Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Sprzęt komputerowy, programowanie itd. (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=710)

gypsy 26.04.2014 14:03

No raczej tak, nie powinno być żadnego problemu. Zresztą co to za różnica z czego masz internet ;) Po prostu kupujesz router i podłączasz. Ja tak robiłam (to znaczy brat, bo ja się na tym nie znam) i hula.

xanti1906 27.04.2014 21:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez brylant17 (Post 1358875)
Mam pytanie mam internet z multimedia http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:A...-4doFVbvHcDYU0 i chciałbym sobie zrobić wifi czy zwykły router wifi starczy ? i czy to zadziała ? I czy dobrze myślę,że podpinam internet do routera wifi i cieszę z niego ?

No i konfiguracja oczywiście, ale to dosyć proste i intuicyjne. Polecam TP-LINKA, sam od 2 miesięcy śmigam i elegancko chodzi.

TSW Fanatyk 28.04.2014 19:02

Polecicie jakiś dobry dysk zewnętrzny? Będzie on służył do podłączania go i oglądania filmów w hd na telewizorze. Jakieś propozycje? (Mam usb 2.0), chce najlepszy stosunek kasy do jakości. Nie chce przepłacać :)

El'kabat 15.05.2014 09:01

Pany pomoże ktoś?
Wczoraj jakims cudem wylałem na laptopa herbatę na przednie klawisze i przestały działać dwa klawisze : d i w.
Jest ktoś w stanie na oko powiedzieć co się mogło stać,jakas taśma zalana czy ki .... ?

pzr z gory zieki za pomoc

Edit

Dzieki wielkie Mario. Skocze na Reymonta po nowa i faktycznie wymienie w 2min.

MatMario 15.05.2014 09:27

Wyciągnij klawiaturę i zobacz czy nie masz mokro pod spodem.

To że nie działają tylko dwa, świadczy bardziej o tym że styk pod przyciskiem został zalany i a) jest nadal mokro pod nim, wyschnie i zacznie działać, b) jest pod nim sucho i albo wystarczy przeczyścić jeśli to możliwe albo niestety wymiana całej klawy.

Przeważnie demontaż klawiatury jest banalny, znajdź filmik na YT

Kibicka 26.07.2014 03:07

S.O.S
Lapek mi się nagle wyłączył i od tej pory jak go normalnie chcę włączyć to się włącza ale nie da się w nic wejść( żaden program, internet...) Wyświetla się normalnie pulpit i komp myśli i myśli :/
W trybie awaryjnym śmiga normalnie.
Wie ktoś co jest?Padł już całkiem? :(

BlurgH 26.07.2014 13:03

@Kibicka - zacząłbym od sprawdzenia dysku.Miałem dokładnie to samo, okazało się, że hdd padł...

szprotson 29.07.2014 10:23

Siema chłopy mam problem.

mam windowsa 8.1 i problem mam taki ze komputer mi mega muli.
mianowicie jak kliknę w ikonke startu to 5 sekund potrzeba zanim rozwinie sie pasek.
Na pulpicie jak kliknę prawym przyciskiem myszki to 3/4 sekundy trzeba poswiecic zanim pojawi się pasek
przeskakiwanie miedzy folderami powoduje tym ze "folder nie odpowiada"

ogolnie wszystko działa wolno i czuje sie jakbym miał laga z 4 sekudny.
nawet czasem jak mam cos wpisac to wpisywanie laguje (napisze cały wyraz a on po 2 sekundach dopiero sie wyswietli)
WTF?
kompa mam rok, jakies i3 dysk wolny na kompie mam antywirusa i praktycznie tyle.

szprotson 29.07.2014 10:47

na dysku winodws mam 744 gb wolnego miejsca:)

zaraz skanuje malware

no ale zebys zrozumial dokladnie. Jak teraz zminimaluzuje przegladarke i kliknę 2x w moj komputer potrzeba z 5 sekund zeby okienko sie otworzyło.

Kamil_mchw 15.08.2014 23:55

mam pytanie odnośnie windowsa 8
zrobiłem dzisiaj "odświeżenie systemu",
czyli przywrócenie systemu do wersji pierwotnej z zachowanie wszystkich programów i plików.
pliki zachowało, ale na dysku C powstał folder "Windows Old" w którym są foldery program files itp. ze starymi programami z których niestety nie mogę korzystać.
czy mogę normalnie usunąć cały ten folder ze starym windowsem? folder ten ma 46GB
już większość programów na nowo zainstalowałem.

MatMario 20.10.2014 11:05

Jakiego fajnego laptopa w przedziale "budżetowym" do 2000 zł?

Zastosowania domowe, skype internet itp dla Pani któa w gry nie gra no chyba że mahjong i chyba z karty graficznej nie wykorzysta.

Jak jest z windowsem 8. Da się tego używać czy lepiej sprawdzoną 7?

Wersja najlepsza ale z W7 i i5
http://allegro.pl/dell-inspiron-3542...681399637.html

Wersja ekonomiczna z W8
http://allegro.pl/dell-inspiron-3542...677606231.html

Wersja ekonomiczna z W7
http://allegro.pl/laptop-dell-inspir...696528929.html

ABGwislakABG 20.10.2014 11:23

Od 8-ki z daleka ;) Skoro nie potrzebuje zbyt dużej mocy obliczeniowej to 3-ka wg mnie najlepsza.

fialo 22.10.2014 13:34

Potrzebuje laptopa, który uciągnie kilka specjalistycznych programów inżynierskich, bez większej zamuły. Ogólnie takiego dość dobrego konia chcę, przedział cenowy powiedzmy od 3500-6000. Ktoś może polecić? Firma Apple odpada to mówię z góry :)

Lukasz 22.10.2014 15:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez fialo (Post 1380501)
Potrzebuje laptopa, który uciągnie kilka specjalistycznych programów inżynierskich, bez większej zamuły. Ogólnie takiego dość dobrego konia chcę, przedział cenowy powiedzmy od 3500-6000. Ktoś może polecić? Firma Apple odpada to mówię z góry :)

Lenovo w530 imo.

felipe 25.10.2014 23:14

http://www.neo24.pl/?p=toshiba_wt8_a_102

Tablet potrzebny będzie co jakiś czas do pracy "wyjazdowej" (teksty, internet), także raczej nastawiam się na sprzet z Windows / Officem. Czy sprzet z linka powyżej jest godny uwagi waszym zdaniem?
I drugie - jaki najlepiej ogarnąć internet przy takim tablecie? Nie ma wbudowanego modemu, pozostaje wejście przez micro usb...

MatMario 25.10.2014 23:40

Jeśli chcesz edytować to raczej coś 10 calowego bym szukał i z klawiatura.

Internet - najlepiej mieć urządzenie z wejściem na karty SIM. Zawsze też możesz jeśli twoj telefon potrafi udostępnić internet z niego po wifi.

felipe 26.10.2014 00:04

To co byś polecił tak do 1100-1200?
Nie interesują mnie gry, to ma być sprzęt głównie do prostej pracy, jako alternatywa dla komputera na czas podróży.

Co do internetu - problem w tym, że za te pieniądze ze świecą szukać sprzętu z wejściem na kartę SIM czy wbudowanym modemem. Pozostaje przejściówka z micro usb na zwykłe usb i podpinanie zewnętrzego modemu.

maaarcin 26.10.2014 00:11

Koniecznie musi to być sprzęt z Windowsem. Od ponad dwóch lat korzystam z Nexusa 7 (tego pierwszej generacji) z modem. Jestem bardzo zadowolony. A za nowego wówczas płaciłem chyba koło 1200, więc teraz zapewne są tańsze.

Testowałem również wersję 10 calową, ale zdecydowanie lepiej działało mi się (śmiganie po necie, pisanie bez klawiatury) na wersji 7-calowej. Jest dla mnie zdecydowanie poręczniejsza. Zresztą działanie na 10-calowym tablecie z dodatkową klawiaturą mija się dla mnie z celem. Wolałbym wówczas jakieś netbooka.

adam_09 26.10.2014 21:21

Słuchajcie, chciałbym re-instalować system w swoim laptopie ponieważ już tak zamula, że nawet przy otwieraniu zakładek w Mozzili łapie zawiasy, podobnie jak przy chodzeniu po katalogach na dysku. Obecnie w lapku siedzi Windows Vista Business zainstalowany od nowości. Mój laptop to IBM Lenovo SL500 2746 - 3ZG. Możecie mi podpowiedzieć jak się przygotować do tego procesu i jak go wykonać ? Czytałem, że potrzebuję mieć jakąś partycję "Recovery". Gdzie to znajdę ? Wchodząc w Mój komputer mam takie dyski: SV_Preload ( C:), Lenovo ( Q:), SERVICE003 (S:)

Poradzicie coś ? Kwestię zgrania danych pomijam bo to oczywistość.

Lukasz 27.10.2014 09:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez adam_09 (Post 1380876)
Czytałem, że potrzebuję mieć jakąś partycję "Recovery". Gdzie to znajdę ?

Najpierw zgraj dane, potem F11 przy restarcie systemu. Jak nie ruszałeś tej partycji, powinno się udać.

MatMario 01.11.2014 22:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez felipe (Post 1380828)
To co byś polecił tak do 1100-1200?
Nie interesują mnie gry, to ma być sprzęt głównie do prostej pracy, jako alternatywa dla komputera na czas podróży.

Co do internetu - problem w tym, że za te pieniądze ze świecą szukać sprzętu z wejściem na kartę SIM czy wbudowanym modemem. Pozostaje przejściówka z micro usb na zwykłe usb i podpinanie zewnętrzego modemu.

Zobacz sobie na Kruger&matz 1081. Ciekawie sie zapowiada.

Błaszczu_WIŚLAK 28.12.2014 22:45

Zepsuł mi się laptop, obstawiam, że coś się w nim spalilo bo w jednym momencie padł i juz się go nie da uruchomić.
Kupiłem go w xkomie, wykupilem sobie ubezpieczenie ucare.
Stąd moje pytanie, co będzie szybsze i efektywniejsze, zgłoszenie awarii w ucare(na forum xkom mają sporo negatywnych opinii) czy zgłoszenie awarii na gwarancję w dell? Niby mają ten serwis domowy, ale wie ktoś jak to w praktyce działa?
Która opcja będzie szybsza?
Z góry dzięki za pomoc.

MatMario 29.12.2014 01:17

Korzystalem z gwarancji della i wszystko super.

Dzwonisz na infolinie, mowisz co i jak. Konsultant sprobuje to rozwiazac, jesli bedzie znal odpowiedz to moze zaproponowac ci ze np wysle ci czesc do wlasnorecznego montazu jesli sie zgodzisz i bedziesz sie czul na silach. Mi wyslali cdrom, nastepnego dnia byl u mnie.

Błaszczu_WIŚLAK 30.12.2014 17:25

Tak zrobiłem, przyjechał gościu do naprawy dzisiaj, wymienił płytę główną i wsio. Nawet 15 minut mu to nie zajęło ;)

MatMario 30.12.2014 18:09

Dell jest ok!

Teraz tylko delle kupuje. Wole slabszy sprzet a przynajmniej firma powazna.

Faitmen 31.12.2014 18:50

Wie ktoś jak działa gwarancja acera door-to-door?

Kaan 09.01.2015 09:07

Pytanie dotyczące przeglądarki internetowej. I tu nie zabijcie mnie: Internet Explorer wer. 11 (jestem niereformowalny).

Nagle dziś, i stąd ni zowąd, w pasku który wyskakuje po kliknięciu prawym przyciskiem myszki na link zniknęła opcja "Otwórz w nowej karcie". Szukałem w opcjach przeglądarki ale nic nie znalazłem. Poratuje ktoś?

rozarian 09.01.2015 09:45

Spróbuj zresetować IE w opcjach do ustawień domyślnych. Najlepiej jednak najpierw restart systemu, a później reset ustawień domyślnych przeglądarki. Jak to nic nie da, to można zadziałać z przywracaniem systemu (o ile masz punkt).

MarioFan 12.01.2015 20:23

Hey
Poszukuję osoby która pomoże mi stworzyć stronę internetową- Jest ona pod Word Press

Posiadam już szablon, serwer więc chodzi o grafikę i poukładanie tego wg określonego klucza

Czekam na informacje od Was

Wega 23.01.2015 18:13

Witajcie Ziomeczki, poszukuję sprytnego grafika do projektowania Klubowych Wisełkowych plakatów.
Proszę o kontakt na pw osoby kumate mające czas i umiejętności w projektowaniu :)

Don Donson 16.02.2015 18:49

Witajcie,
mam następujące pytanie:
Czy można zmieniając dysk na większy i lepszy (SATA 2 na SATA 3) przenieść zawartość partycji C (systemowej) tak aby nie trzeba było instalować Windowsa 7 od nowa?
Widziałem takie tematy na forach komputerowych ale były one dość leciwe (ok 2011 albo starsze) i interesuje mnie coś aktualnego.

PZDR

MatMario 19.02.2015 14:14

Potrzebuję sprzęt sieciowy

Sprawa wygląda tak, średnia firma, 15 stanowisk. Internet Orange DSL z gwarancją 10 Mb.

Część urządzeń to laptopy, część stacjonarne. Potrzebuję jakiś router, do tego pewnie switch. Niektóre komputery muszę poodcinać od neta więc coś takiego bardziej zarządzalnego.

Ktoś coś doradzi?

Krzysiek 01.03.2015 14:13

Cześć,

Doradziłby ktoś w składaniu PC? Budżet do 4000 zł. Głównie do grania.

Dzięki wielkie.

KrZysIeK_TSW 01.03.2015 19:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Krzysiek (Post 1391975)
Cześć,

Doradziłby ktoś w składaniu PC? Budżet do 4000 zł. Głównie do grania.

Dzięki wielkie.

zerknij na temat: http://www.purepc.pl/zestawy_kompute...na_marzec_2015

ale wg mnie coś w ten deseń :
Procesor : Intel Core i5-4690K /3.5GHz, 6MB, LGA 1150,
Chłodzenie : Thermalright HR-02 Macho Black-White
Płyta główna : MSI Z97 Gaming 3 /intel Z97, LGA1150
Pamięć RAM : GoodRam 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Play Black
Dysk twardy : Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600
Karta graficzna : MSI GeForce GTX 970 Gaming 4GB DDR5 256Bit
Obudowa : Zalman Z9 U3 USB3.0
Zasilacz : Thermaltake Smart SE 530W 80+ 140mm modular

ok 4000 zależnie od sklepu... ja swój lepszy sprzęt kupiłem w x-kom bo tam wyszło najtaniej... składają za darmo.

someone_TSW 14.03.2015 23:05

Panowie, szukam laptopa do ok. 3000 zł. Chciałbym głównie, żeby radził sobie z nowymi grami na dość wysokich detalach, miał dobre nagłośnienie, oglądam mnóstwo filmów więc dobra matryca też mile widziana. Zastanawiam się nad Lenovo z710. Proszę o opinie czy lepszy procesor i5 czy i7, jaka karta graficzna? Czy warto dopłacić za matryce 17`?
Dzięki za wszystkie porady.

frank 15.03.2015 11:08

To nie lepszy będzie PC?

edit: no żeby nie było że nie pomagam tylko od razu poddaje w wątpliwość (choć to też pomoc ;) ): skoro chcesz pograć to lepiej i5, a zaoszczędzoną kasę władować w grafikę. Inna sprawa czy za 3k byłbyś w stanie kupić sensownego laptopa z i7 na pokładzie...
Co do matrycy - ja osobiście nie widzę sensu kupowania laptopa z 17", wszak laptop powinien być przede wszystkim mobilny? No, a jeśli na mobilności Ci nie zależy... to znów pojawia się pytanie czy wtedy nie lepszy PC? :)

someone_TSW 15.03.2015 16:01

PC nie wchodzi w grę, laptop będzie użytkowany głównie w ciężarówce. Z tego samego powodu myślałem też o 17` co by te filmy w miarę wygodnie oglądać. Podasz może przykładowe modele warte uwagi?

julo 29.03.2015 20:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KrZysIeK_TSW (Post 1392012)
zerknij na temat: http://www.purepc.pl/zestawy_kompute...na_marzec_2015

ale wg mnie coś w ten deseń :
Procesor : Intel Core i5-4690K /3.5GHz, 6MB, LGA 1150,
Chłodzenie : Thermalright HR-02 Macho Black-White
Płyta główna : MSI Z97 Gaming 3 /intel Z97, LGA1150
Pamięć RAM : GoodRam 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Play Black
Dysk twardy : Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600
Karta graficzna : MSI GeForce GTX 970 Gaming 4GB DDR5 256Bit
Obudowa : Zalman Z9 U3 USB3.0
Zasilacz : Thermaltake Smart SE 530W 80+ 140mm modular

ok 4000 zależnie od sklepu... ja swój lepszy sprzęt kupiłem w x-kom bo tam wyszło najtaniej... składają za darmo.

Ja też sobie właśnie konfiguruje ale tak do 3 tys za same pudło bo monitor też musze kupić
i złożyłem coś takiego ale jeszcze nie zamówiłem.

Zerknij, może coś jeszcze bym zmienił :

http://proline.pl/?fn=koszyk&1:CORE+...:ZLOZENIE+5DNI

brylant17 02.05.2015 09:19

2 Załącznik(ów)
Pany poratujcie od wczoraj wyskakują mi poj**ne reklamy gdzie nie wejdę to reklama wku..a mnie to z lekka.Skanowałem system następującymi programami:

Malwarebytes Anti-Malware
adwcleaner
SUPERAntiSpyware Professional
Spybot-S&D Start Center

Za chwilę będę musiał przeinstalować system z nadmiaru instalowania programów.W załącznikach są screnny jak to wygląda.Dzięki za pomoc

BlurgH 02.05.2015 09:51

Oprócz skanowania, proponowałbym Ci sprawdzenie, czy w elemencie docelowym ( kliknij na ikonkę opery prawym przyciskiem na pulpicie, niech się pokażą właściwości i tam masz element docelowy ze ścieżką uruchamiania ).
Tego typu świństwo lubi dodawać do zwykłego np.: "c:/program files/opera/opera.exe dodatki typu "+cośtam" i to "cośtam" trzeba usunąć, a dopiero wtedy jeszcze raz skanować. Odnośnie czyszczenia rejestru się nie wypowiem, bo nie jestem specjalistą...

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 16:59.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl