Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Temat polityczny (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9207)

Mareq 16.07.2008 15:05

Cytat:

A jesli według Ciebie UE nie ogranicza wolności, także gospodarczej, to już nie moja wina jesli masz problemy z percepcją rzeczywistości.
I już za poglądy powoli wsadzają - pastor w Szwecji, Irving w Austrii..
Irving został skazany na podstawie prawa austriackiego (co ta sprawa ma w ogóle z Unią wspólnego ?:shock: ) a skoro jesteś takim wielkim obrońcą suwerenności , to WARA od austriackiego kodeksu karnego .
Jeżeli chodzi o poglądy , to równie gorąco protestujesz w stosunku do art 132a k.k ?
Bo czym innym jak nie pomówieniem(do tego wyjątkowo obrzydliwym) historii jest tzw ,,kłamstwo oświęcimskie" ?

Co do pastora ,to jest on niewinny na mocy wyroku SN , więc w czym problem ? :shock:
Kolejne niecelne uderzenie i szukanie konfliktu którego nie ma .

Cytat:

Tak, a Platformę popiera 55%, chyba najwięcej w historii. To są te cuda? :lol:
Nie cuda . To tylko wyniki sondażowe o których PiS przez okres swoich rządów mógł tylko pomarzyć.

1q2 16.07.2008 15:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez cpc (Post 568315)
to tak apropo podobienstw WE do ZSRR

Wiecej podobienstw zobaczysz jadac do bylego zsrr(polecam Bialorus) i podrozujac po komunistycznej europie zachodniej.
Na pierwszy rzut oka widac ze komunistyczna demokracja, czyli UE , chyli sie ku upadkowi:>

sambo 16.07.2008 15:58

Mareczku radykalizujesz się okropnie muszę powiedzieć.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mareq (Post 568300)

Prezydent przehandlował swoją męskość stanu , Klausa i Irlandię za fabrykę samochodów i ,,przychylne oko" dla Azerbejdżanu . Dzieje się oj dzieje się :D

tu wychodzi Ci niestety szumiący wąs młokosa

Bo widzisz Mareczku - ja jako wróg UE mogę stwierdzić jedno- Kaczor to zwyczajny farbowany lis i guzki mnie obchodzą jego gierki.

Natomiast Ty facet - w tej sytuacji jesteś zwyczajnym partyjniakiem - dlaczego?

Bo kto jak nie Ty grzmiał, że Kaczor jest taki i owaki a TL to zbawienie dla Polski nczym ten Mesyjasz co go wyczekują jeszcze w Judei

a to co? A tu Kaczor nie posłuchał takich cudaków jak Ty - tylko przehandlował to i owo - jednym słowem nauczył Cię uprawiania polityki międzynarodowej - która nie polega na tym, żeby ktos był usmiecniety i zadowolony a ta cała Twoja "Europa" nie patrzyła i nie czekała - polityka miedzynarodowa to cos za coś. Choćby miano handlować puklem włosów - to i tak jeśli da się tym - ugrać cokolwiek to powinno sie to zrobić.

Ja powiem - przehandlował mnie i moją przyszłość - niestety nie masz nadziei w Polszcze na prawdziwych mężów stanu

Ty natomiast Mareczku powinieneś albo powiedzieć brawo prezydent albo powiedzieć - ooo jaki żydek - handlować potrafi i stworzył cos z niczego.

U Ciebie jest zwyczajne walenie w bęben.

Nie podpisze źle, podpisze za coś tam źle.

Najlepiej dla Mareczka byłoby gdyby podpisał i nic nie wyhandlował - wiadomo "Europa" wtedy by się z nas nie śmiała - a tak był ubaw

do zabawek chłopie

Boomcha 16.07.2008 16:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wilku (Post 568201)
(...)Boomcha, o tej szui Schnepfie nigdy na za wiele.(...)

Może to on jest faktycznie Ministrem SZ od lat.
Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sędzia (Post 568196)
Sprawa rekompensat jest zbyt skomplikowana, żeby tak ją w kilku zdaniach się zajmować.(...)

Wcale nie. Jest bardzo prosta - tam gdzie ten majątek jest własnością państwa i są spadkobiercy lub właściciele - tam trzeba oddać. Zanim to się zrobi należy uregulować sytuację majątkową Polaków nie mających tytułów własności a mieszkających na ziemiach odzyskanych od wojny.
Cytat:

Co do kwestii narodowości, to tutaj jest oczywiste, że innego zapisu być nie może - byłoby to w oczywisty sposób sprzeczne z Konstytucją.(...)

Jasne, ale skoro stawia się granice w projekcie wypłaty rekompensat, że dostanę je tylko ci co utracili majątek w latach 40ileś-60ileś to dlaczego tak samo mają być traktowani Polacy, których majątek PRL znacjonalizowała a zostali w Polsce i ci co z Polski wyjechali kilkadziesiąt lat temu. Mają inne obywatelstwa, pracowali, płącili podatki w innym państwie i "Polakami" sa od trzech miesięcy?
Cytat:

I powtarzam raz jeszcze - zwrot w naturze będzie 5 razy bardziej kosztował Skarb Państwa niż zwrot w pieniądzu przy założeniu 20% wysokości rekompensat. (...)

Tego nikt nie wie. Skąd masz te szacunki?
Cytat:

Jak dojdzie do zwrotu budynków w których mieszczą się instytucje państwowe, to nowe budynki dla tych instytucji i tak będzie trzeba nabyć, więc to nie jest tak, że zwrot w naturze nie będzie podatnika kosztował.(...)

Może tak, może nie - nie wiadomo. To sa promile kwoty szacowanej na 75 miliardów PLN.
Cytat:

A logika jest taka, dlaczego mamy płacić za zwrot - bo PRL przejęło cały majątek o którym mowa, PRL nim dysponowało (nie ważne z jakim skutkiem), znaczna część tego majątku była we własności PRLu, i Polska (3RP) przejęła cały ten majątek w 89 roku. Skoro tak, to jest obecnie państwo polskie nadal wzbogacone tym majątkiem zagrabionym. I oddanie tego majątku nie jest "płaceniem" dodatkowym, tylko zwrotem tego, co się nie należy. Jak dla mnie zwrot tego co się nie należy, jest zasadniczo słuszny.

Ale to nie jest zwrot zagrabionego majątku a wypłata jakich uznaniowych rekompensat z cudzej kieszeni. Zwrot może być tylko w naturze a ewentualne odszkodowania powinny być dla tych, którzy od dziesiątek lat tu żyli, pracowali i płacili podatki. Do tego inwestowali w ziemie czy budynki. Jak w TEJ sprawie: Niemka Agnes Trawny nagle zapalała miłością do Polski (po 60 latach) i chce zwrotu majątku. I go dostanie. Losem polskiej rodziny w Polsce nikt się nie zajmie, bo gubernator Tüsk gra w piłe.

"(...)Klub PiS przygotował projekt rezolucji Sejmu wzywającej rząd do "niezwłocznego podjęcia działań mających ochronić Polaków" przed nieuzasadnionymi niemieckimi roszczeniami. (...)" - bo polskie państwo - jeśli jest polskie - ma psi obowiązek najpierw zadbać o Polaków. Nie "obywateli" od trzech miesięcy jak ileś tysięcy Żydów, nie o Niemców, którzy nawet nie wiedzieli że tu mają jakiś majątek. O Polaków. Sprawa jest bardzo prosta.

http://img143.imageshack.us/img143/8...owacka2nb3.jpg

Poza tym - kto wypłaci Polakom "rekompensaty" za majątek pozostawiony na wschodzie? A za majątek rozkradziony lub zniszczony przez Niemców i Sowietów?

Zmiany terytorium Polski:
http://img184.imageshack.us/img184/4...0643sp2.th.jpg

kalashnikov2 16.07.2008 16:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 568488)
Wiecej podobienstw zobaczysz jadac do bylego zsrr(polecam Bialorus) i podrozujac po komunistycznej europie zachodniej.
Na pierwszy rzut oka widac ze komunistyczna demokracja, czyli UE , chyli sie ku upadkowi:>

Słabiutkie porównanie, dobre dpo palnięcia "w towarzystwie" gdy i tak nikt nie będzie się zagłebiał w szczegóły, tylko z usmiechem się łyknie piwka.

ZSRR upadla z powodu braku krwiobiegu gospodarczego. Kraje Wspolnoty Europejskiej ten krwiobieg mają, więc z powodu nędzy tak szybko nie runą jak Związek Radziecki. Z tym że kraje UE swej potęgi nie zawdzięczają wspólnotowym dotacjom. To jest wynik zewnętrznego planu Marshalla i wolnego rynku. To ostatnie pojęcie w UE ma coraz węższy zakres. Dąży się do regulacji, olimitowania doslownie wszystkiego.

I nie ma co tego wolnorynkowego, konkurencyjnego dorobku psuć tworzeniem wielkej wszechwladnej organizacji na wzór ZSRR, do której mamy iść ślepo bo podobno mają tam wszystko lepsze, niezaściankowe. Co tam że będzie dominacja jednego-dwoch panstw (jak Rosja w ZSRR).

Bo to bynajmniej nie na tym Europa zbudowała swą potęgę.

Eller 16.07.2008 16:28

Naprawde wzruszajaca jest pani posel z PISu ,ktora czule obejmuje juz wszedzie szukajacej sprawiedliwosci kobiete..Nie ma to jak proba zbijania kapitału politycznego na krzywdzie ,ktorej sie samemu nie zapobiegło..

1q2 16.07.2008 16:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kalashnikov2 (Post 568513)

ZSRR upadla z powodu braku krwiobiegu gospodarczego. Kraje Wspolnoty Europejskiej ten krwiobieg mają, więc kraje UE z powodu nędzy tak szybko nie runą jak Związek Radziecki. Z tym że kraje UE swej potęgi nie zawdzięczają wspólnotowym dotacjom. To jest wynik zewnętrznego planu Marshalla i wolnego rynku.

Nie wiem co rozumiesz przez brak krwioobiegu - po prostu padli przez utopijny system, a maja wrecz nieproawdopodobne bogactwa naturalne , powinni byc przed USA -gdzie z tym zawsze bylo gorzej.
Jednak wszystko zostalo zmarnowane, co zreszta w naszych nowozytnych dziejach okazalo sie dla nas blogoslawienstwem, i defacto spowodowalo odzyskanie niepodleglosci

Jasne ze UE zawdziecza swoja pozycje wolnemu rynkowi ,tyle ze teraz generalnym problemem dla nich nie jak sie bardziej bogacic, tylko jak utrzymac to co sie ma.
UE czerpala gorzysci glownie wlasnie ze slabosci konkurentow(caly blok wschodni + tubylcze kraje)

Teraz juz tak latwo nie jest musza szukac innych mozliwosci.Stad, tak mysle, zdecydowanie wieksze wplywy panstwa na wolny rynek , w wielu aspektach.

Czy to dobry krok , czy dlugofalowo sie powiedzie, tego ja nie wiem bo zadnym ekspertem do tego nie jestem ,jednak jestem jak najdalej od prostego porownania
UE-wspolczesna komuna.I tylko temu sie przeciwstawiam.

Boomcha 16.07.2008 16:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Eller (Post 568514)
Naprawde wzruszajaca jest pani posel z PISu ,ktora czule obejmuje juz wszedzie szukajacej sprawiedliwosci kobiete..Nie ma to jak proba zbijania kapitału politycznego na krzywdzie ,ktorej sie samemu nie zapobiegło..

A znasz sprawę? Nie znasz, więc morda w kubeł. Oprócz PiS i tej posłanki NIKT się tymi ludźmi nie zajmuje. Polakami w Polsce. Herr Tüsk ma mecze.

Gwiaździsty 16.07.2008 16:40

POstkomuna jak feniks z popiołów:
Cytat:

PO-SLD - stanowiska za współpracę?

Po jednym stanowisku w zarządzie TVP i Krajowej Radzie Radiofonii i Telewizji oraz odsunięcie od prac nad ustawą medialną Iwony Śledzińskiej-Katarasińskiej - takie propozycje mają dla SLD liderzy Platformy Obywatelskiej. Według informacji Radia Zet wszystko to za odrzucenie weta prezydenta do ustawy medialnej.
PO chciałaby przeprowadzić głosowanie nad prezydenckim wetem do ustawy medialnej jeszcze przed wakacyjna przerwą w pracach parlamentu, w przyszłym tygodniu.

Odrzucenie weta oznaczałoby, że ustawa mogłaby wejść w życie jeszcze w sierpniu. Wtedy na pierwszym posiedzeniu Sejmu po wakacjach można by wybrać nową Krajową Radę Radiofonii i Telewizji, a ta jeszcze we wrześniu odwołałaby zarząd TVP z Andrzejem Urbańskim na czele - informuje Radio Zet. Realizacje tych planów jest możliwa tylko przy współpracy PO z SLD podczas głosowania.

Według informatora Radia Zet politycy Platformy oficjalnie zapowiedzą w przyszłym tygodniu, że po wejściu w życie ustawy medialnej zostanie ona szybko znowelizowana. Wykreślone zostaną z niej kontrowersyjne zapisy dotyczące Ministra Skarbu i Urzędu Komunikacji Elektronicznej, które w obecnie istniejącym zapisie odbierają KRRiT jej najważniejsze kompetencje.

"Negocjacje ws. weta trwają"

Projekty medialne klubu Lewicy trafią pod obrady Sejmu; negocjacje w sprawie odrzucenia weta prezydenta do nowelizacji ustawy o rtv autorstwa PO będą trwały - powiedział szef klubu Platformy Zbigniew Chlebowski po spotkaniu z liderem SLD Grzegorzem Napieralskim.

Oczekiwaniom tym naprzeciw wychodzi marszałek Bronisław Komorowski, który zapowiedział, że skieruje oba projekty Lewicy pod obrady Sejmu.

Pytany, czy wchodzi w grę przełożenie głosowania w sprawie prezydenckiego weta na wrzesień, Chlebowski powiedział, że na razie rozmowy trwają i nie jest rozważane przełożenie głosowania na czas powakacyjny.

Dopytywany o ewentualność odwołania Iwony Śledzińskiej- Katarasińskiej z funkcji przewodniczącej komisji kultury i środków przekazu, Chlebowski odpowiedział, że "taki warunek nie wchodzi w rachubę". - Pani poseł Śledzińska-Katarasińska jest dobrą przewodniczącą komisji kultury. Nie widzę możliwości zmian na tej funkcji - ocenił.

Spotkanie Komorowskiego z Napieralskim

Szef SLD Grzegorz Napieralski spotkał się z marszałkiem sejmu Bronisławem Komorowskim.

Jak podkreślił Napieralski, po spotkaniu z Komorowskim jest bardziej przekonany, że PO też myśli o tym, by media publiczne były mocne, silne i rozwijały się, "by ład medialny był zachowany".

Napieralski zaznaczył, że klub Lewicy ma dwa projekty ustaw medialnych, o których rozmawiał z Komorowskim, aby one jak najszybciej trafiły pod obrady Sejmu.

- To była bardzo dobra rozmowa – oświadczył w Sejmie Grzegorz Napieralski. - Nie rozmawialiśmy na temat weta prezydenta, lecz o projektach ustaw dotyczących telewizji publicznej – stwierdził Napieralski.

- Zmiana ustawy medialnej zlikwiduje pro-PiS- owski przechył w mediach publicznych – ocenił wcześniej, podczas konferencji w Sejmie, marszałek Bronisław Komorowski.

- Dzięki nowej ustawie medialnej media publiczne funkcjonowałyby sprawniej i wreszcie wypełniały swa publiczna misję – podkreślił Komorowski.

Komorowski nie rozmawiał z dziennikarzami po spotkaniu z Napieralskim. Przed spotkaniem mówił, że zawsze był zwolennikiem zawarcia porozumienia przed przystąpieniem do prac nad nowelą ustawy medialnej.

Dwie ustawy medialne według SLD

Klub Lewicy chce, aby projekty ustaw medialnych autorstwa tego klubu trafiły jak najszybciej pod obrady Sejmu - powiedział szef SLD.

Radio Zet informuje, że PO poprze zgłoszone przez SLD dwie ustawy medialne.

Jeden z projektów Lewicy zakłada, że jeśli Sejm i Senat odrzuciłyby roczne sprawozdanie KRRiT, wówczas wygasłaby kadencja Rady (obecnie, do zakończenia kadencji KRRiT potrzebna jest jeszcze krytyczna ocena sprawozdania ze strony prezydenta).

Drugi z projektów przewiduje możliwość odliczenia abonamentu rtv od podatku, a także wprowadzenie do publicznego radia i telewizji licencji programowej. Przyznawana na cztery lata licencja określałaby kształt misji w TVP i Polskim Radiu.

Awantura o ustawę

Przyjęta w marcu przez Sejm, z inicjatywy PO, nowelizacja ustawy o radiofonii i telewizji zmienia m.in. zasady wyboru członków Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji, rad nadzorczych oraz zarządów mediów publicznych. Zaproponowane przez koalicję PO-PSL zmiany zawetował w połowie maja prezydent Lech Kaczyński.

Do odrzucenia weta w Sejmie potrzeba większości trzech piątych głosów. Ponieważ koalicja PO-PSL takiej większości nie ma, potrzebuje poparcia posłów Lewicy.

Politycy SLD wielokrotnie podkreślali, że nie zgadzają się z zapisami noweli ustawy o rtv. Ich największy sprzeciw budzi przekazanie części istotnych kompetencji KRRiT do Urzędu Komunikacji Elektronicznej. Chodzi m.in. o przyznawanie koncesji i kontrolowanie nadawców.

kalashnikov2 16.07.2008 16:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 568515)
Jasne ze UE zawdziecza swoja pozycje wolnemu rynkowi ,tyle ze teraz generalnym problemem dla nich nie jak sie bardziej bogacic, tylko jak utrzymac to co sie ma.

Nie "UE zawdzięcza swą pozycję" ale poszczególne kraje, których rządy dziś chcą utworzenia UE. To jest znaczna różnica.

Jakby biurokraci nie tworzyli coraz to nowych podatkówi regulacji to by nie mieli problemu jak utrzymać to co się ma, ale jak się dalej bogacić.

Cytat:

UE czerpala gorzysci glownie wlasnie ze slabosci konkurentow(caly blok wschodni + tubylcze kraje)
W tym wzgledzie optyka wobec bloku wschodniego sie nie zmienila.

Cytat:

Teraz juz tak latwo nie jest musza szukac innych mozliwosci.Stad, tak mysle, zdecydowanie wieksze wplywy panstwa na wolny rynek , w wielu aspektach.

Czy to dobry krok , czy dlugofalowo sie powiedzie, tego ja nie wiem bo zadnym ekspertem do tego nie jestem ,jednak jestem jak najdalej od prostego porownania
UE-wspolczesna komuna.I tylko temu sie przeciwstawiam.
Ty myśląc "komuna" pewnie widzisz biedne upadajace kraje ZSRR i milicjantów w śmiesznych czapkach.

Ja widzę polityków i urzędników chcących wszystko uregulować, po to by mieli więcej zajęć. Widzę niesuwerenne narody tak jak narody byly niesuwerenne w ZSRR. Jest to komuna jako przeciwieństwo suwerenności i wolnego rynku.

1q2 16.07.2008 16:43

Oj ,to juz Gwiazdzisty zapomniales o Leppero-Piso komunie:>? a z 'ostatnich dni' rekomendacji Gadzinoskiego do TVP?napsizesz kto byl za czy mam Ci pomoc?

A co do tematu to cel uswieca srodki ,chca wyczyscic TVP , musza sie dogadac , choc nie wydaje mi sie by tak bylo.
W PO jest za duze cisnienie anty ,zeby generalnie sie z lewica w niczym waznym nie babrac.
Gdzie oczywiscie jestem za ale to tylko z racji politycznych przekonan bo tak na prawde to jeden ch czy TV bedzie Pisowska czy PO-LSD-owska.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kalashnikov2 (Post 568520)
Nie "UE zawdzięcza swą pozycję" ale poszczególne kraje, których rządy dziś chcą utworzenia UE. To jest znaczna różnica.

racja to byl tylko taki skrot myslowy a roznica jest.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kalashnikov2 (Post 568520)

Ja widzę polityków i urzędników chcących wszystko uregulować, po to by mieli więcej zajęć. Jest to komuna jako przeciwieństwo wolnego rynku.

Z tym tez sie zgadzam ,nie wiem natomiast na ile to co sie teraz dzieje, zagrozi tak pojedynczym krajom ,jak i calej strukturze UE ale to sie przekonamy bo to jest jak z polityka w naszym klubie - mozna krytykowac ale zmiany nie bedzie wiec przyszlosc pokaze.

Gwiaździsty 16.07.2008 17:11

Cytat:

Oj ,to juz Gwiazdzisty zapomniales o Leppero-Piso komunie:>? a z 'ostatnich dni' rekomendacji Gadzinoskiego do TVP?napsizesz kto byl za czy mam Ci pomoc?
Komuna jest jedna. Jej kontynuacja jest SLD z Napierniczakiem w roli głownej. I możesz sobie darować inne pomysły swojej chorej fantazji.
Akurat PO we wszystkich dziedzinach opiera się na tej prawdziwej komunie i ludziach z niej się wywodzących./ Trzeba było wczoraj oglądać "Misję Specjalną" jak głupio się tłumaczyli Klich i Komorowski gdy pytano dlaczego mianowali na wysokie stanowiska ludzi szkolonycch w Moskwie i którzy nie przeszli weryfikacji. Bardzo nerowowo dziobem kłapał Komorowski, aż żałośnie przy tym wygladał jak kręcił i nie odpowiadał na pytania. Klich typowy laik rzucony do Ministerstwa Obrony kompletnie nie mógł wytłumaczyć akcji zaboru akt Komisji Weryfikacyjnej po wtargnmięciu do obiektów prezydenta RP. Mam nadzieję że kiedyś za to działanie te błazny odpowiedzą przed Trybunałem Stanu.

kalashnikov2 16.07.2008 17:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 568522)

racja to byl tylko taki skrot myslowy a roznica jest.

Warto na to zwracać uwagę, bo niedlugo ludzie będą myśleć że wszystko co fajne mamy dzięki Unii Europejskiej.

Cytat:

Z tym tez sie zgadzam ,nie wiem natomiast na ile to co sie teraz dzieje, zagrozi tak pojedynczym krajom ,jak i calej strukturze UE ale to sie przekonamy bo to jest jak z polityka w naszym klubie - mozna krytykowac ale zmiany nie bedzie wiec przyszlosc pokaze.
O tym jak już się traktuje ludzi, świadczy chęć niemalże siłowego wprowadzenia traktatu. Ja glosowalem za wstąpieniem do UE, ale wtedy nikt nie myslal o traktacie, i czuję się oszukany. No, chyba że pytanie referendalne bylo podchwytliwe, bo brzmialo "czy chcesz wstąpienia Polski do UE" a przecież UE jeszcze i teraz nie ma, dopiero traktat ją utworzy, a wiec zaakceptowalem nieistniejący jeszcze traktat in blanco czy też awansem. A że nieznajomośc prawa szkodzi więc moge mieć sam do siebie pretensje ;-)

1q2 16.07.2008 17:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 568535)
Akurat PO we wszystkich dziedzinach opiera się na tej prawdziwej komunie i ludziach z niej się wywodzących.

Na tym koncze dyskusje bo jeszcze sie nie zdazylo bys na cokolwiek odpowiedzial a pytanie zadane Ci(zreszta nie jedno) pozostaje aktualne.

JEDREK76 16.07.2008 17:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Eller (Post 568539)
CZekam na ruch ze strony moderatorow :lol:
Ta twoja posłanka to tylko duzo o tym gadała , jak przyszlo do konkretnej roboty to nie bylo komu robic .Jezdzili tylko w czasie kampanii wyborczej z Giertychem na Mazury i mowili jak im zalezy.. Pani poslanko pisac ustawe ,a nie organizaowac konferencje prasowe !

Wypadaloby jednak, skoro wypowiadasz się na jakiś temat, choć w minimalnym stopniu go zgłębić.

"[...] Andrzejewski podkreślił, że pod koniec czerwca Senat nie poparł inicjatywy ustawodawczej, autorstwa PiS, która miała regulować kwestie własnościowe na tzw. ziemiach odzyskanych[...]

A na dokładkę jeszcze bezczelny komentarz do tej sprawy "twojego posła" a zarazem wicemarszałka Sejmu
"[...] wywody ludzi, którzy na skutek swojego własnego niedołęstwa i gapiostwa mówią, że to Niemcy przychodzą i ich wyrzucają, jest brednią [...]"
Tak mi się wydaje, że Ci Ludzie właśnie dlatego płacą podatki, aby o ich interesy dbali Ich przedstawiciele zarówno w Parlamencie, jak i we wszelkiego rodzaju urzędach publicznych. To właśnie chyba dlatego płacimy podatki, aby każdy z Nas nie musiał być prawnikiem, policjantem, lekarzem itp. w jednym.

Całość artykułu http://fakty.interia.pl/polska/news/...rzelac,1147068,

Kiedy PiS dążył w polityce zagranicznej by wymóc na władzach niemieckich, aby ewentualne roszczenia obywateli niemieckich zostały jednoznacznie przejęte przez rząd Niemiec, PO wtórowała niemieckim massmediom w komentarzach o antyniemickim nastawieniu Kaczyńskich i PiSu itp. bredniach.

Eller 16.07.2008 17:44

Poseł Andrzejewski ? Pierwszy raz o nim slysze..no ale nie bede z tym polemizowal.
Odnosze sie tylko do zachowania tej poslanki na konferencji prasowej ,ktora przy pomocy "kozła ofiarnego" targa dzis szaty , a miala przez 2 lata wiekszosc w Sejmie zeby to zrobic.

Boomcha 16.07.2008 17:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Eller (Post 568560)
Poseł Andrzejewski ? Pierwszy raz o nim slysze..no ale nie bede z tym polemizowal.
Odnosze sie tylko do zachowania tej poslanki na konferencji prasowej ,ktora przy pomocy "kozła ofiarnego" targa dzis szaty , a miala przez 2 lata wiekszosc w Sejmie zeby to zrobic.

1. Google.pl 2. "Powiernictwo Polskie" 3. "(...)Kiedy premier Jarosław Kaczyński odwiedził kilka tygodni temu miejscowość Narty w województwie warmińsko-mazurskim (za grunty w tej właśnie wsi Trawny domagała się odszkodowania), obiecał chronić polskich obywateli przed podobnymi roszczeniami. - Przygotowana ustawa rządowa, dotycząca m.in. ochrony obywateli polskich przed wywłaszczeniami, została niedawno zaakceptowana przez Senat i wpłynęła do Sejmu. Ubolewam tylko, że prace nad nią zakłóci samorozwiązanie parlamentu. Nasza ustawa jest znacznie szersza, nie tylko porządkuje księgi wieczyste, ale także zmusza niejako organy państwowe do interwencji i rozpatrywania tych spraw pod kątem zasiedzenia oraz innych rozwiązań korzystnych dla Skarbu Państwa, a tym samym dla obywateli - twierdzi senator Arciszewska.(...)"

O samorozwiązaniu sejmu, przyczynach i okolicznościach to sam chyba potrafisz poszukać - jeśłi ich nie znasz. Pytanie mogę odwrócić - dlaczego Herr Tüsk, tej już gotowej ustawy nie przegłosował w Sejmie? Ma czas na piłkę co tydzień a na to nie? Na miejscu CBA zgarnąłbym którejś niedzieli tych wszystkich "piłkarzy".

Zbychu 16.07.2008 20:22

Oj Kwachu,Kwachu,co ty znów kombinujesz...
Kwaśniewski za niemiecko-rosyjskim paktem gazowym
http://www.dziennik.pl/polityka/arti...m_gazowym.html

Mareq 16.07.2008 20:27

Cytat:

tu wychodzi Ci niestety szumiący wąs młokosa

Bo widzisz Mareczku - ja jako wróg UE mogę stwierdzić jedno- Kaczor to zwyczajny farbowany lis i guzki mnie obchodzą jego gierki.

Natomiast Ty facet - w tej sytuacji jesteś zwyczajnym partyjniakiem - dlaczego?

Bo kto jak nie Ty grzmiał, że Kaczor jest taki i owaki a TL to zbawienie dla Polski nczym ten Mesyjasz co go wyczekują jeszcze w Judei

a to co? A tu Kaczor nie posłuchał takich cudaków jak Ty - tylko przehandlował to i owo - jednym słowem nauczył Cię uprawiania polityki międzynarodowej - która nie polega na tym, żeby ktos był usmiecniety i zadowolony a ta cała Twoja "Europa" nie patrzyła i nie czekała - polityka miedzynarodowa to cos za coś. Choćby miano handlować puklem włosów - to i tak jeśli da się tym - ugrać cokolwiek to powinno sie to zrobić.

Ja powiem - przehandlował mnie i moją przyszłość - niestety nie masz nadziei w Polszcze na prawdziwych mężów stanu

Ty natomiast Mareczku powinieneś albo powiedzieć brawo prezydent albo powiedzieć - ooo jaki żydek - handlować potrafi i stworzył cos z niczego.

U Ciebie jest zwyczajne walenie w bęben.

Nie podpisze źle, podpisze za coś tam źle.

Najlepiej dla Mareczka byłoby gdyby podpisał i nic nie wyhandlował - wiadomo "Europa" wtedy by się z nas nie śmiała - a tak był ubaw

do zabawek chłopie
Wyluzuj .
Śmieje się z tego , że niektórzy na forum ,,podejrzewali" go o to , że wstał pewnego dnia i przypomniał sobie iż jest mężem stanu (o ile nie ratyfikowanie traktatu ma coś z tym wspólnego , ale to inna kwestia) .
Jeżeli udało mu się przy okazji wynegocjować jakieś plusy dla Polski (czyli fabryka i rozwinięcie skrzydeł w Azerbejdżanie) , to bardzo dobrze . O ile tylko taka polityka nie stanie się tradycją , bo do pewnego stopnia można grać pewnymi sprawami , ale nie do przesady .
Niech tylko nikomu się dalej nie wydaje , że chciał bronić suwerennej decyzji Irlandczyków i inne tego typu pierdoły :)

PiS bojkotuje TVN i TVN24 , dzieje się :rotfl:
Proponuje żeby w ramach rewanżu PO zbojkotowała TV Trwam ;)

kalashnikov2 16.07.2008 20:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zbychu (Post 568667)
Oj Kwachu,Kwachu,co ty znów kombinujesz...
Kwaśniewski za niemiecko-rosyjskim paktem gazowym
http://www.dziennik.pl/polityka/arti...m_gazowym.html

Jakieś zaskoczenie że Kwaśniewski to antypolska szuja?

Mareq 16.07.2008 22:27

Wy tutaj gadu-gadu nad zasadnością zwrotów i konsekwencjami a ja się pytam na jakiej podstawie kongres USA został upoważniony do bycia ,,adwokatem" osób pokrzywdzonych w tej sprawie ?
Chyba , że zdecydowana większość tych pokrzywdzonych posiada obywatelstwo amerykańskie w innym przypadku mogą przysłać tekst tej rezolucji na podpałkę .

sambo 16.07.2008 22:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mareq (Post 568673)
Proponuje żeby w ramach rewanżu PO zbojkotowało TV Trwam ;)

Mareczku - specjalnie dla Ciebie :D -

http://bi.gazeta.pl/im/3/5454/m5454763.mp3

masz jeszcze wersję teledyskową - z uwzględnieniem 34 s

http://deser.gazeta.pl/deser/10,8822...ia_Maryja.html

Mareq 16.07.2008 22:34

Niezłe w połowie nawet zacząłem się gibać ; )
Preferuje jednak bardziej poezję ,,Radio Maryjną"

http://www.youtube.com/watch?v=Ewm2KomTg0o

jachting 16.07.2008 22:34

A PO do Tv trwam jest w ogóle zapraszane ?
Sambo co tam jest,bo nie wiem czy warto ściągać :P ?

orzeu 16.07.2008 22:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kalashnikov2 (Post 568694)
Jakieś zaskoczenie że Kwaśniewski to antypolska szuja?

Ja sie tytlko glosno zastanawiam teraz, o co mu w ogole chodzi? Mamy sie przylaczyc ale chyba tylko zapomnial pan kwach do czego, w jaki sposob i po co? :lol:

Mareq 16.07.2008 22:40

Cytat:

A PO do Tv trwam jest w ogóle zapraszane ?
Nie przypominam sobie aby było i na tym polega cały żart;)
Chociaż z tego co pamiętam , to Donald Tusk prosił o taką możliwość przed wyborami parlamentarnymi . Zgody jednak nie uzyskał .

jachting 16.07.2008 23:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mareq (Post 568777)
Chociaż z tego co pamiętam , to Donald Tusk prosił o taką możliwość przed wyborami parlamentarnymi . Zgody jednak nie uzyskał .

dobrze pamiętasz

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sambo (Post 568770)
masz jeszcze wersję teledyskową - z uwzględnieniem 34 s

http://deser.gazeta.pl/deser/10,8822...ia_Maryja.html

Miło byłoby ponieść się duchowemu przywódcy Rydzykowi , pójść Bożą drogą ku harmonii przy tym wzmacniając ojczyznę ,coś pięknego.... :)

Wilku 16.07.2008 23:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jachting (Post 568787)

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mareq (Post 568777)
Nie przypominam sobie aby było i na tym polega cały żart;)

dobrze pamiętasz

:rotfl:

:lol:

Sierotki - owszem że byli, najpierw odrzucali i kiedyś w końcu się zgodzili.

Nawet wam nazwiska wymienie kto był: Niesiołowski i Wyrowiński.

kalashnikov2 16.07.2008 23:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez orzeu (Post 568776)
Ja sie tytlko glosno zastanawiam teraz, o co mu w ogole chodzi? Mamy sie przylaczyc ale chyba tylko zapomnial pan kwach do czego, w jaki sposob i po co? :lol:

Olek chyba miał na myśli rurociąg filipiński.

Mareq 16.07.2008 23:26

Cytat:

owszem że byli, najpierw odrzucali i kiedyś w końcu się zgodzili.
Kiedy :>?

Cytat:

Olek chyba miał na myśli rurociąg filipiński
:D
Jeżeli dobra nim płynące był by przeznaczone dla całego Narodu , to jestem za .
Jeżeli , tylko dla Olka , to jestem za a nawet przeciw.

niech rum Tanduay zapełni rury .

jachting 16.07.2008 23:31

Wilku a z czego tyle radochy ,jednoznacznie nikt nie stwierdził że tam z PO gości nie było :P.:D
W każdym razie nie są witani z otwartymi ramionami w tej tv .

Wilku 16.07.2008 23:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mareq (Post 568371)
chyba Najwyższym Czasem !
Zresztą ciekawy jestem co ty rozumiesz za ,,lewacki" postęp , bo pewnie wszystkie trendy społeczne od 1789 r :rotfl: . W takim przypadku możemy przyjąć , że czasem byli jego promotarami .

Zaraz zaraz a to u zab nie aby za czasów "prawicy" wszedł ich PACS czy jak to gówno się nazywa?

Wymień te trendy - to Ci napisze które sa lewackie.

Cytat:

Na pewno może aspirować do bycia człowiekiem prawicy w gigantycznie większym stopniu niż Wojtek.O
Natomiast ty ich stawiasz w tym samym szeregu , co też jest obelgą dla nich :)
Kto?
Cytat:

po prostu szydzę z waszych haseł . Jeżeli myślałeś , że napisałem to na poważnie , to współczuję .
Ale Ty nie łapiesz - ja nie zartowałem z ta rekompesatą.

Co prawda w przeciwieństwie do mnie, to bedzie dobrowolne zobowiązanie i niczym Ci nie groże, ale wierz mi - chetnie się zgłosze.

Cytat:

Masz tutaj jedną z rekompensat za to , że Cię bezczelnie okradają .
:rotfl:

Popłakałem się - nie korzystam/albo rzadko z komórki.
Z pradu muszę.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mareq (Post 568300)
Mówisz , że PO jest uważana przez zachodnich kręgów za zachowując odpowiednie proporcję ,,faszyzującą" partię . Proszę więc o jakieś słowa zachodniego chadeka potwierdzające to o czym piszesz .

Miałem na mysli że częśc ich pogladów za takie mogą uwazać. Taki Le Pen to "faszysta" a jego program gospodarczy wiele od PeOwiaków sie nie różni.

Cytat:

Nie wiem co będzie po powstaniu jewropy bo nie wiem z czym to się je . EKPC podpisało dużo więcej krajów niż te które należą do Unii , więc tak czy siak likwidacji tego trybunału pewnie nie będzie . Tylko , że to jest obojętne w stosunku do naszej dyskusji . Popełniłeś błąd , przeprosiłeś . Amen :)
Dla mnie to i tak nie ma większego znaczenia. Z tego również nalezy się wypisać.

Cytat:

Z tego względu po dupie , że jesteśmy ,,lekko" do tyłu jeżeli chodzi o rozwój , ale nie z tego względu , że limity są nakładane tylko na nowe państwa członkowskie ....
Tiaaaaaaa - gsopodarka na zachodzie jest na innym poziomie. To było od razu do przewidzenia że w tym wypadku dostaną po dupie własnie nowe kraje. I skrzetnie z tego skorzystano. A dlaczego? - odpowiedź jest banalna.

Cytat:

. Powinniśmy dostać jak największe możliwe ustępstwa (chociażby w stosunku do całej skali były by one nieiwielkie) a z drugiej strony pewien założony cel powinien zostać osiągnięty .
Kwestie CO2 i globalnego oceipelenia powinniśmy potraktować w jeden rozsądny sposób - zlać ciepłym ...

Jak taki bzdet można traktowac poważnie? :shock:

Cytat:

Nasze prawo .
Jeżeli nasze prawo dało możliwości by zieloni mogli walczyć z przebiegiem tej trasy , to ja im tego przywileju ,,odbierać" nie zamierzam .
No widzisz i to nas różni, gdzie ma powstać droga w Polsce o tym decydowac powinniśmy sami - i żebyśmy się dobrze zrozumieli. Ja się ciesze że to uwalono, ale nie zgadzam się aby jakaś biurwa jewropejska o tym decydowała.

Cytat:

Dowgielewicz będzie odpowiadał za przygotowanie naszej prezydencji w Unii . Dowgielewicz jest z Unią za pan brat od wielu lat , więc jest to według mnie bardzo dobry wybór . Przy okazji Wilku opowiedz mi jak to jego rodzice budowali komunizm :) ?
Zatkało przy Tusku i Kwasniewskim, to bedziesz teraz całą litanie wyciagał, kto, za ile i z jakiego powodu nas sprzedaje i czyby aby o to chodzi że to sa zazwyczaj obcoplemienne pociotki hołoty przywlekłej się z sowietami w 44-48 roku?
Aż tak prosto to niestety nie jest. Choć coś takiego jest wyraźne aż za nadto. Sprawdź sobie życiorys tatusia Huebner (Ubecja), stryj Onyszkiewicza to zbrodniarz z UPA, tatuś Cimoszewicza to również jak w przypadku Kwaśniewskiego NKWD/Informacja Wojskowa, o tatusiu Schnepfa wklejał tutaj Boomcha itd.. itp..

A co do tego D., po pierwsze to nie Dowgielewicz decyduje co i jak, po drugie to nazwisko po raz pierwszy widzę (tak to bywa), po trzecie daj mi zyciorysy rodziców i dziadków - sprawdzimy, przeczytamy.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mareq (Post 568673)
Wyluzuj .
Śmieje się z tego , że niektórzy na forum ,,podejrzewali" go o to , że wstał pewnego dnia i przypomniał sobie iż jest mężem stanu (o ile nie ratyfikowanie traktatu ma coś z tym wspólnego , ale to inna kwestia) .

Się smiej.

Bercik to Bercik i nic więcej - i nie napisałem że nim jest (za trudne to?) a to ze czasem może sie tak zachowywać.

A jeśli dla Ciebie t. Nicejski jest czymś gorszym dla Polski od TL - to mam jedną rade. Weź rozpęd przed ścianą i pieprznij w nią tym swoim zblazowanym jewropejskim łbem.

Cytat:

Jeżeli udało mu się przy okazji wynegocjować jakieś plusy dla Polski (czyli fabryka i rozwinięcie skrzydeł w Azerbejdżanie) , to bardzo dobrze . O ile tylko taka polityka nie stanie się tradycją , bo do pewnego stopnia można grać pewnymi sprawami , ale nie do przesady .
No przeciez to jasne - za frytki i cole opylisz komus mieszkanie, o ile to będzie Jewropejczyk, i jeszcze się bedziesz cieszył ze cola była duża a nie średnia.

Cytat:

Niech tylko nikomu się dalej nie wydaje , że chciał bronić suwerennej decyzji Irlandczyków i inne tego typu pierdoły :)
D***kraci, czemu was na taką szczerośc nie stać publicznie przed ludem?

A.. lud wała pokaże, i frukta zapieprzy?

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mareq (Post 568797)
Kiedy :>?

Google Twoim przyjacielem - ew. poszukaj w archiwum RM.

__________________________-

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jachting (Post 568800)
Wilku a z czego tyle radochy ,jednoznacznie nikt nie stwierdził że tam z PO gości nie było :P.:D

Tiaaaa..

Ty miałeś watpliwości, Mareq je rozwiał.

Cytat:

W każdym razie nie są witani z otwartymi ramionami w tej tv .

Zwyczajnie tchórze się bali rozmów na zywo. I szacun dla Niesioła ze jako jeden z niewielu miał na tyle jaj, aby się tam pojawić.
Owszem Tusk sie wpraszał, ale go nie wpuszczono.
Obecnie nie wiem jak to wygląda bo nie jestem na bieżaco.

PS.

Cytat:

Krowi sposób na globalne ocieplenie
ARGENTYŃCZYCY TEŻ OGRANICZAJĄ EMISJĘ GAZÓW CIEPLARNIANYCH
Reuters
Argenyńscy naukowcy znaleźli sposób na ograniczenie emisji gazów cieplarnianych. Chcą ograniczyć emisję metanu przez... krowy.
Samotna krowa, jak wiele innych w Argentynie, chodzi po trawie na łące. Nic oryginalnego, zwłaszcza, że kraj ten jest światowym potentatem w produkcji wołowiny. Ale... ta krowa ma na sobie specjalną aparaturę do odprowadzania gazów z jednego z jej czterech żołądków.

Według badań argentyńskich naukowców pojedyncza krowa każdego dnia wydala do atmosfery metr sześcienny metanu. Wszystkie krowy w Argentynie - 55 milionów metrów sześciennych dziennie.

Na eksperymentalnych farmach koło Buenos Aires testowana jest metoda pozyskiwania gazów bezpośrednio z krowiego żołądka. Przewody odprowadzają metan do zbiornika umieszczonego na krowim grzbiecie.

Jak oszacowali naukowcy, hodowle zwierząt są odpowiedzialne za 1/5 całej emisji gazów cieplarnianych na świecie. To odkrycie może odegrać dużą rolę w zwalczaniu emisji gazów cieplarnianych na świecie.

http://www.telegraph.co.uk/telegraph...04_686141c.jpg
http://www.tvn24.pl/12692,1556688,0,...wiadomosc.html

Komuś bije w dekiel, i bynajmniej nie mnie....

Proponuje osuszyc wszleki bagna, bo produkują tyle metanu ez hej - tylko że wówczas zielone matoły miałyby dylemat "walczyć" o środowisko czy o mitologię globalnego ocieplenia.

Świat wariuje.......

Zbychu 17.07.2008 05:53

Ponownie o Kwaśniewskim,tym razem z Rz;
Cytat:

Według niemieckiej agencji, deklaracja ta miała paść podczas wywiadu udzielonego portalowi DerWesten (tekst ma pojawić się dzisiaj). Były prezydent Polski miał w nim powiedzieć, że gazociąg budowany na dnie Bałtyku przez spółkę Nord Stream z udziałem Gazpromu daje Polsce szansę na bezpieczne zaopatrzenie w energię.

Stwierdził on, że podłączenie naszego kraju do rosyjsko-niemieckiego rurociągu pozwoliłoby rozwiać istniejące w Polsce obawy przed wstrzymaniem dostaw gazu z Rosji. Jednocześnie jednak wyraził ubolewanie z powodu braku dialogu i wymiany informacji z Polską w początkowej fazie projektu.

Kwaśniewski w rozmowie z „Rz” przyznał, że udzielił wywiadu niemieckiemu dziennikarzowi, ale podkreślił, że jego wypowiedź została wyolbrzymiona. Zaraz jednak dodał, że w sprawie gazociągu powinniśmy być „pragmatyczni”.

– Nie ma co zamykać oczu na fakty. Jeżeli nie uda się zablokować gazociągu ze względu na zagrożenie dla środowiska, Polska powinna się włączyć w projekt. Rurociąg może być częścią wspólnej europejskiej polityki energetycznej i w ten sposób możemy na tym projekcie skorzystać – powiedział „Rz” Aleksander Kwaśniewski.

Zaskakujące wystąpienie byłego polskiego prezydenta oburzyło eurodeputowanych PO i PiS. – Do tej pory wszystkie poważne partie w tym kraju uważały, że nie możemy się zgodzić na ten projekt. Kwaśniewski się z tego wyłamał. To bardzo szkodliwe – powiedział „Rz” Konrad Szymański (PiS). Zwrócił uwagę, że głos Kwaśniewskiego jest bardzo cennym wsparciem dla Gazpromu, w momencie, gdy projekt gazociągu stanął pod znakiem zapytania. – To prowokuje do zadania pytania o motywy, jakimi kieruje się były prezydent – podkreślił.

Podobnego zdania jest Bogusław Sonik z PO. – Sam pamiętam, jak Kwaśniewski jako pierwszy mówił, że gazociąg jest zagrożeniem dla naszego interesu narodowego – powiedział „Rz”.

Kwaśniewskiego popiera natomiast Tadeusz Iwiński z SLD. – Powinniśmy zacząć negocjacje na temat wzięcia udziału w projekcie. Najgorszy scenariusz byłby bowiem taki, że ten gazociąg i tak powstanie, a Polska nic nie będzie z tego miała. Pociąg odjedzie, a my zostaniemy na peronie – podkreślił w rozmowie z „Rz”.
http://www.rp.pl/artykul/163681.html

Mareq 17.07.2008 09:42

Teraz tylko wyjaśnienie

Cytat:

D***kraci, czemu was na taką szczerośc nie stać publicznie przed ludem?

A.. lud wała pokaże, i frukta zapieprzy?
Nie miałem na myśli tego , że suwerenna decyzja Irlandczyków jest pierdołą , tylko że przypisywanie Lechowi Kaczyńskiemu jako motywów działania takich elementów jak właśnie np ,,obrona demokracji irlandzkiej" , to wyssane z palca pierdoły :)

Wilku 17.07.2008 09:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mareq (Post 568895)
Teraz tylko wyjaśnienie

Nie miałem na myśli tego , że suwerenna decyzja Irlandczyków jest pierdołą , tylko że przypisywanie Lechowi Kaczyńskiemu jako motywów działania takich elementów jak właśnie np ,,obrona demokracji irlandzkiej" , to wyssane z palca pierdoły :)

Nie obrona, a uszanowanie decyzji.

I dla Ciebie to równiez pierdoła.

Cytat:

"Jak za każdym razem na zmarłego będziemy robić minutę ciszy, to nie starczy czasu sejmowego" powiedział był niecałe cztery miesiące temu, po śmierci senatora Andrzeja Mazurkiewicza Marszałek Bronisław Komorowski.

http://www.dziennik.pl/polityka/arti..._zmarlych.html

"Marszałek Sejmu Bronisław Komorowski zapowiedział, że przyszłotygodniowe posiedzenie Sejmu rozpocznie się od minuty ciszy bądź specjalnej uchwały ku pamięci zmarłego prof. Bronisława Geremka."

http://wiadomosci.onet.pl/1789842,11...iszy,item.html
A przy okazji, widział ktoś jakąś notke że w krwi denata nie stwierdzono alkoholu?

jachting 17.07.2008 12:08

Podobno ludzie w Irlandii czują się oszukani i źle oceniają tą całą kampanie przeciw traktatowi (straszono tam aborcją itd. i była finansowana przez prywatne osoby ) .

Wilku 17.07.2008 12:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jachting (Post 568991)
Podobno ludzie w Irlandii czują się oszukani

:rotfl: :lol: :rotfl:

Proszę.. błagam...

Co do jasnej cholery robią politycy podczas kampanii wyborczej?

(zerknij niżej)

Cytat:

i źle oceniają tą całą kampanie przeciw traktatowi (straszono tam aborcją itd. i była finansowana przez prywatne osoby ) .
A rozumiem, przez UE (także z mojej forsy) może być i jeszcze za tak?
Jak ktoś z własnej kieszeni przeciw to już..? - no własnie co?

Cytat:

Pacjenci przeżyją szok

Totalna prywatyzacja szpitali

Nowy, przedstawiony wczoraj projekt PO prywatyzacji szpitali zdumiał opozycję i wszystkie organizacje zajmujące się służbą zdrowia. Jeśli byłby on zrealizowany, to czeka nas prywatyzacja totalna. Obowiązkowo przekształcane byłyby wszystkie szpitale, przychodnie, a także kliniki, stacje krwiodawstwa.

Ustawa, którą wczoraj zajęli się posłowie komisji zdrowia, jest fundamentalna. Wcześniej projekt był w podkomisji, gdzie pracowali nad nim tylko posłowie koalicji. Cała opozycja na znak protestu przeciwko niedopuszczaniu ich do głosu opuściła obrady. Jak się okazało, projekt przeszedł taką metamorfozę, że wczoraj nie poznały go ani opozycja, ani tzw. strona społeczna, czyli związki zawodowe i inne organizacje związane z ochroną zdrowia.

W spółki prawa handlowego przekształcone mają być wszystkie szpitale i przychodnie, i to obowiązkowo w ciągu roku. Przeobrazić się będą musiały także szpitale kliniczne, stacje krwiodawstwa, szpitale więzienne, słowem wszystkie placówki. Szpitale nie będą prowadziły działalności non profit, tylko gospodarczą, czyli będą nastawione na zysk. W prywatyzacji nie wezmą udziału pracownicy.

Takie plany popiera minister zdrowia Ewa Kopacz. Gdy tylko PiS usłyszało tę deklarację, natychmiast złożyło wniosek o jej odwołanie. Jak argumentował poseł PiS Bolesław Piecha, proponowana prywatyzacja doprowadzi do upadku większość szpitali.

Już podczas obrad komisji posłowie PiS pytali: "Dlaczego pani podczas kampanii wyborczej okłamała społeczeństwo, że nie będzie prywatyzacji"?

Posłanka PO Beata Małecka-Libera odpowiedziała: "Przekształcamy szpitale obowiązkowo, by nie było dualizmu na rynku".

Posłom opozycji wtórowali zaproszeni goście. Konstanty Radziwiłł, szef Naczelnej Izby Lekarskiej: "Choć lekarze uchodzą za liberałów, pomysł przekształcenia w spółki jest dla nas zbyt radykalny. Tak liberalnego systemu nie ma nigdzie na świecie. To nie jest dobry kierunek. Nie wiem, czemu ma służyć prywatyzowanie np. stacji krwiodawstwa czy ZOZ w więzieniach. W podobnym tonie wypowiadała się <Solidarność>, pielęgniarki i przedstawiciele stowarzyszeń pacjentów".

Obecna na sali Ewa Kopacz zarzuciła posłom, że nie mają woli, by prace się posuwały. Podała przykład Estonii, która z powodzeniem sprywatyzowała szpitale. Mówiła też, że częściowa prywatyzacja może się skończyć tym, że prywatyzowane są tylko najbardziej dochodowe oddziały. I zarzuciła posłom, że zamiast pracować, prowadzą batalię polityczną.
http://www.dziennik.pl/polityka/arti..._szpitali.html

Może się wypowiedzieć ktoś bardziej obeznany?

Donio coś bredził w kampanii iż prywatyzacji nie bedzie.

Tu śmierdzi Sawicką do potęgi entej...

kalashnikov2 17.07.2008 13:49

Cytat:

Podobno ludzie w Irlandii czują się oszukani i źle oceniają tą całą kampanie przeciw traktatowi (straszono tam aborcją itd. i była finansowana przez prywatne osoby ) .

toz to zbrodnia niesłychana...

co innego gdyby kasę sypały jakieś fundacje prounijne finansowane z budżetu unii...

sambo 17.07.2008 14:34

Cytat:

moim zdaniem jest to post 2008 roku w tym temacie - myślę, że w historii tego tematu plasuje sie w czołówce :D

Jachting - zuch chłopak !

Johny84 17.07.2008 15:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mareq (Post 568769)
Wy tutaj gadu-gadu nad zasadnością zwrotów i konsekwencjami a ja się pytam na jakiej podstawie kongres USA został upoważniony do bycia ,,adwokatem" osób pokrzywdzonych w tej sprawie ?
Chyba , że zdecydowana większość tych pokrzywdzonych posiada obywatelstwo amerykańskie w innym przypadku mogą przysłać tekst tej rezolucji na podpałkę .

Nawet jesli posiadaja obywatelstwo amerykanskie, ale nie sa potomkami kogos z polskim, to tez powinien isc na podpalke...

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 15:44.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl