Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   TS Wisła byłym właścicielem Wisły Kraków S.A. (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9691)

LucjuszWielki 31.07.2018 13:58

PODSTAWOWE PYTANIE: czy jest ktoś kto jeszcze wierzy w te bujdy??

roztropny 31.07.2018 14:24

Jeżeli mamy mu sprzedać akcji za jakąś drobną kwotę,to sprzedaż nie ma sensu.Z prostego powodu, w przyszłości będzie trudniej sprzedać cały pakiet akcji.Zakładając,że pojawi się potężny inwestor,to nie będzie chciał się dzielić władzą,i zechce kupić tylko 100% akcji.A taki mniejszościowy udziałowiec będzie chciał ugrać ile się da i może sobie wymyslać kwoty z kosmosu za swój mały pakiet akcji.W ten sposób możemy stracić szansę na sprzedaż całego klubu,komuś poważnemu.

funkykoval 31.07.2018 14:49

Na dzień dzisiejszy sprzedaż jest możliwa tylko i wyłącznie wówczas, gdy pojawi się konkretny inwestor dysponujący konkretnymi kwotami - wszak TS jeszcze nie zapłacił TFK za akcje, zgodnie z tym co pisał MaLk TS nabył w drodze cesji jakieś 40 mln zł długu od TFK.

Przypuszczam, że wątpię......ale przypuszczam, że kilku naiwnych sie znajdzie......

Patryko 31.07.2018 15:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sarenas (Post 1511195)

Żeby być tam, gdzie jest/był, musi mieć głowę do interesów, a to już dobry znak. Mnie tam pasuje koncepcja wielu mniejszych akcjonariuszy (np. po 20 lub 25%) pod wodzą gościa z głową na karku, w razie wysypania się jednego z inwestorów łatwiej go zastąpić.

czaro 31.07.2018 17:28

do usunięcia.

wiesniak842 31.07.2018 17:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Patryko (Post 1511208)
Żeby być tam, gdzie jest/był, musi mieć głowę do interesów, a to już dobry znak. Mnie tam pasuje koncepcja wielu mniejszych akcjonariuszy (np. po 20 lub 25%) pod wodzą gościa z głową na karku, w razie wysypania się jednego z inwestorów łatwiej go zastąpić.

Jaka glowe do intersow??? W czasach kiedy takie osoby zostawaly biznesmenami, zarzadcami spolek, milionerami, prezydentami byli pijacy i sbeckie "nadajniki". Wiekszosc tych majacych glowe do interesów, najbardziej dochodowe interesy rozkrecali dzieki znajomosciom jeszcze sprzed 89 roku i panstwowym zleceniom. 100 milionów razy bardziej szanuje "naszego" Krzyśka Targosza, mlody chlop, ma smykałkę, dzieki chęciom i pracy pociągnął rodzinną firmę.
Jeśli zaś chodzi o samą Wisłę w kontekście pana Gricuka. Jak ma pieniądze bądź stoi za nim ktoś z kasą, to niech wchodzi pod jednym warunkiem - ze to będzie dobre dla Wisły. Niestety tego nie wiemy, obojętnie kto by Wisły nie chciał kupić.

funkykoval 31.07.2018 17:44

Koncepcja mniejszych akcjonariuszy przerabiał nie dawno Śląsk Wrocław, żaden nie chciał wykładać kasy a wszyscy chcieli mieć wpływ na klub..... akcje wróciły do miasta Wrocławia

Patryko 31.07.2018 17:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiesniak842 (Post 1511218)
Jaka glowe do intersow??? W czasach kiedy takie osoby zostawaly biznesmenami, zarzadcami spolek, milionerami, prezydentami byli pijacy i sbeckie "nadajniki".

Możesz mi wyjaśnić jak za pomocą kumpli sprzed 89 dostał kierowniczą posadę w J.P. Morgan? o_O

Co to znaczy zostać biznesmenem? Budzisz się rano i stwierdzasz "od dziś jestem biznesmenem"? Jeśli nie miałby umiejętności w szeroko rozumianym "biznesie" to raczej nie utrzymałby się tyle lat w tym sektorze na wysokich stanowiskach. Nie znam gościa, nie chcę go bronić czy gloryfikować, ale sam jego profil na LinkedIn coś niecoś o nim mówi.

MaLk 31.07.2018 18:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiesniak842 (Post 1511218)
W czasach kiedy takie osoby zostawaly biznesmenami, zarzadcami spolek, milionerami, prezydentami byli pijacy i sbeckie "nadajniki".

Znaczy... facet tak naprawdę otworzył swój biznes dopiero w tym wieku, dekadę temu, wcześniej był "z zawodu" członkiem wszelakich rad nadzorczych i najemnikiem w cudzych interesach.

BTW - ma spore doświadczenie jako likwidator ;)

wiesniak842 31.07.2018 19:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Patryko (Post 1511220)
Możesz mi wyjaśnić jak za pomocą kumpli sprzed 89 dostał kierowniczą posadę w J.P. Morgan? o_O

Co to znaczy zostać biznesmenem? Budzisz się rano i stwierdzasz "od dziś jestem biznesmenem"? Jeśli nie miałby umiejętności w szeroko rozumianym "biznesie" to raczej nie utrzymałby się tyle lat w tym sektorze na wysokich stanowiskach. Nie znam gościa, nie chcę go bronić czy gloryfikować, ale sam jego profil na LinkedIn coś niecoś o nim mówi.

Naprawde mam Ci tlumaczyc jak wygladala przemiana ustrojowa w Polsce? W JP Morgan cztery lata po studiach zatrudnia sie takich mlokosow? Moze znajomosc z Markiem Belka mu w tym pomogla(znasz to nazwisko??) Prokom mowi Ci cos ta nazwa, Krauze mowi Ci cos to nazwisko? Informatyzacja ZUSU przez Prokom, mowi Ci to cos? Ropa i Uzbekistan (znow Krauze), mowi Ci to cos? Zapomnialem jeszcze o Petrolinvest (znowu Krauze).
Od razu zaznacze, nie znam jego umiejetnosci ekonomiczno-inwestycyjnych. Ja tylko podkreslam jak sie "wybil". Tak samo jak biznesmeny Kulczyki, Solorze, Waltery i ich znajomki. Dzieki znajomosciom z komuchami. Tylko tyle.

AS82 31.07.2018 19:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiesniak842 (Post 1511224)
Tak samo jak biznesmeny Kulczyki, Solorze, Waltery i ich znajomki. Dzieki znajomosciom z komuchami. Tylko tyle.

i Cupiały...

master777 31.07.2018 19:43

Na linkedlnie już ma "polubioną" Wisłę. JM miał w tle na fb stadion Wisły, ale, nie oszukujmy się, te dwie osoby to niebo a ziemia.

Rience 31.07.2018 19:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez master777 (Post 1511226)
Na linkedlnie już ma "polubioną" Wisłę. JM miał w tle na fb stadion Wisły, ale, nie oszukujmy się, te dwie osoby to niebo a ziemia.

Ma polubioną Wisłę może dlatego że jest kibicem Wisły? Dlaczego doszukujecie się drugiego dna w tak błahych sprawach.

Machor303 31.07.2018 20:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez master777 (Post 1511226)

Jego miłość klubowa to widzew

Patryko 31.07.2018 20:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiesniak842 (Post 1511224)
Naprawde mam Ci tlumaczyc jak wygladala przemiana ustrojowa w Polsce? W JP Morgan cztery lata po studiach zatrudnia sie takich mlokosow? Moze znajomosc z Markiem Belka mu w tym pomogla(znasz to nazwisko??)

Nawet JEŚLI w zatrudnieniu w JP pomógł mu Belka, naprawdę uważasz, że utrzymał się tam przez 12 lat i awansował na bardzo wysokie stanowisko tylko dzięki typowi, u którego pisał magisterkę? Potem wrócił do Polski, znajomość z Krauze z lat 80+ umiejętności, które zdobył przez lata pracy w JP... naprawdę myślisz, że Krauze powierzyłby zarządzanie duża firmą i ogromnymi projektami osobie, która nie posiada umiejętności wymaganych na tak odpowiedzialnym stanowisku? Ludzie pokroju Krauze czy Solorza, przy ich możliwościach finansowych, będą otaczać się miernotami, które puszczą ich z torbami?

Mniejsza o to, jego nazwijmy to bogata kariera skłania ku traktowaniu go jako gościa, który jednak coś sobą w tym biznesie reprezentuje. Patrząc na to, co dzieje się w klubie od 2 lat, osoba, która poukładałaby stronę organizacyjno-finansową i sprowadziła do nas inwestorów, byłaby na wagę złota.

GBO 31.07.2018 21:37

Mam tylko nadzieję, że jak z klubu będzie uciekał Basha to nie wypłynie kolejny potencjalny inwestor...

MaLk 31.07.2018 22:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiesniak842 (Post 1511237)
Tak i pierwsze biuro otworzyli w Polsce w 95 roku... Rok temu to ulokowali jedna ze swoich siedzib.

W 2001 roku zamknęli polską spółkę. Jej likwidatorem był... Paweł Gricuk.

wiesniak842 31.07.2018 22:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MaLk (Post 1511238)
W 2001 roku zamknęli polską spółkę. Jej likwidatorem był... Paweł Gricuk.

To widze robi sie jeszcze ciekawiej:D

Kaan 31.07.2018 22:50

Ten cały Paweł Gricuk to kolejny słup. Kolejny po Meresińskim i Stechercie.

Dariook 01.08.2018 05:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kaan (Post 1511240)

Zbyt grubo powiedziane. Jeden z kilku...

LucjuszWielki 01.08.2018 08:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez GBO (Post 1511235)
Mam tylko nadzieję, że jak z klubu będzie uciekał Basha to nie wypłynie kolejny potencjalny inwestor...

Heh to samo miałem pisać.

pepe72 01.08.2018 08:39

W PS napisali:

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PS
Paweł Gricuk blisko zna się z byłym właścicielem Wisły Kraków Bogusławem Cupiałem, a teraz sam chciałby stanąć na czele Białej Gwiazdy. Biznesmen nie posiada jednak majątku, umożliwiającego mu samodzielne kupno klubu i w tym celu szuka partnerów, którzy by mieliby mu w tym pomóc.

https://www.przegladsportowy.pl/pilk...krakow/cxc389x

szorstki 01.08.2018 08:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kaan (Post 1511240)

Wujek Bogusław wraca od kuchni ?

wolfy 01.08.2018 09:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szorstki (Post 1511253)
Wujek Bogusław wraca od kuchni ?

Nie. Te same teksty były przy Meresińskim i tym cyrku ze Stechertem.
Nie wygląda to poważnie.

funkykoval 01.08.2018 09:18

Nikt nie wraca, tylko kolejny "inwestor" który chętnie kupiłby Wisłę tylko przypadkiem nie ma żadnej kasy....

Żeby tylko znów nie wyciekły kwity i gwarancje bankowe, które 2 lata temu opublikował na forum kolega Silver03, a które przypomniałem rok temu w temacie Stecherta....

pomeran 01.08.2018 09:57

Kolejny raz gość, który nie dysponuje środkami do utrzymania klubu w ekstraklasie a co dopiero z takimi długami jakie ma Wisła. Jest za to w klubie co sprzedać i zlikwidować.. Oby to nie był prawdziwy cel.

Wisła S.A za zarządu Ts-u jest jaka jest.. ale słowo klucz- JEST.

maaarcin 01.08.2018 10:13

Mam wrażenie, że Wy czekacie na kolejnego Cupiała, który co roku będzie wkładał w klub miliony złotych. Albo kogoś kto przyjdzie i od razu spłaci wszystkie długi... A celem jest znalezienie kogoś kto przyjdzie, poukłada klub i będzie systematycznie zmniejszał zadłużenie ze środków, które klub wygeneruje. Nie rozumiem więc tekstów "Kolejny raz gość, który nie dysponuje środkami do utrzymania klubu w ekstraklasie".

pepe72 01.08.2018 10:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez maaarcin (Post 1511264)
Mam wrażenie, że Wy czekacie na kolejnego Cupiała, który co roku będzie wkładał w klub miliony złotych. Albo kogoś kto przyjdzie i od razu spłaci wszystkie długi... A celem jest znalezienie kogoś kto przyjdzie, poukłada klub i będzie systematycznie zmniejszał zadłużenie ze środków, które klub wygeneruje. Nie rozumiem więc tekstów "Kolejny raz gość, który nie dysponuje środkami do utrzymania klubu w ekstraklasie".

Ale problem jest taki, że próba poukładania klubu bez pieniędzy (przez "kibiców") skończyła się klapą.
W tym momencie albo Wisła znajdzie nowego właściciela, albo wszyscy obstawiają, że to jest ostatni sezon w E-klapie.

maaarcin 01.08.2018 10:30

Ale nowy właściciel nie równa się milionom złotych w kasie, wybijcie to sobie z głowy :)

tomasz_19 01.08.2018 10:37

A czy przykładowo taki Mioduski czy Leśnodorski mieli kasę żeby pospłacać wszystkie długi legii i w ogóle na funkcjonowanie klubu w ekstraklapie ?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 08:17.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl