Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

royalmichael 07.06.2009 20:45

Cytat:

Marek Wilczek: - Dlatego musimy awansować do LM. Nie mamy wyjścia.
Basczu, Zieniu, Łobo, Boguski, Garguła - piłkarze którzy nie pomogą nam w eliminacjach do europejskich pucharów.
Z kompletnie niedoświadczonym Małeckim i Ćwielongiem mamy awansować do LM? no proszę...

prawnik25 07.06.2009 20:46

Dlatego też Cupiał powinien dać trochę pieniędzy na wzmocnienia właśnie dlatego że jest kryzys i ceny za piłkarzy są niższe niż zwykle za ok.5 mln euro można sprowadzić kilku dobrych zawodników, nie koniecznie za gotówkę ale za darmo vide Marcelo. Teraz wydając w skali europejskiej piłki niewiele można osiągnąć wiele dobrego. Nie oszukujmy się bez wzmocnień przejście 3 rundy LM granczyć będzie z cudem. Nie można dopuścić by Baszcza i Zienia zastąpili słabsi zawodnicy.Prawdopodobnie odejdzie również Sobol - niestety...

picasso 07.06.2009 20:47

czytając ten wywiad,odniosłem wrażenie,że Wilczek mówił tak żeby nic nie powiedzieć

tommiyacht 07.06.2009 20:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez prawnik25 (Post 742123)
Dlatego też Cupiał powinien dać trochę pieniędzy na wzmocnienia właśnie dlatego że jest kryzys i ceny za piłkarzy są niższe niż zwykle za ok.5 mln euro można sprowadzić kilku dobrych zawodników, nie koniecznie za gotówkę ale za darmo vide Marcelo. Teraz wydając w skali europejskiej piłki niewiele można osiągnąć wiele dobrego. Nie oszukujmy się bez wzmocnień przejście 3 rundy LM granczyć będzie z cudem. Nie można dopuścić by Baszcza i Zienia zastąpili słabsi zawodnicy.Prawdopodobnie odejdzie również Sobol - niestety...

nigdy nie zobaczysz takiej kasy na transfery w tym klubie

_ukoL 07.06.2009 20:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez prawnik25 (Post 742123)

:lol: o czym Ty w ogóle piszesz...dorobisz się, zainwestujesz to będziesz wydawał na piłkarzy nawet więcej niż 5 mln euro. Łatwo jest wydawać czyjeś pieniądze. Wilczek wypowiedział się bardzo sensownie i dał do zrozumienia, że najważniejsze jest zapewnienie pieniędzy na funkcjonowanie tego klubu na więcej najwyraźniej ojro nie ma i nie ma co szaleć z propozycjami transferowymi.

prawnik25 07.06.2009 20:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez picasso (Post 742127)
czytając ten wywiad,odniosłem wrażenie,że Wilczek mówił tak żeby nic nie powiedzieć

W "Szybkiej" gadał to samo, tyle co nic - odniosłem wrazenie że szczytem będzie pozyskanie zawodników na miejsce Baszcza i Zienia - a Cupiał coś o LM wspominał Skorży!!!

prawnik25 07.06.2009 20:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wojtek_Lok (Post 742132)
:lol: o czym Ty w ogóle piszesz...dorobisz się, zainwestujesz to będziesz wydawał na piłkarzy nawet więcej niż 5 mln euro. Łatwo jest wydawać czyjeś pieniądze. Wilczek wypowiedział się bardzo sensownie i dał do zrozumienia, że najważniejsze jest zapewnienie pieniędzy na funkcjonowanie tego klubu na więcej najwyraźniej ojro nie ma i nie ma co szaleć z propozycjami transferowymi.

To nie ja co roku mówię o LM a zarząd na czele z prezesem Wilczkiem - a co takie usłyszałeś sensownego w ustach Wilczka poza ogólnikami jakich pełno - dla przypomnienia przeczytaj to co mówił rok temu o tej samej porze- a może lepiej do tego nie wracać...

Dlatego LM = science fiction

Proud 07.06.2009 20:55

nie zdziwię się jak przyjdzie do Nas góra 2 graczy z kartą na ręku...ale nie będę z tego powodu płakał i wyzywał Bednarza i Wilczka. Mamy kryzys, do tego nie mamy stadionu...musimy Panowie ten rok przeczekać z jak najmniejszymi stratami finansowymi i sportowymi...

Dlatego nie spodziewajmy się dużych wzmocnień przed tym sezonem...ewentualne transfery należy uznać za miłą niespodziankę :)

EnDrJu92 07.06.2009 20:58

Ja powiem tak : Za bardzo w te nasze transfery nie wierze. Pewnie wezmiemy 2 zawodnikow ktorym sie skonczyly kontrakty...Moze 1 z nich bedzie takim wzmocnieniem. Ale wam radze nie napalajcie sie za bardzo bo tak jest w kazdym oknie transferowym...Kazdy wyslyla zawodnikow z transfamrket ale chyba nie wierzycie ze ktorys z nich do nas trafi...Ja Wisłe kocham za same bycie nie za transfery...Bardzo bym chcial zeby sciagneli 3,4 zawodnikow ktorzy by nam pomogli w europucharach jednak oceniajac poprzednie okna transferowe mam prawo za bardzo w te transfery nie wierzyc.
P.S bedzie sukcesem jesli bogus nie sprzeda Brozka i Marcelo.Pzdr

_ukoL 07.06.2009 21:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez prawnik25 (Post 742136)
To nie ja co roku mówię o LM a zarząd na czele z prezesem Wilczkiem - a co takie usłyszałeś sensownego w ustach Wilczka poza ogólnikami jakich pełno - dla przypomnienia przeczytaj to co mówił rok temu o tej samej porze- a może lepiej do tego nie wracać...

Dlatego LM = science fiction

No na pewno bardziej sensownie się wypowiedział niż Ty palnąłeś po raz kolejny z jakimiś pięcioma milionami euro. Nie ma kasy na transfery wielkie, postarają się uzupełnić dziury po Baszczyńskim i Zieńczuku i jeżeli się uda kogoś ciekawego znaleźć taniego to podpiszą. Jak się uda jakimś fartem awansować do Ligi Mistrzów to wspaniale, a jak nie to nic wielkiego się nie stanie, bo klub będzie nadal stabilny finansowo. Proste jak konstrukcja cepa i tu ogólniki wystarczą tylko Ty byś chciał chyba, żeby Wilczek powiedział: Tak, wydamy 20 mln euro na transfery, wkrótce po boisku w Sosnowcu biegać będzie van Nisterlooy i spółka.

tommiyacht 07.06.2009 21:03

Proud, otóż to !! kryzys + rozbrat ze stadionem to ciosy w polityke transferową nie do przeskoczenia. dla mnie najwiekszym wzmocnieniem bedzie pozostanie Brożka i podpisanie Sobola. A o tym ze fajerwerków nie nalezy sie spodziewać swiadczy moim zdaniem przedłużenie kontraktu ze słabym (IMO) Singlarem

eye63 07.06.2009 21:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 742045)
Zakładając oczywiście, że tę sumę z Ruchu udałoby się ściągnąć, a nie skończylibyśmy jak dłużnicy św. p. Lecha, GKS-u Katowice czy Widzewa. Tak więc de facto Ćwielong przyszedł do nas za darmo.

Tak czy siak kiedyś ta kasa została przez nas wydana i pewnie leży w "długu", dlatego nie za darmo. Ruch nie mógł nas w żaden sposób oszukać, gdyż gdyby nie oddał tego miliona, to by poleciał na licencji.

Patrząc dziś na Wilczka wiem jedno, nie będzie żadnych większych transferów, może będzie kilka darmowych - ale tylko i wyłącznie przy bardzo dobrych wiatrach. Nawet wtedy, gdy ostatnio planowali zakup 4-5 zawodników, a kończyło się na jednym darmowym, to w prasie ogłaszali, że kogoś sprowadzą. Teraz siedzą zupełnie cicho i na temat kasy dziwnie się krzywią.

martinius028 07.06.2009 21:11

Pewnie postarają sie sprowadzić zastępców dla Baszcza i Zienia i może Batko wcielą do kadry pierwszej drużyny.

MCX 07.06.2009 21:20

No, ale z drugiej strony co miał Wilczek powiedzieć? Że nie mamy kasy na transfery i LM nas nie interesuje? Jak jest u nas w temacie transferów każdy widzi ;) i prędko się to niestety nie zmieni, a na pewno nie w tym okienku transferowym. Myślę, że jak już będziemy mieli w pełni gotową Twierdzę na R22 to wtedy można się ewentualnie spodziewać jakiś poważniejszych ruchów transferowych.

Proud 07.06.2009 21:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez martinius028 (Post 742149)
Pewnie postarają sie sprowadzić zastępców dla Baszcza i Zienia i może Batko wcielą do kadry pierwszej drużyny.

:shock:

widziałeś tego gościa w jakimś meczu?

On dla mnie jest jednym ze słabszych w ME Wisły.

Opieram swoje zdanie na 4 meczach ME. Możliwe że w pozostałych błysnął.

royalmichael 07.06.2009 21:24

Nie śledziłem sytuacji ale jak wygląda sprawa z bodajże zaległymi.. 200tys euro(?) od Elche?
Kiedyś czytałem, że do tej pory nie zapłacili kasy Wiśle i rozmowy z Uefa niewiele dały. Jak ta sprawa wygląda?

lazy 07.06.2009 21:31

Nie wiem czego się spodziewacie - że Prezes powie, że ma miliony do wydania?
Po pierwsze skąd te miliony - mamy kryzys, nie mamy stadionu ale miliony powinnyśmy mieć?
Po drugie nawet jeśli jest jakaś kasa to przecież Prezes spółki nie będzie się nią chwalił na prawo i lewo. Tak się nie prowadzi interesów.

prober 07.06.2009 21:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez royalmichael (Post 742122)
Basczu, Zieniu, Łobo, Boguski, Garguła - piłkarze którzy nie pomogą nam w eliminacjach do europejskich pucharów.

Niby dlaczego ta trójca ma nie pomóc?

PasiorWKS 07.06.2009 21:53

Łobo i Boguski kontuzje, a Garguła jeszcze nie w pełni formy ?

MCX 07.06.2009 21:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez prober (Post 742184)
Niby dlaczego ta trójca ma nie pomóc?

Boguski:

"Boguski do zajęć wróci najwcześniej za miesiąc. W tym czasie jego koledzy będą już po tygodniu zajęć w Krakowie i niemal całym obozie przygotowawczym w austriackim Grosspetersdorf. Do pierwszego meczu II rundy eliminacyjnej Ligi Mistrzów pozostanie Rafałowi około tygodnia - i to wszystko przy założeniu, że wróci on do treningów najwcześniej jak jest to przewidywane. Mniej optymistyczne prognozy zakładają powrót do zajęć po sześciu tygodniach."

Garguła natomiast wg ostatnich doniesień (poszukaj gdzieś w lekko starszych newsach z wislakrakow.com) ma być na 100% gotowy dopiero na wrzesień.

Uraz Łobodzińskiego według tego co niedawno pisany jest najmniej poważny i powinien wrócić już na obóz przygotowawczy.

Karherop 07.06.2009 22:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MCX (Post 742188)
Uraz Łobodzińskiego według tego co niedawno pisany jest najmniej poważny i powinien wrócić już na obóz przygotowawczy.

Z piątku :
"Nawet trzy miesiące przerwy w treningach mogą czekać Wojciecha Łobodzińskiego w związku z kontuzją, której nabawił się na zgrupowaniu reprezentacji.
Na wczorajszym treningu przebywającej w RPA drużyny narodowej "Łobo" nabawił się problemów z mięśniem przywodziciela.

Jeśli badania wykażą naderwanie mięśnia, to zawodnika czekać będzie długa przerwa w treningach. Mówi się, że pauza może potrwać nawet do trzech miesięcy. To z kolei oznaczałoby, że Łobodziński nie pomoże Wiśle w walce o grupową fazę Ligi Mistrzów."

Z innej beczki :

Wilczek ostatnimi wystąpieniami i wywiadami daje nam nadzieję na transfery , w tym tygodniu mają się pojawić jakieś konkrety ze strony klubu . Oby to były pozytywne wiadomości . Nie ulega wątpliwości że jacyś zawodnicy do nas na pewno dołączą , bez dwóch zdań , ale miejmy nadzieję że nie bedą to zapchajdziury ale piłkarze z prawdziwego zdarzenia .

tofik 07.06.2009 22:56

Krew człowieka zalewa jak czyta takie informacje. W szczególności Łobodziński jego denna forma i wieczne kontuzje to jest skandal. Wg mnie za takie niewypały transferowe jak do tej pory miał Bednarz to w każdym innym klubie dawno by wyleciał.

skeba 07.06.2009 23:02

Ile to ja razy zapewniany byłem, że będzie siano na transfery.
Zostaną dokoptowani zawodnicy z kartą w ręku i to tyle w temacie

tomasz_19 07.06.2009 23:05

http://www.sport.pl/pilka/1,65050,66...awansowac.html

ten cały Wilczek to jest niczym lisek chytrusek... wg niego będzie jak będzie..., jest niepowtażalna szansa zeby awansowac do LM a tu zero mobilizacji i walki o transfery! ja wiem ze on jest tylko pionkiem w tej calej grze, ale skoro tak jest to po co w ogole nam prezes ? albo dyrektor sportowy ? wielki żal z zaistnialej sytuacji... LM sie oddala!

P.S wymyslcie sobie inne logo ja bylem pierwszy ;)

zajacek 07.06.2009 23:29

Ja powiem szczerze, że wolę odpuścić transferowo ten sezon ( następny też, jeśli bedzie trzeba).
Szansa na LM jest, ale nawet z ciekawymi transferami szacować ją można na 40%. A w biznesie przychody prawdopodobne na 40% to żadne przychody niestety. Ja wiem, że piłka to emocje, wspólnota, wiara itede, ale też cyferki... A w cyferkach bedzie u nas krucho w następnym sezonie.
Ciesze się, że jest zarząd, że jest (znienawidzona przez wielu ;)) rada nadzorcza. Przynajmniej wiem, że nie grozi mi los kibiców ŁKSu, poniżających się teraz rozsyłaniem petycji po forach klubów, o których cienkim głosem śpiewał wcześniej "k..y pokonamy"...

royalmichael 07.06.2009 23:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez zajacek (Post 742228)
Ja powiem szczerze, że wolę odpuścić transferowo ten sezon ( następny też, jeśli bedzie trzeba).

W takim razie podaj mi wyjściową 11 (przypominam- Łobo, Boguski, Garguła out) przy założeniu najbardziej optymistycznego wariantu w tym momencie- Sobol, Brożek, Marcelo zostają.

wolfy 07.06.2009 23:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez royalmichael (Post 742232)
W takim razie podaj mi wyjściową 11 (przypominam- Łobo, Boguski, Garguła out) przy założeniu najbardziej optymistycznego wariantu w tym momencie- Sobol, Brożek, Marcelo zostają.

Na lewej Ćwielong/Diaz, na prawej obronie Singlar, dochodzi Kowalski jako trzeci stoper. Nie wiadomo co z Vargą i Gołosiem.
Dojść pewnie ktoś dojdzie, ale na pewno nie będą to spektakularne transfery. Jeżeli komuś to przeszkadza - trudno. Takie są realia i trzeba się raczej cieszyć z tego, co jest.

mzaku1976 07.06.2009 23:41

Jestem pewien, że nie będzie kasy nawet na następców dla Zienia i Baszcza.Wiem, że wielu to wqrwi ale Lech gdyby był MP miałby dużo większe szanse awansu do LM. W Poznaniu byłaby kasa na wzmocnienia, a u nas będzie gówno.Nam naprawdę zaszkodziły zwycięstwa nad Barcą i Beitarem.Prezes i nadprezes pomyśleli sobie,że bez transferów można zrobić wyniki.Ale teraz to kołdra jest naprawde za krótka. Po przeczytaniu ostatniego wywiadu z z prezesem dostałem szału.Jak ten Wilczek moze nawet mowić, że musimy awansować do LM.Naprawdę gdybym był Skorżą .......nąłbym tym wszystkim na znak protestu!W tej chwili w porównaniu do poprzedniego sezonu nie ma trzech podstawowych graczy(Zieniu, Baszczu i Boguski) + Łobodziński.Przecież o LM bedzie można zapomnieć bez wzmocnień. A już,najśmnieszniej (najtragiczniej) będzie jak nie zaakceptowany zostanie nowy kontrakt dla Sobola.Wilczkowi i Cupiałowi chyba potrzebny jest szok w postaci odpadnięcia np w drugiej rundzie eliminacji do LM.Chociaż wtedy pewnie
kozłem ofiarnym zrobią Skorżę.

1q2 07.06.2009 23:56

mzaku1976 - ale te wszystkie szoki to już przerabialiśmy.Nie przeskoczymy pewnego poziomu przy Cupiale ale właśnie Cupiał spowodował to że ten poziom jest przynajmniej zadowalający.Jeśli cyferki przy nicku oznaczają Twój rok urodzenia to wiesz o co chodzi.Można psioczyć ,można chcieć więcej ale bez przesady - doceńmy co mamy.
Gruba kasę to mogą zainwestować ekipy rozstawione w 4 rundzie bo są o krok od tego by to się wszystko bardzo szybko zwróciło - My takiego komfortu nie mamy a Cupiał nie wygląda na ryzykanta.

zajacek 07.06.2009 23:57

royalmichael - ech, muszę Ci tłumaczyć oczywistą oczywistość. Przecież będą nowi gracze, cudów nie ma. Dziury są ewidentne, a z Młodej nikt się na dziś do pierwszej drużyny nie nadaje. Rzecz w tym , że nie będzie inwestycji ( i chyba niestety dobrze-jak w moim poście powyżej), nie będzie wydawania 1-2mln E. Nie łudzę się też, że uda się wykroić jakieś większe pieniądze w budżecie płacowym - nie będzie więc też piłkarzy za 400tys E rocznie. Myślę, że jest plan na trzech nowych Singlarów z kontraktami za 100-120 tys E w opcji 1+2 lata za darmo lub niewielkie (do 100 tys E) odstępne. Plany, planami - zobaczymy w praniu.
Zresztą akurat 11 możnaby sklecić przyzwoitą (Pawełek-Singlar/Marcelo/Głowa/Brożek-Mały/Diaz/Sobol/ Ćwielong-Jirsak-Brożek). Jakby do tego dopisać Cantoro,Kowalski,Varga,Mączyński,Gołoś,Beto to wciąż jest to jeden z trzech najlepszych składów w lidze. Może też na II i III runde eliminacji CL wystarczyć (ale nie musi, jak trafimy na Red Bulla czy Kalmar).

robert.krowodrza 08.06.2009 09:07

http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,358...awansowac.html

Cytat:

Wilczek: Mam jednak nadzieję, że ceny za piłkarzy też pójdą w dół.
Przez rok Wisła na biletach i karnetach zarobiła 5 mln zł. Strata będzie więc spora.
- Dlatego musimy awansować do LM. Nie mamy wyjścia.

flamengista 08.06.2009 10:27

Oto słowa Wilczka, które w zasadzie wszystko tłumaczą:

Cytat:

Ryzykować można, ale do wszystkich działań staramy się podchodzić pragmatycznie. W naszym klubie mieliśmy przypadki ryzykowania, a mimo to piłkarze z górnej półki nie dawali nam tego, czego od nich oczekiwaliśmy.
Pytanie więc brzmi: jacy piłkarze dają gwarancję nawet nie awansu do Ligi Mistrzów, a do Ligi Europejskiej? I czy nas na to stać?

Bo 99% pewności dają nam Buffon, Messi i Tevez. Te 3 transfery powinny wystarczyć. [tłumaczę: tak, to jest żart]

Natomiast transfery po 500 tys.-1 mln € (co najmniej 3: napastnika, lewoskrzydłowego, bramkarza) daje nam w najlepszym wypadku nadzieję na LM.

A u Bogusława Cupiała prowadzenie klubu to nie gra w Lotto albo w kasynie, tylko biznes. Nie można więc bawić się w zbędne ryzyko, szczególnie że mamy pewny spadek dochodów z tytułu gry po za własnym stadionem.

Realnie patrząc, mamy też mniejsze szanse na MP w przyszłym sezonie - grając wszystkie mecze na wyjeździe. W takiej sytuacji MP należy traktować nie jako cel, a jako miłą niespodziankę.

Dlatego należy wreszcie zrozumieć, że czeka nas ledwie uzupełnienie składu kilkoma solidnymi graczami, a nie wzmocnienia! Zieńczuk, Baszczu, Dawidowski czy Cantoro odchodząc pozwalają na częściowe załatanie dziury budżetowej (mniejsze wpływy z biletów + koszty podróży i wynajmu stadionu).

Na kolejnych zawodników trzeba znaleźć pieniądze, których pewnie nie ma. Więc albo odejdzie Marcelo czy Brożek - wtedy być może uda się sprowadzić 1-2 lepszych zawodników pokroju Jirsaka czy Łobodzińskiego - albo utrzymamy obecny stan posiadania, co i tak będzie sukcesem.

Następny sezon jest do przeczekania, nie inwestowania. Z nowym stadionem można myśleć o czymś więcej i mieć nadzieję, że i Cupiał znowu będzie snuł ambitniejsze plany. Ale to najwcześniej za 2 lata.

brylant17 08.06.2009 10:29

Cytat:

Więc ile pieniędzy będzie na transfery?

- Naszym głównym kosztem jest utrzymanie drużyny i funkcjonowanie klubu. Cały czas walczymy o sponsorów. Być może w przyszłej rundzie nie będzie Salwatora, ale mamy za to Bet-at-home. W poprzednim roku wielkich transferów nie było, ale często zapomina się o tym, że pieniądze potrzebne są także na utrzymanie klubu

Czyli Transferów NIET

szprotson 08.06.2009 10:36

czasem po wypowiedziach czy to Wilczka czy Bednarze, odnsoze wrażenie że to Mistrzostwo to nie jest nam w tym roku na ręke.
Wszystko przez te przeprowadzki.

Boje sie co bedzie, jesli blado wypadniemy w tej LM całej.

Arapaho 08.06.2009 10:40

Niepotrzebnie wchodziłem na ten link bo tylko z rana sie w****iłem.....tuman na zawsze zostanie tumanem...Odnosze nieodparte wrażenie że Skorża zrobił na złość prezesowi i RN i zdobył mistrzostwo.A oni mu w zamian karzą awansować do LM w składzie z zeszłego roku minus Baszczu ,Zieńczuk,Boguski (trudno na niego liczyć) - nie wspominam o mozliwościach straty Brozka czy Marcelo.....a on pewnie nie awansuje bo chyba magikiem nie jest a oni go wywalą i przyjmą przydupasa Smudę który się łasi do Cupial juz od dawna.
Sytuacja kuriozum.I ten tekst - że ma nadzieję na spadek cen piłkarzy....no pewnie że spadną ale za przecietnych piłkarzy bo dobrych zawsze ktoś łyknie.

Maciuś 08.06.2009 10:44

Zaraz zaraz chwila moment. To ze ida trudne czasy (przeprowadzka, kryzys) to jest fakt. Tylko pytam sie gdzie sa jakies rezerwy przygotowane na takie wlasnie sytuacje. Sprzedalismy Zurawia, Dudke, Kube i innych zawodnikow wiec trzeba bylo odlozyc jakis procent z tej kwoty tak aby przy dzisiejszej sytuacji nie zaciskac pasa tylko jeszcze bardziej odskoczyc konkurencji. Wlasnie teraz przydalyby sie dodatkowe srodki zeby kupic cos fajnego, awansowac do LM, zarobic pare baniek i zostawic Legie i Lecha daleko z tylu.

tomasz_19 08.06.2009 11:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arapaho (Post 742328)
Niepotrzebnie wchodziłem na ten link bo tylko z rana sie w****iłem.....tuman na zawsze zostanie tumanem...Odnosze nieodparte wrażenie że Skorża zrobił na złość prezesowi i RN i zdobył mistrzostwo.A oni mu w zamian karzą awansować do LM w składzie z zeszłego roku minus Baszczu ,Zieńczuk,Boguski (trudno na niego liczyć) - nie wspominam o mozliwościach straty Brozka czy Marcelo.....a on pewnie nie awansuje bo chyba magikiem nie jest a oni go wywalą i przyjmą przydupasa Smudę który się łasi do Cupial juz od dawna.
Sytuacja kuriozum.I ten tekst - że ma nadzieję na spadek cen piłkarzy....no pewnie że spadną ale za przecietnych piłkarzy bo dobrych zawsze ktoś łyknie.

święte słowa! niestety, ale będąc poraz pierwszy od wielu lat w tak komfortowej sytuacji gdzie juz nie zmierzymy sie z druzynami pokroju barcy czy manu to w ogole nie widze nawet odrobiny wiary ze sie uda, ba jest jeszcze gorzej bo wilczek oczekuje awansu do lm i mistrzostwa polski, ale na jakiej podstawie ? przeciez wszystkie mecze zagramy na wyjezdzie w przyszlym sezonie, czyli bez wsparcia wspanialych kibicow... czarno to widze bo bez wzmocnien i przy rownoczesnym odejscu marcelo i brozka to sory panowie ale bedziemy w dupie... i na dodatek pewnie odejdzie skorza... aa hugo z tym wszystkim az szkoda nerwow ;/

saklak1906 08.06.2009 12:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez flamengista (Post 742322)
Oto słowa Wilczka, które w zasadzie wszystko tłumaczą:

Pytanie więc brzmi: jacy piłkarze dają gwarancję nawet nie awansu do Ligi Mistrzów, a do Ligi Europejskiej? I czy nas na to stać?

Bo 99% pewności dają nam Buffon, Messi i Tevez. Te 3 transfery powinny wystarczyć. [tłumaczę: tak, to jest żart]

Natomiast transfery po 500 tys.-1 mln € (co najmniej 3: napastnika, lewoskrzydłowego, bramkarza) daje nam w najlepszym wypadku nadzieję na LM.

A u Bogusława Cupiała prowadzenie klubu to nie gra w Lotto albo w kasynie, tylko biznes. Nie można więc bawić się w zbędne ryzyko, szczególnie że mamy pewny spadek dochodów z tytułu gry po za własnym stadionem.

Realnie patrząc, mamy też mniejsze szanse na MP w przyszłym sezonie - grając wszystkie mecze na wyjeździe. W takiej sytuacji MP należy traktować nie jako cel, a jako miłą niespodziankę.

Dlatego należy wreszcie zrozumieć, że czeka nas ledwie uzupełnienie składu kilkoma solidnymi graczami, a nie wzmocnienia! Zieńczuk, Baszczu, Dawidowski czy Cantoro odchodząc pozwalają na częściowe załatanie dziury budżetowej (mniejsze wpływy z biletów + koszty podróży i wynajmu stadionu).

Na kolejnych zawodników trzeba znaleźć pieniądze, których pewnie nie ma. Więc albo odejdzie Marcelo czy Brożek - wtedy być może uda się sprowadzić 1-2 lepszych zawodników pokroju Jirsaka czy Łobodzińskiego - albo utrzymamy obecny stan posiadania, co i tak będzie sukcesem.

Następny sezon jest do przeczekania, nie inwestowania. Z nowym stadionem można myśleć o czymś więcej i mieć nadzieję, że i Cupiał znowu będzie snuł ambitniejsze plany. Ale to najwcześniej za 2 lata.

Dokladnie

Ludzie przestancie plakac jak baby, sa ciezkie czasy i trzeba je przeczekac z jak najmniejsza szkoda dla klubu, a zadluzanie sie bo jest szansa na LM to nie jest rozwiazanie na dluzsza mete.

W IV rundzie nie bedzie tak latwo jak sie niektorym wydaje, przy odrobinie szczesia moze sie udac. Ale zeby byc pewniakem w tej rundzie to trzeba bylo by zainwestowac z 5 mln euro a na to nas nie stac a i to nie daje 100% gwarancji.Bo nie ludzmy sie te kluby tez sie wzmocna bo bedzie im tak samo zalezalo na awansie ale oni sa w o wiele lepszej sytuacji wyjsciowej niz my na chwile obecna.

zajacek 08.06.2009 12:15

Dla tych, co wiecznie mówią - trzeba zainwestować parę baniek mam propozycję. Niech pożyczą Wiśle na niski procent (przyzwoite 5% na przykład). Myślę, że prezes Wilczek chętnie z 5 mln pożyczy...
A jeśli nie macie w skarpecie akurat tyle, to proponuje z dystansem, z dystansem. Łatwo nam mówic wart/trzeba zainwestować. Ale żeby zainwesować trzeba najpierw mieć. Kluby piłkarskie dla banku to żaden klient, można wziąć z funduszy wysokiego ryzyka na 25% - chcecie skończyć jak Valencia, jak Southampton ? Dość więc narzekania. Cieszmy się tym, co jest, liczmy na więcej w niedalekiej (let's say-dwuletniej) perspektywie.

kristos 08.06.2009 12:19

Na początku zakończonego sezonu pisałem ,że dla mnie najważniejsze jest dobre przygotowanie drużyny do rozgrywek i tak się stało.
Niektórzy wieszczyli ,że wylądujemy w środku tabeli i co ?

Tak samo teraz ,wiem że przy obecnym budżecie nie stać nas na jakieś spektakularne zakupy ,więc dobrze byłoby utrzymać skład a na pewno znów ktoś z obecnych pozytywnie zaskoczy. Osobiście liczę na Piotrka Ćwielonga.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 09:52.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl