![]() |
Cytat:
Kucharczyk, Hubnik, Vrdoljak, Rzeźniczak, przed kontuzją Kiełbowicz, ostatnio Wawrzyniak nieco solidniej, Radović w kratkę ale też biegającą koszulką nie jest. Do tego w mojej ocenie solidnie się zdarza Borysiukowi. Nie mamy drugiego skrzydłowego i to jest ból, ale ogólnie od pomocy w górę wygląda to jako tako. Natomiast stoperzy grają paralitycznie, a za bramkarzy mamy sabotażystów. Najgorsze w nich wszystkich jest to, że stracą bramkę i schodzą z boiska, chociaż mecz jeszcze trwa. Tak fatalnie reagującej drużyny, to ja już dawno nie widziałem... Bo ogólnie, to większość z nich jest solidnymi piłkarzami i pod względem umiejętności nie mają się czego wstydzić. |
Oczywiscie tym nurkowaniem
to jest nie pierwszy i nie drugi raz jak sie kładzie w polu karnym tylko i aż o to mi chodzi, po prostu nienawidze takiego taniego aktorstwa A o naszych stoperach sie wole nie wypowiadać, szczególnie o tym co gra ostatnio Chavez, bo o swoich pewnych rzeczy pisać nie wypada szprotson - tak, też mi sie to nie podoba. Po meczu w Bytomiu byłem bardziej zniesmaczony remisem po takim karnym niz strata punktów natomiast oglądając 2 ostanie mecze Legii zaczynam kojarzyć Kucharczyka z notorycznego szukania okazji do nura, mimo iz to krzywdzace dla niego bo jak na swój wiek gra b.dobrze i momentami przypomina młodego Błaszczykowskiego |
Cytat:
Co innego Radović swego czasu, który nurkowaniem ukrywał po prostu fatalne braki formy i kiepską grę. |
... - Rzeźniczak, ..., ..., ... - Radovic, Vrdoljak, ..., ... - Hubnik, Kucharczyk
Tak w chwili obecnej wygląda Legia pod kątem europejskich pucharów. W słabiutkiej formie są Choto z Astizem, od biedy na grę w lidze polskiej można by było do tego składu dodać Borysiuka i Wawrzyniaka. Ale ten pierwszy zazwyczaj dubluje się z Vrdoljakiem i żeby Legia mogła grać środkiem Ivica-Ariel przy ustawieniu 4-4-2, to lewy pomocnik i lewy obrońca musieliby być co najmniej na poziomie Hubnika czy Vrdoljaka. Dla mnie osobiście zagadką jest, czemu Skorża na siłę trzyma się tego 4-2-3-1, mając w ataku dwójkę Hubnik - Kucharczyk i na siłę przesuwa Kucharczyka na skrzydło, gdzie traci on połowę swojej wartości. Generalnie w wielu przypadkach widzę, że to 4-2-3-1 które z reguły powinno być zabezpieczeniem defensywy (dwójka defensywnych pomocników) jest swojego rodzaju "alibi na defensywę" dla tej trójki ofensywnych pomocników, którzy - co przykład Legii idealnie pokazuje - w grze defensywnej pełnią rolę prawie że napastników. Przez to tworzą się w ustawieniu Legii takie dziury, a piłkarze wyglądają na porozrzucanych po całym boisku, przeciwnikom natomiast łatwo jest się przedostawać skrzydłami, prostymi środkami w kierunku pola karnego rywali. I to samo się tyczy ofensywy - dwójka defensywnych pomocników nie ma z kim rozegrać piłki, bo ofensywna trójka wychodzi zbyt głęboko, nawet na tyle głęboko, że podłączający się na skrzydłach boczni obrońcy są zbyt daleko od tej trójki żeby rozegrać z nimi piłkę i w ten sposób piłka krąży po błędnym kole "środek obrony -> defensywny pomocnik -> boki pomocy", aż ktoś ją wypieprzy daleko przed siebie. Dlatego myślę, że dla Legii (i nie tylko) lepszym rozwiązaniem byłoby ustawienie 4-4-2. To ustawienie nie ma żadnych "krzywizn" w linii pomocy, pomoc (tak jak każda formacja w tej taktyce) jest ustawiona w linii i łatwiej jest się przesuwać w obronie i ataku całym formacjom, łatwiej jest zawodnikom przy takim ustawieniu trzymać bliskie odległości pomiędzy liniami obrony, pomocy i ataku, ustawić pressing. Szczególnie, że Hubnik i Kucharczyk to zawodnicy, którzy są w stanie pracować w defensywie i harować w ataku, są to piłkarze o takim stylu gry, że jeden na drugiego mógłby pracować, ustawiać pressing i przejmować szybko piłkę z szybkim przemieszczeniem się w stronę bramki. Obaj też potrafią grać na całej szerokości boiska, a nie tylko pod bramką przeciwnika. Do tego Legia ma predyspozycje, Radovic, Vrdoljak, Kucharczyk, Hubnik a nawet Rybus to są zawodnicy, którzy w takiej grze czują się jak ryby w wodzie, co pokazali choćby z Polonią Warszawa wiosną. Do 4-2-3-1 potrzeba mieć zawodników o bardzo dobrej technice, trzeba stosować dużo ruchu w grze, gry bez piłki, bo w tym ustawieniu gra się standardowo atakiem pozycyjnym. |
Cytat:
|
Można listę tych nurków, bo mam wrażenie, że ktoś mu chce dorobić gębę Radovica.. Stop histerii.
|
Trzeba byc na prawde slabym arbitrem, zeby takiego karnego podyktowac.
|
Cytat:
|
Panowie jak sprawa wygląda z białoczerwonymi w odniesieniu do sprzedaży meczu przez ich piłkarzyków? Grożą im ujemne punkty/degradacja, czy konsekwencje poniosą tylko piłkarze ?
|
Pewnie kara finansowo bo sprzedali mecz jeden(na razie), a nie kupowali.
|
Janas za Bakero?
http://www.sport.pl/lechpoznan/1,104...rybunach_.html Najlepsze jest, że w tym samym czasie Bakero oglądał Spasa Delewa, którym ponoć i my byliśmy zainteresowani. Cena - okazyjna. 1 mln €. http://www.sport.pl/lechpoznan/1,104...apastnika.html I jeszcze jedna ciekawostka... Środowisko GW chyba jednak Legii nie lubi. Doczepili się (słusznie) w sprawie Starucha i za nic nie chcą odpuścić. Teraz nawołują sponsorów do odejścia, co jest już zabawne. Szczególnie, że są potencjalnym konkurentem Legii w walce o ew. reklamodawców:-D http://wyborcza.biz/biznes/1,100897,...rzy_Legii.html Czyli: ilu piłkarzy musi dostać w twarz, by reklamodawcy odeszli z Legii i przyszli do nas? Do szczęścia Agorze brakuje własnego klubu piłkarskiego. |
Cytat:
Kolejny żydowski klub w ekstraklasie ? nie zdzierżyłbym tego :foch: Już wyobrażam sobie kulturalnych kibiców na takim stadionie ;) |
Cytat:
Oczywiscie, w naszym przypadku "cel uswiecal srodki". Po dwoch dobrych (moim zdaniem) meczach z Lechem i Wisla i 0pkt i bramkach 0:4, potrzebowalismy wygrac za wszelka cene. Podsumowaniem niech bedzie, ze po koncowym gwizdku, moje pierwsze slowa i slowa kolegow byly identyczne: "utrzymalismy sie". Moje przepowiednie na sezon sa takie: Wisla straci jeszcze bardzo duzo punktow, ale nikt jej nie dogoni. Wszyscy beda do konca tracic rowno. Jaga ma szanse na 2gie miejsce, ale musi zaczac grac znacznie lepiej. Wisla nie zakwalfikuje sie do LM, ma 50% szans na awans do grup pucharu UEFA. Pod warunkiem, ze dostanie go z urzedu za odpadniecie w 4tej rundzie eliminacji LM. Tyl tabeli mnie od niedzieli mnie nie interesuje. |
Cytat:
Dosyć wyśrubowane kryteria, ciężko byłoby im działać na rynku transferowym. Za to w kwestii kibiców byłoby łatwo. Selekcja na wejściu, bez książki Huelle czy Dehnela oraz fryzury a'la Szczuka byłoby się bez szans. Mile widziane obcisłe skórzane spodnie wycięte we właściwych miejscach oraz pawie piórko zadziornie wsadzone, niczym palec Arboledy w wiadome miejsce. Zamiast lóż darkroomy. Mam dalej wymieniać? Z pewnością liga byłaby ciekawsza, również dlatego że z uwagi na konieczność zapewnienia mniejszościom reprezentacji w sporcie spadek tej drużyny byłby niemożliwy. Ubi_es: zdaję sobie sprawę, że była to padaka pod względem sportowym, ale też wyraz mądrości Probierza. Rozumie, że ładna gra nie przynosi punktów a Jaga ma indywidualności. Więc taktyka "na Zielińskiego" - gramy na zero z tyłu, a może coś wpadnie z przodu. Może to przynieść efekty punktowe, choć raczej nie mistrzostwo. |
Cytat:
|
Bo kibic to wali w ryj, pali race, pije piwo, lzy kogo popadnie. Kibic nie pomaga domom dziecka, nie zbiera pieniedzy na paczki swiateczne, nie zaprasza dzieci na stadion, nie pomaga niepelnosprawnym, nie zbiera pieniedzy na polski klub na Ukrainie.
GW wielu stawia obok Faktu, tyle ze Fakt ma przynajmniej smieszne teksty, GW tylko zalosne. |
Cytat:
I dalbym sobie glowe uciac, ze gdzies po drodze byl jeszcze trzeci ewidenty nur, jednakze sytuacji skojarzyc za cholere nie moge. Moze komus innemu sie uda. |
Cytat:
|
|
mam nadzieje ze Zagłębie wraz z parchami zostaną spuszczone do pierwszej ligi.
|
Być może za 1 mecz nie dostaną kary degradacji, ale tak np. 10 punktów ujemnych i z pół melona złociszy kary - to byłoby milutkie zakończenie tegorocznej ekstraklasy. Z drugiej strony, jak to ciekawie się układa: pasiaści - korupcja, Kielce - korupcja, Amika/Lech - oba twory korupcja, drukARKA - korupcja, no żesz się dobrali jak brudne świnie w - nomen omen - błotnistej Kałuży... :rotfl:
|
Nie chciałbym otwierać puszki pandory, ale myślisz, że można było 'czysto' na początku obecnego wieku awansować z A klasy do II ligi, skoro dziś wiadomo, że praktycznie każdy awans w III i II lidze był ustawiony?
:) |
Cytat:
|
Macie o co sie pruc ;) ? Frajer ten kto kupil i frajer ten kto sprzedal. Ile mozna to samo walkowac ;)? Gdybym byl zlosliwy to bym wspomnial ze my juz nie mamy Iwanskiego, a u Was siedzi Ł i zgarnia konkretna kasiore :D Oops, wyszlo ze jestem zlosliwy :D
|
Cytat:
|
A u was murzynów bijo!!!
:D A co do GW: z tego artykułu wynika, że w ogóle z wszystkich klubów powinni się wycofać sponsorzy. Po cholerę pieniądze w polskiej piłce, nie? A w ogóle jaki porządek będzie, jak te pieniądze się pozabiera... |
Wydało się. A jednak Manuela to kakaowy człowieczek :D
http://pasjonatkasportu.blog.eurospo...k-arboleda.jpg |
Chyba jestem dziwny ale ostatnią rzeczą jaka by mi do łba przyszła żeby sprokowac przeciwnika to wsadzić komuś palec do dupy
co do Manueli to w sumie palec był i jest brązowy więc róznicy znacznej nie ma :) ale mam nadzieje że skończy to temat reprezentacji w jego przypadku |
Ale on moim zdaniem nie wsadza palca tylko sprawia jędrność pośladów Smolara...:D
Mogę sprzedać jakiemuś pismakowi myślę niezłe pytania na kolejny wywiad z Mańkiem... 1. Który piłkarz w lidze pl ma najbardziej jędrne pośladki? 2. Czy lepszą d... ma Adebayor czy Del Piero? :D |
Mi się od razu skojarzyło z wizytą u proktologa. Może Manuela doszukała się jakiegoś zgrubienia czy cuś? :D
|
Cytat:
Hmm.... Aktualizacja pytania...?:p |
Teraz rozumiecie dlaczego Arboleda chciał tak do POZnania ( Ja POZnań). Ciagnął go tam zew natury. I jak widać szybko się tam zaaklimatyzował. Ciekawe czy klub wysyła go na spotkania z młodymi kibicami ? Rodzice muszą mu teraz patrzeć na ręce.
P.S . Rękawice załozył jak weterynarz do krowy. |
Manuela sprawdza Smolarkowi czy ten po jedzeniu ma zdrową kupke ^^
|
http://www.youtube.com/watch?v=WCkOmcIl79s
Nawet w tytule w nawiasie pewnie po szwedzku jest napisane Arboleda ;) |
Szamotulski trenuje z Koroną.
http://legia.net/wiadomosci,41042-gr..._z_korona.html |
Cytat:
|
Ostatnia kolejka sezonu będzie grana w sobotę 28 czy w niedzielę 29 maja?
Na stronie ekstraklasy jest data 29 i teraz nie wiem czy tak czy tak, bo wszystkie mecze będą razem grane. |
Myśle, że w sobote. Zawsze takie kolejki ustawiają w sobote. Zresztą po tej kolejce będzie feta (mam nadzieje ze w Krk) wiec w niedziele takie zabawy nie pasują :)
|
Ostatnia kolejka jest zaplanowana na niedziele 29 maja.
|
Cytat:
29 kolejka jest w środę - ostatniej w piątek na pewno nie będzie, ale czy zrobiliby ostatnią kolejkę w niedzielę? Ostatni raz miało to miejsce w 2005. A jak już się nauczyłem korzystać z kalendarza to stwierdzam, że od 2006 wszystkie były w sobotę. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 19:15. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl