Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   TS Wisła byłym właścicielem Wisły Kraków S.A. (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9691)

dzollo 13.12.2018 20:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez brylant17 (Post 1521353)
Stanowski podaje,że mamy 80 milionów zł.długu....

To misiek i kilku innych ustawili do końca życia w 2 lata. Powinni dostać nagrodę dla biznesmenów dekady...
Żałuję każdej złotówki która wydałem na bilety przez ostatnie dwa lata.

Piotr777 13.12.2018 20:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez brylant17 (Post 1521353)
Stanowski podaje,że mamy 80 milionów zł.długu....

Strejlał twierdzi, że ponad 150 milionów.

TIR_DO_SŁUBIC 13.12.2018 20:39

Zieloni 160!

Gercu 13.12.2018 20:40

Wy sobie żartujecie, ale po ujawnieniu audytu faktycznie tyle może wyjść

lorddavy 13.12.2018 20:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sepot (Post 1521335)
A mnie zastanawia jedno. W jaki sposób Wisła przechodziła procesy licencyjne. Przecież takie zadłużenie nie zrobiło się w pół roku

To jest właśnie pytanie za sto punktów. Ktoś w tej jebanej ekstraklasie w ogóle to kontroluje czy tymi licencjami se można dupę wytrzeć. To jest kpina kompromitacja tej całej spółki.

InQ 13.12.2018 20:53

My tu śmiechy... a teraz na poważne bo widzę że ludzie już dolicytowali się 200mln długów.

Roczne przychody Wisły do ok 27 mln .pln. O ile w dług rzędu 20-30 mln można jeszcze uwierzyć o tyle 80 mln. pln długu wydaje się być kwotą nierealną. Dlaczego?
Gdyby nasz dług przekraczał 3krotnośc przychodu (nawet zakładając zerowe koszta uzyskania przychodu) wręcz nierealne jest to że istniejemy, a tym bardziej otrzymaliśmy licencję na grę w ESA. W przypadku upadku klubu zachęcałbym wierzycieli aby próbowali pociągnąć do odpowiedzialności nie tylko to co zostanie z klubu, ale również ESA (sytuacja wyraźnie wskazywałaby że do nieprawidłowości dochodziłoby już na tym szczeblu...)

guardian_angel 13.12.2018 20:55

Ciekawe czy w tym wszystkim chodzi tylko o kasę. Przecież cała czwórka operuje łącznie pieniędzmi, gdzie to nawet domniemane 40 mln nie sprawia wielkiego wrażenia. Chyba, że to sarkastyczne 150mln długów z wpisów powyżej zaraz okaże sie prawdą... Co tam się naodpierdalało, że tak zapytam?

grosz 13.12.2018 20:55

Jeśli faktycznie dług to

- 20 milionów długu licencyjnego (do spłaty do końca roku)

- 20 milionów krótkoterminowych długów nielicencyjnych (można kręcić)

- ponad 40 milionów długów długoterminowych (najmniej ważne)
To tu nie ma czego ratować, może być tak że nasi inwestorzy w zamiana za pożyczki które udzielili wezmą klub z 4 ligi od TS, bo jeśli TS miałby cos budować z tym bandytami, miskami to życzę powodzenia.

Arronax 13.12.2018 21:03

Czyli zamiast ok 30 mln jest ok 80 mln. Niezły wzrost .... 50 mln więcej. Plus bagienko prawne.

InQ 13.12.2018 21:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez grosz (Post 1521366)
Jeśli faktycznie dług to

- 20 milionów długu licencyjnego (do spłaty do końca roku)

- 20 milionów krótkoterminowych długów nielicencyjnych (można kręcić)

- ponad 40 milionów długów długoterminowych (najmniej ważne)
To tu nie ma czego ratować, może być tak że nasi inwestorzy w zamiana za pożyczki które udzielili wezmą klub z 4 ligi od TS, bo jeśli TS miałby cos budować z tym bandytami, miskami to życzę powodzenia.

80 mln. Jest kwotą nierealną... biorąc pod uwaga że nasz przychód to zaledwie 27 mln. pln. (to nawet nie jest dochód!)
Te sumy wsadziłbym pomiędzy bajki (niemożliwe są aż tak wysokie malwersacje finansowe w takim okresie czasu bez wiedzy sądów, lokalnych polityków i całego zarządu ESA).

LucjuszWielki 13.12.2018 21:06

Ciężko cokolwiek napisać.

Szkoda pierd o tym, że zmniejszamy dług, szkoda pierd łącxznie z Junco, że kupujemy 3ligowych hiszpanów duzo taniej niż Polaków... to wszystko okazało się wielkim kłamstwem - daje głowę, że wszystko było przepłacane i robione wały na prowizjach.

Grabarzem ?? Przecież grabarz nie jest tak negatywnym słowem jak ZŁODZIEJ czy HIENA, wygląda na to, że na grabarza trzeba sobie zasłużyć..

Wyszło na to, że zarządzanie klubem było tak żałosne, że tylko śmieszne okazuje się "TS URATOWAŁ" ... przejmując od Meresińskiego... przecież to tak słaby kit, że szok.

Przy audycie podpisali prawdopodobnie listy intencyjne, więc żadne liczby nie wyjdą.

Uj z 4 ligą skoro dalej będą te same osoby doić klub... Mecz z amicą będzie prawdopodobnie moim ostatnim na długi czas, karnetu już raczej nie kupię. Mam wątpliwości do kogo i na co ta kasa idzie.

kbr 13.12.2018 21:06

Ok. Jakie są możliwe scenariusze?

1. Czy dokończymy sezon? jeżeli wszyscy / większość piłkarzy odejdzie to kim będziemy grać?
2. Gdzie będziemy grali w 4 lidze?
3. Pod czyją egidą? właścicielem pozostaje TS? raczej chyba nie ma innego wyjścia..

Poza tym - piszecie o wyprowadzaniu kasy z Klubu, ktoś zna konkrety? Myślę, że prawdy nigdy nie poznamy, a powstanie tyle teorii spiskowych, że każdy będzie mógł sobie wybrać jedną.

wiesniak842 13.12.2018 21:13

80 milionow jest razem z 40 milionowym dlugiem wzgledem TF, ktory rozlozony jest na x lat.

InQ 13.12.2018 21:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kbr (Post 1521372)

1. Czy dokończymy sezon? jeżeli wszyscy / większość piłkarzy odejdzie to kim będziemy grać?
3. Pod czyją egidą? właścicielem pozostaje TS? raczej chyba nie ma innego wyjścia..

Poza tym - piszecie o wyprowadzaniu kasy z Klubu, ktoś zna konkrety? Myślę, że prawdy nigdy nie poznamy, a powstanie tyle teorii spiskowych, że każdy będzie mógł sobie wybrać jedną.

1. Jeżeli Wisła ma ogłosić upadłość absurdem jest dokańczać sezon (jedynym beneficjentem byłaby ESA, ale koszt zapłaciliby ludzie przychylni klubowi) - jeżeli mamy spadać do 4 ligi nie warto rozdrabniać środków tylko po to by dbać o reputację ESA. Tym bardziej że po sezonie byłoby zbyt mało czasu aby zaczynać zupełnie od zera.
2. Stadion Wawelu? (możliwe że część meczy w Myślenicach)
3. Jak ogłosimy upadłość najprawdopodobniej zostaną zlicytowane prawa do marki. (spodziewam się podziału kibiców - ktoś kupi te wszelkie prawa po spadku Wisły Kraków SA, ale TS nadal będzie miał prawa do własnych i założy klub podpinając się pod swoją markę)

MaLk 13.12.2018 21:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez InQ (Post 1521370)
80 mln. Jest kwotą nierealną... biorąc pod uwaga że nasz przychód to zaledwie 27 mln. pln. (to nawet nie jest dochód!)
Te sumy wsadziłbym pomiędzy bajki (niemożliwe są aż tak wysokie malwersacje finansowe w takim okresie czasu bez wiedzy sądów, lokalnych polityków i całego zarządu ESA).

Jest realne, jeśli się uwzględni, że ok. 40 mln zł z tego długu to dług wewnętrzny, właścicielski, przy sprzedaży przeniesiony z TF na TS.

rav 13.12.2018 21:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MaLk (Post 1521377)
Jest realne, jeśli się uwzględni, że ok. 40 mln zł z tego długu to dług wewnętrzny, właścicielski, przy sprzedaży przeniesiony z TF na TS.

Czyli SA miałaby 40 mln zł długu względem TS?

InQ 13.12.2018 21:20

Cytat:

Nawet przy 40 mln nierealne jest to że sam TS w tym uczestniczył (ESA i nasi lokalni politycy musieli wiedzieć...)

bódyń 13.12.2018 21:21

W IV lidze TS wlascicielem? A po co ? Aby kradli?
Najlepiej aby weszli w IV lige Kwiecien-Wlodarski.

masada 13.12.2018 21:22

Cytat:

I o tym też od początku była mowa dodam, więc to akurat żaden szokujący news. To, o ile dobrze rozumiem, jest tylko pewien problem podatkowy, jeśli chciałoby się go umorzyć.

heoij 13.12.2018 21:22

Cytat:

Poza tym - piszecie o wyprowadzaniu kasy z Klubu, ktoś zna konkrety?

Jak konkubina Miśka była zatrudniona w księgowości to sobie dopowiedz resztę do jakich dziwnych firm mogła wędrować kasa...

Konkrety? Może kiedyś prawda wyjdzie na jaw, jak ktoś nie będzie się bał, że mu spalą samochód albo go pobiją.

Delgado 13.12.2018 21:24

Ech, byłem jednym z tych, którzy stali murem za zarządem, nawet dostałem latem bana, bo kogoś zwyzywałem. Teraz jest mi głupio z tego powodu, ale nie mogę uwierzyć, że kibice okradali własny klub..
Co gorsza, spełniło się dosłownie wszystko co przepowiadał znienawidzony przez nas Jadczak. Twierdzi on też m.in., że ma twarde dowody z prokuratury, że Meresiński był podstawiony przez rekinów.
Zabijcie mnie, dajcie mi bana, ale ja teraz już wierzę Jadczakowi, mimo, że jeszcze parę dni temu bym sobie dał rękę odciąć, że to jedno z wielu jego kłamstw..

master17 13.12.2018 21:24

raindog wiesz, co stałoby się z tymi pieniędzmi ? Część znowu na konta Dukatów by poszła.

InQ 13.12.2018 21:28

Teraz nikt nie chce TSu - ale niestety to oni będą rozdawać karty... i licytować się z tym kto kupi prawa do marki Wisla Krakow SA :(

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Delgado (Post 1521383)
Ech, byłem jednym z tych, którzy stali murem za zarządem, nawet dostałem latem bana, bo kogoś zwyzywałem. Teraz jest mi głupio z tego powodu, ale nie mogę uwierzyć, że kibice okradali własny klub..
Co gorsza, spełniło się dosłownie wszystko co przepowiadał znienawidzony przez nas Jadczak. Twierdzi on też m.in., że ma twarde dowody z prokuratury, że Meresiński był podstawiony przez rekinów.
Zabijcie mnie, dajcie mi bana, ale ja teraz już wierzę Jadczakowi, mimo, że jeszcze parę dni temu bym sobie dał rękę odciąć, że to jedno z wielu jego kłamstw..

Sportowo radzili sobie lepiej niż się spodziewaliśmy. Stąd nasze złudne wrażenie. (biorąc pod uwagę to co płacili piłkarzom, to w przeliczeniu na wynik sportowy było nieźle). Szkoda tylko że kibic nie widzi tego co jest za kulisami.

Karherop 13.12.2018 21:30

Cytat:

Uważam , że jeśli nie zdarzy się cud i odejdzie 3/4 drużyny to trzeba ogłosić upadłość, bo jak dogramy jakimś cudem sezon i dopiero w kwietniu nam zawiesza licencję to nie ogarniemy się w 2 miesiące z nowym klubem w IV lidze. To będzie organizacyjnie nierealne...

Co więcej , kto ma nas chcieć z 40 (80) milionami długów . A te dodatkowe 40 to zapewne długoterminowy dług względem TF....

MaLk 13.12.2018 21:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rav (Post 1521378)
Czyli SA miałaby 40 mln zł długu względem TS?

Tak. Od samego początku tak jest i nie ma to wielkiego znaczenia, może poza tym, że "psuje" wygląd bilansu.

Inna sprawa, że nie zdziwiłbym się, gdyby TS właśnie za przeniesienie tego długu na nowego nabywcę oczekiwał jakiejś kasy i stąd były te plotki o nierealnych żądaniach TS.

Prawdziwy problem to to drugie 40 mln zł, przy czym pragnę zauważyć, że już na koniec 2017 r. SA miała 30 mln zł zobowiązań krótkoterminowych, które pewnie w tym roku nie zostały wykonane i doszły do nich nowe, stąd te 40 mln zł do spłacenia "na już".

wordbatata 13.12.2018 21:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Garret (Post 1521344)
Ja to się zastanawiam, czy się wszystko nie posypało jak Dunin odszedł. Biorąc pod uwagę, że tamten sezon, na koniec którego złożył dymisję, wyglądał chyba nie tak źle pod względem finansowym (przynajmniej tak oceniano tutaj na forum na podstawie sprawozdań)... To może to była ostatnia osoba, która trzymała to jeszcze jako tako w ryzach?

Pewnie się mylę i jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Ale z informacji wynika, że jazda bez trzymanko zaczęła się w zeszłym sezonie, więc jedno z drugim się zbiega (przypadkowo czy nie).

Bardzo rzadko się tu udzielam.Czasami wychodziło coś po pół roku (jest w moich postach z przed x lat)
Co do Pana Dunina on będąc w strukturach TS już swoje mówił ze jest żle (przed pozyskaniem SA z rąk Telefoniki) Gdy miał wgląd w dokumenty Spółki sam jeden nie mógł nic zrobić. To za co złożył dymisje było prozaiczne a przepraszam polityczne ;) A tak naprawdę było koronacją jego w....ienia z racji ze nie można niektórych rzeczy odkręcić trzeba albo je akceptować albo zniknąć.

Mam tylko nadzieje ze jeśli dobijemy do 4 ligi to mam nadzieję ze klub zostanie przejęty przez "kogoś"

I druga moja ogromna nadzieja to taka że jeśli się stanie czarny scenariusz wypłynie troche wiecej kwiatków i bedziemy mieli wiekszą wiedze jak ludzie dla kasy moga rozjebać tak Wielki Klub.

I wiesz co jest najgorsze ? Że przez powiedzmy 10 lat przez struktury klubowe przewinęło się co najmniej 5-6 osób które z całego serca chciały pomoc a na koniec...Grupa która miała profity zaczęła ich oczerniać zagłuszać i ostatecznie eliminować.I tak w ciągle w kólko.

Można teraz pisać wkurzać się i obrażać danych ludzi to nic nie da.Jak politycznie tak i na tej płaszczyźnie my daliśmy się wrobić i im zaufać. Lepiej pomyśleć jak odciąć się od tego wszystkiego i zbudować klub na zdrowych zasadach i robić wszystko aby nie dopuścić do takiej sytuacji.Jeśli kitajec albo inny wynalazek nie wyskoczy załatać długów nie ma co się łudzić lepiej zacząć wszystko od nowa jak najszybciej a nie wierzyć że bedzię dobrze a za pól roku znowu to samo .....

rav 13.12.2018 21:33

Czyli możliwy byłby deal, że "krakowska czwórka" przejmuje akcje SA i SA miałaby z automatu dług wobec nich w sumarycznej wysokości 40 mln?

Zwitter 13.12.2018 21:36

Cytat:

Serio jeszcze ktoś wierzył w to, że Jadczak nazmyślał? Przecież ani Wisła ani Dukat mu nie wytoczyli procesu, który zapowiedzieli.

pepe72 13.12.2018 21:36

W temacie dogrania to jeśli nie będzie kasy dla zawodników, to za dwa tygodnie nie będzie zawodników. Więc nie będzie kim grać.
Bo zakładam, że wszyscy jutro złożą WDZ (wezwania do zapłaty).

caucus 13.12.2018 21:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1521240)
strach pomyśleć co by było jakby Dukat został zgodnie z planem Prezydentem Miasta Krakowa (info Jadczak)

No z tym i całą resztą tamtego tekstu wyszło ostatecznie jak z klubem.

Miała być strona internetowa? No nie wyszło.
Miał być Bragiel? No nie wyszło.
Miał być sklepik? No nie wyszło.
Miał być Llonch? No nie wyszło.
Miało być wyjście z długów? No nie wyszło.

Modus operandi pokazany przez Jadczaka w 100%.

MaLk 13.12.2018 21:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rav (Post 1521389)
Czyli możliwy byłby deal, że "krakowska czwórka" przejmuje akcje SA i SA miałaby z automatu dług wobec nich w sumarycznej wysokości 40 mln?

Nawet jedyny możliwy. Plus te pożyczki, których ta czwórka udzieliła w międzyczasie.

Pulpet 13.12.2018 21:38

Skąd i gdzie te informacje o wyprowadzaniu pieniędzy? przeczytałem na ostatnich czterech stronach tematu o różnych wałkach typu podróż poślubna do Zanzibaru (?!), ale gdzie to zostało konkretnie podane?

Pytam bez żadnych podtekstów, żeby nie było, że bronię zarządu.

adfurle 13.12.2018 21:41

To się wszystko układa w zgrabną całość. Podstawiony Mereś wynajęty po jego klapie w Kielcach. Trochę go potrzymano w klubie u nas, a wiedząc o nim to i owo, wypuszczono informację do mediów /pamiętacie kto go pierwszy zdemaskował?/ i w blasku sławy przejęto od słupa Wisłę, a głupi lud to kupił i obdarzył zaufaniem TS a raczej tych co nim stali. Taki numer.

ciacho 13.12.2018 21:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MaLk (Post 1521394)
Nawet jedyny możliwy. Plus te pożyczki, których ta czwórka udzieliła w międzyczasie.

Przecież to jakaś abstrakcja. Za co niby TS miałby dostać tą kasę? Ile oni właściwie zapłacili za przejęcie Wisły SA od Telefoniki?

MaLk 13.12.2018 21:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ciacho (Post 1521397)
Przecież to jakaś abstrakcja. Za co niby TS miałby dostać tą kasę?

Właśnie dlatego piszę, że jedynym możliwym scenariuszem jest to, że TS z automatu, za przysłowiową złotówkę, przenosi te 40 baniek na nabywcę SA.

luke1906 13.12.2018 21:48

Cytat:

Nasz problem polega na tym, że to nie są kibice. To zorganizowana grupa przestępcza, która znalazła u nas znakomite źródło łatwych dochodów i toczy klub od wewnątrz jak rak.

Pozbycie się tego wrzodu będzie trudniejszym zadaniem niż spłata długów.
To jest najważniejsza kwestia, aby można było rozpocząć od nowa z czystą kartą.

Karherop 13.12.2018 21:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez adfurle (Post 1521396)
To się wszystko układa w zgrabną całość. Podstawiony Mereś wynajęty po jego klapie w Kielcach. Trochę go potrzymano w klubie u nas, a wiedząc o nim to i owo, wypuszczono informację do mediów /pamiętacie kto go pierwszy zdemaskował?/ i w blasku sławy przejęto od słupa Wisłę, a głupi lud to kupił i obdarzył zaufaniem TS a raczej tych co nim stali. Taki numer.

Zdemaskował go pierwszy Knura (jako oszusta ). Natomiast taki scenariusz chyba zarysował już Jadczak.

kbr 13.12.2018 21:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez heoij (Post 1521382)
Jak konkubina Miśka była zatrudniona w księgowości klubu to sobie dopowiedz resztę do jakich dziwnych firm mogła wędrować kasa...

Konkrety? Może kiedyś prawda wyjdzie na jaw, jak ktoś nie będzie się bał, że mu spalą samochód albo go pobiją.

Dlatego pytam o konkrety, bo wszyscy piszą, jakby wszystko wiedzieli, a nikt nie zna faktów.

Od początku podchodziłem z dużym dystansem i bardzo nie podobało mi się, że tyle osób w tak bezkrytyczny sposób ufa TSowi. Wiadomo, że WSH nie są święci, różnych rzeczy mógłbym się po nich spodziewać. Jestem w stanie uwierzyć, ze komuś spalili auto, kogoś zastraszali, kogoś pobili, nawet byłbym w stanie uwierzyć w wykopanie zwłok Człowieka z grobu. Ale nie wierzę, że okradali własny Klub.. Jeszcze na jakieś drobne kwoty, albo, ze po znajomości będą zlecać usługi na rzecz Klubu zaprzyjaźnionym firmom - ok. Ale kilkanaście/ kilkadziesiąt milionów? Chyba są na to za ciency w uszach.. Jak uprać taką kasę?

ciacho 13.12.2018 21:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MaLk (Post 1521399)
Właśnie dlatego piszę, że jedynym możliwym scenariuszem jest to, że TS z automatu, za przysłowiową złotówkę, przenosi te 40 baniek na nabywcę SA.

Aaa OK. Zrozumiałem z pierwszej wypowiedzi, że nowi inwestorzy mieliby mieć dług wobec TSu w wysokości 40 mln.

bridgeburner 13.12.2018 21:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zwitter (Post 1521391)
Serio jeszcze ktoś wierzył w to, że Jadczak nazmyślał? Przecież ani Wisła ani Dukat mu nie wytoczyli procesu, który zapowiedzieli.

A chociażby Regan jeszcze niedawno nawolywal do wspierania zarządu i dawaniu szansy sarapacie
Jeszcze paru inwalidów umysłowych - klakierow zarządu by się znalazlo
Ciekawe czy tym wszystkich co wymyslali teorie spiskowe o próbie wyłudzenia terenów, jebali Jadczak, Mige czy Stanowskiego i imputowali im nieczyste intencje jest chociaż glupio?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 23:21.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl