![]() |
Dopóki w polskiej piłce nie będzie większych pieniędzy, które przełożą się na jakość zawodników i trenerów (dopływ nawet niezłych zawodników z akademii to za mało), to nic się nie zmieni. Oczywiście do tego potrzeba jeszcze umiejętności i mądrości jak je wydać, ale to podstawa. Ktoś ostatnio wrzucał na X-a porównanie, gdzie właściciel Sparty ma majątek rzędu 6 mld funtów, a Mioduski 380 mln usd. Z czym do ludzi.
A propos tego fragmentu jeszcze wyżej, to zadziwia mnie od dawna, że polskie kluby w ogóle nie scoutują trenerów. Wyjątkiem Lech, który poprzednio i obecnie szuka jakościowych nazwisk poza granicami i można powiedzieć, że oba podejścia jak na razie bardzo udane. Przecież nie raz za pensję 1-2 zawodników można by sprowdzić niezłego trenera, który właśnie rozwinąłby drużyny. |
Co do budżetów to go jest tak że do pewnego momentu i od pewnego momentu budżet klubu nie robi różnicy sportowej nad resztą.
Warto też się zastanowić czy np wysoki budżet płacowy Wisly czy wysoki budżet transferowy jakiegoś PSG bierze się z realnych kosztów czy z przepłacania. Po pierwsze kleimy kadrę z byle kogo, na 40 osób i jeszcze ich przepłacamy. Także tylko na papierze w liczbach wyglądamy lepiej niż inne zespoły. Poza tym jak to się mówi pieniądze nie grają. Nie da się mając raptem 2-3 razy więcej pieniędzy zrobić kadry gwarantującej sukces. Pewnie gdybyśmy mieli kasy jak np Legia to byśmy zrobili potwora jak na I ligę. Mając nawet te trzy razy więcej jak widać nie jest to gwarant niczego i nadal przeważają inne czynniki, które decydują o awansie. Tak na prawdę mamy tyle więcej kasy i na kogo nas stać? Na nikogo. To samo w wielkiej piłce, to że ktoś kasy wyrzuci, da za piłkarza 100 mln euro, kupi niby same gwiazdy to nie daje gwarancji zdobycia LM, bo na tym poziomie też już sama kasa nie decyduje. |
tym bardziej dziwi umniejszanie Wieczystej
|
Tyle, że właśnie nie mają 3x więcej kasy od reszty 1 ligi. Wisła jest w czołówce budżetów, ale ktoś gdzieś pisał, że albo ta różnica nad 2gim miejscem jest znikoma albo w ogóle nie jest top1. Zatem tu jeszcze imo jest duży margines wpływania pieniędzmi na wynik. Wynik odzwierciedla jakość, żeby było widać dużą różnicę i mieć "gwarant" awansu (choć gwarancji nigdy nie ma, wiadomo), to trzeba wrzucić dużo więcej niż wyższe budżety żeby analogicznie również zawodnicy byli dużo bardziej jakościowi.
Co do pieniądze nie grają.. no właśnie rzecz w tym, że grają. Wszystkie statystyki, badania pokazują, że najskuteczniejszym miernikiem sukcesu w długiej perspektywie jest poziom wynagrodzeń zawodników. Natomiast to nigdy nie jest pewnik i 100% gwarant, bo wtedy można by zamknąć piłkę w ogóle. Do tego jest jeszcze szereg innych zmiennych, czynników, które mogą wpływać i wpływają na drużyny. Natomiast na pewnym poziomie, ta jakość wynikająca z zamożności, jest podstawą do czegokolwiek, aby w ogóle też być na poziomie, aby móc mówić o tych innych czynnikach. |
Cytat:
Wisła Kraków, mistrz potencjału :D :D :D |
Zmiana
No i się na trenował :haha: Dramat, ciekawe kto następny.
|
Kompletna kompromitacja JK, jeśli się to wszystko potwierdzi. Tak nie może działać profesjonalny klub.
Niech mnie ktoś uszczypnie, że to tylko zły sen... |
Raz zarzucacie, że za długo trzyma trenera. Teraz źle bo za szybko zwolnił. Nie jestem zwolennikiem JK, ale mam wrażenie, że co by ten gość nie zrobił to zawsze będzie źle.
|
"Z trenerem doszliśmy do porozumienia. Będzie trenerem Wisły Kraków przez najbliższe dwa lata. Znając moją stabilność emocjonalną względem trenerów, myślę, że Państwo wiedzą, że będę dążył do tego, żeby on był tym trenerem przez najbliższe dwa lata. I będziemy go jako klub bardzo mocno wspierać w tej misji, której się podjął w różnych aspektach - sportowym, administracyjnym, czy też innym, bo wyzwań jest bardzo dużo"
|
Akurat w przeciwieństwie do przyjezdnych typu Sobolewski, czy Błaszczykowski, Moskal jest prawdziwą legendą Wisły.
Kaziu, dzięki za wszystko! |
Jestem w szoku. To wygląda na jakiś całkowicie rozpaczliwy ruch.
A może sam Kazek rzucił papierami? |
Królewski jest chyba dywersantem z drugiej strony Błoń.
To jest niemożliwe co chłop wyprawia. |
O ....a...
Meczu nie było - myślałem, że człowiek odpocznie od tego wszystkiego. To teraz Fornalik in ? Krzoska też zwolniony ? Duży chłop z wozu koniom lżej więc teraz na pewno czeka nas marsz w górę tabeli :) A tak na serio to jest tak głupie, że nawet nie wiadomo jak skomentować. |
Decyzję o pozostaniu Wujka przyjąłem ze zrozumieniem, ale nie akceptuje tej sytuacji z Moskalem... Mieliśmy problem ze skutecznością:
https://www.youtube.com/watch?v=zQvq_Q7zgdY&t=6s to FAKT, ale wierzyłem, że niebawem te sytuacje zamienimy na gole i przyjdą wygrane, tym bardziej, że Moskal z ŁKSem nie wygrywał wszystkiego od początku. WIŚCLACKIE JAJA!! |
Krzoska też wyleciał. No to albo Kmiecik będzie teraz trenował albo też będzie nam dane go pożegnać.
|
13 sierpnia tego roku JK na X po meczu z Wartą:
Cytat:
Czemu winny jest Krzoska, który poświęcił praktycznie pół swojego życia Wiśle? |
pan Krzoska też leci. Jeszcze pan Kmiecik. trenerem Mariusz Jop coś czuję.
|
akwizytora cyfrowych garnków czyta się jak otwartą książkę
Rude był "responsywny", dobrze udawał jednomyślnego z nadprezesem, zachwycony zaskroniec chciał powierzyć mu plan na lata, więc po pucharze tamten wystawił frajera jak laska desperata Moskal zgodził się to wziąć, trochę z miłości do klubu a trochę z własnej desperacji, miał obiekcje co do sposobu budowania kadry, zarządzania klubem i zachowania prezesa, więc 10 dni po "dawaniu czasu" już go nie ma, tak jak... Jarka Krzoski? znowu wygrało ego zakompleksionego nerda w krótkich spodenkach, ten klub niestety jest zepsuty do cna od samej góry, nie zmieni się tu wiele od samego wymieniania trenerów i piłkarzy, wielka szkoda zmarnowanych lat na wizje niekompetentnych ludzi Cytat:
|
Z perspektywy czasu wychodzi na to, że Cupiał był bardzo stabilny w kwestii trenerów.
|
O....a :O Jarek, co ty żeś dzisiaj odjebał...
|
To już chyba chocholi taniec jarusia. Innego racjonalnego powodu nie widze, chlop stracił juz kompletnie kontakt bazą.
|
Proszę zmienić nazwę tematu na "Albert Rude ponownie trenerem Wisły Kraków"
Widocznie symulacja spotkania z Głogowem przyniosła porażkę. |
Cytat:
|
Moskal Kazimierz! Nie rusz Kazika bo zginiesz!
|
W sumie to mnie już to tylko śmieszy.
|
Pana Hartlinga też, niezmiennie
|
Szok i niedowierzanie...
Może się dowiemy wkrótce/kiedyś o co chodzi, sprawa wydaje się tak na gorąco mieć jakieś drugie dno. Szatnia? Ale że Jarek? Wjeżdża nowy trener ze swoim sztabem? No chyba nie Fornalik... Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
JK nie lubi nudy. Odważne, albo szalone posuniecie, historia go rozliczy. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 15:38. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl