Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Przygotowania piłkarzy Wisły Kraków do sezonu: obozy, sparingi itp. (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=3140)

Drozd 15.01.2026 20:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez azor (Post 1659172)
Jednak diagnoza zła...

Ale ja nie stawiałem żadnej diagnozy tylko zauważyłem, że chłopak ma predyspozycje do urazów, wynikającą z jego charakterystyki biomechanicznej i stylu gry. Faza sezonu czyli okres kiedy mięśnie są zmęczone dużym obciążeniem, a przez to mniej elastyczne dodatkowo zwiększa ryzyko. Tym razem dwójka dała radę, strzeliło gdzie indziej i to mocno. "wielowięzadłowy uraz stawu skokowego wraz z uszkodzeniem kości strzałkowej".

Poprzednio brzmiało to tak. "Marko Božić uraz przywodziciela. Może wypaść na dłużej. "

azor 15.01.2026 20:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1659176)
Ale ja nie stawiałem żadnej diagnozy tylko zauważyłem, że chłopak ma predyspozycje do urazów, wynikającą z jego charakterystyki biomechanicznej i stylu gry. Faza sezonu czyli okres kiedy mięśnie są zmęczone dużym obciążeniem, a przez to mniej elastyczne dodatkowo zwiększa ryzyko. Tym razem dwójka dała radę, strzeliło gdzie indziej i to mocno. "wielowięzadłowy uraz stawu skokowego wraz z uszkodzeniem kości strzałkowej".

Poprzednio brzmiało to tak. "Marko Božić uraz przywodziciela. Może wypaść na dłużej. "

A jaka jest jego charakterystyka biomechaniczna? Pytam bez szydery, gdyż nie mam pojecia.

Patryko 15.01.2026 21:44

6-8 tygodni czyli chłop będzie do gry w maju. Fantastyczna wiadomość. Dawać tego Tresaco, kogokolwiek :(

Drozd 15.01.2026 21:48

Najprościej, jest długonogi, przez co, siły działające na strukturę są zaczepione na długich dźwigniach. Dodatkowo swoją grę opiera na dynamicznych zmianach kierunków i tempa biegu, co zwiększa obciążenia mięśni ścięgien więzadeł i stawów. Zwłaszcza w płaszczyźnie czołowej, co potwierdza wcześniejszy uraz przywodziciela i aktualny stawu skokowego. Kiedy miał 20 lat system dawał radę, ale teraz ma trochę więcej i coraz częściej się wysypuje.

Jaroo1 15.01.2026 22:14

Drozd, i algorytmy Twojego Zaskrońca nie przewidziały tak prostych rzeczy, że jeśli gracz jest długonogi i takie tam, to będzie kontuzje łapał?

krysztal 15.01.2026 22:19

Nie ma,że boli rotacja musi być.

azor 15.01.2026 23:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1659182)
Najprościej, jest długonogi, przez co, siły działające na strukturę są zaczepione na długich dźwigniach. Dodatkowo swoją grę opiera na dynamicznych zmianach kierunków i tempa biegu, co zwiększa obciążenia mięśni ścięgien więzadeł i stawów. Zwłaszcza w płaszczyźnie czołowej, co potwierdza wcześniejszy uraz przywodziciela i aktualny stawu skokowego. Kiedy miał 20 lat system dawał radę, ale teraz ma trochę więcej i coraz częściej się wysypuje.

Ciekawe, czyli biorąc pod uwagę kluczowy aspekt, czyli wzrost (Bozic 1,83) mozemy całe spectrum koszykarzy wpisać na listę medycznych ewenementów, biorąc pod uwagę że koszykówka jest zdecydowanie bardziej dynamicznym sportem niż kopana. Bo przecież skoro Twoja diagnoza oparta jest na: a)długich kończynach, b)szybkich zwrotach, c) zmianach kierunku biegu, to zamiast NBA powinniśmy oglądać koszykówkę na wózkach.

Jaroo1 16.01.2026 00:48

Cytat:

Ciekawe, czyli biorąc pod uwagę kluczowy aspekt, czyli wzrost (Bozic 1,83) mozemy całe spectrum koszykarzy wpisać na listę medycznych ewenementów, biorąc pod uwagę że koszykówka jest zdecydowanie bardziej dynamicznym sportem niż kopana. Bo przecież skoro Twoja diagnoza oparta jest na: a)długich kończynach, b)szybkich zwrotach, c) zmianach kierunku biegu, to zamiast NBA powinniśmy oglądać koszykówkę na wózkach.
No i tu się mylisz. Policz sobie procentowe proporcje długości nóg do reszty ciała koszykarzy i Bozicia. Jestem pewien, że drozd to zrobił i te dane są zaskakujące. Słowo klucz to są długie nogi.

Kiedyś dupa Omraniego była oceniana, teraz nogi Bozicia, ciekawe co dalej, czy uwaga skupi się na czyimś przyrodzeniu? A może skaner w oczach drozdzika tym razem zweryfikuje zawodnika od stóp, a może jednak tym razem od góry będziemy szli i zaczniemy od głowy?

Arkadiusz.Czerepach 16.01.2026 01:56

Drozd by się nadawał do kontroli regulaminowej kombinezonów u skoczkow narciarskich (ich rozmiar jest uzależniony od budowy ciala skoczka)

azor 16.01.2026 07:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jaroo1 (Post 1659203)
No i tu się mylisz. Policz sobie procentowe proporcje długości nóg do reszty ciała koszykarzy i Bozicia. Jestem pewien, że drozd to zrobił i te dane są zaskakujące. Słowo klucz to są długie nogi.

Kiedyś dupa Omraniego była oceniana, teraz nogi Bozicia, ciekawe co dalej, czy uwaga skupi się na czyimś przyrodzeniu? A może skaner w oczach drozdzika tym razem zweryfikuje zawodnika od stóp, a może jednak tym razem od góry będziemy szli i zaczniemy od głowy?

A to widzisz...takiej wiedzy nie posiadam. I tak innowacyjnego spojrzenia na ludzkie ciało również.

Dr. Ozd - przepraszam.

Drozd 16.01.2026 19:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez azor (Post 1659198)

Wiesz, że dzwoni ale z lokalizacją kościoła problem.

Wygoogluj, co robi Bozic czego nie robi żaden koszykarz nawet w NBA. Bo sam widzę na to nie wpadłeś. :)

azor 16.01.2026 19:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1659227)
Wiesz, że dzwoni ale z lokalizacją kościoła problem.

Wygoogluj, co robi Bozic czego nie robi żaden koszykarz nawet w NBA. Bo sam widzę na to nie wpadłeś. :)

Oświeć mnie proszę, bo zakładam że nie chodzi o różnice między kopaniem a kozłowaniem. Jak mam być szczery - nawet nie wiem o co googla zapytać ;)

Drozd 16.01.2026 19:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez azor (Post 1659228)
Oświeć mnie proszę, bo zakładam że nie chodzi o różnice między kopaniem a kozłowaniem. Jak mam być szczery - nawet nie wiem o co googla zapytać ;)

Skoro tak zakładasz to oświecanie trwałoby, zdecydowanie zbyt długo.

azor 16.01.2026 19:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1659229)
Skoro tak zakładasz to oświecanie trwałoby, zdecydowanie zbyt długo.

Teraz to już mnie naprawdę zaciekawiłeś :) proszę, rozwiń swoją myśl

Drozd 16.01.2026 20:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez azor (Post 1659230)
Teraz to już mnie naprawdę zaciekawiłeś :) proszę, rozwiń swoją myśl

Daj koszykarzom pograć w piłkę to szybciutko połowa wyląduje na wózkach. Prościej nie potrafię :)

pepe72 16.01.2026 20:11

Jutro sparing, transmisja od 14:00 na oficjalnym profilu klubu.

Na Kanale Sportowym z komentarzem:
https://www.youtube.com/live/Y2byirB...qqbRDZ8iPzZEbi

azor 16.01.2026 20:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1659231)
Daj koszykarzom pograć w piłkę to szybciutko połowa wyląduje na wózkach. Prościej nie potrafię :)

Ale przez co, przez wzrost?

Drozd 16.01.2026 21:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez azor (Post 1659236)
Ale przez co, przez wzrost?

Zapytaj groka bo mnie i tak nie uwierzysz :>

azor 17.01.2026 12:42

Nie chce groka, jestem niesamowicie ciekaw skąd bierzesz swoje medyczne teorie?

wolfy 18.01.2026 01:06

Widzę że tu jakieś pitolenie nie na temat, a przegraliśmy 0:1 sparing z Septemwri Sofia. Bohaterem rywali Kamil Broda.

Najpierw podał do nogi pomocnikowi rywali, a potem wypluł piłkę pod nogi strzelca gola. W poprzednim sparingu miał już kompromitujące wyjścia, ale to co teraz odwalił jest dyskwalifikujące.

Patryko 18.01.2026 09:41

Broda tylko potwierdza swój półamatorski poziom.

Poszukiwania bramkarza(y) w dziale sportowym nie wzięły się z niczego.

Jaroo1 18.01.2026 09:54

O Brodzie to już wiadomo od dwóch sezonów, że się wręcz cofnął w rozwoju i nic z niego nie będzie. Chyba z Cziczkanem jest jeszcze gorzej skoro ten to już w ogóle jest zabunkrowany. Standardowo, mamy jednego bramkarza na poziomie, przed chwilą mieliśmy 1 napastnika przez pół roku, może teraz ten Jordi coś pomoże.
Także uskuteczniana jest jazda na krawędzi, bez trzymanki. Plus taki, że mimo wszystko to wypaliło, kontuzji nie było tam gdzie nie powinno i wiosnę zaczynamy z konkretnym zapasem.
Niemniej, jeśli nie będzie dużych wzmocnień i obsadzania tych luk obecnych (bramka, pewnie jednak atak) to kolejny sezon już prawdopodobnie w ekstraklasie może być ciężki.

Karherop 18.01.2026 10:08

Z bramkarzem jest o tyle łatwiej, że zawsze w trakcie rundy mozna wykonac transfer medyczny. Jakby sie Letkiewicz po)amał (tfu tfu) i ktos z dwojki Cziczkan/Broda.

Drozd 18.01.2026 10:35

Przegraliśmy ale nie wyglądało to najgorzej. W pierwszej połowie Duda na tle reszty wyglądał jak profesor, strzeliliśmy bramkę której nie zauważył sędzia. Nieźle wychodziliśmy rozegraniem z pod swojej bramki. W drugiej po wielu zmianach wyróżniał się James, było kilka fajnych akcji, bramka podobno ze spalonego i kilka okazji. Sędzia gwizdał ewidentnie pod Bułgarów co utrudniało grę i stwarzało ryzyko kontuzji.

As 19.01.2026 09:11

Nie wiem czy juz bylo gdzies wspomniane ale Baniowski przyjechal na oboz.
Krolewski o tym powiedzial w wywiadzie dla Weszlo w programie Liga Minus.

https://www.youtube.com/live/-5QoeBE...XrZO0qr&t=4399

Edit: wspomnial jeszcze, ze w zeszlym tygodniu byla oferta za jednego zawodnika na okolo 1,5 miliona euro, ktora odrzucili.

pepe72 19.01.2026 10:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez As (Post 1659320)
Nie wiem czy juz bylo gdzies wspomniane ale Baniowski przyjechal na oboz.
Krolewski o tym powiedzial w wywiadzie dla Weszlo w programie Liga Minus.

https://www.youtube.com/live/-5QoeBE...XrZO0qr&t=4399

Edit: wspomnial jeszcze, ze w zeszlym tygodniu byla oferta za jednego zawodnika na okolo 1,5 miliona euro, ktora odrzucili.

Obstawiam, że Duda bo Kuziego to od razu zaprzeczył.

Patryko 19.01.2026 10:41

Też stawiam na Dudę. Nie zdziwiłbym się, gdyby ta oferta była z Ekstraklasy (Pogoń/Widzew).

Karherop 19.01.2026 10:50

Przyjemnie mieć taką kadrę w której takiej oferty mozna oczekiwać za 4-5 zawodników, a być może w esa to i za 6-7.

Nie trzeba miec mocno w pamięci czasów gdy Wisla nie miała nikogo sprzedażowego w pierwszej 11.

Teraz tylko pilnować kontraktów i prędzej czy później ktos dostanie przyjemna ofertę > 2 mln euro, ale to juz raczej w esa. Na pewno Wisła zacznie prędzej czy później sprzedawać

As 19.01.2026 10:52

Mysle, ze kilka nazwisk mozna spekulowac bo jednak wiekszosc zawodnikow zagrala bardzo dobra runde i na pewno zostalo to zauwazone.

Byc moze ktos zrobil znowu podejscie pod Rodado.

Jesli tak skorelowac cene z zawodnikami, ktorzy ewentualnie mogliby tyle kosztowac to chyba tylko Duda, Kuziemka i Rodado. Dodatkowo ze wzgledu, ze jest okienko zimowe i trzeba placic wiecej to mozna by dorzucic Ertlthalera i Letkiewicza przy czym tu cena jest wlasnie z powodu zimy, bo Wisla nie musi lub nie chce sprzedac lub klub skladajacy oferte jest pod sciana i koniecznie potrzebuje sie wzmocnic wiec daje wiecej niz normalnie zeby szybko dopiac transfer.

wolfy 19.01.2026 11:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1659330)
Przyjemnie mieć taką kadrę w której takiej oferty mozna oczekiwać za 4-5 zawodników, a być może w esa to i za 6-7.

Nie trzeba miec mocno w pamięci czasów gdy Wisla nie miała nikogo sprzedażowego w pierwszej 11.

Teraz tylko pilnować kontraktów i prędzej czy później ktos dostanie przyjemna ofertę > 2 mln euro, ale to juz raczej w esa. Na pewno Wisła zacznie prędzej czy później sprzedawać

Wisła MUSI sprzedawać piłkarzy. Długów z tego co ew. dostaniemy w Ekstraklasie nie spłacimy

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 15:29.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl