Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Byli piłkarze, trenerzy i inni pracownicy Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=229)

cahill 02.09.2012 16:10

Dudu Biton strzelił na 2-4 w porażce Liege z Brugią

felipe 02.09.2012 16:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marcin_fan (Post 1273909)
PSV grało dziś z AZ ;]

No oczywiście mój błąd, patrzyłem na Eredivisie ogólnie i coś mi się linijki pomyliły.

Rob_Zombie 03.09.2012 20:01

Tak mi się przypomniało jedno nazwisko - Maciej Stolarczyk: co się z nim dzieje? Bardzo go lubiłem, facet z jajami a wg Petrescu wzór do naśladowania i Profesjonalista przez wielkie P.

brylant17 03.09.2012 20:28

Obecnie stolar jest działaczem Zachodniopomorskiego Związku Piłki Nożnej oraz prowadzi szkółkę dla dzieci razem z Radkiem Majdanem :)

jednopytanie 04.09.2012 02:33

Witam,
na wstępie zaznaczam, że nie jestem kibicem Wisły ale interesuje mnie pewna kwestia, którą chyba najlepiej poruszyć na tym forum.
Interesuje się piłką od wieeeeelu lat, pamiętam dream team z Żurawskim, Frankowskim, Kosowskim i Szymkowiakiem, pamiętam Widzew Smudy, mecze Legii z Sampdorią itd., itp.. Pamiętam większość meganapadziorów naszej Ex: Svitlice, Citkę, Kowalczyka poprzez Sikorę, Olisadebe aż do Lewego i Rudnewsa. Różne były ich losy w naszej lidze i po naszej lidze, style gry, siła zespołów w których grali, podejście do zawodu, zdobyte trofea itp, te rzeczy dosyć trudno przyrównać.

Ale czy zgodzicie się ze mną, że:
- na przestrzeni ostatnich 20 lat,
- napastnikiem o największym talencie,
- który "miał papiery" na czołowy klub europejski (od Barcelony do powiedzmy Borussi),

był Paweł Brożek?

MatMario 04.09.2012 05:46

Paweł na takie granie miał papiery do pierwszej poważnej kontuzji.

Później po powrocie to już nie było to samo, stracił gaz, bazował na zastawianiu itd, dobrze mu to wychodziło ale błysk który miał jakoś przygasł.

Największą szkodę wyrządziło mu, zachowawcze leczenie po kontuzji w Bełchatowie, on też się jakoś bronił przed operacją i tak to trwało, trwało a on suma summarum na tym tracił.

Miał chłopak błysk, a bramka z PAO w Krakowie, widziana na żywo gdzie on przyśpieszał w jakimś innym tempie niż zawodnicy wokół, gracja przyjęcia, SUPER!!!

arti 04.09.2012 07:01

Ja jestem zdania, że z pkt widzenia kariery Pawła to powinien był odejść po PAO, a być może jeszcze lepiej jakby Go ktoś wziął zaraz po debiucie wiosną 2001. Jakby wtedy trafił w dobre miejsce i przetrwał psychicznie i bez kontuzji to byłby wysoko.

wordbatata 04.09.2012 07:05

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.n...78572643_n.jpg

Fejk a może już młody jest zaklepany... :)

Jeśli mam być szczery to nie dziwie się ze tak się stało.

domin_czyzyny 04.09.2012 08:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wordbatata (Post 1274306)
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.n...78572643_n.jpg

Fejk a może już młody jest zaklepany... :)

Jeśli mam być szczery to nie dziwie się ze tak się stało.

To było oczywiste, ze tak sie stanie.

Stary zapewnia dobry start młodemu, a my nie wiem czy dostaniemy nawet na komplet nowych piłek...

Baala 04.09.2012 09:37

Z ciekawości sprawdziłem co słychać u Issa Ba i okazuje się że od tego sezonu jest zawodnikiem Dinamo Bukareszt gdzie gra w podstawowym składzie.

JrQ- 04.09.2012 09:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MatMario (Post 1274299)
Paweł na takie granie miał papiery do pierwszej poważnej kontuzji.

Później po powrocie to już nie było to samo, stracił gaz, bazował na zastawianiu itd, dobrze mu to wychodziło ale błysk który miał jakoś przygasł.

kwestia psychiki...
jak dla mnie to do kontuzji to był jeden z najlepszych polskich graczy, zresztą, mecz Polska - Czechy w Chorzowie, gdzie wraz z Kubą rozmontowali obronę Czechów raz po raz to było coś pięknego

FraMat 04.09.2012 09:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jednopytanie (Post 1274298)
czy zgodzicie się ze mną, że:
- na przestrzeni ostatnich 20 lat,
- napastnikiem o największym talencie,
- który "miał papiery" na czołowy klub europejski (od Barcelony do powiedzmy Borussi),

był Paweł Brożek?

Krótko:
Nie.

jednopytanie 04.09.2012 17:56

Wg ciebie kto był bardziej utalentowany?

Blaszczu16 04.09.2012 18:17

Długo się nie trzeba zastanawiać, wystarczy wspomnieć o Żurawskim

FraMat 04.09.2012 18:57

Jednopytanie: piszesz z Huelva?
:D

ps.
tak, wiem, że z Bielska
Najczęściej piszesz na 90minut...

Look: Co Cie łączy z Brożkiem?

dulli78 04.09.2012 19:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jednopytanie (Post 1274433)
Wg ciebie kto był bardziej utalentowany?

Ćwielong tylko pogoda mu nie dopisywała do grania... Co to w ogóle za pytanie, Paweł to był duży talent ale nie na czołowe kluby europejskie. Jakby tak było to nie wypożyczano by go za młodu do ŁKS-u czy Katowic.

jednopytanie 04.09.2012 20:23

Czemu głupie pytanie na forum sportowym o byłych Wiślakach i jakie to ma znaczenie skad pisze, gdzie pisze? Czy to forum milicji czy kibiców? :neutral:

Po prostu pamietam, jak Brożek grał, jak przerastał tą ligę o dwa poziomy wszystkim: szybkością, zwinnością, techniką, ustawieniem się i uważam, że facet miał potencjał największy od czasów olimpijskiej repry 92'. Pierwszy raz przeczytałem wywiad z nim w PS jak jeszcze nie grali z bratem w 1 składzie i odtąd śledziłem jak się chłopak rozwija. To co pokazywał swego czasu w lidze, to było zwierzę boiskowe, maszyna do zdobywania bramek, gość czasem wygrywał wam mecze w pojedynkę po prostu. Można powiedzieć, że swego czasu oglądałeś mecze i prawie kłuło w oczy jak bardzo nie pasował do tej naszej biednej ligi.
W każdym razie fenomen ostatnich lat, choć jak widzę niewielu podziela moje zdanie... pzdr :D

A co Żurawskiego - wybitny piłkarz grający "ładniej i z gracją" ale jednak nie miał tego ciągu na bramkę i zwinności co Brożek

Dariook 04.09.2012 22:41

Zwierze boiskowe... hehe dobre!

LucjuszWielki 04.09.2012 23:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Blaszczu16 (Post 1273827)
Wracając jeszcze do "pożegnania się" przez Kirma, to wystarczy porównać jego zachowanie z Dudu Bitonem. Mimo, że nasz były napastnik dziwnie był traktowany przy Reymonta ( stawianie na Genkova, kiedy Dudu był w wyśmienitej formie, zawieszenia, informacje w mediach o tym że nie zostanie wykupiony przez Wisłę jeszcze długo przed końcem wypożyczenia) to Biton potrafił się z klasą pożegnać z klubem i kibicami.

a jak się pożegnał Biton? (pytam poważnie, ominęło mnie to wydarzenie)

Karherop 04.09.2012 23:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jednopytanie (Post 1274475)
A co Żurawskiego - wybitny piłkarz grający "ładniej i z gracją" ale jednak nie miał tego ciągu na bramkę i zwinności co Brożek

eee że jak ? nie porówuj klasy obu piłkarzy w gdy byli w największej formie bo to aż szkoda klawiszy

pamiętam jak w 2004 roku Żuraw strzelił 7 bramek w sparingu z mistrzem Cypru ( i gdzie My teraz jesteśmy , a gdzie oni ? ). Do dzisiaj to niepobity rekord . Może i to byli chłopcy do bicia , ale Brożek nawet będąc w formie nigdy nie wkręcał rywali w ziemię tak jak Żuraw . Finezja , kultura gdy , technika , współpraca z partnerami i inteligencja boiskowa - to było po stronie Maćka

Co nie zmienia faktu że Brożek i tak był na trzecim miejscu jesli chodzi o najlepszych snajperów Wisły ostatnich 15 lat .

Lysy 05.09.2012 02:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez LucjuszWielki (Post 1274510)
a jak się pożegnał Biton? (pytam poważnie, ominęło mnie to wydarzenie)

http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...iton_dziekuje/

Rob_Zombie 05.09.2012 13:04

Przede wszystkim pożegnał się tak, że jak na pół roku przed końcem wypożyczenia miał pewność że tu dłużej nie zostanie, to mu się zwyczajnie odechciało grać.

tofik 05.09.2012 13:31

http://www.youtube.com/watch?v=VzsqN...layer_embedded
Dynamo Moskwa przegrał z Kubanem Krasnodar a Dan chyba powinien się melisy napić xd

Blaszczu16 05.09.2012 16:48

"Czerwona kartka! To jest czerwona kartka!!!"

PvD 06.09.2012 09:52

Po raz ostatni jedynie Polakami
Cytat:

Zapewne niewielu fanów Białej Gwiazdy 11.08.2001 r. ligową potyczkę przeciw Górnikowi w Zabrzu potraktowała w sposób mocno szczególny.

Zapewne wielu z nich "żyło" jeszcze rozegraną 3 dni wcześniej batalią z Barceloną, przegraną w Krakowie 3-4.

Z Zabrza media najczęściej donosiły o: bramkach Szymkowiaka i Frankowskiego, dwóch asystach Kosowskiego, a także o obronionym przy stanie 1-0 dla BG rzucie karnym przez Artura Sarnata (okazał on piłkarską wyższość nad Grzegorzem Bonkiem).

Nikt zapewne nie przypuszczał, że tego dnia po raz ostatni jak do tej pory 13-krotni mistrzowie Polski zagrali mecz ekstraklasowy samymi jedynie Polakami. Trenerem był wówczas Franciszek Smuda, który desygnował do gry następujący zestaw podopiecznych:

Sarnat - M. Zając, K. Moskal, Głowacki, Kaliciak - Pater (89, Baszczyński), Szymkowiak (76, Czerwiec), Moskalewicz (85, Kulawik), Kosowski - Żurawski, Frankowski
WislaLive.pl

Proud 06.09.2012 10:10

^^^ Ładna paka ;)

Olo Moskalewicz ;)))

Mario Nh 06.09.2012 10:30

To był skład...

wolfy 06.09.2012 11:47

Oldboje Wisły awansowali do trzeciej rundy pucharu polski. Ograli dwudziestolatków...

Na zmianę wszedł 61-letni Kazimierz Kmiecik.

Gratulacje :D

W linku ("Weszło") wywiad z Motyką w formie audio.

mistico 06.09.2012 19:35

Biton strzelił właśnie dwie bramki w sparingu z MVV Maastricht. Standard wygrał 3-0

Maikel 08.09.2012 10:37

Wywiad z Branco:

http://wislalive.pl/news/co_slychac_...ge_branco-964/

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 09:31.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl