![]() |
Prawda jest taka, że z tym dachem od początku były problemy - najpierw przeciekał, potem to naprawili, ale wiele razy czytałem/słyszałem, że nie można go zasunąć jeśli już pada deszcz, bo grozi to katastrofą budowlaną. Po prostu ten dach jest niedorobiony, jest "dysfunkcyjny". Narodowe Centrum Sportu pewnie dobrze o tym wie.
Teraz kwiatki: Cytat:
http://sport.interia.pl/reprezentacj...lia,nId,642462 Cytat:
Idziemy dalej - w LM robi się tak, że jeśli pada i na murawie zbiera się woda, zasuwa się dach, robi się 15 minutowy trening na 45 minut przed meczem, i gra się mecz. Tym rozwiązaniem spełnia się przepis FIFA, że trening i mecz muszą być w takich samych warunkach. W przypadku tego meczu zapewne delegat FIFA chciał zrobić tak samo jak się robi wszędzie w cywilizowanym świecie, ale otrzymał informację, że jak pada to tego dachu zasunąć "sie nie da". Dodatkowo ktoś bardzo mądry inaczej (a w Polsce przy władzy takich osób wiele) stwierdził, że skoro mamy dach, to po co drenaż na murawie. I katastrofa murowana. Cały sęk w tym, że ktoś powinien o tym wszystkim (czyli o dachu, którego nie można zasunąć jak już pada, i o braku drenażu) powiedzieć wcześniej delegatowi FIFA, a wtedy jego poniedziałkowa decyzja przy takich prognozach pogody, była by zapewne inna. Przy okazji - na podobnych wariackich papierach robi się u nas autostrady, i jak wiemy, wychodzi z tego wielka kupa, którą muszą strawić bankrutujące firmy budowlane i setki tysięcy głodujących pracowników. Na deser, cytat z innego forum Cytat:
|
Cytat:
Jak robisz impreze w ogrodzie to pierwsze co robisz to sprawdzasz pogode z tygoniowym wyprzedzeniem i wiesz czego sie spodziewac i co zaplanowac.Ale jak sie jest ignorantem to zawsze moza miec pretensje do innych |
Cytat:
Lato z Kręciną drenaż pod.......ili? Czy może Piechniczek po pijaku projekt kreślił? "W głównej mierze odpowiadał za mecz"? Za stan stadionu też? Ponawiam pytanie - co mógł zrobić PZPN? Olejkowska miała z mopem po murawie zapierdalać? Darujmy sobie ogólniki, bo dobrze wiadomo: - kto stadion budował - kto jest operatorem. Jedyne, czego nie wiadomo: czemu dachu nie można zamknąć, gdy pada!? Cytat:
|
Cytat:
Raz: delegat fifa podjął tą decyzję po konstultacji z drużynami WCZORAJ. Dwa: dzisiaj delegat na mecz przybył o godzinie dziewiętnastej. Dlaczego nikt przez cały dzień nie próbował poinformować go o tym, że będą duże opady deszczu? Byłem, na nie jednym meczu z dużo większymi opadami (choćby pamiętny mecz z Legią w wawie, gdzie nawet majtki człowiek miał przemoczone) i drenaż dawał radę. Czemu tutaj nie potrafił? Tyle. Winni są organizatorzy meczu. Że już nie wspomnę, że najzwyczajniej, trzy dni przed meczem należało zamknąć dach i nikogo się nie pytać o zdanie... Cytat:
Z NASZYCH PIENIĘDZY ON POWSTAŁ Co do twojego porównania z ogrodem, gdy organizujesz impreze u mnie w ogrodzie i nagle ziemia się zapada to kto jest winny? Ja bo nie przygotowałem ogrodu, czy ty bo robiłeś tam impreze? |
Wątek o meczu z Liege z lutego:
Cytat:
|
Nie wiem, czy to co wrzuciłem jest manipulacją, czy nie, ale do spółki z wypowiedzią Olejkowskiej wysuwa się jasny obraz sytuacji.
Co mogliby zrobić, aby mecz się dziś odbył? Musieliby zamknąć dach o 12 i grac przy zamkniętym dachu. Nie sądzę, aby jakikolwiek drenaż w Polsce wyrobił dzisiaj. |
Cytat:
więc jednak chyba Lato i pzpn nie wiele mieli do gadania w tej sprawie |
FIFA po stronie zewnętrznej (międzynarodowej), a po stronie polskiej?
|
Wie ktos gdzie można obejrzać i czy wogóle juz jest filmik z najciekawszej akcji dzisiajszego wieczoru?
|
Cytat:
|
Cytat:
Tyle ile przy wyborze zastępczego terminu, co ładnie kwitują słowa Fornalika "Anglicy się uparli" hunter- na narodowym nie ma drenażu, bo nie ma nawet czasu ani nie jest to opłacalne, żeby go wogóle zakładać :D |
Cytat:
- co z drenażem - czemu zamknięcie dachu podczas deszczu grozi zawaleniem? Dla mnie to jest jakaś paranoja. Ciekawe, czy dach "grozi katastrofą budowlaną" tylko w przypadku deszczu? Może ktoś się powinien tym zainteresować zanim dojdzie do tragedii? Bo mnie, jak usłyszałem ten tekst momentalnie przypomniało się Helsey... |
A czemu dachu nie da się zasunąć jak pada deszcz. Ja osobiście stawiam na to że jest napisana instrukcja obsługi, gdzie projektant zaimplementował że można składać i rozkładać jak wieje maks 3 km/h jest plus 7 i nie pada. Każdy chce mieć dupochron i taki sobie napisał. Organizator czy właściciel na siebie nie weźmie tego ryzyka bo się boją, bo papier wisi nad nimi.
Natalia Siwiec na Orange Sport mocno zawiedziona zaistniałą sytuacją :D Angielscy dziennikarze bez prądu na swoich stanowiskach :) |
Prezes NCS przyznał przed kamerami, że drenaż jest i działa... dobrze :lol:
|
Cytat:
|
No to gramy :)
Ale będzie jazda jutro, Kaczor konferencja, Donaldinio konferencja, MSZ pisze notę protestacyjną, wojsko przyjeżdża na stadion odsączać murawę, Arukowicz przysyła lekarzy do bolących brzuchów angielskich dziennikarzy, a Kopacz będzie identyfikować kibiców na trybunach. |
Cytat:
hunter - chyba go powaliło, mówił, że żadna murawa w Polsce by nie przyjęła tego deszczu... czysta PRowska zagrywka. Wiele było meczów z olbrzymimi oberwaniami chmury vide mecz przegrany z Górnikiem 0:2 u nas, i jak murawa swietnie działała. Zresztą mogli przenieść na Hute... tam drenaż najlepszy w Europie, sami montowali :D |
Przecież sam pisałem o meczu na Ukrainie. Jak dobrze pamiętasz to był on na godzinę przerwany, a burza przeszła nad stadionem i drenaż mógł zebrać wodę. A tutaj jak pada od południa tak pada.
Co do drenażu to nie są pytania do mnie, bo skąd mam to wiedzieć? |
Cytat:
|
Trzeba powiedzieć wprost. To nie stadion Narodowy, ale przekręt Narodowy.
Wnioski są proste: -w poniedziałek jest pytanie do trenerów czy wola grać prze zamkniętym dachu czy przy otwartym. Mówią, że przy otwartym. - we wtorek pada deszcz i do momentu przyjazdu delegata nie zamykają dachu. - delegat przyjeżdża i mówi "pada więc jednak zamykamy" no i tu pojawiaja sie jaja z tym bublem gdzie specjalnie cene zawyżali by ktoś mógł zarobić na boku. Dachu juz zamknąć nie można gdy deszcz juz leje. Co oczywiście jest nie do pomyślenia gdziekolwiek na świecie. -dodatkowo ktoś se pomyślał że drenażu nie będzie bo jest dach. Ja nie wieerze że ten drenaż jest. |
Jest jeszcze jedno wytłumaczenie. Bardzo proste i znane od trzech tygodni.
Lato odchodzi... Jutro możliwe że bez kibiców, bo nie będzie zgody na imprezę masową :D Ludzie poszli po hotdogi i zalała ich woda z awaryjnego odprowadzania z dachu <lol> |
Cytat:
|
Także mając te informacje kogo w tym wypadku należy obwinić? Czyż nie PZPN, który po stronie polskiej zajmował się organizacją meczu, a od rana przygotowywał na wielkie chlańsko (Latuś podobno już przed meczem był w cugu) i zamiast poinformować wszystkich, włącznie z reprezentacjami, że w Warszawie ma padać do wieczora to siedzieli z założonymi rękoma i czekali na bibkę?
Dach zamykają rzadko z tego co widzę z roboty, więc trudno tutaj o jakieś uzasadnienie. Pewnie konstrukcja (na pewno) ma jakieś warunki, dla których można dokonać tej operacji. Podobne warunki są choćby przy montowaniu szyb na wieżowcach. |
Cytat:
Po drugie: ch*j wie, czy grozi katastrofą, czy problemami w postaci późniejszych kosztów napraw czy czegoś. Wiadomo muszą coś mówić, żeby mówić. Faktem niezaprzeczalnym jest natomiast, że kasa w ten dach jest wydana w błoto, bo jest on niefunkcjonalny... Ktoś powinien beknąć za marnotrawstwo pieniędzy... albo dostać 500 tys premii ;) emj10 - tak zajmował się, ale decyzji w tej sprawie, bez zgody delegatów podjąć nie może. Uzasadnienie przedstawiła rzeczniczka pzpn, zobaczymy czy sie fifa ustosunkuje, bo jak nie, to sprawa jasna. Winić należy delegatów FIFY |
Cytat:
Jeżeli "warunki brzegowe" zasunięcia dachu to brak deszczu... Muszę dalej ciągnąć? Ponawiam pytanie - gdzie tu wina PZPN? Cytat:
|
Brak deszczu, czy wiatr mogą być istotne przy czymś takim. Nie znam się na konstrukcji, musiałbym spytać siostry, która w tym siedzi, ale pewnie jest jakieś ograniczenie nacisku, który może być podczas ciągłej ulewy przy składaniu, bądź rozkładaniu dachu. Masz inne wytłumaczenie?
|
Cytat:
emj10 - rozumiemy twoje rozgoryczenie, my też byśmy chcieli, żeby było dobrze, no ale jak się nie da to się nie da i już. Z czym chcemy polemizować? Być mądrzejsi zza monitorów? Mamy info jakie mamy na tym się opieramy, może się da, może nie, ale tego nie wiemy z innego źródła, niż te które obecnie nam udostępniono. |
Cytat:
Bo przyznasz chyba, że nie jest to normalne? |
Oczywiście winnych całej sytuacji nie znajdziemy - każdy umywa ręce.
Trzeba przyznać, że Grzesiu L. odchodzi z wielką pompą :) To kara za rozdanie 50% biletów po znajomości i kara dla głupków z klubu kibica :) Tak jak po euro można było być dumnym tak teraz wstyd na cały świat no ale organizatorem wtedy była uefa i jakoś na mecz otwarcia dach zasunięto i mimo oberwania chmury 2 godz. przed meczem otwarcia wszystko odbyło się bez problemów. |
Właśnie o tym piszę. Ktoś zmianę poniedziałkowej decyzji mógł wymóc. Jeśli nie był to PZPN, który wydaje się, że było to jego obowiązkiem, a jak twierdzi NCS nikogo nie przekonano do tego pomysłu to właśnie trupa Laty odpowiada za to pośmiewisko przed całym piłkarskim światem.
Już widzę te tytuły: "Na najdroższym stadionie świata nie da się grać w piłkę podczas deszczu".* * Najdroższy / bądź nie - można skreślić. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 17:27. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl