Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

pawlozm 14.07.2020 22:59

Zdecydowanie jest to niezrozumiałe. Może o to mu chodziło, że do końca niby o coś toczy się gra i zestawu najlepsza 11 jaka posiada. No i wg niego Wasyl lepszy od Hoyo, Boguski od Szota itd.
Nie wiem. Tylko to go tłumaczy. Bo faktycznie aż szkoda, że szansy nie dostał Hoyo A w pomocy w środku a Boguskiego na przykład Szot, a za Tupte Buksa jako drugi napastnik.
Co do rewolucji, która się szykuje jeśli chodzi o kadrę, to innego wyjścia nie ma. Zbyt dużo bylejakości. Kilka kontraktów nie zostanie przedluzonych, a z do tego ze 2,3 uda się może rozwiązać.
Do pożegnania: Wasyl, Bogus, Brożek, Wojo, Drzazga, Silva,
Tupta, Hołownia - koniec wypożyczeń
Kadra:
Bramkarze - Lis, Buchal, Broda
Prawa obrona - Bury , Gruszkowski (młody, wrócił z wypożyczenia z Lublina)
Stoper - Klemenz, Janicki, Sadlok (myślę że tu gra dużo lepiej niż na lewej, powinien wrócić do tej pozycji wg mnie) Hoyo-Kowalski, Szot.
Lewa obrona - NOWY, Grabowski (ewentualnie przy przegranej sprawie to drugi nowy)
Środek pomocy - Basha, Żukow, Savicevic, Kuveljic, Chuca, Pawłowski.
Skrzydła - Kuba, Mak, NOWY, NOWY
Atak - Turgeman, Buksa, NOWY, i jako czwarty zostawić kogoś z dwójki Zdybowicz/Balicki.

Potrzeba więc według mnie 4 zawodnikow: 2 skrzydłowych, lewa obrona, atak.

Szneka 14.07.2020 22:59

czy wystawienie Wasilewskiego i Tupty miało dziś sens? Tupta tak jak JCS powinien się spakować i być gotowym do wyjazdu.Nic nie pokazał podczas pobytu u nas.Miał trener opcję dać Boguskiego na skrzydło a do środka od 1 minuty Szota lub Pawłowskiego.w następnym sezonie będziemy kombinować kto zagra jako młodzieżowiec.Na Olka Buksę nie liczę.On nie jest na 90 minut gotowy.

Colin 14.07.2020 23:01

Jeszcze w dzisiejszym meczu rozumiem, że próbowaliśmy grać o wynik więc grała starszyzna i zawodnicy dający nadzieję na walkę o korzystny wynik w Lubinie. Były jeszcze realne szanse by awansować na koniec o jedno, dwa oczka. Efekt niestety przyniosło to marny. Teraz już nie ma żadnych szans na awans w tabeli więc w ostatnim meczu chciałbym zobaczyć tak dużo młodzieży jak to tylko możliwe. A części zawodników dać wolne od dziś by zresetowali się przed przygotowaniami do nowego sezonu o ile będą jeszcze u nas na kontraktach.

serek.c2 14.07.2020 23:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Matios98 (Post 1553733)
serek.c2
A Hoyo i Buksa by zapewnili? jeden od roku nie zagrał na poziomie ESA a drugi w ostatnich meczach podobnie jak Tupta nic ciekawego nie pokazywał, więc skoro nie ma żadnych podstaw do najłatwiejszych odpowiedzi, to jednak warto zaufać że trenerzy, to nie debile i widzą kto się najlepiej prezentuje.

Nie, nie zapewniliby - tyle, że oni są naszą przyszłością, szansą na zarobek...

Szneka 14.07.2020 23:11

Kolega Pawlozm powyżej napisał że potrzebujemy 4 zawodników:
2 skrzydło,LO,napastnik
środkowy obrońca przede wszystkim.o ile Janicki się ogarnął tak Klemenz i Sadlok nie i oni powinni być uzupełnieniem składu .Na skrzydło trzeba dwóch ludzi. Kuba problemy zdrowotne a Mak nie pociągnie grając cały sezon.
Atak- po dzisiejszej kontuzji Turgemana też potrzeba dwóch ludzi.Jeden napastnik grozi powtórką tego sezonu- póki był zdrowy Brożek jakoś szło, Jego zabrakło gra się załamała.Dziś też było to widoczne, Turgeman i nikogo więcej.

Matios98 14.07.2020 23:14

serek.c2

W porządku, ale kilka postów wyżej dość jasno wyłożyłem co daje takie stawianie na młodych na zasadzie, że " w przyszłości się to nam przysłuży" i rzeczywistość działa raczej na rzecz mojej argumentacji.

serek.c2 14.07.2020 23:25

No właśnie wyłożyłeś trochę niezgodnie z prawdą - pograła młodzież kilka meczów i okazało się, że na dwóch z tej gromadki można liczyć w przyszłości, można zarobić konkretne pieniądze. Jak pisałem - nie chcę stawiania na młodych hurtem, ale w tym meczu aż prosiło się, by przynajmniej tym dwóm dać pograć...

Trener postawił jednak na doświadczenie i co z tego mamy? Dostaliśmy w cymbał grając totalną padakę, a pierwsze skrzypce grał ten, który miał zapewnić "poziom", czyli Wasyl... Ja się tego dokładnie spodziewałem.

No ale nic to - kolejny mecz w weekend i kończymy ten żałosny sezon.

Matios98 14.07.2020 23:39

Jak mówisz o dwóch, to masz na myśli Bukse i kogo... Szota? co zagrał ledwie 2-3 mecze i się nie skompromitował? Żeby była jasność, ja rozumiem w...., bo ostatecznie to wynik broni lub nie trenera, ale nie mam mu za złe, że tak zestawił skład, a nie inaczej, w sensie wystawianie jednego młodego więcej ani nie dawał szans na lepszy wynik, ani szansy na to, że o to się zjawi jakiś jegomość z zachodu i wyłoży miliony, bo zobaczył jeden mecz w lubinie.

czaro 14.07.2020 23:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Colin (Post 1553736)
Jeszcze w dzisiejszym meczu rozumiem, że próbowaliśmy grać o wynik więc grała starszyzna i zawodnicy dający nadzieję na walkę o korzystny wynik w Lubinie. Były jeszcze realne szanse by awansować na koniec o jedno, dwa oczka. Efekt niestety przyniosło to marny. Teraz już nie ma żadnych szans na awans w tabeli więc w ostatnim meczu chciałbym zobaczyć tak dużo młodzieży jak to tylko możliwe. A części zawodników dać wolne od dziś by zresetowali się przed przygotowaniami do nowego sezonu o ile będą jeszcze u nas na kontraktach.

To się niestety nie wydarzy, bo starszyzna będzie się żegnać z publicznością.

serek.c2 15.07.2020 00:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Matios98 (Post 1553741)
Jak mówisz o dwóch, to masz na myśli Bukse i kogo... Szota? co zagrał ledwie 2-3 mecze i się nie skompromitował? Żeby była jasność, ja rozumiem w...., bo ostatecznie to wynik broni lub nie trenera, ale nie mam mu za złe, że tak zestawił skład, a nie inaczej, w sensie wystawianie jednego młodego więcej ani nie dawał szans na lepszy wynik, ani szansy na to, że o to się zjawi jakiś jegomość z zachodu i wyłoży miliony, bo zobaczył jeden mecz w lubinie.

Mówię o Buksie oraz Hoyo - i tu nie chodzi o to, żeby ktoś z zachodu po jednym meczu kupił od nas młodziaka, tylko o to, by chłopcy łapali kontakt z dorosłą piłką, by sprawdzić, czy można na nich w kolejnym sezonie liczyć, a jeśli tak to w jakim wymiarze. To oczywiście także "promocja" na rynku tych zawodników, co w perspektywie może dać klubowi określony zysk.

Dla mnie decyzja o graniu takim składem jest po prostu zaskakująca, nie widzę w niej zwyczajnie korzyści. Co nie znaczy, że zamierzam tutaj "jechać" po trenerze i go zwalniać :)

19sebawro06 15.07.2020 00:02

4 transfery? Haha nam to by się przydało wy.......enie 15 zawodników a przyjście z 11 nowych.

Matios98 15.07.2020 00:15

19sebawro06

Dokładnie to samo słyszałem po jesieni, coś w styku "cała obrona do wywalenia" itd. itp. takie gadki, to straszne kocopoły, co pokazała runda wiosenna. Moim zdaniem potrzeba by nam 3-4 jakościowych wzmocnień i tyle, ale nie wiem jak z kasą u nas i co może ważniejsze jak trafimy z jej wydaniem tym razem. (bo jak się tak oceni letnie okno z przed roku, to jest jedna wielka kompromitacja, jedynie wiecznie kontuzjowany Mak dał jakieś konkretne liczby, 1 bramka i 6 asyst.

19sebawro06 15.07.2020 00:17

Ostatnie dobre transfery to te robionione przez Kiko. Poziom naszych zawodników jest niski co pokazuje ten sezon. Miejsca 12-16 i tak się to będzie kręcić. Jedynie boję się pomyśleć co by było w tym sezonie gdyby nie Kuba bo to on w tym klubie robi cała robotę na boisku i wiele po za nim.

pawlozm 15.07.2020 06:54

Bądźmy realistami. Obecnie mamy kadrę ponad 30 chłopa więc podziękować 10 i zrobic 4 transfery. 2 szybkich skrzydłowych, lewy obrońca, napastnik. Trójka Janicki, Klemenz, Sadlok niech walczy o 2 miejsce na ŚO, a do tego dwójka młodych Hoyo i Szot niech naciskają. To wystarczy. Temat Turgemana pewnie upadnie więc potrzeba napastnika do pierwszej 11, do niego Buksa + Zdybowicz. To jest 3 napastników, gdzie grać będzie jeden. Nie stać nas na trzymanie 5 czy 6 napastników.

nowak 15.07.2020 07:28

Turgeman nie wiem czy transfer się opłaca jego kontuzjiogenność jest ale kiedyś u Dawidowskiego

Karherop 15.07.2020 07:29

Zasadniczo się zgadzam, natomiast jeśli z kadry odejdzie 10 zawodników na ich miejsce 4 graczy i do tego znowu dojdzie jak teraz 10 kontuzji to do składu wskakuje Kmiecik, Krzostka i Jop. Sztab w pierwszej kolejności musi rozwiązać problem medyczny, który jest niewątpliwie w zespole...

Zbydowicz nie radzi sobie w 2 lidze a tu go chcą na napastnika....

Kadra powinna mieć 18-20 seniorów + reszta młodzieżowcy. To minimum. Na ten moment mamy 23 jak dobrze liczę + młodzieżowcy.

Co do zasady fajnie mieć okrojona kadrę, samych kozaków i solidnych graczy, zdolna młodzież, ale do tego musi dojść jak to powiedział Skowronek "zdrowie", bo 2-4 kontuzje w zespole są normalne, ale u jak nas coś łapie to mamy szpital na całego, i to już chyba 5 na przestrzeni ostatnich 4 lat.

Ogryzek 15.07.2020 07:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 19sebawro06 (Post 1553746)
Ostatnie dobre transfery to te robionione przez Kiko. Poziom naszych zawodników jest niski co pokazuje ten sezon. Miejsca 12-16 i tak się to będzie kręcić. Jedynie boję się pomyśleć co by było w tym sezonie gdyby nie Kuba bo to on w tym klubie robi cała robotę na boisku i wiele po za nim.

To czemu jeśli tylko wziąć pod uwagę mecze za Skowronka z poprzednią rundą włącznie bylibyśmy na 4 miejscu w tabeli? Nie histeryzujesz ty kolego?

Kadrę nie mamy słabą, owszem może średnią nie wybitną jak na naszą ligę. Ale mamy plagę kontuzji. To jest problem

kgain 15.07.2020 08:59

Kadrę mamy średnią, ale tylko jak mamy do dyspozycji wszystkich zawodników. Na wczorajszy mecz np. była mocno osłabiona i 13 miejsce jest niestety realnym odwzorowaniem naszego staniu posiadania, gdzie zawsze mamy 6-7 absencji. W grupie spadkowej słabszą kadre od nas miały drużyny, które spadły + może Płock. Natomiast Płock w czasie, kiedy my szorowaliśmy po dnie robił serie zwycięstw na farcie, więc nie udało się już ich dogonić. Taki Górnik czy Zagłębie uważam, że na ten moment mają lepszą kadrę od nas. Raków może nie, ale oni nadrabiają swoim specyficznym stylem gry.

Na nowy sezon widziałbym tak:
Bramka - Lis, Buchalik.
Bez zmian, nie jest to w tej chwili priorytet i jest nadzieja, że lis się ogarnął. jego ostanie mecze niezłe, ma dobre warunki, jest w miarę młody - zobaczymy.

Obrońcy: Od prawej: Niepsuj, Burliga, Gruszkowski, Klemenz, Janicki, NOWY(lewonożny), Hoyo, Sadlok, NOWY LO
Burliga do łatania dziur, może zagrać na kilku pozycjach, przy większej liczbie kontuzji się przyda. Niepsuj jest jaki jest, ale moim zdaniem nie ma sensu teraz tam dokładać. Gruszkowski jak będzie dobry, to się przebije. Stoper potrzebny do pierwszego składu koniecznie. Janicki z Klemenzem rywalizują o jedno miejsce. Hoyo jako czwarty. Sadlok również może zagrać, ale konieczny nowy lewy obrońca (Grabowskiego spisuje na straty)

Pomocnicy:
Kuve, Basha, Żukov, Savicevic, Pawłowski, Wojtkowski, Kuba, NOWY, NOWY

Wojtkowskiego bym zostawił, jest dość uniwersalny i jakiś tam postęp w tym sezonie zrobił. Nie cuda, ale szerokość kadry trzeba utrzymać jakoś. Środek pola nawet zabezpieczony, ale wydaje mi się, że sprzedamy kogoś, jak przyjdzie jakaś oferta (basha, vukan, żukov). Natomiast potrzebujemy 2-3 zawodników ofensywnych, którzy zagraja na skrzydłach czy na 10, i to do pierwszego składu koniecznie. Mógłby być wśród nich jakiś młodzieżowiec jakby była okazja ściągnąć kogoś dobrego. Naszych zawodników z kolei wysłąłbym na wypożyczenia, jeżeli będą małe szanse na to, że będą grać.

Napastnicy: Buksa, NOWY, NOWY

Zakładam, że uda się przedłużyć Olka. W ściągnięcie Turgemana za bardzo nie wierzę. Przydałoby się 2 nowych, najlepiej o różnej charakterystyce. Ogólnie zakładam znacznie więcej minut dla Buksy, fajnie byłoby, żeby zagrał z 15 meczów w podstawie, a może i więcej jak się pokaże.

Nie wierzę, że uda się powalczyć o jakieś czołowe lokaty. Nawet przy dobrych transferach celem powinno być miejsce 5-8 i przygotowanie kadry do walki o dobre miejsca w sezonie 21/22. Wtedy być może sytuacja finansowa klubu będzię dużo lepsza a kolejne okienka będą już bardziej zorientowane na uzupełnienia kadry, niż budowanie jej praktycznie od zera.

luke1906 15.07.2020 09:26

Priorytetem przy podpisywaniu nowych graczy powinien być raport medyczny za ostatnie 5 lat.
Wolę graczy przeciętnych, a zdrowych. Co nam z wirtuoza jeżeli wypada ze składu co 3 tygodnie?
Mamy taką ilość kontuzji, że nie ma bata żeby tą drużynę poukładać. Bo jak to zrobić mając co tydzień po 4-5 kluczowych absencji?

bridgeburner 15.07.2020 09:41

Dlatego przedłużanie kontraktu np z Makiem mija się z celem
Co z tego że gra nieźle jak jest do dyspozycji w co drugim meczu
Na taki kompromis to można sobie pozwolić z zawodnikiem, który robi różnicę jak Kuba czy Turgeman a nie przy całym szacunku z Makiem czy Burym

ciastek88 15.07.2020 09:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nowak (Post 1553748)
Turgeman nie wiem czy transfer się opłaca jego kontuzjiogenność jest ale kiedyś u Dawidowskiego

Sorry z offtop :P

Kontuzjogenny - powodujący kontuzje, urazy np. sport.
Zawodnik może być ewentualnie podatny na kontuzje.

xanti1906 15.07.2020 10:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez xanti1906 (Post 1553474)
W ogóle jak wygląda sytuacja Heberta w Japonii? On nie ma tam jeszcze przypadkiem pół roku kontraktu? Może udałoby się go ściągnąć.

Nikt nic nie wie?

Matios98 15.07.2020 10:47

xanti1906

Wygląda tak, że ma kontrakt do końca roku i Japończycy by chętnie go oddali, ale jego kontrakt to ponad 100tys miesięcznie i Wisła stwierdziła, że się nie opłaca tyle płacić stoperowi i dlatego nie przedłużono wypożyczenia o miesiąc i zapewne dlatego też go nie wyciągnie na stałe tutaj.

Szneka 15.07.2020 11:17

Wiadomo ile potrwa przerwa Turgemana i jak groźny jest jego uraz?

mitmichael 15.07.2020 12:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kgain (Post 1553759)
Napastnicy: Buksa, NOWY, NOWY

Zakładam, że uda się przedłużyć Olka. W ściągnięcie Turgemana za bardzo nie wierzę. Przydałoby się 2 nowych, najlepiej o różnej charakterystyce. Ogólnie zakładam znacznie więcej minut dla Buksy, fajnie byłoby, żeby zagrał z 15 meczów w podstawie, a może i więcej jak się pokaże.

Az dwoch raczej nie przyjdzie, jezeli juz mamy okreslony budzet to mysle, ze Drzazga mogłby zostac, sa jeszcze Balicki i Zdybowicz ale ich tutaj nie widze, predzej pojda znowu na wypozyczenie.

Na pewno trzeba stopera, lewego obronce, lewego skrzydłowego i napastnika, na prawe skrzydlo tez by sie ktos przydał bo watpie zeby Kuba zaliczył sezon bez kontuzji ale tu tez w razie czego moze biegac Burliga. Do tego pozostaja jeszcze młodzi jak Broda, Hoyo-Kowalski, Szot, Szota, Moskiewicz, Pawłowski czy najmłodszy Duda. W kazdym badz razie madrzejsi bedziemy jak bedziemy wiedzieli ilu pilkarzy odchodzi, jacy to sa pilkarze i na jakich grali pozycjach.

Charlie 15.07.2020 14:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mitmichael (Post 1553771)
Az dwoch raczej nie przyjdzie, jezeli juz mamy okreslony budzet to mysle, ze Drzazga mogłby zostac, sa jeszcze Balicki i Zdybowicz ale ich tutaj nie widze,
.

Cała trójka nie nadaje sie na Ekstraklasę. Mogą zostąć, ale żadnego pożytku z nich nie będzie.

Ogryzek 15.07.2020 15:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Charlie (Post 1553780)
Cała trójka nie nadaje sie na Ekstraklasę. Mogą zostąć, ale żadnego pożytku z nich nie będzie.

Balicki i Zdybowicz mają po 20 lat - czas ucieka. Albo zaczną coś pokazywać na wypożyczeniach, albo nic z nich nie będzie.

tomasz_19 16.07.2020 08:46

Jak mówiłem, że Turgeman to szklanka to niektórzy oczekiwali dowodów na jego kontuzjogenność. No i mata dowód świeżutki.

Garret 16.07.2020 09:31

Kontuzjogenny to może być sport, zawodnik może być podatny na kontuzje.
Dbajmy o polski język! :)

krysztal 16.07.2020 10:23

Teoria w stylu "o kant dupy rozbić"Mamy w zespole plagę kontuzji i chyba przyczyna została juz zdiagnozowana.Trudno się dziwić że takiemu Turgemanowi coś .......ło jak pół drużyny w szpitalu leży

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 08:24.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl