpańskiej. Duda wygląda słabo, mimo iż w 1 lidze poprzeczka nie jest zawieszona za wysoko i ma u swojego boku kolegów, którzy biorą na siebie ciężar gry. Dla mnie to kolejny słabiak w naszym składzie, na którego niepotrzebnie tracimy czas. Zresztą jak każdy "młody-zdolny" zawodnik, który trafia do Wisły.
|
Cytat:
Problem polega na tym, że jebanie go za to jest średnio sprawiedliwe. Jak ktoś chce szukać winnych to niech dzwoni piętro wyżej i napier*ala w jednego bezmózgiego świętego i jego pomysły na zarządzanie klubem w stylu uczenia młodzieży seniorskiej piłki w pierwszym zespole, robienia nimi wyniku sportowego i jeszcze zarabiania na nich pieniędzy. Sry miałem tego nie ruszać, ale dyskusja zmierza w takim kierunku, że po prostu się nie da. |
Apropo naszej zdolnej młodzieży.
Mi się bardziej od Dudy podobał Talar jak dostawał szanse. Zarówno 1 jak i 2 dobrze dryblują, ale Talar dodatkowo miewał zagrania, które pokazywały pewien błysk, to coś czego mi u Dudy brakuje. W sumie dostał z 3 x mniej minut, a jednak asystę zrobił, chyba gdzieś tam też obił aluminium, jeśli dobrze pamiętam. No ale wiadomo, żaden z nich nie ma podejścia do takiego Jamesa czy Bashy. Generalnie mam wrażenie, że Sobol odstawił Talara w kąt, a to dla mnie z tej naszej 'uzdolnionej' młodzieży był chyba najlepiej rokujący grajek. |
Warto czasem spojrzeć w przeszłość jaki progres robią młodzi piłkarze, jeśli da się im zaufanie i coś poza talentem za nim idzie w parze.
Najlepszy przykład piłkarze Lecha. Marchwinski, Skoras już byli wysyłani do 3 ligi i kibice psy na nich wieszali. Moder przed wypożyczeniem do Odry Opole był do skleslenia (a był w wieku Dudy). Itd Itp. I tak wiem jak wielu już młodych u nas nie wypaliło, albo przez zła selekcję, albo przez inne czynniki. Co nie znaczy że nie mamy już nigdy na nikogo nie postawić, albo że z każdym młodym nie będzie tak samo. Bo będzie. I ciągle mówimy o anonimowych Hiszpanach którzy przyszli z niższych lig, a przecież ściągnęliśmy gości ogranych w Laliga (Junca, Tachi) lub bardzo ogranych w Laliga2 (Igkembe, Mula). Kiko już nam nie wymyśla nikomu nieznanych gości z 4 ligi (jak Llonch) tylko ściąga nazwiska które nawet polskim ekspertom pilki hiszpańskiej sporo mówią. |
Mimo wszystko taki Duda to inna para kaloszy niż Szot czy Gruszkowski - gość technicznie jest lata świetlne przed nimi, a to podstawa, żeby coś dalej budować.
W jakimś wątku już pisałem, że nie można wdrażać żadnej zaawansowanej taktyki, opierając się na graczach, którzy mają problemy z podstawowymi rzeczami typu przejęcie i podanie piłki. Duda to ma, a kwestię gry do przodu być może jeszcze się uda w nim rozwinąć, czas pokaże. Jeżeli się nie uda, najpewniej stanie się ekstraklasowym rzemieślnikiem, który będzie sobie skakać z klubu do klubu do 34-tego roku życia, kończąc karierę w jakiejś Garbarni. |
Cytat:
|
Cytat:
Mamy taki problem, że z Centralnej Ligi Juniorów chłopaczki trafiają do seniorów i szuka się im wypożyczenia - tylko, że mało kto chce wypożyczyć (nawet do 2-3. ligi) chłopaka, który nigdy z dorosłymi facetami nie rywalizował. Z CLJ chłopaki powinni na 1-2 sezony trafiać do rezerw, a następnie na 1-2 sezony na wypożyczenie do innych klubów (1. czy 2. liga). Po tym czasie można decydować, czy trzeba chłopaka sprzedać, czy może włączyć do naszej kadry seniorskiej. Taka struktura byłaby też pewnym filtrem, który selekcjonowałby tych, z których coś w przyszłości może być. A u nas nie ma rezerw i z CLJ wychodzą dzieciaki, których nikt specjalnie nawet nie chce brać na wypożyczenie, bo nawet rundy do tej pory nie rywalizowali z dorosłymi chłopami. |
przy czym akurat Duda jako 17-latek , był podstawa raptem jeden poziom niżej grającej Garbarni , rozegrał cały sezon w 2 lidze praktycznie od deski do deski
to daje papiery na gre i to jest twarda waluta , ale nie tak twarda jak pała Wolfiego , który swoich poglądów będzie bronił , nawet po jakimś transferze do Napoli xD problem z Kacprem i reszta naszych młodych zdolnych polega na tym że w normalnych klubach delikatnie się ich włącza do gry , daje minuty u boku doświadczonych kolegów , a u nas stworzono z nich większość jedenastki i kazano wygrać lige btw zauważyliście że Wolfy nawet teraz broni Brzęczka (zbudował 75% obrony) xD |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
tylko zwracam uwage że wtedy był to młody zdolny 17-latek a dzisiaj to 19-latek w normalnej sytaucji , naturalne jest że można oczekiwać progresu wiem że u nas od zawsze to kulało , i wszyscy młodzi zdolni po prostu zostawali na poziomie który zaoferowali na dzień dobry (z małeckim na czele) ale marzy mi się jednak zostanie normalnym klubem, który przynajmniej nie s.......i potencjału swoich talentów (patrz Starzyński) |
Cytat:
Duda po tym jak wszedł na łatce talentu do Garbarnii dopiero teraz zaczyna ogarniać podstawowe elementy które moze zrobią z niego piłkarza. Ja raczej nie widzę zagrożenia żeby miał nie osiągnąć poziomu ekstraklasy. Nie tacy piłkarze się na niej utrzymują. Tu nawet nie można teraz wymagać od niego liczb, tylko aby rozwijał się w elementach, dzięki którym za jakiś czas będzie mógł się skupić na golach i asystach. |
tłumacz to wolfiemu
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Jeśli chłopak "piotruś" jest na każdym etapie swojego rozwoju powoływany do adekwatnej kadry narodowej (u-14, u-15, u-16, u-18, u-19, u-21) a w wieku 17 lat niecałych z buta wchodzi w ekstraklase , to bezwatpliwosci należy powiedzieć , że to jest talent
to że go koncertowo spaliliśmy to inna rzecz... |
Cytat:
Jean Carlos był vice mistrzem świata U20 z Brazylia a wylądował u nas po testach z łapanki. A grał tam od dechy do dechy i strzelał ważne gole. 80% gości którzy grają w kadrach juniorskich nie robi żadnej kariery w seniorach. To po prostu inny sport. Juniorzy a seniorzy to przepaść. Lewandowski nie grał w kadrach juniorskich bo nie był ani szybki, ani nie miał dryblingu. Na nic innego nie patrzyli trenerzy juniorów. Starzynski miał u nas jak w ciepłym gniazdku, ale obawiam się że i tak by przepadł gdyby odszedł na wypożyczenie. |
Cytat:
Czerepach ma 100% racji, że go spaliliśmy, tyle, że nie tylko jego. Spaliliśmy całą drużynę płonęliśmy aż do 10 miejsca w 1 lidze. Dopiero wtedy pogoniono piromana jednego i drugiego. Załatwiono ogniomistrza z drużyną strażaków i już się nie pali. Dlatego jest gra i są wyniki i teraz każdemu jest łatwiej bo jeden drugiemu na boisku pomaga. Teraz nie ma marginesu błędu aleja wciąż liczę na Starzyńskiego... |
Już są! Wideo kulisy - niepublikowane nigdzie indziej smaczki, zakulisowe rozmowy, ujęcia z wiślackiej szatni i wiele więcej z meczu Wisła 4-1 Chrobry:
https://www.youtube.com/watch?v=4lk5pM_feZ0 |
Cytat:
ALE i to jest duże ale - mimo wszystko pokazał bardzo mało (mimo że więcej niż Duda), za mało żebym się o niego upominał albo twierdził że niesłusznie miejsce przegrał. Ale zauważyłem że nie tylko ja o nim pamiętam, w programach wiślackich na yt regularnie są o niego pytania. Może ma spadek formy? Biorąc pod uwagę jak wyglądał wcześniej - wykluczałoby go to z gry o ławkę. Poza tym - to naprawdę nie jest moment na testowanie i ogrywanie jakichś leszczy (co dotyczy i jego, i Dudy), o czym niżej. @Kurz - pełna zgoda. Ja nie jestem pewny że Duda jest w stanie grać na poziomie potencjalnego spadkowicza z Ekstraklasy, to jest inny poziom, tam są masowo negatywnie weryfikowane gwiazdy pierwszej ligi, a Duda to takie niższe stany średnie. Problem jest inny - Duda drastycznie obniża poziom gry do przodu i generuje problemy w defensywie. O awansie lub nie mogą zadecydować szczegóły. Duda to najsłabsze ogniwo i potencjalna bomba zegarowa. Czy ogrywanie Dudy jest warte ryzyka braku awansu? W odróżnieniu od Karheropa twierdzę że nie, absolutnie skórka nie jest warta wyprawki. Teraz trzeba minimalizować ryzyko, ogrywanie leszczy było jedną z przyczyn spadku. Howgh. |
Puszcza u siebie w tym sezonie przegrała tylko z Ruchem i to bramka w 95minucie , ostatnio ŁKS pokonała u siebie 1:0 a na nas będą napewno bardziej zmobilizowani niż na ŁKS czy Ruch. Pytanie kogo dadzą do gwizdania bo oni graja dużo fauli zawsze więc dobrze by było żeby sedzia ich szybko utemperowal. Będzie to najcięższy dotąd mecz w tej rundzie.
|
Jak będą jeszcze bardziej zmobilizowani to znaczy że będą jeszcze więcej kartek przyjmować? Ostatnio 5 żółtych i 1 czerwona. Szkoda że na nas się akurat zbytnio nie wykartkowali (wypadł chyba tylko jeden podstawowy obrońca).
Ostatnio zremisowali u siebie z PBB, z ŁKSem wygrali wcześniej. Będzie ciekawy mecz, ale typuje 2-0 dla nas. Puszcza strzela mało, mało traci, ale wierzę że sobie poradzimy. |
Ośmiu zawodników Puszczy jest zagrożonych kartkami, ciekawe ilu z nich po meczu z nami nie zagra w kolejnym? Szkoda jedynie, że kolejny mecz mają z Termalicą.
|
(wideo) trening piłkarzy Wisły przed meczem z Puszczą Niepołomice:
https://www.youtube.com/watch?v=e10XO20nbf8 |
Cytat:
|
Konferencja prasowa przed meczem.
"szpital" Uryga, Starzyński - rehabilitacja Grucha, Plewka, Sapała - na razie głównie siłownia Broda - miał kolkę nerkową Basha - zaczyna boisko https://youtu.be/wXfPz-IzKPY |
Termalica zremisowała z ostatnią Chojniczanką.. Chrobry też zgubił punkty.. jeszcze brakuje, żeby Ruch zgubił i lepiej być nie może :D
|
Dostęp do wideo transmisji z meczu Puszcza vs Wisła można wykupić pod linkiem:
https://wislakrakow.statscore.com/pl...ventId=4508385 Połowa kasy leci do budżetu Wisły (trzeba dokonać transakcji poprzez wejście w powyższy link). PS. Mecz w Polsacie Sport Extra (sobota, godz. 17:30) |
Cytat:
|
Dwa prezenty od Zajączków Wielkanocnych dostaliśmy. Teraz trzeba wygrać w Niepołomicach.
|
Ruch - spuchł :-)
Od 70 minuty nie istnieli. Podbeskidzie - chyba jakiś gen frajerstwa, bo mieli Ruch na łopatkach a tu kolejny remis ... CZYLI MY W SOBOTĘ PO PROSTU MU-SI-MY WYGRAĆ!!! |
Cytat:
co za wyniki Ruch znowu ciuła te remisy przez karne w 90+ ,jak z ŁKS,to jest naprawde przecietny zespoł. teraz wygrac z Puszczą i jestesmy juz na pasie startowym do Ekstraklasy :D |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 04:37. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl