![]() |
Cytat:
Średnie ligi liczone od czasów wprowadzenia 3 rund: Kod:
punkty meczów średniaCytat:
Nasze mecze do końca roku: 13. Zagłębie S (d) 14. Piast (w) 15. Zagłębie L (d) 16. Arka (w) 17. Miedź (w) 18. Jaga (d) - 8.12(!) 19. W. Płock (w) 20. Lech (d) - 22.12(!) Swoją drogą to nie wiem co za d***l ustawił Jagę i Lecha z nami na grudzień! |
Potrzeba jeszcze 18 punktów, a do odejścia Ondraszka zostało 7 kolejek.
Do 40(39) magicznych punktów: - 18 brakuje do 8 miejsca po 30 kolejkach - 18/17 brakuje do utrzymania się po 37 kolejkach Minęło 35,1% meczów w sezonie, 43,3% w rundach zasadniczych. Średnia: 1,69 - dotychczasowa średnia punktów na mecz 1,71 - dotychczasowa średnia punktów na mecz w domu 1,67 - dotychczasowa średnia punktów na mecz na wyjeździe wymagana średnia (w kolejnych kolejkach) na mecz: 0,75 - 14 miejsce (37) - po 37 kolejkach 1,06 - 8 miejsce (30) - po 30 kolejkach 2,57 - 8 miejsce (20) - po 20 kolejkach czyli na koniec roku, przed zimowym okienkiem. |
Jedyna rzecz warta wzmianki po ostatniej wpadce, to fakt, że aby zdobyć 40 punktów na koniec roku, to trzeba wygrać wszystkie pozostałe mecze w tym roku.
|
Po horrorze potrzeba jeszcze (tylko) 15 punktów, a do końca roku pozostało 5 kolejek.
Do 40(39) magicznych punktów: - 15 brakuje do 8 miejsca po 30 kolejkach - 15/14 brakuje do utrzymania się po 37 kolejkach Minęło 40,54% meczów w sezonie, 50% w rundach zasadniczych. Średnia: 1,67 - dotychczasowa średnia punktów na mecz 1,88 - dotychczasowa średnia punktów na mecz w domu 1,43 - dotychczasowa średnia punktów na mecz na wyjeździe wymagana średnia (w kolejnych kolejkach) na mecz: 0,68 - 14 miejsce (37) - po 37 kolejkach 1,00 - 8 miejsce (30) - po 30 kolejkach 3,0 - 8 miejsce (20) - po 20 kolejkach czyli na koniec roku, przed zimowym okienkiem. W 2018: 16. Arka (w) 17. Miedź (w) 18. Jaga (d) - 8.12(!) 19. W. Płock (w) 20. Lech (d) - 22.12(!) |
Mamy półmetek sezonu zasadniczego, więc sądzę, że można już wziąć się za ciekawsze statystki niż liczenie jakichś tam średnich cząstkowych :pobity:
Zakończyliśmy rundę z 25 punktami. Porównajmy to sobie z poprzednimi 5 sezonami ESA37: Kod:
sezon 2018/19 2017/18 2016/17 2015/16 2014/15 2013/14górna 8 - liczba punków gwarantująca miejsce w górnej 8 po 30 kolejkach, dolna 8 - największa liczba punktów po 15 kolejkach, przy której zespół skończył w dolnej 8, przewaga - przewaga na 9 drużyną po 15 kolejkach, która nie dała miejsca w górnej 8, mediana - dana statystyczna mówiąca o tym jak spisywały się przeciętne zespoły dolnej 8 po 15 kolejkach. Czy można wysnuć z tego jakieś wnioski? Sądzę, że następujące: przy 25 punktach i przewadze 5 punktów nad 9 zespołem po 15 kolejkach trzeba się mocno "postarać", czyli zagrać resztę sezonu co najwyżej jak bardzo przeciętna drużyna dolnej 8, żeby wylądować w niej na koniec. Żeby tego uniknąć dobrze byłoby utrzymać poziom przynajmniej powyżej 1 pkt/mecz. P.S. dla ciekawych co to za "artyści" wylądowali w dolnej 8 mając 26 punktów po pierwszej rundzie: chodzi o GKS Bełchatów, który w rundzie rewanżowej zgromadził raptem 5(!) punktów i z hukiem zleciał z Ekstraklasy. |
ogólnie wnioski sa takie, ze wszystkie te statystyki sa o dupe rozbić , bo zakładają mniej-więcej stabilność w punktowaniu klubu , gdy tymczasem w naszej sytuacji , chodzi wyłącznie o być albo nie być finansowe klubu - będzie $$$ a w zwiazku z tym płacone piłkarzom, za stadion , itp w sensie szeroko pojętem stabilnosci - jest szansa na mistrzostwo (tak) , będzie kich z kasą - to albo nie dogramy sezonu albo skonczymy gorzej niz w/w bełchatów
|
Tym bardziej warto to wiedzieć i śledzić ... i trzymać kciuki za nastukanie jak największej liczby punktów póki "żre" ...
|
Cytat:
Ale super, że posprawdzałeś. |
Wg mnie trzeba szanować każdy punkt i absolutnie nie liczmy że z najbliższych wyjazdów wywieziemy komplet punktów. Wszystko powyżej 3 punktów zdobytych łącznie w meczach z Arką i Miedzią będzie bardzo dobrym wynikiem.
Z Płockiem na wyjeździe też liczę na max remis. Lech + Jaga to kolejne max 4 punkty. Reasumując 9 punktów w ostatnich 5 meczach byłoby świetnym wynikiem praktycznie gwarantującym nam utrzymanie i dający sporą przewagę w walce o grupę mistrzowską. |
Ależ szanujemy każdy punkt.
Są dwie opcje. Albo w kolejnych 15 meczach zdobędziemy 15 punktów, albo w kolejnych 25 meczach zdobędziemy 15 punktów. Jedna i druga daje utrzymanie. Teraz modlić się by się inwestorzy dogadali. |
Średnie cząstkowe wg mnie większego sensu nie mają: raz, bo gra się tylko z częścią rywali, a po pełnej rundzie zagrał już każdy z każdym, a po drugie przy zbyt krótkim okresie zbyt duży wpływ mają też wahania formy poszczególnych zespołów, w dłuższym częściowo to się wyrównuje. W sumie do powyższej wyliczanki dodałbym jeszcze ilu zespołom "udało się" wylecieć z górnej ósemki:
Kod:
2013/2014 - 2 |
Prawda jest taka, że póki co punktowanie dołu tabeli jest na poziomie bardzo niskim i wystarczy w granicach 35 pkt do utrzymania.
Do miejsca w górnej ósemce na mój gust nie wystarczy jednak 40 pkt. |
Moim zdaniem 5-6 punktów do końca grudnia to max, co możemy ugrać.
|
Cytat:
|
Cytat:
Z Arką na wyjeździe zawsze grało nam się słabo. Miedź znając życie to przełamie się w meczu z nami po bramce Łobodzińskiego albo innego Garguły Jagiellonia - tutaj widzę największe szanse na punkty. Powinno zagrać otwartą piłkę co nam akurat pasuje Płock - mecz walki Lech - już z nowym trenerem zaczną wreszcie coś grać. Jeżeli dobijemy do 30 punktów przed zimą, to nawet przy wyprzedaży czołowych zawodników 10 punktów w 10 meczach nie wiosnę nie jest rzeczą niemożliwą. |
Prawda jest taka, że gramy z 15, 10, 9, 8 i 2 drużyną w tabeli. Choć latem zanotowaliśmy w tych meczach średnie/słabe wyniki (poza Lechem) to jednak - za wyjątkiem Jagiellonii - cała pozostała czwórka dołuje całą rundę. Nie powiem, że 10+ pkt to nasz obowiązek, ale wszystko poniżej 8 pkt przyjmę z rozczarowaniem.
|
Cytat:
|
Arka i Płock sie akurat ostatnio ogarnęły. Do tego Jagiellonia gra lepiej na wyjazdach niż u siebie. Na papierze najłatwiej wygląda mecz w Legnicy, bo Miedź jest rozbita i przetrzebiona kontuzjami.
Generalnie łatwo nie będzie, ale i tak wszystko zależy od tego jaką piłkę zaprezentujemy, bo stać nas zarówno na kapitalne spotkanie, jak i na totalną padlinę. Wiem, że to banalne, ale jakże prawdziwe. |
Generalnie to do rozpoczęcia rundy rewanżowej jest 2 tygodnie - może się sporo zmienić w każdym zespole.....
Arka - będzie ciężko, bo ostatnio 2x wtopy, a Arka gra całkiem przyzwoicie Miedź - każda passa kiedyś się kończy - ale jeżeli wbijemy gola jako pierwsi, to raczej wygramy Jaga - na wyjazdach gra dobrze - 6 meczy - 4 wygrane 0 porażek - będzie ciężko Płock - dzisiaj jest w gazie jak będzie za miesiąc tego nawet Vicuna nie przewidzi Amika - termin przed samymi świętami, Amika ma dobrych graczy i w końcu przyjdzie moment, że to zaskoczy. Wg mnie plan minimum to - 5-6 punktów, dobry wynik - to 8 punktów, wszystko co powyżej 8 punktów będzie rewelacyjne..... |
A ja się zgadzam z Sandomingo. Będę miło zaskoczony jak zgarniemy więcej niż 7 punktów w tych 5 spotkaniach. A tak realnie uważam że zdobędziemy 5-6 punktów.
3-4 punkty przywieziemy z wyjazdów. Z Lechem czuje wtopę lub maks remis (zobaczycie, że zaraz zaczną seryjnie zdobywać punkty). Z Jagą nie przegramy (no chyba że zbyt dobrze nam pójdzie w Legnicy i Gdyni to wtedy znając życie będzie ciężko z Jagą :D) Takie luźne dywagacje, ale po prostu w kościach czuje że ten koniec roku, tak jak i tamten nie będzie zbytnio udany w naszym wykonaniu. Obym się mylił. Naprzód Wisło! |
Trzeba też pamiętać, że jest to ekstraklapa czyli wygrywamy z Arką i dostajemy w dupę z Miedzią....
|
Cytat:
Generalnie ciężko tutaj cokolwiek przewidzieć. Teraz 2 tygodnie przerwy, zobaczymy jak poszczególne ekipy będą wyglądać, może się to bardzo zmienić. |
We wszystkich dywagacjach najtrafniej ujął to Gubner1906.
W tej rundzie ugrywamy przeważnie lepsze wyniki z zespołami z potencjalnej czołówki nizeli z dołem tabeli. Trzymając się bardzo dobrej średniej Stolarczyka (1,66) - najlepszej od Maaskanta z 2010 (od 8 lat!!!), zdobycie w ostatnich 5 spotkaniach 8 punktów będzie bardzo dobrym wynikiem , a wszystko co powyżej rewelacyjne . Osobiście podtrzymuje zdanie ze liczę po cichu na 9 punktów , wszystko więcej to już ostre marzycielstwo . |
Cytat:
Lechia - W, Jaga - P, Legia - R, Piast - P, Korona - P, Pogoń - P, Lech - W. 7p/21p = 33,3% możliwych punktów. Dolna ósemka: Arka - R, Płock - R, Lubin - W, Śląsk - W, Sąsiadka - W, Górnik - W, Miedź - W, Sosnowiec - R. 18p/24p = 75% możliwych punktów. To może top3 i dolne3? Odpowiednio 44,4% i 77,8% możliwych punktów. Top5 (poza nami) i dolne5? Odpowiednio 26,7% i 86,7%. Nie wiem jak szeroko interpretujecie "czołówkę" (albo "potencjalną czołówkę"), ale dla mnie ta teza jest z czapy. Jest dokładnie przeciwnie, lepiej punktujemy z dołem tabeli. Remis z Arką, która zaczęła dobrze grać. Remis z Płockiem analogicznie. Wygrana z Miedzią. Remis z Jagą i remis z Lechem. Łącznie 7 pkt. Tak to widzę, choć jakieś zwycięstwo/porażka zamiast tylu remisów pewnie się zdarzy. |
Cytat:
Po drugie dopóki nie ma małej ilości meczów, którą da się policzyć na kompie to nie bardzo jest jakieś inne narzędzie, więc bawimy się tym co mamy :-D |
Dobra, widzę, że padło już porównanie tego jak gramy z dołem i górą tabeli ... a, że sam o nim pomyślałem, to przytoczę to w jeszcze jednym ujęciu:
Kod:
średnia punktowa z zespołami:Tyle, że warto sobie uświadomić jedną rzecz. W tej rundzie z górą tabeli u siebie graliśmy tylko 2 razy (5 wyjazdów), a z dołem u siebie aż 6 razy (2 wyjazdy). Nie da się ukryć, że taki układ spotkań mógł mieć istotny wpływ na zaniżenie pierwszej i podbicie drugiej ze średnich. Czy tak było w istocie być może dość szybko się przekonamy. Z pozostałych 5 spotkań w tym roku 2 gramy u siebie z zespołami 1-8, a 3 na wyjeździe z grupą 9-16. P.S. tak na marginesie, jako ciekawostkę, zwracam uwagę na układ spotkań Lechii. Oni z zespołami 1-8 grali w tej rundzie u siebie ... tylko raz(!). Konia z rzędem temu, kto przewidzi jak im pójdą rewanże. P.S.2 Powyżej padł argument, że być może w tym sezonie do utrzymania potrzebne będzie zdecydowanie mniej punktów, bo dół tabeli punktuje "wyjątkowo słabo". Zobaczmy więc jak dotąd wyglądała 15 i 16 pozycja po 15 kolejkach ESA37: Kod:
sezon 2018/19 2017/18 2016/17 2015/16 2014/15 2013/14 |
Kluczowe to nie przegrywać u siebie,pokazał to poprzedni sezon.Porażki u siebie z Płockiem,Zabrzem,Zagłebiem ,gdyby w tych trzech meczach udało się zremisować- prawdopodobnie mielibyśmy puchary.Były też inne porażki u siebie,remisy,ale wybrałem te mecze gdzie remis był obowiązkiem,a zwycięstwo czymś całkowicie możliwym.
W tym sezonie może być podobnie,dlatego trzeba walczyć o każdy punkt.Może okazać sie,że uda zatrzymać się obecną kadrę,dojdzie Kuba Błaszczykowski i możemy walczyć o 4 miejsce przed podziałem. |
Cytat:
jak przyjdzie Kuba to będzie zajebiście ale jak przyjdą również oferty za naszych zawodników to sprzedawać jak leci a na wiosne możemy grać starą.gwardią 30+ i młokosami z akademii 20- puchary... nosz kuerwa mać |
Cytat:
Nie wiesz, więc wytłumaczę. Dla mnie wyznacznikiem potencjału jest przede wszystkim budżet, który przekłada się na wartość zawodników. Oczywiscie można nieudolnie chcieć jak cracovia czy Zaglebie, mając odpowiednio 6 i 7 budżet w lidze, a można grać jak Wisła , która budżetem zaczyna szorować po dnie tabeli. Nigdzie nie mogłem dokopać się do aktualnych budżetów klubów więc wrzucę zestawienie Transfermarktu https://www.transfermarkt.pl/ekstrak...wettbewerb/PL1 Teraz może punkt widzenia jest inny? |
W ostatniej Lidze+Extra były podawane aktualne budżety klubów. Nasz podawano jako 28 mln. Parę klubów miało niższe, ale fakt, że niewiele ich było.
|
Cytat:
|
Jutro jest powtórka, nagram i przyjrzę się dokładniej ...
|
Cytat:
|
Coz to za głupoty? Z winy Wisly to moze sobie zawodnik rozwiązać kontrakt jesli nie ma placone, a nie przechodzic gdzie chce bo nie ma placone.
|
Czyli rozwiązuje kontrakt i przechodzi gdzie chce.
A czepianie się słówek jest słabe, zwłaszcza jak wiadomo o co chodziło. |
Gdzie będzie wina Wisły, jeśli zawodnik bez klubu podpisze z kimkolwiek kontrakt?
|
Cytat:
Każdy zdaje sobie sprawę,że w klubie nie ma pieniędzy,ale wystarczy,że przyjdą Ziętek i Kwiecień i powinniśmy utrzymać obecną kadrę. |
na koniec roku będą obowiązywały umowy dżentelmeńskie.
kto będzie chciał odejść - ten odejdzie. |
Cytat:
Oby udało się zebrać chociaż na tyle, żeby spłacić Arsenica i Kostala - wtedy możliwy byłby ich transfer gotówkowy a idąc dalej dogranie sezonu młodzieżą na własnym boisku. |
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 14:34. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl