![]() |
To jest świetny piłkarz, ale wątpię czy wart pieniędzy, których by oczekiwał.
Jeśliby zaś miał powstać komin płacowy to wolałbym napastnika o jakości Turgemana a nie bocznego obrońcę:) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Jak już komuś mamy dawać duży kontrakt to zawodnikowi ofensywnemu z jakimiś statystykami w poprzednim sezonie, a nie na pozycję gdzie mamy 3 (!) ogranych juniorów. To byłby strzał, ale w kolano... |
Wisła to aktualnie drużyna z aspiracjami na środek tabeli i potrzebą promowania piłkarzy w celu spłaty zadłużenia.
Także potencjalny (mam nadzieję) transfer takiego piłkarza jak Vesovic pasuje do tego jak pięść do nosa. |
Cytat:
|
Cytat:
Nie wspominając już o tym że większość kariery grał na stoperze. No i sam fakt, że prawego obrońcę relatywnie prosto "wyprodukować". Nas pewno trudniej niż napastnika czy rozgrywającego. Jeśli gdzieś wstawiać młodzieżowca to tam lub na skrzydla. |
Cytat:
Jak wiadomo, młode polskie drewno zawsze w cenie a w tym zakresie Grucha dysponuje lepszymi warunkami fizycznymi. Natomiast z tą produkcją obrońców to nie idzie nam to tak różowo. W CLJ (piszę o najstarszym roczniku) to obrońcy akurat wyglądają najgorzej. |
Mam podobne odczucia co do Szota i Gruszkowskiego, że po prostu nie widać u nich cech piłkarskich, które predysponowałyby ich do poważniejszej gry. To taki poziom średniaka w Ekstraklasie, więc w sumie można się cieszyć, że dwóch młodych mamy co nie odstają za bardzo, ale wg mnie nie osiągną poziomu transferu do lig top 10 w Europie.
|
Cytat:
Natomiast co do samej produkcji z naszej akademii wyszli w ostatnich 10 latach Stolarski i Burliga (obaj poziom esa) oraz Bartosz (poziom 1 ligi). Tragedii nie ma. Dalej stoję przy swoim że prawego obrońcę prosto "zrobić", tyle że trzeba generalnie dobrze szkolić, a z tym w Wiśle różnie bywało. |
Trochę tych meczów CLJ widziałem, więc odnoszę się do całości.
Kontuzje - jasne, ale np. ten Madembo mnie nie przekonywał. Głogowski jeszcze młody, także tutaj może być ok. Hoyo to osobny przypadek, brakło pomysłu na prowadzenie jego przygody z piłką - mam nadzieję że w kolejnym sezonie to się zmieni. Ale w mojej ocenie Koncewicz-Żyłka, Jania, Kutwa czy nawet Warczak nie mają szansy na zaistnienie w Wiśle. Choć wiadomo, jak to jest z młodymi. |
Wydaje mi się, że w Wiśle mają właśnie pomysł na rozwijanie młodych zawodników. To dlatego Ci najzdolniejsi często nie grają na swoich pozycjach.
Taki Hoyo sporo gra na DM po to aby podciągnąć się w rozegraniu i orientacji w przestrzeni. Jeśli chce się stworzyć nowoczesnego środkowego obrońcę to musi on posiadać takie cechy. Grając stopera nigdy nie nauczy się tego. Dlatego często lepiej aby taki młody zawodnik zagrał 30 słabych meczy na innej pozycji niż tyle samo meczy niezłych na docelowej. Taki Hoyo ma dobre warunki, potrafi wyczyścić, grać na wyprzedzenie czy zagrać piłkę głową ale to za mało. Chcesz mieć dobrego prawego obrońcę? Naucz skrzydłowego z dobrymi warunkami fizycznymi bronić. Ktoś taki będzie potrafił podłączyć się do akcji i celnie wrzucić. W rozegraniu też nie będzie przeszkadzał. Madembo też sporo gra na skrzydle ale docelowo ma być to lewy obrońca. Nasz super snajper Chełmecki docelowo powinien grać na skrzydle. Teraz bym go wystawiał na boku obrony aby nauczył się bronić. To chyba jedyna szansa na zrobienie kariery przez niego. |
Cytat:
Myślę że w kwestii wprowadzania wobec kazdego (rokującego) zawodnika w końcu pojawia się plan rozwoju. Sytuacja z rezerwami tego nie ułatwia, ale przynajmniej (jak słychać) to ostatni rok bez zgłaszania ich do rozgrywek. |
Cytat:
Natomiast lepiej wyglądają piłkarze ofensywni : Chełmecki, Szywacz, Ziarko czy Chmiel - dają nadzieję na rozwój :) |
Nie no Chełmeckiego żeby nauczył się bronić to na bramkę go ustaw
|
Cytat:
Po tym, jak KK dostał się do prezydium MZPN ma jeszcze większe możliwości działania. |
Cytat:
Ziarko jest wypożyczony z Legii - nie wiem na jakich warunkach, ale sądzę że gdyby nie kontuzja Madembo mogłoby go u nas nie być (choć to gdybanie) - ciekawie się prezentuje. Ja bym go wykupił. Chelmecki - wypożyczenie, albo przepadnie jak Zające. Chmiel j.w. Szywacz - fajny chłopak, ale trochę casus Plewki. Zanim dorośnie do seniorskiej piłki też trzeba go wypożyczyć |
Ogolnie wypozyczenia w naszym przypadku to zajebisty pomysł.
Powinniśmy nawiązać współpracę z klubami w niższych ligach (1 czy 2 poziom rozgrywek) i wysyłać tam do ogrania juniorów. Wszyscy na takich dealach wygrywają: piłkarz ogrywa się w piłce profesjonalnej, dla klubów filialnych to potencjalny dobry gracz w zespole i (poprawcie jeśli się mylę) możliwość uzyskania środków w przyszłości z bonusów transferowych. Dla nas ogrywanie juniora oznacza szansę sprawdzenia czy będzie z nich coś więcej. Zgaduję, że takie będzie jedno z założeń pracy Pasiecznego. A Szot wydaje mi się, że ma większy potencjał niż teraz się wydawać może. Spokojnie do ogrania i może zrobić karierę.w jakimś średniaku europejskim z gatunku ligi belgijskiej czy nawet gorszej części Bundesligi. |
No my mamy kluby filialne po niższych ligach (4/5 poziom bodaj).
Siadłaby taka: Puszcza Niepołomice, Garbarnia, nie wiem może jakaś Skra Częstochowa czy Stal Rzeszów. Mamy te kluby relatywnie blisko, pod nosem. Bo też bez sensu wyrzucać 16/17 latków na drugi koniec Polski na rok. Fajnie żeby pojawiali się w klubie i mieli blisko do rodziny. |
W/w kluby pewnie 1-2 wychowanków przyjmą (i zresztą tak robią) ale bądźmy szczerzy, musza się na tym poziomie utrzymać a i chcą też promować swoich piłkarzy. Na ogrywanie jednoczesnke 4-5 piłkarzy nikt na tym poziomie się nie będzie pisał.
Jedyna droga to mozolna reaktywacja rezerw, które wg nowych przepisów mogą grać nawet w 2 lidze. Pewnie za 3 lata będziemy gotowi na taki koszt, ale sam awans na ten poziom wymaga sporo pracy. |
Dlatego trzeba robić kilka różnych dróg naraz: kilka wypożyczeń, powolne budowanie drugiego zespołu i inwestycja w jego awans. Za kilka lat przyjdą efekty ;)
|
Cytat:
|
Dor Hugi zawodnikiem Białej Gwiazdy
Drugą linię zespołu dowodzonego przez trenera Adriána Guľę wzmocnił 26-letni skrzydłowy - Dor Hugi. Zawodnik podpisał z Białą Gwiazdą kontrakt, który będzie obowiązywał do 30 czerwca 2024 roku. |
Wg znawców ligi austriackiej byłby poza legią wzmocnieniem każdego zespołu.
Tym bardziej 13 zespołu esa. W zimie Glasgow Rangers chciało go pozyskać. Na papierze (co podkreslam) bardzo dobry transfer. Zabezpieczany sobie i skrzydła i atak. Nie będziemy już skazani na beznadziejnego Yeboaha. |
W życiu nie oglądałem ligi austriackiej, więc wnioskując jedynie po jego kompilacjach na YT, to przy odrobinie szczęścia miałby na luzie dwucyfrówki w bramkach i asystach. Wygląda spoko, zobaczymy.
|
Za dobrze to wszystko wygląda, oby nie było jak z Becirajem.
|
Byc moze zacznie jak kazdy a skonczy jak wszyscy. Pare meczow swietnych a potem zrownanie do poziomu przecietnego
|
Biegański (19)
Uryga (27) Młyński (20) Aschraf (25) Sobol (20) Kliment (27) Hugi (25) 7 transfer, z czego każdy z zagranicznych zawodników rozegral pełny sezon bez kontuzji. W dobrym wieku, szczególnie jeśli chca jeszcze pokazać kawał dobrej piłki. Osobiście czekam jeszcze na lewego obrońcę, ofensywnego pomocnika i napastnika (jak potwierdza sprzedaż Forbsa). |
Robi to wszystko coraz lepsze wrażenie. Już powoli nie mogę się doczekać nowego sezonu :)
|
Kadra 2021/2022
Bramkarze: Lis, Broda, Biegański ŚO: Mehremic, Uryga, Frydrych, Szota, Hoyo LO: Sadlok, Wachowiak PO: Gruszkowski, Szot ŚP: Plewka, Zhukov, Kuveljic, El Mahdioui Skrzydłowi: Młyński, Kuba, Yeboah, Starzyński, Hugi Ofensywni pomocnicy: Savic. Chuca Napastnicy: Kliment, Sobol Gołym okiem widać, że potrzebujemy nowego środkowego pomocnika, ofensywnego pomocnika oraz napastnika Chuca? bez komentarza, Kuveljic wiecznie kontuzjowany, a Kliment potrzebuje solidnego zmiennika |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 01:58. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl