Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

DjInas 12.06.2009 08:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez royalmichael (Post 743563)
Skąd masz te informacje? To pewne? Wychodzi na to, że od następnej edycji będą mniej płacić
Sam ze 2tyg temu szukałem informacji na ten temat i tak to wyglądało w zeszłej edycji LM
http://wislakrakow.com/forum/showpos...postcount=1412

pisałem, że to nie są oficjalne dane, nie bede się sprzeczał, bo to byly dane z sezonu 05/06 po prostu stwierdziłem, że to są jakieś dane, które mogą nam coś przybliżyć na temat pieniędzy, a nie dać szczegółowych informacji

pietruch 12.06.2009 08:45

A Nowak to taka kaleka, że w ubiegłym sezonie rozegrał 23 mecze na 30 możliwych. Ma tylko o 3 mecze mniej w sezonie od Chinyamy, 4 od Brożka i Ivanovskiego oraz o 7 mniej od Lewandowskiego, który zaliczył komplet.

Zanim ulegniecie tym co serwują nam media, weźcie się trochę zainteresujcie tematem, bo powtarzanie sloganu o jego kontuzjogenności stało się już nudne.

James1906 12.06.2009 09:19

Dla mnie kupno Dawida Nowaka jest trochę poronionym pomysłem. To, że koleś rozegrał kilka fajnych meczy nie oznacza od razu, jakie ma extra umiejętności. Nie można mu umniejszać bo kilka ładnych bramek strzelił i jest jedną z czołowych postaci w Bełchatowie, ale czy w Wiśle spisywałby się nie tak samo... a lepiej? tu już można polemizować ;). Jego częstotliwość ulegania kontuzji jest niepokojąca zważywszy na wiek (25 lat). Chłopak bardzo często ulega licznym kontuzją... drobnym i większym.

O klauzuli odejścia Dawida z Bełchatowa nie ma co w ogóle rozmawiać bo jest to cena conajmniej śmieszna ;).
Za takie pieniądze (800 tyś euro) można kupić o wiele lepszego zawodnika, tylko trzeba dobrze poszukać.

emjot 12.06.2009 09:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pietruch (Post 744054)
A Nowak to taka kaleka, że w ubiegłym sezonie rozegrał 23 mecze na 30 możliwych. Ma tylko o 3 mecze mniej w sezonie od Chinyamy, 4 od Brożka i Ivanovskiego oraz o 7 mniej od Lewandowskiego, który zaliczył komplet.

Zanim ulegniecie tym co serwują nam media, weźcie się trochę zainteresujcie tematem, bo powtarzanie sloganu o jego kontuzjogenności stało się już nudne.

jasne
to jest tylko "slogan"
fakt jest taki że co się wyleczy i zagra pięć spotkań na krzyż
znowu się leczy
jak nie przymierzając Grzelak czy Szałachowski
wprawdzie do Dawidowskiego trochę mu brakuje
ale wszystko przed nim

_ukoL 12.06.2009 09:50

Kurde, żeby Nowakowi zdrowie dopisało to by był na prawdę fajny transfer, bo ma chłopak pojęcie ale niestety nie każdy ma do tego sportu zdrowie i tym bardziej Wisła tak doświadczona już przez wielu borykających się z problemami zdrowotnymi zawodników powinna nie pchać się w kolejnego niepewnego piłkarza.

Maciuś 12.06.2009 10:22

Jestem za przyjsciem do nas Nowaka ale tylko w przypadku gdy zostanie Brozek. Gdyby Brozek odszedl a Nowak sie fizycznie rozsypal to lezymy i kwiczymy.

tommiyacht 12.06.2009 10:42

a ja jestem za tym zeby najpierw interesowac sie prawym obrońcą, srodkowym obrońcą i lewym pomocnikiem (kolejność nieprzypadkowa)

Baala 12.06.2009 13:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez DjInas (Post 743404)
Pieniadze czyli jak i ile można zarobić (nie oficjalne dane, niestety ktoś nie wziął pod uwage za gre w półfinale :D na co wszyscy liczymi względem Wisły :D):

1 600 000 euro za udział w fazie grupowej

325 000 euro za każdy rozegrany mecz w fazie grupowej

325 000 euro za każde zwycięstwo

162,500 euro za każdy remis

1 600 000 euro za gre w 1/8 finału

1 900 000 euro za gre w 1/4 finału

3 900 000 euro dla finalsty

6 500 000 euro dla zdobywcy pucharu

Ja znalazłem coś takiego:

UEFA Champions League 2009/2010:
Bonus for domestic champion: 200.000 € *
1st qualifying round: 130.000 € *
2nd qualifying round: 130.000 € *
3rd qualifying round: 130.000 € *
Playoffs: 2.100.000 € *
Group stage: 7.100.000 €
Group match victory: 800.000 €
Group match draw: 400.000 €
1st knock out round: 3.000.000 €
Quarter-finals: 3.300.000 €
Semi-finals: 4.200.000 €
Final: 5.500.000 €
Winning the final: 3.500.000 €

* = These payments were only awarded to the clubs which quould not qualify for the UEFA Champions League group stage!

UEFA Europa League 2009/2010:
1st qualifying round: 90.000 €
2nd qualifying round: 90.000 €
3rd qualifying round: 90.000 €
Playoffs: 90.000 €
Group stage: 1.000.000 €
Group match victory: 140.000 €
Group match draw: 70.000 €
1st knock out round: 200.000 €
2nd knock out round: 300.000 €
Quarter-finals: 400.000 €
Semi-finals: 700.000 €
Final: 2.000.000 €
Winning the final: 1.000.000 €

Dane znalezione na stronach Partizana. Najbardziej szokujące jest to że według tego drużyna która odpada w Q4 CL dostaje 2 miliony Euro :shock:

PasiorWKS 12.06.2009 13:17

I właśnie dlatego opłaca się wydać chociaż ten milion euro, żeby awansować do tej 4. rundy.

OL Lyonaise 12.06.2009 13:22

czyli za uczestnictwo w grupie UEFA(a to prawie pewne) jest 1mln wiec warto zrobic wzmocnienia bo i tak sporo zarobimy.

update, czyli 4 runda to min 3mn euro:)-doliczajac kase z grupy
nie mowiac o 7 mln za grupe lm

Maciuś 12.06.2009 13:29

7 baniek euro za faze grupowa to jest kosmiczna kwota dla nas, z takimi pieniedzmi mozna odsadzic Lecha i Legie na kilometr.

loozak84 12.06.2009 13:30

o ile dobrze rozumiem to jesli Wisla odpadnie w 4 rundzie a tym samym przejdzie do fazy grupowej Europa League to dostanie lacznie 2.1+1=3.1 miliona euro? to przeciez jest masakra jakas. jeszcze nigdy takie pieniedze nie byly do wyjecia tak malym kosztem.
to byloby naprawde niemilo taka szanse zmarnowac.

eMTe 12.06.2009 13:36

Te sumy jak dla mnie są nierealne. Zawsze za udział w LM razem z rozegranymi meczami było chyba 4,5 mln euro. Nigdy się nie płaciło za odpadnięcie w eliminacjach, do których zresztą UEFA nie sprzedaje praw telewizyjnych. Na 90% jestem przekonany, że to bujda z tymi sumami. Gdyby to się okazała prawda to debilstwem byłoby sprzedawanie Brożka za 3 mln euro...

PotiWisla 12.06.2009 13:37

Po tym co tu wyczytałem to Wisła musi wydać chociaż z 2 M Euro na transfery,to jest niebywała szansa aby odskoczyć rywalom.Ale ciekaw jestem czy te informacje z forum Partizana są prawdziwie ?.

Seba_sc 12.06.2009 13:37

Gdybyśmy awansowali do grupy LM (daj Boże) to by wystarczyło i na transfery i na wynajem stadionu, obawiam się jednak, że jak zaprzepaścimy teraz tą szansę, to następna może się trafić za 2 lata, obym się mylił. No panie Cupiale, czas zaryzykować, do stracenia niema wbrew pozorom tak wiele (kasy).

Luk4s 12.06.2009 13:37

wszystko pieknie i ładnie tylko najpierw trzeba zaryzykować i kaske wyłozyc... a u nas z tym jakoś strasznie ciężko, ale mimo wszystko liczę że coś drgnie bo duża kasa jest na wyciągnięcie ręki, a kto nie ryzykuje ten nie zuskuje ;)

-Goral- 12.06.2009 13:39

Już zakładacie optymistyczną wersje. Wcale nie jest wyjaśnione w 100%, być może ten 1 mln Euro z fazy grupowej EL jest wliczony już w tą kwotę(2.1 mln E) z CL. Fajnie również byłoby zobaczyć oficjalną wersje na stronach UEFA.

loozak84 12.06.2009 13:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez eMTe (Post 744169)
Te sumy jak dla mnie są nierealne. Zawsze za udział w LM razem z rozegranymi meczami było chyba 4,5 mln euro. Nigdy się nie płaciło za odpadnięcie w eliminacjach, do których zresztą UEFA nie sprzedaje praw telewizyjnych. Na 90% jestem przekonany, że to bujda z tymi sumami. Gdyby to się okazała prawda to debilstwem byłoby sprzedawanie Brożka za 3 mln euro...

te sumy to prawda, mozna poczytac min. tu:
http://kassiesa.com/uefaforum2/viewt...r=asc&start=90

Od tego sezonu ostatnia runda eliminacji (czyli wg UEFA play-off) jest włączona na szczebel centralny, ze tak to ujme - oznacza to tyle, ze pieniadze pochadzace z wplywow z reklam itd sa dzielone dodatkowo rowniez na te mecze. Prawa telewizyjne, o ktorych mowisz - obejmuja 4 runde. Stad kwota tych 2 milionow.

royalmichael 12.06.2009 13:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Baala (Post 744152)
Ja znalazłem coś takiego:

UEFA Champions League 2009/2010:
Bonus for domestic champion: 200.000 € *
1st qualifying round: 130.000 € *
2nd qualifying round: 130.000 € *
3rd qualifying round: 130.000 € *
Playoffs: 2.100.000 € *
Group stage: 7.100.000
Group match victory: 800.000 €
Group match draw: 400.000 €
1st knock out round: 3.000.000 €
Quarter-finals: 3.300.000 €
Semi-finals: 4.200.000 €
Final: 5.500.000 €
Winning the final: 3.500.000 €

* = These payments were only awarded to the clubs which quould not qualify for the UEFA Champions League group stage!

Czy ja dobrze rozumiem? prawie 10mln euro za samo wejście do LM?

PotiWisla 12.06.2009 14:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez royalmichael (Post 744180)
Czy ja dobrze rozumiem? prawie 10mln euro za samo wejście do LM?

Za samo wejscie 7 M ponieważ kasa w eliminacjach jest wypłacana tylko drużynom które odpadaja.

royalmichael 12.06.2009 14:03

Jeszcze w tamtym roku była kasa za wejście do LM oraz osobna za rozegrane mecze, wychodziło to dodatkowe 2,4mln euro za rozegranie wszystkich meczow bez względu na wynik. Teraz już tego nie ma?

PotiWisla 12.06.2009 14:04

Zapewne ta kwota jest wliczona w to 7 M.

OL Lyonaise 12.06.2009 14:05

Jeżeli mamy zagwarantowane prawie granie w 4 rundzie CL to powinniśmy zdecydowanie wydać 2 mln Euro na transfery. Prawego obrońcę za free i 2 młodych piłkarzy po 1mln Euro do ataku i na lewą pomoc. I jest git. Bilans finansowy na zero a dodatkowo zysk w postaci wzmocnienia kadry. No i oddać Niedzielana. Dodatkowo za armo jeszcze tego slowaka na lewą.

loozak84 12.06.2009 14:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez eMTe (Post 744176)
Do tego czasu nie ma się podniecać jakąś plotką...

Zacytuje ruskim nasze forum i powiem, że kupujemy Messiego i to też będzie prawda? Na oficjalne źródła się powołujcie, a nie fora! Tak samo ma sens pisanie o transferach z Faktu : /

nie powoluje sie na samo forum jako takie tylko na to co ludzie tam pisza a co daje podstawy do wyciagniecia takich wnioskow :)

te liczby moga jeszcze ulec jakiejs zmianie - bo to wstepna propozycja, ale nie w taki sposob, ze np za awans do LM jest nie 7M tylko 3M. raczej beda marginalne.

jedno mnie tylko niepokoi, bo obilo mi sie o uszy, ze wszelkie nagrody od UEFy sa przekazywane dopiero na koniec danego sezonu. Wie ktos cos an ten temat?

Baala 12.06.2009 14:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez eMTe (Post 744191)
A Ci ludzie to jakieś autorytety? Ktoś na jakimś forum coś napisał i już wielka podnięta u nas. Zaczekajcie na oficjalne info, albo z wiarygodnego źródła. Tak samo jest to wiarygodne jak gość co nie dawno powoływał się na przyjaciela Cupiała. Tak, kasę dostaje się na koniec sezonu...

To nie jest napisane ot tak przez kogoś bo ten kto to napisał wyraźnie dał trzy trzy linki do artykułów serbskich na których opiera swoje dane. Jest to nawet napisane na oficjalnej stronie Partizana.

loozak84 12.06.2009 14:21

Cytat:

A Ci ludzie to jakieś autorytety? Ktoś na jakimś forum coś napisał i już wielka podnięta u nas. Zaczekajcie na oficjalne info, albo z wiarygodnego źródła.

Troche mniej nerwow proponuje.
Ci ludzie to zadne autorytety, nie o to mi chodzilo.

Cytat:

Tak, kasę dostaje się na koniec sezonu...

Chcialbym sie mylic ale w takim razie watpliwe jest, ze Wisla zaryzykuje konkretne pieniadze dla widma ewentualnych nagrod dopiero za rok...

Eustachy 12.06.2009 14:23

W wywiadzie dla DP, Wilczek wyjawil, ze wedlug ich szacunkowych danych, za awans do LM, Wisla powinna zgarnac ok.32 mln zlotych.
Zastanawialem sie skad mu to wyszlo, poniewaz w poprzednich latach, kluby po zakwalifikowaniu sie do fazy grupowej, zgarnialy +/- 5 mln euro. Wychodzi na to, ze w tym sezonie mamy do czynienia ze zwiekszeniem stawek, o czym zreszta bylo slychac tu i owdzie od jakiegos czasu.

Edit : sorry, 32 mln to ponoc stare stawki, teraz ma byc wiecej

Cytat:

Za to, jak skalkulowaliście, już po awansie Wisła może zarobić równowartość 32 milionów złotych.

- To wyliczenia wstępne, oparte na stawkach, jakie obowiązywały w Lidze Mistrzów w minionym sezonie. Liczymy, że w najbliższej edycji będą do zarobienia jeszcze większe pieniądze. Dzięki temu moglibyśmy podnieść poziom sportowy drużyny i pokryć stratę na działalności z lat ubiegłych.

royalmichael 12.06.2009 14:29

7,100,000 x 4,5 faktycznie wychodzi ok. 32mln zł
To jakaś pozytywna strona kryzysu :)

A do tego jeszcze bilety, pamiątki, prawa telewizyjne...
Chorzów, załóżmy bilet średnio 80zł x 48000miejsc = prawie 4mln zł, część oczywiście zostanie w Chorzowie ale jednak kasa może być kosmiczna...

loozak84 12.06.2009 14:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez eMTe (Post 744202)
W to za awans jeszcze uwierzę, ale w to, że odpadający zgarnia 2,1 mln euro nie bardzo. Przecież UEFA nawet nie ma praw do meczów tej drużyny w fazie playoff...

no wlasnie ze od tego sezonu ma...

4fan_player 12.06.2009 14:39

Taaa ****a liczcie te miliony których nie ma.. a później znowu płacz będzie.

loozak84 12.06.2009 14:50

aha no to lopata:

W tamtym sezonie prawa telewizyjne do meczow ostatniej rundy kwaliifikacyjnej posiadaly druzyny, ktore w niej graly - i dlatego Wisla mogla zarobic na meczu z Barcelona tyle ile sobie wynegocjowala z TV (badz z jakas firma posredniczaca, nieistotne). Dlatego nie dostala nic od UEFY (albo moze jakies grosze, dokladnie nie pamietam)

Od tego sezonu prawami telewizyjnymi do ostatniej rundy kwalifikacyjnej dysponuje UEFA i to ona je sprzedaje. Dlatego tez Wisla choc nie negocjuje sama warunkow tej sprzedazy to dochodzac do tej rundy otrzymuje wspomniane 2.1M euro.
Mam nadzieje, ze teraz jest juz to zrozumiale.

loozak84 12.06.2009 15:08

Rundy kwalifikacyjne i owszem - czyli 1, 2 oraz 3. Wsila zaczyna od 2, a jesli ja przejdzie to gra w 3. I prawa do tych meczow moze sobie sprzedawac sama.
Ale po rundach kwalifikacyjnych nastepuje runda play-off, ktora jest juz wlaczona do calosciowego pakietu praw do Ligi Mistrzow.

Tak bylo w sezonie 2008/2009:

Exploitation of commercial rights for the UEFA Champions League
(excluding the qualifying phase):
a) Media rights
All media rights in and to UEFA Champions League matches excluding
the qualifying-round matches
shall be exploited by UEFA.

strona 34:
http://www.uefa.com/multimediafiles/...0_download.pdf

Tak bedzie w sezonie 2009/2010:

Exploitation of commercial rights for the UEFA Champions League and the
play-offs:
a) Media rights
Subject to paragraph 28.03(c), all media rights in and to the UEFA
Champions League and the play-offs, excluding any qualifying-phase
matches, are exploited by UEFA.

strona 37:
http://www.uefa.com/multimediafiles/...1_download.pdf

Moze jeszcze po jednym cytacie:
Sezon 2008/2009:
The revenue earned from the contracts concluded by UEFA for the 96 group
matches, 16 first knock-out-round matches, eight quarter-final matches, four
semi-final matches and the final of the UEFA Champions League is allocated
as decided by the Executive Committee before the start of the season.

Sezon 2009/2010
The revenue earned from the contracts concluded by UEFA for the 20 playoff
matches
, 96 group matches, 16 round of 16 matches, eight quarter-final
matches, four semi-final matches and the final of the UEFA Champions
League is allocated as decided by the Executive Committee before the start
of the season.

Mam nadzieje, ze rozwialem juz Twoje watpliwosci :)

Eustachy 12.06.2009 16:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez eMTe (Post 744224)
To dlaczego w takim razie taka ITI, która mało nie dała za prawa (48 mln euro) może pokazywać mecze dopiero od fazy grupowej...

Mam nadzieję, że okaże się, że masz rację. Taka kasa by wiele mogła nam dać...

Konczac juz ten off-top, ktory chyba bardziej nadaje sie do nibylandii :

Na meczach eliminacyjnych do Champions League da się zarobić?

- Samodzielnie możemy negocjować prawa transmisyjne i marketingowe tylko na rundę drugą i trzecią, bo na czwartą zostały już sprzedane w pakiecie wraz z fazą grupową, w Polsce zakupiły je Nsport i Polsat.

PS. z dzisiejszego Dziennika Lodzkiego w odniesieniu do wczorajszych slow Trzeciaka :

Cytat:

GKS chce też zatrzymać swojego najlepszego strzelca, Dawida Nowaka.

- Na razie straciliśmy Dawida, ale tylko z powodu kontuzji. Nie zamierzamy natomiast stracić go na rzecz innego klubu - mówi prezes GKS-u.

KuLwIk 12.06.2009 17:54

Jednak dobrze kiedyś znalazłem coś o kasie za grę w grupie LM. Artykuł był o Anderlechcie, że stracił 14mln euro za brak gry w fazie grupowej. Do tych 7mln dodając kasę za bilety i pamiątki, faktycznie mogłoby tyle wyjść. :)

royalmichael 12.06.2009 18:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 4fan_player (Post 744208)
Taaa ****a liczcie te miliony których nie ma.. a później znowu płacz będzie.

A czego nie? Jest niepowtarzalna szansa na awans, teraz najtrudniejszy rywal kiedyś uznawany był jako najłatwiejszy. Nie jesteśmy chłopcami do bicia. Jak nie teraz to kiedy? jak teraz nie awansujemy to już chyba nigdy bo taki prezent się może nie powtórzyć. Aczkolwiek LE też będzie dobra.

loozak84 12.06.2009 18:45

no ja sobie tak mysle ze priorytetem jest przejscie 3 rundy kwalifikacji - sadze, ze tak tez mysla w klubie. To sa gwarantowane 3M euro zysku co jest kwota ogromna jak na nasza lige. Dodatkowo moze sie ona tylko zwiekszyc.
Co do Ligi mistrzow - aprawde jest szansa - pomijajac Olimpiakos to Wisla ma z kazdym z reszty przeciwnikow szanse bliskie 50-50.
Wiadomo, ze to i tak bardzo trudna przeprawa - ale gdyby tylko weszlo dobre losowanie... nareszcie...

Krystian168 12.06.2009 18:55

jeżeli to jest prawda z tym kwotami to jest duża szansa na zarobienie przez pokonanie 3 przeciwników ogromnej kasy na polskie warunki... oby tak samo myślał p. Cupiał i wyłożył kasy trochę na transfery... żebyśmy mieli w tej edycji LM szczęście w losowaniu którego tak przez tyle lat brakowało...

Eleusis 12.06.2009 20:19

PS. z dzisiejszego Dziennika Lodzkiego w odniesieniu do wczorajszych slow Trzeciaka :[/QUOTE]
Cytat:
GKS chce też zatrzymać swojego najlepszego strzelca, Dawida Nowaka.

- Na razie straciliśmy Dawida, ale tylko z powodu kontuzji. Nie zamierzamy natomiast stracić go na rzecz innego klubu - mówi prezes GKS-u.

Uff, cóż za ulga...Bardzo się cieszę, bo po prostu nie ma sensu sprowadzać tego piłkarza- GKS życzy sobie za niego 800 tyś. euro, a drugiego szkła Dawidowskiego nam nie potrzeba...:evil:

Gordian 12.06.2009 20:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez OL Lyonaise (Post 744188)
Jeżeli mamy zagwarantowane prawie granie w 4 rundzie CL to powinniśmy zdecydowanie wydać 2 mln Euro na transfery. Prawego obrońcę za free i 2 młodych piłkarzy po 1mln Euro do ataku i na lewą pomoc. I jest git. Bilans finansowy na zero a dodatkowo zysk w postaci wzmocnienia kadry. No i oddać Niedzielana. Dodatkowo za armo jeszcze tego slowaka na lewą.

Na razie to mamy zagwarantowany udział w 2rd kwalifikacji i proponuje się na tym skupić.

tofik 12.06.2009 20:31

Może tak źle jak z Dawidowskim by nie było, ale nie wydaje mi się, żeby klub po raz kolejny aż tak zaryzykował. Z Gargułą była to kwestia kontraktu. Tutaj trzeba byłoby wyłożyć niemałą kwotę odstępnego plus oczywiście kontrakt. To jednak zbyt wiele.
Jeśli rzeczywiście jest jakaś kwota do wydania, to należałoby ją owszem spożytkować na zawodnika ofensywnego. Ale takiego z osiągnięciami. W temacie Gdybym był Bednarzem w jednym z postów byli wymienieni ciekawi gracze ze Słowacji, Węgier, jakiś Bośniak...wszyscy strzelający dużo bramek. Do wyciągnięcia za sumę zbliżoną do tej, jakiej oczekuje się w Bełchatowie za Nowaka. Taki kierunek byłby najrozsądniejszy.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 07:46.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl