Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Nibylandia czyli polityka sportowo-finansowa Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=1318)

funkykoval 05.07.2016 09:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marcinkrakwoj (Post 1442409)
Przyznaję Ci rację. A może po prostu na Wiśle kiedyś szły przekręty i boi się wypłynięcia pewnych spraw?

Wg mnie Cupiał chyba przygotowuje się na ewentualność wyjścia Telefoniki z Wisły, ale pod warunkiem, że za akcje dostanie konkretną kasę. Jak wynika z KRS w marcu miało miejsce podwyższenie kapitału w Wisła Kraków SA o kwotę 62.656.300 zł poprzez utworzenie nowych akcji serii D w ilości 626563 po 100 zł każda. Biorąc pod uwagę dosyć niecodzienną wartość, można domniemywać (ale jedynie domniemywać), że akcje te zostały objęte w zamian za wierzytelności TELEFONIKI SA. Nie wiem też czy to jest całość wierzytelności TF SA wobec Wisły Kraków. Można więc domniemywać, że klub został wobec swojego właściciela oddłużony. Oczywiście Cupiał (czyt. TF SA) będzie chciał zbyć akcje co najmniej po ich wartości nominalnej, i tutaj jest największy problem, bo kto da za akcje Wisły Kraków ponad 74 miliony złotych przy aktualnym stanie klubu....
Jednakże odnoszę wrażenie, że spłacenie części (znacznej ??) długów zewnętrznych plus prawdopodobnie likwidacja długu wewnętrznego (podwyższenie kapitału z 30 marca 2016r.) plus zaciąg zimowy, który wg mnie miał dać efekt awansu do górnej ósemki i walki o miejsce w pucharach (niestety misja nieudana) miały stanowić podwaliny do sprzedaży klubu.

Pero 05.07.2016 10:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez funkykoval (Post 1442460)
Wg mnie Cupiał chyba przygotowuje się na ewentualność wyjścia Telefoniki z Wisły, ale pod warunkiem, że za akcje dostanie konkretną kasę. Jak wynika z KRS w marcu miało miejsce podwyższenie kapitału w Wisła Kraków SA o kwotę 62.656.300 zł poprzez utworzenie nowych akcji serii D w ilości 626563 po 100 zł każda.

Jak dla mnie wyciągasz za daleko idące wnioski. Podwyższenie kapitału nastąpiło na etapie kompletowania dokumentacji licencyjnej tak aby poprawić ocenę wypłacalności spółki. Było też sposobem na znalezienie środków na spłatę wierzytelności jakie spółka miała obowiązek uregulować żeby dostać licencję (chyba trzeba wyczyścić płatności do czerwca żeby dostać licencje).
Zapewne pogłowiło się nad tym kilku księgowych ale nie wydaje mi się żeby miało to jakiś związek ze sprzedażą....

maxusk 05.07.2016 11:13

Gdyby podniesienie kapitału spółki miało związek ze sprzedażą to nowe akcje obejmowałby podmiot wchodzący do spółki. W tym przypadku, chodzi raczej zamianę długu wewnętrznego ( jeszcze nie dawno banki uzależniały udzielenie kredytu TF od spłaty długu przez Wisłę), na akcje. Operacja taka, była zapewne celowa dla TF a na działalność Wisły nie miała większego wpływu.

Ogryzek 05.07.2016 11:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez funkykoval (Post 1442460)
Wg mnie Cupiał chyba przygotowuje się na ewentualność wyjścia Telefoniki z Wisły, ale pod warunkiem, że za akcje dostanie konkretną kasę. Jak wynika z KRS w marcu miało miejsce podwyższenie kapitału w Wisła Kraków SA o kwotę 62.656.300 zł poprzez utworzenie nowych akcji serii D w ilości 626563 po 100 zł każda. Biorąc pod uwagę dosyć niecodzienną wartość, można domniemywać (ale jedynie domniemywać), że akcje te zostały objęte w zamian za wierzytelności TELEFONIKI SA. Nie wiem też czy to jest całość wierzytelności TF SA wobec Wisły Kraków. Można więc domniemywać, że klub został wobec swojego właściciela oddłużony. Oczywiście Cupiał (czyt. TF SA) będzie chciał zbyć akcje co najmniej po ich wartości nominalnej, i tutaj jest największy problem, bo kto da za akcje Wisły Kraków ponad 74 miliony złotych przy aktualnym stanie klubu....
Jednakże odnoszę wrażenie, że spłacenie części (znacznej ??) długów zewnętrznych plus prawdopodobnie likwidacja długu wewnętrznego (podwyższenie kapitału z 30 marca 2016r.) plus zaciąg zimowy, który wg mnie miał dać efekt awansu do górnej ósemki i walki o miejsce w pucharach (niestety misja nieudana) miały stanowić podwaliny do sprzedaży klubu.

Jeśli faktycznie nastąpiła konwersja długu Wisły za akcje to świetna wiadomość. (Pisałem o tym wielokrotnie że za pomocą tego mechanizmu Legia wyszła na prostą). Znaczy to że Cupiał nie chce "zlikwidować" Wisły ale, albo sprzedać albo dalej w nią inwestować. Oba rozwiązania są mimo wszystko optymistyczne. Bez pozbycia się tego niespłacalnego balastu nigdy się nie rozwiniemy.

Marcinkrakwoj 05.07.2016 12:18

na marginesie - dziwie się, że jeszcze nikt tu nie policzył ile kasy dostaniemy za Mąkę i Guzmicsa na euro?

takie moje wyliczenia:
Guzmics - 105307 euro (dwa tygodnie przed turniejem, od 10 lipca do 26.06 plus jeden dzień) * 3397€
Mąka i Stępiński (idealne się uzupełniają na 100% wypłaty) - 35 dni (do 30.06 plus jeden dzień) * 3397€ - 118895€

RAZEM: 224202€ * powiedzmy że euro spadnie do 4,40 - 986 488 zł 80 groszy.

z czego pewnie 80 groszy zostanie zainwestowane w jakąś sensowną rzecz - np. długopis? ;)

funkykoval 05.07.2016 12:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez maxusk (Post 1442463)
Gdyby podniesienie kapitału spółki miało związek ze sprzedażą to nowe akcje obejmowałby podmiot wchodzący do spółki. W tym przypadku, chodzi raczej zamianę długu wewnętrznego ( jeszcze nie dawno banki uzależniały udzielenie kredytu TF od spłaty długu przez Wisłę), na akcje. Operacja taka, była zapewne celowa dla TF a na działalność Wisły nie miała większego wpływu.

To właśnie napisałem - nowe akcje zostały (prawdopodobnie) objęte w zamian za wierzytelności TF SA, a taka czynność powoduje, że z przejęciem klubu nie jest związane przejęcie zadłużenia wobec Telefoniki, wobec czego taka sytuacja jest czystsza z punktu widzenia ewentualnego nabywcy klubu.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pero (Post 1442462)
Jak dla mnie wyciągasz za daleko idące wnioski. Podwyższenie kapitału nastąpiło na etapie kompletowania dokumentacji licencyjnej tak aby poprawić ocenę wypłacalności spółki. Było też sposobem na znalezienie środków na spłatę wierzytelności jakie spółka miała obowiązek uregulować żeby dostać licencję (chyba trzeba wyczyścić płatności do czerwca żeby dostać licencje).
Zapewne pogłowiło się nad tym kilku księgowych ale nie wydaje mi się żeby miało to jakiś związek ze sprzedażą....

To nie wnioski a jedynie pewne hipotezy oparte na częściowo znanych faktach.
Co do Twojej hipotezy, to pragnę zauważyć, że do wniosku licencyjnego nie była konieczna spłata wszystkich zobowiązań, które (poza zobowiązaniami wobec telefoniki) były szacowane na 16-18 mln zł tylko spłacono część z tych zobowiązań. Łączna kwota podwyższenia to ponad 62 mln zł - coś w okolicach naszego mitami obrosłego długu wobec Telefoniki (jego wartość oscylowała w prasie od 60 do 100 mln zł w różnym czasie). Nie sądzę, aby Telefonika wyłożyła 62 mln zł na podwyższenie kapitału zakładowego Wisły, tylko po prostu skonwersowała swoje wierzytelności na kapitał zakładowy.
Łatwiej jest sprzedać akcje klubu nawet poniżej ceny nominalnej akcji niż sprzedać wierzytelność wobec klubu (której wysokość znacząco przekraczała zarówno możliwości finansowe klubu jak i kapitał zakładowy), nie licząc się z jego upadłością.
Jeżeli faktycznie podwyższenie kapitału z 30 marca 2016 nastąpiło w zamian za wierzytelności Telefoniki, to mamy do czynienia z wyczyszczeniem sytuacji finansowej klubu w znaczącym stopniu, i ułatwieniem ewentualnej sprzedaży całości czy części akcji klubu. Z naciskiem na słowo "jeżeli" bo ja ostatniej zmiany statutu spółki nie widziałem. Powtarzam powyższy wywód opiera się na domniemaniu, ale jak wskazał Ogryzek w taki właśnie sposób rozpoczęto przygotowania w sprzedaży klubu w Legii przez ITI.

gdsmk 05.07.2016 12:52

Szczerze mówiąc, czy to robi jakąś różnicę?

Przed marcem, ew. nabywca kupował klub taniej, ale z zadłużeniem.

Teraz będzie musiał kupić klub bez zadłużenia, ale dużo drożej.

No chyba, że w obu przypadkach Cupiał będzie mega dobrodziejem i albo umorzy dług (chyba, że tu tkwi haczyk i to księgowo jest nie do zrobienia) albo sprzeda akcje za bezcen

W przypadku Legii piszą tak: http://www.przegladsportowy.pl/pilka...965,1,721.html

Pero 05.07.2016 14:20

@ogryzek i @funkykoval może faktycznie wasze hipotezy są trafne. Miałoby to jakiś sens.

@gdsmk wydaje mi się, że jednak różnica jest. Choćby taka że podczas rozmów z zainteresowanym przewija się tylko wątek negocjacyjny o cenę za udziały. Potencjalny inwestor nie ma z tyłu głowy jeszcze długu wobec TFK.

Lukasz 06.07.2016 10:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pero (Post 1442475)
@gdsmk wydaje mi się, że jednak różnica jest. Choćby taka że podczas rozmów z zainteresowanym przewija się tylko wątek negocjacyjny o cenę za udziały. Potencjalny inwestor nie ma z tyłu głowy jeszcze długu wobec TFK.

Albo przy rozmowach z bankami czy współinwestorami.
IMO Zamiana dlugu na akcje to świetna wiadomosc. W końcu coś do przodu.

bódyń 06.07.2016 10:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marcinkrakwoj (Post 1442467)
na marginesie - dziwie się, że jeszcze nikt tu nie policzył ile kasy dostaniemy za Mąkę i Guzmicsa na euro?

takie moje wyliczenia:
Guzmics - 105307 euro (dwa tygodnie przed turniejem, od 10 lipca do 26.06 plus jeden dzień) * 3397€
Mąka i Stępiński (idealne się uzupełniają na 100% wypłaty) - 35 dni (do 30.06 plus jeden dzień) * 3397€ - 118895€

RAZEM: 224202€ * powiedzmy że euro spadnie do 4,40 - 986 488 zł 80 groszy.

z czego pewnie 80 groszy zostanie zainwestowane w jakąś sensowną rzecz - np. długopis? ;)

Za kazdy dzien jest 7000E
Dlaczego liczysz Mąke i Stępińskiego??? Zespól dostaje cała kwotę jesli zawodnik gral 2 sezony wcześniejsze w danym klubie. Ostatni sezon jest liczony za 2/3 (Mąka) a jeszcze wczesniejszy 1/3(Stępinski). Co do Guzmica to gra u nas od 10 IX 2014 i nie wiem jak go liczyc.

gdsmk 06.07.2016 11:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bódyń (Post 1442543)
Dlaczego liczysz Mąke i Stępińskiego??? Zespól dostaje cała kwotę jesli zawodnik gral 2 sezony wcześniejsze w danym klubie. Ostatni sezon jest liczony za 2/3 (Mąka) a jeszcze wczesniejszy 1/3(Stępinski). Co do Guzmica to gra u nas od 10 IX 2014 i nie wiem jak go liczyc.

sama UEFA mówi że średnia dniówka to 5800 €, a że my jesteśmy z buraczanej ligi to na pewno dostaniemy najniższą stawkę.

Marcinkrakwoj 06.07.2016 12:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bódyń (Post 1442543)

wychodzi mi z tego co czytałem że za Mąkę dostaniemy 2/3 kwoty, a Stępińskiego 1/3 - 2/3 + 1/3 = całość więc ich dwóch zarobiło dla nas przez jeden tyle co jeden Guzmics.

Co do tej kwoty - są trzy grupy lig, my jesteśmy w trzeciej, najgorszej i taka jest ta kwota 3397 € . 7000 euro by było gdybyśmy byli w Premier League :)

edit: kwoty wziąłem stąd : http://www.pb.pl/4555270,97530,polsk...lkarzy-na-euro

Pero 07.07.2016 15:25

Dla tych którzy mają sprawdzone info o prowadzonych rozmowach z firmami bukmacherskimi na koszulki.

Cytat:

Wśród niezrozumiałych rozwiązań przygotowanych przez Ministerstwo Finansów autor wskazuje również m.in.: zakaz reklamowania operatorów oferujących zakłady bukmacherskie.
źródło: http://www.wolnypoker.org/aktualnosc...wie-hazardowej

Revolver 10.07.2016 13:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pero (Post 1442690)
Dla tych którzy mają sprawdzone info o prowadzonych rozmowach z firmami bukmacherskimi na koszulki.

W naszym przypadku "prowadzenie rozmów" polega na wysłaniu maila do firmy X o treści "Zasponsorujecie?", na co firma X odpowiada "Przemyślimy to."

Rozmowa, technicznie rzecz biorąc, przeprowadzona? Tak.

WISŁAZWE 10.07.2016 14:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Revolver (Post 1442828)
W naszym przypadku "prowadzenie rozmów" polega na wysłaniu maila do firmy X o treści "Zasponsorujecie?", na co firma X odpowiada "Przemyślimy to."

Rozmowa, technicznie rzecz biorąc, przeprowadzona? Tak.

Nie tak.
Podmiot się zgłasza z chęcią reklamy i oferowaną kwotą sponsorowania.
Klub odpowiada swoimi żądaniami.
Podmiot rezygnuje z dalszych negocjacji.

Revolver 10.07.2016 14:59

Naprawdę myślisz, że same zgłaszają się do nas jeszcze poważne podmioty gospodarcze z propozycjami sponsorowania?

brylant17 10.07.2016 18:06

Nie.....Wisła to już nie ta marka co kiedyś

WISŁAZWE 10.07.2016 18:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Revolver (Post 1442830)
Naprawdę myślisz, że same zgłaszają się do nas jeszcze poważne podmioty gospodarcze z propozycjami sponsorowania?

Nie musisz wierzyć. Skoro tak napisałem, widocznie mam na to pewne dowody, o których nie wszyscy wiedzą.

krzaq12 10.07.2016 18:45

Oczywiście że to prawda. Jeśli Orlen chce wspierać Wisłę Płock, Lewiatan Koronę Kielce, jeżeli takie drużyny jak Ruch Chorzów, Piast Gliwice, czy Pogoń Szczecin mają swoich sponsorów to i my moglibyśmy, tylko się cenimy, chyba trochę za wysoko. Lepiej zejść z ceny i zarabiać mniej niż mieć opinię że nikt z nami nie chce współpracować.

ABGwislakABG 10.07.2016 18:47

Czyli wybrać mniejsza kasę? Na jakim Ty świecie żyjesz? :D

krzaq12 10.07.2016 18:50

Zastanawia mnie jedno, czy Cupiał nie mógłby się zgodzić na przerzucenie reklamy na plecy, pod numerek, oszczędzając powiedzmy 50 % (teraz dostajemy za nią niby 4 mln-dostawać 2 mln) a do przodu wpuścić kogoś za 3 mln zł. I w ten magiczny sposób jesteśmy okrągły mln do przodu. :D

Rozważania czysto teoretyczne.

Viper 10.07.2016 18:55

^^ Super pomysł, tylko trzeba znaleźć jeszcze kogoś kto te 3 miliony za reklamę wyłoży. ;)

krzaq12 10.07.2016 19:19

W przeszłości, można bylo przeczytać w różnych źródłach, mniej lub bardziej wiarygodnych że pojawiały się oferty rzędu 2,5-3 mln ale byly odrzucane, gdyż więcej dawała TF.

Paweł 10.07.2016 20:02

Skoro jesteśmy przy sponsorach i często poruszany jest także temat betonu na stadionie. Czy nie dałoby się sprzedać tej powierzchni reklamodawcom, gdzie mogliby oni wziąć koszt obandowania na siebie (oczywiście obniżając odpowiednio daniny do klubu za sponsoring)? Oferując współpracę firmom, które mają swoje logotypy w barwach naszego stadionu (np. taka Coca-Cola) mogłoby to wyglądać całkiem estetycznie. Wiadomo, że milionów by z tego nie było, ale po pierwsze w obecnej sytuacji żaden grosz nie śmierdzi, a po drugie zakryto by w końcu ten paskudny beton.

Poglądowo White Hart Lane:
http://www.stadiumguide.com/wp-conte...ehartlane3.jpg

picasso 10.07.2016 20:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Paweł (Post 1442852)
Skoro jesteśmy przy sponsorach i często poruszany jest także temat betonu na stadionie. Czy nie dałoby się sprzedać tej powierzchni reklamodawcom, gdzie mogliby oni wziąć koszt obandowania na siebie (oczywiście obniżając odpowiednio daniny do klubu za sponsoring)? Oferując współpracę firmom, które mają swoje logotypy w barwach naszego stadionu (np. taka Coca-Cola) mogłoby to wyglądać całkiem estetycznie. Wiadomo, że milionów by z tego nie było, ale po pierwsze w obecnej sytuacji żaden grosz nie śmierdzi, a po drugie zakryto by w końcu ten paskudny beton.

Poglądowo White Hart Lane:
http://www.stadiumguide.com/wp-conte...ehartlane3.jpg

my stadion ( o ile się nie mylę) wynajmujemy od miasta na poszczególne spotkania.nie wiem jak jest skonstruowana umowa z miastem ale moze się okazać,że nie dysponujemy zadna powierzchnią do reklamowania

Paweł 10.07.2016 20:13

Podejrzewam, że nie wynajmujemy tylko dzierżawimy. Bandy reklamowe wokół boiska są.

krzaq12 10.07.2016 20:16

Swego czasu pytałem o to klub, bez odpowiedzi. W maju rzecznik klubu odpowiedział mi że chca zrobić coś takiego, a gdy kilka dni temu gdy ponowiłem pytanie, to usłyszałem że sam (rzecznik) lobbował za tym kilka razy, jest za tym, w klubie też ale na przeszkodzie może stanąć budżet.
Zapytałem się czy nie można byłoby stworzyć band z latami w których zdobywaliśmy Mistrzostwa Polski a w nie wkomponować naszych sponsorów (TF, Totolotek, Coca-Cola, Euro Alloys, Impel itp.) w zamian za pomoc w sfinansowaniu takiej inwestycji. Odpowiedź była następująca-nie składamy broni.

Nie nastawiałbym się raczej na to.......

Tak zrobili to włodarze Sevilli
https://pbs.twimg.com/media/CQZ83MxWIAABr0g.jpg

Obecnie występujące reklamy Totolotka, TF i jeszcze kilku innych firm pokazują że można, jest to realne do zrobienia.

ABGwislakABG 10.07.2016 20:17

... ktore sa wynajmowane przez Wisle/miasto = nie jesteśmy wlascicielem.

ArturBarlinek 10.07.2016 20:36

ja niestety nie mam konta na Twitterze, ale może ktoś podsunąłby taki pomysł do rzecznika klubu?

warto próbować podrzucić pomysły, które wymyślają kibice, bo niektóre z nich są naprawdę godne uwagi, tak jak chociażby obandowanie betonu przez sponsora na jego koszt.

Paweł 10.07.2016 20:38

Nie wynajmujemy tylko dzierżawimy. Nie chce mi się wierzyć, że ktoś podpisał umowę z miastem, w myśl której zysk z reklam idzie do miasta. Zresztą w klubie nie ma nawet prezesa, więc kto by miał się tym zająć...

picasso 10.07.2016 20:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Paweł (Post 1442858)
Nie wynajmujemy tylko dzierżawimy. Nie chce mi się wierzyć, że ktoś podpisał umowę z miastem, w myśl której zysk z reklam idzie do miasta. Zresztą w klubie nie ma nawet prezesa, więc kto by miał się tym zająć...

a moze jeśli dzierzawimy bez prawa do powierzchni reklamowej to mamy niższą kwotę za dzierżawę?nie znamy umowy,nie bylismy w czasie rozmów na ten temat wiec trudno oceniac czy takie rozwiazanie jest lepsze czy gorsze.tym bardziej,ze nikt z nas nie zna na ile sytuacja finansowa jest fatalna i jaka była w momencie gdy te negocjacje byly prowadzone.

Paweł 10.07.2016 21:11

Szczerze? To co piszesz brzmi absurdalnie. Spójrz na bandy wokół stadionu. Zobaczysz tam reklamy Adidas, Tele-Foniki, Impelu, Totolotka, w skrócie sponsorów i partnerów klubu. Gdyby Twoja teoria była prawdziwa, musiałoby to oznaczać, że mają oni podpisane umowy sponsorskie z miastem.

Cóż, nie rozstrzygniemy, możemy sobie tylko popisać w internecie.

picasso 10.07.2016 21:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Paweł (Post 1442861)
Szczerze? To co piszesz brzmi absurdalnie. Spójrz na bandy wokół stadionu. Zobaczysz tam reklamy Adidas, Tele-Foniki, Impelu, Totolotka, w skrócie sponsorów i partnerów klubu. Gdyby Twoja teoria była prawdziwa, musiałoby to oznaczać, że mają oni podpisane umowy sponsorskie z miastem.

Cóż, nie rozstrzygniemy, możemy sobie tylko popisać w internecie.

to nie jest absurdalne..po prostu nie wiemy jak brzmi umowa.moze jest tak,ze majac bandy wokoł boiska placimy np za mecz 500 tyś zl a majac jeszcze dodatkowe płacilibysmy np 800 tyś (sumy z sufitu.nie wiem jakie sa rzeczywiste kwoty)?może w momencie podpisywania umowy nie mielismy chętnych na pozostałe powierzchnei reklamowe a nei było/nie jest nas stac na zaryzykowanie i placenie wiecej za wynajem stadionu bo moze ktos się znajdzie i pokryje swoim banerem większy koszt wynajmu?za mało wiemy zeby oceniać.

Konrad. 10.07.2016 22:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez picasso (Post 1442862)
to nie jest absurdalne..po prostu nie wiemy jak brzmi umowa

Nie róbmy z klubu większych idiotów niż nimi są.

Nie raz w wywiadach/artykułach była mowa o wynajmowaniu powierzchni sportowej. A to oznacza wszelkie trybuny, oraz wszystkie pomieszczenia/miejsca z których korzystają kibice/piłkarze/pracownicy klubu.

Nie jest możliwe aby Wisła nie wynajmowała/dzierżawiła miejsc pod bandy. Gdyby tak było, nie byłaby w stanie zapewnić właściwej ochrony na meczach, czytaj: nie dostała by licencji.

Fugiel 11.07.2016 08:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WISŁAZWE (Post 1442829)
Nie tak.
Podmiot się zgłasza z chęcią reklamy i oferowaną kwotą sponsorowania.
Klub odpowiada swoimi żądaniami.
Podmiot rezygnuje z dalszych negocjacji.

Dokładnie, tego się spodziewam. Przykładowo:

Podmiot X: Daje 800 000 zł za sponsora na koszulkach
Wisła : Cena to 1 000 000 zł
Podmiot X: No to dziękuje.

...

Tak samo zapewne jest z skyboxami. Cena ustalona z góry. -> Stoją puste.

SlawekS 11.07.2016 14:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Konrad. (Post 1442867)

Nie jest możliwe aby Wisła nie wynajmowała/dzierżawiła miejsc pod bandy. Gdyby tak było, nie byłaby w stanie zapewnić właściwej ochrony na meczach, czytaj: nie dostała by licencji.

Bandy są Wisły, nie wiem czy jest za nie coś płacone dla miasta ale bardzo w to wątpię. Bandy stałe często dawane są w ramach rozliczeń barterowych (np. Gazeta Krakowska w zamian za reklamy Wisły w gazecie). Bandy świetlne sprzedawane są tylko za kasę. Inna sprawa, że na tych bandach najczęściej pojawia się Wiślacki Świat więc procent sprzedanej powierzchni nie jest pewnie oszałamiający.

lny88 11.07.2016 14:12

Od strony transferowej wątek finansowy wygląda następująco: http://grantthornton.pl/publikacja/w...ksze-od-5-lat/ W w całym zeszłym sezonie pod względem wydatków na transfery uplasowaliśmy się na 2. miejscu w lidze, strona 7. raportu, a w okienku zimowym, na 3. miejscu, strona 8. Autorzy używają dla wydatków określenia "strata". Dla jednych była to strata, dla innych jak np. dla Legii - opłacalne ryzyko.

bódyń 11.07.2016 20:21

Z tych wyliczen wynika, ze Wisla dostanie 259 tys Euro za Euro2016
http://weszlo.com/2016/07/11/dla-leg...-pzpn-i-kluby/

dj_ibutti 11.07.2016 20:30

Tzn. dostanie je Mandziara, Jovanic itp.

regan 11.07.2016 22:04

Mandziara juz dostal ponoc za Wolskiego

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 23:22.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl