Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Nibylandia czyli polityka sportowo-finansowa Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=1318)

Viper 04.11.2015 22:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 63.5 Kg (Post 1419164)
Cupiał miał jakiś tam swój pomysl na prosperowanie klubu.....

Problem w tym, że tego pomysłu nie było. Owszem ładował kasę na zawodników i przeżyliśmy dzięki temu cudowne chwile. Niestety nie poszły za tym inwestycje w bazę treningową, scautingową czy akademię piłkarską. Cały czas jedynym fundamentem finansowym klubu był Cupiał. Dopóki sam miał kasę było super, jak przyszedł dołek, jak to się skończyło? właśnie budową bazy, i tym wszystkim co powinno się zacząć 15 lat temu. Bądźmy szczerzy, sypanie kasy bez zastanowienia to nie jest żadna długofalowa strategia.

63.5 Kg 05.11.2015 09:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Viper (Post 1419193)
Problem w tym, że tego pomysłu nie było. Owszem ładował kasę na zawodników i przeżyliśmy dzięki temu cudowne chwile. Niestety nie poszły za tym inwestycje w bazę treningową, scautingową czy akademię piłkarską. Cały czas jedynym fundamentem finansowym klubu był Cupiał. Dopóki sam miał kasę było super, jak przyszedł dołek, jak to się skończyło? właśnie budową bazy, i tym wszystkim co powinno się zacząć 15 lat temu. Bądźmy szczerzy, sypanie kasy bez zastanowienia to nie jest żadna długofalowa strategia.

Może chodzilo mi bardziej o to ze gdy przejal Wisłe nie patrzyl na nic..
Wiedzial co chce osiagnac, ;ladowqac tak ogromne pieniądze ze pewnie już sam dokładnie nie wiedział gdzie i ile...
Jak na polskie warunki piłkarze zarabiali ogromne sumy często większe niż na zachodzie w lepszych klubach...
To był wlasnie ten "jego pomysl"
Na dzień dzisiejszy nie ma nikgo w Polsce kto by wszedł z polowa tej kasy która Cupiał wpompował...

Viper 05.11.2015 09:27

^^ Tak, tylko kasa to widać nie wszystko. Może zamiast kolejnego bogacza, który będzie na ślepo sypał kasą żądając wyników na już, może lepszy ktoś z mniejszą kasą ale za to realnym podejściem. Kto uporządkuje finanse klubu, wprowadzi dyscyplinę budżetową oraz zbuduje podstawy funkcjonowania klubu. Ściągnie kilku sensownych sponsorów. Nawet jak potem sprzeda klub i jeszcze na tym zarobi. Jeśli zostawi po sobie Wisłę uporządkowaną i spokojnie patrząca w przyszłość to jak dla mnie ok. Fakty takie, że w mocarstwowych planów trzeba na kilka sezonów zrezygnować.

Patryko 05.11.2015 10:12

Mnie również zdecydowanie bardziej podoba się model zrównoważony, gdzie wydatki i przychody się bilansują, jest praca u podstaw (profesjonalna baza treningowa/akademia/skauting/marketing) i jest zbudowana solidna wizja rozwoju - nawet kosztem doraźnych, spektakularnych wyników. Wolę coś wypracowanego, coś, co przyszło poprzez wysiłek a nie łut szczęścia.

Ileż to ja razy się zastanawiałem, co by było, gdyby wtedy strzał zablokował Chavez, ewentualnie obronił go Pareiko. Trzy cholerne minuty... Biorąc jednak pod uwagę bieżące długi klubu, występ w LM i tak byłby kroplą w morzu, przynajmniej jeśli chodzi o dług wewnętrzny.

tofik 05.11.2015 11:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Viper (Post 1419193)

Bo BC sypał za mało. Gdyby dwa razy przed sezonem włożył po 30 dużych baniek (zamiast 60 baniek w lat 15)- szczególnie w czasach gdy zmieniły się warunki kwalifikacji do LM - osiągnąłby co chciał. Skoro nie interesowała go organiczna praca, tak właśnie powinien postąpić. Zrobić duże beng jak katarski szejk.

Davss875 05.11.2015 15:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Patryko (Post 1419212)
Mnie również zdecydowanie bardziej podoba się model zrównoważony, gdzie wydatki i przychody się bilansują, jest praca u podstaw (profesjonalna baza treningowa/akademia/skauting/marketing) i jest zbudowana solidna wizja rozwoju - nawet kosztem doraźnych, spektakularnych wyników. Wolę coś wypracowanego, coś, co przyszło poprzez wysiłek a nie łut szczęścia.

Ileż to ja razy się zastanawiałem, co by było, gdyby wtedy strzał zablokował Chavez, ewentualnie obronił go Pareiko. Trzy cholerne minuty... Biorąc jednak pod uwagę bieżące długi klubu, występ w LM i tak byłby kroplą w morzu, przynajmniej jeśli chodzi o dług wewnętrzny.

Też można by było gdybać co by było gdyby Pareiko nie wpuścił tej pierwszej bramki z rzutu rożnego, bo to była szmata jak... albo gdyby Małecki ją wtedy wybił
Co by było wtedy gdyby Melikson w pierwszym meczu zamiast w poprzeczke trafił do bramki?
Tak gdybać można w nieskończoność, ale to nie ma sensu.
Co by było gdyby sędzia uznał prawidłowego gola z Panathinaikosem Marka Penksy?
Nie ma sensu już do tego wracać, niemniej jednak boli to jak cholera!!!

Davss875 05.11.2015 15:27

Boże ile to jeszcze trupów wyskoczy nam z szafy?
Mandziara
Genkow
Smuda
Jovanić
Cantoro
Wilk
Jovanović

Ktoś jeszcze? Kogoś pominąłem? Nie wiem czasem czy Dudka coś tam nie pobrzękiwał o rzekomej zaległej premii!!!!!!!!! Boże żebyśmy nie podzielili losu Widzewa, ŁKS, czy Polonii
Czarne chmury nad nami się zebrały niczym smog nad Krakowem :/ :/ :/

Lukasz 05.11.2015 16:06

CBA w Urzędzie Miasta Krakowa. Toczy się śledztwo ws. Jana Tajstera

Cytat:

CBA zabezpieczyło dokumentację i komputery w Urzędzie Miasta Krakowa. Agenci prowadzą śledztwo w związku z zatrudnieniem Jana Tajstera na dyrektora Zarządu Infrastruktury Komunalnej i Transportu. O sprawie informuje RMF24.pl.
http://wiadomosci.onet.pl/krakow/cba...ajstera/mmrkxv

kristos 05.11.2015 17:28

Co za wspaniałe analizy dotyczące postępowania właściciela klubu.
Każdy analityk na pewno lepiej zarządzałby lepiej.

WISŁAZWE 05.11.2015 18:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lukasz (Post 1419237)
CBA w Urzędzie Miasta Krakowa. Toczy się śledztwo ws. Jana Tajstera

http://wiadomosci.onet.pl/krakow/cba...ajstera/mmrkxv

Gdzieś się zgubiłem?
Jaki to ma związek z tym tematem? :)

sandomingo 06.11.2015 08:09

Rozumiem, że wczoraj zamiast Kuchara do Majchrowskiego zawitało CBA?
Bo nigdzie nie ma potwierdzenia zapowiadanego spotkania

Lukasz 06.11.2015 09:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WISŁAZWE (Post 1419262)
Gdzieś się zgubiłem?
Jaki to ma związek z tym tematem? :)

Aaaa jak zwykle rozstrzepany jestem, przepraszam.
Miało byc 'krakowskie inwestycje' :(

Karherop 06.11.2015 17:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandomingo (Post 1419292)
Bo nigdzie nie ma potwierdzenia zapowiadanego spotkania

a ile to spotkań odbywa się poza naszymi plecami? (czy mediów)
pieniądze lubi ciszę

sandomingo 06.11.2015 17:12

Jasne.
Ale przynajmniej jeden z portali czy dzienników, które rozpisywały się o tym spotkaniu mogłoby się postarać o jego potwierdzenie, to nie powinno być trudne.

Karherop 06.11.2015 17:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandomingo (Post 1419329)
Jasne.
Ale przynajmniej jeden z portali czy dzienników, które rozpisywały się o tym spotkaniu mogłoby się postarać o jego potwierdzenie, to nie powinno być trudne.

Mnie to tam rybka, im mnie fermentu w mediach tym lepiej

Potem wychodzą takie dziwne akcje jak z rzekomym wykupieniem piłkarskiej Wisły przez TS. Jeśli Cupiał kiedyś sprzeda Wisłę to zapewne dowiemy się z dnia na dzień.

Arked 06.11.2015 17:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Davss875 (Post 1419232)
Boże ile to jeszcze trupów wyskoczy nam z szafy?
Mandziara
Genkow
Smuda
Jovanić
Cantoro
Wilk
Jovanović

Ktoś jeszcze? Kogoś pominąłem? Nie wiem czasem czy Dudka coś tam nie pobrzękiwał o rzekomej zaległej premii!!!!!!!!! Boże żebyśmy nie podzielili losu Widzewa, ŁKS, czy Polonii
Czarne chmury nad nami się zebrały niczym smog nad Krakowem :/ :/ :/

Ale to nie są trupy w szafie. Wynik każdej z tych spraw był oczywisty. Ciąganie się z ludźmi po sądach to była tylko i wyłącznie gra na czas kosztem prestiżu i wiarygodności klubu. Każdy orze jak może.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tofik (Post 1419216)
Bo BC sypał za mało. Gdyby dwa razy przed sezonem włożył po 30 dużych baniek (zamiast 60 baniek w lat 15)- szczególnie w czasach gdy zmieniły się warunki kwalifikacji do LM - osiągnąłby co chciał. Skoro nie interesowała go organiczna praca, tak właśnie powinien postąpić. Zrobić duże beng jak katarski szejk.

Cupiałowi, rzeczywiście zabrakło zdecydowania w kluczowych momentach. Na klub dawał oczywiście dużo ale nigdy tyle, żeby żądać awansu do Ligi Mistrzów. Ten mógł być co najwyżej zrządzeniem losu. A ten niestety nam nie sprzyjał.

Eternit 12.11.2015 09:58

I to by było na tyle...
Cytat:

Piłka nożna. Wrocławski biznesmen nie przejmie od Bogusława Cupiała Wisły Kraków. Przesądziła o tym dokładna analiza sytuacji finansowej piłkarskiej spółki z ul. Reymonta
Żródło: http://www.dziennikpolski24.pl/artyk...akow,id,t.html

wściekłe pięści węża 12.11.2015 11:11

Najpierw DP donosi o Kucharze, informacji nie da się nigdzie potwierdzić, a potem pisze, że się wycofał. Dla nich to jest win- win situation. :lol:

Były w ogóle jakieś negocjacje? ;)

Eternit 12.11.2015 12:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wściekłe pięści węża (Post 1419650)
Najpierw DP donosi o Kucharze, informacji nie da się nigdzie potwierdzić, a potem pisze, że się wycofał. Dla nich to jest win- win situation. :lol:

Były w ogóle jakieś negocjacje? ;)

Na tt były wpisy o przejęciu klubu, które wychodziły z innych źródeł niż DP. (chyba)

Ma_niek 12.11.2015 13:41

Gdyby nie było to prawda to po co spotykał by sie z Majchrowskim. Sporo osob potwierdzało ze negocjuja. Nieźle musi byc z tymi naszymi finansami juz teraz a jak przegramy jeszcze sprawe z Jovanicem i Jovanovicem to katastrofa.

AntyMod 12.11.2015 14:49

te 100 baniek to jakas kpina , tylko mega idiota wszedlby w taki interes i oddal Cupialowi i TF kase za ich 17 letnia zabawke + bierzace dlugi

FraMat 12.11.2015 16:13

Tak naprawdę to, kto, osobiście jest winien tego zadłużenia jednej spółki córki wobec spółki matki?
Kto powinien osobiście wziąć za to odpowiedzialność i dług uregulować?

Pominąwszy oczywiste kwestie prawno-finansowe?

wściekłe pięści węża 12.11.2015 17:43

Wszystkie informacje o spotkaniu Kuchara z Majchrem pochodzą ze stron sportowych. Bo to Majcher jest właścicielem Wisły, tak? O czym gość, który rzekomo ma kupić klub piłkarski może gadać z prezydentem miasta, z którego ten klub pochodzi? O wszystkim... albo o niczym... albo spotkania w ogóle nie było.

Ja wiem, że wszyscy jesteśmy kibicami i ciężko mieć dystans do wiadomości nt ukochanego klubu, ale nie nauczyliście się jeszcze chłodniejszego podejścia do tego typu "przecieków" i "donosów"?

Podtrzymuję swoje stanowisko - dziennikarz DP rozegrał sprawę tak, żeby dopiec Wiśle. Najpierw, że jakiś podejrzany facet ma ją kupić, a potem pisząc, że ten podejrzany facet bez odpowiednich środków jak zobaczył finanse Wisły, to się zawinął.

Ja pozwolę sobie nie traktować tych donosów poważnie.

KOMINEK 12.11.2015 18:07

Przecieki były nie tylko z DP. Niestety .

WISŁAZWE 12.11.2015 19:27

Macie ''tylko'' info od dziennikarzy ;)
Cytat:

Pierwotnie napisane przez SKWK
W związku z pojawiającymi się informacjami medialnymi dotyczącymi zaangażowania SKWK w sprawie możliwego przejęcia Wisły Kraków S.A. przez Pana Andrzeja Kuchara, informujemy że z inicjatywy Pana Kuchara odbyło się spotkanie, w którymi brali udział przedstawiciele SKWK.

Pan Kuchar przedstawił zarys swojej wizji prowadzenia spółki po jej ewentualnym przejęciu. W związku z tym, że przyszłość klubu jest dla nas wszystkich najważniejsza, nie znaleźliśmy przeciwwskazań co do podjęcia dalszych działań przez Pana Kuchara. Ostatecznie nie doszedł on jednak do porozumienia z obecnym właścicielem Wisły Kraków S.A., sprawę należy więc traktować jako zamkniętą.

SKWK

wściekłe pięści węża 12.11.2015 19:39

No spoko, teraz na 100% wiemy, że doszło do spotkania. Aż tyle i tylko tyle.

cudlaty 12.11.2015 19:54

Panowie, gdyby BC naprawdę chciał, bo np. musi sprzedać Wisłę, to by sprzedał. Widocznie oferta nie była taka jakiej oczekiwał i widocznie, aż tak bardzo nie musi sprzedawać tych udziałów. Proste. Z drugiej strony jeśli chce kiedyś odzyskać swoje pieniądze (te mityczne 100 baniek) to czy doprowadzi do upadku Wisły? Musiałby być frajerem... No chyba, że kiedyś tam dawno temu, ubezpieczył tę inwestycję na grube miliardy i teraz będzie chciał "komuś" udowodnić, że "nic się nie dało zrobić" ale w to akurat nie wierzę... raczej bym był spokojny o to co dalej z Wisłą bo zapewne jakiś pomysł jest. A Kuchar? No cóż innego chłopina miałby powiedzieć, że "jednak mnie nie stać"? Spokojnie czekajmy do końca roku bo podobno, DO TEGO CZASU COŚ MA SIĘ WYJAŚNIĆ :-)

WISŁAZWE 12.11.2015 20:05

Jak już tak rozkminiacie, że to Cupiał nie chce Wisły sprzedać to weźcie jeszcze drugą stronę medalu. Cupiał chce sprzedać ale kupców odpychają długi i sytuacja klubu. TS-owi też nie chciał sprzedać? Nie, audyt wykazał w jak kiepskiej kondycji jest SA i TS się wycofał, bo nie miał na tyle funduszy.
Niektórzy naprawdę chyba uważają, że Cupiał jest jednym dożywotnim właścicielem i ch..uj :)

Otóż nie. Zmiana nastąpi. A czy będzie to zmiana na lepsze czy na gorsze, tego nie wiemy i takie należy zadać pytanie.

Audyt był i to też jest fakt, to właśnie audyt zadecydował o tym, że póki co (lub całkowicie) temat upadł.

Smyrgu 12.11.2015 20:06

Cupiał nigdy nie odzyska pieniedzy które utopił w swoje hobby...(jest jeden przypadek kiedy odzyska - zainwestuje - zrestrukturyzuje klub i zrobi z niego profejsonalną firme, która przy dużym udziale szczęscia pozowli mu odzyskac chocby 30 %) .....na tym poziomie inwestycyjnym nikt nie przeplaci za produkt ktory kupuje grubo ponad 300%... nawet szejkom by sie to nie kalkulowało...wartość rynkowa klubu i w kolejce mamy kilku chetnych...a po wartości rynkowej albo Cupiał nie chce albo nie moze sprzedać...i tyle dywagacji...najbardziej realna to jest spółka z odpowiednimi mechanizmami finansowymi...

Lukasz 12.11.2015 20:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Smyrgu (Post 1419666)
...najbardziej realna to jest spółka z odpowiednimi mechanizmami finansowymi...

Spółka której kto jest głownym akcjonariuszem i o jakich mechanizmach mówisz?

piotek 12.11.2015 20:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WISŁAZWE (Post 1419665)
Jak już tak rozkminiacie, że to Cupiał nie chce Wisły sprzedać to weźcie jeszcze drugą stronę medalu. Cupiał chce sprzedać ale kupców odpychają długi i sytuacja klubu. TS-owi też nie chciał sprzedać? Nie, audyt wykazał w jak kiepskiej kondycji jest SA i TS się wycofał, bo nie miał na tyle funduszy.

Mi się obiło o uszy, że to Cupiał zerwał wtedy negocjacje, bo TS nie wywiązał się ze zobowiązania wpłaty kwoty na spłatę długów licencyjnych.

PS. wydaje mi się, że w bankach nie pracują ludzie, którzy sądzą, że TF kiedykolwiek odzyska pieniądze z długu Wisły. Dlatego nie widzę powodu, dla którego Cupiał nie mógłby zrzec się długu (choć wg prawa byłoby to chyba działanie na szkodę firmy [?]), albo rozłożyć go na jakieś niewyobrażalnie małe raty (podobnie zrobili w L chyba? A przecież jej dług wobec ITI jest raczej dużo większy). Banki powinny być chyba usatysfakcjonowane (upadłość Klubu oznaczałaby przepadek zobowiązań wobec TF) i wszystko było chyba zgodnie z literą prawa (w interesie TF jest raczej zyskać miliony na inwestycje z banków, w zamian zrzekając się/odraczając zobowiązanie długu).

I leciutki pozytywny powiew: mamy chyba nowych partnerów Samsunga i Citybank, patrz fanpage Klubu na FB i TT.

Viper 12.11.2015 22:37

Niestety rysuje nam się powoli scenariusz, że jedynym ratunkiem dla Wisły może być miasto. Bądźmy szczerzy, jeśli klub zbankrutuje to stadion będący inwestycją za 600mln złotych, będzie stał nieużywany. Koncertów na nim organizować nie można oraz żadnych innych zawodów sportowych również.

Roczny budżet miasta to ponad 4 mld złotych. Więc wydanie tych 100 paru milionów złotych jest w zasięgu finansowym. Byłaby to jednak decyzja trudna do podjęcia dla radnych. Więc trzeba by tu nacisku ze strony kibiców, zorganizowanej akcji, plus petycji. Opartej tym, że kosztowny stadion przyczynił się do złej sytuacji finansowej klubu.

Wizja taka, że miasto przejmuje klub, restrukturyzuje zadłużenie w postaci długoterminowej pożyczki z niską ratą. Po czym sprzedaje prywatnemu inwestorowi wydaje się dla Wisły najlepszy.

arti 12.11.2015 22:52

Miasto Kraków wyda 100 baniek na Wisłę bo prywatnemu właścicielowi zachciało się bawić przez kilkanaście lat w piłkę na zasadach pożyczki dla klubu?większe s-F trudno mi sobie wyobrazić.Może wróci w nieco zmienionej formie temat TS-u, jeśli rzeczywiście nie ma innego wyjścia niż oddanie Wisły przez TF. 100 baniek długu wobec TF to niespłacalna bzdura, mnie bardziej martwi te stale rosnące kilkanaście.te pieniądze naprawdę trzeba spłacić tylko kiedy i jak?

stary zgred 12.11.2015 22:53

Przecież te długi są nie do spłacenia a żaden idiota nie przyjdzie i nie wyciągnie ponad 100 mln na same stare zobowiązania.
Cupiałowi zakładając że dalej zależy na Wiśle (lub traktuje to w kwestiach honorowych) też nie potrzeba drobnych.
To raczej gra z bankami a skończy się tym iż z powodu braku kupców rozłożą spłatę na np. 50 lat.
Ale to i tak nic nie załatwi - dalej będzie marazm i narastające długi zew.

Moje zdanie jest takie żeby zaorać i zacząć od IV ligi jako TS Wisła.

W 3 lata możemy być z powrotem w tym samym miejscu i to za 10% wartości tych długów.

Tylko że to trzeba zebrać grupę inwestorów zapaleńców dla których zainwestowanie kilku mln w Swój klub będzie swego rodzaju lokatą a takowych wokół Wisły jest wielu.
Pod warunkiem że będą widzieć prezesa z prawdziwego zdarzenia, przejrzyste finanse a przede wszystkim długofalowa politykę opartą na akademii piłkarskiej oraz scoutingu młodych obcokrajowców.
Potrzeba wtedy pospolitego ruszenia jak podczas "Wisła to moja historia"
(Zebraliśmy ponad 800 tyś to tyle co cały budżet na 2 sezony w IV i III lidze...a zabierze je cwel smuda)

Takie leżenie i czekanie na kolejną kroplówkę to strata czasu

piotek 12.11.2015 22:54

Chyba tak...
Niestety i teraz część mieszkańców ma pretensje do Wisły za bubel jakim jest stadion (jakby to była nasza wina...). Obawiam się, że będziemy mieli złą prasę przez dość długi czas. W sumie i tak nie wydaje mi się, ze nam to jakoś przeszkadzało. Kto ma chodzić na mecze, ten chodzi teraz i jakieś ewentualne zarzuty raczej nic w tej kwestii nie zmienią.

Merkury 12.11.2015 23:20

To wszystko idzie w stronę ogłoszenia upadłości Spółki - Wisła Kraków S.A. To na chwilę obecną jedyne rozwiązanie, które pozwoliłoby znieść balast długów. Ja się na prawdę dziwię jak można przypuszczać, że znajdzie się ktoś kto kupi zadłużony klub, w tym z długiem wewnętrznym i zewnętrznym - w takiej sytuacji Wisła nie ma żadnej ekonomicznej wartości, jakimi bowiem aktywami może pochwalić się obecnie nasz klub... Jeżeli prawdą jest, że Cupiał vide Telefonika domaga się pieniędzy za Wisłę plus spłaty zadłużenia to powiem szczerze ciężko mieć dobre zdanie o właścicielu, który w pierwszej kolejności zadłużył klub swoimi decyzjami a teraz na gwałt szuka kupca. Obawiam się jednak, że skoro sam Cupiał wraca do kraju pod koniec tego miesiąca to wszelkie negocjacje, doniesienia medialne należy traktować z przymrużeniem oka, co może świadczyć o tym, że decyzja już zapadła a jest nią ogłoszenie upadłości przed Świętami Bożego Narodzenia.

stary zgred 12.11.2015 23:33

Jakoś mi umknęło:
Bogusław Cupiał nie jest już prezesem TF:
http://www.tfkable.com/pl/media/aktu...-kable-sa.html

piotek 12.11.2015 23:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez stary zgred (Post 1419677)
Jakoś mi umknęło:
Bogusław Cupiał nie jest już prezesem TF:
http://www.tfkable.com/pl/media/aktu...-kable-sa.html

Czyli córka w końcu przejmuje stery. Pytanie, czy Cupiał nadal nie będzie rządził zza jej pleców, i co to może oznaczać dla Wisły.

ABGwislakABG 13.11.2015 06:06

Jezeli nie bedzie rzadzil za plecami, to dla Wisly nie bedzie to oznaczac nic dobrego.

koniak 13.11.2015 07:00

Radzę się doinformować kim jest i za ci odpowiada prezes zarządu zanim zaczniecie pisać takie głupoty jak wyżej.
Cupiał nigdy nie był prezesem zarządu.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 14:43.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl