![]() |
Szykuje się nam fajny mecz w sobotę, pod względem sportowym oczywiście. Widzew to według mnie zdecydowanie groźniejsza drużyna niż Ruch. Oglądałem Widzew w meczu z Lechem i prezentowali się na prawdę dobrze. Naturalnie powinniśmy bez problemu wygrać, zwłaszcza grając u siebie, gdy walczymy o mistrza.
|
Nie powiedziałbym czy aż taka zdecydowanie groźniejsza. Przede wszystkim groźna na własnym boisku i potencjał ofensywny może mają lepszy niż Ruch ale w obronie grają często chimerycznie i niepewnie. Poza tym myślę, że Widzew zagra bardziej otwartą piłkę(a nie Ruch który przy naszym wyprowadzaniu piłki od obrońców stał w 11 na własnej połowie..). Mimo wszystko szykuje się trudniejszy mecz, ale tylko zwycięstwo ! :D
|
Cytat:
|
Kliknąłem zwycięstwo, ale wcale tego taki nie jestem pewien. Z tego, co zobaczyłem w dwóch meczach Wisły i dwóch skrótach Widzewa, wystawiłbym taki skład:
Pareiko - Jaliens, Bunoza, Chavez, Paljic - Wilk, Sobolewski, Sivakov - Kirm, Melikson - Małecki w przerwie Wilk lub Sivakov wymieniony na Jirsaka |
Wydaje mi się, że może być powtórka meczu z Lechią, która też lubi grać ofensywną piłkę. Jak już przełamiemy barierę, zdobędziemy bramkę to potem może być już z górki. Widzew może się wtedy bardziej odkryć a my możemy kontrować. Byleby solidnie w obronie zagrać. A w roli DP widziałbym Wilka niż Sobola, z tego względu że Czarek więcej i szybciej biega niż Sobol. Ale to tylko moja opinia.
|
Cytat:
Ot, Polska Myśl Szkoleniowa :) |
Cytat:
|
Ja bym się zastanowił bardziej nad zmianą Kirma na Melexa. Kiro od kiedy gra mocniej do przodu jakby zgasł. Może jakbyśmy go cofnęli do pomocy to odzyskałby wigor, a na bokach ataku (zakładam 4:3:3) Maor i Małecki. Czasami mecze wygrywa się indywidualnościami, a oni dwaj tacy własnie są. Wykorzystać ich zalety do maksimum.
|
Cytat:
Meliksona na skrzydle to po prostu żal marnować. Trafił nam się jak ślepej kurze diament i naprawdę głupio by było marginalizować jego rolę na boisku. Teraz on w parze z Jirsakiem i jesteśmy w stanie klepać w środku. Ponadto koncepcja z 3ma defensywnymi "odpowiedzialnymi za destrukcję"... No spoko, ale czy my gramy z Lechem na wyjeździe? Nie. Gramy z Widzewem u siebie, przed naszymi kibicami- mamy grać efektownie i do przodu. Żaden z tych zawodników takiej gry nie zapewnia. Ponadto akcje nie zrobią się same... Ktoś je musi konstruować. Taktyka polegająca na podaniu do Meliksona na skrzydło i "może coś się urodzi" jest raczej bez sensu. Nie chcę powrotu do wczesnego Skorży czy późnego Kasperczaka, gdzie piłki latały od obrońców/defensywnych pomocnków do przodu na walkę. Widzę teraz zalążek fajnej, efektownej i efektywnej gry i nie chciałbym żeby to się zmarnowało. Styl Maaskanta coraz bardzej mi się podoba, a Twoja koncepcja to raczej powrót do siermiężnego futbolu rodem z lat 2006/2007. Pozdro |
Nieprzypadkowo nasza gra w pierwszej połowie z Ruchem ( i z Arką do pewnego stopnia również) wyglądała bardzo średnio. Jak się okazuje - Siwakow to jednak zawodnik defensywny, niepotrafiący zrobić przewagi na dwudziestym metrze od pola karnego. Uważam, że na dziś Wilk jest od niego znacznie lepszy również w ofensywie i to on powinien grać w parze z Sobolewskim. A Sobol - gra tak, jak go ustawia Maaskant - stricte defensywnie - w moich trampkarsko juniorskich czasach byłem takim forstoperem, he, he a trener mi głowę zmywał, gdy zapędziłem się pod pole karne przeciwnika. Widać, że (chyba słusznie...) nasz trener nie ma zaufania do stoperów i ich po prostu ubezpiecza.
Wariantu Sobol-Siwakow-Wilk szkoda komentować - powielanie "najlepszych" dokonań Jerzego Engela z MŚ :) Zagrać tak samo, jak z Ruchem, tyle, że z Wilkiem zamiast Siwakowa i będzie dobrze ( rozważałbym też ekstremalny wariant z Jirsakiem zamiast Siwakowa i Wilkiem za Genkowa :P ) |
Cytat:
Kirm może nie zachwyca na razie, ale swoje robi i gdyby nie pech, miałby dwie bramki w dwóch meczach. Wyluzujcie... Jak czytam tu niektóre ustawienia, to normalne głowa boli. Ogarnijcie, zagramy i tak takim ustawieniem jak ostatnio ;) Jeden dobry mecz Jirsaka nie wrzuci go do pierwszego składu... |
Widzę, że nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. Treneiro chce i próbuje grać 4-3-3, ale praktycznie gramy 4-5-1, w zależności od wariantu. Jestem za tym, żeby wyszedł skład jak na arkę. Wilk zamiast Sobola, Sivakow i Kirm przed nimi i dalej Maor, Tsvetan i Patryk. Żadnych wielkich zmian. Jedynie drobne korekty
|
Cytat:
|
Cytat:
a on był taki że w ustawieniu na jednego środkowego napastnika Patryk traci wszystkie swoje walory, ponieważ musiał by walczyć o główki, odgrywać piłki i bez przerwy był by kryty przez dwóch obrońców i nie mógł by zrobić przewagi w pojedynku 1 na 1 jak w Gdyni czy przy dwóch bramkach w Krakowie. wiec jak to napisales, kto wie czy wygrali byśmy chociaż jeden ten mecz gdyby Mały był na szpicy, panie bzdura. |
Takie gdybanie co by bylo gdyby.... Sam Patryk ostatnimi czasy mowi ze ma za zadanie schodzic do srodka co ulatwia mu strzelanie bramek i mu to odpowiada. W dodatku przy Jego umiejetnosciach stwarza dzieki temu przewage i moze zagrywac pilki prostopadle. Uwazam ze jesli dotra sie z Genkovem to bedzie bardzo dobra dla Nas sprawa. Genkov bedzie mial wiecej pilek a Patryk bedzie wychodzil na pozycje do zgrywanych przez Genkova pilek glowa.
Co do meczu z Widzewem.... juz sa glosy zeby Jirsak gral w pierwszej 11. O ile pamietam poodbne glosy byly po meczu z Legia i w nastepnym spotkaniu juz tak nie blyszczal. Wedlug mnie sklad powinien byc niezmieniony a Tomas niech wejdzie jeszcze w dwoch meczach, zrobi roznice i wtedy mozna go smialo wstawic do pierwszego skladu. |
Nie wyobrażam sobie innego wyniku niż zwycięstwo Wisły. Oczywiście Widzew to solidna drużyna ale gramy u siebie i walczymy o mistrzostwo kraju więc nie ma opcji stracić punkty z Łodzianami. Według mnie Jirsak powinien dostać szansę od pierwszej minuty, może na tej fali uda mu się rozegrać kolejny dobry mecz kosztem Siwakowa.
|
Taaa taa Jirsak od 1 minuty , pamietacie mecz z Legia ? tez dobrze zagral a potem na nastepny tydzien nie bylo go na boisku , a byl.
Jesli Sivakow bedzie gral lipe to Jirsak wejdzie w drugiej polowie , jeden dobry wystep i odrazu pierwsza 11 boze... |
Cytat:
|
Cytat:
Framat: dokladnie to tak powinno wygladac przy 4-3-3. Jeden typowo defensywny, jeden typowo ofensywny/playmaker i lacznik miedzy nimi. I uwazam ze w tej roli Jirsak sie sprawdza. On robi wiele rzeczy, ktorych normalny kibic nie widzi, a jest to bardzo przydatne dla zespolu. Konkretnie od zabezpiczania jest defensywny pomocnik, nie lacznik, choc jak def pojdzie do przodu, to jest wtedy kwestia rotacji w tym rojkacie i ktos musi zostac. I taka roznica miedzy Siawkowem i Jirsakiem - Tomas jest bardziej ofensywny, a do tego przydatny przy swoim dorbym strzale bardziej z przodu. To tez jest kwestia dostosowania taktyki, zdecydowanie Jirsak u nas w domu, a np Sivakow na ciezki mecze na wyjezdzie gdzie trzeba wiecej zabezpieczac. Ludzie mowia ze Jirsak nie widoczny. Jedno to kwestia taktyki - czy jest ustawiony bardziej defensywnie czy ofensywnie (jak widac danie mu swobody w ostatnim meczu duzo pomoglo), a drugie ze to ze czesto nie mowia jego nazwiska nie znaczy ze pilki przy nodze nie ma. Jak pokazuja ilosc kontaktow z pilki na C+to Jirsak zawsze ma powyzej sredniej. Przypatrzcie sie jego grze w nastepnych meczach, on gra jak taki typowy lacznik, nie widac go bo wiekszosc podan jest na 1-2 kontakty, pilka sie rusza szybko a inna druzyna rusza. Oczywiscie to nie znaczy ze swietnie sie wywiazuje ze swojej roli - troche za malo ruchliwy jest, ale mozna to wynikac z roznego przygotowania i polecen - zobaczymy jak teraz bedzie grac. Tego typu zawodnicy sa bardzo cenieni. Pare przykladow - Ballack, Carrick czy Van Bommel - zaden z nich nie jest swietnym dryblerem, ani jakims typowym rozgrywajacym (Van Bommel gra troche ostrzej i kwestia pozycji, w Bayernie troche gral bardziej jako defensywny, inaczej w Barcie, PSV czy kadrze). Oni sa takimi zawodnikami "do grania" - krotkie podania, albo czasem jakis kros zeby zmienic strone |
Cytat:
Jeszcze tylko za Sobola wstawiłbym Jirsaka |
Cytat:
Co do Siwakowa, po pierwszym meczu było ponoć dobrze, po drugim mimo, że zagrał na podobnym poziomie jest źle. Zdecydujcie się fachowcy bo zmieniacie zdanie jak baba podczas okresu. Genkov, 2 mecze, 0 strzalow...po Riosie sie jeździ, bo bramek nie strzelał, a Genkov strzalu póki co nie oddał, ile jeszcze meczów to potrwa? w sensie ile razy jeszcze wyjdzie w 1 składzie. Zobaczymy czy w najbliższym meczu Maaskant wyciągnie wnioski z poprzednich, czy jednak znowu zagra podpora defensywy jaliens, świetny rozgrywający Siwakow, superstrzelec Genkov a Wilk znów usiądzie na ławce, bo....sam już nie wiem dlaczego |
Cytat:
Inna sprawa, że Maaskant póki co gra bardzo ostrożną taktyką i Siwakow mu do tego pasuje. Małecki na szpicy ? Z całym szacunkiem, ale przestaję wierzyć w sens dyskusji na forum. Na ten moment to jeden z najlepszych zawodników w lidze, świetnie zresztą przygotowany (siła i motoryka na szóstkę!) ale chyba jedynym mniej odpowiednim miejscem dla niego na boisku od tarczowego napastnika jest pozycja bramkarza... |
Bodajże 6 ostatnich meczów = 6 wygranych. Ale co tam, zwolnijmy Maaskanta, bo Genkov nie strzelił gola w 2 meczach, a ten śmie go wystawiać w pierwszym składzie.
|
Poczytałem kilka stron i odnoszę wrażenie,że gramy z super poukładanym zespołem z niesamowitymi kopaczami. Walkower brałbym w ciemno,bo to wszak 0-3 tylko. Maaskant wiadomo do wywalenia, bo Genkov nie strzela. A to jest napastnik to strzelać powinien. Nie nie powinien mówię wam. W ogóle u nas straszna bieda w ataku w obronie o pomocy nie wspominając, a tu przyjeżdża wielki Widzew.
Zastanówcie się co niektórzy co piszecie. |
Szczerze się zdziwię jeśli w tej rundzie zgubimy jakieś punkty u siebie, więc zwycięstwa na Reymonta nie będą mnie dziwić. Gorzej z wyjazdami i tu się obawiam o zwycięstwa Wisły.
|
Nie znalazłem wpisu o zwolnieniu Maaskanta, więc nie wiem do kogo pijecie. Ja tylko stwierdzam fakty a nie popadam w hurraoptymizm jak wiekszość tylko dlatego, że wygraliśmy 6 meczów z rzędu.
Cracovia 0-1 Wisła Kraków bramka w 90 Wisła Kraków 4-0 Legia Warszawa Wisła Kraków 1-0 Zagłębie Lubin bramka w 88 Polonia Warszawa 0-1 Wisła Kraków bramka samobojcza Arka Gdynia 0-1 Wisła Kraków bramka w 89 Wisła Kraków 3-1 Ruch Chorzów Po za świetnym meczem z Legią pozostałe były przeciętne, mogłyby się skończyć remisami i nie moglibyśmy mieć o to pretensji. Siwakowa dało się ściągnąć w przerwie i to odmieniło grę, więc nie wiem czemu grać musi Genkov czy Jaliens. Do czegoś w końcu ma służyc ta szeroka kadra o której wszyscy piszą. |
Cytat:
w ogóle a znasz taktykę Maaskanta znawco ? że już oceniasz i w ogóle , weź poczytaj trochę wypowiedzi Trenera Maaskanta a nie spinaj się :shock: |
koniak, to kto za Genkova?
|
Cytat:
|
Już widzę Małego strącającego piłki na skrzydła, haha^^ Obecnie gra na optymalnej dla siebie pozycji, na napad nadaje się jedynie podczas gry 2 napastnikami.
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 12:04. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl