Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Nibylandia czyli polityka sportowo-finansowa Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=1318)

R33 21.12.2015 21:24

Gdzieś wyczytałem (ale to już na prawdę nie pamiętam gdzie), że byli potrzebni wtedy jak podpisywali kontrakt żeby spłacić dług potrzebny do uzyskania licencji.

Karherop 21.12.2015 21:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Vinci (Post 1424035)
aż ciśnie się na usta pytanie ile dobrego ta cała mierna UFA dla klubu zrobiła przez ostatnie 2 lata...

dała 2 mln złotych na uratowanie licencji na sezon 14/15 w zamian oczekując, że przez następne 10 lat jej skapnie z 3-4 mln złotych za nic nie robienie.

Wislak35 21.12.2015 21:29

Dokładnie rok temu tez pismaki pisały ze nowy sponsor od 1 stycznia Coca-Cola :) chyba mam deja vu

maTS 21.12.2015 21:34

Widzę że sporo osób jeździ po Gaszynskim ale fakty są takie, przejął klub w megaaa złej sytuacji finansowej.... z prasą nie najlepiej... od dawna nie było pucharów... jednym słowem hu*nia. Ciężko to wszystko poukładać w jeden rok bez pomocy prawda? Sponsorzy nie za bardzo przyjdą do klubu gdzie długi a ich pieniądze na spłatę a nie na rozwój...

paczus 21.12.2015 21:59

Zamieszanie jak zawsze tylko teraz bez kasy więc nie ma czym przykryć nieudolności, ale... nie da się nie kibicować to przecież WISŁA!

solek 21.12.2015 23:21

Potwierdzone info, wszystko idzie w dobrą stronę. http://sportowymagazyn.pl/przemiany-...ze-ufa-sports/

WISŁAZWE 21.12.2015 23:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez solek (Post 1424048)
Potwierdzone info, wszystko idzie w dobrą stronę. http://sportowymagazyn.pl/przemiany-...ze-ufa-sports/

Możesz nie reklamować tutaj swojej strony i swoich żałosnych artykułów przepisywanych z TT i innych mediów?

solek 21.12.2015 23:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WISŁAZWE (Post 1424049)
Możesz nie reklamować tutaj swojej strony i swoich żałosnych artykułów przepisywanych z TT i innych mediów?

Pokażesz z jakich innych mediów przepisywalem?
O ile wiem na forum jest wolność wypowiedzi, jeżeli nie podoba Ci się co piszę to nie czytaj. Jak ktoś będzie chciał to przeczyta, po co odrazu wyjeżdżać z taką agresją?

serek.c2 21.12.2015 23:41

Ponieważ spamujesz jakąś chujową stronką.

Don Donson 22.12.2015 07:42

Zdzisław Kapka w Zarządzie....znowu:haha:

Ja nie wiem jak mam to sobie wytłumaczyć. Uwielbiam ten klub ale to jest dla mnie kolejna próba, którą przetrwam z dumą.

goly78 22.12.2015 08:13

Kapka to musi mieć jakieś grube kwity na Bogusia bo niewierze że tyle lat i niemożna się go pozbyć

szprotson 22.12.2015 08:23

bo to w porę panowie
cofnelibyscie sie z 7 lat wstecz i tak samo było pisane ze Zdzichu musi miec kwity na BC.

podali dokladna date konferencji ?

Patryko 22.12.2015 08:24

@solek

Macie tam w redakcji jakąś korektę?

"półtorej roku" naprawdę? :X LITOŚCI

Pan Jotka 22.12.2015 10:03

Pierwsze wzmocnienia Bogusława Cupiała w drodze. A konrketnie to są w drodze do Warszawy na testy medyczne.....Cierzniak i Sadlok do Legii. O ile dobrodziej nie obudził się głodny wtedy może ich zawrócić z Tarczyna :D

17wojownik 22.12.2015 10:07

Dla mnie na wielki plus RG idzie to, że po derbach w marcu 2015 dostaliśmy karę i nikt z C miał nie wejść na kolejne derby. Uważam to za zasługę RG, że weszliśmy na G na derby. Przecież to najważniejszy mecz w sezonie.

Jako mniejszy plus traktuję uszczelnienie Wisły, tj. mało rzeczy wyciekało z Wisły w porównaniu do wcześniejszych czasów. Zarówno jeśli chodzi o transfery, jak i inne działania. Nie tworzył wydumanych konfliktów (może poza tą dziwną akcją z akademią między sezonami).

Gdzieś czytałem, że aby spłacić wcześniejsze ugody na 30.09. dołożył z własnego portfela, ale nie jestem w stanie tego zweryfikować.

Oczywiście są też minusy, ale nie wiemy w ilu przypadkach miał związane ręce. Ja go oceniam pozytywnie. Spektakularnych sukcesów brak, ale tak jak piszę - każdy prezes u Cupiała to do pewnego stopnia jedzie na zaciągniętym ręcznym. Tak jest od lat.

Vinci 22.12.2015 10:08

Pewnie za obu do wyjęcia będzie jakieś 2,5 - 3 mln PLN. Na trochę by to uspokoiło sytuację w klubie. Bo o sportowych konsekwencjach takiego transferu, to nawet nie ma co wspominać...

Sensej 22.12.2015 10:11

Juz wiemy z czego Cupiał obiecał spłacenia zawodników 6 stycznia :) Nie z własnej kasy a sprzedaży ostatnich wartościowych graczy.

Pan Jotka 22.12.2015 10:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Vinci (Post 1424075)
Pewnie za obu do wyjęcia będzie jakieś 2,5 - 3 mln PLN. Na trochę by to uspokoiło sytuację w klubie. Bo o sportowych konsekwencjach takiego transferu, to nawet nie ma co wspominać...

Za obu to Legia daje milion. Przypominam, ze Cierzniak moze podpisac dowolnym klubem umowę od stycznai bodajże... Moze uda sie wytargać 1.5 mln, ale w czym mam to pomóc ? W spłacie bieżacych długów u zawodników?A co z długami dla byłych? To one spowodują odjęcie punktów przed rundą rewanżową....BC to typowy Jesus Gil y Gil

szprotson 22.12.2015 10:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pan Jotka (Post 1424077)
A co z długami dla byłych? To one spowodują odjęcie punktów przed rundą rewanżową....BC to typowy Jesus Gil y Gil

Spoko.
jeśli pojdziemy dokladnie taka droga jak Atletico to jestem za!
Tylko Jesus niech już kończy...

Pan Jotka 22.12.2015 10:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1424079)
Spoko.
jeśli pojdziemy dokladnie taka droga jak Atletico to jestem za!
Tylko Jesus niech już kończy...

W Widzewie do dzisiaj czekja na spełnienie sie scenariusza haha

kristos 22.12.2015 10:34

Jedno z całą stanowczością trzeba stwierdzic - na dzień dzisiejszy ,nie ma w drużynie zawodnika ,którego odejście mogło spowodowac jakąś "katastrofe" ,wiec bez paniki.
Na miejsce obecnych rzemieśników znajdą sie inni.
Trzeba "wyczyścic" szatnie z chłamu ,który psuje atmaosfere.
Oczywiście to moje zdanie ......

Rustin 22.12.2015 10:37

Wyczyścimy szatnię tak, że niedługo będzie stała pusta. Prawdziwego chłamu w postaci Jankowskiego, Crivellaro, Cywki czy Popovicia nie pozbędziemy się tak łatwo. Sądzę, że nawet jeśli byśmy nie płacili tym kopaczom, to nie pójdą do sądu, bo wiedzą, że nikt o zdrowych zmysłach ich nie zatrudni.
Najgorsze jest to, że wszyscy żyjemy w niepewności i rozważamy tysiące scenariuszy, łącznie z tymi od pseudoznawców z portali społecznościowych, a gdzieś tam pod Krakowem ktoś siedzi w fotelu i ma wszystko w głębokim poważaniu.

rafkur 22.12.2015 10:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kristos (Post 1424082)
Jedno z całą stanowczością trzeba stwierdzic - na dzień dzisiejszy ,nie ma w drużynie zawodnika ,którego odejście mogło spowodowac jakąś "katastrofe" ,wiec bez paniki.

Czy aby? Na bramkarza czekaliśmy od czasów niesławnej pamięci Dolhy, który też Neuerem nie był. Cierzniak jest dobry więc wypadałoby go zostawić. Oczywiście jest kwestia kasy ale tu sprawa jest jasna - albo się takowa znajdzie (czyli bramkarz powinien zostać) albo się nie znajdzie i lecimy w niebyt. Tylko skoro przyjmujemy wersję drugą to po ch... przedłużać agonię? Olejmy rundę wiosenną i od lata jedziemy z koksem w IV lidze.
Atmosferę w szatni psują głownie przelewy a w zasadzie ich brak. Jak już kiedyś napisałem - w naszej drużynie dla Wisły gra aktualnie dwóch panów: Brożek i Głowa ( obaj emeryci z przyzwoitym statusem majątkowym). Reszta to są pracownicy. Oczywiście jedni pracownicy mogą odejść i przyjdą inni ale nie zmieni to faktu, że następni grający "dla Wisły" najwcześniej pojawią się za kilka lat.

kicur 22.12.2015 10:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kristos (Post 1424082)

A Cierzniak to nie był zawodnik, który trzymał to "Jakoś". Wyobrażasz sobie Buchalika w bramce w tym sezonie ? Wszystkie strzały w niego by obronił ale tu też mam pewne wątpliwości. Gdyby jednak coś szło już pół metra od niego to jestem pewien, że wpuścił by wszystko jak leci. ....a kto normalny podpisuje umowy z ręcznikiem na 3 lata a z dobrym bramkarzem na rok. Wyczyścimy się z tych lepszych zawodników i zostaniemy z Boguskim, Jankowskim, Popkiem, który całe szczęście ma tylko do końca sezonu kontrakt. A no i jest oczywiście Krzywejajo. O nim chyba nie trzeba nic pisać.

Krav 22.12.2015 11:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kicur (Post 1424086)
a kto normalny podpisuje umowy z ręcznikiem na 3 lata a z dobrym bramkarzem na rok.

Tylko że piszesz to z perspektywy dzisiejszej, skąd było wiadomo, że Cierzniak będzie miał tak udaną runde ? Myślę za on sam się tego nie spodziewał. Z Buchalikiem było prościej bo od razu było wiadomo że jest chu.owy i tutaj się zgodze że 3-letni kontrakt to skandal.

Od jakiegoś czasu z nowymi piłkarzami u nas jest jak z kinder niespodzianką - nigdy nie wiesz co ci się trafi.

dawiss 22.12.2015 11:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rafkur (Post 1424085)
Czy aby? Na bramkarza czekaliśmy od czasów niesławnej pamięci Dolhy, który też Neuerem nie był. Cierzniak jest dobry więc wypadałoby go zostawić. Oczywiście jest kwestia kasy ale tu sprawa jest jasna - albo się takowa znajdzie (czyli bramkarz powinien zostać) albo się nie znajdzie i lecimy w niebyt. Tylko skoro przyjmujemy wersję drugą to po ch... przedłużać agonię? Olejmy rundę wiosenną i od lata jedziemy z koksem w IV lidze.
Atmosferę w szatni psują głownie przelewy a w zasadzie ich brak. Jak już kiedyś napisałem - w naszej drużynie dla Wisły gra aktualnie dwóch panów: Brożek i Głowa ( obaj emeryci z przyzwoitym statusem majątkowym). Reszta to są pracownicy. Oczywiście jedni pracownicy mogą odejść i przyjdą inni ale nie zmieni to faktu, że następni grający "dla Wisły" najwcześniej pojawią się za kilka lat.

Dolha jak gral w Wisle, to byl lepszy od Neuera ;). Jego problemem bylo to, ze zagral na tym problemie chyba tylko kilka meczow w zyciu. Z tego co wiem po odejsciu z Lecha tez mu sie jakos nie wiodlo.

bódyń 22.12.2015 11:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Rustin (Post 1424084)
Wyczyścimy szatnię tak, że niedługo będzie stała pusta. Prawdziwego chłamu w postaci Jankowskiego, Crivellaro, Cywki czy Popovicia nie pozbędziemy się tak łatwo. Sądzę, że nawet jeśli byśmy nie płacili tym kopaczom, to nie pójdą do sądu, bo wiedzą, że nikt o zdrowych zmysłach ich nie zatrudni.

I nie musi. Klub ktory zerwie w ten sposob kontrakt doplaca roznice do tego co zarabia w nowym klubie(przyklad to sprawa Jovanica)

Pan Jotka 22.12.2015 11:14

Fajnie jak słyszę : nie ma ludzi niezastapionych. Czyżby? Konkretny OSTATNI przykład.
Odchodził Semir Stilić, kóry powiedział, ze aspiracje klubu to max.środek tabeli. Pisaliście, ze nie będzie gorzej, co tam Stilić itp.
Otóż jest. Nie strzelamy, nie podajemy, nie wygrywamy JESTEŚY REALNIE zagrożeni spadkiem. Ten temat służy pokazywaniu NIBYLANDII w zakresie zarzadzania. I to jest realne zwiijanei interesu od 3ech sezonów. Cupiał dał zielone światło na transfery ponad stan, nie pryzjmowął rad do wiadomości-gówno zwlaiło się na Basąłaja i Valcxxa, wymienił prezesów , znowu puscił bajkę o Wiekiej Wiśle pod Gaszyńskim i znowu jest gorzej. A czemu tak jest? Bo co za róznica jaki prezes jak myśł przewodnia jest taka sama. Tzn. nie ma jej zupełnie. Nie wzmacniamy się, tylko podmieniamy koszulki na tańsze w użytkowaniu. Bierzyemy tylko tych co moga za darmo żyć kilka miesiecy. I .......imy o pucharach, niech głupi kibic kupi bilet...

kristos 22.12.2015 11:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rafkur (Post 1424085)
Czy aby? Na bramkarza czekaliśmy od czasów niesławnej pamięci Dolhy, który też Neuerem nie był. Cierzniak jest dobry więc wypadałoby go zostawić. .

Nikogo na siłe nie zatrzymasz ,bo wiesz że takie sprawy przerabialiśmy niejednokrotnie.
W tej chwili najważniejsze są sprawy finansowe , jak to załatwimy , to nie tacy (jak obecnie) zawodnicy bedą chciec grac w Wiśle.
I nie mam tu na myśli wielomilionowe kwoty ,ale na spokojne funkcjonowanie klubu.

wiesniak842 22.12.2015 11:19

Stilicia nie zastapilismy odpowiednim pilkarzem z takimi samymi umiejetnosciami. Nie znaczy to jednak wcale, ze Stilic jest niezastapiony.

piotrek06 22.12.2015 11:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez maTS (Post 1424040)
Widzę że sporo osób jeździ po Gaszynskim ale fakty są takie, przejął klub w megaaa złej sytuacji finansowej.... z prasą nie najlepiej... od dawna nie było pucharów... jednym słowem hu*nia. Ciężko to wszystko poukładać w jeden rok bez pomocy prawda? Sponsorzy nie za bardzo przyjdą do klubu gdzie długi a ich pieniądze na spłatę a nie na rozwój...

Jakimś wielkim przeciwnikiem Gaszyńskiego nie jestem ale nie da się ukryć że to on skazał nas na Cywkę i Krzywejajo i to przez niego będziemy musieli oglądać ich w koszulkach Wisły jeszcze 2,5 roku. Natomiast moim zdaniem głównym winowajcą obecnej sytuacji jest Bednarz bo to on sprowadził do nas Buchalika i Jankowskiego na 3 lata, to on podpisał ze Smudą tak skonstruowany kontrakt, że teraz wisimy mu jeszcze bańkę, to za kadencji Bednarza rozwiązywano kontrakty i procesowano się z zawodnikami w taki sposób, że teraz co chwilę wylatuje jakiś trup z szafy i to on podpisał skandaliczną umowę z UFA:evil:

Patryko 22.12.2015 11:46

Hmm to Gaszyński podejmował w stosunku do Cywki i Crivellaro decyzję jednoosobowo? Decyzję podjął sztab trenerski + dyrektor sportowy, Gaszyński mógł co najwyżej doradzić i podpisać kontrakt, bo na tym jego rola się tam kończyła.

Pan Jotka 22.12.2015 11:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiesniak842 (Post 1424094)
Stilicia nie zastapilismy odpowiednim pilkarzem z takimi samymi umiejetnosciami. Nie znaczy to jednak wcale, ze Stilic jest niezastapiony.

Póki co jest. Cel sportowy: Puchary, był środkiem do osiągnięcia celu finansowego: zysku przeznaczonego na spłatę długów., Cel sportowy dno, a więc i finansowo jesteśmy w dupie.
Teraz zapytam: jak be zosiągniecia celu sportowego chcesz oisiągnąć cel finansowy? Podpowiem-wymian 10 razy prezesa nie spowoduje tego...A taki sposób wybrał imć BC.

SlawekS 22.12.2015 12:45

Nie jest dobrze.
Nie mamy trenera i przy dobrych wiatrach nowy pojawi się nie wcześniej niż krótko przed Sylwestrem (cytat: Plany nowego Zarządu postaramy się przekazać na specjalnej konferencji prasowej - prawdopodobnie w okresie międzyświątecznym - napisał Piotr Dunin-Suligostowski.)
W dodatku możliwe, że nowy trener zastanie szatnię uszczuploną o dwóch podstawowych zawodników (Sadlo, Cierzniak).
Gdzie czas na poszukani zastępców i uzupełnienie aktualnych braków w szatni? Wyrobią się do 11 stycznia (początek zajęć w Myślenicach)? Wątpliwe.
Żeby mieć realne szanse na walkę o górną ósemkę 4-5 nowych zawodników to minimum tego co powinno dojść licząc odejście Sadloka i Cierzniaka i zakładając że chorzy szybko wyzdrowieją.
Runda jest krótka i intensywna, jeżli nowi zawodnicy pojawią się z końcem stycznia to znów będziemy w d...
Mało optymizmu.

radek2323 22.12.2015 12:47

Ostatni sezon w ekstraklasie się szykuje tak to niestety wygląda ciekaw jestem prawdziwej przyczyny odejścia RG.No to teraz czekamy na powrót Smudy nawet nie chce sobie wyobrażać jak będzie wyglądać nasza kadra na wiosnę.

silver03 22.12.2015 12:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez SlawekS (Post 1424104)
Gdzie czas na poszukani zastępców i uzupełnienie aktualnych braków w szatni? Wyrobią się do 11 stycznia (początek zajęć w Myślenicach)? Wątpliwe.
Żeby mieć realne szanse na walkę o górną ósemkę 4-5 nowych zawodników to minimum tego co powinno

Szczerze? Nie widzę szansy na walkę o górną 8, gra się toczy o wzmocnienie kadry tak, żeby zająć 1-2 miejsce w dolnej ósemce. Jak dojdzie do podziału pkt. a nam zawodnicy znowu się wysypią to jesteśmy udupieni.

szprotson 22.12.2015 13:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez SlawekS (Post 1424104)
Nie jest dobrze.
Nie mamy trenera i przy dobrych wiatrach nowy pojawi się nie wcześniej niż krótko przed Sylwestrem (cytat: Plany nowego Zarządu postaramy się przekazać na specjalnej konferencji prasowej - prawdopodobnie w okresie międzyświątecznym - napisał Piotr Dunin-Suligostowski.)
W dodatku możliwe, że nowy trener zastanie szatnię uszczuploną o dwóch podstawowych zawodników (Sadlo, Cierzniak).
Żeby mieć realne szanse na walkę o górną ósemkę 4-5 nowych zawodników to minimum tego co powinno dojść licząc odejście Sadloka i Cierzniaka i zakładając że chorzy szybko wyzdrowieją.
Runda jest krótka i intensywna, jeżli nowi zawodnicy pojawią się z końcem stycznia to znów będziemy w d...
Mało optymizmu.

dziwnie to brzmi biorac pod uwage ze SKWK napisało (dziś) na tt ze trener bedzie niebawem jak i transfery.

mr_kwolf 22.12.2015 13:10

Wy tak na poważnie?
Spadek?
Brak szans na walkę o pierwszą ósemkę? O tę ósemkę do której dzielą nas 2 (!) pkt (przy 11 meczach)?

Jeszcze chwile temu mieliśmy skład na puchary i walkę o mistrza, a teraz takie czarnowidztwo?

Nie mówię, ze już różowo, ale trzeba pamiętać że sprzyja nam terminarz. Pierwsza ósemka to dalej cel minimum.

PS. Powiem więcej, nie wyobrażam sobie że możemy być w tabeli na koniec sezonu za parchatą sąsiadką. Liczę, że w klubie mają podobne zdanie na ten temat.

tommiyacht 22.12.2015 13:18

1) radze spojrzec na nasza forme, flashscore-tabela
2) w klubie pewnie maja podobne zdanie ale co z tego jak nie maja hajsów.

mr_kwolf 22.12.2015 13:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tommiyacht (Post 1424111)
1) radze spojrzec na nasza forme, flashscore-tabela
2) w klubie pewnie maja podobne zdanie ale co z tego jak nie maja hajsów.

A co ma obecna forma do tego co będzie w lutym/marcu?

Przerwa w tym momencie jest to co nam było najbardziej potrzebne. Jakbyśmy teraz grali kolejne mecze to miałbym inne zdanie na temat naszych "szans" na spadek.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 18:13.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl