Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

Matios98 13.07.2020 19:27

Mam bardzo mieszane uczucia co do najbliższego okienka. Z jednej strony rozumiem tych co uważają, że trzeba się konkretnie wzmocnić, dać impuls, że idziemy ku lepszemu, żeby nie była poczucia stagnacji i marazmu, bo to w dłuższej perspektywie może mieć złe skutki finansowe np. w karnetach czy biletach. Z drugiej jednak strony jeżeli nie chcemy znowu robić polityki va banque na zasadzie, że teraz się mega wzmacniamy(zadłużając się jeszcze bardziej) i musimy zająć jakieś w miarę wysokie miejsce, bo inaczej będziemy w podobnym miejscu co zimą 2019. Wydaje się, że przy tak ograniczonych możliwościach zarabiania przez pandemie, a przy okazji sezonu przejściowego gdzie prawie nie da się spaść, tego typu ryzyko byłoby irracjonalne. To wszystko powiedziawszy ja jestem dobrej myśli, sądzę że uda się sklecić kadrę na to, żeby w lidze zająć to 8-10 miejsce i powalczyć w PP o jakiś fajny wynik ( pod warunkiem, że podejdziemy do tego poważnie).

skarabeus 13.07.2020 20:24

Nie podpalajcie sie tak panowie.
Nie mamy u sterow dyletantow. Chlopaki wiedza co robia.

Nie wezme totalna szrotu, ale tez nie bedzie gwiazd. Beda uzyteczni zawodnicy i moze jeden czy dwoch fajnych grajkow, ktorzy uzupelnia to co zostanie po rozstaniach. I mlodzi. Akurat Kuba najlepiej wie jak wiele moze dac mlodemu chlopakowi danie szansy pokazania sie i nasza mlodziez dostanie swoje szanse.

MaLk 13.07.2020 20:35

Czym kończy się taktyka "jakoś to będzie, przebiedujemy z tym co mamy" mieliśmy okazję obserwować jesienią obecnego sezonu.

Czym taktyka "zastaw się a postaw się" - w czasie pamiętnej walki o puchary za niesławnych czasów Sarapaty (oczywiście z poprawką na wiadome okoliczności).

Ogólnie nie ma przebacz, trzeba szukać rozsądnego kompromisu.

caucus 13.07.2020 20:58

Duże znaczenie przy budowie kadry będzie miało to, czy grać będziemy 37 kolejek, czy tylko 30.

JudasPriest 13.07.2020 21:17

Obi mówił kiedyś że polityka poprzednich rządów polegała na wysokim ryzyku finansowym a niskim sportowym. A nowe władze uznały że sensowniejszym rozwiązaniem jest wysokie ryzyko sportowe przy małym ryzyku finansowym.

Generalnie myślę że polityka.z lata 2019 była na nasze możliwości finansowe, a późniejsza była ponad stan, żeby uratować Ekstraklase.

viktor56 13.07.2020 23:57

Miłosz Jaskuła 2022. Jest tu jakiś specjalista od rynku transferowego młodych bramkarzy i chciałby zabrać głos? ;)

tomasz_19 14.07.2020 09:01

Jedni z najlepszych strzelców II Ligi
22 gole - Michał Bednarski (Górnik Polkowice), 24 lata
17 goli - Karol Czubak (Bytovia Bytów), 20 lat.
Może warto choć jednym z nich się zainteresować?

Szneka 14.07.2020 09:27

Bednarski już w śląsku.
Poza tym mamy Buksę, liczę, że zostanie Turgeman ,dojdzie po kontuzji Drzazga i Brożek. tu mamy obstawioną pozycję

topamers 14.07.2020 09:35

Broziu to już raczej koniec :)

serek.c2 14.07.2020 09:46

Drzazgi u nas też już raczej nie będzie.

zbyszek93 14.07.2020 10:02

No rzeczywiście wspaniale obsadzona jak w przyszłysz sezonie nie będzie ani Turgemana, ani Drzazgi, ani Brożka. Do nas idealnie pasuje słynny cytat: "no zgadza się, jesteśmy dziadami". A nawet gorzej, bo nas nie stać nawet na największych dziadów.

serek.c2 14.07.2020 10:16

Bardzo realne stało się zatrzymanie Turgemana, jest Buksa, rozglądamy się dodatkowo za kimś nowym... Czy jesteśmy "dziadami"? Nie, ale na pewno nie jesteśmy jeszcze w stanie rywalizować finansowo z najlepszymi. Klub dopiero staje na nogi, nie stać nas na oszałamiające transfery i kontrakty poziomem dorównujące tym w topowych obecnie klubach ekstraklasy. Warto, by to w końcu do niektórych dotarło. Przed zarządem wiele pracy, by sprowadzić na Reymonta sponsorów, sami też możemy realnie pomóc (Socios). Nic z dnia na dzień się nie zmieni, w pojawienie się drugiego Cupiała chyba nikt już nie wierzy.

zbyszek93 14.07.2020 10:27

Zakłamywanie rzeczywistości. W ostatnich latach jesteśmy pośmiewiskiem całego kraju (wystarczy przypomnieć Meresińskiego, Vannę Ly, Sarapatę i Miśka, jesienną serię porażek, 0-7 z Legią, itd.), a żaden dobry piłkarz nie ma ochoty na granie w wiecznie obśmiewanym i zadłużonym słabeuszu.

serek.c2 14.07.2020 10:29

No to stary - wykładaj kasę, kupuj spółkę i działaj!

sandomingo 14.07.2020 10:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1553670)
Bardzo realne stało się zatrzymanie Turgemana, jest Buksa, rozglądamy się dodatkowo za kimś nowym... Czy jesteśmy "dziadami"? Nie, ale na pewno nie jesteśmy jeszcze w stanie rywalizować finansowo z najlepszymi. Klub dopiero staje na nogi, nie stać nas na oszałamiające transfery i kontrakty poziomem dorównujące tym w topowych obecnie klubach ekstraklasy. Warto, by to w końcu do niektórych dotarło. Przed zarządem wiele pracy, by sprowadzić na Reymonta sponsorów, sami też możemy realnie pomóc (Socios). Nic z dnia na dzień się nie zmieni, w pojawienie się drugiego Cupiała chyba nikt już nie wierzy.

Powinieneś ten wpis wrzucać tak regularnie, 2-3 razy w tygodniu.
W ramach profilaktyki zdrowotnej:)

Szneka 14.07.2020 10:32

Serek święte słowa. gdyby z tych marudów powiedzmy 1000 osób zapisało się do socios z najmniejszą składką 50 PLN to co miesiąc mamy 50 tys a rocznie 600 tys. wtedy możemy w większym stopniu pomóc klubowi.

tomasz_19 14.07.2020 10:35

a swoją drogą ciekawe czy nasi chociaż sondują sprowadzenie tego Karola Czubaka - 20 lat i bardzo skuteczny, widać spory potencjał, szkoda żeby poszedł do jakiegoś Śląska czy Zagłębia...

sandomingo 14.07.2020 10:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tomasz_19 (Post 1553675)
a swoją drogą ciekawe czy nasi chociaż sondują sprowadzenie tego Karola Czubaka - 20 lat i bardzo skuteczny, widać spory potencjał, szkoda żeby poszedł do jakiegoś Śląska czy Zagłębia...

Tylko że taki jakiś Śląsk czy Zagłębie z marszu, korzystając z dojnej, miejskiej czy państwowej kasy dają chłopakowi pieniądz, o którym my możemy póki co zapomnieć.
No chyba, że miasto nam dołoży:))

lazy 14.07.2020 10:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandomingo (Post 1553676)
Tylko że taki jakiś Śląsk czy Zagłębie z marszu, korzystając z dojnej, miejskiej czy państwowej kasy dają chłopakowi kasę, o której my możemy póki co zapomnieć.
No chyba, że miasto nam dołoży:))

Miasto to nam dołoży ... do czynszu

Toeju 14.07.2020 13:30

Czubaka miałem okazję oglądać regularnie, ponieważ pochodzę z Bytowa. Widziałem go w kilkunastu meczach, to typowa 9tka z możliwością rozwoju.
Przyszedł do Bytovii jako król strzelców IV ligi, a przed kilkoma dniami podpisał nową umowę. Bytovia ma problemy finansowe, więc teoretycznie byłby do wyjęcia, problem w tym że Wisła nie ma funduszy na transfery gotówkowe.

W tym sezonie 17 goli i 4 asysty. Z tego co kojarze, to wszystkie z gry.

Matios98 14.07.2020 15:27

zbyszek93

Ogarnij się człowieku. Ja rozumiem, że to czy tamto Ci się nie podoba i w ogóle, ale wypowiadać się tak o klubie, któremu podobno kibicujesz, to żenada totalna i wstyd.

Karherop 14.07.2020 15:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Matios98 (Post 1553679)
zbyszek93

Ogarnij się człowieku. Ja rozumiem, że to czy tamto Ci się nie podoba i w ogóle, ale wypowiadać się tak o klubie, któremu podobno kibicujesz, to żenada totalna i wstyd.

Jaki masz dowód że on kibicuje Wiśle? Przecież zarejestrować tu się może każdy

zbyszek93 14.07.2020 16:09

Takie posty jak wasze to żenada. A co do kibicowania Wiśle - ja sądzę odwrotnie i to wy właśnie nie jesteście kibicami Wisły, bo żadnego kibica Wisły nie zadowala walka o utrzymanie. Prawdziwy kibic Wisły chce i oczekuje sukcesów (znacie w ogóle takie słowo?) i nie zgadza się na kolejny dziadowski sezon. Jednak jak widzę wam ani trochę nie przeszkadza obecne miejsce w tabeli. Tylko pogratulować "wysokich" ambicji.

skarabeus 14.07.2020 16:17

Jestes krotkowzroczny - calkiem jak 51 proc polskiego spoleczenstwo, do ktorego zapewne sie zaliczasz.

Wisla tkwi w gownie po pas. Niedawno tkwila po czubek glowy.
Wisla potrzebuje przede wszystkim redukowac swoj dlug i kazda jego redukcja jest sukcesem. Nie pozycja w tabeli czy wygrane mecze. Oczywiscie te rzeczy ulatwiaja redukcje dlugu, tzn wysokie pozycje, wygrane i pelne trybuny. Ale w obecnej sytuacji sa dodatkiem, milym, do caloksztaltu.
A caloksztalt jest taki, ze trzeba stawiac na karty, ktore moga przyniesc hajs i minimalizowac koszty.

Im szybciej to zbyniu zrozumiesz to rzadziej zylka bedzie ci pekac. I bedziesz zdrowszy.

Na sukcesy przyjdzie czas. Za rok, dwa, moze trzy.

zbyszek93 14.07.2020 16:26

Myślałem, że każdy kibic każdego klubu na świecie chce sukcesów sportowych swojego klubu, ale jak widać mocno się pomyliłem.

serek.c2 14.07.2020 16:32

Tupnij nóżką!

Arek95 14.07.2020 16:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez zbyszek93 (Post 1553683)
Myślałem, że każdy kibic każdego klubu na świecie chce sukcesów sportowych swojego klubu, ale jak widać mocno się pomyliłem.

Oczywiście, że tak ale tutaj trzeba chłodnej głowy i kalkulacji dotyczących w ogóle bytu w Ekstraklasie przy obecnych problemach finansowych... Pragnę Ci przyjacielu przypomnieć, że rok 2011 (ostatnie Mistrzostwo) był 9 lat temu! Od tego czasu sytuacja odwróciła się o 180 stopni i nie jesteśmy już hegemonem ligi. Wiadomo, że każdy z nas chciałby powrót wspaniałych lat natomiast na obecną chwilę górna 8 stanowi nasz cel średnio od paru lat, ponieważ nie ma zaplecza na nic wyżej. Troszkę więcej pokory i szacunku do tego co mamy bo przypominam jeszcze w grudniu miało nas w ogóle nie być...
Serek trafnie podsumował, tupnij nóżką i się obraź na cały świat bo nie jest tak jak Ty byś chciał... Ola Boga! No tragedia...

zbyszek93 14.07.2020 17:01

Za to jest tak jak ty byś chciał. Jesteśmy słabeuszem i kopiemy się po czole z innymi słabeuszami. Jest dokładnie tak jak sobie wymarzyliście. Tylko żebyśmy nie zajęli w przyszłym sezonie wyższego miejsca niż w obecnym, bo się zapłaczecie.

serek.c2 14.07.2020 17:04

Tak, jest tak jakbym chciał, dlatego wspomagam klub finansowo jak tylko mogę - to wszystko po to, byśmy byli coraz słabsi :)

Zbyszku drogi - nie mamy właścicieli, którzy dysponują w zasadzie nieograniczoną gotówką, jak kiedyś Cupiał. Klubem zarządzają za to osoby uczciwe, które przejęły klub z masą długów, w dużej części wymagalnych "na już". W jaki sposób chcesz stworzyć silną drużynę, bijącą się o coś więcej, gdy zdecydowaną większość wypracowanych środków musisz przeznaczać na spłatę istniejących zobowiązań i bieżące funkcjonowanie? Wszystkiego naraz zrobić się nie da - a gdyby ktoś jednak próbował, to byłoby to obarczone ogromnym ryzykiem utraty płynności finansowej. Obawiam się, że kolejnego kryzysu już byśmy jako klub nie przetrwali. Więc zamiast marudzić, zacznij pomagać.

zbyszek93 14.07.2020 17:19

Nie wątpie. Jednak w takim razie dlaczego tak bardzo nie zależy Ci na wyniku sportowym? Między dołem tabeli a powiedzmy 5-8 miejscem jest duża różnica jeśli chodzi o pieniądze z praw telewizyjnych. To się nie przyda do szybszej spłaty długów? Przecież dopiero co Królewski i większość kibiców narzekała dlaczego dostajemy kilka razy mniej niż inne kluby, a przecież to wynikło tylko i wyłącznie z powodu takiego gównianego miejsca w tabeli.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 18:47.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl