![]() |
Jaroo przestań że głupoty opowiadać. Ciebie jakaś lewicowa gangrena dopadła, chcesz anarchię wprowadzać, bez zasad? Lewica też mówi że jest coś takiego jako małżeństwa homoseksualne, albo, że mężczyzna może być kobietą, jeśli się do tego poczuwa :D a ty mówisz, że ktoś jest kibicem nie angażując się w kibicowanie :D Dałem jasną i logiczną definicje kibica. Są zasady kryteria i koniec. Ktoś kto się poczuwa, to może sobie być sympatykiem, a kibicowanie to zobowiązanie. I dyskusji nie ma. Na takiej zasadzie to ja mogę być kibicem Barcelony, bo byłem raz na meczu i kupiłem raz koszulkę, czy oglądam mecze w tv... ale nie, nie jestem, ;)
pozdraiwam Cytat:
"wyamgający kibic" - A jest taki który nie wymaga? :D Ja mówię o roszczeniowych a nie wymagających to jest różnica ;) p.s jak zauważyłeś, ja wymagam...np teraz poszanowania zasad tradycji i wartości. Ale nie roszczę niczego od nikogo :) pozdraiwam |
Moim zdaniem kibic to szerokie pojęcie i tyle. Tak samo można być np aktorem. Jeden aktor będzie chujowy inny dobry i to samo z kibicami. Ci co chodzą mało na mecze a mogliby więcej to kibice tylko po prostu chujowi.
Weź mi powiedz konkretnie ile razy w roku trzeba być na meczu żeby być kibicem? |
Tak samo kryterium kto jest Polakiem, bo przeciez nie ten, którego jedynym kryterium jest tylko obywatelstwo.
|
Moim zdaniem... Na dziś pierwszym argumentem ,dowodem , sygnałem że jesteś kibicem Wisły jest zakup karnetu , biletu , cegiełki ,czy jak tam zwał. Dla m,mnie pierwsza podstawowa rzecz ZA WSZELKĄ CENĘ ISĆ NA MECZ. !! Wkurza mnie frekwencja i fałszywy entuzjazm jak widzę grupy OPĘTANYCH , rezerwujących sobie miejsca w knajpie godzinę przed meczem. I drących ryje trzy godziny po. Facjaty znajome ,te same które przez ostatnią dekade jezdziły na R 22 , Owszem ,komentują ,wymądrzają się , ale wolą wydać na browary 20 -50 zł.Jak pytam czy jadą ze mną to każdy ma 27 milionów bardzo ważnych powodów. NIe jest to stan portfela. Do niedawna bardzo zaangażowani w tematy stadionowe. Myślałem ze szlachectwo zobowiązuje.... Przyznam że mnie to irytuje ,i nabieram sporego dystansu do ich intencji i wierności. Podkreslam ze to jest moje zdanie.
|
Cytat:
Mówisz tak jakby wśród 'kibiców' nie było ludzi roszczeniowych. A zdanie 'Wisła to My' czy nie jest pewną formą postawy roszczeniowej? Tak samo jak roszczenie sobie prawa do mówienia komuś kto jest kibicem a kto nie? Cytat:
Oni chcą być nazywani kibicami i tak trzeba ich nazywać. W czym to komu ubliża? Edit: Na dzień dzisiejszy mozna przyjąć że 23 tysiące to nasz frekwencyjny sufit. Zdecydowanie za mało. |
9 tys. kibiców mamy OPĘTANYCH.
5-6 tysięcy kibiców mamy WIERNYCH. 7 tysięcy kibiców OKAZJONALNYCH. 8 tysięcy przyciąga CWKS. |
A gdzie kiełbasiarze ?
|
Złego podziału używasz. Kiełbasiarz może być zarówno opętany, wierny, okazjonalny jak i ściągnięty przez CWKS.
|
Cytat:
a fanatykiem mimo niemożliwości lub chociaż wielu trudności ;) pozdrawiam ;) Cytat:
2. To nie jest roszczenie, tylko prawo do wolności wypowiedzi. Każdy ma prawo oceniać innych i być ocenianym, jak i również ponosić konsekwencje tej oceny. 3. Roszczenie to jest: żądanie, domaganie się czegoś w zamian. Chyba się każdy ze mną zgodzi, że to nie jest postawa kibica? W biznesie ok jest to dobra, w konsumpcji, ale są pewne dziedziny życia społecznego, które broni się przed konsumpcjonizmem, bo jest on płytki i powierzchowny. W naszej kulturze tym się cechują kluby piłkarskie i społeczności kibicowskie czyli właśnie odrzuceniem idei konsumpcjonizmu. Chcemy budować, rozwijać, dążyć do szczytu, więc wymagamy odpowiednich postaw a inne niezgodne piętnujemy. Normalne chyba. Jak mawiał sp. Johny Kenedy: Powiedz co ty możesz zrobić dla Wisełki a nie co Wisła może zrobić dla ciebie! ;) To jest postawa godna kibica :) Cytat:
Cytat:
i również pozdrawiam ;) |
Cytat:
Cytat:
Z tego tez powodu mając różne definicje pojęć, naturalnym jest że się rożnimy. Imo Grunt żeby mieć więcej kibiców OPĘTANYCH, WIERNYCH, OKAZJONALNYCH czy tych których przyciąga CWKS niż nasza sąsiadka. Oczywiście tych którzy jedzą kiełbasę też musi być u nas więcej, także ten tego... nie wystarczy wychowywać, trzeba też dawać dobre kiełbasy. EOT z mojej strony. :) |
Palikot, dorabiasz ideologię pod swoje tezy. Może i w Anglii się żyje piłką ale jestem pewien, że gdyby mieli oglądać taką pytę jak na naszych boiskach to by chodzili na mecze tak samo tłumnie jak polscy kibice.
Poza tym skoro kibica trzeba sobie wychować to dlaczego najwyższa frekwencja zawsze występuje tam gdzie jest najlepszy klub albo największe miasto? Skoro to tylko kwestia wychowania to dlaczego klub ze średniego miasta z drużyną ze środka tabeli sobie nie wychowa tyle kibiców co ma Man United czy Borussia? Powtórzę Ci po raz enty, każdy klub ma swój potencjał jeśli chodzi o ilość kibiców. Na ten potencjał składają się różne rzeczy. Tak było jest i będzie. Zawsze na najbardziej topowy mecz przyjdzie więcej ludzi niż na średni mecz, zawsze na średni mecz przyjdzie więcej ludzi niż na mecz pucharu krajowego, niż na mecz w środku tygodnia, zawsze przy gorszej grze będzie przychodzić mniej ludzi itp Nie wiem dlaczego Ci tak trudno to zrozumieć. |
Cytat:
W takiej Anglii popyt np. na mecze Liverpoolu jest taki,że przeciętny kibic jest na kilku meczach w sezonie, bo tylko tyle udaje mu się kupić..i co..nie jest z tego powodu kibicem? Wróćmy do Polski..jak ktoś ma kilkoro dzieci, zarabia niewiele i nie stać go siłą rzeczy na karnet,więc chodzi wtedy kiedy może sobie na to pozwolić finansowo/czasowo to co wtedy?też nie kibic? |
Żeby nie bić ciągle pianę zobaczmy jak wygląda sytuacja z frekwencją w tym sezonie w mieście 2 -milionowym + satelickimi miastami, u aktualnego MP i pucharowicza oraz lidera :
Legia Warszawa 0-1 GKS Bełchatów 19 lipca, 20:30 (8699) Legia Warszawa 1-1 Górnik Zabrze 2 sierpnia, 20:30 (12 351) Legia Warszawa 5-0 Górnik Łęczna 9 sierpnia, 20:30 (10 344) Legia Warszawa 2-0 Korona Kielce 24 sierpnia, 15:30 (12 729) Legia Warszawa 4-3 Śląsk Wrocław 13 września, 20:30 (16 187) Legia Warszawa 2-2 Lech Poznań 27 września, 20:30 (25 934) Legia Warszawa 1-0 Lechia Gdańsk 17 października, 20:30 (18 171) Legia Warszawa 2-1 Ruch Chorzów 2 listopada, 18:00 (12 918) Legia Warszawa 2-0 Cracovia 1 grudnia, 18:00 (12 510) Legia Warszawa 1-3 Jagiellonia Białystok 15 lutego, 18:00 (20 663) Legia Warszawa 3-0 Podbeskidzie Bielsko-Biała1 marca, 18:00 (12 690) Legia Warszawa 2-2 Wisła Kraków 15 marca, 18:00 (26 527) Jak więc widać, meczów po 12 tys. najwięcej, zdarzyły się im tez takie po 8 tys. i 10 tys. Rekordowo największa frekwencja na meczu z nami (nawet nie z Lechem). To tak gwoli ostudzenia krytykantów, którym wiecznie coś nie pasuje, a najwiecej kibice. |
I w tym momencie argument krawaciarzy, że oni "sprzedają" nam najwięcej biletów odbija się jak piłeczka w ich kierunku...
|
Cytat:
pozdro ;) Cytat:
|
raczej chodziło mu o porównanie do innego dużego miasta, a jakim innym miastem mozemy sie porównywać? z Bielskiem? Kielcami? Chorzowem? no nie
wiec spuść z tonu ;p |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Wszystko da się zrobić tylko trzeba chcieć. Dla mnie to kolejne usprawiedliwianie lecenia w ch.uja i tyle. Zamiast pierydolić i robić porównania to weźcie się za robienie frekwencji na meczach w szczególności, zacznijcie od siebie. Nie ma akceptacji wymówek typu: "urodziny","pora meczu", "pogoda", "300 km", "nocna zmiana". Każdy zrozumie, że jak ktoś nie może iść, to nie może i tyle, ale na mecze derbowe i z Legią jakoś nikt tych problemów nie ma... co jest dziwne. To że na Legie mało ludzi chodzi, to nie znaczy, że u nas też tak musi być. Zamiast porównywać się z jakimś klubem, porównania zacznijmy od własnego podwórka, gdzie z roku na rok poprzeczkę obniżamy. Stawianie sobie ograniczeń, frekwencji nie zbuduje i na dodatek sprawi, że poprzeczka będzie coraz niżej - kompletny bez sens. |
popatrzcie na Milan ma takie same problemy jak my. Frekwencji, finansow, organizacji i bojkot kibicow.
|
Cytat:
Ja nie mówię, że mamy zaakceptować obecny stan rzeczy i frekwencję na poziomie 9 tys głów ale forum i taki sposób zachęty raczej nie jest dobry. Chyba wiadomo gdzie trzeba uderzyć? Osiedla, koledzy itp Skoro nie potrafimy nakłonić znajomych żeby ruszyli dupy i chodzili na mecze to myślisz, że nakłonisz kogokolwiek pisaniem na tym forum. I zamiast komuś ustawiać poprzeczkę i komentować to co robi to sam sobie ją ustaw wyżej albo skomentuj swoje poczynania, co na pewno wyjdzie z pożytkiem dla Wisły. |
Cytat:
|
Frekwencja jest dobra jak na naszą ligę i wyniki, słaba jak na WISŁĘ. Niestety jednak tak już jest, że słabsza gra równa się mniejszej ilości fanów na trybunach. Wsadźcie między bajki pełny stadion na podbeskidzie bo to się nawet w najlepszych ligach praktykuje, że na słabsze zespoły jest mniej ludzi.
Nie zmienia to faktu, że marketing naszego klubu jest na słabym poziomie. Wspominałem już kiedyś, że w mojej opinii najlepiej w polsce w tym polu działa Lechia Gdańsk. Marzy mi się średnia frekwencja 15-18 tysięcy ludzi, chociaż na nasz teren (dwa spore kluby w mieście) i tak frekwencja jest niezła. Nie chce sie produkować bo wszystko powiedzieli poprzednicy, porównywanie do zachodu jest niesmacznym żartem. Poza tym we włoszech wielkie kluby również mają problem z frekwencją. Wielkie kluby, Juve, Milan, Inter, Roma i co? Słaby poziom sportowy? Owszem, kiedyś wiodło im się lepiej ale chodzi tu przede wszystkim o kryzys gospodarczy. A jaką mamy sytuacje w Polsce to wiemy. Niby się rozwijamy, ale powoli i dużo czasu minie zanim będziemy mogli się porównywać do zachodu. |
to co? Bilet na Górnika kupiony? Może zamiast dyskutować kupcie jak najszybciej i poproście znajomych żeby też to zrobili.
4840 biletów na C. Zobaczymy ile bedzie za tydzien. |
Cytat:
p.s dla niezdecydowanych, słyszałem, że pogoda ma być .....owa a mpk kursuje tylko do 23:30 :D |
Cytat:
|
- eee Piątek 20:30 zimno no sam nie wiem...
- ...a z kim gramy? - z Legią! - aaa to będę! |
Chłopaki nie szalejcie tak z tymi biletami. Chciałem sprawdzić czy schodzi z 50 na dzień na C, a tutaj przez ostatnie 40h zeszły... 2 bilety.
|
Sytuacja gospodarcza nie ma tu nic do rzeczy. Najtańsze bilety kosztują tyle co dwa bełty i dwie bułki na zagrychę. Nie jest to nawet kwota wystarczająca na dwie paczki normalnych fajek.
To jest tylko i wyłącznie kwestia miejsca w tabeli i możliwej ( lub nie ) walki o trofea. Bojkot tez dołożył trochę bo wielu przekonało się, że można żyć bez Wisły. Zastanawia mnie tylko gdzie są te tłumy, które podobno podczas protestu czekały tylko na chwilę kiedy wreszcie ruszą w liczbie min 15 tys wykupić karnety? Póki co karnetów zeszło tyle ile w trakcie protestu czyli również tyle ile schodziło od zawsze. Po ch.... były te bzdurne szumne zapowiedzi i odwołania do alternatywnej rzeczywistości? Rozumiem brak "klientów" bo produkt jest ciągle taki sobie ale gdzie są ci "jedyni wierni" stanowiący siłę tego klubu? Czy aby nie czekają na kolejny mecz z Legią? |
Panowie, jeszcze 1,5 tygodnia do meczu, nasza natura jest taka żeby wszystko robić na ostatnią chwilę, dlatego nie ma co się stresować że mało ich schodzi. Mi samemu nawet przez myśl nie przeszło żeby już kupić ;p
|
niby tak, ale jesli w ciagu 5 dni schodzi 35 biletów to chyba nie bardzo jest wszystko ok.
Schodzi 7 biletów dziennie. Żeby C było pełne musiałoby od dzisiaj schodzić 480 dziennie. |
Dzięki za garść statystyk.
|
Z ciekawości to sobie sprawdzam. W 8 dni zeszło na C 73 bilety. Zostało 6 dni do meczu. Odpowiedzcie sobie sami czy wszystko jest ok.
|
ponownie dziękujemy. Święta dzięki Tobie będą lepsze.
|
nikt nie liczy już biletów?
|
Cytat:
|
Cytat:
Zeszło w ciągu 11 dni 180 biletów. Gdzie jesteście wielcy kibice? |
Jest jakaś awaria naszego wspaniałego systemu online - można kupić bilet, pieniądze przechodzą przez payu, a potem status realizacji: anulowano i miejsce jest wolne.
Obsługa wie o tym. Jakiś dramat, pięć osób kupuje na dzień bilety i jeszcze się coś zdupcyło. |
Ile biletów poszło na Górnik ? Będzie komplet ? Które sektory wyprzedane ? Ile biletów na minutę trzeba sprzedać żeby był komplet? Wykupimy dziś czy jutro wszystko ?
Ej no chłopaki odpowiedzcie, przed Legia i Derbami wasze kalkulatory się aż przegrzewaly od matematycznych obliczeń, zakładaliście warunki brzegowe, prawie się to nie skończyło podwójna całka po objętości stadionu! Takze mam nadzieje ze nikt tu nie klasyfikuje meczu jako lepszy/gorszy tylko forumowi matematycy, wydaje się że kontunuatorzy myśli samego Stefana Banacha, poinformuja mnie w jakim tempie idzie sprzedaż biletów na mecz z Górnikiem Zabrze !! |
Cytat:
Panie, wszystko wyprzedane. Moze od konikow cos kupisz. Nawet taki jeden z PZPN z departametu d/s Konikow bedzie koordynowal cala akcja. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 20:18. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl