Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Krakowskie Inwestycje (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=86)

Siwy_89 19.11.2010 01:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Q13SON (Post 1008389)
Czyli za kadencji bolszewika Kraków właśnie traci trzecią wielką imprezę. Eurobasket 2009 Euro 2012 już nas ominęło teraz przechodzi koło nosa MS w siatkówce 2014.
Sprawdzony prezydent....

Jak w końcu zbuduje tę halę, to wszyscy będą narzekać, że powstała ona na KREDYT...:-p

Kocur 19.11.2010 09:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Siwy_89 (Post 1013468)
problem w tym, że ja ci podaję dane z miarę wiarygodnych, obiektywnych źródeł, a ty jedynie rzucasz hasłami typy: "w Krakowie najgorzej się zarabia, nie to co w innych miastach". Byle ponarzekać.

Siwy, czy Ty rozumiesz że źródło mam na co dzień w pracy? Mam tutaj wkleić wyciąg z płac z mojej firmy żeby Cię przekonać?

Tabelka z zarobkami jest nieprawdziwa i tyle.
Mogę napisać Ci wprost - 2200 do 2800 brutto dostaje pracownik szeregowy w jednej z firm którą wymieniłeś.
Chcesz się pokłócić to nie na forum raczej bo nie mogę ujawniać takich danych publicznie.

Nie narzekam - stwierdzam po prostu fakt że nie jest u nas tak różowo jak podają "wiarygodne źródła". Kocham to miasto ale jak napisał poprzednik rozważam przenosiny do Wrocławia.

Pewnie nie wiesz o tym bo w tych tabelkach nie podają - wiesz jakie stanowiska z tych 3 tysięcy oferuje Capgemini? Prawie tysiąc z nich to Service Desk - witamy na Błękitnej Linii TPSA, ponad 1500 to stanowiska "accountant" gdzie praca polega na wklepywaniu kwot w okienka - może lepszy socjal i warunki niż na kasie w sklepie ale praca podobna. A to co podałem IBM we Wrocku to są stanowiska wyłącznie z zakresu Service Managementu.

Ale to jest rozmowa za przeproszeniem ślepego z głuchym. Ty masz dane z tabelek, ja mam dane z programu płacowego i możemy tak w kółku do usranej śmierci :)

Nie róbmy OT w temacie. Pozdro.

it 19.11.2010 09:15

Kocur - nie to, żebym się w...ł miedzy wódkę a zakąskę, ale trochę dziwna ta dyskusja, gdy ktoś podaje różne publicznie dostępne i pewnie w większości obiektywne źródła na poparcie tego co mówi, a Ty kasujesz to jednym: "Tabelka z zarobkami jest nieprawdziwa i tyle."
Co oczywiście nie znaczy, że nie daję wiary temu co piszesz o zarobkach w swojej firmie, ale może jednak globalnie nie jest tak źle?

Kocur 19.11.2010 09:27

it, wiadomo jak się robi średnią. Bierzesz jednego managera co ma 15 tysięcy i 100 osób co ma po 2 tysiące.

Średnia wyjdzie ok. Ja ciągle powtarzam że wszystkie średnie mają się nijak do sytuacji w firmach. Przecież w Polsce średnie zarobki w sektorze przedsiębiorstw są około 3200 brutto. Ale jak pytasz ludzi w knajpie przy piwie to wielu tyle nie zarabia.

Ja po prostu mam przed sobą zarobki moich pracowników i mają się nijak do tych tabelek. I to nie 5 pracowników ale 50.

Na początku odniosłem się też do rozwoju Serwisów IT jak podają różne źródła - to co wspomniałem poprzednio - w Krakowie 75% usług to usługi najniższego poziomu - 40% ludzi w firmach to studenci bez żadnej wiedzy praktycznej i sobie dają radę - jaki z tego wniosek?
Skąd się wzięło powiedzenie w Comarchu że każdego pracownika doświadczonego można zastąpić skończoną liczbą studentów ? :)

Problem w tym że firmy lokują w Krakowie właśnie takie oddziały, a centra usług wysokiego poziomu niestety nie u nas.

Siwy_89 19.11.2010 09:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 1013507)
Ja po prostu mam przed sobą zarobki moich pracowników i mają się nijak do tych tabelek. I to nie 5 pracowników ale 50.

to mniej niż 0,5 % wszystkich pracowników zatrudnionych w Krakowie w branży IT...

Cytat:

it, wiadomo jak się robi średnią. Bierzesz jednego managera co ma 15 tysięcy i 100 osób co ma po 2 tysiące.

ja ci wkleiłem Ci tabelkę ze średnią zarobków pracownika szeregowego..

http://i56.tinypic.com/11qu5tv.jpg

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 1013501)
Siwy, czy Ty rozumiesz że źródło mam na co dzień w pracy? Mam tutaj wkleić wyciąg z płac z mojej firmy żeby Cię przekonać?

żebyś mnie przekonał, powinieneś wkleić wyciąg płac z twojej firmy, wszystkich innych z Krakowa, a potem porównać je z tymi Wrocławia...

to wszystko zrobiły niezależne, obiektywne, źródla i wyszły im całkowicie odmienne rezultaty, niż twoja teza o fatalnych zarobkach w Krakowie

Cytat:

Na początku odniosłem się też do rozwoju Serwisów IT jak podają różne źródła - to co wspomniałem poprzednio - w Krakowie 75% usług to usługi najniższego poziomu - 40% ludzi w firmach to studenci bez żadnej wiedzy praktycznej i sobie dają radę - jaki z tego wniosek?

taki, że to wszystko, o czym mówisz nie ma sensu

u nas - twoim zdaniem - 75 % to centra usług niższego poziomu, mimo to średnia zarobków jest wyższa niż w innych miastach. To oznacza, że w takim Wrocławiu, gdzie oferują stanowiska wyłącznie z zakresu Service Managementu, zarabia się mniej niż u nas na pracy "podobnej do pracy w sklepie na kasie".

Cytat:

Tabelka z zarobkami jest nieprawdziwa i tyle.

a, nieprawdziwa.

pozdrawiam ;-)

KONIEC OT

sandbender 19.11.2010 12:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 1013457)
Pomijają fakt że właśnie wspomniany IBM olał Kraków bo się spotkał z bardzo szerokim zrozumieniem w magistracie :D

IBM nie otwierał tego centrum w KRK bo nie chciał. Ma Lab i BTO, a centrum tutaj go nie interesowało.
To raz.

Dwa - IT tak jak budowlanka to bardzo szerokie pojęcie więc taka tabelka jak wklejacie nie ma racji bytu. W Krakowie więcej zarabiają ogólnie mówiąc "programiści" niż administratorzy bo poważnej pracy dla tych drugich jest bardzo mało.
Tę tabelke sobie prześldźcie.
http://www.praca.egospodarka.pl/5438...10,2,55,1.html

tomo 22.11.2010 14:34

Ostatnio jakoś nad tym się zastanawiałem, orientuje się ktoś czy ulica Czesława Miłosza, chodzi mi dokładnie o miejsce przy zakręcię zaznaczonym na linku. Widać że ulica jest przygotowana do pociągnięcia jej biegu dalej na wprost. Czy jest gdzieś jakiś projekt, który pokazuje jak to ma być zrealizowane ?

http://maps.google.com/maps?q=50.076...,0.006899&z=17

coni 22.11.2010 14:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ...:::Tomo:::... (Post 1015692)
Ostatnio jakoś nad tym się zastanawiałem, orientuje się ktoś czy ulica Czesława Miłosza, chodzi mi dokładnie o miejsce przy zakręcię zaznaczonym na linku. Widać że ulica jest przygotowana do pociągnięcia jej biegu dalej na wprost. Czy jest gdzieś jakiś projekt, który pokazuje jak to ma być zrealizowane ?

http://maps.google.com/maps?q=50.076...,0.006899&z=17

byloby super gdyby bylo to polaczenie z Krowodza. ale wtedy musieliby wybudowac wiadukt nad torami

MatMario 22.11.2010 14:46

Tak popatrzyłem na mapę i wydaje się to idealne połączenie w okolice Bratysławskiej, dla odciążenia Prądnickiej przy pętli. Rozwiązało by to problem korkujących się Aleii przy kleparzu. Ale czy jest taki plan to nie wiem.

Kuba 26.11.2010 11:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Siwy_89 (Post 1013180)
no napisałem, że budynek :). Swoją drogą naprawdę bardzo ładny. Jeszcze tylko Lipową wyremontują i będzie cacy.

PS.

Kraków awansował na pierwsze miejsce w rankingu najbardziej atrakcyjnych miast na świecie pod względem usług dla biznesu - informuje "Dziennik Polski". W poprzednim rankingu Kraków był na 4. miejscu. Drugie miejsce w tegorocznej klasyfikacji zajął Pekin.

Może lepiej zacytuj wywiady z ludzmi, ktorzy otwierali pierwsze centra outsourcingowe w KrK.
Wszyscy zgodnie powstarzali, ze pomoc miasta byla prawie zadna, na bardzo niewielkim poziomie.
Dzieki czerwonemu Majchrowskiemu rzecz jasna,.

Jarza 26.11.2010 12:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez coni (Post 1015695)
byloby super gdyby bylo to polaczenie z Krowodza. ale wtedy musieliby wybudowac wiadukt nad torami

Z tego co się orientuję to ma to być wylotówka na Warszawę

Matejas_ 26.11.2010 12:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ...:::Tomo:::... (Post 1015692)

Owszem

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jarza (Post 1017475)
Z tego co się orientuję to ma to być wylotówka na Warszawę

Niestety muszę kolegę poprawić.

http://ii.forum.mojeosiedle.pl/e2/44/milosza02_210.jpg

Cytat:

Pierwotnie napisane przez coni (Post 1015695)

Mówisz i masz :)

Marszałek 26.11.2010 14:37

Cytat:

Skąd się wzięło powiedzenie w Comarchu że każdego pracownika doświadczonego można zastąpić skończoną liczbą studentów ? :)

Problem w tym że firmy lokują w Krakowie właśnie takie oddziały, a centra usług wysokiego poziomu niestety nie u nas.

Sedno sprawy. Większość ludzi zatrudnionych w tych centrach to wklepywacze i tyle.

Siwy_89 28.11.2010 04:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kuba (Post 1017473)
Może lepiej zacytuj wywiady z ludzmi, ktorzy otwierali pierwsze centra outsourcingowe w KrK.
Wszyscy zgodnie powstarzali, ze pomoc miasta byla prawie zadna, na bardzo niewielkim poziomie.
Dzieki czerwonemu Majchrowskiemu rzecz jasna,.

Nie pomagają, więc takie IBM na otwarcie swojego Laboratorium zaprasza samego prezydenta Krakowa. Pewnie dlatego, że inwestorzy są tak niemile widziani w Krakowie.

Ranking oczywiście byłby obiektywny, gdyby pierwszy był Wrocław, a Kraków daleko w tyle ;-)

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marszałek (Post 1017563)
Sedno sprawy. Większość ludzi zatrudnionych w tych centrach to wklepywacze i tyle.

http://i51.tinypic.com/2dl1zdk.jpg

och, ach. Kraków w złej tabelce.

Siwy_89 29.11.2010 15:56

http://i54.tinypic.com/20stvzs.jpg

wizka nowych Bombardierów.

carpenter 29.11.2010 16:05

Przepraszam Siwy, może się mylę, ale jak tabelka którą zaprezentowałeś wyżej ma się do przeciętnych dochodów, szarego wklepywacza ?

Siwy_89 29.11.2010 16:08

prześledź temat dokładnie, wklejałem już dochody pracownika szeregowego w branży IT.

a tabelka mówi nam jedynie o tym, że wklepywacze są głównie w Bydgoszczu, Toruniu itd...

to nie znaczy oczywiście, że ich u nas nie ma :)

carpenter 29.11.2010 16:30

Aha jest, widzę. Ale to chyba przez dwa pomnożone, albo średnia zarobków z całej firmy, bo pensja szeregowego pracownika z branży IT w Krakowie to to nie jest na pewno :) Przynajmniej nie w Capie, ani Sabre.

Kocur 29.11.2010 16:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez carpenter (Post 1019586)
Aha jest, widzę. Ale to chyba przez dwa pomnożone, albo średnia zarobków z całej firmy, bo pensja szeregowego pracownika z branży IT w Krakowie to to nie jest na pewno :) Przynajmniej nie w Capie, ani Sabre.

AMEN :piwko:

Siwy_89 29.11.2010 16:37

każdy wie, jak się liczy średnią :)

natomiast dla każdego miasta w ten sam sposób, więc wyniki są obiektywne.

a z nich, użytkowniku Kocur, wynika, że nie zarabia się u nas fatalnie.

AMEN :)

Kocur 29.11.2010 16:53

Siwy - ile razy trzeba Ci tłumaczyć że nie masz pojęcia o sytuacji w krakowskich centrach outsourcingowych??

Patrzysz na te tabelki z podnieceniem podobnie jak dziennikarze wyborczej patrzą na "sondaże przedwyborcze" ale nie znasz w ogóle realiów.

Czy rozumiesz że dla większości osób pracujących właśnie w Shellu, Capgemini,Hewitt'cie, Comarchu jesteś tak samo kompetentny co farmer z Arizony w temacie polskiego długu publicznego ?

Siwy_89 29.11.2010 17:11

ty za to znasz sytuację we wszystkich centrach outsourcingowych w Polsce i na tej podstawie twierdzisz, że to właśnie u nas zarabia się najmniej (fatalnie)?

a podniecenie to wyczuwam u Ciebie, gdy mówisz o fatalnych zarobkach w Krakowie na tle innych polskich miast. ;-)

carpenter 29.11.2010 17:27

Siwy gwarantuje Ci, że gdyby zarobki zwykłego pracownika IT wynosiły 4000 PLN (obojętne brutto czy netto), to nastąpił by masowy exodus w/w firm, i przeciętny wyspiarski gbur zamiast głosu ślicznej słowianki usłyszał by łamaną angielszczyznę Patela z Bomabaju :D

StelmiOriginal 29.11.2010 17:28

Mam pytanie. Jakiej długości jest ta nowo wybudowana ulica Lema? Chodzi mi o obecny stan. I czy da się tam wieczorem (oczywiście nie przy tej pogodzie) wytestować samochód? :) Czy miśki tam węszą?

Kocur 29.11.2010 17:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Siwy_89 (Post 1019610)
ty za to znasz sytuację we wszystkich centrach outsourcingowych w Polsce i na tej podstawie twierdzisz, że to właśnie u nas zarabia się najmniej (fatalnie)?

a podniecenie to wyczuwam u Ciebie, gdy mówisz o fatalnych zarobkach w Krakowie na tle innych polskich miast. ;-)

Nie ma ich za wiele, poza tym pracując w jednym z nich zna się ludzi z innych.
Poza tym przy procesach rekrutacyjnych człowiek też się dowiaduje dużo na temat sytuacji w innych firmach.

Idź kiedyś do pracy, do której Cię nie wkręci tata, mama czy kolega i potem zacznij się udzielać w temacie o zarobkach.

Patrz maile: Carpenter, Marszałek, Ogryzek, Orzeu i inne

Jest oczywiście możliwość że wszyscy jesteśmy niedoinformowani natomiast Ty jesteś mega "muzg" :lol:

Matejas_ 29.11.2010 18:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez StelmiOriginal (Post 1019626)
Mam pytanie. Jakiej długości jest ta nowo wybudowana ulica Lema? Chodzi mi o obecny stan. I czy da się tam wieczorem (oczywiście nie przy tej pogodzie) wytestować samochód? :) Czy miśki tam węszą?

Jak dobrze uzasadnisz skończy się na upomnieniu :rotfl:

MatMario 29.11.2010 18:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 1019635)
Poza tym przy procesach rekrutacyjnych człowiek też się dowiaduje dużo na temat sytuacji w innych firmach.

Idź kiedyś do pracy, do której Cię nie wkręci tata, mama czy kolega i potem zacznij się udzielać w temacie o zarobkach.

Jest oczywiście możliwość że wszyscy jesteśmy niedoinformowani natomiast Ty jesteś mega "muzg" :lol:

Ważne że merytorycznie dyskutujesz a nie robisz osobistych podjazdów! To się liczy.

Jest też możliwość że jesteście słabo opłacani, bo po prostu jesteście słabi. Może zbyt wybujałe ego na temat tego co potrafisz i ile Ci za to ktoś zapłaci?

Siwy_89 29.11.2010 18:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 1019635)

ty jesteś większy "muskg" i wiesz lepiej od agencji specjalizujących się w badaniach na temat zarobków ;-)

ba, nawet od GUSU jesteś mądrzejszy <lol>

pozdrawiam

PS.

Jak ty zarabiasz 3 000 na rękę, a ktoś 3 200, to też wmawiasz mu, że zarabiasz fatalnie w porównaniu do niego?

Pablo84 30.11.2010 10:57

A możecie mi napisać, dlaczego znów rozmywacie na temat firm outsourcingowych?Ja wiem, że teraz jest boom na te firmy w Krakowie, ale za parę lat ich nie będzie i co?Dla mnie ekspansja tych firm nie jest jakimś wielkim powodem do dumy.Lepiej porozmawiajmy o tym, dlaczego w Krakowie zarobki są na takim niskim poziomie.
Jak tu ludzie mają mieszkać, skoro zarabia się generalnie chujowo, a za rauchunki z w Hucie wychodzi ponad 700 zł.A dochodzi jeszcze jedzenie, ubezpieczenie, III Filar, paliwo.I co?Jak tu żyć?
Na szczęscie kończę studia i sayonara.

dostuffca 30.11.2010 11:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pablo84 (Post 1020025)
A możecie mi napisać, dlaczego znów rozmywacie na temat firm outsourcingowych?Ja wiem, że teraz jest boom na te firmy w Krakowie, ale za parę lat ich nie będzie i co?Dla mnie ekspansja tych firm nie jest jakimś wielkim powodem do dumy.Lepiej porozmawiajmy o tym, dlaczego w Krakowie zarobki są na takim niskim poziomie.
Jak tu ludzie mają mieszkać, skoro zarabia się generalnie chujowo, a za rauchunki z w Hucie wychodzi ponad 700 zł.A dochodzi jeszcze jedzenie, ubezpieczenie, III Filar, paliwo.I co?Jak tu żyć?
Na szczęscie kończę studia i sayonara.

Ogólnie w tym kraju średnia krajowa nie wystarcza na średnie życie. Dwie średnie krajowe, dają podstawy, ale jak sama nazwa wskazuje jest to pensja średnia - nie najczęstsza - niestety.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 17:44.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl