Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

wolfy 06.07.2021 15:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez masada (Post 1569103)
Czytam na zaprzyjaźnionym portalu, że przychodzi do nas Mistrz Węgier z dwu ostatnich lat, wcześniej też na Słowacji cośtam wygrał i reprezentant Słowacji... I że może być naszym kluczowym piłkarzem.
W sumie jestem oburącz za, ale tak dla równowagi przypomnę, że ten Skvarka gdy zsumować jego minuty i odjąć te z z pucharu Węgier, to zagrał w ubiegłym sezonie trzy pełne mecze.:>
A jeszcze w poprzednim niewiele więcej.
Więc z szampanami to bym poczekał jeszcze ;)

Co do zasady, jeżeli przychodzi do nas koleś który ma udany ostatni sezon w mocnej lidze, to zapala mi się lampka ostrzegawcza, jest jakiś błąd w Matrixie. Wszyscy doświadczeni zawodnicy którzy do nas przychodzą muszą mieć jakiś brak. W ogóle - nie przychodzisz do ekstraklasy jak jesteś zajebisty.
Wypali albo nie, jak na nas ma OK CV. Zresztą, wcześniej podobno kręcił nosem na naszą ofertę co pokazuje jak atrakcyjnym klubem jesteśmy.

Revolver 06.07.2021 17:04

Chodzi plotka, że sprowadzamy polskiego bramkarza, jako zastępstwo dla Lisa, który jednak odchodzi. Biegański będzie musiał poczekań na swoją szansę, bo nowy sprowadzany jest, jako nr. 1.

Ciekawe, o kogo chodzi, bo ja na rynku nie widzę nikogo ciekawego w naszym zasięgu.

EDIT: Jakbym miał strzelać, to Strączek ze Stali.

Karherop 06.07.2021 17:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Revolver (Post 1569110)
Chodzi plotka, że sprowadzamy polskiego bramkarza, jako zastępstwo dla Lisa, który jednak odchodzi. Biegański będzie musiał poczekań na swoją szansę, bo nowy sprowadzany jest, jako nr. 1.

Ciekawe, o kogo chodzi, bo ja na rynku nie widzę nikogo ciekawego w naszym zasięgu.

EDIT: Jakbym miał strzelać, to Strączek ze Stali.

Plotka głosi że chodzi o Kacpra Rosę z Odry Opole. Wolny transfer. Jesień miał naprawdę rewelacyjna, na wiosnę nie chciał przedłużyć kontraktu.

Revolver 06.07.2021 17:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1569111)
Plotka głosi że chodzi o Kacpra Rosę z Odry Opole. Wolny transfer. Jesień miał naprawdę rewelacyjna, na wiosnę nie chciał przedłużyć kontraktu.

Rosa? Przecież on grał tylko dlatego, że Kuchta się połamał.

Jeżeli naprawdę chodzi o niego, i zostajemy z nim, Biegańskim i Buchalikiem, to mamy duży problem w bramce.

No chyba, że Lis wcale nie odchodzi, a Rosa przyjdzie jako numer 2/3 za Buchalika.

Karherop 06.07.2021 18:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Revolver (Post 1569113)
Rosa? Przecież on grał tylko dlatego, że Kuchta się połamał.

Jeżeli naprawdę chodzi o niego, i zostajemy z nim, Biegańskim i Buchalikiem, to mamy duży problem w bramce.

No chyba, że Lis wcale nie odchodzi, a Rosa przyjdzie jako numer 2/3 za Buchalika.

Patrząc że 3 lata temu postawiliśmy na nieopierzonego Lisa z Buchalikiem na rezerwie to nie widzę specjalnej różnicy do sytuacji z ostatnich 3 sezonów. Tym bardziej że Lis dopiero od ostatniego sezonu stał się mocnym punktem drużyny

Teraz stawiany na nieopierzonego Biegańskiego, mając Rosę i Buchalika na rezerwie.

Do tego mając w końcu trenera bramkarzy który w końcu daje impuls do rozwoju swoich zawodników.

Już oficjalnie Rosa w Wiśle

sevenheaven 06.07.2021 18:16

nie rozumiem kompletnie tego transferu, nawet jeśli Lis odchodzi.. poda mi ktoś chociaż jeden argument za ? oprócz tego, że jest tani i za darmo

enzo 06.07.2021 18:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ogryzek (Post 1569099)
Żeby zarobić na nich pieniadze? Żeby spłacić długi? Żeby było na tych innych którzy mają sporo wyższe pensje a mają po te 34 lata?

Ale wiesz, że zarabianie porządnych pieniędzy na młodych to jest też w naszym przypadku delikatnie mówiąc wyświechtany frazes? Bo jak sam zawsze byłem fanem grania wychowankami, tak nasze doświadczenia pokazują, że realnie lepiej zarabiamy na piłkarzach, których sami tutaj ściągaliśmy (Brlek, Arsenic, Imaz, być może niedługo Lis).

Ilu my zresztą mamy tych 30-kilku latkow? Nie popadajmy w skrajności, kiedy akurat średnia wieku w Wiśle jest jak najbardziej w porządku. Ba, ktoś mógłby powiedzieć, że brakuje wręcz 1-2 mocno doświadczonych i ogranych na zachodzie zawodników typu Kuba, a niedawno jeszcze Brożek czy Głowacki.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ogryzek (Post 1569099)
Kolega to był zahibernowany ostatnie 5 lat? Takie "mądrości" żeby nie ogrywać młodych to były na forum dominujące 5 lat temu. Na szczęście są już w mniejszości, w czym również mam zasługę.

Przerabiałem Bruda, Nalepę, Czekaja i innych młodych, których pompowalismy miesiącami, żeby na nich zarobić. Ostatniego przypadku wychowanka, za którego wszyscy tu liczyli grube miliony, nawet nie będę przywoływał, bo nie mam ochoty rozdrapywać świeżych ran.

Sezon jest na tyle długi, że jeżeli wychowanek rokuje, to na pewno swoje szanse dostanie. Ale usilne wpychanie kolejnych młodzików do składu z perspektywą, że za kilkanaście meczów gra jednego z nich zacznie realnie przyczyniać się do lepszych wyników drużyny, to też nie jest rozwiązanie. Bo punkty też musimy w tym sezonie szybko zacząć liczyć. Chyba że wychodzimy z założenia, że nieważne, w której lidze będziemy grać, ale ważne, żebyśmy promowali młodych graczy.

Ja jednak zdecydowanie bardziej wolę oglądać Wisłę w Ekstraklasie, walcząca z Legią, niż drużynę kopiącą się po czołach, nikomu nie ujmując, w Chojnicach czy innych Niepołomicach.

Revolver 06.07.2021 18:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1569114)
Patrząc że 3 lata temu postawiliśmy na nieopierzonego Lisa z Buchalikiem na rezerwie to nie widzę specjalnej różnicy do sytuacji z ostatnich 3 sezonów. Tym bardziej że Lis dopiero od ostatniego sezonu stał się mocnym punktem drużyny

Teraz stawiany na nieopierzonego Biegańskiego, mając Rosę i Buchalika na rezerwie.

Do tego mając w końcu trenera bramkarzy który w końcu daje impuls do rozwoju swoich zawodników.

Już oficjalnie Rosa w Wiśle

No właśnie. Lis dopiero ostatnio stał się pewnym punktem, a mieliśmy z tym permanentny problem od czasu Cuesty. Trochę dziwny ruch, jak dla mnie. Niby budujemy (jak na nasze warunki) mocny skład, robimy przemyślane transfery na inne pozycje, a forma bramkarza będzie loterią.

Jak już wspominałem, widziałem Biegańskiego w paru meczach i jak dla mnie to nie jest ktoś gotowy na Ekstraklasę, jeżeli w ogóle będzie kiedykolwiek gotowy.

bódyń 06.07.2021 18:37

Nie rozumiem trasfery Rosy. 27 lat gral w 14 meczach w I lidze. Nie potrafie pojac czemu. Dziwne to
W sumei pierwszy transfer w tym okienku ktory nie ma zadnego potencjalu

Karherop 06.07.2021 18:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sevenheaven (Post 1569115)
nie rozumiem kompletnie tego transferu, nawet jeśli Lis odchodzi.. poda mi ktoś chociaż jeden argument za ? oprócz tego, że jest tani i za darmo

Chciał go trener bramkarzy który zna się na fachu bramkarskim lepiej niż 100% tego forum?

Pamiętam jak 2 lata temu podpisaliśmy Tobiasza Weinzettela jako 3 bramkarza i 3 dni była rozkmina jak będzie bronił. Teraz pewnie pamięta go mniej niż 1% kibiców Wisły

Tymczasem nawet nie miał okazji. Natomiast klub się zabezpieczył po kolejnej kontuzji Buchalika i to miało swój sens.

Drozd 06.07.2021 18:47

Pewnie Lis odejdzie i potrzebny jest ktokolwiek na bramce, kto nie ma mleka pod nosem. Buchal może też planuje gdzieś wreszcie pograć na stare lata...

Kac 06.07.2021 18:50

ja tez nie rozumiem zupelnie ruchu z 2 bramkarzem sredniaka z 1 ligi...

na ta chwile to bramka to nasz najslabszy punkt i obysmy nie tracili przez to duzo punktow...

masada 06.07.2021 19:00

"Jak stracimy pięć, to strzelimy siedem, a jak stracimy siedem, to dziewięć strzelimy!" Pamiętacie? :D
Dobrze będzie, tylko niech się ten sezon już zaczyna..

Ogryzek 06.07.2021 19:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez enzo (Post 1569117)
Ale wiesz, że zarabianie porządnych pieniędzy na młodych to jest też w naszym przypadku delikatnie mówiąc wyświechtany frazes? Bo jak sam zawsze byłem fanem grania wychowankami, tak nasze doświadczenia pokazują, że realnie lepiej zarabiamy na piłkarzach, których sami tutaj ściągaliśmy (Brlek, Arsenic, Imaz, być może niedługo Lis).

Ilu my zresztą mamy tych 30-kilku latkow? Nie popadajmy w skrajności, kiedy akurat średnia wieku w Wiśle jest jak najbardziej w porządku. Ba, ktoś mógłby powiedzieć, że brakuje wręcz 1-2 mocno doświadczonych i ogranych na zachodzie zawodników typu Kuba, a niedawno jeszcze Brożek czy Głowacki.

Przerabiałem Bruda, Nalepę, Czekaja i innych młodych, których pompowalismy miesiącami, żeby na nich zarobić. Ostatniego przypadku wychowanka, za którego wszyscy tu liczyli grube miliony, nawet nie będę przywoływał, bo nie mam ochoty rozdrapywać świeżych ran.

Sezon jest na tyle długi, że jeżeli wychowanek rokuje, to na pewno swoje szanse dostanie. Ale usilne wpychanie kolejnych młodzików do składu z perspektywą, że za kilkanaście meczów gra jednego z nich zacznie realnie przyczyniać się do lepszych wyników drużyny, to też nie jest rozwiązanie. Bo punkty też musimy w tym sezonie szybko zacząć liczyć. Chyba że wychodzimy z założenia, że nieważne, w której lidze będziemy grać, ale ważne, żebyśmy promowali młodych graczy.

Ja jednak zdecydowanie bardziej wolę oglądać Wisłę w Ekstraklasie, walcząca z Legią, niż drużynę kopiącą się po czołach, nikomu nie ujmując, w Chojnicach czy innych Niepołomicach.

Odpowiedz sobie na pytanie, od kiedy na poważnie zajęliśmy sie szkoleniem/wyszukiwaniem młodych zdolnych? I masz odpowiedź. A wyskakiwanie z Brudem który ku zabawie ówczesnych włodarzy robił za młodego zdolnego w wieku 22 lat jest niesmaczne. Nasze Trio widać przerobiło lekcję z błedów z przeszłości i stawia na szkolenie. Tak jak pisalem z 5-6 lat temu, tak powtórzę. Prędzej zarobimy solidny grosz na młodych, niż na "mitycznych" pucharach w naszej sytuacji. Ponadto, trzeba dywersyfikować źródła przychodów. Na szczęście Trio to widzi. Szkolimy i szukamy młodych zdolnych i będziemy ich ogrywać. I tak ma być :)
(Długi się same nie spłacą)

Ogryzek 06.07.2021 20:52

http://www.90minut.pl/news/313/news3...iem-Wisly.html

wiśnia 06.07.2021 21:04

Czy zamiast Biegańskiego i Rosy nie można było kupić jednego bramkarza a dobrego?

serek.c2 06.07.2021 21:10

Rosa to trzeci bramkarz, Biegański bardzo perspektywiczny młodzian - po co chciałeś kupować bramkarza na jedynkę, skoro jest Lis?

LucjuszWielki 06.07.2021 21:11

Tak czytam i nadrabiam zaleglości, gdzieś przewinęło się coś o Skravce, ze jakis zonk ukryty i zeby poczekac na szampany, a tu:

Michal Škvarka zawodnikiem Białej Gwiazdy

PS: Troche z wygladu przypomina D.Sikorskiego, oby tylko tyle miał cech wspólnych ;)

wiśnia 06.07.2021 21:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1569128)
Rosa to trzeci bramkarz, Biegański bardzo perspektywiczny młodzian - po co chciałeś kupować bramkarza na jedynkę, skoro jest Lis?

serek.c2 bo wiesz, mamy trzeciego, czwartego, perspektywicznego a suma sumarum na koniec i tak walczymy o utrzymanie....

Nam jest potrzebny gość który kiedy będzie ciężko wybroni nam mecz, a nie wpuści babola.

sevenheaven 06.07.2021 21:40

wolałbym mieć 1 zajebistego bramkarza + 2 juniorów lub buchala jako drugiego.. nie przesadzajmy, bramkarz bardzo rzadko łapie kontuzje.. po co nam tylu bramkarzy na kontrakcie ?

Lis, Buchalik, Rosa, Broda, Biegański... albo czegoś nie wiemy i szykuje się transfer bramkarza niedługo.. po co się pozbywaliśmy Zagórskiego, skoro kontraktujemy faceta, który jest rezerwowym w 1 lidze ?

serek.c2 06.07.2021 21:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiśnia (Post 1569130)
Nam jest potrzebny gość który kiedy będzie ciężko wybroni nam mecz, a nie wpuści babola.

No to takiego mamy w postaci Lisa, który chyba w końcu dojrzał do tej roli.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sevenheaven (Post 1569131)
Lis, Buchalik, Rosa, Broda, Biegański...

Broda już wypożyczony.

sandomingo 07.07.2021 06:59

A Lis nie będzie sprzedawany w tym okienku?

Karherop 07.07.2021 07:09

@serek sugeruje że zostanie ale.. trochę tego nie widzę.

Po co były te wywiady dla włoskich mediów że jest gotowy na wyjazd?

Tymczasem Skvarka podpisany, zobaczymy ile mu zajmie dojście do formy. Jeśli stanie się szybko mocnym punktem 1 składu to będzie to wiele mówilo o jakości dotychczasowych zawodników środka pola..

TSWojtas 07.07.2021 08:08

Lis musi zostać sprzedany chyba że podpisze nowy kontrakt ....

enzo 07.07.2021 09:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TSWojtas (Post 1569135)
Lis musi zostać sprzedany chyba że podpisze nowy kontrakt ....

Skoro budujemy nową drużynę, a Lis ma pewność, że jeżeli zostanie to będzie dalej numerem jeden i dodatkowo dobrze mu się pracuje z obecnym trenerem bramkarzy, przy którym robi zauważalne postępy (czego trudno nie zauważyć), to w sumie czemu miałby dzisiaj nie podpisać z nami nowego kontraktu?

Zwłaszcza jeżeli dostanie gwarancję, że po sezonie nikt mu nie będzie robił problemów przy odejściu, bo np. w nowym kontrakcie zostanie zapisana suma odstępnego, która nie będzie wygórowana.

Jeśli nowi piłkarze i nowy sztab szkoleniowy dają rzeczywistą nadzieję (też dla innych zawodników), że realnie będziemy walczyć wreszcie o coś więcej niż tylko o utrzymanie, to akurat w przypadku Lisa pozostanie w Krakowie przez kolejny sezon może być paradoksalnie lepszym rozwiązaniem, niż ryzyko trafienia w młodym wciąż jak na bramkarza wieku na ławkę gdzieś na zachodzie.

sandomingo 07.07.2021 10:00

Pozostanie Lisa ma sens tylko i wyłącznie wtedy, jeżeli podpisze nowy kontrakt, chociażby z ustaloną kwotą wykupu.
Wtedy może pograć jeszcze pół roku, Biegański będzie miał w tym czasie okazję poczuć klimat Ekstraklapy i na wiosnę wskakuje do klatki jako nr 1.
A ten Rosa jako nr 3 do treningu w miejsce Buchala.

Jeżeli jednak Lis nie będzie przedłużał umowy to uważam, że nawet powinien zostać sprzedany - nie możemy sobie pozwolić na stratę.kasy z jego potencjalnego transferu.

Arkadiusz.Czerepach 07.07.2021 10:21

RObicie z Lisa drugiego Donnarume , ja tam nie będe za nim płakał , jesli zarobimy , a przypominam , że to nie był jeden z darmowych strzałów , lecz dość drogi transfer gotówkowy , jak na możliwości WSH

bódyń 07.07.2021 10:36

Gdyby Lis byl Danaarumma to by nie gral w Wisle w przenosil sie do PSG.

Lis solidny bramkarz nawet ponad solidnoscia po zmianie trenera bramkarzy. jest postep. Szkoda ze odejdzie.

Troche duzo transferow z i do klubu. Mam nadzieje ze do konca roku sie jakos zgraja.

Dive Pirate 07.07.2021 11:14

Lis dopiero zaczyna się wyrabiać, powinien przedłużyć kontrakt i zostać na jeszcze jeden rok z korzyścią dla siebie i klubu, będzie ciągle nr 1 i się chłopina bardziej otrzaska w lidze przed transferem za granicę. Na to jeszcze ma dużo czasu.

robert777 07.07.2021 11:17

Ale to musi być dołujące dla takiego Rosy - być jako trzeci tylko do treningu w miejsce takiego orła jak Buchal. Jedyna korzyść to to że się pokaż w bluzie z Białą Gwiazdą, ale jednak sportowo słabo

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 10:14.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl