![]() |
No prosze, Korwin-Mikke czarnym koniem wyborów :D
Z tymi wynikami to spokojnie, to sa dopiero sondazowe, poczekajmy na oficjalne. |
Reżimowym mediom udało się wbić do głów Polakom, by głosowali na Kaczyńskiego lub Komorowskiego. Druga tura nie ma już większego znaczenia.
|
Homo Homini ma ostatnimi czasy przeważnie najlepsze sondaże .
Więc z ich sondaży należy odjąć 2 % Komorowskiemu i dodać 2 % Kaczyńskiemu i będziemy mieli prawidłowy wynik ;) 42,5 do 36 Ale kij z tym. Gwoździem wieczoru i pytaniem dnia jest , czy Mikke przebije magiczną granicę 3 % . |
i teraz można by zrobić ankietę,jak głosowali bywalcy tego forum...
|
Cytat:
Cytat:
|
Zwracam uwagę, że wyniki dla TVN i Polsatu, to sondaże telefoniczne, czyli bez gwarancji, że ankietowani głosowali. Tylko TVP ma sondaż z exit polls, czyli sprzed lokali wyborczych od wychodzących głosujących, stąd pewnie takie różnice...
|
Przecież to wszystko przez to że Mikke nosi muszkę :)
|
Dobry wynik Napieralskiego. Choć to formacja schodząca, to wolałbym, żeby dostał mniej.
Pawlak ma wynik tragiczny, to samo Jurek i Olechowski. JKM ma wynik niezły, choć na tle pozostałych kandydatów (poza pierwszą trójką) to ma wynik bardzo dobry. Jeśli chodzi o Kaczyńskiego i Komorowskiego, to ciężko powiedzieć. Co prawda mamy exit polls (tylko 5% różnicy) ale już czytałem, że to są te mniej prawdopodobne wyniki i możemy się nawet obudzić bez 2 tury, z drugiej strony czytałem, że jeśli te wyniki exit polls są prawdziwe to możemy się obudzić z przewagą Komorowskiego sięgającą 2-3%. Doprawdy nie wiem co o tym sądzić, przy czym każdy wynik Kaczyńskiego powyżej 30% jest niezły, a powyżej 32% jest już bardzo dobry. 35-36% byłoby świetnym wynikiem. Jeśli zaś chodzi o Komorowskiego to 42% to wynik dobry, powyżej 45% bardzo dobry. A 50% to byłby wynik rewelacyjny. |
Będzie ciekawie - Jarkowi życzę 49% w II turze, choć będzie ciężko. Ciekawe czy dotrze chociaż do 45
|
Sondaż TVP najbardziej wiarygodny, bo tuż sprzed komisji. Telefonicznym sondażom nie wierzę.
Będzie bardzo zacięta druga tura IMHO, z ostateczną różnicą max. kilku procent. W USA podobno Kaczyński 70% przy 25% Komorowskiego! |
Po zgarniając pełną pule zgarnia również w bonusie pełną odpowiedzialność :) Pamietam jak konczylo AWS i SLD...Zobaczymy czy tym razem bedzie inaczej...szczerze watpie.
|
Motłoch zagłosował tak jak im migające okienko powiedziało. Te sondażowe notowania to tylko dla pewności, żeby komisje wiedziały w razie czego jak przekręcić ?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Jeżeli Jarek będzie miał więcej niż 8% do Bronka to słabo to widzę.
Cieszy natomiast zwycięstwo prawicy w Małopolsce :) Chodź to tylko sondaże. Bronek już wchodzi w dupę lewicy. Jak Napieralski będzie bezstronny a zwycięży merytoryczna debata to prawica zwycięży. Mina Komorowskiego po wyświetleniu sondażu bezcenna :)Jeżeli Komorowski( a raczej ludzie od jego PR bo On to może sobie co najwyżej z Wałęsą podyskutować) poważnie mówił o tej lewicy to ja współczuję jego wyborcą. |
Sugeruję wstrzemięźliwość w ocenach - ja już kiedyś cieszyłem się ze zwycięstwa Wałęsy nad "Kwachem":D
Tak więc - wyniki poznamy jutro rano. |
Dobry wynik Napieralskiego to zasługa dobrego przedstawienia w mediach. Ludzie zobaczyli Uśmiechniętego, to pomyśleli, że fajny facet i można na niego zagłosować. Nie przypominam sobie też żeby zagłębił się w program i konkrety.
Przewaga Komorowskiego nad Kaczyńskim będzie mała i Jarosław ma dobry przyczółek na II turę. Widać, że zarówno Bronek, jak i Jarek od razu chcieli się przypodobać Grzesiowi i chcą jego głosów. I tak będzie też przez te dwa tygodnie. Kto zrobi to mniej subtelnie, narazi się na ataki z drugiej strony. Ziemkiewicz kiedyś mądrze napisał, że SLD jest jak prostytutka, z którą każdy chce się przespać, ale jeżeli ktoś to zrobi, będzie wyśmiany. Co do mojego kandydata - JKM, to wiedziałem, że będzie w pierwszej czwórce. Jest to dobry wynik, pomimo braku czasu antenowego. Co więcej, pokonał kontrkandydatów z dużo większym zapleczem politycznym i finansowym. Nie wydaje mi się jednak, by te wybory spowodowałyby większą aktywność idei konserwatywno liberalnych w mediach. Dalej będzie PO, PiS, SLD i PSL. Smutne jest też, jak łatwo sondażami można wpłynąć na głosy. Ludzie nie lubią być wśród przegranych, dlatego wolą pewniaków. Tak samo nie uważam za jakieś bardzo ważne obserwowanie frekwencji wyborczej. Pęd ku jak największej frekwencji powoduje nic innego jak degradację poziomu polityki. Oczywistym jest, że nie wszyscy interesują się polityką. Dlaczego więc wszyscy muszą głosować? Ktoś, kto nie interesuje się światem politycznym a zobaczy reklamę, w której Szyc czy inny Karolak mówi o tym, że niegłosowanie to tchórzostwo pójdzie na wybory i skreśli tego kandydata, o którym mówią w telewizji. Przypomina mi się tutaj sytuacja, gdy Napieralskiego wybrano na szefa SLD. Po konwencji, na której wybrano nowego prezesa partii, słupki w sondażach wzrosły o około 3 procent. Politolodzy powiedzieli otwarcie, że to zasługa dużego zainteresowania mediów. Kto wygra II turę? Wg mnie Kaczyński i to wcale nie ze względu na wyjazdy na wakacje. Ludzie mimo wszystko czują, że dawne KLD mające całą władzę nie wróży niczego dobrego. Tym bardziej, że PO ma tylko rok na wprowadzenie wszystkich reform. A w tak krótkim czasie bardzo łatwo o aferki. Co może znacząco wpłynąć na wyniki wyborów w 2011. |
Okazało się że wschodnia Polska zagłosowała na Kaczyńskiego...
Elektorat Napieralskiego zagłosuje raczej na Komorowskiego, część nie pójdzie, a minimalny procent zagłosuje na Kaczyńskiego) mając w pamięci konszachty PiSu z Samoobroną i z LPRem. Napieralski nie odważy się przy takim wyniku poprzeć Kaczyńskiego... |
Cytat:
Cytat:
|
I dwóch pajaców przeszło do drugiej tury. Bardzo szkoda Mikke , chłop miał dobre pomysły ale oczywiście telewizja pomogła wszystko zniweczyć.
|
Cytat:
Młot to jest to, o czym Ty mówisz. Gdy są reformy, jest niezadowolenie. Kowadło to natomiast ataki opozycji. Skoro ŚP. Lech Kaczyński był hamulcowym zmian, to czemu gdy macie swojego prezydenta nie przeprowadzacie reform? Dlatego PO może stracić dużo w oczach wyborców. |
Cytat:
Pewnie nie poszedłeś w ogóle do wyborów i pozwalasz sobie obrażać innych. Cytat:
|
Głos oddałem. I na pewno jestem wyżej od tych, którzy skreslali za ładny krawat ,czy za słupek poparcia w telewizyjnych sondażach.
|
Cytat:
Ciekawie przedstawia się podział Polski na wschód i zachód, Kaczyński zwyciężył w: Mazowieckim, Podlaskim, Lubelskim, Podkarpackim, Małopolskim, Świętokrzyskim, a Komorowski w pozostałych - Zachodnich (przynajmniej taj wynika z badań OBOPU podanych przed 10 minutami) Cytat:
Z przejściem elektoratu na 2 turę narazie ( o ile czegoś nie ominąłem skacząc na lini TVP-TVN-Polsat) jest tak że jedynie 2 kandydatów powiedziało wprost że głosuje konkretnie (reszta się wykręcała, że się zobaczy). Tych dwóch to właśnie K. Morawiecki i M.Jurek którzy udzielą poparcia Kaczyńskiemu. |
K... wa w TVN to zaraz Komorowski wygra w pierwszej turze tak poparcie rośnie :lol:
Przed drugą turą polecam poniższy wykres: http://z4.frix.pl/frix24/27851c79001...01991_2010.jpg |
Cytat:
|
Cytat:
Przynajmniej od czasów podziału sceny między PO i PiS , który nastąpił w 2005 r . |
Cytat:
|
Cytat:
|
W polityce jak w życiu trzeba mieć szczęście ;)
Jeśli PO mają pecha - rekordowy deficyt a jeszcze się rok nie skończył to coś jest na rzeczy. Pomysły z obniżeniem składki na II Filar i przekazaniem reszty do ZUS'u, podwyżka VAT'u do 23% to raczej już nie kwestia pecha ;) |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 11:37. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl