Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Nibylandia czyli polityka sportowo-finansowa Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=1318)

WislaFan123 14.12.2015 23:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1422935)
Wisła jest już od dawna wypłacalna. Potrafi regulować bieżące zobowiązania. Suma aktualnych wypłat w końcu jest na zdrowym poziomie. Problem w tym, że jak co pół roku wypada z szafy trup o wartości 1 mln euro to nie da się odbić od dna. 20 mln złotych to przybliżona kwota długów zewnętrznych (kilka źródeł o tym mówiło).

Bzdura, żaden trup od takiej wielkości nie wypada i Wisła jest kompletnie niewypłacalna. Wielu zawodników dawno pensji nie widziała, dług się zwiększył o 5mln w 2015r (głównie za sprawą mniejszych przychodów - odchodzą spondorzy, w ich miejsce nie ma innych, tylko drobne reklamy, do tego mniejsze wpływy bo brak T-Mobile, oddawanie części przychodów UFA (w 2014 byli jakos od kwietnia, także 1 kwartał nie zabierali, a do tego znacznie gorsza frekwencja)

Potrzebne zmiany na wczoraj, w innym wypadku od Wiosny juniorami będziemy grać...

Karherop 14.12.2015 23:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WislaFan123 (Post 1422961)
Bzdura, żaden trup od takiej wielkości nie wypada i Wisła jest kompletnie niewypłacalna. Wielu zawodników dawno pensji nie widziała, dług się zwiększył o 5mln w 2015r

5 mln czyli właśnie tyle ile przegraliśmy w sprawie z Genkovem. Właśnie przez takie trupy Wisła jest niewypłacalna, a nie przez to że pensje mamy na bajońskim poziomie i budżet się przez to nie spina.

A jaki to sponsor od nas odszedł, skoro od 7 lat żadnego nie widzieliśmy na oczy? tylko nie mów o partnerach pokroju Volvo bo to żaden sponsor, tylko co najwyżej partner handlowy.

luke1906 14.12.2015 23:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WislaFan123 (Post 1422961)
Bzdura, żaden trup od takiej wielkości nie wypada i Wisła jest kompletnie niewypłacalna. Wielu zawodników dawno pensji nie widziała, dług się zwiększył o 5mln w 2015r...

Jak patrzę na tabelę i przypomnę sobie derby oraz datę ostatniego zwycięstwa przy R22 to jakoś mi ich nie szkoda.

Patryko 14.12.2015 23:40

@Karherop

Spłata zobowiązań to na chwilę obecną zatamowanie krwawienia. Potrzeba inwestycji i podniesienia poziomu sportowego, żeby przyciągnąć statystycznego Janusza z jego kiełbasą (jakkolwiek by to nie brzmiało :D) na stadion. Z tego, co pamiętam z różnych artykułów, to dług Wisły systematycznie rośnie (chyba nawet nie wliczając pieniędzy, które prędzej czy później będziemy musiely wypłacić Mandziarom i innym Genkowom), więc chyba z tą bieżącą płynnością finansową nie byłbym taki pewny. Z tego, co kiedyś mówił Gaszyński, samofinansowanie klubu to ok. 15?? tysięcy kibiców na każdym meczu (niech mnie ktoś poprawi, jeśli to niewłaściwa wartość), więc średnia frekwencja może być pewnym odniesieniem do aktualnej kondycji finansów klubu.

@luke1906

Szkoda, nie szkoda, takie postępowanie względem pracowników klubu prowadzi nas w prostej linii do IV ligi.

WislaFan123 15.12.2015 00:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1422963)
5 mln czyli właśnie tyle ile przegraliśmy w sprawie z Genkovem. Właśnie przez takie trupy Wisła jest niewypłacalna, a nie przez to że pensje mamy na bajońskim poziomie i budżet się przez to nie spina.

A jaki to sponsor od nas odszedł, skoro od 7 lat żadnego nie widzieliśmy na oczy? tylko nie mów o partnerach pokroju Volvo bo to żaden sponsor, tylko co najwyżej partner handlowy.

http://www.dziennikpolski24.pl/artyk...isla,id,t.html

Z Genkovem przegraliśmy w Październiku, więc ogolnie nie ma to wielkiego wpływu, i bylo 2 mlny a ni 5

Może ze sponsorami przesadziłem, ale dotyczy to Foodcare (Włodarski dawał ok 400 tys na reklamy Blacka i 4Move, teraz jest Black, ale w mniejszym wymiarze a 4move i frugo są z tytulu umowy z Akademia), oraz Szubryt, ktory dawal ok 200 tys, takze na dzien dobry strata jakies 400-450 tys rocznie. Do tego regularnie spada frekwencja:

Tylko patrząc na 3 najważniejsze mecze 13/14 vs 14/15
cracovia 23500 vs 23000
lecha 17500 vs 13500
legia 31500 vs 21000

Róznica ok 14 tys, a wiec strata z jakies 550 tys (choc wydaje mi sie ze tez duzo mniej na vipach bylo, takze roznica realna jakies 650 tys).

Jeśli wezmiemy inne mecze, to zbierze się ponad 1 mln tylko z samych meczów do tej pory...

Analogicznie musiala spasc sprzedaz w sklepie klubowym i i catering, wiec to pewnie kolejne 200-300 tys

Można by przechodzic i przechodzic przez kolejne segmenty (gorsza gra tez sprawia ze rzadziej w prime time jestesmy za co jednorazowo wyplacane jest 70tys)

Podstawowym problemem tego klubu jest brak jakiekogolwiek marketingu i strategii..

Lukasz 15.12.2015 10:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WislaFan123 (Post 1422968)
Z Genkovem przegraliśmy w Październiku, więc ogolnie nie ma to wielkiego wpływu, i bylo 2 mlny a ni 5

Owszem, ale weź pod uwagę że w księgowości na każde przyszłe zobowiązanie które jest wysoce prawdopodobne należy utworzyć rezerwę ( i od razu wrzucić kwotę w koszty/stratę). Więc nie ma szans aby w momencie przegrania sprawy pojawiła się 'strata' czy 'dług'. To dzieje się zdecydowanie wcześniej. Wygrana/przegrana jedynie koryguje kwotę pod wyrok sądu. Jeśli zaś wygrasz, masz 'zysk'.

jonaf 15.12.2015 10:50

http://www.wisla.krakow.pl/_pliki_/f...r/DSC_3871.jpg

Impel został nowym sponsorem Wisły Kraków SA. Grupa Impel od niemal 10 lat współpracuje z Wisłą Kraków przy zabezpieczaniu obiektów oraz meczów piłkarskich rozgrywanych na Stadionie Miejski im. Henryka Reymana w Krakowie.

Szajba_ 15.12.2015 10:52

ciekawe czy beda z tego jakies wymierne hajsy...

WislaFan123 15.12.2015 10:56

Z dużą dozą prawdopodobiseństwa można powiedzieć, że musiała się kończyć umowe Impel na ochronę zakładów Telefoniki, i TF postawiła warunek, że przedłużą, jak Impel zostanie sponsorem Wisły...

Pero 15.12.2015 11:06

Albo mają w stosunku do nich jakiś dług i w formie barteru na koszulkach go rozliczą ;D

Smyrgu 15.12.2015 11:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pero (Post 1422993)
Albo mają w stosunku do nich jakiś dług i w formie barteru na koszulkach go rozliczą ;D

zeby tylko jakiś :)....

Gero 15.12.2015 11:30

Z tym że nowy właściciel nie będzie miał długu u nikogo bo zapłaci wszystkim.

nesta 15.12.2015 11:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gero (Post 1422999)

Może coś więcej.. :) ?

1q2 15.12.2015 11:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gero (Post 1422999)

Wygląda na to że Pis nas przejmuje:)

silver03 15.12.2015 11:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 1423004)
Wygląda na to że Pis nas przejmuje:)

+500 zł na nowego napastnika za każdą nietrafioną setkę przez Brożka? :D

nesta 15.12.2015 11:54

Na Twitterze ktoś sugerował, że chodzi o tego gościa od Frugo i Tigera.. ale czy on nie za cienki w uszach na przejecie Wisly, splate wszystkich dlugów i jeszcze jakiś sensowny plan inwestycyjny?

Revolver 15.12.2015 11:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez silver03 (Post 1423005)
+500 zł na nowego napastnika za każdą nietrafioną setkę przez Brożka? :D

Ja poproszę wcześniejsze emerytury dla Jankowskiego i Boguskiego.

m954 15.12.2015 11:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nesta (Post 1423006)
Na Twitterze ktoś sugerował, że chodzi o tego gościa od Frugo i Tigera.. ale czy on nie za cienki w uszach na przejecie Wisly, splate wszystkich dlugów i jeszcze jakiś sensowny plan inwestycyjny?

Frugo -Foodcare
Tiger -Maspex
;)

Lukasz 15.12.2015 12:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Smyrgu (Post 1422995)

Dokładnie to samo pomyślałem. Zaradny ten Gaszyński, nie powiem.

29.04.2014:
Cytat:

Firmie Impel, która zabezpieczała mecze "Białej Gwiazdy", Wisła jest winna milion złotych.

sandomingo 15.12.2015 12:19

Cytat:

Frugo - za cienki.
Maspex - dałby radę.

Czekajmy, cierpliwość jest cnotą:)

jonaf 15.12.2015 12:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lukasz (Post 1423011)
Dokładnie to samo pomyślałem. Zaradny ten Gaszyński, nie powiem.

29.04.2014:
Firmie Impel, która zabezpieczała mecze "Białej Gwiazdy", Wisła jest winna milion złotych.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Smyrgu (Post 1422995)

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pero (Post 1422993)

No i bardzo dobrze. Nie zajmuje to głównego miejsca na koszulce, a pomniejsza długi klubu. Szkoda, że tak późno o tym pomyślono. Ale ważne, że jest to już kroczek ku normalności

Gero 15.12.2015 12:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nesta (Post 1423000)
Może coś więcej.. :) ?

"podobno do końca tygodnia TF nie będzie właścicelem Wisły" ale wiadomość z cyklu podobno

KOMINEK 15.12.2015 13:18

Info że Cupiał jako osoba fizyczna przejmuje Wisłę słychać z różnych stron. A plotki płyną i pytanie czy płyną bo się coś dzieje czy płyną bo gdzieś coś ktoś wymyślił wydumał. Dodatkowo jak wiadomo Boss czasami ma 5 pomysłów dziennie i to sprzecznych. O Impelu żadne plotki nie krążyły. Pewnie że to sponsor rękawkowy ale nigdzie nie było o tym słychać. Zobaczymy co przyniesie nowy rok.

szprotson 15.12.2015 14:12

Cytat:

Frugo - FoodCare
Tiger BLACK - FoodCare

Szajba_ 15.12.2015 14:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandomingo (Post 1423014)
Frugo - za cienki.
Maspex - dałby radę.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1423022)
Frugo - FoodCare
Tiger BLACK - FoodCare

jak juz sie tak czepiac, to:
Frugo - FoodCare
BLACK - FoodCare

szprotson 15.12.2015 14:22

No dokładnie, ale mówiąc black ja nie myśle o tigerze, a jakbyś mi go dał do ręki (BLACK`a) to dla mnie to jest tiger.
Swego czasu gruba sprawa w sądzie miedzy maspexem a foodcare, nie pamietam jak sie skonczyło ale grube hajsy szły.

E: FoodCare przegrało sprawe i fundacji Michalczewskiego miało zapłacić 15 baniek. w 2014 Maspex złozył pozew na 48 baniek przeciwko FoodCare, a teraz w styczniu FoodCare pozwało społke maspexu tez za tigera, no i w miedzy czasie sam Michalczewski pozwał na 22 banki FoodCare

To znaczy chyba ze kasa jest jak sie bawia w takie klocki

Szajba_ 15.12.2015 14:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandomingo (Post 1423014)
Frugo - za cienki.
Maspex - dałby radę.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1423024)
No dokładnie, ale mówiąc black ja nie myśle o tigerze, a jakbyś mi go dał do ręki (BLACK`a) to dla mnie to jest tiger.
Swego czasu gruba sprawa w sądzie miedzy maspexem a foodcare, nie pamietam jak sie skonczyło ale grube hajsy szły.

Tam sie Michalczewski sadzil o grube hajsy. Skonczylo sie ugoda, ale FoodCare musial zaplacic. Anyway, Cupial solo + FoodCare na koszulki, 2 mln ojro latem i dawaj*

*eh... marzenia

gdsmk 15.12.2015 14:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Szajba_ (Post 1423025)
Tam sie Michalczewski sadzil o grube hajsy. Skonczylo sie ugoda, ale FoodCare musial zaplacic. Anyway, Cupial solo + FoodCare na koszulki, 2 mln ojro latem i dawaj*

*eh... marzenia

I Impel i Citibank i Coca Cola i mamy ich !

Fugiel 15.12.2015 15:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1423024)

E: FoodCare przegrało sprawe i fundacji Michalczewskiego miało zapłacić 15 baniek. w 2014 Maspex złozył pozew na 48 baniek przeciwko FoodCare, a teraz w styczniu FoodCare pozwało społke maspexu tez za tigera, no i w miedzy czasie sam Michalczewski pozwał na 22 banki FoodCare

To znaczy chyba ze kasa jest jak sie bawia w takie klocki

a ja slyszlaem dokładnie odwrotnie, ze kasy wlasnie kasy brak.

maTS 15.12.2015 16:52

Ważne że coś się dzieję... A tutaj pisał jakiś kolega że w styczniu będzie się dużo działo i to pozytywów... no to trzeba czekać.
Najważniejsze to spłacić dług zew. i dokupić w zim 3 zawodników, latem też z 3/4 i walka walka !!!!!!!!!!!

milosz 15.12.2015 17:05

Dajesz wiarę, dzięki.

Ja tylko dodam, że ważne aby nowy trener złapał dobry kontakt z piłkarzami, aby Ci nowi (bo jacyś chyba być muszą) dali pozytywny impuls drużynie. Tu naprawdę niewiele trzeba aby wyjść ze sportowego marazmu.

Co innego sprawy ekonomii klubu, tu czekają nas albo trudne i radykalne decyzje, albo będzie musiało dużo wody upłynąć w Wiśle, aby coś pozytywnego zaczęło się dziać na linii TF - WisłaSA, pozytywnego dla Wisły.

RLY 15.12.2015 19:39

Cos mi sie wydaje ze Impel to jest barter za dlugi wobec ochrony.

WISŁAZWE 15.12.2015 19:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez RLY (Post 1423059)
Cos mi sie wydaje ze Impel to jest barter za dlugi wobec ochrony.

To źle?

/./././

krzaq12 15.12.2015 19:51

Wg mnie absolutnie nie. Lepiej nie mieć długu/lub mieć go np. o 60% mniej, niż mieć dług wobec firmy Impel i puste miejsce na rękawku.
Każdy sponsor nawet ten najmniejszy jest na wagę złota.

bebeto 15.12.2015 19:57

1 Załącznik(ów)
Co myślicie na ten temat ???

onet.jpg

(to jeden z komentarzy z onetu )

http://wiadomosci.onet.pl/forum/kosz...najnowsze.html

Karherop 15.12.2015 19:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krzaq12 (Post 1423061)
Wg mnie absolutnie nie. Lepiej nie mieć długu/lub mieć go np. o 60% mniej, niż mieć dług wobec firmy Impel i puste miejsce na rękawku.
Każdy sponsor nawet ten najmniejszy jest na wagę złota.

Strzelam, Wisła ma długi wobec Impelu na poziomie 0,5 mln złotych. Impel z własnej woli nie odważyłby się na sponsoring kwotą wyższą niż 300 tysięcy złotych, ale jeśli ma tylko umorzyć Wiśle długi to jest skłonny nawet podnieść stawke do 500 tysięcy.

Często w biznesie się stosuje taki manewr. Lepiej stracić trochę więcej, a mieć przynajmniej pewność odzyskania części pieniędzy.

bebeto 15.12.2015 20:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bebeto (Post 1423062)

interia.jpg

(to jeden z komentarzy z interii )

Co to... nikt głosu nie zabierze... ? :neutral:

Rafal-SWL 15.12.2015 20:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bebeto (Post 1423062)

interia.jpg

(to jeden z komentarzy z onetu )

marna manipulacja i prowokacja, ludzie z tzw. 'śmietanki biznesowej' mają dużo lepsze rzeczy do roboty niż wypłakiwanie się na interii :) głupi uwierzy, mądry przewinie dalej, tyle w temacie .

serek.c2 15.12.2015 20:40

Idźże synku spać, już po dobranocce dawno.

krzaq12 15.12.2015 20:42

Ja tam ostatnio widziałem jedną rodzinę na meczu więc dla mnie ewidentnie prowokacja :D

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 18:14.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl