![]() |
Ten Carlinhos wiślacki był mistrzem świata do lat 17 z Brazylią (w składzie m.in. z Adriano):
http://www.fifa.com/worldfootball/st...678/index.html http://www.fifa.com/tournaments/arch...lts/index.html |
No na rynku jest ciekawie w tym roku. Wiem ze tak naprawde jeszcze ani jednego kontraktu nie podpisalismy no ale juz sa 2 kontrakty na 90% pewne, wystarczy tylko ze ten Brazylijczyk i Bozok przeszli testy medyczne do konca i juz nikt nam ich nie odbije :)
Ja mysle ze wreszcie działacze zauwazyli ze ten awans do LM jest realny, ze zainwestowane srodki moga sie zwrocic, ba przeciez nawet nie musimy do LM awansowac, juz 4 runda kw. i odpadniecie z niej daje nam udział w fazie gr. LE i na pewno spory zastrzyk finansowy, mysle ze dizałacze maja to na wzgledzie i dlatego wzmacniaja klub. Jak wspomniałem 2 transfery juz chyba beda, do tego to zainteresowanie Glikiem i Kasprzikiem tez nie jest wyssane z palca dlatego uwazam ze ktoregos z nich Wisle uda sie pozyskac, w koncu My im Kowalskiego to oni chyba nam tez dłuzni nie pozostana :) Fajnie sie zaczyna dziac. Jeszcze tylko jakiegos napadziora i by było jak dla mnie miod malina (napadzior + Bozok, Carlinhos, bramkarz - mysle ze sie uda Kasprizka sciagnac, i sr. obr- mysle ze to bedzie Glik) i tylko Panie Boze spraw tak zeby sie Wisła nie oslabila a bedzie cudownie PS. Co do Maleckiego to ten chłopak jest wielki. Jakby w Wisle gralo 11 takich to bysmy juz dawno byli w LM. Tyle co On zostawia serca na boisku za Nasz klub to chwala Mu za to |
No to jeśli te 2 transfery dojdą do skutku to jest jakiś postęp, pytanie tylko co dalej, bo mowa była o bramkarzu ... a pozyskanie napastnika, który mógłby odciążyć Pawła też powinno być jednym z celów. No i oczywiście stoper :)
|
Cytat:
|
ja tam mysle ze ma chłopak pojecie o grze. Skoro gral na MEŚ do lat 17 to znaczy ze od młodego przejawiał talent, skoro pozniej ten talent nie zgasl (chciaz penwie sie nie rozwinał optymalnie bo zrobiłby wieksza kariere zapewne jakby wszytko poszło zgodnie z planem) ale jakis tam poziom soba re[prezentuje, bo maja te 30 meczow w lidze brazylijskiej to moim zdaniem nie lada wyczyn, ciekaw jestem ktory polski pilkarz by tam tyle meczow rozegrał. Nie potrafie brazylijskiej ligi wcisnac gdzies miedzy te nasze europejskie i ja umiejscowic ale mysle ze liga o wiele lepsza od polskiej, gdzies w granicach tych lig zachodnich europejskich, nie wiem moze cos na poziomie francuskiej? No to sobie pomyslmy kto z Polakow by dal rade we Francji zagrac 30 meczow? Jedynie coniektorzy z podstawowego skladu raczej. Jak dla mnie to to bedzie spore wzmocnienie dla Wisły
Bzok mysle ze sie nie okaze gorszy od Cwielonga (oby) wiec wychodizloby na to ze za dwa darmowe transfery mielibysmy podudowana druzyne. Moze w takim razie jak sie tutaj nie wykosztowalismy to na napastnika by cos kasy sie znalazło :)) - apetyt rosnie w miare jedzenia :D |
Cytat:
* nie gra w kadrze > źle * gra w kadrze > źle, kiedyś grał lepiej/dłużej później wszystko sprowadzi się i jedno możliwe wytłumaczenie: *łysy do pracy! i tak w kółko :) |
Cytat:
|
Cytat:
Więc wychodzi na to, że ten grajek będzie za darmo, tak jak prawnik wspominał hmm wcześniej miał info że w pn mogą być jakieś konkrety i były On widzi przyszłość? :P |
prawnik mowil o slowaku, ktos inny wspomnial ze to bedzie brazylijczyk, zanim news pojawil sie na TWSD
|
Zatkało mnie...
Ludzie... to było 10 lat temu, słownie DZIESIĘĆ!!! To była reprezentacja U-17!!! Przez reprezentacje U-17 potrafią przewinąć się piłkarze, którzy w dorosłym futbolu nie wspinają się na poziom naszej drugiej czy trzeciej ligi. Nawet ważni piłkarze kadr olimpijskich potrafią nie radzić sobie w dorosłej piłce, młode "talenty" ze szkółek Realu, czy Barcy pałętają się po drugiej i trzeciej lidze hiszpańskiej. A Wy za argument na temat jakości piłkarza bierzecie jego występy sprzed 10 lat w nic nie znaczącej kategorii wiekowej. Nie mówię, że Carlinhos jest cienki z tego tytułu, mówię, że ta informacja jest równie wartościowa, co drugie imię jego dziadka. |
Ogladajac filmik na youtube ze strony glownej, mozna jasno stwierdzic, ze jest to pilkarz bardzo dobrze wyszkolony(co nie dziwi, chociaz na naszych boiskach biegali tez tacy "artysci", jak Brasilia czy Edno), grajacy do przodu i posiadajacy dobre uderzenie. Mysle, ze warto zaryzykowac, zwlaszcza jesli jest to pilkarz z karta w reku.
|
Ten Carlinhos wyglada jak taka nieco ulepszona wersja Nikoli. Dynamiczny jest przede wszystkim i wyglada na gościa, który po odbiorze piłki długo sie nie zastanawia, gdzie ją zagrać, widać że szybko myśli na boisku. No i całkiem nieźle wykonuje stałe fragmenty gry, a póki nie wyzdrowieje Garguła potrzebujemy kogoś kto potrafi wrzucić piłke z rogu czy wolnego, wkońcu Zieniu odchodzi, a Jirsak rzadko ma szanse.
|
Oglądałem w poprzednim sezonie sporo meczów Fluminense ze względu na Romeu, i Carlinhosa zapamiętałem jako jednego ze słabszych piłkarzy Flu. Wiem, że w paru meczach na prawej obronie Fluminense grał nominalny defensywny środkowy pomocnik Wellington Monteiro. Chyba właśnie ze względu na słabą postawę Carlinhosa.
Tak z ciekawości chciałem sobie zobaczyć jaką średnią ocen dostał Carlinhos za swoje występy w poprzednim sezonie Serie A od magazynu Placar. I niestety muszę napisać coś o czym pewnie wielu z was nigdy nie chciałaby przeczytać. Otórz Carlinhos dostał się do pierwszej jedenastki zawodników tzw. "Bola de lata", czyli zawodników z danej pozycji z najgorszymi ocenami w przekroju całego sezonu. Cytat:
|
liga lidze nie równa... dlatego myślę że u nas się jakoś wkomponuje w zespół i będzie dobrze
|
K4millo, skoro oglądasz ligę brazylijską to wiesz zapewne, że boczny obrońca to pojęcie umowne. Facet mógł de facto pełnić rolę quasi-skrzydłowego, grającego bardzo ofensywnie. Stąd Monteiro, który łatał po nim dziury w obronie.
Ocena z Placar musi martwić, ale trzeba pamiętać że chłopak przewijał się przez dobre kluby brazylijskie (nawet Avai czy Nautico to nie są kluby anonimowe) - więc jednak coś sobą reprezentuje. W słabym, ale pierwszoligowym Fluminense był podstawowym zawodnikiem. Marcelo był podstawowym zawodnikiem Santosu, który wtedy też nie był potęgą. A jak gra w Polsce? Gdyby Carlinhos był oceniany lepiej, raczej nie szukałby pracy u nas tylko w lepszym klubie zachodnim. Moim zdaniem w grę wchodzi scenariusz jak z Beto - umowa na pół roku z możliwością przedłużenia. I to tylko w wypadku, gdy zda testy i spodoba się Skorży. |
Żeby nie było jak z Beto, na filmiku się fajnie prezentuje, a w Realu to już kicha. Obrońca ma o tyle dobrze, że nie jest rozliczany za bramki, tylko za postawę w defensywie.
|
|
ja pamiętam, że Kamil Kosowski był oceniany w Niemczech gdy grał w Kaiserslautern, jako najgorszy skrzydłowy ligi... a dziś wiekszość na forum wzięłaby go z pocałowaniem ręki do skladu
|
powiedzcie mi czemu wszyscy mówią że Beto odejdzie? przecież ma kontrakt ważny jeszcze 3 lata bo podpisał 3,5 letni
http://wisla.krakow.pl/pl/aktualnosc...eto_podpisany/ |
Z tego co wiem ten kontrakt miał polegać na 0,5 + 3.
|
Z tego co znalazłem na oficjalnej stronie jego klubu jest on wśród ich zawodników wypożyczonych, więc pewnie znowu będzie sprawa o jego kartę w brazylijskiej federacji, jeśli jest on rzeczywiście u nas na testach.
http://www.villario.com.br/elenco_emprestados.asp |
na tej ich stronie inna data urodzenia jest. ciekawe która prawdziwa
|
Ja bym jeszcze zostawil Beto na pol roku,chyba ze Maciej Skorza nie widzi w nim zadnej szansy..
Przyszedl w trakcie przygotowan z nadwaga,pamietajac ile aklimatyzowal sie Zuraw,mozna miec nadzieje ze brazylijczyk ma nie co trudniej zaadoptowac sie w Polsce!Jeszcze pol roku bym mu dal na wykazanie sie. Widac,ze bedzie to pierwszy od dawna sezon poprzedzony wzmocnieniami, tylko żeby okazały sie to wzmocnienia.Bozok raczej bedzie dobry,Carlinhos niewiadoma,Kasprzik(grypsowal wiec charakter pewnie ma :) ) Brakuje tylko stopera i napastnika,ale pewnie sie znajda! |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
moim zdaniem ten zawodnik moze pokazac na co go stac w polskiej lidze bo przeciez tu zatrzymywac ma jedynie przecietnych ofensorow pierwszej ligi a nie oklamujmy sie niewiadomo jak dobzi to oni nie są. . .
wisla ma grac o lige mistrzow wiec jego atutem moze byc wiek . . . mam tu na mysli doswiadczenie bo gral on przeciez w Copa Libertadores. . . jak dla mnie to fakt ze moze podpisac kontrakt z wisla jest pozytywem. . . nie oceniajmy pilkarza ktorego dobrze nie znamy:] |
Szczerze na prawą obronę wolałbym Krajcika, przynajmniej pewność że od razu wskoczyłby do pierwszego składu i szybko sie zaaklimatyzował. Ten Carlinhos to troche Beto-waty strasznie dużo razy klub zmieniał a to nie wpływa na formę i jakaś przyczyna tego musi być. To że był najsłabszy w lidze na tej pozycji tez trochę martwi mam nadzieje że go sprawdzą też na boisku, a nie tylko testy medyczne, żebyśmy sie głupio nie nadziali i po pół roku szukali możliwości rozwiązania kontraktu.
|
mam nadzieje ze do pierwszego obozu kadra będzie juz wzmocniona
przyszly tydzien okaze sie wazny Wilczek mowil ze w przyszlym tygodniu ma dojsc do spotkania z Soboloewskim i Małeckim i mam nadzieje ze kogos kupia do obozu coś mi sie wydaje ze Paweł Brożek nie odejdzie z klubu... ostatnio czytalem zas jakies info o zaintersowaniu nim...i ze jest bardzo wybredny...ze do seria a nie chce nie dziwie sie mu...nie chce skonczyc jak wiele jego poprzednikow...dac mu kontrakt bardzo dobry i zostanie w klubie...dac mu kontrakt na poziomie 250k euro i jakas klauzule w wysokosci 4mln euro i sie zgodzi ;) |
Cytat:
http://futbolin.blox.pl/2008/08/Marc...o-to-taki.html Oczywiście Marcelo to talent, piłkarz nadal bardzo rozwojowy, podczas gdy Carlinhos powinien być już zawodnikiem ukształtowanym. Z drugiej strony Brazylijczyk i tak dopiero będzie musiał się nauczyć europejskiej piłki i kto wie, może akurat się sprawdzi. Trzeba też pamiętać, że transfery dokonuje się nie tylko na podstawie obecnej formy zawodnika, ale również na podstawie jego potencjału piłkarskiego. |
Carlinhos - po filmiku wiemy, że : szybki, żywiołowy, ma strzał i dośrodkowanie w pełnym biegu, nie wiemy, jak z jego umiejetnościami czysto obronnymi - odbiór "na raz" wynkający z wyczucia piłki to on ma (podobnie zresztą, jak Nikola) ale co z grą w linii, kryciem i całą tą taktyczną gierką? Jakoś mi się wydaje, że to nie jest rozwiązanie na dziś - gość się chyba nie nauczy przez jeden obóz... Ale w końcu kupowany jako zmiennik - kto wie zresztą, może Mr Skorża zrobi z niego skrzydłowego na przykład? :) Kontrakt 1+2 jak najbardziej.
I tak zresztą wszystko rozstrzygnie się w jego głowie - bazę ma - jak chęci dopisza może być fajnie - w temacie rozwoju piłkarskiego obiecujących graczy Mr Skorża jest debeściak. Gdy pomyślę, jak Brożki,Mały, Boguski, Marcelo, Diaz (i niedługo Ćwielong!) się rozwinęli przez ostatnie dwa lata, to wierzę, że Skorża był najlepszym transferem Wisły (i pewnie całej ligi) ostatnich lat!!! |
Brozio jeszcze pół roku.. I dobrze niech Paweł się ceni, jeśli ma odchodzić to tylko na zachód do silnej ligi grającej regularnie w pucharach. Coś mi się wydaje że jeśli awansujemy do LM to przestanie mu się śpieszyć. Ciekawe ile z spekulacji transferowych sprawdzi się. Wreszcie skrzydłowy z dobrym dryblingiem i ofensywny obrońca (bo taki ich postrzegam). Kasprzik na bramkę, jeśli trenerzy uznają że jest to równorzędny Mariuszowi zawodnik. Teraz jeszcze tylko sprawa przdłużenia kontraktów co mam nadzieje po urlopach się rozwiąże pozytywnie. I dalej szukamy wzmocnień uzupełnienia luk już mamy:)
|
Cytat:
Brożek coś mówił, że w połowie sezonu to on nie chce odchodzić, bo skończy jak Matusiak w Palermo. |
to jeszcze lepiej zostanie cały rok, jeśli będzie go satysfakcjonowała gra w polskiej ekstraklasie
|
Tu pół roku tam pół roku i oby wyszło na to, że spędzi u nas całą karierę.
Najważniejsze, że nareszcie nowi zawodnicy są sprowadzani na czas! |
Cytat:
|
Cytat:
;) http://ekstraklasa.wp.pl/kat,97436,t...wiadomosc.html Tu z kolei piszą, że nawet Kasprzik nie jest na sprzedaż. Widocznie Gliwiczanie zwietrzyli dobry interes i chcą jak najwyżej wywindować cenę za swojego bramkarza. |
Cytat:
|
Już nie wiem komu wierzyć...
Cytat:
Ja tam wolę poczekać do przyszłego tygodnia, aż się wszystko wyjaśni. Jutro będzie ciekawy dzień - miejmy nadzieję, że dojdzie dwóch ciekawych zawodników. |
http://wislakrakow.com/www/showartic...rticleid=21180
30 najlepszych transferów Wisły za rządów Cupiała. Pewnie już większość użytkowników czytała ale chciałbym zwrócić uwagę na to, że w tym zestawieniu nie ma ani jednego (!) bramkarza. Nie chodzi mi o to, że kogoś tam brakuje, bo ranking jest sprawiedliwy. Po prostu nie mamy szczęścia do obsady tej pozycji. Może w tym okienku transferowym się to zmieni? |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 19:46. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl