Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Motoryzacja/Samochody/Spalanie (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=5171)

Marszałek 26.11.2010 00:28

W sensie czemu tyle ktoś zapłacił? Zamierzam się też w 1000 zmieścić:)ciekawi mnie ile za robociznę wymainy tego czegoś biorą średnio mechanicy.

MatMario 26.11.2010 00:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marszałek (Post 1017359)
W sensie czemu tyle ktoś zapłacił? Zamierzam się też w 1000 zmieścić:)ciekawi mnie ile za robociznę wymainy tego czegoś biorą średnio mechanicy.

Zadzwoń spytaj http://www.anonser.pl/firma/70907___...-Gierczak.html

Zależy jaki masz silnik. Masz na łańcuchu?

Marszałek 26.11.2010 00:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MatMario (Post 1017367)
Zadzwoń spytaj http://www.anonser.pl/firma/70907___...-Gierczak.html

Zależy jaki masz silnik. Masz na łańcuchu?

Dzięki za namiar, rozezam się. A bo ja wiem czy tam jest łańcuch?Nie mam pojęcia zielonego.

MatMario 26.11.2010 03:46

A jaki masz silnik i rok tego Mondeo? Olej, benzyna?

Kocur 26.11.2010 07:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marszałek (Post 1017370)
Dzięki za namiar, rozezam się. A bo ja wiem czy tam jest łańcuch?Nie mam pojęcia zielonego.

Jak nie wiesz jak sprawdzić to wypytaj - bo jak masz łańcuch to nie ma w ogóle sensu się bawić rozrządem bo praktycznie jest bezawaryjny - można luzy na łańcuchu likwidować po 500 tys km i to kosztuje grosze a na pewno nie pod tysiąc złotych.

A jak pasek to komplet czyli właśnie pasek, rolki napinaczy, pompa wody do Mondeo nie powinno wyjść więcej niż 1000 - 1200 max.

ja_ka_ 26.11.2010 08:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gigant (Post 1017355)
Potrzebuję dobrego elektryka samochodowego w okolicy Azorów, Krowodrzy. Wiem ze jest koło dawnej Ludwisi, ale terminy z kosmosu. Najlepiej szybko bo Wam pozałatwiam bany, nawet modom udzielającym się w tym temacie.

Jeśli jeszcze nie znalazłeś w Twojej okolicy to polecam elektryka z AUTO KUBIK w Węgrzcach. Przed światłami po prawej stronie 12 285 87 75.

bouli76 26.11.2010 11:00

Wymiana paska w Mondeo powinna sie zmiescic w 1000 zlotych bez problemow - no chyba ze w Krk zdzieraja z klientow.
Ja dwa lata temu wymienialem pasek w Lagunie (jak ja jeszcze mialem) i zaplacilem 750 zlotych. (pasek ,rolki napinaczy , pompa).

Marszałek 26.11.2010 14:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MatMario (Post 1017383)
A jaki masz silnik i rok tego Mondeo? Olej, benzyna?

Benzyna.

Dziś byłem, podzwoniłem tu i tam, do 1000 to spokojnie się zmieszczę. A i nie ma łańcucha.

South 29.11.2010 18:13

Moze jest jakiś mechanik na forum,jak wymienić przedni(prawy) reflektor we fiacie bravo(stary model),odkręciłem śruby ale trzyma tam jeszcze jakiś zaczep jak go odpiąć ?

Kocur 01.12.2010 10:30

Hej "Dizlowcy" :)

Co sądzicie o kilkukrotnym podgrzewaniu świec? Jedni mówią że szybciej padają inni że to wskazane jak są takie pieprzone mrozy jak ostatnio.

Marcinnno 01.12.2010 10:48

Użytkował ktoś Alfę Romeo 146 ?

picasso 01.12.2010 17:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 1020431)

Co sądzicie o kilkukrotnym podgrzewaniu świec? Jedni mówią że szybciej padają inni że to wskazane jak są takie pieprzone mrozy jak ostatnio.

nie wiem jaki ma być cel takiego kilkukrotnego podgrzewania.ja podgrzeję i zapalam.jedyne czego unikam,to bezpośredniego rusania po zapaleniu.awsze najpierw odpalę,a póxniej dopiero odśnieżam,skrobie itp.a dopóki nie złapię właściwej temp,to w czasie jazdy nie przekraczam 2 tyś obrotów.

Kocur 01.12.2010 17:29

To żeby odczekać chwilkę po odpaleniu na takim mrozie to rutynowe działanie :)

Czytałem właśnie na różnych forach że w starych autach np. 5 sekundowe grzanie świecami nie pomoże jak jest komora silnika wychłodzona - niektórzy grzeją dwa razy zanim przekręcą kluczyk.
Z drugiej strony czytałem też, że takie działanie może w oka mgnieniu zarżnąć świece ...

MatMario 01.12.2010 18:28

Jest też szkoła odpalić i jechać bo w ruchu smarowanie silnika lepsze...

Ilu kierowców tyle teorii.

picasso 01.12.2010 19:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MatMario (Post 1020646)

chyba chodzi o to że w ruchu samochod szybciej sie "nagrzewa" i wtedy cieply olej szybcciej sie rozprowadza.tylko nim się w tym ruchu rozgrzeje,to silnik jest mocno obciążany (zwłaszcza gdy trzeba np wyjechać chocby z niewielkiego sniegu,albo np pod górkę.mnie do takiego zachowania jakie preferuje pzrekonał "mercedes".miał takie cus,ze dopóki silnik nie osiągnął bodajże 25 st C,to wcale nie reagowal na pedał gazu.bez przyczyny tego nie zrobili.

pietras1234 01.12.2010 20:13

Cytat:

nie wiem jaki ma być cel takiego kilkukrotnego podgrzewania
Cytat:

że takie działanie może w oka mgnieniu zarżnąć świece
Cytat:

bo w ruchu smarowanie silnika lepsze
Spoko, ale bez jaj panowie...

uher 06.12.2010 12:43

Witam,
gdzie w okolicach pradnika/olszy/mistrzejowic tanio wymienię opony(alu) na zimówki?

wtf 06.12.2010 13:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 1020431)

Nic tam nie pada szybciej moim zdaniem, zawsze podgrzewam świece dwa trzy razy jak temperatura spada do -20, chodzi o to żeby lepiej wygrzać komorę spalania w silniku i poprawić warunki samozapłonu o który łatwiej jest w wysokich temperaturach, zmiany żywotności świec nie zanotowałem. Poza tym nigdy na mrozie po uruchomieniu silnika nie ruszam od razu tylko czekam aż silnik złapie parę stopni (odśnieżanko, szlug, etc) i dopóki nie ma tych min 50st to delikatnie obchodzę się z pedałem gazu (staram się nie przekraczać 2000obr/min). Generalnie, jako użytkownik trzeciego diesla z rzędu mogę powiedzieć, że podstawa zimą w dieslu to:
- dobry akumulator
- sprawne świece żarowe
- czysty filtr paliwa
- przy dużych mrozach ON tylko ze Statoil (nigdy jeszcze się nie rozczarowałem) i nie jeździć na rezerwie

Dziku 09.12.2010 09:44

panowie mam krotkie pytanie i licze na krótka odpowiedź: Citroen saxo 2000r 1.0 czy Polo 97r 1.0?

nbp 09.12.2010 12:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dziku (Post 1023507)
panowie mam krotkie pytanie i licze na krótka odpowiedź: Citroen saxo 2000r 1.0 czy Polo 97r 1.0?

Polo.
Wiem, że 3 lata to kawał czasu, ale jednak żabole się psują. I to nie zależnie czy nówka z salonu czy używany. Często w citroenie występują problemy z elektroniką. Jakieś żarówki, kabelki, czincze się przepalają itd. A VW to jak nazwa wskazuje, auto dla ludu ;-). Sprawdzone, za przystępną cenę. I wszędzie znajdziesz części zamienne. I to za rozsądne pieniądze.

Marszałek 09.12.2010 12:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nbp (Post 1023537)
Polo.
Wiem, że 3 lata to kawał czasu, ale jednak żabole się psują. I to nie zależnie czy nówka z salonu czy używany. Często w citroenie występują problemy z elektroniką. Jakieś żarówki, kabelki, czincze się przepalają itd. A VW to jak nazwa wskazuje, auto dla ludu ;-). Sprawdzone, za przystępną cenę. I wszędzie znajdziesz części zamienne. I to za rozsądne pieniądze.

Mam zgoła odmienne zdanie. Ani niemieckie auta nie są tak zajebiste ani francuskie tak beznadziejne jak się o nich pisze.

Matejas_ 09.12.2010 12:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 1020621)
To żeby odczekać chwilkę po odpaleniu na takim mrozie to rutynowe działanie :)

Czytałem właśnie na różnych forach że w starych autach np. 5 sekundowe grzanie świecami nie pomoże jak jest komora silnika wychłodzona - niektórzy grzeją dwa razy zanim przekręcą kluczyk.
Z drugiej strony czytałem też, że takie działanie może w oka mgnieniu zarżnąć świece ...

To niech Ci co tak piszą dowiedzą się na jakiej zasadzie silnik diesla działa :rotfl:
Choćbyś grzał przed odpaleniem nawet 50 razy świece to nic się im nie stanie.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MatMario (Post 1020646)

Tu nie chodzi o smarowanie silnika, a o zmiennośc objętościową elementów silnika pod wpływem skoków temperatury. Choćbyś nie wiem jakie miał smarowanie, to zimą przez pierwsze 2 minuty pracy amplituda wzrasta o prawie 150 stopni i dlatego "nie daje się motorowni na zimnym". Zresztą w zimie po odpaleniu zanim odśnieżysz auto, wyskrobiesz szyby to w środku masz nagrzane i silnik napewno ma więcej niż 50 stopni.

DYRU 15.12.2010 08:12

Miał/ma ktoś do czynienia z silnikami 1.2 TSI oraz 1.4 TSI ??
Jakie wrażenia z jazdy dobre to czy raczej odpuścić? Przymierzam sie do zakupu samochodu właśnie z takim silnikiem.

Soul_reaper 15.12.2010 11:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez DYRU (Post 1025302)
Miał/ma ktoś do czynienia z silnikami 1.2 TSI oraz 1.4 TSI ??
Jakie wrażenia z jazdy dobre to czy raczej odpuścić? Przymierzam sie do zakupu samochodu właśnie z takim silnikiem.

Zrobilem jakies 3 tysiace kilometrow Leonem 1.4TSI (z wypozyczalni). W mojej opinii bardzo przyzwoite auto do miasta i na niezbyt dlugie trasy. Przy tej pojemnosci niestety podrozowanie z predkosciami powyzej 160km/h jest uciazliwe i brakuje dynamiki ;-) Spalanie jest calkiem ok, jesli sie oczywiscie jakos nie upala. Z racji tego, ze ja jezdzilem glownie po autostradzie i po gorach to nie jestem w stanie powiedziec czegos konkretnego o spalaniu w miescie. Na autostradzie przy predkosciach rzedu 140 wychodzi okolo 7l/100km (srednia mialem cos w okolicach 120km/h), przy wiekszych predkosciach zaczyna gwaltownie rosnac (przy sredniej 155km/h wyszlo cos w granicach 14l/100km). Przy mojej ciezkiej nodze raczej utrzymywalem sie w okolicach 10l/100km podczas normalnego uzytkowania (dla porownania Punto 1.2 pali mi przy podobnym stylu jazdy okolo 9l/100km). Jak sie zmusilem do testu jazdy o kropelce to zszedlem ponizej 5, wiec sie da ,ale w samochodzie sluzbowym sie to raczej mija z celem. Ogolnie bardzo polecam ten silnik, ale nalezy pamietac, ze jestem raczej fanem benzywnowych silnikow turbo.

PS. Moja mama posiada aktualnie Astre 1.4 turbo benzyne i w Krakowie spalanie ksztaltyje sie w granicach 8-9l/100km, z tym ze ona jezdzi raczej spokojnie jednak niekoniecznie oznacza to, ze ekonomicznie.

Kocur 17.12.2010 11:48

Gdybym nie podgrzał świec rano 5-krotnie to bym mógł sobie sanki z piwnicy wyjąć :D

Więc kotwica w plecy tym co mówią że to szkodliwe :)

Konfliktowy 17.12.2010 12:17

A jakbyś podgrzał świece np w Renault Scenic 2? IMHO, przy sprawnych świecach i dobrej baterii(prąd na rozruch) auto chyba powinno palić od kopa. Mi AR 147 przy -14 zapaliła za trzecim razem,świece gasły po sekundzie czy 2, a przyczyną był niski prąd rozruchowy.

węgorz2 17.12.2010 17:44

Jeżdzi ktoś lub może powiedzieć cos na temat RENAULT MEGANE GRANTOUR chciałbym takiego sobie kupić na wiosnę ,

Kocur 17.12.2010 18:25

A jakie tam są silniki?

Bo o 1.5 i 1.9 DCI można powiedzieć że wtryski wytrzymują okres gwarancji i nic poza tym :) Osobiście znam kilka przypadków takich a wcale nikt nie lał złego paliwa.

Above 17.12.2010 18:59

Fakt, że te diesle w Renówkach nie cieszą się dobrą opinią.
Dlatego najlepiej wziąść benzyniaka 1.6 16V 115KM.

krsk 17.12.2010 19:44

Jeżeli chodzi o nowsze generacje diesli Renault, to się nie zgodzę. 1.9dci (130KM) i 2.0dci mają bardzo dobre opinie. Osobiście znam dwie osoby, które mają silnik 2.0dci i przejechały prawie 300 tysięcy i nic się nie zepsuło. Oczywiście zapewne istotne jest to, ze silniki te mają inne wtryski i ogólnie jest to wspólne dziecko Renault i Nissana, a nie samych Francuzów.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 22:49.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl