Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Temat polityczny (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9207)

orzeu 17.02.2011 10:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arked (Post 1051877)
Co ty mi tu człowieku piszesz o jeżdżeniu po Polsce. Całe dzieciństwo i wczesną młodość spędziłem na wsiach bądź w małych miasteczkach. Z racji ukończonych studiów widziałem każdy zakamarek Polski i dobrze wiem jak to wszystko wygląda (i wyglądało 15 lat temu). Nie wywodzę się z bogatej rodziny i nie mam zaburzonego obrazu rzeczywistości. Być może mamy inną definicję biednego kraju. Dla mnie biednym krajem jest na przykład Ukraina. Po wizycie w tym kraju (w tym na wsiach i małych miasteczkach) naprawdę doceniłem to co mamy w Polsce. Powiedz przeciętnemu Ukraińcowi, Mołdawianinowi czy Albańczykowi (nie wspomnę o krajach poza Europą), że Polska jest biedna to Cię wyśmieje. A slumsy i dziury zabite dechami są wszędzie, nawet w bogatych Stanach więc to nie najlepszy argument.

Polska nie jest idealna, wiele rzeczy wymaga reform i zmian ale nie jesteśmy krajem biednym i zacofanym. Jesteśmy wyraźnie powyżej światowej średniej. Z wielu rzeczy można być niezadowolonym ale szanujmy się i doceniajmy to co mamy. Tyle ode mnie bo to totalnie nie na temat...

Wolalbym zebys porownywal Polske jednak w gore nie w dol. Moge ci odpowiedziec w tym samym stylu, powiedz przecietnemu obywatelowi Anglii, Danii, Francji czy Norwegiii ze Polska jest krajem bogatym to cie wysmieje.
Poziom zycia powinno sie mierzyc nie jakimis sztucznymi wskaznikami typu pkb tylko podstawowymi sprawami za jakie odpowiedzialne jest panstwo. Bezpieczenstwo, sluzba zdrowia, edukacja, energetyka, podatki, poziom korupcji, sprawnosc urzedow, infrastruktura itp. Przynajmniej 5 jesli nie 6 z tych 8 czynnikow sa na poziomie katastrofalnym. Porownac sie mozna i do Poludniowego Sudanu zeby sie utwierdzic w przekonaniu ze inni maja gorzej, tylko czy to skroci kolejke do lekarza na najprostsze badanie EEG z pol roku do jednej godziny?

Siwy to ze tam sa korki na autostradach swiadczy tylko o tym ze pol Europy ma ferie i jedzie na narty. Jak chcesz zobaczyc co to jest naprawde konkretny korek to jedz do Tokio, Miami albo innego Waszyngtonu. Szesc i osiem pasow nie pomaga.
Ale fajnie ze dostrzegasz problem waskich autostrad, zwlaszcza w kontekscie budowy w Polsce praktycznie samych dwupasmowych odcinkow. Przynajmniej sie nie zdziwisz jak juz bedziesz stal w korku pod Lodzia czy Warszawa.

emj10 17.02.2011 11:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Siwy_89 (Post 1051944)
ja się przejechałem w ostatni weekend tymi wspaniałymi autostradami, tyle że na Zachodzie.

Nic dziwnego, że Niemcy mają darmowe autostrady ;-) Mogliby sobie dostosować ilość pasów ruchu do natężenia na drodze, bo stanie w korkach co 200 km do przyjemności nie należy ;-)

Kiedy nie jadę do Hamburga, a jeżdżę kilka razy do roku to zwykle trafiam na 2-3 takie korki między końcem ringu w Berlinie, a Hamburgiem. Część autostrady jest zawsze rozkopana i są wielokilometrowe zwężenia. Ze dwa razy stałem też w kilkukilometrowym korku na autostradzie między Hamburgiem, a Lubecką. Ostatnio w drodze do Paryża w godzinach szczytu staliśmy prawie 2h w okolicach Frankfurtu n. Menem. Jak dla mnie to norma w Niemczech. Kto nie jeździ ten nie wie, że to nie są wyłącznie drogi gdzie średnia prędkość sięga 200 km/h :D

Drozd 17.02.2011 11:56

Jak przejeżdżasz obok dużego miasta w godzinach szczytu to nic dziwnego że stoisz w korku, tylko tam masz informację w radiu (nie ważne jakiej stacji słuchasz) o tworzących się korkach i masz możliwość ich ominięcia albo przeczekania na jakiejś stacji.

Nie rozumiem o czym ten fakt ma świadczyć? Czy temat korków na autostradach w Niemczech ma usprawiedliwić brak autostrad w Polsce? W Niemczech jest 40 000 000 samochodów.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez orzeu (Post 1052004)

Siwy[...] fajnie ze dostrzegasz problem waskich autostrad, zwlaszcza w kontekscie budowy w Polsce praktycznie samych dwupasmowych odcinkow. Przynajmniej sie nie zdziwisz jak juz bedziesz stal w korku pod Lodzia czy Warszawa.

Dodajmy że nie za darmo, jak w Niemczech :)

Właśnie Szeinfeld z PO straszy jaki to byłby deficyt gdyby rządził PiS. Pokazał czerwone słupki i zadowolony. Czy tym baranom naprawdę sie wydaje ze ludzie to debile. A obok stoi rzecznik Tomczykiewicz i kretyńsko się uśmiecha. Do tych pustych łbów chyba rzeczywistość nie dociera, wydaje im sie ze uda im się otumanić ludzi jak w 2007. Biedni przeżyją ciężki szok i znów rudy cudak będzie wzywał do nieposłuszeństwa, a skłócającym naród będzie Kaczyński. Tylko ze tym razem nikt się na te farmazony nie nabierze.

wiślak 86 17.02.2011 13:00

Widzę że bączki przypadły wam do gustu.

Mam więc pytanie do was drodzy krytycy: co byście sami zaproponowali jako gadżety?

carpenter 17.02.2011 13:04

Młotki, a dokładnie tyle młotków ile było wyborców PEŁO.

Marszałek 17.02.2011 13:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez carpenter (Post 1052102)
Młotki, a dokładnie tyle młotków ile było wyborców PEŁO.

Dobre, bardzo dobre. Czapka z głowy.

Drozd 17.02.2011 13:28

Jak to co miniaturowe popiersia Tuska :))

A na poważnie, turyści z Europy kupują w cepelii nie bączki tylko rzeźbione bociany. Takie duze ptaki które przynoszą dzieci i na pewno są bardziej polskie niż bączki.

Arked 17.02.2011 14:02

Cytat:

Wolalbym zebys porownywal Polske jednak w gore nie w dol. Moge ci odpowiedziec w tym samym stylu, powiedz przecietnemu obywatelowi Anglii, Danii, Francji czy Norwegiii ze Polska jest krajem bogatym to cie wysmieje.
Poziom zycia powinno sie mierzyc nie jakimis sztucznymi wskaznikami typu pkb tylko podstawowymi sprawami za jakie odpowiedzialne jest panstwo. Bezpieczenstwo, sluzba zdrowia, edukacja, energetyka, podatki, poziom korupcji, sprawnosc urzedow, infrastruktura itp. Przynajmniej 5 jesli nie 6 z tych 8 czynnikow sa na poziomie katastrofalnym. Porownac sie mozna i do Poludniowego Sudanu zeby sie utwierdzic w przekonaniu ze inni maja gorzej, tylko czy to skroci kolejke do lekarza na najprostsze badanie EEG z pol roku do jednej godziny?

Orzeu, jedyne o co mi chodzi to sformułowanie "Polska jest biednym i zacofanym krajem". Nigdzie nie napisałem, że jesteśmy krajem bogatym(!). W moim rozumowaniu nie jesteśmy ani biednym krajem, ani bogatym. Specjalnie nie porównywałem nas to jakichś zupełnie odległych krajów gdzie panuje nędza więc nie potrzebnie zarzucasz mi tendencyjność. Co do reszty twojego posta to są same fakty ale czy to znaczy, że jesteśmy biednym i zacofanym krajem? Oczywiście, że należy równać do góry (zachód Europy itp.) ale nie należy zapominać, że jest wiele państw nawet w samej Europie które są pod względem rozwoju 20 lat za nami.

Mareq 17.02.2011 14:27

Cytat:

Mam więc pytanie do was drodzy krytycy: co byście sami zaproponowali jako gadżety?
Żubrówkę w żubranku.

Marszałek 17.02.2011 14:42

Arked. Sformułowanie "biedny i zacofany kraj" pasuje jak ulał do Polski. Już Ci tłumaczę czemu, chociaż wcześniej kilka osób idealnie wytłumaczyło w czym rzecz. Jednak idzie o sformułowanie użyte przez mnie to muszę się do niego odnieść.

W każdych klasyfikacjach ten slaby rząd z butą porównuje nas do Irlandii,Francji, Anglii, Grecji, Hiszpanii,Włoch jak to super wypadamy na ich tle. Jakie to PKB mamy super i w ogóle zielona wyspa szczęśliwości. Tyle,że na tle tych państw, których tak super wypadamy jesteśmy biednym i zacofanym krajem.Porównujmy całość a nie tylko PKB. PR i zaklinanie rzeczywistości nic tu nie da,trzeba zachować zdrowe proporcje.To,że mamy papierowe wyższe PKB to oznacza,że jest u nas lepiej niż w Hiszpanii, Niemczech lub Austrii? Na co to PKB ma przełożenie? Ogłasza się wszem i wobec z dumą ,że oto w czasach kryzysu nasze PKB jest większe, lepsze, kolorowsze od Irlandzkiego, Belgijskiego, Niemieckiego... No to wystarczy zobaczyć jaki jest poziom życia w tych krajach mimo słabego PKB, kryzysu a jaki u nas. O poziomie rozwoju infrastruktury nie będę wspominać,bo nie ma nici porównawczej. PKB,PKB, specjalnie się tego uczepiłem,tak samo jak zrobili to przygłupi politycy, którzy mają pewne cyferki na ukazanie tego jak to super u nas jest. Nie,nie jest super. Wystarczy wyłączyć TV i wyjść z chaupy.

Liderem, jak już musimy gdzieś być liderem to może jesteśmy na tle Ukrainy, Gruzji,Rumunii,Bułgarii,Czarnogóry, Serbii,Albanii, Chorwacji, Mołdawii,Macedonii, Bośni. A są to okrutnie biedne kraje i strasznie zaniedbane z wyłączeniem Chorwacji.

emj10 17.02.2011 15:10

Jeśli już chcecie porównywać wzrost PKB to lepiej spojrzeć na PKB per capita gdzie mamy 44 miejsce (za Słowacją, Czechami, Słowenią i Cyprem), albo na miernik HDI, gdzie zajmujemy 41 miejsce (za Słowacją, Węgrami, Czechami, Słowenią i Cyprem) kwalifikując się do krajów bardzo wysoko rozwiniętych, albo jeszcze na miernik MPI (wskaźnik ubóstwa), gdzie zajmujemy 41 miejsce (za Słowacją, Węgrami, Słowenią, Czechami, Cyprem i Estonią) również kwalifikując się do krajów bardzo wysoko rozwiniętych.

W skrócie nie ma się zupełnie z czego cieszyć i najpierw zajmijmy się tym, aby "dogonić i uciec" Czechom, czy Słowakom, a dopiero później myślmy o gonieniu Hiszpanów, czy Włochów.

Arked 17.02.2011 15:17

Marszałek, mój wywód nie ma żadnego politycznego zabarwienia i nie interesuje mnie co mówi rząd. Jest to raczej spór słownikowy. Widocznie zupełnie inaczej rozumiemy pojęcie "biedny i zacofany kraj". Jest to na pewno pojęcie względne i stąd bierze się brak zrozumienia między nami. Dla mnie Polska jak na dzień dzisiejszy jest krajem po prostu przeciętnym ale na pewno nie biednym i zacofanym (na tle świata czy nawet Europy).

PS: PKB (per capita) wyższego od Hiszpanii, Niemczech i Austrii to my nie mamy... chyba chodziło ci tutaj o stopę wzrostu PKB... Nie ważne bo nie w tym tkwi moim zdaniem sedno naszego sporu.

Edit: emj10, nie ma się z czego cieszyć? Moim zdaniem jest wręcz przeciwnie. Biorąc pod uwagę z jakiego pułapu zaczynaliśmy i z jakim problemami musieliśmy się mierzyć przez ostatnie 20 lat jest całkiem nieźle...

Marszałek 17.02.2011 15:27

O stopę wzrostu rzecz jasna mi chodziło.

Siwy_89 17.02.2011 15:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1052038)
Ostatnio w drodze do Paryża w godzinach szczytu staliśmy prawie 2h w okolicach Frankfurtu n. Menem. Jak dla mnie to norma w Niemczech. Kto nie jeździ ten nie wie, że to nie są wyłącznie drogi gdzie średnia prędkość sięga 200 km/h :D

to chyba tą samą trasą jeździmy ;-)

emj10 17.02.2011 15:56

Z jakiego pułapu zaczynaliśmy? No właśnie. To był całkiem przyzwoity poziom na tle sąsiadów. Kraj cinkciarzy i kombinatorów, ale nie było aż takiej bidy w Polsce.

Ja natomiast pamiętam jak wyglądały miasta słowackie w połowie lat 90-tych (Koszyce, Svidnik, czy Presov) i wiem jak wyglądają te miasta teraz. Wtedy to była przepaść między większymi miastami w Polsce, a słowackimi miastami. Powiedziałbym, że normalnie trzeci świat. Teraz nie dość, że Słowacy nas dogonili to w pewnych aspektach są już przed nami co można stwierdzić nie tylko na podstawie przetoczonych przeze mnie wskaźników.

O miastach węgierskich nie muszę mówić, bo oni prawie zawsze byli przed nami w kwestiach infrastruktury i zamożności przez ostatnie lata, a dopiero teraz zaczynają mieć problemy od kilku lat i to na własne życzenie.

Jeszcze dobrym przykładem jest Ukraina. Swego czasu jeździłem tam co roku i wiem jak zmieniały się miasta w latach 90-tych. Jak dobrze pamiętam pierwszy raz byłem tam w 1995 roku z rodzicami i do dziś pamiętam tą słynną trumnę, którą przewoził ktoś na dachu swojego samochodu, nalewanie paliwa do plastykowych butelek, podnoszenie samochodu na lewarku, i przechylanie go na bok, aby zmieściło się więcej paliwa w baku, łapówki jakie brali celnicy za wjazd do kraju, odprawę celną która trwała ze 2h, siostrę zamkniętą w łazience na granicy, gdzie zamiast ubikacji były dziury gorsze niż w kiblach na stadionie XX-lecia, totalny chaos na drogach wjazdowych do Lwowa, nieprzestrzeganie przepisów ruchu drogowego, czyli wolną amerykankę na drogach, brudne i zagłodzone dzieci które biegały w centrum Lwowa, bo chciały coś do jedzenia, sposób sprzedawania mięsa w hali kupieckiej we Lwowie, gdzie można powiedzieć, że nie istniały żadne zasady higieny i wszechobecną biedę. Dla mnie wtedy jeszcze małego chłopaka to był naprawdę szok.

Przejedź się teraz na Ukrainę, różnica kolosalna. Większość krajów ościennych zrobiła w ciągu ostatnich 20 lat o wiele większy postęp od nas. Pytanie tylko dlaczego? Ja znam odpowiedź.

AS82 17.02.2011 16:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiślak 86 (Post 1052099)
Widzę że bączki przypadły wam do gustu.

Moherowe berety albo drewniane pochodnie

sambo 17.02.2011 17:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1052240)

pochodnie z czasów kiedy wstępowaliśmy do UE - wtedy sporo pochodni płonęło w nocy z 30 kwietnia na 1 maja. Ze swej strony proponuje dowód babci

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1051738)
Tiry już nie stoja an granicy chyba od kilku tygodni ,

a to ciekawostka

Gwiaździsty 17.02.2011 17:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1052240)

Pomarańczową myckę, kij do golfa, pickelhaubę z napisem "hełm dziadka", maskotkę niedżwiadka trzymającą pod pachą małego Donalda.

Mahazel888 17.02.2011 19:58

http://www.youtube.com/watch?v=DDT8T...eature=feedlik

Ale były kiedyś świetne programy publicystyczno-polityczne! Te gadające głowy, lisy, żakowskie, olejniki co teraz są to kompletne dno w porównaniu z tym!

Siwy_89 17.02.2011 22:08

Cytat:

Siwy to ze tam sa korki na autostradach swiadczy tylko o tym ze pol Europy ma ferie i jedzie na narty.

A, no to chyba że tak ;-)

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1052065)
Jak przejeżdżasz obok dużego miasta w godzinach szczytu to nic dziwnego że stoisz w korku

A, no to chyba że tak ;-)

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1052065)
W Niemczech jest 40 000 000 samochodów.

Dlatego mówię, że powinni sobie dostosować ilość pasów ruchu do natężenia na drogach.

AYALA 17.02.2011 22:52

Marta Kaczyńska wystartuje w Wyborach do Sejmu ?
http://www.tvn24.pl/0,1693130,0,1,1-...wiadomosc.html

Dubienieckiemu potrzeba forsy, utrzymanie Porsche kosztuje
http://www.se.pl/multimedia/galeria/...ezdzi-porsche/

Mareq 17.02.2011 23:02

Ten Dubienicki to jakiś pokerzysta ?
Bo takie zagrania w kierunku Jarosława Kaczyńskiego

Cytat:

Marta Kaczyńska powinna dostać "jedynkę", jeśli by tylko tego zapragnęła i wszystko, co jest jej potrzebne. W PiS nie może być dyskusji, czy Marcie Kaczyńskiej należy się miejsce na listach, czy nie. To Marta Kaczyńska oznajmia określone fakty, które powinny zostać wykonane.
dosyć ryzykowne są , żeby nie napisać samobójcze politycznie.

szczebrzeszcz 17.02.2011 23:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 1052508)
Dubienieckiemu potrzeba forsy, utrzymanie Porsche kosztuje
http://www.se.pl/multimedia/galeria/...ezdzi-porsche/

a co Cię to obchodzi?

AYALA 17.02.2011 23:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szczebrzeszcz (Post 1052523)
a co Cię to obchodzi?

nic mnie to nie obchodzi,poprostu śmiac mi sie chce jaki ten Dubieniecki ma tupet i takim tonem zwraca sie do Jarosława

1q2 18.02.2011 00:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1052234)
Przejedź się teraz na Ukrainę, różnica kolosalna. Większość krajów ościennych zrobiła w ciągu ostatnich 20 lat o wiele większy postęp od nas. Pytanie tylko dlaczego? Ja znam odpowiedź.

Z Ukrainą się nie zgadzam - oni są dobre kilka/naście lat wstecz.Politycznie przerobili to co my 18? lat temu.Gospodarczo i ekonomicznie to ruina(w porównaniu do nas), pomijam już kwestie tzw wolnościowe gdzie bliżej im do Rosji niż do nas.
A co do reszty to oprócz różnych szczegółów, zasada jest prosta.Po 50 latach komunistycznej degrengolady, 'mały' ma lepiej.Nie żebym usprawiedliwiał nasze rządy po 89 ale to że Czechy,Słowacja, może nawet Węgry, są przed nami to generalnie wynik tego że łatwiej ten syf uporządkować.
Oczywiście wielkość kraju to nie jest jedyny aspekt.To czym różni się dobra władza od złej, pokazuje przykład Czechów i Węgrów.Pierwsi mimo iż w 89 stali o wiele niżej niż drudzy, dziś są niekwestionowanym liderem

ps.Napisałeś że znasz odpowiedź, domyślam się że jest kompletnie inna niż moja więc podziel się nią.

cpc 18.02.2011 09:33

Cytat:

"Gazeta Wyborcza": Polski internet będzie monitorowany, za pomocą programu komputerowego, pod kątem wrogości wobec mniejszości etnicznych, seksualnych i religijnych.
W każdym przypadku, gdy rozpoznana zostanie "mowa nienawiści", informowany będzie administrator portalu, a skrajne przypadki będą zgłaszane do prokuratury. Pierwszy ogólnopolski pomiar ma rozpocząć się już w tym tygodniu. Zainteresowane programem jest Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji oraz organizacje pozarządowe, m.in. Otwarta Rzeczpospolita i Stowarzyszenie Interwencji Prawnej.
Czy będą również badać przejawy wrogości wobec większości etnicznych, seksulanych i religijnych ?? Bo czuje, że w stosunku do katalików posługiwanie się "mową nienawiści" będzie nadal dozwolone a nawet wskazane.
Ciekawe czasy nas czekają na TWSD, chociaż pewnie Admini jakoś to obejdą jak zgłosi się pierwszy polit-poprawny oszołom.

Drozd 18.02.2011 09:57

Spot z lodówką :)) krótko zwięźle treściwie.

http://politykier.pl/kat,1025795,wid...l?ticaid=5bcda

Arapaho 18.02.2011 12:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mareq (Post 1052512)
Ten Dubienicki to jakiś pokerzysta ?
Bo takie zagrania w kierunku Jarosława Kaczyńskiego

dosyć ryzykowne są , żeby nie napisać samobójcze politycznie.

Dubieniecki ma wychowanie komunistyczne więc wypowiedz nie dziwi. Mam nadzieje że Jarek go szybko "spacyfikuje" politycznie

Gwiaździsty 18.02.2011 20:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez cpc (Post 1052558)
Czy będą również badać przejawy wrogości wobec większości etnicznych, seksulanych i religijnych ?? Bo czuje, że w stosunku do katalików posługiwanie się "mową nienawiści" będzie nadal dozwolone a nawet wskazane.
Ciekawe czasy nas czekają na TWSD, chociaż pewnie Admini jakoś to obejdą jak zgłosi się pierwszy polit-poprawny oszołom.

No to Orwell wchodzi szerokimi drzwiami. Aby żyło sie lepiej, oczywiście :)

fan1906 18.02.2011 20:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez cpc (Post 1052558)

czyli takie coś nie przejdzie...

Urodzony białym możesz tu budować swój dom, urodzony tylko białym!!!Na tej ziemi jesteś jak plon, wieki przeminęły niosąc ogień dla twojej krwi który bezustannie Aryjskim blaskiem wciąż

Arked 18.02.2011 22:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dubieniecki
Marta Kaczyńska powinna dostać "jedynkę", jeśli by tylko tego zapragnęła i wszystko, co jest jej potrzebne. W PiS nie może być dyskusji, czy Marcie Kaczyńskiej należy się miejsce na listach, czy nie. To Marta Kaczyńska oznajmia określone fakty, które powinny zostać wykonane.

Cytat:

Jarosław Kaczyński może stosować zasadę o wykluczeniu nepotyzmu w PiS, ale z wyłączeniem Marty Kaczyńskiej
To co wygaduje i robi ten człowiek przekracza granice ludzkiej przyzwoitości. Takiego sępa dawno nie widziałem...

Ela 19.02.2011 10:54

Tak mi się luźno skojarzyło jeśli chodzi o kontakty z Rosją :

"
...Król Jan Kazimierz podjął posłów ucztą, po której skacowani carscy dyplomaci nie byli w stanie stawić się następnego dnia u monarchy. Kiedy jednakże wytrzeźwieli, „jawnie domagali się, abyśmy zamków na wojnie zdobytych, jak Smoleńsk i inne, by wynagrodzić ujmę czci księcia w wydanych spod prasy książkach, ci zaś, którzy w pismach do księcia pominęli tytuły, aby dali głowy. (...) – odnotował w diariuszu kanclerz wielki litewski Albrycht Radziwiłł. – Żadnym sposobem nie dali się uspokoić, sam tylko upór rządził, jak to w mózgach barbarzyńców”...

„Moskowici – pisał z wyraźną niechęcią Tanner – są tak niestali i wiarołomni, że przyrzeczenia złożonego publicznie pod przysięgą, skoro nasuną im się jakieś wątpliwości, nie potrafią dochować dłużej niż przez noc. (...) Na ogół są oni chytrzy, rozwiąźli, podstępni, kłamliwi, wiarołomni, kłótliwi, że są łotrami i zbójcami, tak że gdy zabiją człowieka dla zysku i pieniędzy, a potem za jego duszę postawią w cerkwi jedną świecę, uważają się za uwolnionych od kary i oczyszczonych”.

Minęły stulecia. Zmienili się aktorzy, ale gra pozostała ta sama. Towarzysz Stalin, kontynuując politykę Lenina, stosował konsekwentnie w praktyce zalecenie Niccola Machiavellego: „Cel uświęca środki”. Ten bezlitosny twórca sowieckiego imperium zła mówił: „Słowa dyplomaty muszą przeczyć jego czynom – bo inaczej co z niego za dyplomata. Piękne słowa są maską, za którą kryją się niecne czyny. Prawdziwy dyplomata jest jak sucha woda. Albo drewniane żelazo”. "

http://www.focus.pl/historia/artykuly/z ... ji/1/nc/1/

" A propos, to nie mogę się otrząsnąć z wrażenia, jakie zrobiła na mnie historyjka z włoskiej prasy. Opisano tam niedawno, jak Władimir Putin okazywał szczególnie przyjacielskie nastawienie wobec Silvio Berlusconiego, przyjmując go w swojej prywatnej chatce myśliwskiej w górach. Posiedzieli, pogadali, potem gospodarz zaprosił na spacer po lesie, więc obaj wzięli dubeltówki i poszli. W umówionym momencie zabezpieczająca okoliczne lasy dywizja FSB nagoniła spacerującym jelonka, Putin przyłożył strzelbę do oka i - pif, paf! - prosto na komorę. Zaczem wyjął myśliwski nóż, wyrżnął ustrzelonemu zwierzakowi serce i podał je, krwawe i jeszcze drgające, swemu gościowi, tłumacząc, że taki jest stary, rosyjski myśliwski obyczaj między najszczerszymi przyjaciółmi. Niestety, włoski przyjaciel, zamiast docenić gest, zbladł jak papier i zemdlał, i trzeba było wzywać do cucenia pielęgniarki. Piękna doprawdy metafora.

Pieszczoty z Ruskim to nie bunga-bunga, i ciekawe, kiedy zrozumieją to inni zachodni przywódcy. "

http://fakty.interia.pl/felietony/ziemk ... ka,1599062

Polscy przywodcy też powinni to zrozumieć.

" Cieszy mię ten rym: Polak mądry po szkodzie.
Lecz jeśli prawda i z tego nas zbodzie,
Nową przypowieść Polak sobie kupi
Że i przed szkodą, i po szkodzie głupi."

harimata 20.02.2011 01:05

W wywiadzie dla Onet.pl Dubieniecki powiedział: "Uważam, że błędem było niezaangażowanie przez rodziny ofiar wspólnego pełnomocnika o międzynarodowej sławie i wpływach, najlepiej w środowisku amerykańskim i związanym z diasporą żydowską. Dzięki temu moglibyśmy nagłośnić sytuację na arenie międzynarodowej i można byłoby liczyć na pomoc z zewnątrz"

Mówią, że miłość nie wybiera. Ale prawda jest taka,że jak by tam zginęło kilku Zydów to sprawa szybciutko została by wyjaśniona i odpowiednio propagandowo przekazana. No ale nie mamy takiej siły przebicia jak diaspora żydowska czy czerwoni. Ten Dubieniecki się już zagubił. Ma lewicowe poglądy a próbuje coś zyskać na prawicyi się w tym pogubił. Dziwi mnie fakt ze Kaczynska dała mu swoje pełnomocnictwo.

picasso 20.02.2011 12:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez harimata (Post 1053317)
Ten Dubieniecki się już zagubił. Ma lewicowe poglądy a próbuje coś zyskać na prawicyi się w tym pogubił. Dziwi mnie fakt ze Kaczynska dała mu swoje pełnomocnictwo.

on ma jakieś poglądy?chyba na kasę i karierę.

loozak84 20.02.2011 23:45

Ustaw nie będzie:
http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103087,9...wej_Tuska.html

Oczywiście informacjami dnia w obiektywnych mediach są dzieci w Estonii, kard. Dziwisz no i Kaczyński bo poszedł się wysikac... a przepraszam bo bloga założył - zbrodniarz.

Urzędników również mamy fajnych:
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...lensku_na.html

A no i okazuje się, że zadłużac bardziej też już się nie udaje:
http://biznes.onet.pl/kleska-ministe...6,1,news-detal

BBudowniczy 21.02.2011 08:39

Cenzura we Wprost - czyli PRL- Bis. Oto artykuł Hołdysa który został odrzucony przez Lisa - bardzo nieobiektywny artykuł w tym jakże obiektywnym pismie:

" Uśmiechnięta twarz i rysujące się na niej wielkie samozadowolenie. Za chwilę z ust tej twarzy wyfrunie potęga intelektualna zmieszana z głosem o barwie łudząco przypominającej głos towarzysza Gomułki. Mój marszałek mojego sejmu, profesor i więzienny bohater, wypowie o swoim oponencie politycznym niezwykle ważne, przemyślane słowa: "Pana Macierewicza powinno się zawinąć w kaftan i na sygnale zawieźć do Tworek". Potem podniesione, rozradowane czoło w oczekiwaniu na oklaski telewidowni. Tak rodzi się gwiazdor.

Nieco wcześniej, a może ciut później, mój marszałek mojego sejmu odkrył dla siebie nową zabawkę na pulpicie stołu prezydialnego: klocek lego o nazwie "mute". Jak się go naciśnie - wyłącza sprzęt nagłośnieniowy i wówczas człowieka, który przemawia do reprezentacji narodu, nie słychać. Pstrykanie w klocek stało się nową procą pana marszałka, jego nowym kapslem do pstrykania, nowym scyzorykiem, kolorową zośką, piłką do nogi i nową gumą balonówą. Jako dziecko musiał płatać niesamowite figle.

W trakcie zabawy na mównicę wychodzi poseł, który rzuca propozycję, by mój marszałek samozapakował się w kaftan dla wariatów i udał się na konsultacje do psychiatry, którym jest minister obrony narodowej, pan Klich. Wtedy marszałek nagle sinieje na twarzy i strzela powietrzem niczym sędzia inkwizycji: "TO NIEBYWAŁE CHAMSTWO!".

Takiego mam marszałka."

Co ciekawe - "Hołdys poczuł się tym na tyle obrażony, że postanowił zerwać współpracę z tygodnikiem."

I dodatkowo Hołdys broni ocenzurowania swojego artykułu: "Nie cenzura. Całkowicie odmienne widzenie świata raczej. Ale przygoda była miła - odpowiedział Hołdys. W dalszych komentarzach argumentował: Sorki, ale to jest znacznie lepsza gazeta niż kiedyś. Gdyby była gorsza - nie napisałbym ani jednej czcionki. Jedynie mojego punktu widzenia nie podzielają i wolno im to. A mnie wtedy wolno zrezygnować. Żadne wielkie halo halo."

Bardzo mądre podejście - a zawsze wydawało mi się że dziennikarze i gazety powinny być obiektywne i przedstawiać różne "widzenie świata".

http://www.pudelek.pl/artykul/30525/...wprostu_za_co/

Drozd 21.02.2011 09:13

Nie po to Lis został naczelnym żeby Wprost było obiektywne. A Hołdys zerwał współprace ale szmatławca chwali, bo inaczej by go do TVN nie zaprosili i do Polsatu itd.

Pamiętacie dorsza za 8,20 za którego ktoś z PiS zapłacił służbową kartą? Kolesie cudaka poszli dalej.

"Rząd Tuska robi zakupy na kredyt"
Mają ich w sumie 66 sztuk. Jak udało nam się ustalić, tylko w zeszłym roku służbowymi kartami kredytowymi rządowi urzędnicy zapłacili rachunki na ponad 288 tys. zł.

Sam koszt utrzymania kart to blisko 9 tys. zł rocznie. – To bardzo wysokie opłaty – upominają rząd ekonomiści.

http://finanse.wp.pl/kat,104492,titl...wiadomosc.html

Gdzie jest Pitera? Nie ma afery? Gdzie są Ci którym dorsz przeszkadzał?

Q13SON 21.02.2011 13:53

Rozpoczyna się proces lustracyjny Tomasza Turowskiego byłego agenta PRL, do niedawna zatrudnionego w MSZ pana Sikorskiego:

http://www.rp.pl/artykul/615511_Co-z...e-szpiega.html

Gwiaździsty 21.02.2011 22:16

Informacja dla tych co pisali, że nie jesteśmy biednym krajem w UE. W TV podali, że 60 % Polaków mieszka w warunkach poniżej standardów przyjętych w UE, 20 % nie ma w swoim mieszkaniu WC. Sredni metraż mieszkania w Polsce to 47 m, podczas gdy np. w Anglii to 80 m.

Siwy_89 22.02.2011 00:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 1054131)
Informacja dla tych co pisali, że nie jesteśmy biednym krajem w UE. W TV podali, że 60 % Polaków mieszka w warunkach poniżej standardów przyjętych w UE, 20 % nie ma w swoim mieszkaniu WC. Sredni metraż mieszkania w Polsce to 47 m, podczas gdy np. w Anglii to 80 m.

Pół roku temu po raz 20. opublikowano doroczny raport o rozwoju - Human Development Index. Polska została w nim zaliczona do państw wysoko rozwiniętych - tej samej kategorii, w której są Stany Zjednoczone, Niemcy czy Szwajcaria. Zrównaliśmy się, pod względem rozwoju społecznego, z Portugalią.

napisz do nich, żeby nas przenieśli do krajów zacofanych ;-)

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 03:03.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl