Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Maciej Stolarczyk były trener Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9971)

mr_kwolf 06.11.2019 23:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Brozinho_23 (Post 1545616)
Tak wracając do kontraktu Kuby to w pamięci mam jak ktoś chyba z włodarzy wypowiadał się, że od czasu przedłużenia kontraktu w lecie już nie gra za minimalną, tylko w miarę normalną pensję.

Co nie znaczy że to jest prawda. Kubie bardzo nie podobało się że to "500 zl" wyciekło do mediów i tym razem może uszanowali jego prośbę.

Robich106i5 07.11.2019 00:27

Kiedy glosowalismy nad pomoca w placeniu kontraktu Wasyla bylem na NIE. Uwazalem ze te pieniadze lepiej dac dwóm mlodym i na dorobku. Ale tez myslalem ze to caly kontrakt dla dziadka i teraz czuje sie oszukany. Za taka kase mielibysmy tu 2 Serbów, Chorwatów lub Bosniaków dobrze wyszkolonych technicznie i z perspektywa na przyszlosc ze jeszcze bysmy cos na nich zarobili.Dlatego przestalem brac udzial w glosowaniach bo czuje ze sa krecone a glosowanie nad pólprawda mnie nie interesuje. Bede dalej placil skladki bo to dla Wisly...ale niesmak juz pozostanie.

serek.c2 07.11.2019 01:19

Nie no kolego jakie kręcone głosowania, o czym Ty piszesz? Wyniki głosowań masz podawane czarno na białym, każdy może sprawdzić jak zaliczyliśmy jego głos... W sprawie Wasyla od początku informowaliśmy, że głosowana kwota pozwoli pokryć część kontraktu (sprawdź sobie choćby info w mailu).

wiesniak842 07.11.2019 05:12

Drodzy Socios!

Dostaliśmy dzisiaj wiadomość od przewodniczącego Rady Nadzorczej Wisła Kraków SA Tomasza Jażdżyńskiego z prośbą o przekazanie wsparcia finansowego dla klubu na pokrycie części nowego kontraktu Marcina Wasilewskiego. Uruchamiamy więc procedurę nadzwyczajnego głosowania, którego treść znajdziecie poniżej.

Wysyłając wiadomość proszę wybrać tylko JEDNĄ z poniższych propozycji:

Tak, jestem za wsparciem finansowym Wisły w wysokości ok. 300 tysięcy złotych w celu pokrycia części kontraktu Marcina Wasilewskiego [przekazane w dwóch równych ratach – na początku rundy jesiennej i wiosennej sezonu 2019/2020]
Nie, jestem przeciwko przekazaniu środków Socios na ten cel.

część
1. jeden z elementów, na które dzieli się jakaś całość, pewna ilość z całości

Konrad. 07.11.2019 07:14

Pisałem to w momencie głosowania : w takich sytuacjach albo klub udostępnia nam wszystkie możliwe informacje (długość kontraktu, kwota za podpisanie, zarobki miesięczne, premie za wejście, oraz zestawienie tego z resztą drużyny), a jeżeli nie może, bądź nie chce to głosowanie nie ma sensu.

Tutaj każdy rozumiał "część" jako większą część jego kontraktu. Gdyby padło konkretne "czy chcesz aby socios sfinansowalo 1/3 kontraktu Wasilewskiego, który wynosi 900 tys rocznie" wyniki byłyby zupełnie inne.

Cytat:

My to jestesmy najlepsi, kazdy z nas po kolei, z rozliczania z tego co bylo, zamiast skupic sie na to co zrobic by bylo dobrze. Wasyl kase zarabia kontrakt juz ma, tak samo jak i reszta.
nie dasz dobrej passy w tym temacie, co post to absurd.

A z czego mamy rozliczać klub, zarząd, sztab szkoleniowy jeśli nie z rzeczy które wydarzyły się w przeszłości?

Podaj mi kogo sprowadzimy w styczniu 2020, i za ile to wyrażę swoją opinię... :lol:

Inteligentny człowiek zajmuje się analizą przeszłości, szczególnie jeśli aktualnie nie jest dobrze. Stara się znaleźć błędy, i wyciągnąć z nich wnioski aby nie popełnić ich w przyszłości.

Z tej sytuacji na przyszłość:
- socios powinno unikać płacenia konkretnych kontraktów, chyba że klub udostępni kibiców wszelkie istotne informacje (a na to pewnie nie ma szans)
- klub powinien wziąć przykład z imienniczki z Płocka i nie tworzyć kominów płacowych, które mogą powodować kwasy w szatni.

silver03 07.11.2019 08:18

Tutaj wychodzi główny problem, że nasz zarząd kompletnie nie ogarnia aspektów sportowych prowadzenia klubu. Komu ile dać, wyszukanie i ocenianie zawodników, budowa zespołu - po prostu dramat. Najważniejszym transferem na już powinien być prawdziwy dyrektor sportowy. Mielcarski? Powrót Kuźby w tej roli? Bez dyrektora sportowego możemy się już pakować do IV ligi, bo za odłożony hajs naściągamy graczy nie przygotowanych do walki o utrzymanie.

Arkadiusz.Czerepach 07.11.2019 08:26

niesamowite , jak pewne rzeczy przechodzą bez echa , i tak jak niedawno kilka lat czegos nie widzieliscie lub nie chcieliscie cie widziec az pojawil sie jadczak, tak teraz moga leciec posty czarno na bialym a tutaj ,cisza, zero skandalu

serek.c2 07.11.2019 08:49

Toś porównał...

bridgeburner 07.11.2019 09:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1545623)
niesamowite , jak pewne rzeczy przechodzą bez echa , i tak jak niedawno kilka lat czegos nie widzieliscie lub nie chcieliscie cie widziec az pojawil sie jadczak, tak teraz moga leciec posty czarno na bialym a tutaj ,cisza, zero skandalu

"Nie widzieliscie i nie chcieliscie widzieć" napisał użytkownik który nie dalej jak rok temu przekonywał na forum że wszystkie nasze kłopoty brały się nie z działalności gangusa ale dlatego że został on aresztowany... :cenzura:
Ty chyba serio jesteś kolejnym wcieleniem pysia, tylko wtedy prowokacje były lepsze

krysztal 07.11.2019 09:29

Mi się już pali czerwona lampka a mocno broniłem obecny zarząd.Chyba pora powiedziec sprawdzam.Ciekaw jestem ile zarabia Obidziński

sanderuss 07.11.2019 09:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krysztal (Post 1545626)
Mi się już pali czerwona lampka a mocno broniłem obecny zarząd.Chyba pora powiedziec sprawdzam.Ciekaw jestem ile zarabia Obidziński

Jestes akcjonariuszem Wisla SA wiec napisz do zarzdu albo czekaj na sprawozdanie.

Ajax 07.11.2019 11:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sanderuss (Post 1545628)
Jestes akcjonariuszem Wisla SA wiec napisz do zarzdu albo czekaj na sprawozdanie.

Serio jako akcjonariusz mogę występować o takie informację?

Cytat:

Tutaj wychodzi główny problem, że nasz zarząd kompletnie nie ogarnia aspektów sportowych prowadzenia klubu. Komu ile dać, wyszukanie i ocenianie zawodników, budowa zespołu - po prostu dramat. Najważniejszym transferem na już powinien być prawdziwy dyrektor sportowy. Mielcarski? Powrót Kuźby w tej roli? Bez dyrektora sportowego możemy się już pakować do IV ligi, bo za odłożony hajs naściągamy graczy nie przygotowanych do walki o utrzymanie.
Tu się niestety muszę zgodzić. Mamy ewidentnie problem z pionem sportowy jeśli chodzi o pozyskiwanie. Dodatkowo plaga kontuzji nie bierze się znikąd to obciąża sztab szkoleniowy.

Kurz 07.11.2019 13:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ajax (Post 1545631)
Serio jako akcjonariusz mogę występować o takie informację?

Tu się niestety muszę zgodzić. Mamy ewidentnie problem z pionem sportowy jeśli chodzi o pozyskiwanie. Dodatkowo plaga kontuzji nie bierze się znikąd to obciąża sztab szkoleniowy.

Czy naprawdę nie dotarło do was, że minimalizujemy koszty i w związku z tym zaryzykowaliśmy bardziej niż poprzednio?

Kontuzje Brożka, Błaszczykowkiego i Bashy nie powinny chyba dziwić. Pozostali mają problemy zdrowotne od czasu do czasu. Nic niezwykłego.

FraMat 07.11.2019 13:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Robich106i5 (Post 1545618)
Kiedy glosowalismy nad pomoca w placeniu kontraktu Wasyla bylem na NIE. Uwazalem ze te pieniadze lepiej dac dwóm mlodym i na dorobku. Ale tez myslalem ze to caly kontrakt dla dziadka i teraz czuje sie oszukany. Za taka kase mielibysmy tu 2 Serbów, Chorwatów lub Bosniaków dobrze wyszkolonych technicznie i z perspektywa na przyszlosc ze jeszcze bysmy cos na nich zarobili.Dlatego przestalem brac udzial w glosowaniach bo czuje ze sa krecone a glosowanie nad pólprawda mnie nie interesuje. Bede dalej placil skladki bo to dla Wisly...ale niesmak juz pozostanie.

Też byłem na nie i w zasadzie powinienem teraz napisać: a nie mówiłem?
W dalszym ciągu nie wiem jaki jest sens płacenia Wasylowi aż takich kwot, no chyba, że jest coś o czym nie wiemy: na przykład Wasyl jest jednocześnie wysłannikiem klubu na rozmowy o zainwestowanie w klub jakichś słynnych menedżerów z Anglii (:fantasta).
Wysuwałem podobne argumenty, że za taką kasę można było podpisać młodych z perspektywą zarobienia na nich. Tym bardziej, że wpływy w Socios, choć i tak wysokie nie wystarczają na wiele.

serek.c2 07.11.2019 13:57

FraMat - my też mieliśmy podobne rozterki, ale to nie my prowadzimy politykę kadrową klubu... Trener nie wyobrażał sobie kadry bez Wasyla, poproszono nas o pomoc, więc głosowaliśmy.

Wnioski na przyszłość w każdym razie wyciągnięte.

pan_premier 07.11.2019 14:43

Cytat:

Nie, jestem przeciwko przekazaniu środków Socios na ten cel.
Wszyscy glosowaliśmy przeciw :)
Ja część rozumiałem jako część, zakładałem że klub dołoży 2x tyle, wiele się nie pomyliłem.
Moim zdaniem o wyniku głosowania nie zdecydowała kwota, tylko chęć zagrania w FMa live, wpływu na wydarzenia.

Tak naprawdę to takie szczątkowe dane są trochę nie fair - inni tez na pewno zarabiają dużo: Chuca, Janicki, Basha, Mak. Dodatkowo postrzegamy to przez pryzmat obecnych wyników.

Nadzieja w matematyce: czy naprawdę możemy spaść skoro przegrzewając 6 meczów z rzędu nie zostaliśmy minięci punktowo przez aż 3 drużyny?
Z całym szacunkiem ale nie przegramy jeszcze 20 :D

Karherop 07.11.2019 15:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krysztal (Post 1545626)

Zapewne tyle ile przeciętny piłkarz w naszej kadrze. Nie żyjmy w Nibylandii gdzie prezes Wisły zarabiał mniej niż Niepsuj czy Chuca.

Obidzinski nigdy nie mówił że będzie tu robił wolontariat.

Zdecydowanie jeśli ktokolwiek ma tu ogarnąć trabsfery to bez wsparcia nowymi ludźmi będziemy skazani na pomysły Stolarczyka + kompilacje odpadów od menagerow. Patrząc przez pryzmat ostatniego okna widać jaki może mieć to skutek.

Dopiero teraz widać tez jak dobrą robotę wykonywał Kuzba. A i kto wie czy nie będziemy za chwilę Łapki wspominać z łezka w oku (o zgrozo).

bridgeburner 07.11.2019 16:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pan_premier (Post 1545635)
Wszyscy glosowaliśmy przeciw :)
Ja część rozumiałem jako część, zakładałem że klub dołoży 2x tyle, wiele się nie pomyliłem.
Moim zdaniem o wyniku głosowania nie zdecydowała kwota, tylko chęć zagrania w FMa live, wpływu na wydarzenia.

Tak naprawdę to takie szczątkowe dane są trochę nie fair - inni tez na pewno zarabiają dużo: Chuca, Janicki, Basha, Mak. Dodatkowo postrzegamy to przez pryzmat obecnych wyników.

Nadzieja w matematyce: czy naprawdę możemy spaść skoro przegrzewając 6 meczów z rzędu nie zostaliśmy minięci punktowo przez aż 3 drużyny?
Z całym szacunkiem ale nie przegramy jeszcze 20
:D

A Maciej na to: potrzymaj mi piwo

krysztal 07.11.2019 16:04

Nie no jasne że musi zarobić ale powinna to być kwota adekwatna do naszej sytuacji finansowej tym bardziej że o kilka spraw już można mieć pretensję .Żeby się nie okazało że zaciskanie pasa najlepiej wychodzi jak się ten pas zaciska komuś a nie sobie

Karherop 07.11.2019 16:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bridgeburner (Post 1545639)
A Maciej na to: potrzymaj mi piwo

Jeśli szukać pozytywów na siłę to "punktujemy" lepiej z dolną 8 niż z gorna. W obliczu raczej pewnej grze w grupie spadkowej to jakiś atut. Pod warunkiem że się ogarniemy przynajmniej do poziomu gry z pierwszej połowy rundy.

doktor granat 07.11.2019 16:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kurz (Post 1545632)
Czy naprawdę nie dotarło do was, że minimalizujemy koszty i w związku z tym zaryzykowaliśmy bardziej niż poprzednio?

Kontuzje Brożka, Błaszczykowkiego i Bashy nie powinny chyba dziwić. Pozostali mają problemy zdrowotne od czasu do czasu. Nic niezwykłego.

Minimalizujemy koszty czego dobrym przykładem jest sprawa Wasyla...:)

Colin 07.11.2019 16:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1545636)
Zapewne tyle ile przeciętny piłkarz w naszej kadrze. Nie żyjmy w Nibylandii gdzie prezes Wisły zarabiał mniej niż Niepsuj czy Chuca.

Obidzinski nigdy nie mówił że będzie tu robił wolontariat.

Zdecydowanie jeśli ktokolwiek ma tu ogarnąć trabsfery to bez wsparcia nowymi ludźmi będziemy skazani na pomysły Stolarczyka + kompilacje odpadów od menagerow. Patrząc przez pryzmat ostatniego okna widać jaki może mieć to skutek.

Dopiero teraz widać tez jak dobrą robotę wykonywał Kuzba. A i kto wie czy nie będziemy za chwilę Łapki wspominać z łezka w oku (o zgrozo).

Kuźby naprawdę żal bo z perspektywy czasu można powiedzieć, że w dużym procencie jego transfery "wypaliły" - solidni grajkowie na dorobku za rozsądne pieniądze z perspektywami ogrania, otrzaskania się w naszej jakby nie patrzeć siłowej lidze i wypromowania w przyszłości. Wydaje mi się, że naprawdę szkoda, że współpraca z Marcinem nie mogła być dalej kontynuowana. Jego głównie "zaciąg bałkański" za rozsądne pieniądze w bardzo dużej mierze się w Wiśle sprawdził. Do tej pory najbardziej mnie boli kiedy z winy klubu straciliśmy za darmo Arsenicia bo to kawał stopera w świetnym wieku i w niedalekiej przyszłości Jaga na nim zarobi bardzo fajne pieniądze.

serek.c2 07.11.2019 16:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez doktor granat (Post 1545643)
Minimalizujemy koszty czego dobrym przykładem jest sprawa Wasyla...:)

Minimalizujemy, pojedyncze kontrakty tego nie zmienią.

krysztal 07.11.2019 17:07

Idż do lekarza i niech cię wyleczy tylko trochę,częściowo...

serek.c2 07.11.2019 17:27

Do mnie piszesz? Jeśli do mnie, to zorientuj się chociaż ile zarabiał Wasilewski w poprzednim sezonie.

Brozinho_23 07.11.2019 20:54

Przeoczyłem gdzieś informacje o kontrakcie Wasilewskiego, było to podawane w mediach?

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pan_premier

Socios dało 300k zł. (w dwóch ratach po 150), czyli jak rozumiem skoro klub dołożył 2x tyle to on teraz zarabia 900k zł./sezon ? No chyba, że chodziło o ,,drugie tyle".

krysztal 07.11.2019 20:55

Ale to chyba nie polega na tym żeby wszystkim ująć jakiś procent tylko wydawać racjonalnie a kontraktu Wasyla nijak pod racjonalne wydawanie podciągnąć się nie da

serek.c2 07.11.2019 21:29

Oczywiście, że nie na tym polega...

W klubie środki są wydawane racjonalnie (przynajmniej tak to jest przedstawiane - 100% pewności będziemy mieli jak zobaczymy sprawozdania finansowe), a ja tylko wskazuję, że nie można ocenić całości przez pryzmat jednego czy dwóch kontraktów. W sporcie, w piłce, nie wszystko da się przeliczyć na pieniądze. Za Wasyla moglibyśmy mieć pewnie ze dwóch niezłych środkowych obrońców - w drużynie jest jednak coś takiego jak team spirit, który to tworzą zawodnicy o określonych cechach. Wasyl wg trenera jest jednym z nich. W sytuacji, gdy zespół tracił ludzi (np. Ondrasek), którzy tworzyli atmosferę (na której to "jechaliśmy" dość długo) widocznie sztab uznał, że dla zespołu odejście kolejnego takiego zawodnika będzie zgubne, stąd wszystkimi siłami postanowiono powalczyć o zatrzymanie Wasilewskiego.

Sam się zastanawiałem, czy to ma sens, czy sportowo Marcin sprosta (pod koniec poprzedniego sezonu było pod tym względem słabo), ale powiedziałem sobie, że przecież nie wiem co dzieje się w szatni, na treningu. Od tego jest trener, sztab, by ocenić. Czy ocenili dobrze? Na ten moment wydaje się, że nie. Łatwo nam ocenić po czasie, trudniej było podjąć decyzję przed sezonem.

lucker 07.11.2019 22:02

W końcu głos rozsądku. Łatwo być ekspertem oceniając to co się widzi. Trudniej podjąć decyzję wcześniej nie mając pewności jakie skutki przyniesie.
Dlaczego przed sezonem internetowi spece od piłki nie krzyczały Stolar out?! Wasyl out?!

krysztal 08.11.2019 00:17

Otóż to kto to miał wiedzieć przed sezonem jak nie Stolarczyk.Poza tym umówmy się są pewne granice jeśli chodzi o to ile można wydać na zawodnika który ma głównie dbać o atmosferę w szatni.Chyba zgodzicie się że grubo przesadzono

For_FuN_ 08.11.2019 01:14

Wystarczyło go włączyć do sztabu trenerskiego :). Miał niezbyt dobry poprzedni sezon i sportowo ta decyzja się nie broniła(gdyby to jeszcze były jakieś drobne...). Na Atmosfericia pozwolić sobie może Legia, Lech, Lechia, a nie bankrut.

Konrad. 08.11.2019 03:39

Cytat:

że dla zespołu odejście kolejnego takiego zawodnika będzie zgubne, stąd wszystkimi siłami postanowiono powalczyć o zatrzymanie Wasilewskiego.
Sek w tym, że poza Legia, Lechia i Lechem (a na pewno te kluby nim nie były zainteresowane) , praktycznie żaden klub nie płaci więcej niż 40 tys zł. Jeżeli Wasyl miał jakieś oferty to właśnie w tych granicach (30-40), nie trzeba było przebijac ich aż dwukrotnie. Nie wspominając o tym, że tutaj ma dom i rodzine na miejscu.

O ile miał jakieś oferty.

Zrobiono błąd, Stolarczyk się pomylił, miejmy nadzieję że wnioski zostaną wyciągnięte.

FraMat 08.11.2019 08:33

Zrobiono błąd.
Podejrzewam, że gdyby zespołowi szło choć trochę lepiej, nikt by dzisiaj nie miał o ten kontrakt pretensji.
A tak, zrobiło się przykro.

Socios wyciągną wnioski na przyszłość, choć podejrzewam, że gdyby te pieniądze wydane na Wasyla Socios przeznaczyli na inną formą pomocy klubowi, to automatycznie w klubie zwolniłyby się środki w takiej wysokości i też mógłby je przesunąć na kontrakt Wasyla.

Niestety nie zapowiada się, żeby Socios mogli mieć wpływ na politykę klubu.
Przynajmniej tak długo jak będzie nas tylko ok. 2000 zamiast przynajmniej 20 000.
Większa pozycja w budżecie klubu przekładałaby się na większy głos.

nero 08.11.2019 12:10

Panowie... ....a... jak można było Wasylowi dać kontrakt 75 tyś. zł miesięcznie. Ja byłem pewny, że płacimy mu tylko to co daję socios.
Kogoś tam w klubie mocno pogrzało, że socios w to weszło jestem w szoku.

jkw 08.11.2019 12:22

Taki furman dostaje 100tys MSC w Płocku. To co zrobili z kontraktem Wasyla to jest wałek na miarę delfinów

Konrad. 08.11.2019 12:30

Furman zarabia 40 tys złotych obecnie, vice-prezes Płocka powiedział, że złożyli mu nową ofertę, ale kwota 100 tys złotych podana przez media jest przesadzona...

nero 08.11.2019 15:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jkw (Post 1545712)
Taki furman dostaje 100tys MSC w Płocku. To co zrobili z kontraktem Wasyla to jest wałek na miarę delfinów

Pół rundy żyłem z wiedzą, że gość dostaje 20 tysięcy zł miesięcznie, na które biedna Wisła nie ma i musi prosić kibiców o zrzutkę. A tu się okazuję, że trzeba się było zrzucić bo Wasyl nie chce grać za 55 tyś. :haha:

Pytanie do tych co głosowali w socios, wiedzieliście o tym? Jeżeli tak no to luz Wasza decyzja, ale jeżeli nie to nie czujecie, że ktoś Was wydymał?

pan_premier 08.11.2019 15:45

nero, no przykro mi ale to jest czytanie ze zrozumieniem. Wszędzie było napisane że to część.

Wg mnie widać że ciągle nie jesteśmy gotowi by dyskutować o zarobkach.
Wydymali, wałek.. Panowie ważcie słowa, to ze wy tyle nie zarabiacie nie znaczy że np w piłce nie można tyle zarobić.

Ciekawe że nikt nie był oburzony kilka miesięcy temu, +/-90% Socios głosowało za.
Widać zarządzanie drużyna nie jest tak prost jak się wydaje, co?

bridgeburner 08.11.2019 15:53

Prawda jest taka że teraz każdy madry
A jak byśmy byli w analogicznej sytuacji ale bez przedłużania Wasyla tylko z wziętym za niego kolejnym Janickim to byłby płacz, że nie ma "nikogo z charakterem", "nie ma kto za mordę złapać" itd itp

wiesniak842 08.11.2019 15:54

Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. Jak zawsze. Nikt nie bierze pod uwage tego, ze wartosc obecnego kontraktu Wasyla jest po calkiem sporej obnizce w porownaniu do sezonu poprzedniego;)
Teraz to mozna sobie gdybac, ze za duzo, ze za stary, ze nie gra, ze bez formy. Z drugiej strony mogl byc w formie i grac bardzo dobrze. Wtedy pewnie nawet nikt by nic nie powiedzial. To jest pilka nozna - gra bledow, zarowno na boisku jak i przy decyzjach sztabu czy w gabinetach. Za kase z jego kontraktu mozna bylo podpisac trzech innych zawodnikow, ale tak samo moglaby to byc bledna decyzja i zostalibysmy z trzema kontraktami.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 04:36.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl