![]() |
Pisałem parę tygodni wcześniej i nikt nie chciał wierzyć.
3 mln € to bardzo dużo jak za Pawła Brożka. Realnie tego typu zawodnik - z przeciętnej europejskiej ligi, już nie perspektywiczny - jest warty jakieś 1-1,5 mln €. Fakt, Brożek to najlepszy polski napastnik. Ale przeciętny zachodni klub może mieć za te pieniądze kogoś dużo lepszego. I jeszcze ten kryzys, który powoduje że wszyscy oszczędzają. Brożek albo przestanie narzekać na oferty z Rosji czy Turcji, albo nigdzie nie wyjedzie. Co by mnie absolutnie nie zmartwiło, bo nikogo lepszego od niego w napadzie nie mamy i mieć nie będziemy. |
Cytat:
Przykład pierwszy z brzegu - Matusiak Odchodzi jako gwiazda, wielki zbawiciel reprezentacji z Bełchatowa do Palermo za 1,8 mln euro We Włoszech jak wiadomo sobie nie radzi, siedzi na ławce, mało gra. Wreszcie Palermo sprzedaje Polaka, piłkarza, który przecież w ostatnich miesiącach rozegrał tylko kilka meczów za 3 mln euro! I co z tego, że z Polski odchodził jako gwiazda, a z Palermo jako niewypał, liczy się marka... |
Cytat:
|
wrzucacie do jednego worka kilka rzeczy...
Po pierwsze porównujemy wpływy i koszty. Jeśli klub X inwestuje w piłkarzy rocznie 2 mio EUR po to tylko by raz/dwa razy zagrać w LM to nigdy nie znajdzie Nirvany/Eldorado. Eldorado jest dla klubów które inwestują rozsądnie, kupują tanich graczy, mają wychowanków, dobrego trenera który z tego wszystkiego zbuduje dobry zespół. Wtedy zastrzyk gotówki rozsądnie spożytkowany może dać niezłego kopa. I tu jest największa bolączka wszystkich klubów świata (poza Barceloną i Arsenalem) - scouting. Szloch za drugim Błaszczykowskim są tego przykładem. Wisła ma dobrego trenera który z zawodników podobnych do Lecha czy Legii tworzy wartość dodaną, ale bez tanich wzmocnień nie znajdzie Eldorado. Bednarz i 5 dobrych scoutów na pewno by przybliżyło taki cel. Młodzieży na razie brak. Legia ma średniego trenera, słaby scouting graczy dojrzałych ale dobrze rozwiniętą Akademię młodzieży, jeśli nie poprawi pierwszych dwóch to na LM poczekją aż im ta młodzież dorośnie albo dłużej. Lechowi wyszło jedno okienko transferowe, problemy z trenerem, brak młodzieży, też poczekają Reasumując scouting tanich albo wychowankowie to droga do pieniędzy z LM jako zysku a nie spłaty kredytów. Ale to nie FM. W Polsce wciąż raczej kewstia przypadku. Największe szanse na awans ma Wisła. Ale Skorża to trochę za mało |
wg. 90 minut.pl Kowalski zostaje w Piaście. W przypadku zawodnika Wisły Kraków umowa wypożyczenia została zawarta na rok i nie ma żadnych sygnałów, że Wisła chce powrotu do Krakowa tego obrońcy. Co by znaczyło, że jakiś obrońca do nas jednak dotrze. Bo granie europucharów, ligi, pp i pe w czterech obrońców (+2 w porywach dodatkowych: Varga i Diaz) to zdeczka ryzykowny pomysł
|
???
Czemu Lech lub Legia może kupować piłkarzy o wartości ok 1mln euro???
no a Wisła??? Nadal poszukuje graczy który kończy się kontrakt. Za wygranie ligi trochę zarobiliśmy może by tak kupić jakiegoś dobrego zawodnika np. Kerlon lub Lilinhia - liga brazylijska - g\byłem trochę w Brazylii no i widziałem na co ich stać można spróbować ich kupić. |
Cytat:
I tylko mi nie mow ze sie na to nabrales bo leze i kwicze |
Cytat:
Wisła pozyskiwala gwiazdy. Bukalski, Żurawski, Kosowki, Szymkowiak, Głowacki nie przychodzili za frytki. Ich transfery byly rekordowe jak na tamte czasy. Chociaz ta druzyna przyniosla nam wiele szczescia i emocji to jednak sukcesow w Europie nie miala zadnych. Wiec nic dziwnego, ze Cupial forsy wydawac nie chce, zwlaszcza teraz kiedy jest tzw. kryzys, tzw. dług i jeszcze rok grania na wyjezdzie. Dzieki zawodnikom sprowadzanym za darmo jakies wielkiej pilki nie gramy, ale caly czas jestesmy w czolowce. Niech Rutkowski i Walter zrobia dla swoich klubow tyle co Cupial dla nas to pogadamy. A narazie skonczyc ciagle zale i pelne pretensji wymagania i cieszyc sie tym, co jest. |
|
rokrocznie, o ile Lech nie wykupi najlepszych zawodników, czyli tak jak Wisła na początku tego stulecia.
Tego sie niestety obawiam, ze powstanie nowa Wisła, i będzie nią je**** kuchenkowska Amica. Wisła kupowała najlepszych, bo ..przepłacała. Po Radka K. do Lubina to pojechali przeciez z walizką pieniędzy, a teraz ? Z walizką gruzu co najwyżej jeździmy. Jeśli Lech sie znacząco nie wzmocni ligowcami, to bedzie luz, ale jeśli wykupi najlepszych, to znowu wszystko w rękach Skorży. |
Cytat:
jakos mi to sie prawdopodobne wydaje... za darmo, od zaraz, sredni pilkarz?:) tosz to wymarzony czlowiek dla Bednarza:) |
Tylko nie Fonfara :( on jest słaby , za słaby na Wisłę.
|
Zawodnicy za darmo sa dobrzy :)
|
Cytat:
Poza tym Kosowski sam chciał koniecznie odejść, więc nie mów o pozbyciu się tego zawodnika !!!!!!!!! |
http://www.90minut.pl/news/94/news94...w-Piascie.html
Tym bardziej trzeba kogoś sprowadzić na środek obrony. |
Cytat:
eh... polityka transferowa naszego ukochanego klubu..chyba ktos zapomnial, ze mamy aktualnie 4 nominalnych obroncow...a Kowalski to calkiem solidny gracz przeciez. |
Cytat:
|
Po co ma do nas wracać? W obecnej sytuacji będzie pewniakiem na ławkę, a w jego wieku to najgorsze co może go spotkać. Jak Marcelo bądź Głowa złapią kontuzję (odpukać), bądź któryś z nich odejdzie (też odpukać) to na środku obrony i tak pewnie grałby Diaz, a nie Kowalski. Niech się chłopak dalej ogrywa w Piaście, a nie marnuje na ławce i Młodej Ekstraklasie.
|
Cytat:
edit.. Cytat:
|
http://www.sport.pl/pilka/1,65050,67...e_Gliwice.html
Oficjalnie zainteresowanie Kamilem Glikiem i Grzegorzem Kasprzikiem wyraził Lech Poznań. Mieliśmy w sprawie tych piłkarzy także telefony z Legii Warszawa i Wisły Kraków. |
Cytat:
|
niech z każdej drużyny poniżej 4 miejsca, wyciągną jednego najlepszego zawodnika, to sadzisz ze ta druzyna bedzie słaba?
|
Cytat:
A ktoś, kto uważa że ściągniecie Dawidowskiego, Zieńczuka, Kłosa, Kukiełki Majdana etc. (tych ostatnich „za darmo” lub prawie darmo) ma znamiona „szturmu na LM”, to chyba kpi i był wtedy i jest teraz w ogromnym błędzie. To nieporozumienie a nie dowód, że klub wzmocnił się nieprawdopodobnie i gówno z tego wyszło. Cytat:
Albo uważamy, że nasi trenerzy wiedzą co robią i potrafią oszacować możliwości zawodników, albo nie – ale wtedy, to co tacy partacze jak Skorża, czy Bednarz robią w klubie, skoro nie można ich osądom ufać? To może zawieśmy całą politykę transferową, bo Tobie brakuje gwarancji, że nigdy nie trafi się jakiś nowy Kwiek? W każdej firmie może się trafić pracownik niespełniający pokładanych oczekiwań – ale nie oznacza to, że nagle zasadne staje się niezatrudnianie przez tą firmę potrzebnych osób, których uważa za fachowców, z powodu ryzyka kolejnego błędu. Bo bez nich i wydatków na nich, każda firma z czasem stanie się niekonkurencyjna i upadnie. |
Cytat:
|
Nie wiem o co chodzi z tym Kowalskim...
Wiem ze w tym momencie mamy zdecydowany brak obroncow aby moc grac we wszystkich rozgrywkach z dobrym skutkiem ale... ...nie obrazajac Mateusza jest on w tym momencie najzwyczajniej w swiecie za slaby na puchary europejskie albo na stala gre w lidze Polskiej w podstawowym skladzie... ..Wiem ze lepszy taki Kowalski niz nic ale wg. mnie trzeba szukac kogos lepszego zdecydowanie... Chociaz zdaje sobie sprawe jak wyglada nasza polityka w sprawie transferow od dobrych paru lat.. |
Błaszczykowski, Małecki i Ćwielong też byli za słabi, a taki Marcelo był podobno o klasę gorszy od Clebera.
|
To w takim razie zagrajmy sobie 6 meczow z Kowalskim na obronie w LM i wtedy bedziemy madrzejsi...
|
Kowalski sie przyda jako zmiennik na lige w przypadku (nie daj Boze) jakis kontuzji...Jestem tego zdania ze napewno lepiej sie bedzie rozwijał grając obok Glowackiego czy tez Marcelo
|
Cytat:
|
Jest dużo rozgrywek PP,Liga,PE,być oże Europuchary. Kowalski miałby kiedy grać u nas nawet wtedy przydałby sie jescze jeden stoper
|
Cytat:
|
63.5 kg : Na europejskie puchary Kowalski może być faktycznie za słaby, ale na ligę, czy wreszcie na wszelkiego rodzaju krajowe puchary jest w sam raz. Widać, że nie widziałeś meczów Piasta (poza tym z Wisłą?)... Zresztą zobacz sobie ile goli stracił Piast w całym sezonie. Zasługi Kasprzika owszem - są duże, ale bez środkowych obrońców Van Der Sar też by kilkanaście meczów bez puszczenia bramki nie przetrzymał...
|
!!IRIVER!!: akurat pisanie, że w Piaście dużą rolę grali środkowi obrońcy to nadużycie. Tam cała niemal drużyna ustawiona była pod grę obronną. I w związku z tym gra na stoperze w Piaście, a gra na stoperze w Wiśle, to dwie zupełnie inne bajki. I trudno wyrokować jak ktoś sprawdzający się w jednym systemie radziłby sobie w drugim.
|
Cytat:
Szkoda, że mamy mało piłkarzy kompletnych.. jak ktoś ma szybkość, drybling to nie ma wrzutki (Mały), jak ktoś ma wrzutkę to nie ma kondycji, szybkości, dryblingu (Łobo), jak ktoś ma szybkość, technikę to nie ma wykończenia (Ćwielong), jak ma wykończenie to mu brakuje innych cech (Jirsak) Ale i tak do LM się dostaniemy :P Śląsk 48tys ludzi i JAZDA JAZDA JAZDA !!! |
Cytat:
|
Cytat:
Jestem przekonany, że jak Ćwielong odpali to będzie najlepszym piłkarzem w Wiśle, potrzebuje jeszcze trochę czasu. Wystarczy spojrzeć z jaką łatwością ten chłopak dochodzi do sytuacji strzeleckich, klasa sama w sobie. I nie pisz o tym ile mu koledzy stworzyli tych sytuacji, bo to raczej on - dzięki świetnemu wyczuciu i ustawianiu się sam je sobie tworzy. A to, że skuteczność ma do dupy to swoją drogą. Z drugiej strony nawet jak pudłuje to dobrze, że się rwie do przodu, przynajmniej rozrywa obronę rywali, stwarza zagrożenie, a jak się wstrzeli to już będzie miazga. Przypomnij sobie jak wyglądał Paweł Brożek 2 sezony temu. |
ano pamietam jak ze 3-4 lata temu tak samo pisano o Brozku, ze dochodzi do tysiaca okazji ktorych nie umie wykorzystac. Jak teraz odpalil, to ciachna dwie korony krola strzelcow z rzedu :-)
Podobnie moze byc z Piotrkiem, bo widac, ze predyspozycje posiada. |
Cytat:
Jeśli nie to kompletnie się z Tobą nie zgadzam. Dlaczego on ma niby sobie zdawać sprawę, że gra w Wiśle? A co to za klub? Nawet do Ligi Mistrzów nie awansował, został tylko 12 Mistrzem Polski, gdzie poziom nie jest wysoki. Małecki nie ma wrzutki powiadasz? Zobacz sobie w statystykach ile miał asyst i w jaki sposób dogrywał piłkę. To, że Łobo wyszły 2 zagrania, nie znaczy, że jest lepszy w tym elemencie. Jeśli ktoś mniej próbuje to ma większe szanse na lepszą skuteczność swoich zagrań. Wracająć do Pepe, tak na prawdę Wisła nie była by mistrzem gdyby nie jego osoba. Świetnie spisał się jako Joker, wnosił sporo ożywienia w naszej grze. Już wielokrotnie broniłem piłkarza z Chorzowa i będę to robił do momentu, aż niektórzy trochę zmądrzeją, Napastnika głównie rozlicza się z bramek, ale tak na prawdę Pepe jest pomocnikiem, jego rozlicza się z udanych pojedynków 1 na 1, z podań i dopiero na koniec z strzałów. |
http://wislaportal.pl/news.php?id=15464
nie jestem pewien ale ta wiadomość sugeruje, że przyjdzie nowy środkowy obrońca... oby... przecież nie byli by tacy głupi i nie zostawiali by zespołu wakczącego o LM z tylko dwoma nominalnymi środkowymi obrońcami ;/ ale wszystko jest możliwe, przecież równie dobrze Junior Diaz moze grać na środku... |
Przegląd pisze o Nowaku
mam mieszane odczucia bo sportowo przydałby się w Krakowie ale czy mało Dawidowskich czy Niedzielanów |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 22:22. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl