Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Maciej Stolarczyk były trener Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9971)

wolfy 05.11.2019 10:08

sevenheaven - w odróżnieniu od Ciebie nie traktuję sypiania z facetami jako wyrazu sympatii. Odnieś się do meritum - kim gramy i jakiego trenera możemy zakontraktować.

Arked 05.11.2019 10:15

Nie wiem jak można mieć jakieś pretensje konkretnie do Stolarczyka po wczorajszym meczu. Do dyspozycji miał zerową siłę ofensywną. Jedyne co mógł zrobić to ustawić drużynę defensywnie i liczyć na szczęście. Połowa planu pewnie posypała się na rozgrzewce, kiedy kontuzji doznał Basha. Nie wyobrażam sobie co trener mógł zrobić, żeby ten mecz wyglądał w naszym wykonaniu lepiej. Wynik był do przewidzenia. Prawie udało się dowieźć 0:0 grając asekuracyjnie i bez zbędnego kombinowania (czego wielu tutaj się otwarcie domagało). Wciąż przez niektórych przemawiają głównie emocje.

Jesteśmy w czarnej dupie i prawdopodobnie zostaniemy w niej aż do wiosny. Wzmocnienia kadry to jedyna nadzieja. Nie zmiana trenera.

mr_kwolf 05.11.2019 10:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1545408)
https://sport.interia.pl/klub-wisla-...lo,nId,3318530

Do wyżej - a kto miał strzelić te trzy bramki? Zdybowicz, Drzazga, Wojtkowski, Savicević, Boguski? Ile oni mają w sumie strzelonych bramek w tym sezonie? Dwie? Jedną? I nagle z Rakowem strzelą trzy?

Jest bardzo źle, nam już nikt nie został do ofensywnej gry.

Nie do końca się zrozumieliśmy. Ja się zgodzę, że szanse że strzelimy trzy bramki były niewielkie, ale jakie były szanse że najlepiej wykonujący stałe fragmenty gry zespół przez 90 minut nie strzeli gola zespołowi, który je beznadziejnie broni? I tak się zaskakująco długo trzymaliśmy.

Mówiąc o "sprzedaniu" mam na myśli bardziej "efekt długoterminowy". Jeżeli trener przestaje wierzyć w siebie, swoją taktykę i zawodników to jest to już ostatnio prosta przed zwolnieniem. Bo jak niby ma zaszczepić wiarę w zawodników? W zeszłej rundzie też było źle, na grę nie dało się patrzeć aż przyszedł szalony mecz w Kielcach i odpaliło. Jakbyśmy tam też grali na 0-0 to kto wie jakby się to skończyło.

Arked 05.11.2019 10:30

Nic nie odpali dopóki będziemy tak potwornie osłabieni.

WHITE*STAR 05.11.2019 10:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arked (Post 1545412)
Nie wiem jak można mieć jakieś pretensje konkretnie do Stolarczyka po wczorajszym meczu. Do dyspozycji miał zerową siłę ofensywną. Jedyne co mógł zrobić to ustawić drużynę defensywnie i liczyć na szczęście. Połowa planu pewnie posypała się na rozgrzewce, kiedy kontuzji doznał Basha. Nie wyobrażam sobie co trener mógł zrobić, żeby ten mecz wyglądał w naszym wykonaniu lepiej. Wynik był do przewidzenia. Prawie udało się dowieźć 0:0 grając asekuracyjnie i bez zbędnego kombinowania (czego wielu tutaj się otwarcie domagało). Wciąż przez niektórych przemawiają głównie emocje.

Jesteśmy w czarnej dupie i prawdopodobnie zostaniemy w niej aż do wiosny. Wzmocnienia kadry to jedyna nadzieja. Nie zmiana trenera.

Co mógł zrobić trener? Latem mógł mądrzej dobrać sobie zawodników. Obecne wyniki i brak zmienników to konsekwencje decyzji całego pionu sportowego Wisły. Obiedzińskiego (nie wiem czemu ten facet współodpowiada za pion sportowy), Głowackiego i Stolarczyka.

Zamiast mieć zmiennika dla Bashy (Stolarczyk chyba liczył na Boguskiego), mamy Serafina Szotę, Wasyla i Chukę, których trener nie widzi w składzie.

Praca trenera to nie tylko poprowadzenie treningu i wybór najlepszej 11.

wolfy 05.11.2019 10:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WHITE*STAR (Post 1545417)
Co mógł zrobić trener? Latem mógł mądrzej dobrać sobie zawodników. Obecne wyniki i brak zmienników to konsekwencje decyzji całego pionu sportowego Wisły. Obiedzińskiego (nie wiem czemu ten facet współodpowiada za pion sportowy), Głowackiego i Stolarczyka.

Zamiast mieć zmiennika dla Bashy (Stolarczyk chyba liczył na Boguskiego), mamy Serafina Szotę, Wasyla i Chukę, których trener nie widzi w składzie.

A dlaczego wzieliśmy takich zawodników akurat? Świta coś? Czegoś nam brakuje przede wszystkim, hmmm?

szprotson 05.11.2019 10:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1545421)
A dlaczego wzieliśmy takich zawodników akurat? Świta coś? Czegoś nam brakuje przede wszystkim, hmmm?

wolfy, ale tutaj troche kolega ma racji :)

Wzielismy zawodników chujowy, bo tylko na takich było nas stać oczywiscie. Tyle ze to były polecenie i zaklepanie przez trenera. Mogli te 5 tys euro wydac na jakiegoś zagranicznego...no ale nikog nie znali, wiec brani byli pod uwage tylko ci ktorych Stolar mial w telefonie (koloryzowane :))
Ale ogolnie tka to wyglada, jak chcemy szukac pilkaryz od razu właczamy filtr :Znani przez MS (bo nie mamy zadnych innych drog pozyskiwania graczy niz znajomi i FF.....)

WHITE*STAR 05.11.2019 10:48

Cytat:

Dyrektora sportowego, skautingu i rozumu.

Bo budżet - powtórzę to po raz kolejny - mamy na poziomie 9-12. miejsca w Ekstraklasie. Mniej więcej taki jak przed sezonem mistrzowskim miał Piast Gliwice.

Serio. Arki, Rakowa, ŁKS-u czy Korony nie stać na Janickiego czy Chukę.

Cycu 05.11.2019 10:55

Cytat:

Ja to tylko tu zostawię:

Cytat:

"Wisła proponowała 20 tysięcy euro Markoviciowi"

Lazar Marković na początku września związał się z serbskim Partizanem. Jak się okazuje, były piłkarz Liverpoolu, Fenerbahce czy Sportingu CP miał też ofertę z Wisły Kraków, która proponowała piłkarzowi 20 tysięcy euro miesięcznie. 25-latek odrzucił jednak ofertę i wybrał występy dla klubu z ojczyzny. Tego dowiedzieliśmy się również w sobotnim Stanie Futbolu.
https://twitter.com/WeszloCom/status...07563612037120

Cytat:

Choć Wisła ma spore kłopoty finansowe, jest w stanie oferować zawodnikom niezłe warunki. Według Stanowskiego, Biała Gwiazda może zaoferować piłkarzom około 20 tysięcy euro miesięcznie. Niejako potwierdził to prezes klubu mówiąc, że tego typu transfery traktowane byłyby jako inwestycja.

WHITE*STAR 05.11.2019 11:04

Cytat:

Jeszcze na przykładzie wywiadów z parą stoperów Pogoni Szczecin wytłumaczę Ci i wszystkim, którzy tak narzekają na brak środków, na czym polega współcześnie praca dyrektora sportowego. Nie zawsze to pieniądze decydują o tym, czy piłkarz zdecyduje się na dany klub.

Cytat:

Dostawałeś wcześniej sygnały, że polski klub cię obserwuje?

– Nie, ale kiedy tu przyjechałem, pokazano mi klipy wideo z moimi meczami. Na ich przykładzie dowiedziałem się, co władzom klubu się w mojej grze podoba bardziej, co mniej. Wyjaśnili mi, dlaczego pasuję do profilu zawodnika, jakiego szukali na środek obrony. Wtedy pojąłem, że Pogoń doskonale wie, czego chce. Że nie podeszła do tematu na zasadzie: okej, bierzemy pierwszego porządnego stopera, jaki się nawinie. Nie, były konkretne wymagania.

Co spodobało się więc Pogoni najbardziej?

– Mój styl. To, że gram agresywnie, że w każdym meczu jestem w stanie pchnąć zespół do jeszcze lepszej, ambitniejszej gry.
Źródło: http://weszlo.com/2019/08/26/byc-car...ion-lannister/

Cytat:

Kostasa Triantafyllopoulosa, o czym opowiadał na Weszło, zaskoczyło, że Pogoń zaprezentowała mu wycinek wideo z konkretnych akcji i wytłumaczyła, dlaczego jest odpowiednim piłkarzem do tego stylu gry.

Ze mną było dokładnie tak samo. Szef skautów pokazał mi wideo z moimi zagraniami i powiedział, czego ode mnie oczekuje. Było też wideo z fragmentami gry Pogoni, bym poznał, w jaki sposób miałbym grać. Szef skautów oglądał mnie na żywo osiem razy. Byłem bardzo zaskoczony. To dało mi też poczucie, że mowa o profesjonalnym klubie, w którym praca jest wykonywana skrupulatnie. Miałem też poczucie, że klub cały czas się rozwija. Budują stadion, nowe boiska dla akademii. Jak tak na to patrzę, mam wrażenie, że Pogoń w długiej perspektywie będzie odgrywała znaczącą rolę w polskiej piłce.

Jakie cechy boiskowe sprawiły, że Pogoń uznała cię za zawodnika pasującego do systemu?

Chcieli po pierwsze doświadczonego zawodnika, a ja w ostatnim roku byłem w Altach kapitanem i potrafię wziąć odpowiedzialność za drużynę. Znaczenie miała też moja szybkość. Chcemy ustawiać się wysoko i utrzymywać się przy piłce, pressować, więc za mną zawsze jest dużo przestrzeni. Dlatego potrzebny był szybki obrońca. Dobrze czuję się z piłką przy nodze, a powiedziano mi, że szukają obrońcy, który wyczekuje na dobry moment, by zrobić coś nieoczywistego. Taki styl gry bardzo mi odpowiada, bo w przeszłości miałem trenerów, którzy nie byli za bardzo zainteresowani grą w piłkę.
Źródło: http://weszlo.com/2019/09/15/jesli-z...trening-koniu/

A u nas? Wzięli Serafina Szotę, mimo że Stolarczyk nigdy nie cenił jego umiejętności. Wzięto też Chukę, którego akurat zaproponował agent, gdy na początku obecnego sezonu gra się nie układała i zaczęło się palić w dupach.

Dlatego właśnie nie jestem fanem naszego obecnego prezesa i jego decyzji w kwestiach sportowych. Widzę tu raczej zabawę klubem piłkarskim jak Football Managerem, a nie profesjonalny pion sportowy.

wolfy 05.11.2019 11:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1545423)
wolfy, ale tutaj troche kolega ma racji :)

Wzielismy zawodników chujowy, bo tylko na takich było nas stać oczywiscie. Tyle ze to były polecenie i zaklepanie przez trenera. Mogli te 5 tys euro wydac na jakiegoś zagranicznego...no ale nikog nie znali, wiec brani byli pod uwage tylko ci ktorych Stolar mial w telefonie (koloryzowane :))
Ale ogolnie tka to wyglada, jak chcemy szukac pilkaryz od razu właczamy filtr :Znani przez MS (bo nie mamy zadnych innych drog pozyskiwania graczy niz znajomi i FF.....)

Dobrze, pociągnę temat: co na to nasz dyrektor sportowy i dział skautingu?

it 05.11.2019 11:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arked (Post 1545412)

Całkowicie się zgadzam. Wisła po raz pierwszy od dawna zagrała defensywnie, by nie narażać się na kontry (ostatnio to był jeden z głównych postulatów na forum - zagęścić tyły i próbować kontrować).
W zasadzie jedyne zagrożenie Raków stwarzał po SFG, a że umie to robić, to i raz wpadło. Tym bardziej, że strzelca krył 16-letni napastnik. Nie jest to żaden zarzut, trzeba było podwyższyć wzrost w polu karnym, ale Buksa czy Zdybowicz są na straconej pozycji przy bronieniu przy SFG, nawet bardzo doświadczeni napastnicy mają problem z bronieniem.
Z przodu bez Brożka nie istniejemy, nie ma się co oszukiwać, że Zdybowicz, Buksa czy Drzazga nas zbawią.
W środku też była dziura, bo Pawłowski to na razie nie jest poziom nawet 1 ligi.
tu mam jedyne zastrzeżenie do wczorajszego składu, bo postawiłbym na Silvę, no ale może chłopina tak się przejął tymi swoimi dwoma bramkowi stratami, że już się boi wyjść na boisko. A pożytek z niego byłby na pewno większy, bo przynajmniej wychodziłby do podań od obrońców.

Nadzieja we wzmocnieniu kadry zimą i wyleczeniu się naszych 3 filarów na B. Wiosną mamy też lepszy terminarz.
Jeśli to nie pomoże, to lecimy, z tym czy innym trenerem.

MaLk 05.11.2019 11:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WHITE*STAR (Post 1545430)
Jeszcze na przykładzie wywiadów z parą stoperów Pogoni Szczecin wytłumaczę Ci i wszystkim, którzy tak narzekają na brak środków, na czym polega współcześnie praca dyrektora sportowego. Nie zawsze to pieniądze decydują o tym, czy piłkarz zdecyduje się na dany klub.

Prawda. Dochodzi jeszcze do tego opinia klubu. My obecnie dysponujemy renomą klubu, który stoi na skraju przepaści, był okradany przez własnych kibiców, nie płaci na czas (albo wcale) piłkarzom i agentom, jest gnojony przez swoje miasto, gra fatalną piłkę, od kilku lat nie walczy o żadne większe sportowe cele i corocznie obniża poziom sportowy oraz bez przerwy ma problemy z wystawieniem normalnej jedenastki meczowej.

Już widzę te tabuny "solidnych ligowców" ustawiających się w kolejce do zatrudnienia. W końcu atmosfera na stadionie jest wyjątkowa i można się wypromować na zasadzie "będzie pan miał do CV".

Jest tylko jeden problem. Solidny ligowiec nie potrzebuje promocji. Tej potrzebują co najwyżej "ludzie na zakręcie", jak Niepsuj, Janicki czy Klemenz.

sandomingo 05.11.2019 11:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MaLk (Post 1545441)
Prawda. Dochodzi jeszcze do tego opinia klubu. My obecnie dysponujemy renomą klubu, który stoi na skraju przepaści, był okradany przez własnych kibiców, nie płaci na czas (albo wcale) piłkarzom i agentom, jest gnojony przez swoje miasto, gra fatalną piłkę, od kilku lat nie walczy o żadne większe sportowe cele i corocznie obniża poziom sportowy oraz bez przerwy ma problemy z wystawieniem normalnej jedenastki meczowej.

Już widzę te tabuny "solidnych ligowców" ustawiających się w kolejce do zatrudnienia. W końcu atmosfera na stadionie jest wyjątkowa i można się wypromować na zasadzie "będzie pan miał do CV".

Jest tylko jeden problem. Solidny ligowiec nie potrzebuje promocji. Tej potrzebują co najwyżej "ludzie na zakręcie", jak Niepsuj, Janicki czy Klemenz.

Pełna zgoda. Dlatego praktycznie jedyną szansą są obcokrajowcy zweryfikowani negatywnie przez poważny futbol ale tacy, którzy tutaj mogą się przez pół roku pokazać i podpisać kolejny kontrakt z innym klubem w Ekstraklapie bądź z holenderskim czy belgijskim średniakiem.

Arked 05.11.2019 12:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WHITE*STAR (Post 1545417)

Braliśmy kogo popadnie w tym oknie transferowym. Nasze możliwości transferowe są na poziomie 1 ligi.

WHITE*STAR 05.11.2019 12:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arked (Post 1545451)
Braliśmy kogo popadnie w tym oknie transferowym. Nasze możliwości transferowe są na poziomie 1 ligi.

Ale Ty to wiesz, czy tak sobie założyłeś? Bo ja nie widzę, żadnego 1-ligowca, w którym płacono by 300 tys. zł rocznie rezerwowemu 39-letniemu obrońcy. Nie widzę też żadnego, który ma w kadrze tylu doświadczonych piłkarzy co Wisła: Kubę, Brożka, Boguskiego, Sadloka, Janickiego, Burligę... Nie znam też żadnego 1-ligowca, którego stać byłoby na sprowadzenie Chuki i Janickiego. Który proponowałby zawodnikowi 20 tys. € miesięcznie kontraktu.

Skończ już pisać te głupoty. Nie jesteśmy już krezusem, ale też nie z krezusami podejmujemy walkę. Nasze możliwości finansowe są na poziomie dolnej połowy Ekstraklasy. Tak jak innych drużyn dolnej połowy Ekstraklasy.

Karherop 05.11.2019 12:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1545408)
https://sport.interia.pl/klub-wisla-...lo,nId,3318530

Do wyżej - a kto miał strzelić te trzy bramki? Zdybowicz, Drzazga, Wojtkowski, Savicević, Boguski? Ile oni mają w sumie strzelonych bramek w tym sezonie? Dwie? Jedną? I nagle z Rakowem strzelą trzy?

Jest bardzo źle, nam już nikt nie został do ofensywnej gry.

A co to ma za znaczenie kto ile do tej pory w tej rundzie strzelił goli?
Na wiosnę Drzazga jak nic nie strzelał , tak nagle strzelił 3. I o czym to świadczy? Tylko o tym że statystyki nie grają.
Natomiast zgadzam się z że z przodu mamy zgrozę, jednak fakt że nie potrafimy sklecić ani jednej składnej akcji zakończonej strzałem nie można zwalać tylko na kark wykonawców. W tej formie połowa I ligi by nas zmiotła i co? Mamy gorszych piłkarzy niż 1 ligowcy?
Jak nie za formę piłkarzy, taktykę, ustawienie, schematy rozegrania i w końcu w tym wypadku transfery odpowiada Stolarczyk, to za co?

Owszem, sam apelowałem o defensywną grę, ale jest jednak pewna różnica w tym co widzieliśmy wczoraj a tym jak potrafiła zagrać (z resztą z nami) Jagiellonia czy Wisła Płock w tej rundzie.

LucjuszWielki 05.11.2019 12:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sevenheaven (Post 1545409)
Na litość boską.. odnoszenie się do Wolfy, który by pałę Stolarczykowi zrobił, serio nie jest obiektywne.

powiedz mi kto ściągnął Pawłowskiego, Niepsuja, Janickiego, Szote ? przecież są to autorskie pomysły naszego trenera ! jesli do tego dodamy Silve i Chuce to mamy obraz jaki mamy

kto odpowiada za przygotowanie fizyczne ? w każdym meczu przebiegamy mniej km od drużyny przeciwnej !!

czego oczekuje od druzyny która przegrała 07 ? że wyjdzie na pełnej kur.. na spotkanie.. efekt ?
Nasi z rakowem po 1 połowie:
0 celnych strzałów
0 strzałów !!
baa ! przez cały mecz oddali 2 strzały - 1 celny jakiś farfocel w 91 minucie
0 rzutów rożnych..
kto ich tak zmotywował jak nie Stolarczyk ?

Akurat Niepsuj nie jest taki beznadziejny jak reszta, którą wymieniłeś... Po co "młodzi" typu Szota, Zdybowicz czy Pawłowski to nie mam pojęcia, ale liczenie na to, że wypalą i ktoś ich kupi za ciut większe pieniadze jest żałosne. Przykład Lisa powinien być przestrogą.

WHITE*STAR 05.11.2019 12:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez LucjuszWielki (Post 1545457)
Akurat Niepsuj nie jest taki beznadziejny jak reszta, którą wymieniłeś... Po co "młodzi" typu Szota, Zdybowicz czy Pawłowski to nie mam pojęcia, ale liczenie na to, że wypalą i ktoś ich kupi za ciut większe pieniadze jest żałosne. Przykład Lisa powinien być przestrogą.

Akurat za Lisa propozycje były zarówno zimą jak i latem. Zarząd się przeliczył w negocjacjach i wyszli na tym jak Zabłocki na mydle.

O tym, że propozycje były wiem na pewno. Z pierwszej ręki.

LucjuszWielki 05.11.2019 12:58

No to teraz będziemy w plery, pisałem z rok temu, że ogrywanie na siłę Lisa przyniesie więcej strat niż pożytku: tj zawalił nam w zeszłym sezonie pierwszą ósemkę, a dzisiaj mamy go na ławie... Poza tym najlepszy był manewr kiedy całą rundę gra Lis, przychodzi najważniejszy mecz - derby - i Stolarczyk wstawił Buchalika, który zaraz zeszedł z kontuzją. To pokazało jakie mają zaufanie do jego umiejętności i dlaczego dawali grac w innych meczach :/

Taktyka niestety nie wypaliła. Królewski myślał, ze wypromujemy jakiś młodych i będziemy fabryką, a tu lipton...

Za czaców Junco sprowadzaliśmy gwiazdorów, którzy obecnie super sobie radzą w innych klubach. :/

Cuesta
Gonzalez
Arsenic
Palcic
Bartkowski
Pietrzak
Imaz, Lopez, Pol Llonch, Bascha, Velez

To zawodnicy, którzy dziś zdobyliby MP :] tak sobie wspominam tylko :)

Arked 05.11.2019 13:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WHITE*STAR (Post 1545454)
Skończ już pisać te głupoty. Nie jesteśmy już krezusem, ale też nie z krezusami podejmujemy walkę. Nasze możliwości finansowe są na poziomie dolnej połowy Ekstraklasy. Tak jak innych drużyn dolnej połowy Ekstraklasy.

Będę pisał co będę chciał póki to będzie na temat.

Możliwości transferowe to nie tylko pieniądze ale też:
1. Perspektywy i reputacja klubu, które zostały zrujnowane w ostatnim czasie.
2. Dział skautingu i reszta personelu odpowiedzialnego za transfery w tym przede wszystkim dyrektor sportowy. Nie mamy specjalistów na tych stanowiskach, między innymi dlatego, że tacy raczej nie są zainteresowani pracą w warunkach niepewności i kiepskich możliwości finansowych.

WHITE*STAR 05.11.2019 13:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez LucjuszWielki (Post 1545459)
No to teraz będziemy w plery, pisałem z rok temu, że ogrywanie na siłę Lisa przyniesie więcej strat niż pożytku: tj zawalił nam w zeszłym sezonie pierwszą ósemkę, a dzisiaj mamy go na ławie... Poza tym najlepszy był manewr kiedy całą rundę gra Lis, przychodzi najważniejszy mecz - derby - i Stolarczyk wstawił Buchalika, który zaraz zeszedł z kontuzją. To pokazało jakie mają zaufanie do jego umiejętności i dlaczego dawali grac w innych meczach :/

Taktyka niestety nie wypaliła. Królewski myślał, ze wypromujemy jakiś młodych i będziemy fabryką, a tu lipton...

Za czaców Junco sprowadzaliśmy gwiazdorów, którzy obecnie super sobie radzą w innych klubach. :/

Cuesta
Gonzalez
Arsenic
Palcic
Bartkowski
Pietrzak
Imaz, Lopez, Pol Llonch, Bascha, Velez

To zawodnicy, którzy dziś zdobyliby MP :] tak sobie wspominam tylko :)

W ogóle jak tak negocjowali to myślałem, że w tym sezonie dalej będą go ogrywać. A tymczasem Stolarczyk posadził go na ławie. Po co go więc zatrzymano? Nie ogarniam. Janekx89 już pisał, że w poczynaniach Stolarczyka trudno było szukać sensu już, gdy pracował w Pogoni.

A u nas? Dano mu jeszcze większą władzę niż u Portowców.

@Arked uszczegółowiaj o co Ci chodzi ;) Pomyślałem oczywiście o pieniądzach. Z Twoimi punktami się zgadzam.

MaLk 05.11.2019 13:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandomingo (Post 1545443)
Pełna zgoda. Dlatego praktycznie jedyną szansą są obcokrajowcy zweryfikowani negatywnie przez poważny futbol ale tacy, którzy tutaj mogą się przez pół roku pokazać i podpisać kolejny kontrakt z innym klubem w Ekstraklapie bądź z holenderskim czy belgijskim średniakiem.

I tu też zgoda. Tylko do znalezienia takich obcokrajowców potrzeba dobrego pionu sportowego.

LucjuszWielki 05.11.2019 13:10

Kurde akurat wymieniłem całą 11stkę, z tego taki składzik byłby, że każdy zespół dostawałby w Pape - mógłby być nawet Kiko na łąwie :) Kiko z Sobolem mimo wszystko dawali radę.

Griszka30KR 05.11.2019 13:12

Ja nie rozumiem czemu ze zwykłej uczciwości nie podał się do dymisji.I tylko tyle.Po wczorajszym meczu,gdzie piłkarze coś tam walczyli,coś tam biegali,ale nie było w tym żadnej koncepcji,to nawet p.Krzoska mógłby zasiąść jako trener ,tylko brak papierów...Może tu jest powód.

LucjuszWielki 05.11.2019 13:17

Cuesta
Pietrzak --Arsenic--Gonzalez--Bartkowski (Palcic)
Pol Llonch,--Velez
Bascha
Imaz -Lopez

heh gotowy skład na MP straciliśmy za frajer - była ułożona 11 zawodników, którzy dziś rozneiśliby parchovie 5:0 :/

Karherop 05.11.2019 13:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez LucjuszWielki (Post 1545468)
Cuesta
Pietrzak --Arsenic--Gonzalez--Bartkowski (Palcic)
Pol Llonch,--Velez
Bascha
Imaz -Lopez

heh gotowy skład na MP straciliśmy za frajer - była ułożona 11 zawodników, którzy dziś rozneiśliby parchovie 5:0 :/

W 10 na 11 byśmy niewiele spotkań wygrali, nie mówiąc o mistrzostwie

mr_kwolf 05.11.2019 13:40

Ciągle podawany jest tutaj przykład Markovica, że "jak widać były pieniądze". Przecież to że było 20k euro / miesięcznie na Markovica to nie znaczy, że było 20k euro na innego piłkarza. Wystarczy, że np. połowę z tego miał płacić "osobisty sponsor", który od razu zaznaczył, że może dać tylko na niego i już sytuacja wygląda inaczej.

Powiem więcej, jakby taki Messi powiedział, że on za 2 miliony euro rocznie to by sobie przyszedł do Krakowa zagrać to gwarantuje, że kasa znalazłaby się w moment. To nie znaczy jednocześnie, że "patrzcie, mieliśmy 2 miliony euro do wydania, a ściągneliśmy Chukę".

LucjuszWielki 05.11.2019 13:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1545469)
W 10 na 11 byśmy niewiele spotkań wygrali, nie mówiąc o mistrzostwie

Wstawisz Palcica albo Bartkowskiego gdziekolwiek i masz 11, poza tym nawet w 10 daliby radę.

MaLk 05.11.2019 13:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez LucjuszWielki (Post 1545475)
Wstawisz Palcica albo Bartkowskiego gdziekolwiek i masz 11, poza tym nawet w 10 daliby radę.

Nie daliby, byłby walkower w każdym meczu. Bo to ostatnie miejsce trzeba zarezerwować na jakiegokolwiek młodzieżowca ;)

MMTS 05.11.2019 14:00

Wspominki jaką to kadrę mieliśmy już niczego nie zmienią w kontekście uratowania ligi.
Fakt jest taki, że obecni kopacze są dużo słabsi. Nie na tyle jednak, żeby z tej ligi spaść.
Uważam, że największym problemem jest obecnie sfera mentalna, nawet nie średniosłabe umiejętności.
To tak jak się ma w pracy szefa, który przychodzi smutny, zdołowany i bez pomysłu, to udziela się to pracownikom. Syndrom wypalenia zawodowego.
Jeśli do tego dochodzi zwykły ludzki dół i brak 100% kompetencji do pełnienia danej funkcji, to trudno oczekiwać wyników.
I teraz kombinację wszystkiego co powyższe widać u Stolarczyka i jego drużyny.
Rozwiązania są 2:
- albo dać mu kogoś krótkoterminowo/tymczasowo do wsparcia, żeby odciążyć go psychicznie, podbudować i przejąć tą część motywacyjną (vide Sobol i prawdopodobnie jego niedoceniana rola w drużynie)
- albo poszukać nowego trenera i wnieść cokolwiek nowego do teamu.
Rozwiązanie nr 3 z zakupem nowych zawodników to już średnioterminowe a na to nie ma czasu.

szprotson 05.11.2019 14:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1545431)
Dobrze, pociągnę temat: co na to nasz dyrektor sportowy i dział skautingu?

o ty cwaniaczku :D

Twoje pytanie brzmi : co na to Stolarczyk ?:D A on na to, jak na lato :)

Karherop 05.11.2019 16:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1545491)

Jakie masz uprawnienia by wypowiadać się w imieniu Stolarczyka?

Lemoniadowy Joe 05.11.2019 16:50

Stolarczyk jest jeszcze trenerem dlatego ze szukamy odpowiedniego kandydata taka mam nadzieje.
Ja bym zwalniał juz.

wolfy 05.11.2019 17:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1545491)

No nie, jest jeszcze "dział skautingu" Głowackiego i Obidziński :D Ale wiesz do czego zmierzam?
Jest tu kilka naiwnych/kłamliwych osób twierdzących że Stolarczyk sobie uzurpował swoje uprawnienia. W praktyce zostały one zrzucone na niego przez brak struktur i ludzi. Wszystko to zaś wynika z braku pieniędzy i syfu zostawionego przez poprzedników.

Pisanie że Stolarczyk "ma kogo chciał i sam wybrał" jest równie mądre jak pisanie że bezdomny ubiera się jak chce, bo sam wszystko wygrzebuje ze śmietnika, a czasem to mu nawet coś podrzucą.

Stolarczyk w Pogonii miał skautów i ludzi do pomocy przy transferach. Stolarczyk w Wiśle ma tylko znajomych na facebooku...

Cycu 05.11.2019 17:14

Chyba nie było:

https://www.wykop.pl/cdn/c3201142/co...AOHwY,w400.jpg

Stolarczyk powinien być rozliczonych z tych swoich pomysłów transferowych, bo też za to odpowiada.

Stolar odejdź zanim kibice Cię znienawidzą, żeby nie było, że nie jesteś godzien podania ręki. Po meczu sam powinieneś złożyć dymisję i dobrze o tym wiesz.

Vinci 05.11.2019 18:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Cycu (Post 1545521)

Stolar odejdź zanim kibice Cię znienawidzą, żeby nie było, że nie jesteś godzien podania ręki. Po meczu sam powinieneś złożyć dymisję i dobrze o tym wiesz.

Solar,jak coś to ja tak nie uważam...:):)no i daj znać czy przeczytałeś:)

Enigmovsky 05.11.2019 18:07

Jeżeli po meczu z Arką nie pożegnamy Stolarczyka (a zakładam że nie nastąpi cudowne ożywienie zespołu) to trener zostanie conajmniej do konca rundy, po Arce jest przerwa reprezentacyjna.
Pytanie tylko czy my w ogóle mamy jakikolwiek plan B, czy może bezgranicznie zaufaliśmy trenerowi na każdej płaszczyźnie bo ponoć za transfery odpowiada Stolarczyk.
Osobiście uważam że powinien zostać do końca rundy bo wątpie żebyśmy szybko znaleźli trenera a takowy miałby już poprowadzić zespół do końca sezonu.

For_FuN_ 05.11.2019 18:10

Słyszę, że nie było $, ale kto zakontraktował(i przede wszystkim dlaczego) Janickiego i Wasilewskiego na ten sezon? Drobnych Ci panowie nie zarabiają... za tą kasę to można było ściągnąć 3 przeciętnych(czyli lepszych od tych dwóch) stoperów z ekstraklasy i 1szej ligi. U nas nie istnieje coś takiego, jak pion sportowy, tj. ludzie oceniający przydatność danego grajka do zespołu i też mających jakąś wizję transferów(i długofalowy rozwój, w jakim kierunku my mamy iść, czego potrzebujemy, itd.). Wychodzi brak ludzi znających się na piłce, po prostu. Legia to samo przerabia(zachowując proporcje!).

wolfy 05.11.2019 20:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez For_FuN_ (Post 1545525)
Słyszę, że nie było $, ale kto zakontraktował(i przede wszystkim dlaczego) Janickiego i Wasilewskiego na ten sezon? Drobnych Ci panowie nie zarabiają... za tą kasę to można było ściągnąć 3 przeciętnych(czyli lepszych od tych dwóch) stoperów z ekstraklasy i 1szej ligi. U nas nie istnieje coś takiego, jak pion sportowy, tj. ludzie oceniający przydatność danego grajka do zespołu i też mających jakąś wizję transferów(i długofalowy rozwój, w jakim kierunku my mamy iść, czego potrzebujemy, itd.). Wychodzi brak ludzi znających się na piłce, po prostu. Legia to samo przerabia(zachowując proporcje!).

Jest kilka problemów w tym co napisałeś:
- nie mamy pionu transferowego
- Wasyl i Janicki kokosów nie zarabiają, wbrew temu co uważasz solidni ligowcy kosztują
- nikt kto ma inne opcje nie przyjdzie do Wisły, z oczywistych względów (takich jak ryzyko bankructwa, niepłacenie na czas i beznadziejny poziom sportowy).

Obawiam się że Twoje przekonanie jak to łatwo ściągnąć lepszych piłkarzy nie ma pokrycia w realiach...

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 18:06.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl