![]() |
Rozmowa nr 1:
Bogusław:"Sluchaj franz chcą mi znowu zabrać punkty za finanse choćby kosztem Ciebie,zrobie z Ciebie dyrektora i pospiszesz pismo ze miedzy nami jest wszystko ok?" Franz:"I nawet zrobie Ci to Bogus za pol ceny " rozmowa nr 2 Bogusław:"Słyuchaj Franz po 3 meczach wy.......imy Tadka,On to zrozumie a wtedy wiesz co...? Franz:"Wiem Bogus wchodzę na lawke " |
Cytat:
Byłoby możliwe, gdyby nie fakt, że Teddy dostał na wejściu kontrakt na 18 miesięcy. Kurva, nie mogli mu dać do końca sezonu? Niczego się w Wiśle przez te wszystkie lata nie nauczyli. |
AS 100 % racji milo poczytać coś mądrego ale kolega dj_ibutti też ma sporo racji w tym co pisze tna koszty i widać to gołym okiem. Ją mam jeszcze nadzieję że Cupial splaci chociaż piłkarzy i tu upatruje szansy że powoli coś ruszy do przodu
|
Cytat:
@As Masz rację z frekwencją, ale to jest zamknięte koło. Spora część ludzi, która oglądała ostatnie 3 mecze na Reymonta, mogła się srodze rozczarować jakością drużyny, a tym samym zaczęła szukać alternatywy - cokolwiek innego. Na mecz z Pogonią poszedłem sam, bo znajomi popukali się w czoło... |
Cytat:
|
Cytat:
Teraz zadaj sobie pytanie, czy klub w tej sytuacji finansowej powinien ryzykować np. Zwiększeniem nakładów na marketing, czy np kupno Ljubji (ktory miał Legii gwarantować większa frekwencje), czy np zatrudniając Ancellottiego. W tym równaniu masz za dużo zmiennych, zeby można było oprzeć na nich wyjście z kryzysu. Te same zmienne doprowadziły DE facto do tej sytuacji. Jakis mózg wpisał do budżetu awans do PE i względem tego zaciągał zobowiązania ponad stan kasy. I teraz dochodzimy do kluczowej kwestii - nie wydaje sie kasy, której sie nie ma. Pojawiają sie w mediach głosy o nowym rozdaniu. Dla mnie to wyglada na dokładnie to co zrobiła córka Cupiała w TF. I tak mamy Impel na koszulkach, kosztem długu. Mamy Dunina za prezesa i budżetowego trenera, ktory moze acz nie musi wypalić. Mamy tez plotki o Smudzie-dyrektorze - mam nadzieje kosztem jego zaległej wypłaty. A transfery? Malecki i Chrapek? IMHO wreszcie ktos poszedł po rozum do głowy. I tego kogoś upatrywałbym w osobie nowego prezesa, ktory w TS udowodnił ze unie pracować w trudnych finansowo warunkach. Ja bym jeszcze po Euro sprzedał Mąkę, Guzmica i Dzikiego. Zredukował dług do zera lub minimum i kupić dwóch trzech gości z 1 ligi. A potem zaczac budować. Oczywiście jest to wszystko okupione ryzykiem spadku, ale czy faktycznie tak jest? Po pierwsze to mamy za sobą najtrudniejsze mecze rundy. Po drugie - czy Wisła grała ostatnio na miarę swoich możliwości ? Nie bardzo. Czy faktycznie dysponujemy gorszym "osobostanem" niż zespoły które sa nad nami w tabeli? Gdyby nie kontuzje to pewnie nie. Tutaj tez nie chciałbym snuć jakis teorii spiskowych, ale moim zdaniem paru piłkarzom po zwolnieniu Moskala odechciało sie grac na blokadach i stad ten "wysyp kontuzji". |
Cytat:
Wyraznie napisalem, ze nie rozmawialibysmy o kryzysie finanasowym (ktorego bylo nie bylo obecne wyniki sa wypadkowa). nic nie mowilem o tym, ze ilosc kibicow ma przelozenie na wynik pojedynczego meczu czy nawet sezonu. Kryzysy takie jak w BVB, River Plate czy Atletico Madryt beda sie zdarzaly ale to jest jakby wypadek, anomalia. ja natomiast mowie o permanantnym braku kasy i sponsorow oraz o roli kibicow w rozwiazaniu tej sytuacji. Z jakiegos powodu wszyscy(w sensie ze sporo ludzi) polozyli na Wisle lage. Kazdy wypatruje co zrobi Cupial a nikt nie probuje temu facetowi nawet w minimalnym stopniu pomoc. Kazdy chce przyjsc na gotowe. |
Cytat:
To co chcialem przekazac to poprstu fakt iz ludziom wogole nie zalezy na Wisle, Ty spogladasz w strone klubu i tylko tam upatrujesz remedium. Ja uwazam, ze to kibice maja w obecnej sytuacji lekarstwo na chorobe Wisly tylko nikomu nie chce sie go zaaplikowac. I niech nikt mi nie mowi, ze frekwencja na pozimie zblizonym do 100% jest niemozliwa ze wzgledu na pogode. Argument finansowy tez do mnie nie przemawia bo Wisla ma o wiele wiecej niz 33 tysiace kibicow ktorych stac na bilety. Trzeba poprostu ruszyc dupy i wziac odpowiedzialnosc za klub i nic mnie nie obchodza dzialania marketingowe klubu bo jak dla mnie to Wisla moze nawet strone internetowa skasowac. To kiedy jest na mecz sprawdze sobie na flashscorze. Tak w glebi serca, czy naprawde uwazasz, ze usprawiedliwiona jest czyjas nieobecnosc na meczu bo klub nie przygotowal filmiku na Youtuba? Albo dlatego, ze nie gra u nas podstarzaly sredniak z ligi francuskiej? ....a w jakiej rzeczywistosci my zyjemy, ze takie argumenty wogole maja racje istnienia :-( |
Cytat:
I co z tym zrobisz, skoro tak jest? |
Cytat:
P.S. Nie przeszkadza to jednak tym leniwym, narzekac, na zarzad, prezesa, trenera, pilkarzy itd. |
Idealnym przykładem na wyjście z kryzysu finansowego i to nie małego m.in. dzięki wiernym kibicom jest Borussia Dortmund, FC Koln, albo Feyenoord. Niestety tam mentalność jest inna, sprzedaje się więcej karnetów (często one stanowią 60%-70% całej pojemności stadionu, na mecze przychodzą nierzadko całe rodziny. U nas jest inne podejście...., niestety :(
|
Cytat:
|
Jeśli już przy piknikach jesteśmy: szczerze mówiąc, o wiele bardziej podoba mi się zapełniony stadion, niż w większości puste trybuny, na których siedzą tylko kumaci.
Podejrzewam, że to też aspekt psychologiczny, który może wpływać na przyjeżdżające na Reymonta zespoły, kiedy zawodnicy wychodzą z szatni i od razu widzą, że na Wiśle jest tak tłumnie. |
Cytat:
Jak chcemy mieć średnią chociaż 18 tys. to albo musimy grać mocno i na serio (tzn. nie dawać d.py wiosną - teraz to nieaktualne, ale sezon czy zwłaszcza dwa temu tak było) w top 3 i bilety za max 30 złotych albo sportowo tak jak teraz i bilety za dychę. W przeciwnym razie pozostaje się obrażać na rzeczywistość i niedobrych "kibiców sukcesu", którzy nie chcą płacić niemałych pieniędzy i tracić paru godzin na byle co. |
Dziwne ze Wam się wydaje ze najtrudniejsze mecze mamy za sobą. Bo ja mam wrażenie zupełnie odwrotne. Nie umiemy grać z teoretycznie słabszymi. Nie mamy doświadczenia w walce o utrzymanie. Ci niby słabsi rzucą się na nas z pianą na pyskach i znów po meczach będziemy słyszeć nieśmiertelne "źle weszliśmy w mecz"
|
Cytat:
Borusia, Kolonia i Feye? |
Cytat:
Kolonia - Schalke, Borrusia Feyenord - Ajax, PSV a co? |
Schalke 04 Dortmund?
Ajax Rotterdam? Psv Rotterdam? Z tego co się orientuję to te kluby są w innych miastach... |
Cytat:
|
Tak jak wyżej napisał As. Dużo mogliśmy zrobić my sami, a raczej ci, którzy dupy na stadion nie raczyli ruszyć.
Proste wyliczenia pokazują skalę problemu. Zagraliśmy 10 spotkań jesienią. Wg 90minut.pl obejrzało je około 127 000 widzów. Doliczmy około 1300 osób na każdy mecz (zazwyczaj taka jest różnica między ilością sprzedanych biletów, a ilością widzów) co da nam 140 000 ludzi. Przy idealnym układzie 30 tys co mecz x 10 spotkań dałoby nam 300 000. Czyli brakło nam do kompletu 160 000 sprzedanych biletów. Niech będzie, że po 30 zeta sztuka, mamy 4,8 mln przychodu więcej. Jest różnica no nie? Ale to niestety teoria. Rzeczywistość widzieliśmy w ostatni piątek. |
Cytat:
Kolonia - Fortuna Koeln (Leverkusen jest blisko) Feyenoord - Sparta Borussia - nie wiem- niedaleko Gelsenkirchen-Schalke i Bochum. Nie chce mi się szukać kto jeszcze jest w D. Wiadomo o co chodzi. |
http://sport.se.pl/pilka-nozna/ekstr...py_755113.html
Cytat:
|
Cytat:
To je vyborne!:) Tekst z jak z 1998. Czekam na podobną pakę:) Jakby JW. P.Cupiał i trener Pawłowski nie pamiętali to: Sarnat-M&B.Zając, Węgrzyn,?-Pater,Kałużny,Czerwiec (Bukalski), Kali-Niciński, Dubicki |
Cytat:
D:Będzie pan chciał sprowadzić do Krakowa kogoś ze Śląska? Flavio Paixao, Tomasz Hołota czy Piotr Celeban pewnie chętnie by znów z panem popracowali? TP:[...] Zresztą wymienieni piłkarze mają ważne kontrakty, więc jeśli chodzi o nich, to nie ma tematu. Chyba jednak nie do końca jak w 1998, skoro dalej będziemy szukać ludzi z kartą w ręce :P |
Niby tyle było w mediach o tych dopalaczach, że likwidują punkty sprzedaży, zatrzymują dilerów, a tu okazuje się, że rynek tych używek ma się bardzo dobrze. Co więcej, nadal zdarzają się przypadki przedawkowań, jak ten cytowany.
|
Cytat:
|
Nie wiem, czy pamiętacie, ale dzisiaj są 18 "urodziny" Wisły pod wodzą Tele-Foniki. Dlatego z tej okazji chciałbym życzyć nam wszystkim żeby te zapowiadanie wzmocnienia stały się faktem, by Biała Gwiazda odzyskała swój dawny blask, a Cupiał swój zapał do budowania piłkarskiej potęgi, żebyśmy jeszcze nie raz mogli świętować na Rynku zdobycie Mistrzostwa Polski! :)
Teraz jest dobry czas, by przypomnieć sobie te wszystkie sukcesy osiągnięte przez te 18 lat. 8 tytułów mistrzowskich to nie byle co. Dlatego miejcie trochę zaufania do Bossa, zamiast z góry krytykować jego działania (zatrudnienie Pawłowskiego). |
Cytat:
co więcej z każdym rokiem coraz bardziej Cupiał zapracował na ... całkowity brak zaufania wobec swoich poczynań i pomysłów taka prawda |
Tyle czasu zastanawiali się żeby koniec końców wybrać Pawłowskiego. Mniemam, że tylko on zdecydował się objąć drużynę bez realnych wzmocnień bo już teraz wczytując się w słowa nowego trenera zauważam, że ruchy kadrowe jeżeli w ogóle będą dotyczyły zawodników z kartą na ręku.
Panu Cupiałowi życzę tyle rozumu ile ma podobno "kasy", niestety słucha nie tych co trzeba doradców. Po sezonie wyjścia są dwa będzie albo spadek albo upadłość vide 4 liga. To co bowiem funduje nam właściciel to nic innego jak powrót do stawiania celów i wymagań bez pokrycia w materiale ludzkim - piłkarskim drużyny. Nie wierzę w żadną zapowiedzieć nowych, lepszych zmian za sterami Cupiała. Co więcej nikt poważny nie wejdzie w układ z Cupiałem w kontekście sponsoringu klubu wiedząc z kim ma do czynienia. Ogólnie jesteśmy w dupie i niestety pozostaniemy w niej do czasu odejścia (bez względu na sposób) Pana Cupiała. |
Widzisz, AS, taka już kolej rzeczy. Mam wrażenie, że rozmawiamy tutaj w gronie osób, które na te mecze i tak chodzą, ale te 10+k to nie są wielcy sympatycy Wisły i ich musisz namawiać. Ubolewanie nic tu nie zmieni. Z drugiej strony popatrz na sąsiadkę - tańszych biletów się już chyba nie da mieć. 1 zł i 5 zł za EKSTRAKLASĘ? I co, nawet tego Kauflanda zapełnić nie mogą. W Polsce nie ma kultury chodzenia na mecze, nie są one traktowane jako rodzinna rozrywka na weekend. A dopóki tak nie będzie, to na stadionach nie będzie tłumów.
Jasne, z naszego punktu widzenia, stadion to nie miejsce dla rodzin. My chcemy rac, opraw, dopingu, ciśnięcia po rywalu - tyle tylko, że fanatykami się żadnego stadionu w PL nie zapełni. Tak jest ten świat skonstruowany. W USA masz mecze futbolu akademickiego (!), gdzie jest po 100k osób na jednym. Dostać bilet na mecz NHL czy NFL to jest niemalże cud. Na przykład Chicago Blackhawks (NHL) sprzedawało miejsca stojące na play-off po 400$. Poszły wszystkie. Nie wspomnę już o cenach biletów w Anglii na Premiere League, czy o dożywotnich karnetach. |
To oczywiste, że trener Pawłowski nie był pierwszy na liście życzeń, wiec akuart, że zamieniono trenera Moskala na Tedda wynika zapewne z tego, że wszyscy lepsi się nie skusili na pracę w Wisle Krakow. Czy będzie lepiej ? Trzymajmy kciuki
|
A więc skoro na pracę w Wiśle zgodził się dopiero Pawłowski, a kilku innych odmówiło, znaczy że mamy jechać po Pawłowskim, a żałować tamtych? Powinniśmy raczej całować go po rękach, a co najmniej szanować. Ja wierzę w tego gościa, bo wierzę w Wisłę.
|
Cytat:
Tylko jakie to ma znaczenie.... ? Cytat:
Sam chodzę na trybunę C, jestem zwolennikiem piro, opraw, kartoniad etc. natomiast faktem jest, że to piknik w dużej mierze stanowi o zysku finansowym klubu z dnia meczowego.Jest jeszcze jedna rzecz, niektóre pory spotkań są mało atrakcyjne dla kibiców (zwłaszcza rodzin i tzw. kibiców niekumatych). Wiadomo jak jest w PL, wielu kibiców Wisły jest z Bochni, Wadowic, Kalwarii a nawet z innych województw, niż małopolska, tak jak Lecha z całej wielkopolski itp. Uważam że pt mecze (18:00) mogłyby się odbywać np. w niedzielę o 13:30. Nie jest to może idealna pora dla ultrasów ale taki termin przyciągnie zdecydowanie więcej rodzin na stadion. Mecze poniedziałkowe też można by przenieść na sobotę (13:30 lub 14:00) :D Jest jedno proste rozwiązanie na poprawę frekwencji-poprawa wyniku sportowego, to najlepsze i najpewniejsze rozwiązanie, gwarantuje Wam, że jeśli wrócilibyśmy jakimś cudem na np. 3-4 miejsce i grali widowiskowy futbol to frekwencja pójdzie spokojnie o kilka tys. w górę. :D |
Cytat:
Z tym Smuda w klubie to slyszalem ze bzdura Bialonski na Interii wymysla |
Cytat:
|
A jeszcze więcej warszawka. Robią wiele, aby nam umniejszyć zyski.
|
A ileż to razy graliśmy u siebie w piątek o 18 lub w poniedziałek? Juz nie szukajcie spisków. Frekwencja jest słaba z innych powodów.
|
Swoją droga w USA maja tez tzw blackout i jezeli sie nie sprzeda odpowiednia liczba biletów to nie ma transmisji w danym stanie.
|
Frekwencja
http://ekstraklasa.net/galeria/jesie...e17d39535381c6 I bezbłędna tabela http://ekstraklasa.net/ekstraklasa/b...eee4c06fdf83da |
Cytat:
Najgorszy sezon od 20 lat, z drugiej strony największy rywal najmocniejszy od 20 lat i mimo to absolutna czołówka jeśli chodzi o frekwencję. Frekwencja to jedyna rzecz na którą nie musimy narzekać... |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 12:17. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl