Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Budowa stadionu, nowej hali i bazy treningowej (komentarze) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=94)

Bartii 24.06.2010 08:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wierny (Post 919552)
Pozwole sobie skopiować artykuł ze strony stowarzyszenia:

Przedstawiamy kolejne istotne informacje dotyczące budowy naszego stadionu.

[...]

SKWK - KUBA

Brawo, widac ze krytyka pod adresem SKWK przyniosla pozytywy i glos pozostalych nieaktywnych w SKWK rowniez zostal wysluchany

Od razu lepiej jak cos wiadomo na temat stadionu :)

i chyba najwazniejsza wiadomoscia jest umiejscowienie sektora dla gosci, teraz pozostaje czekac jescze na ta interpelacje

FevPL 24.06.2010 09:17

Jak dla mnie super - ta odpowiedź załatwia połowę problemów (o których wiemy) ze stadionem. Przydało by się powalczyć o iluminacje świetlną, co w połączeniu z osłoną wentylacji i oczyszczeniem trybun za bramkami da świetny efekt i w końcu ten stadion będzie jakoś wyglądał. Brawo SKWK!

tomasz_19 24.06.2010 10:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Yaroc (Post 919607)
Czy ktoś zorientowany w temacie mógłby mi odpowiedzieć, czy wyburzone będą dawne wejścia (kasy) które szpecą całe otoczenie? I co z terenem wokół stadionu? Czy będą jakieś parkingi?

człowieku stadion na razie jest w fazie przebudowy, na kosmetykę przyjdzie czas, jak już wszystko będzie wybudowane :) nie wyobrażam sobie np, żeby nie było więcej miejsc parkingowych, spokojnie :)

Jaroo1 24.06.2010 10:36

Ci co ciagle narzekaja na SKWK i sami chcieliby miec cos do powiedzenia oraz osoby ktore tutaj napisaly wyzej swoje sugestie dotyczace wlasnie tych szczegolikow moga sie teraz wykazac:

"
Wszelkie sugestie dotyczące stadionu prosimy nadsyłać na adres mailowy: kuba.tsw@***************.

Prosimy o wysyłanie konkretnych pomysłów . Z powodu bardzo ograniczonego czasu (każdy z nas pracuje na pełnym etacie oprócz udzielania się w SKWK) zastrzegamy sobie prawo do nie odpowiadania na zapytania dotyczące stadionu. "

EDIT:
Szkoda ze email wykropkowany :P ale znajduje sie to na stronie SKWK w tym artykule odnosnie stadionu wiec do boju narzekacze teraz macie spore pole do popisu :)

Faitmen 24.06.2010 10:37

1 Załącznik(ów)
Czy mi się wydaje, czy w miejscu, gdzie powinny byc czerwone krzesełka, są montowane niebieskie??

orzeu 24.06.2010 10:40

tomasz19 poniewaz widze po tym co napisales ze z budownictwem nie masz wiele wspolnego to prosze abys powstrzymal sie od komentarzy podobnych do powyzszego. Zagosp terenu powinno byc ujete od samego poczatku procesu inwestycyjnego, od projektu dlatego pytania o stan faktyczny jest jak najbardziej sluszne. No i fajnie ze sobie nie wyobrazasz ze parkingu nie bedzie ale niestety wyobrazenia nie maja mocy sprawczej i parkingow nie zbuduja.

A propos porownania stadionow wg modelu cena wzgledem pojemnosci widzow. To tak jakby porownac koszt budowy sheratona i schroniska mlodziezowego wzgledem ilosci miejsc noclegowych. Bardzo dobre kryterium porownawcze! :shock:

Yaroc 24.06.2010 10:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tomasz_19 (Post 919694)
człowieku stadion na razie jest w fazie przebudowy, na kosmetykę przyjdzie czas, jak już wszystko będzie wybudowane :) nie wyobrażam sobie np, żeby nie było więcej miejsc parkingowych, spokojnie :)

Wiem, że na wszystko przyjdzie czas, tylko nie wiem czemu u nas nie można wszystkiego zrobić od początku do końca. Boje się, że będzie się znowu trzeba babrać w błocie żeby wejść na stadion. A potem tak będą odkładac te prace z miesiąca na miesiąc bo będzie, że już stadion funkcjonuje to reszta może poczekać. Rok, dwa... Poza tym taki syf dookoła zepsuje całe ogólne wrażenie. Jeszcze brakuje tego aby na "D" dalej wchodziło się tylko z boku trybuny :)

zuraw9 24.06.2010 10:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zwierze (Post 919599)
Na Ajaxie nie mają czasem wysuwanej murawy? Chyba że mi się już pomieszało z zamykanym dachem a o tym jestem pewien.

Nie ma tam takiego systemu, mozna go spotkac za to np. w Arnhem, Gelsenkirchen.

Dagobert 24.06.2010 11:07

każdy projekt ma potencjalne mankamenty, jakby było tak jak we wrocku albo gd to by sie okazalo ze pietrowe trybuny w sektorze dla kibiców dopingujących przeszkadzają... i już widzę malkontentów co biadolą że po co bydować stadiona jak się nim utrudnia kibicowanie etc. jakby trybuny były bliżej murawy to by mogło oznaczać że sektorów na e i d będzie zamiast 5 będzie 4 (teraz d i e maja po niemal 100 m, jakby miały po 80 czyli z każdej strony po 7 m do murawy to by oznaczało ponad 1 tys mniej na e i d)... SKWK zadbało o parę szczegółów ważnych dla kibiców, myślę, że są otwarci na sugestie. co się da zrobić to się zrobi ale projektu się nie przeskoczy.
nie zgadzam się że różnica między stadionem Lecha a naszym jest jak między szeratonem a schroniskiem to populizm godny lepera:D:D . stary stadion mógł by być porównywany do schroniska nie ten bez jaj....

Sinoos 24.06.2010 11:27

@Faitmen
Wyraźnie widać, że tam te krzesełka tylko leżą na przejściu. Zobacz sobie na pierwszy dolny sektor gdzie masz pierwszy rząd krzesełek od góry, a gdzie leżą te krzesełka na części " czerwonej ".
PRZESTAĆ SIAĆ PANIKĘ :D

Faitmen 24.06.2010 11:43

to nie była panika, tylko raczej nadzieja... ale chyba masz racje xD

ewcia 24.06.2010 11:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bartii (Post 919617)
Brawo, widac ze krytyka pod adresem SKWK przyniosla pozytywy i glos pozostalych nieaktywnych w SKWK rowniez zostal wysluchany

Od razu lepiej jak cos wiadomo na temat stadionu :)

i chyba najwazniejsza wiadomoscia jest umiejscowienie sektora dla gosci, teraz pozostaje czekac jescze na ta interpelacje

Możemy zagwarantować, że nie nastąpiła żadna intensyfikacja działań ze strony Stowarzyszenia, a już na pewno nie nastąpiła pod wpływem forumowiczów.
Postanowiliśmy jedynie częściej publikować wyniki różnych spotkań po to aby osoby nie związane ze Stowarzyszeniem nie myślały, że w wypadku braku informacji na stronie nie działamy.

SKWK

Grzadq 24.06.2010 11:49

Cytat:

Postanowiliśmy jedynie częściej publikować wyniki różnych spotkań po to aby osoby nie związane ze Stowarzyszeniem nie myślały, że w wypadku braku informacji na stronie nie działamy.
Słusznie.

Cytat:

Wszelkie prace związane
z ciągiem pieszo – rowerowym w powyższej ulicy zostaną zakończone do dnia 30 czerwca br.

:rotfl:

Cytat:

Mecz w lipcu br. odbędzie się z widownią na trybunie wschodniej i południowej.

:rotfl::rotfl:

Chyba mają trochę nieaktualne dane :)

medyk 24.06.2010 11:54

czyli telebimu nei bedzie

Kaan 24.06.2010 11:59

"miejsca z zaburzoną widocznością - 269"

Czyli które to są miejsca? Nie widac 1/3 boiska czy siedzi się na wprost trybun za bramkami (fragmenty narozników)?

Co do telebimu to niestety długo go nie będzie, nie wydaje mi sie żeby operatorowi czy klubowi usmiechało sie od razu wydawać na to sporej kwoty.

bravelukas 24.06.2010 11:59

Telebimy bedzie musiała zakupic i zainstalowac Wisła.........super

Grzadq 24.06.2010 12:01

Przyznam się, że mój poziom wrogości i agresji do pana prezydenta majchrowskiego (celowo z małej) rośnie wraz z każdą kolejną interpelacją. Dramat.

rafal777 24.06.2010 12:08

Prezydent 23 czerwca podpisał się pod tym, że w lipcu zagramy przy dwóch trybunach. Info o tym, że nie zagramy było wcześniej. Niech chociaż czyta co podpisuje...

Marceli_szpak 24.06.2010 12:08

Cytat:

24. Czy elewacja stadionu zostanie pomalowana lub w jakikolwiek inny sposób wykończona? Czy też pozostanie lity beton, taki jak na trybunach: północnej, południowej i wschodniej?
Cytat:

O ewentualnym malowaniu elewacji trybun i narożników, jak również rodzaju użytych w tym celu materiałów, Inwestor zadecyduje pod koniec realizacji całości zadania.

Czyli jak ich będzie gonił termin - to to zleją, tzn. "zadecydują", że lity beton też jest ładny... A niektóre (również wcześniejsze) odpowiedzi sugerują, że sztywno muszą się trzymać projektu.

wonski_eNHa 24.06.2010 12:12

sposób w jaki prowadzona jest ta inwestycja jest delikatnie mówiąc żenujący! Na stadionie starozakonnych w będą mieć całe IT zrobione za pieniądze miasta, stadion oddany w stanie gotowym. Nic tylko talmud i menore wnosić razem z biurkami do gotowych pomieszczeń.

A nam każą za własną kasę telebimy instalować i inne drogie rzeczy, które powinny być w cenie stadionu wykonane.
To tak jakby oddawać blok z domofonami i innymi bajerami, bez samych domofonów i innych urządzeń. Z samymi kablami na wierzchu.

Ja tylko czekam na pierwszy mecz z otwartymi wszystkimi trybunami, 33 tysiącami Wiślaków. I przy pierwszym ryknięciu JJJ-BG chlew na kałuży złoży się jak domek z kart!!

Kaan 24.06.2010 12:17

A propo's elewacji. Jest to ciekawy przykład podejścia projektanta do budowy stadionu. Wymagane sa konsultacje np. w sprawie trybuny gosci, a lekka reka zmieniany jest wyglad dachu czy brak elewacji, czyli czegos co dawało urokowi i klimatu stadionowi.

"Chciałbym aby kazdy na stadionie czuł sie jak w teatrze" jak powiedział O. Na razie wszyscy czujemy sie jak w cyrku.

bravelukas 24.06.2010 12:33

pojemność za to nam się zwiększyła o jakieś 300 miejsc do 33 594 miejsc:)jakiś pozytyw chciałem znaleźć

_Vodka 24.06.2010 12:37

Cytat:

Montaż krzesełek na trybunie wschodniej rozpoczął się w dniu 28 maja 2010. Łączna pojemność, obiektu wynosi 33 594 miejsc brutto, w tym miejsca dla prasy - 322; TV - 120; miejsca z zaburzoną widocznością - 269, zatem pojemność stadionu netto wynosi 32 883 miejsc. (Sektor A, B pojemność - 7 493; sektor C - 5 776; sektor D - 1 919; sektor E - 8 993; sektor G - 1919; sektor H - 5 806; sektor I - 1 668)
A to przypadkiem nie na trybunie zachodniej te miejsca dla prasy i tv ?

DDP 24.06.2010 12:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wonski_eNHa (Post 919813)
sposób w jaki prowadzona jest ta inwestycja jest delikatnie mówiąc żenujący! Na stadionie starozakonnych w będą mieć całe IT zrobione za pieniądze miasta, stadion oddany w stanie gotowym. Nic tylko talmud i menore wnosić razem z biurkami do gotowych pomieszczeń.

A nam każą za własną kasę telebimy instalować i inne drogie rzeczy, które powinny być w cenie stadionu wykonane.
To tak jakby oddawać blok z domofonami i innymi bajerami, bez samych domofonów i innych urządzeń. Z samymi kablami na wierzchu.

Ja tylko czekam na pierwszy mecz z otwartymi wszystkimi trybunami, 33 tysiącami Wiślaków. I przy pierwszym ryknięciu JJJ-BG chlew na kałuży złoży się jak domek z kart!!

Mi się po prostu wydaje, że to wina braku w klubie osoby, która by się sprawą stadionu od samego początku porządnie zajęła. Gdyby takowa była jestem przekonany, że było by obecnie o połowę bubli mniej...ale tak to jest jak się "nie chodzi" wokół swojej sprawy, inni wtedy odnoszą wrażenie, że nam nie zależy, a skoro nam nie zależy to dlaczego miało by tym bardziej innym zależeć?

arth_ur 24.06.2010 12:44

"AD. 30. Panel ekspertów UEFA przeprowadzał wielokrotnie badania widoczności
z poszczególnych sektorów i nie zgłaszał zastrzeżeń. Mając na uwadze pojemność obiektu (patrz ad 18) obiekt będzie spełniał w 100% wymogi stawiane przed stadionami klasy ELITE." - To mnie najbardziej cieszy. Czyli stadion będzie spełniał kryteria. Nie może być źle !

bravelukas 24.06.2010 12:45

sektor prasy bedzie na zachodniej, wiec nie rozumiem Twoich watpliwosci _Vodka
przeciez w interpelacji nikt tego nie kwestionuje

wonski_eNHa 24.06.2010 12:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez DDP (Post 919853)
Mi się po prostu wydaje, że to wina braku w klubie osoby, która by się sprawą stadionu od samego początku porządnie zajęła. Gdyby takowa była jestem przekonany, że było by obecnie o połowę bubli mniej...ale tak to jest jak się "nie chodzi" wokół swojej sprawy, inni wtedy odnoszą wrażenie, że nam nie zależy, a skoro nam nie zależy to dlaczego miało by tym bardziej innym zależeć?

Zgadzam się z tym że brakuje kogoś z klubu kto by nadzorował budowę stadionu i był jakiegoś rodzaju łącznikiem między klubem, kibicami i miastem. Ale pomimo wszystko gdybym to ja był prezydentem miasta to zależało by mi na każdej inwestycji prowadzonej przeze mnie tak samo. Chciałbym żeby każda inwestycja była tak samo profesjonalnie realizowana. Ale Jacek to jacek. może gdyby nasz Boss zstąpił na ziemię i pstryknął Majchra w ucho to wszystko było by wykończone z największą starannością.

_Vodka 24.06.2010 12:59

A lol, źle przeczytałem sorry

Arapaho 24.06.2010 13:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez darek olszówka (Post 919773)
Odpowiedź z 24 czerwca:
[..... miejsca z zaburzoną widocznością - 269, zatem .........]
......] Panel ekspertów UEFA przeprowadzał wielokrotnie badania widoczności
z poszczególnych sektorów i nie zgłaszał zastrzeżeń
. Mając na uwadze pojemność obiektu (patrz ad 18) obiekt będzie spełniał w 100% wymogi stawiane przed stadionami klasy ELITE. [/FONT]

[FONT=Times New Roman][/FONT]

Czyli co z 269 miejsc widoczność jest ograniczona ale PANEL EKSPERTÓW twierdzi że jest wszystko wporzo...?
o telebimie już nawet nie pisze. Po prostu miasto wyszło z założenia że trzeba golić frajerów z czego się da. No to golą.

farben 24.06.2010 13:34

Kraków: stara hala Wisły będzie we wrześniu jak nowa?

http://www.gazetakrakowska.pl/krakow...nowa,id,t.html

Markus 24.06.2010 13:57

Czy urzędnicy miejscy wyjaśnili, dlaczego nadal nic się nie dzieje w sprawie dokończenia D, dlaczego nic do tej pory z tym nie zrobiono, a czas sobie ucieka i ucieka?

Czy jest już data przeniesienia kontenerów, aby można było otworzyć w lipcu E?

Dlaczego nagle znów drastycznie wyhamowało tempo prac na zachodniej?

Konkretów nie zauważyłem. Tylko kolejne metne tłumaczenia, wymiajające odpowiedzi i puste wykręty.

sqbi 24.06.2010 14:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez darek olszówka (Post 919773)
W ostatnich dniach na stadionie miejskim im H. Reymana gościł Pan Zdzisław Kręcina, Sekretarz Generalny PZPN, który po dokonaniu wizytacji obiektu, jak i po rozmowach z inwestorem zastępczym oraz wykonawcą, podtrzymał ofertę organizacji takiego wydarzenia na naszym stadionie.

To chyba już nieaktualny temat bo ...

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 90minut.pl
11 sierpnia na stadionie im. Floriana Krygiera w Szczecinie reprezentacja Polski prowadzona przez Franciszka Smudę zmierzy się z Kamerunem. Pierwotnie w tym terminie "biało-czerwoni" mieli zagrać z Włochami.

Może to i lepiej bo wstyd grać przed całą Polską i światem na placu budowy.

DDP 24.06.2010 14:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wonski_eNHa (Post 919861)
Zgadzam się z tym że brakuje kogoś z klubu kto by nadzorował budowę stadionu i był jakiegoś rodzaju łącznikiem między klubem, kibicami i miastem. Ale pomimo wszystko gdybym to ja był prezydentem miasta to zależało by mi na każdej inwestycji prowadzonej przeze mnie tak samo. Chciałbym żeby każda inwestycja była tak samo profesjonalnie realizowana. Ale Jacek to jacek. może gdyby nasz Boss zstąpił na ziemię i pstryknął Majchra w ucho to wszystko było by wykończone z największą starannością.

Widzisz, gdybyś Ty był prezydentem miasta zależało by Tobie na każdej inwestycji realizowanej przez Ciebie tak samo...gdybym ja był prezydentem miasta myślał bym identycznie i każdy kto piastuje polityczną funkcję w demokratycznym państwie oraz ma choć trochę oleju w głowie powinien myśleć w ten sam sposób co my. Faworyzowanie jednego klubu piłkarskiego względem drugiego w tak wielkim mieście jak Kraków jest strzałem w stopę...to logiczne i chyba zdaje on sobie sprawę (chociaż poddaję to pod wątpliwość), że ludzie rozliczą jego "śliskie" zachowanie przy urnach. Cham będzie chamem na wieki wieków amen.

Z drugiej strony. Pewnie gdybyś był właścicielem klubu piłkarskiego powołał byś ludzi kompetentnych do zarządzania nim. Już nawet nie chodzi o ludzi, ale o jedną osobę (prezesa), który by trzymał nad wszystkim pieczę i to on był rozliczany z efektów zarządzania....uwierz mi, zrobił bym tak samo. Natomiast na miejscu prezesa w kwestiach nowo budowanego stadionu powołał bym jeżeli nie na osobnym stanowisku to oddelegował bym jedną z osób z działu marketingu (no ale taki musi być) do nadzorowania postępów budowy (kontakty z UM, wykonawcą itp.), raportującą mi tak często jak to możliwe, aby w porę gasić punkty zapalne.

Wisła i jej stadion ma tego pecha obecnie, że z jednej strony jest ogarnięty, ale nieprzychylny klubowi prezydent miasta, z drugiej przychylny, ale nie ogarnięty właściciel...widocznie nie można mieć wszystkiego na raz.

Sorry za OT, ale chciałem tylko zwrócić uwagę na współodpowiedzialność za "forumowe lamentowanie" nad stanem nowo budowanego stadionu, gdyż obecnie zarówno pokutuje wieloletni burdel organizacyjny w klubie jaki i nieprzychylna postawa władz miasta (nawet burdel w klubie bardziej).

bravelukas 24.06.2010 14:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Markus (Post 919918)
Czy urzędnicy miejscy wyjaśnili, dlaczego nadal nic się nie dzieje w sprawie dokończenia D, dlaczego nic do tej pory z tym nie zrobiono, a czas sobie ucieka i ucieka?

Czy jest już data przeniesienia kontenerów, aby można było otworzyć w lipcu E?

Dlaczego nagle znów drastycznie wyhamowało tempo prac na zachodniej?

Konkretów nie zauważyłem. Tylko kolejne metne tłumaczenia, wymiajające odpowiedzi i puste wykręty.

Czytałbyś uważniej to forum to byś wiedział..........

Nie ma żadnej daty przeniesienia kontenerów, to zależy tylko od dogadania się Wisły z miastem.
Prace na zachodniej nie wyhamowały, co Ty człowieku siejesz panikę...poobserwuj sobie kamerki przez cały dzień dokładnie jak sie nudzisz i wtedy zobaczysz, dzis np zamontowali kolejne 2 kratownice.
Północna ma być do końca sierpnia wykonana, tak mówiła Niedziałkowska.

Konkretów w interpelacji było sporo, trzeba było uważnie czytać!

Grzadq 24.06.2010 14:29

Cytat:

Konkretów w interpelacji było sporo, trzeba było uważnie czytać!
No jeżeli uważasz za "konkret" odpowiedź, że ulica Reymana zostanie ukończona do 30 czerwca no to rzeczywiście, takich konkretów było sporo :lol:

*W sumie informacja że zagramy w lipcu przy 2 trybunach to też konkret :lol:

Bartii 24.06.2010 14:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ewcia (Post 919782)
Możemy zagwarantować, że nie nastąpiła żadna intensyfikacja działań ze strony Stowarzyszenia, a już na pewno nie nastąpiła pod wpływem forumowiczów.

SKWK

mimo wszystko, postep w postaci dawania informacji na tym forum oceniam na plus... to tez jakies dzialanie :)

od ewcia: info dajemy na stronę SKWK, tutaj są przez forumowiczów przeklejane ;)

Wracajac do interpelacji, troche konkretow i jak zwykle pare ogolników. Najlepszy konkret to chyba odp na temat telebimu, wrescie dali odpowiedz na ten temat.

Wkurza mnie tylko, ze staraja jak najmniej informacji przekazac, przekazuja tylko te ktore juz musza.

bravelukas 24.06.2010 14:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Grzadq (Post 919944)
No jeżeli uważasz za "konkret" odpowiedź, że ulica Reymana zostanie ukończona do 30 czerwca no to rzeczywiście, takich konkretów było sporo :lol:

*W sumie informacja że zagramy w lipcu przy 2 trybunach to też konkret :lol:

Oczywiście, że uważam za konkret info o wykonaniu Reymana do 30czerwca. Mamy konkretną datę.

Wiem, że ty bys pewnie chciał w ramach konkretu dostać harmonogram prac kazdego dnia zwiazany z przebudowa Reymana, to bylby dla ciebie konkret..........

Grzadq 24.06.2010 15:06

Dla mnie to nie konkret. Ja też Ci mogę podać datę na tej zasadzie, wiesz? O, krzesełka na trybunie wschodniej zamontujemy do 15 sierpnia. Tu chodzi o to, żeby dać konkretne info, sprawdzone, prawdziwe. Nie oczekuje harmonogramu robót, nie mniej jednak jak patrze na zdjęciach na postęp prac to wydaje mi się, że ów 30 czerwca nie jest terminem realnym.

A czy konkretem dla Ciebie jest podanie przez prezydenta miasta tego, że będzie grać w lipcu przy 2 trybunach, skoro już wiadomo że tak nie będzie ? To są dla Ciebie konkrety? Zadowala Cie to? Mnie nie bardzo. Pokazuje tylko dalszą niekompetencję i ignorancję władz miasta sprawy budowy naszego stadionu, oraz stawia reszte wypowiedzi, również w tej interpelacji, nie wartą grosza zaufania.

sorin320 24.06.2010 15:29

http://www.wisla.krakow.pl/_pliki_/z...3761295924.jpg
na tej focie wydaje mi sie że krzesełka niebieskie są na miejscu czerwonych, i nie są one tam tylko odłożone tylko poprostu zamontowane...

Donki 24.06.2010 15:45

Ukladają 9 z krzesełek ;)

No faktycznie 9 na swoim miejscu , cos mi sie pomieszało ;D

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 19:06.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl