Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Budowa stadionu, nowej hali i bazy treningowej (komentarze) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=94)

Pero 21.10.2008 12:25

Było to już pisane parę razy ale dalej do niektórych nie dociera:
1. Lech ma szatnie dla siebie oraz gości pod trybuną.
2. Ma także miejsca dla dziennikarzy i VIPów
3. Przewidziano koszty i w przetargu było że trzeba wykonać tymczasowe oświetlenie
4. Lech nie ma prowizorycznych dróg dojścia na trybunę tak jak u nas jest to w przypadku D. Jak wyobrażacie sobie dojście tam kiedy będą trwały prace przy budowie Trybun wschodniej i zachodniej
5. Nie będą obniżać murawy
6. Pomieszczenia klubowe tez mają w trybunie która nie będzie zburzona

No ale jeśli chcemy to dołóżmy dodatkowych kosztów. Zbudujmy tymczasowe oświetlenie, szatnie i pomieszczenia klubowe, miejsca dla dziennikarzy i VIP i opóźnijmy obniżanie murawy I GRAJMY PRZY OTWARTEJ TYLKO TRYBUNIE E. Czy będzie to bardzo opłacalne dla klubu??

ja_ka_ 21.10.2008 14:59

Byłem dziś na Reymonta i z ciekawości przeszedłem się zobaczyć jak prace postępują. Zobaczyłem kilku gości (w sumie 8 szt) jak skuwają jakby fundament z którego wystawały druty. Wyglądało tak jakby z 30 cm za dużo betonu dali. Dwóch skuwało reszta patrzyła...

rafalek 21.10.2008 15:20

Ważne, że cokolwiek się dzieje...niestety taka jest prawda...mam nadzieję, że w grudniu już zaczną budować nowe C, bo to co teraz zrobili to jest dramat..

M89 21.10.2008 15:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 3rider (Post 617636)
Skoro w tej rundzie poszlo 6tys karnetow, a frekwencja w lidze i tak jest ponizej 11.000 to jaki jest cel przeprowadzki (pytanie retoryczne jak dla mnie). Bo Canal Plus nie moze ustawic kamer na podnosnikach? Czy moze chodzi o 50-ciu "vipow", ktorzy i tak nasz klub maja w powazaniu? A moze chodzi o dziennikarzy, ktorzy nie moga pracowac w Okraglaku? Wszystkie te trzy "problemy" sa przy odrobinie wysilku do zneutralizowania.

Kto w tym calym interesie sie liczy? Bo kibice Wisly dla warszawskiej wierchuszki w zarzadzie na pewno nie. Mecze we Wroclawiu przez rok to jest abstrakcja zupelna. Bedziemy mieli 900 kibicow i nie wiem z czego sie cieszysz wislatsw, bo chyba nie do konca kapujesz sytuacje. A dopingu nie bedzie zadnego sensownego. I niech sie nikt o te slowa nie obraza w Wrocku czy cos, po prostu tak to bedzie wygladalo, ludzie nie maja kasy. Jesli ktos wierzy, ze z Krakowa pojedzie 5.000 ludzi pociagami specjalnymi to moze powinien sprobowac sil w literaturze sci-fi.

Nie wyobrazam sobie Wisly poza Krakowem.

Uderzyłeś w sedno sprawy. Do problemów opisanych przez Ciebie dodałbym jeszcze ten "gigantyczny plac budowy", którym ma być w przyszłym roku nasz stadion. Nie do końca to rozumiem - skoro trybuny D i E dało się robić w czysty sposób, to dlaczego nie można tak zbudować C/AB? Wiadomo - na bardziej skomplikowane operacje w stylu zakładania dachu można byłoby się wyprowadzić, ale to nie więcej niż miesiąc, czyli 3-4 mecze! Tak samo z planowanym obniżaniem murawy - przecież z powodzeniem można by to było zrobić w przerwie letniej. Na prawdę nie rozumiem tego co się teraz dzieje, zarówno ze strony działaczy, jak i miasta. Miasto robi to wszystko jakby miało w dupie, czy Wisła będzie grać w Krakowie, czy nie, a nasi działacze najwyraźniej mają w dupie to, czy na mecze będą przychodzić kibice. Ceny biletów na jesień podnieśli i swoje zarobili...

A tak btw to odnoszę wrażenie, że sektor C spokojnie mógł zostać wyburzony po rundzie jesiennej obecnego sezonu, albo najwyżej w okolicach początku października.

Reasumując - coraz bardziej mnie to wszystko niepokoi. Z jednej strony wychodzę z założenia, że nie ważne jak, ważne żeby było. Żyjemy w chorym kraju i to, że za 2 lata będziemy mieć (oby...) skończony stadion należy uznać za sukces. Z drugiej strony nie wiem, czy jest to warte minimalizacji praktycznie do zera szans na mistrzostwo zarówno w tym, jak i w następnym sezonie. Poza tym - kibicowsko zdecydowany, bardzo duży krok w tył.

kohprzem'68 21.10.2008 15:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pero (Post 617840)
Było to już pisane parę razy ale dalej do niektórych nie dociera:
1. Lech ma szatnie dla siebie oraz gości pod trybuną.
2. Ma także miejsca dla dziennikarzy i VIPów
3. Przewidziano koszty i w przetargu było że trzeba wykonać tymczasowe oświetlenie
4. Lech nie ma prowizorycznych dróg dojścia na trybunę tak jak u nas jest to w przypadku D. Jak wyobrażacie sobie dojście tam kiedy będą trwały prace przy budowie Trybun wschodniej i zachodniej
5. Nie będą obniżać murawy
6. Pomieszczenia klubowe tez mają w trybunie która nie będzie zburzona

No ale jeśli chcemy to dołóżmy dodatkowych kosztów. Zbudujmy tymczasowe oświetlenie, szatnie i pomieszczenia klubowe, miejsca dla dziennikarzy i VIP i opóźnijmy obniżanie murawy I GRAJMY PRZY OTWARTEJ TYLKO TRYBUNIE E. Czy będzie to bardzo opłacalne dla klubu??

Ale po co tyle pytań jak prawdda jest taka że oficjalnie nikt tego nie mówi ale o kibicach się myśli na samym końcu , poza tym okazuje się nagle że włodarze stadionu czyli miasto spadli z księżyca bo przypomnieli sobie że piłka nożna przyciąga na stadion określoną liczbę widzów ale decyzja o tym gdzie sie podziejemy zawisła gdzieś po między zarządcami SSA a miastem . Chyba nikt nie powie że nie brali pod uwagę takiej sytuacji , do tego czasu można bylo wykończyć D i porobić szatnie a nie czekać co bedzie gdy się zacznie kolejny etap budowy .

Gwiaździsty 21.10.2008 17:20

Tak się składa, że najbardziej dyskutujący w mediach na temat naszego stadionu: Raś i Stawowy (oboje z PO) są miłosnikami pasiastych sierotek z kałuży. Nie wierzę, pomijając indolencję wspólnych rządów ich partii oraz Majchrowskiego, że dzieje się to przypadkowo. W Poznaniu koszty są większe o ponad 50 mln. w stosunku tego co zakładano. Natychmiast miasto bez ceregieli dorzuciło kasę, bo widać,że tam bardzo chcą. Natomiast w Krakowie "wśród serdecznych przyjaciół (w myckach) wilcy owcę zjedli".

Pablooo 21.10.2008 18:13

Ile ma kosztować cały nowy stadion Wisły?

SpoXsteR 21.10.2008 18:39

ponad 300 mln ?

leszekm 22.10.2008 06:35

Boiska treningowe Wisły znikają z planów budowy

"Budowa nowego stadionu Wisły miała być również okazją do poprawy bazy treningowej, która absolutnie nie zaspokaja potrzeb takiego klubu jak "Biała Gwiazda". Niestety, jeśli zostaną zrealizowane najnowsze pomysły, to okaże się, że po przeprowadzeniu inwestycji na terenach wokół stadionu, baza treningowa Wisły będzie jeszcze bardziej uboga niż obecnie!

Przypomnijmy, otoczenie stadionu miejskiego ma być wspólną inwestycją miasta, Wisły SA i TS Wisły. Wszystkie trzy podmioty mają po części terenu, o którym mowa. W pierwotnych planach, których wizualizację prezentujemy obok, zakładano budowę pięciu, sześciu boisk treningowych. Taka liczba zaspokoiłaby potrzeby nie tylko pierwszej drużyny, ale również wszystkich grup młodzieżowych, które teraz często zmuszone są to tułania się po całym Krakowie.

W pierwotnej wersji boiska treningowe miały być usytuowane na części obecnego tzw. stadionu lekkoatletycznego, na aktualnym boisku kortowym, na placach za trybunami północną i południową oraz na placu od ul. Chodowieckiego - tam gdzie teraz są garaże. Zachowana miała być treningowa płyta, ta przy wjeździe na wiślackie tereny właśnie od strony wspomnianej ul. Chodowieckiego.

Po korekcie planów, znikają z nich jednak boiska za trybunami, a pod dużym znakiem zapytania stoi przyszłość tych, które miały się mieścić na obecnym boisku kortowym i części stadionu LA. Pozostałyby jedynie - obecna płyta treningowa oraz niewielki placyk po garażach.
O ile można zrozumieć rezygnację z boisk za trybunami, bo przecież drogi ewakuacyjne ze stadionu muszą mieć dużą przestrzeń, o tyle niepokoi chęć rezygnacji z budowy płyt na obecnych boiskach kortowym i części stadionu LA. Zwłaszcza, że w tym drugim przypadku jest wystarczająco dużo miejsca, by pogodzić komercję (czyli planowany tutaj hotel) z działalnością sportową.

Dla boiska kortowego, ewentualnym ratunkiem byłaby budowa pod nim podziemnego parkingu. Wiąże się to oczywiście ze znacznym podniesieniem kosztów inwestycji. Pamiętajmy jednak, że planowana inwestycja ma służyć wiślackiej młodzieży i nie tylko na lata. Może zatem warto wysupłać z miejskiej kasy dodatkowe środki i nie tracić bezpowrotnie terenu, który przez sportową wizytówkę Krakowa mógłby być wykorzystywany w celach szkoleniowych. Warto, żeby pamiętali o tym radni, którzy będą debatować nad planem zagospodarowania tego terenu już w listopadzie."

Wojciech Batko, Bartosz Karcz - POLSKA Gazeta Krakowska
http://www.krakow.naszemiasto.pl/wydarzenia/912600.html

Nikogo widać nie interesuje baza treningowa - ani Cupiała ani Miasto

South 22.10.2008 09:52

no tak miały być boiska będą hiltony ,jakoś mnie to nie dziwi

nie dobrze się dzieje...

eye63 22.10.2008 10:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ja_ka_ (Post 617904)
Byłem dziś na Reymonta i z ciekawości przeszedłem się zobaczyć jak prace postępują. Zobaczyłem kilku gości (w sumie 8 szt) jak skuwają jakby fundament z którego wystawały druty. Wyglądało tak jakby z 30 cm za dużo betonu dali. Dwóch skuwało reszta patrzyła...

Według planu tak miało być, mieli skuwać specjalnie zrobioną nadwyżkę. A to, że dwóch pracuje, a sześciu patrzy - to Cię dziwi? Na każdej robocie w Polsce tak jest.

dannato 22.10.2008 11:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez leszekm (Post 618127)

Nikogo widać nie interesuje baza treningowa - ani Cupiała ani Miasto

Zadam Ci proste pytanie - gdzie według Ciebie na gruntach, którymi dysponuje Miasto miałoby powstać centrum treningowe?

luca 22.10.2008 15:00

w Krakowie kłóca sie o 15 milionów złotych a w Poznaniu też wyszedł koszt budowy wiekszy niz planowano i tam nie unieważniono przetargu tylko urząd miasta wyłożył dodatkowe 100 milionów złotych!!!!!

sandbender 22.10.2008 16:27

jak dla mnie to centrum treningowe, czy jak to sie tam nazywa, moze byc gdziekolwiek.
Z reszta najlepiej by bylo jakby powstało za miastem a nie na gruntach w centrum. wyjdzie taniej

Pero 23.10.2008 00:10

http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,357...e_na_Euro.html

www.rallyonline.prv.pl 27.10.2008 19:57

Ludzie z Krakowa co tam na budowie slychac? Szepnijcie slówko bo ja nie mam możliwości niestety tam być :(

Pero 27.10.2008 21:26

Szepnę Ci że nic nie słychać. I jeszcze długo nic nie będzie słychać. Jak widzę tempo prac i ilość sprzętu na narodowym i porównam do tego ile u nas robili z tą ścianką to mnie krew zalewa. Nim postrzygającą przetargi i wezmą sie za robotę to Poznań też przegoni nas o lata świetlne. A jeśli sie nie mylę to przetarg na trybunę wschodnią obejmuje tylko stan surowy bez prac przy zapleczu. Jeśli doliczyć do tego jeszcze budowę parkingów wokół to zaczynam sie bać czy Chorzów nie będzie przed nami.

larry 27.10.2008 22:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez www.rallyonline.prv.pl (Post 620315)
Ludzie z Krakowa co tam na budowie slychac? Szepnijcie slówko bo ja nie mam możliwości niestety tam być :(

unieważnili przetarg na budowe trybuny, wiec jestesmy troche w czarnej d*pie z terminami

hunter 28.10.2008 00:52

Wisła i Cracovia na Suchych Stawach?

Jedyne rozsądne rozwiązanie. Ściskam kciuki, żeby się udało.

Raphael 28.10.2008 01:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez hunter (Post 620451)
Wisła i Cracovia na Suchych Stawach?

Jedyne rozsądne rozwiązanie. Ściskam kciuki, żeby się udało.

To jest dobre wyjście tylko obawiam się, że koszt modernizacji stadionu Hutnika zostałby uznany jako koszt utrzymania klubu a nie pożyczka i pewnie odbiłoby się to na transferach.

Kaan 28.10.2008 07:56

Idąc tym tokiem myślenia koszt wynajecia stadionu w innym miescie, zakwaterowania druzyny i treningów oraz znacznie zmniejszonych dochodów z biletów równiez powinien się odbić na transferach.

Pamietam że na poczatku tez był taki pomysł ale upadł ponieważ w podobnym czasie miał był remont stadionu Hutnika. W przypadku przyjecia budżetu na przyszły rok w którym brak na ten cel pieniedzy, jest to na pewno najlepsze rozwiązanie, z korzyscia dla wszystkich stron.

Snakes 28.10.2008 09:13

Ludzie ! Gra meczów "jako gospodarz" poza Krakowem ,to strzał w kolano i praktycznie 100% pewnosc utracenia majstra. Musimy grac w Krakowie i Hutnik ,choc daleko od centrum ,jest chyba najlepszym wyjsciem z sytuacji

SZYMEK_TSW 28.10.2008 09:48

W sumie to chyba najlepsze rozwiązanie, ale żeby funkcjonowało już od wiosny 2009 to są potzrebne szybkie decyzje, anie tylko gadanie.

Z drugiej strony uważąm ze wiosne 2009 spokojnie możemy grać na R22 na takich samym zasadach jak teraz, bo przecież chyba można pogodzić budowę C z przylegającymi trybunami, a jak już musza odrazu budować narożniki to przecież można postawić jaki płot czy coś.
A co do burzenia AiB to też wydaje mi sie żę można byłoby uczynić w lecie, bo przecież narazie zbiurzyli C i mamy dziurę w ziemi a konkretnych prac na razie nie widać

ciacho 28.10.2008 09:51

Buhahahahah.. już ja to widzę jak zarząd Wisły przeznacza kilka mln złotych na remont stadionu Hutnika. W snach chyba.

KOMINEK 28.10.2008 09:58

Jeśli Wisła i Cracovia przeznaczyłyby środki na inwestycje, to mogłyby je później odliczyć od opłat za wynajem obiektu, a o czymś takim nie miałyby prawa myśleć, gdyby wynajmowały stadiony w innych miastach.

Raczej nie w snach jeśliby te pieniądze miały się zwrócić.

dynek.pl 28.10.2008 10:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ciacho (Post 620489)
Buhahahahah.. już ja to widzę jak zarząd Wisły przeznacza kilka mln złotych na remont stadionu Hutnika. W snach chyba.

A co to za roznica czy przeznacza na remont Hutnika czy na wynajecie stadionu w Sosnowcu czy gdzie indziej ?
Zreszta w ogole to Hutnika mial byc nasza filia. Mielismy korzystac z ich bazy trenignowej i w ogole. Co z ta umowa ? Czyzby tak samo jak ze wspolpraca z Borussia.

flamengista 28.10.2008 12:23

Nie wiem skąd ten pesymizm i powątpiewanie.

W kasie miasta brakuje pieniędzy na remonty i nowe budowy. A na stadion Hutnika kasy nie będzie na pewno w perspektywie kolejnych 5 lat, jeśli nie dłużej.

Umowa tego typu, że my dajemy 5 mln, Pasy 3, Hutnik buduje podgrzewaną murawę, oświetlenie i wstawia dodatkowe 3,5 tys. krzesełek (obawiam się, że 5 tys. miejsc siedzących to max. na co można liczyć - ze względu na bezpieczeństwo zawodów) jest całkiem realna.

W zamian za to odliczamy te pieniądze przy płaceniu za wynajem stadionu. Wszyscy zyskują: Wisła, Cracovia, Hutnik i miasto.

To tak oczywiste rozwiązanie, że aż dziw że dopiero teraz temat jest poruszany.

Pero 28.10.2008 12:26

To dobre wyjście ale musieliby to ustalić w ciągu najbliższych 2 tygodni. Stadion Hutnika jest przecież własnością miasta więc chyba żeby zrealizować jakąkolwiek inwestycje to potrzebne będzie rozpisanie przetargu a to trwa. I jeszcze jedno bo nie jestem zorientowany na Hutniku jest w ogóle 1000 miejsc pod dachem??

flamengista 28.10.2008 12:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pero (Post 620531)
To dobre wyjście ale musieliby to ustalić w ciągu najbliższych 2 tygodni. Stadion Hutnika jest przecież własnością miasta więc chyba żeby zrealizować jakąkolwiek inwestycje to potrzebne będzie rozpisanie przetargu a to trwa. I jeszcze jedno bo nie jestem zorientowany na Hutniku jest w ogóle 1000 miejsc pod dachem??

Chyba nie, ale możliwe jest przecież rozwiązanie tymczasowe (Pogoń Szczecin).

W dodatku Ekstraklasa SA może trochę odpuścić wymogi licencyjne, bo w końcu chodzi o aż 2 kluby pierwszoligowe z 1 miasta. A sprawa Euro 2012 wszystkim leży na sercu.

saklak1906 28.10.2008 12:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez flamengista (Post 620534)
Chyba nie, ale możliwe jest przecież rozwiązanie tymczasowe (Pogoń Szczecin).

W dodatku Ekstraklasa SA może trochę odpuścić wymogi licencyjne, bo w końcu chodzi o aż 2 kluby pierwszoligowe z 1 miasta. A sprawa Euro 2012 wszystkim leży na sercu.

Wiesz jak oni nas kochaja, ja bym nie liczyl na wielkie ustepstwa. Znajda sobie argumet ze nie chca obnizac poziomu polskiej pilki, bo po to wymyslili licencje zeby je spelniac. W kazdym badz razie na pewno nie pojda nam na reke, tego jestem akurat pewien

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 11:47.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl