![]() |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cóż mogę powiedzieć... Czas zmienić bank. Mniej stresów, lepsza obsługa klienta, mniej nachalności bo jeśli jesteś tak nagabywany to rzeczywiście korzystnie to dla tej instytucji nie wygląda.
Ja mam troszkę inne odczucia, DM wykazał się spokojem, bo wie że dla klienta nie jest to jakaś wielka oferta, a biorąc pod uwagę redukcje, która jest pewna wyjdą z tego groszę. Ale do rozpoczęcia inwestowania na giełdzie może to być ciekawa oferta. |
Cytat:
Zeby nie było off topowo. Z wielką radością przyjąłem info, że TK podjął taką a nie inną decyzję odnośnie rolników. No to ....a już po kilku godzinach rozwiano wszelkie moje wątpliwości. Nauczony doświadczeniem czekam co zrobią aby ukręcić łeb sprawie. Bo Schetyna już mówi,że zajmą się tym na jesień 2011.,nie wcześniej. A KRUS to jest problem. |
No jeszcze do tego dopisz pomysł rent socjalnych czy jakkolwiek to nazwać oświeconej pani Fedak i ta całą sytuacja wygląda jak jakiś dobry dowcip na temat organizacji w miarę dobrze funkcjonującego państwa...
Fajne jest np w tym wszystkim przerzucanie się procentami na temat tego ilu to tak naprawdę rolników dotknie. Popołudni wczoraj dyskutowali że będzie to 0,5% ogółu ubezpieczonych w KRUS. Ja nie mówię wprowadzać to teraz nagle. Ale jakąś ścieżkę trzeba przyjąć. Trzeba mega dużo pracy, zmiany podejścia w organizacji produkcji rolniczej. Niestety teraz jest tak że każdy na wsi przynajmniej tutaj w małopolsce mamy bardzo małą koncentrację gospodarstw. Raczej wielkość hektar do dwóch, wszystko większe to już jest WOW. A druga strona medalu jest taka że rolnicy pracują na swój własny użytek, aby być mniej więcej samowystarczalni, ale żeby się też nie "napracować". Tu trzeba będzie nieźle zacząć zapierdalać żeby z rolnictwa wyżyć i się nie dziwię że to się rolnikom nie podoba. |
Tauron był wyceniony plus minus 10 mld, a były wyceny na 15 nawet... Dziś są na 13.
No i debiut miał w słabym okresie. Zapisało się na Taurona ponad 200tys osób. Jeśli teraz zapisy powtórzą ci co wtedy plus nowi dobijemy do 250 tys, czyli na głowę spadnie pakiet za 1400zł? Więc ryzyko małe. Nic się nie martw tragedi nie będzie tak czy tak ale na wakacje nie pojedziesz za zarobione na giełdzie pieniądze :) |
Cytat:
u nas 2 euro - max 2,5 W Niemczech 3,5 euro minimum Na Malcie 5 euro minimum cen innych produktów, cen w knajpach lepiej nie podawać, bo dla przeciętnego Polaka sa naprawdę z "kosmosu" |
Ty tak na poważnie? Ile kebabów może kupić Polak za minimalną pensję,a ile Niemiec albo Maltańczyk? Masz racje różnica jest z kosmosu.
A z innej beczki, co powiesz o tym że zdaniem rządzących Kraków ma już obwodnicę południową w związku z tym północna "nie jest niezbędna". Czyli w najbliższej perspektywie jej nie wybudują. Pomińmy ze pewnie PiS też by nie wybudował, bo to gdybanie Jest powód do wywiezienia tych patałachów na taczkach czy to tak ma być i trzeba ich wybrać kolejny raz? :) |
Cytat:
|
Cytat:
jeśli chodzi o zamożność Polaków, no to jeszcze trzeba poczekać, żebysmy zbliżyli się do średniej europejskiej. Aczkolwiek gonimy, gonimy ;-) W ubiegłym roku Polski PKB na mieszkańca mierzony parytetem siły nabywczej (PPS) wyniósł 61 proc. średniej unijnej - aż o 5 % więcej niż w 2008 roku - efekt zielonej wyspy. W 2000 roku wynosił on zaledwie 45 %. Danych za rok 2010 jeszcze nie ma. |
Na dziś wygląda że redukcja będzie bardzo duża jeśli nie ogromna. DM BZWBK założył 12 tyś nowych rachunków.
Pewnie każdy dostanie akcji za jakiś 1000zł więc przy bardzo dobrym otwarciu będzie 100zł zarobku minus podatek to 80 zł :) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Jak to co mnie dziwi? Przecie "bohater" Wałesa obalił komunę dla 10 000 000 członków Solidarności,a nie dla 10 000 byłych SBków. Czy może się mylę?
Taki prosty pracownik w stanach jak nie chce badź nie moze płacić ubezpieczenia to nie musi. U nas pierwsze pieniądze jakie zarobisz MUSISZ oddać armii biurokratów którzy są do niczego nie potrzebni, a o wszystkim chcą decydować. I nie porównuj nas do Korei północnej z czystej przyzwoitości, bo pomyśle że sytuacja tam panująca jest dla Ciebie normalna. |
O podobieństwach PO PiSu.Ciekawy artykuł analityka ,,Rzeczypospolitej".Szczególnie iż wydaje się że na tym forum dużo jest osób obie partie postrzegające w zupełnie odmiennych barwach.
http://www.rp.pl/artykul/2,555427.html |
Są też takie osoby jak ja, które wrzucają je do jednego worka. Ponadto zapomina się o działaniu lokalnych struktur tych parti, które są warte siebie, gdyż nie spotkałem się z większą bezczelnością jak ma to miejsce wśród działaczy tych parti. Bezczelnością, która nie tyczy się wyłącznie braku wychowania tych działaczy, a przede wszystkich ciosów poniżej pasa tj. transparenty z bzdurnymi oskarżeniami, gazetki z pomówieniami, donosy nie mające nic wspólnego z prawdią czy nawet rejestrowanie komitetów o nazwach konkurencyjnych ugrupowań. Metoda ich działania jest jedna - żadnych zasad.
|
Cytat:
Choć nie to jest najbardziej smutne. Najgorsze jest to że wielu szczególnie młodych ludzi- wciąga się w grę jednej strony - która znakomicie maskując swoje wystepki i niecne zagrywki - stwarza swego rodzaju modę bycia przeciw drugiej stronie. Śmiech,szyderstwo,"odpowiednie" publikacje zdjęć w mediach, "starannie" przygotowane skróty wypowiedzi w TV - powodują że ci młodzi (wiadomo nie tylko ale napewno w wiekszości) nie pytają- czemu, dlaczego ,po co - to czy tamto robicie.Nie interesuja sie jak w naszej historii kończyły się pewne stosunki wewnątrz i na zewnątrz państwa- co doprowadzało do utraty niepodległości i zagłady Państwa Polskiego. Nie widzą żadnych zależności ani podobieństw. Coż,nie muszą ich szukać.Władza daje im lepsze zajęcia .Ważne jest być tam gdzie mainstream, trzeba być trendy a wtedy ...Może im Tobie się uda trafić na "salony" .To że będziesz tam kelnerem dla "panów" zza wschodniej i zachodniej granicy to przecież nie tak ważne....nie jedna polska kobieta pracuje w Austrii i Niemczech przewijając "weterenów" II wojny światowej i ich rodziny. Powiecie tam jest kasa , u nas bieda - jak więc żyć. Odpowiem - skąd tam jest kasa skoro oni dwie wojny przegrali, a myśmy byli 4 aliancką armią pod względem liczebności. Tu wracamy do historii i wniosków których nikt nie wyciąga. Potrzeba zmiany toku myślenia ludzi- młodych ludzi. Wtedy będzie lepiej.Może wtedy powróci honor który kiedy jako naród mieliśmy a który od wielu lat rozpływa się i znika wprost proporcjonalnie do przyrostu ałtorytetów twierdzących że honor to przeżytek dla oldscholowych babć i dziadków i świrów spod znaku krzyża. Kasa , przywileje, ziemie i zaszczyty .... nie ważne skąd i za jaką cene. Ktoś to zna? Czy tego już nie było? |
To przecież oczywiste że w każdych czasach znajdą sie podobni księciu Bolesławowi widzący Polskę jako kawał czerwonego sukna które tak trzeba podzielić żeby i jemu na płaszcz starczyło. Są oni eleganccy postępowi i potrafią zaimponować takim dzisiejszym Kmicicom. Przekonać ich gładkimi słówkami, bajkami o nowoczesności. Kiedy prawda jest taka, że to wszystko bajera ściema i fałsz. Najlepszy przykład z zamachowcem. Facet wszedł do biura PiS, zastrzelił człowieka związanego z PiS, wykrzyczał do kamer ze chciał zamordować Kaczyńskiego prezesa PiSale nie miał wystarczająco dużej broni, a "ałtorytet" stwierdzi ze to przypadek, że wariat mógł zastrzelić każdego :)) i nie pogadasz. Dyskusja zakończona. Dla wzmocnienia sądu "ałtorytetu" po tygodniu Niesiołowski z PO stwierdza ze zabójca był w jego biurze ale było zamknięte i to uratowało mu życie. Tyle ze portier mordercy nie rozpoznał !?? To o co tu chodzi? Kto kreuje medialną rzeczywistość? Kto decyduje co się wydarzyło a co nie? Pilot Yaka zeznał ze w przekazanych Polsce stenogramach z czarnych skrzynek Tupolewa jest co innego niż on słyszał na miejscu w Smoleńsku. Teraz ma sprawę o ujawnienie tajemnicy. A stenogramy dalej są traktowane jako wiarygodne. Jest stara prawda "obsequium amicos, veritas odium parit". Dlatego dziś człowiek honorowy dla którego prawda jest wartością naraża się na tym zajadlejszą nienawiść im prawda przez niego głoszona jest dalsza od fałszu " ałtorytetów". Dlatego przymioty takie jak honor, patriotyzm, uczciwość są tak deprecjonowane, ośmieszane bo one każą stać przy prawdzie nawet kosztem własnego interesu. Wszystkich oficerów zastrzelonych w Katyniu próbowano zwerbować, namówić do zdrady, na 21 700 uległo kilkudziesięciu jak ten procent wyglądałby dzisiaj?
|
Cytat:
|
Cytat:
Nawet nie chcą wysłuchać drugiej strony. Na argumenty odpowiadają szyderstwem i ironią. Nie byłem zwolennikiem J.K , ale to ,co dzieje się teraz jest po prostu obrzydliwe i tak zafałszowane,...ech brak słów |
Cytat:
Jasne że wysłuchałem drugą stronę która mówiła: Cytat:
Cytat:
|
"Tak jest, szeregowy Kiełbasa melduje wykonanie zadania :) "
I znowu prześmiewczy ton...... Z resztą Twojego postu mogę się pogodzić...:-) |
Cytat:
Ale drugie zdanie jest ważne. Zgoda buduje :) |
Jeszcze jeden komentarz w sprawie Smoleńska. Tym razem z Holandii:
Cytat:
|
Cytat:
|
Tłumaczenie wypowiedzi z języków obcych filmu "Listu z Polski"
w poszczególnych postach autorów tłumaczenia. |
Cytat:
|
Skopiowane z portalu "Rebelya.pl" z postu Hakir'a
cytat; "Transkodowałem ten filmik i wgrałem polskie napisy na stałe (tłumaczenie angielskie, rosyjskie i ukraińskie - bez napisów rozmów polskojęzycznych, bo wszystko dobrze słychać), z dokładnym synchro + wymazałem napisy holenderskie + usunięta czołówka i końcówka. Kodek Xvid, dźwięk mp3, wielkość 390 MB, polskie napisy hardsub List z Polski Fachowa robota Hakira. |
Cytat:
Ty natomiast nie przedstawiając własnej opinii wyśmiewasz moją, jak sam zauważyłeś nie podając żadnych argumentów. Nie wstyd Ci? |
Granicę wstydu w tej 'wojnie' minięto parę lat temu.
|
Cytat:
Moją opinie chcesz poznać? Jest prosta, żal mi człowiek który zginął, żal mi człowiek który odniósł rany, bardzo mi z tego powodu przykro. Dla mnie napastnik jest po prostu zdrowo .......niętą jednostką aspołeczną, nastawioną destrukcyjnie. Dlaczego jest taką osobą? Są tu pewnie uwarunkowania osobiste tej osoby do takiego działania. Czy coś więcej, nie wiem? Nie będę zgadywał. Rządzą nami ludzie, wydaje mi się, coraz bardziej oderwani od rzeczywistości. Tusk otacza się klakierami, bez pomysłu, bez determinacji do zmian gruntownych, a jedynie do działań doraźnych nastawionych na krótkotrwałą egzystencję polityczną. Alternatywą narzucaną nam przez te "reżimowe telewizje" jest PiS, niemogący wybić się czymkolwiek w moim odczuciu konstruktywnym, pomysłami podpowiadanymi przez jeszcze większych klakierów niż ci Tuskowi. I PO i PiS w moim odczuciu jest równie beznadziejnymi wizjami rozwoju Polski. A dziwnym trafem w tych "reżimowych mediach" nie dostajemy alternatywy dla naszych dwóch ulubieńców, co wbrew ogólnemu myśleniu, ratuje PiS przed niebytem. Wyobraźmy sobie że w miejsce PiSi jego "czasu antenowego" np w TVN24 wchodzi SLD czy np PPP. Taka zagrywka dla PiS oznacza zjazd w notowaniach do poziomu 15%. Analogicznie jest z PO. Nasze media skupiły się na jakiś dennych gierkach słownych, kłótniach, podjazdach. A czemu? Bo tematów o pracy rządu, opozycji, o wydarzeniach ważnych a nie w formie jak Palikot pojechał po Kaczyńskim, czy co Kurski powiedizał o Kaliszu, po prostu brakuje. Meritum większości spraw można streścić w 3 minutach, a opędzić trzeba 30 w telewizji. Ludzie to łykają i się kręci. |
Cytat:
Taka jest gadka i nic tego nie zmieni.Z jednej strony na szczęście wygląda na to że to szaleństwo nie przejdzie, z drugiej strony to jest nasza narodowa tragedia bo można nic nie robić i pokazywać palcem - jak nie my to do władzy dojdzie ten człowiek. Gdzie to jest niby bezpieczna a jednak ryzykowna gra, bo jakieś większe tąpnięcie czy w kraju czy na świecie(takie które realnie dotknie nas) i szaleniec może dojść do władzy. ps.mam takie przekonanie że 'lud' ma dość PO tyle że nie zaryzykuje wybraniem człowieka który jest aż tak pojechany,Jakiś czas temu Pis=Kaczyńscy.Dziś myślę że Jarek jest jedyna przeszkodą w wykorzystaniu nieudolności PO.To pokazały wybory gdzie normalny przywódca partii opozycyjnej może dostać prawie 50%.Jak mam bardzo złe zdanie o ludziach to na prawdę duże zaskoczenie że nie dali się tej szopce zwieść.Ja nigdy nie wierzyłem że on jest w stanie się zmienić, ale sądziłem że pozostanie tym barankiem do przyszłorocznych wyborów i je wygra bo niechęć do PO jest bardzo widoczna .Jednak jako klasyczny przykład człowieka żywiącego się tylko napierdalanką, wytrzymał do dnia po wyborach;) |
Cytat:
Tylko nie pisz że to przypadek albo winna mgła, bo myślący ludzie właśnie to uważają za szalone i niedorzeczne. Dodam jeszcze że "przypadkowo" morderstwo w łodzi miało miejsce w rocznicę morderstwa ks Popiełuszki. Zwyczajne szaleństwo. A "ten człowiek" już rządził i PKB rosło o 6%, a deficytu mieliśmy 20 mld rocznie, a nie 100 mld jak teraz. Wiec straszyć to możesz gołębie na dachu. |
@Drozd zaraz dostaniesz odpowiedz mniej więcej taką:
TO nie zasługa Mrocznego Kaczora ,że coś rosło ,bo to było "prosperity" ( tRRRudne magiczne słowo) na świecie. To ,że łapówkarze zaczęli się bać to też tylko przypadek. A to ,że Tusekowi spada i kraj jest na skraju bankructwa to też nic z tym facet o aparycji " małego z Flipa i Flapa" nie ma wspólnego tylko kRRRRRRRRRRRyzys. I jak mantrę będą to powtarzać : hary kriszna, hary kriszna hary kriszna hary hary hary hary. W trupach jest 98 do zera, ale to tylko przypadek, to Mroczny Kaczor jest agresywny, zły , brzydki i nosi dziuraw buty , sapiąc i jak"zniknie" z polityki to na dRRRRRRRRugi dzień będzie tu jak w IRRRRlandii.Niemcy nas jeszcze bardziej pokochają, a Rosjanie wszystko nam przebaczą. Wszyscy zaczną się kochać ,a pardy gejowskie wylęgną na ulice każdej WSI i miasteczka. Tak mi dopomóż Adamie Michniku! |
Drozd już pisalem kilka razy abyś doczytał/douczył się, bo wypisanie bzdur powoduje, że nikt nie chce z Tobą dyskutować.
Zakładany deficyt budżetowy na ten rok to ok. 52 mld zł (może być poniżej 50 mld zł), a 103 mld zł to deficyt sektora finansów publicznych. W 2006 roku za rządów PiS-u deficyt budżetowy wyniósł ok. 26 mld zł (planowano wstępnie 32 mld zł, później 30 mld zł). |
Cytat:
Komunikat dotyczący deficytu i długu sektora instytucji rządowych i samorządowych w 2009 r. PiS ; PiS ; PO ; PO Wyszczególnienie 2006 ; 2007 ; 2008 ; 2009 Produkt Krajowy Brutto (PKB) 1 060 031 ; 1 176 737 ; 1 272 838 ; 1 342 612 Deficyt / Nadwyżka sektora instytucji rządowych i samorządowych -38 476 mln ; -22 105 mln ; -46 889 mln ; -95 730 mln % PKB -3,6 ; -1,9 ; -3,7 ; -7,1 http://www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/...22_04_2010.pdf Co ty na to? Kto powinien się douczyć ? Ja mam dla Ciebie inną propozycję. Pomyśl trochę zamiast powielać co usłyszysz w TVN albo GW. Bo od samej nauki rozumu nie przybędzie. |
A co do dyskusji ze maną. Dyskutuje się wówczas kiedy pojawiają się różnice zdań. W sytuacji kiedy różnicy zdań nie ma, dyskusja staje się bezcelowa. Dlatego wypowiedź kolegi Mahazela888 mógłbym skomentować "Można się tego spodziewać" i tyle. Oczywiście nie jest to podejście ogólnie przyjęte. Funkcjonują takie gremia w których jednomyślność nie podważa sensu dyskusji np. "jaki to Jarek jest straszny, brzydki i wszystkim szkodzi". Jest potoczne określenie na takie instytucje mianowicie "kółka wzajemnej adoracji" gdzie jeden dyskutant utwierdza drugiego w jego przekonaniu. Chcesz przykładu? Włącz TVN.
|
Cytat:
Oczywiście masz prawo tak sądzić że nie ma alternatywy - np. nie pasuje ci program PIS i to jest ok.Nigdy nie bedzie tak że wszystkim pasuje dany program. Ale sposób artykułowania różnić bez szydery, obrazy a merytorycznie może spowodować postęp. Ja widze wady Kaczyńskiego i PIS wiele rzeczy i zachowań mi się nie podoba ale ogólna wizja jest ciekawa .I jako jedyni coś zrobili- realnie w 2 lata - były obniżki podatków, dodatki ina dzieci, becikowe, walka z korupcją (jak by jej nie oceniać BYŁA) - nikt wcześniej czy później jej nie podjął.Mało to czy dużo nie mi oceniać ale drgnęło. Moje odczucie czasów PO, SLD (2 razy), czy Unii Wolności jest zerowe |
Cytat:
|
A teraz zabierają wszystko :), 55% PKB straszy.
Jeżeli Jarek jest agresywny i winny nagonce na PiS która jest prowadzona to jak nazwać to : http://www.youtube.com/watch?v=rGMQLZNW8W0&feature Zastanawiam się czy to nie ta mityczna Platwormiana miłość :). |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 19:04. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl