Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Królewski, Błaszczykowski, Łanoszka, Moore, Nowak, Adamczyk - właściciele Wisły SA (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=10843)

stary dziad 14.10.2025 10:08

No w tym, jak Prezesek na to zareaguje.

Na razie Mada i Urfer oraz Kuchnia Vikinga byli "be" więc może Sławek N. będzie "cacy" ? :D

doktor granat 14.10.2025 11:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez stary dziad (Post 1655174)
No w tym, jak Prezesek na to zareaguje.

Na razie Mada i Urfer oraz Kuchnia Vikinga byli "be" więc może Sławek N. będzie "cacy" ? :D

A co on ma do tego kogo zatrudnia gość, który daje mu dużo pieniędzy na Wisłę?
A biedny Sławek się postarzał i kilogramów przybyło.. jakby ktoś nie wstawił tekstu z informacją to bym nie uwierzył, że to on.
Jeszcze pytanie: czy jeśli władza się zmieni to jego obecność czasem nie będzie przeszkadzać w dogadywaniu tematów?

Arkadiusz.Czerepach 15.10.2025 18:13

to całe Texom to takie Nowak-Mosty tylko z drugiej opcji politycznej jak widać

z tego akurat wynika że powyższa obawa Granacie jest płonna raczej
najwyrazniej dogadujemy sie z obydwoma

moralnie słabe, ale dla Wisły akurat spoko

stary dziad 28.10.2025 11:29

Ukazał się raport o pierwszej lidze, i widzę, że nikt go nie skomentował.
No to może ja zacznę.

Nasze przychody za ubiegły sezon to 51 mln.
I jest to ponoć powód do dumy.
Problem jest jednak taki, iż rozpatrywanie przychodów w oderwaniu od kosztów jest ,delikatnie mówiąc, nierozważne.
A danych o kosztach całkowitych dalej nie ma.
Prezesek skrzętnie je ukrywa.
Niech każdy domyśli się dlaczego.
Zapewne pojawią się najpóźniej do końca roku bo po prostu muszą być ujawnione.
Na razie o tym się nie mówi bo "po co babcię denerwować"...
Kibice mają być "na haju" w związku z wynikami sportowymi.

Prezesek niezmiernie chwali się tymi przychodami.
Pomija jednak zasadniczy fakt, iż w piłce chodzi o wynik sportowy a ten, można powiedzieć, jest nieliniowy z przychodami.
Kluby, które awansowały w ubiegłym sezonie miały je na następującym poziomie:
Arka-19,4 mln
Płock-16,4 mln
(przychodów Niecieczy nie podano)
Wnioski niech sobie każdy wyciągnie sam.

Co do struktury naszych przychodów to jest ona następująca:
dzień meczowy-16,5 mln
prawa mediowe-9,9 mln
komercyjne -23,6 mln ( w tym 5,8 mln merch)
transfery-1 mln

Warto więc podkreślić, że kibice są głównym sponsorem Wisły.
16,5+5,8=22,3 mln co daje 44% przychodu.
Brawo dla nas!
Drugim źródłem przychodów są umowy sponsorskie i reklamowe i to źródło daje 17,8 mln ( 23,6-5,8)
Uważam, że jest to naturalny poziom generowania przychodu przez markę Wisła i nie widzę tu jakichś super pro wzrostowych działań Prezeska.
Dlaczego? Bo choćby taka corupcjovia za poprzedni sezon wygenerowała w tym zakresie 25 mln.

Z innych rzeczy warto odnotować i poniekąd obalić mity o braku zarabiania na dniach meczowych.
Z raportu wynika bowiem następująca rzecz:
-przychody z dnia meczowego 16,5 mln
-koszty organizacji dnia meczowego 8,9 mln
-zysk z dnia meczowego 7,6 mln

Wniosek jest jeden-zarabiamy na meczach.
Można powiedzieć, że marża wynosi 46%

Co do kosztów cząstkowych, które ujawniono, to oprócz kosztu organizacji meczów są podane wynagrodzenia.
Wynoszą one 29,7 mln z następującym podziałem:
-pierwsza drużyna -18,8 mln
-druga drużyna- 3,7 mln
-administracyjne- 7,2 mln

Tu nie podejmuję się oceny czy koszty administracyjne są duże czy małe.
Z jednej strony , mamy najwyższe takie koszty spośród klubów 1 ligi ( inni mają te koszty dwa, trzy albo nawet cztery razy mniejsze, natomiast , jak podkreśla Prezesek, przykładowo taka cracovia ma je na poziomie 11 mln)

Tak jak powiedziałem, trzeba poczekać do momentu ujawnienia kosztów całkowitych.
Nie ma się jednak co łudzić, że będą to pozytywne wieści.
Należy spodziewać się kolejnego roku ze stratami, pytanie tylko czy będzie to kilka czy kilkanaście milionów deficytu.

Te straty oczywiście wpływają bezpośrednio na nasze bieżące zadłużenie.
Wiemy, że miastu za stadion wisimy już ponad 2 mln.
Wiemy, że obowiązuje "współczynnik Królewskiego" ale nie wiemy jaka to jest cyfra tego wskaźnika , a szczególnie ile wyniesie on w styczniu.

To co napisałem powyżej wynika z niepokoju.
Sportowo idziemy rewelacyjnie i mamy duże szanse na awans.
Natomiast finansowo jest kiepsko, i co gorsza, Prezesek raczej zaklina rzeczywistość niż przedstawia metody rozwiązania tej sytuacji.

Szewa 28.10.2025 12:13

Są powody do niepokoju i gadanie Królewskiego cały czas o przychodach z zeszłego sezonu (napompowanych przychodami z pucharów, gdzie wiadomo już że zostały skonsumowane stratami z odszkodowań dla Mandziary) bez wspominania kosztów każe się nad tym wszystkim zastanawiać. Inna sprawa, że może mu to wszystko ujść na sucho, bo jeśli w końcu awansujemy i dostaniemy kasę z Ekstraklasy, a do tego będziemy w stanie sprzedać za sensowną kasę któregoś z młodych, to nie wyglądamy finansowo wcale tak źle, powinniśmy być w stanie bez problemu się finansować nawet przy wyższym budżecie. Jest to hazard, ale obecnie widoki na pozytywny scenariusz są całkiem przyzwoite.

krysztal 28.10.2025 12:24

A ile ten współczynnik zaległości wobec piłkarzy wynosił? 1,3? Bo to by dawało kolejne 2 mln względem tylko samej pierwszej drużyny

stary dziad 28.10.2025 13:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Szewa (Post 1655662)
Inna sprawa, że może mu to wszystko ujść na sucho, bo jeśli w końcu awansujemy i dostaniemy kasę z Ekstraklasy, a do tego będziemy w stanie sprzedać za sensowną kasę któregoś z młodych, to nie wyglądamy finansowo wcale tak źle, powinniśmy być w stanie bez problemu się finansować nawet przy wyższym budżecie. Jest to hazard, ale obecnie widoki na pozytywny scenariusz są całkiem przyzwoite.

Gratuluję Ci optymizmu, mało tego, jestem za tym aby to się spełniło:D

Ale...
Po pierwsze, pieniądze z Ekstraklasy (jeśli do niej wejdziemy) to najwcześniej zobaczymy po sezonie 2026/27.
Po drugie, liczenie na kasę ze sprzedaży młodych może skończyć podobnie jak w przypadku Olka B.

No cóż, zgadzam się, mamy hazard na pełnej ...

Nadzieja vs Prawo Murphy'ego

Drozd 28.10.2025 13:35

A to bankrutujemy tak jak rok, dwa i trzy lata temu? Czy znowu zaskrońcowi się uda :rotfl:

stary dziad 28.10.2025 14:05

Z tego co mówił osobiście Prezesek, nie grozi nam bankructwo w ciągu najbliższych 3 miesięcy.
To jest naprawdę wielki sukces Prezeska:haha:
A co będzie dalej to się zobaczy...

grogoriogreg 08.11.2025 10:43

Firma Szubryt nowym Oficjalnym sponsorem Wisły.

Umowa sponsorska podpisana na okres 1.5 roku. Logo firmy znajdzie się z przodu na spodenkach. Wg Karcza kwota umowy jest "siedmiocyfrowa".

Szubryt był partnerem Wisły w latach 2009-2013.

Elefant 08.11.2025 11:31

:D

https://scontent-waw2-2.xx.fbcdn.net...pg&oe=6914F0FA

Drozd 08.11.2025 15:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez stary dziad (Post 1655675)
Z tego co mówił osobiście Prezesek, nie grozi nam bankructwo w ciągu najbliższych 3 miesięcy.

Od trzech lat tak biadolisz i dalej to tylko jałowe pieprzenie...

I to jest wielki sukces Królewskiego :).

leszekpw 12.11.2025 00:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez stary dziad (Post 1655675)

Pieski szczekają a karawana jedzie dalej i ma się dobrze. Widač jak niektórym gul śmignął, że Królewskiemu się udało.

IncognitoTSW 12.11.2025 08:11

Zawsze w razie czego można zabrać pieniądze Socios :)

skarabeus 12.11.2025 10:31

Byl tu post czerepacha, ze gniazdowy zostal wyproszony z sektora.
Posta nie ma.
Ciekawe rzeczy sie dzieja :-)

swiety37 12.11.2025 11:28

Potwierdzam. Był taki post.
Grubo z tą cenzurą.
Opamiętajcie się.

stary dziad 12.11.2025 11:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1656318)
Od trzech lat tak biadolisz i dalej to tylko jałowe pieprzenie...

I to jest wielki sukces Królewskiego :).

Od trzech lat "biadolę"?
Wskaż więc jakiś cytat sprzed 3 lat o "biadoleniu".

No cóż, wiemy, że ponad fakty wyżej stawiasz swoje projekcje, wyobrażenia a nawet czyste zaślepienie.

krysztal 12.11.2025 11:59

Też ten post widziałem,co się tutaj odwala.Parchate trolle piszą bez przeszkód a inne posty się kasuje.

azor 12.11.2025 14:29

Twitter od paru dni grzeje się tym tematem, choć nikt jeszcze w żaden sposób nie wyjaśnił sytuacji. Kumaci podjęli decyzję, ale co i dlaczego - wiadomo, kmwtw.

sandomingo 12.11.2025 14:49

Czerepach pytał co w kwestii tradycyjnych brunchy exgniazdowego w McD Mogilany z Wlascicielem:)

MaLk 12.11.2025 15:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez azor (Post 1656541)
Twitter od paru dni grzeje się tym tematem, choć nikt jeszcze w żaden sposób nie wyjaśnił sytuacji. Kumaci podjęli decyzję, ale co i dlaczego - wiadomo, kmwtw.

Generalnie powinienem napisać klasycznie - nie mój cyrk, nie moje małpy - ale, fakt faktem, mam lekkie deja vu odnośnie tego, że "kumaci" decydują o czymś, co ma miejsce na stadionie, a reszta ma siedzieć cicho i się nie wpier*alać.

FraMat 12.11.2025 16:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MaLk (Post 1656546)
Generalnie powinienem napisać klasycznie - nie mój cyrk, nie moje małpy - ale, fakt faktem, mam lekkie deja vu odnośnie tego, że "kumaci" decydują o czymś, co ma miejsce na stadionie, a reszta ma siedzieć cicho i się nie wpier*alać.

Pewnie to jest jeden z powodów, dla których Kwiecień nie wchodzi do Wisły.
Po co sobie zawracać głowę stosunkami z kumatymi?

A może się mylę i nie da się od tego uciec?

Patryko 12.11.2025 16:46

Jego stosunki z kumatymi byłyby na takim samym poziomie, jak stosunki Cupiała, czyli ewentualnie za pośrednictwem p.o. prezesa Wisły.

stary dziad 12.11.2025 16:50

Czy Prezesek skomentował już sytuacje z gniazdowym?
Przecież zawsze rwie się do odpowiedzi w "ważnych " tematach:D

Marek96 12.11.2025 17:10

A cos faktycznie odjebal czy wracamy do czasów słusznie minionych gdzie rządziła kumateria wszystkim i wszystkimi?

IncognitoTSW 12.11.2025 18:28

Cenzura na forum? Kto to widział...

As 12.11.2025 19:47

Ale to tylko autocenzura bo nie ma moderatorow zeby komus usuneli post.

Arkadiusz.Czerepach 12.11.2025 19:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez As (Post 1656556)
Ale to tylko autocenzura bo nie ma moderatorow zeby komus usuneli post.

są jak widać, zresztą jak kilka razy w pośpiechu tytuł tematu meczowego zrobiłem skrócony , to ktoś go wyedytował, więc jednak ;)

As 12.11.2025 20:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1656557)
są jak widać, zresztą jak kilka razy w pośpiechu tytuł tematu meczowego zrobiłem skrócony , to ktoś go wyedytował, więc jednak ;)

Aha, to wrecz niesamowite, ze niektorzy banow nie podostawali za to jak sie zwracaja do innych uzytkownikow. Ja tu pol gremium mam w ignorowanych bo sie tych klotni nie da czytac wiec sam sobie forum wycyscilem myslac, ze moderatorow nie ma. :-D

wolfy 12.11.2025 20:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez stary dziad (Post 1656552)
Czy Prezesek skomentował już sytuacje z gniazdowym?
Przecież zawsze rwie się do odpowiedzi w "ważnych " tematach:D

Ty jesteś normalny, czy z nienawiści do Królewskiego totalnie Ci odwaliło?

Co ma prezes jakiegokolwiek klubu do patologii uzurpującej sobie tytuł "najwierniejszych"? Ostatnio jak sprawdzałem to odpowiednimi uprawnieniami i narzędziami dysponuje prokuratura i policja. Jeśli ktoś ma się zająć ekscesami tzw. kumatych to oni.

Na co bardzo liczę. Jak widać dawno nie było masowych aresztowań, procesów i wzajemnego podpierdalania żeby tylko skrócić wyrok. Pora chyba na kolejną "wymianę pokoleniową".

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 09:54.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl