Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Przygotowania piłkarzy Wisły Kraków do sezonu: obozy, sparingi itp. (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=3140)

aNouc 05.07.2023 12:57

(wideo) drugi dzień przygotowań piłkarzy Wisły w Myślenicach:

https://www.youtube.com/watch?v=DV73bR2ts3w

sorino 06.07.2023 00:45

Jak widać na filmiku z zespołem znów nie trenuje Alan Uryga - zawodnik, który przez ostatnie 2 sezony zagrał w Wiśle 3 mecze.

Zawodnik z którym można w tej chwili bezkosztowo rozwiązać kontrakt, ale termin upływa za kilka dni i może już nie być kolejnej takiej okazji.

A z takiej możliwości nie skorzystał już rok temu duet Dawid Błaszczykowski i jego Wuja, chcący na Urydze budować podstawy awansu. Słynne wujkowe "niedługo wróci Alan i Kuba".

Z takiej okazji nie skorzystał w styczniu również Jarosław Królewski, ale dostał teraz kolejną szansę na rozwiązanie Urygi, z której zapewne znów nie skorzysta.

Jak Uryga nadal przez kolejne 3 lata zamiast grać, będzie się wciąż rehabilitował, to mam nadzieję, że Królewski weźmie na siebie koszty opłacania jego "ekstraklasowego" kontraktu, bez powiększania w klubowym sprawozdaniu rubryki: Zobowiązania.

Szneka 06.07.2023 07:20

o której gramy jutro z Izraelem?

tedyy 06.07.2023 07:49

Myślenice

11.30 -Myślenice

Karherop 06.07.2023 08:15

Wystawiłbym w tym meczu Hugiego jako wolny elektron z tabliczka for sale i liczył że coś mu fartem wpadnie.

krysztal 06.07.2023 09:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sorino (Post 1605319)
Jak widać na filmiku z zespołem znów nie trenuje Alan Uryga - zawodnik, który przez ostatnie 2 sezony zagrał w Wiśle 3 mecze.

Zawodnik z którym można w tej chwili bezkosztowo rozwiązać kontrakt, ale termin upływa za kilka dni i może już nie być kolejnej takiej okazji.

A z takiej możliwości nie skorzystał już rok temu duet Dawid Błaszczykowski i jego Wuja, chcący na Urydze budować podstawy awansu. Słynne wujkowe "niedługo wróci Alan i Kuba".

Z takiej okazji nie skorzystał w styczniu również Jarosław Królewski, ale dostał teraz kolejną szansę na rozwiązanie Urygi, z której zapewne znów nie skorzysta.

Jak Uryga nadal przez kolejne 3 lata zamiast grać, będzie się wciąż rehabilitował, to mam nadzieję, że Królewski weźmie na siebie koszty opłacania jego "ekstraklasowego" kontraktu, bez powiększania w klubowym sprawozdaniu rubryki: Zobowiązania.

Widać też- choć może ja już jestem trochę uprzedzony- na jakiej wyjebce trenuje Biegański.

Karherop 06.07.2023 10:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krysztal (Post 1605330)
Widać też- choć może ja już jestem trochę uprzedzony- na jakiej wyjebce trenuje Biegański.

On tak zawsze wygląda. Jedyne wyjątki to wygrane mecze gdzie miał indywidualne zasługi.

To że go Wisła nie sprzedała zaraz po spadku to był spory błąd. Zapewne trzymał go przepis o młodzieżowcu i dość wygórowane oczekiwania Wisły, ale teraz gdy będzie grać Raton to bym go wypchnął gdziekolwiek.

wolfy 06.07.2023 11:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1605332)
On tak zawsze wygląda. Jedyne wyjątki to wygrane mecze gdzie miał indywidualne zasługi.

To że go Wisła nie sprzedała zaraz po spadku to był spory błąd. Zapewne trzymał go przepis o młodzieżowcu i dość wygórowane oczekiwania Wisły, ale teraz gdy będzie grać Raton to bym go wypchnął gdziekolwiek.

A byli chętni? W sensie wypłacalnych klubów, czyli Europa lub MLS.
Bo z tym sprzedawaniem to się dużo opowiada, ale jak potwierdził Kiko - ofert brak.

Karherop 06.07.2023 12:17

Sądzę że rok temu mogli być chętni, tak jak było na kilku innych zawodników których nie chciał puścić Brzęczek (Colley, Luis).

GK młodzieżowiec to jest to co kochają kluby ekstraklasy. Teraz jeszcze się łapie ostatni rok więc liczę że do końca okna go sprzedamy. Sprzedażowy potencjał jakiś ma. A i ma tych samych agentów którzy wepchnęli Majeckiego do Monaco, więc potrafią zrobić coś z niczego.

aNouc 06.07.2023 13:55

(wideo) trzeci dzień przygotowań piłkarzy Wisły w Myślenicach:

https://www.youtube.com/watch?v=kJOdixJPNnw

aNouc 06.07.2023 19:37

Transmisja z dzisiejszego sparingu Wisła vs Hapoel Beer Szewa do obejrzenia na Wiślackim YouTube pod linkiem:

https://www.youtube.com/live/_xhNyvGkSE4

Początek o godz. 11:30

Piknik1906 06.07.2023 20:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sorino (Post 1605319)

A na jakiej podstawie można bezkosztowo rozwiązać kontrakt? Bo słyszałem, że można po spadku do niższej ligi z Polakami rozwiązać. Ale Ty piszesz, że można co pół roku? Na jakiej podstawie?

sorino 06.07.2023 22:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Piknik1906 (Post 1605346)
A na jakiej podstawie można bezkosztowo rozwiązać kontrakt? Bo słyszałem, że można po spadku do niższej ligi z Polakami rozwiązać. Ale Ty piszesz, że można co pół roku? Na jakiej podstawie?

Na podstawie przepisów PZPN kiedy zawodnik jest niezdolny do gry przez 180 dni w roku/sezonie. Uryga od 2 sezonów podchodzi też pod drugi paragraf do rozwiązania umowy, czyli rozegranie zbyt małej ilości meczów w sezonie.

Tak więc Królewski może sobie teraz rzucić monetą i wybrać z którego przepisu wręczyć Urydze wypowiedzenie.

azor 07.07.2023 07:05

A wrzucisz konkretny paragraf o tym mówiący?(skoro z taką pewnością o nim mówisz) Bo jest dziwnie zbieżny z KP, a nigdy nie słyszałem żeby jakiś klub w ten sposób rozwiązał umowę z zawodnikiem.

Co nie zmienia oczywiście tego, że też zaczynam wrzucać Urygę do worka z Dawidowskim.

Szneka 07.07.2023 07:50

Panowe a co się dzieje z Igorem Sapała?

Karherop 07.07.2023 08:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez azor (Post 1605357)
A wrzucisz konkretny paragraf o tym mówiący?(skoro z taką pewnością o nim mówisz) Bo jest dziwnie zbieżny z KP, a nigdy nie słyszałem żeby jakiś klub w ten sposób rozwiązał umowę z zawodnikiem.

Co nie zmienia oczywiście tego, że też zaczynam wrzucać Urygę do worka z Dawidowskim.

Raz rozwiązaliśmy kontrakt z Jovanoviciem na podobnej podstawie co nam się długo czkawka odbijało. Inny lekarz klepnal mu zgodę na grę i UEFA to zinterpretowała na korzyść zawodnika.

Uryga zagrał tydzień temu 45 min, teraz znowu trenuje indywidualnie. Chyba jego masa mięśniowa i zapewne rozbudowane partie podczas kontuzji, wcale nie pomagają w powrocie do sprawności. Być może obciążenia stawów, więzadeł są większe. Mobilność pewnie też nie jest taka jak przed kontuzją.

Przypuszczam (ale to tylko moje zdanie) że teraz tak to będzie wyglądać czyli trening - sparing - przeciążenie - trening - sparing - przeciążenie/ kontuzja. Dopóki nie przydarzy mi się kolejna wielomiesięczna nikt z nim nie podejmie tematu rozwiązania kontraktu.

Niemniej jakoś nie wyobrażam sobie żeby komuś płacić 5 lat za 5 spotkań tylko dlatego że jest wychowankiem. 2 sezony przebolelismy ale gdzieś są jakieś granice.

wolfy 07.07.2023 08:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1605361)
Raz rozwiązaliśmy kontrakt z Jovanoviciem na podobnej podstawie co nam się długo czkawka odbijało. Inny lekarz klepnal mu zgodę na grę i UEFA to zinterpretowała na korzyść zawodnika.

Uryga zagrał tydzień temu 45 min, teraz znowu trenuje indywidualnie. Chyba jego masa mięśniowa i zapewne rozbudowane partie podczas kontuzji, wcale nie pomagają w powrocie do sprawności. Być może obciążenia stawów, więzadeł są większe. Mobilność pewnie też nie jest taka jak przed kontuzją.

Przypuszczam (ale to tylko moje zdanie) że teraz tak to będzie wyglądać czyli trening - sparing - przeciążenie - trening - sparing - przeciążenie/ kontuzja. Dopóki nie przydarzy mi się kolejna wielomiesięczna nikt z nim nie podejmie tematu rozwiązania kontraktu.

Niemniej jakoś nie wyobrażam sobie żeby komuś płacić 5 lat za 5 spotkań tylko dlatego że jest wychowankiem. 2 sezony przebolelismy ale gdzieś są jakieś granice.

Sobolewski o Urydze w wywiadzie powiedział coś w stylu że "postara się mu pomóc odbudować" na pytanie o to czy można już na niego liczyć. Także przestałbym się martwić tym czy Uryga trenuje czy nie, chwilowo nie ma chyba tematu. Wylewanie żółci nic tu nie da, a rozwiązanie kontraktu to nie taka prosta sprawa jak się niektórym wydaje. Uryga musiałby być niezdolny do gry, a on trenuje, grywa w sparingach. Może argumentować przed PZPN że był do dyspozycji - sama forma nie pozwala na rozwiązanie kontraktu.

Co do Sapały - nie wiem co mu jest, ale generalnie chlanie i niesportowe prowadzenie się zostawia ślady w organiźmie, co wpływa na urazy i kontuzje. To nie jest przypadek że trafił do pierwszej ligi z Rakowa.

azor 07.07.2023 09:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1605364)
Sobolewski o Urydze w wywiadzie powiedział coś w stylu że "postara się mu pomóc odbudować" na pytanie o to czy można już na niego liczyć. Także przestałbym się martwić tym czy Uryga trenuje czy nie, chwilowo nie ma chyba tematu. Wylewanie żółci nic tu nie da, a rozwiązanie kontraktu to nie taka prosta sprawa jak się niektórym wydaje. Uryga musiałby być niezdolny do gry, a on trenuje, grywa w sparingach. Może argumentować przed PZPN że był do dyspozycji - sama forma nie pozwala na rozwiązanie kontraktu.

Co do Sapały - nie wiem co mu jest, ale generalnie chlanie i niesportowe prowadzenie się zostawia ślady w organiźmie, co wpływa na urazy i kontuzje. To nie jest przypadek że trafił do pierwszej ligi z Rakowa.

To Uryga nie jest aż takim Wiślakiem, żeby samemu rozwiązać kontrakt i nie obciążać budżetu ukochanego klubu? ;)

Sapała - czasami pokazuje, że potrafi piłkę prosto kopnąć i to nawet nieszablonowo, ale widać po nim, że pod kopułą raczej inne rzeczy w głowie. Typowy piłkarzyk.

wolfy 07.07.2023 09:55

Jakby Sapała nie miał nasrane pod kopułą to by do nas nie trafił, tylko za granicę do jakiejś Grecji, drugiej Bundesligi, może nawet Belgii. Jest deklem to się teraz kopie z pierwszoligowymi drwalami.
Gdyby nie ta odrobina talentu to nawet my byśmy go zlali i dopiero by regres zaliczył (finansowy i sportowy).
Wbrew pozorom większość piłkarzy ekstraklasowych ma na tyle rozumu żeby trzymać sportowy tryb życia - mniej więcej. To nie lata 90-te. Ci co nie potrafią kończą jak Sapała - wypadają z obiegu.

sorino 07.07.2023 10:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez azor (Post 1605357)

Uchwała PZPN z 27.03.15, art. 8.5.

Cytat:

Wylewanie żółci nic tu nie da, a rozwiązanie kontraktu to nie taka prosta sprawa jak się niektórym wydaje.

Dziecinnie prosta, pan Królewski składa panu Urydze w przepisowym terminie oświadczenie o rozwiązaniu kontraktu i sprawa się kończy.

Cytat:

Uryga musiałby być niezdolny do gry, a on trenuje, grywa w sparingach. Może argumentować przed PZPN że był do dyspozycji - sama forma nie pozwala na rozwiązanie kontraktu.

Przede wszystkim to musiałby zagrać 10% meczów w sezonie, zagrał 0, więc tu nie ma pola do interpretacji, pan Królewski dostarcza oświadczenie i kontrakt rozwiązany.

FraMat 07.07.2023 16:46

- Czyli to jednak fakt, że Rodado bez Fernandeza wchodzi w tryb super strzelca?

3 bramki w pierwszej połowie meczu z Hapoelem Beer Szewa to dobry prognostyk.

- Czy to prawda, że pierwsza bramka padła w dużej mierze dzięki wysokiemu pressingowi Kacpra Dudy i przy jego asyście?

A ponoć do niczego się chłopak nie nadaje?

Druga bramka to asysta Goku? Bo słabo widziałem. Nadaje się na zmiennika Igbekeme?

krysztal 07.07.2023 17:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1605376)
- Czyli to jednak fakt, że Rodado bez Fernandeza wchodzi w tryb super strzelca?

3 bramki w pierwszej połowie meczu z Hapoelem Beer Szewa to dobry prognostyk.

- Czy to prawda, że pierwsza bramka padła w dużej mierze dzięki wysokiemu pressingowi Kacpra Dudy i przy jego asyście?

A ponoć do niczego się chłopak nie nadaje?

Druga bramka to asysta Goku? Bo słabo widziałem. Nadaje się na zmiennika Igbekeme?

Na kolana przed wielką Wisłą,właściwie można już nie rozgrywać kolejnego sezonu bo wiadomo że rozdupcymy tą ligę i drużyny w niej grające w pył.
Jednak na wypadek gdyby pierwszoligowi drwale niechętnie rozkładali przed Wisłą nogi należy zapamiętać kto po dwóch sparingach wyciąga jakie wnioski

FraMat 07.07.2023 17:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krysztal (Post 1605379)
Na kolana przed wielką Wisłą,właściwie można już nie rozgrywać kolejnego sezonu bo wiadomo że rozdupcymy tą ligę i drużyny w niej grające w pył.
Jednak na wypadek gdyby pierwszoligowi drwale niechętnie rozkładali przed Wisłą nogi należy zapamiętać kto po dwóch sparingach wyciąga jakie wnioski

OK, ale rozumiem że to nie do mnie?
Bo w żadnym miejscu nie pisałem, że wynik sparingu przełoży się na wyniki ligowe.

Zadałem tylko proste pytania:
- czy Angel radzi sobie lepiej czy gorzej bez Luisa?
- czy Duda staje się coraz bardziej przydatny wbrew opiniom na tym forum, że się nie rozwija?
- czy jest szansa, że Goku zastąpi godnie Igbekeme/Fernandeza?

Arked 07.07.2023 17:57

Wg mnie Rodado lepiej radzi sobie, kiedy na boisku nie ma Fernandeza i to dało się już zaobserwować w zeszłym sezonie. Jesli nie będą sobie nawzajem przeszkadzać z Goku to taka zamiana może nam wyjść na plus.

aNouc 07.07.2023 18:46

Wideo skrót sparingu Wisła 3-1 Hapoel Beer Szewa:

https://www.youtube.com/watch?v=WldGjQxjLW4

Szneka 07.07.2023 19:24

w Hapoelu w drugiej połowie grał Patryk Klimala? tak nisko upadł?

aNouc 07.07.2023 19:54

Grał. Jakby nie było wicemistrz Izraela. W przeszłości w jego karierze lepszym klubem był tylko Celtic. Jankesów nie wliczam, bo wciąż nie mogę się przyzwyczaić, ze oni grają w piłkę nożną.

(wideo) czwarty dzień przygotowań piłkarzy Wisły w Myślenicach:

https://www.youtube.com/watch?v=hgSwCau9ibc

Sylwus1988 07.07.2023 20:00

Jakby nie było to tylko sparing ale cieszy wygrana z tak mocną ekipą.
Zobaczymy co pokażą z Łęczną w poniedziałek.

krysztal 07.07.2023 21:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1605381)
OK, ale rozumiem że to nie do mnie?
Bo w żadnym miejscu nie pisałem, że wynik sparingu przełoży się na wyniki ligowe.

Zadałem tylko proste pytania:
- czy Angel radzi sobie lepiej czy gorzej bez Luisa?
- czy Duda staje się coraz bardziej przydatny wbrew opiniom na tym forum, że się nie rozwija?
- czy jest szansa, że Goku zastąpi godnie Igbekeme/Fernandeza?

Do ciebie,do ciebie.Nie rżnij głupa,twoje pytania były prowokacyjne.Ale skoro pytasz to:
Nie wiadomo jak sobie poradzi Rodado bez Fernandeza,przekonamy się jak ruszy liga o ile Rodado w ogóle zagra bo chodzą pogłoski o zainteresowaniu jego osobą.
Nie zauważyłem jakiegoś wielkiego napierdalania w Dude, że się nie rozwija,raczej głosy,że dostaje tej gry za dużo w stosunku do umiejętności które aktualnie prezentuje.Poza tym cały czas trzeba mieć z tyłu głowy że to tylko sparingi.
Goku to jeden z tych transferów który ostrożnie można zakwalifikować jako zmiana 1:1 za zawodnika który odszedł.Podobnie może być z Alfaro.To on asystował przy drugiej bramce i w tych dwóch sparingach prezentował się na prawdę nie żle

FraMat 07.07.2023 23:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krysztal (Post 1605392)
Do ciebie,do ciebie.Nie rżnij głupa,twoje pytania były prowokacyjne.

Rozgryzłeś mnie... smutno mi się zrobiło
:P

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 00:34.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl