![]() |
^^ a być może bank udzielił pożyczki z zastrzeżeniem, że do końca roku spółka ma się Wisły pozbyć a jak nie to będą jakieś konsekwencje. Jakie? możemy gdybać i gdybać a i tak mała szansa, że trafimy. Na pewno na tyle kosztowne, że Cupiał faktycznie się Wisły pozbędzie.
|
Z tego co wiem to Cupial zostaje i będzie sponsorem ale na jakiej to się będzie odbywać zasadzie to już niedługo się dowiemy.
|
Cytat:
|
4 bank dadzą po 250 i mamy miliardzik
Ku chwale Wielkiej Wisły! |
Tak myślę czy Kuchar spotyka się po to by również omówić jak mogłoby np zarabiać na powierzchniach handlowych na stadionie.
|
Co do rentowności Wisły i ew nowego właściciela..
Pomijając długi zaciągnięte przed 2011 rokiem ( ich konsekwencje czyli sprawy z Genkovem, Jovaniciem itd) Wisła na bieżąco spłaca swoje zobowiązania. Oczywiście bagaż długów jest tak duży, że ciągle wypadają to nowe trupy z szafy. Jednak po wielkich cięciach kadrowych/płacowych to poza Smudą, nie mamy wielkiego, niepotrzebnego balastu płacowego. Porządny kupiec na Wisłę, by się szybko znalazł, z tym że dług właścicielski jest zbyt ogromny, by poważni ludzie popatrzyli na Wisłę przychylniejszym okiem. O Kucharze, nie mam jednoznacznej opinii, ale w pewnych kwestiach nie daje zbyt wielkiego spokoju ducha... |
Właśnie to jest moim zdaniem największe ryzyko - że w miarę poprawy płynności finansowej Wisły będą się pojawiać coraz to nowi wierzyciele, którzy wyczują, że jest szansa na wyszarpanie jakiejś kasy. Możemy się przecież zgodzić, że za kadencji Valckxa kontrakty przez nas podpisywane nie były zbyt korzystne dla klubu.
|
Cupiał może zostać z pakietem mniejszościowym, co da mu dwie rzeczy; po pierwsze zielone światło od banków, a po drugie nie zamknie sobie możliwości odebrania długu Wisły wobec TF.
Według mnie jest to całkiem realna opcja. |
Może teraz w formie pytania. Czy jest to możliwe żeby do TF zapukał "obywatel" Cupiał i powiedział - kupie Wisłę od was biedaki za 100 mln zł( kasa zostanie u niego toż to chyba jest właścicielem TF). Po czym mając już jako osoba prywatna 100% własności klubu i kasę w lewej kieszeni bo zapłacił za klub swojej firmie może sprzedać Wisłę każdemu za kwotę jaką sobie wymyśli? Tak tylko w formie pytania.
|
^^ jak najbardziej jest to możliwe.
|
Cytat:
|
Cytat:
Tylko co potem, skoro dlugi przechodza na nowego własciciela.... |
Oddzielcie w kwestii Kuchara w Lechii fakty od medialnej otoczki. Fakty zaś są takie, że wszedł do Lechii, zrobił tam trochę porządku. Kasy wielkiej nie wpompował (bo go pewnie na to nie stać) ale trzymał solidny rygor finansowy. Finalnie sprzedał Lechię solidnej grupie finansowej i na co jak na co ale na kasę Lechia obecnie nie ma prawa narzekać. Życzylibyśmy sobie połowy tek kasy którą obecnie Lechia dysponuje.
A może jest tak, że Kuchar ma podobny pomysł na Wisłę? Wejść, uporządkować pewne sprawy, przygotować do sprzedaży i finalnie sprzedać komuś mocnemu? Kontakty w tym biznesie ma - wszyscy mówią, że do Wisły ma wejść z zagranicznym sponsorem (sponsorami?) na koszulki o co bezskutecznie sporo osób (z UFĄ na czele) zabiegało. Jeżeli by więc miało być tak, że wchodzi Kuchar na jakiś czas, bez wielkiej kasy ale z możliwością gaszenia doraźnych pożarów finansowych, robi porządny audyt powiązany z porządkowaniem pewnych spraw i po 2-3 latach odsprzedaje Wisłę jakiejś grupie z realną kasą to ja jestem za. I jeszcze jedno: na pewno łatwiej byłoby znaleźć poważnego inwetora Kucharowi niż chimerycznemu Bogusiowi. |
Łatwiej bo ???
Troche smutne było by to Zakończenie historii Wisły i pana Cupiała. Badz co badz zrobił dla Białej Gwiazdy mnóstwo dobrego, za jego czasów cała Polska nas szanowała a i w Europie udało sie zaistnieć. Takze zal, ze tak to wszystko sie potoczyło.. Zabrakło tej wisienki. Upragnionej ligi mistrzow. |
Nikt Cupiałowi zasług nie odbierze. Ma trwałe miejsce w historii Wisły. Tyle radości nam wszystkim zafundował ...
A dlaczego łatwiej? Bo Cupiał w piłce nieobliczalny jest. Tyle się pisało przez ostatnie lata o jego negocjacjach z potencjalnymi inwestorami (najlepszy przykład: Waldemar Kita, ale nie tylko on) i nigdy nic z tego nie wychodziło. A Kucharowi już raz się to udało - w Lechii. Poza tym jakoś nie wydaje mi się by Kuchar chciał sobie zrobić z Wisły zabawkę. Mam nadzieję, że w jego przypadku poza realizacją sportowych pasji znaczenie mają sprawy biznesowe. Nie jestem w tej sprawie hurraoptymistą ale obawiam się, że możemy być na tą opcję skazani. Jeżeli tak będzie, przydałby się facetowi życzliwy kredyt zaufania od nas. Ostatecznie gdy Cupiał z kumplami wchodził do Wisły też nie wiedzieliśmy jaki będzie tego finał. |
Tak tak, sprzedajmy finalnie komuś klub do prania kasy jak w Lechii! Dla Mandziary i Piekarskiego! Przedluzania kontraktow po pol roku po to, by wydrenowac kase z klubu!
Chlopie, jak Ty chcesz cos takiego zalatwic Wisle... |
Tyle, że u nas nie ma i przez najbliższe lata nie będzie czego drenować :(
|
W Lechii wszedl z niemcem i juz bylo z czego drenowac. Przeciez gosc tutaj chce zrobic ten sam ruch. Przyjaciolom mandziary i piekarskiego twarde i zdecydowane, lindowskie- wypierrdalać!
|
Ja także jestem bardzo sceptycznie nastawiony do całej sprawy.
Natomiast nie możemy już na samym początku się odwrócić i konfliktować z nowym ,,potencjalnym" właścicielem. Jeśli w klubie zostaną tacy ludzie jak Cupiał (jak sponsor, mniejszościowy udziałowiec) oraz Gaszyński jako prezes to będzie to jakaś gwarancja bezpieczeństwa Wisły, oni na pewno nie dadzą zniszczyć tego klubu. Mam nadzieje, że Kuchar jednak poważnie potraktuje Wisłe, na ten moment tak to wygląda-spotkał się z kibicami (SKWK), czyli zależy mu na dobrych relacjach z fanami, chce rozmawiać odnośnie wynajmu stadionu (być może wie jakie są obecne warunki wynajmu i chce je zmienić, na bardziej korzystne lub chce zaproponować sponsora dla stadionu) Zresztą jeśli Cupiał sprzedaje klub to musi to być jedyne, rozsądne wyjście w tym momencie. |
Cytat:
CZy my jesteśmy w stanie wymienić choćby jednego poważnego biznesmena poza Cupiałem na przestrzeni ostatnich 20 lat? Raczej nie... Dlatego tak się dzieje ze 99% tych pseudo-kurewskich bizbesmenow to ludzie którzy patrza jak przemielić tylko kase dla siebie.... I tym samym jest wlasnie Kuchar.. Stanowcze nie dla tej ....y w Wisle.... |
Mnie tylko zastanawia czemu ten Kuchar nie zainwestuje po prostu w Slask tylko kombinuje w innych miejscach ?
Jestem sceptycznie nastawiony do osob spoza regionu, nie zwiazanych z klubem - no chyba, ze by chodzilo o jakiegos szejka :D |
Cytat:
A nawiasem mowiac niestety wszystkie te Włodarskie czy inne Kuchary to cienkie siurki są przy Cupiale i zaloze sie, ze wylozenie np. 20 milionow zlotych (nie licząc kosztów zakupu klubu) na Wisle jest poza ich mozliwosciami. |
Cytat:
|
Cytat:
|
W sumie poki co, sa to czyste spekulacje. Może nie będzie tak złe.. Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale Kita chyba tez dysponował/dysponuje znacznie mniejszym majątkiem od Bogusia a jednak w piłkę inwestuje. Pamiętając wszystkie zalety i plusy pana Cupiała minusem jest to, ze nigdy nie potrafił zbyt długo lub w ogole współpracowac i znalezc inwestorów dla Wisly. O ile w czasach kiedy sam inwestował wszystko było ok, o tyle w sytuacji kryzysu odczuwamy skutki tej polityki.
Wracając do pana Kuchara - potęgi z lechii nie zrobił. Ale nie mozna mu zarzucić, ze nie dbał o nia w sensie finansowym. Zostawił ja w bardzo dobrej kondycji i bez zadnych problemów. Takze chyba nie taki diabeł straszny.. Bo jesli to ktos pokroju króla albo cacka to jesteśmy w ... . Bardzo ciemnej. Miastu tez powinno zależeć na tym aby Wisla grała w e-klapie. Przeciez jesli nie daj Bóg zaczynalibyśmy od IV ligi to piękny miejski koloch dopiero przynosił by konkretne straty. A to chyba tak łatwo, nie uszło by radzie i majchrowskiemu... |
Cytat:
|
Cytat:
|
W dodatku w Śląsku współwłaścicieli jest kilku, a z jednym Bogusławem łatwiej się dogadać
|
Cytat:
http://www.wroclaw.sport.pl/sport-wr...Wroclaw_i.html |
|
To jest to sportfive które nas doi i nie znalazło sponsora ? Po drugie widać ze kucharowi obojętne kto gdzie i jak. Ważne zeby miec pakiet większościowy. Ta ostatnia informacja szczególnie złe wróży..
|
Sponsor się przyda.
Musimy wypłacić bbańkę z hakiem Smudzie. http://www.przegladsportowy.pl/pilka...284,1,727.html Dokladnie 1.159.375 zł plus odsetki. |
Ta suma boli ale nie jest zaskoczeniem. Z drugiej strony mniej trupów w szafie. Za DG77 klub może dostać z 1,5 mln Euro i byłoby ok. Takie są niestety realia chociaż z punktu sportowego lepiej by DG77 oczywiście został.
|
Cytat:
Mandziara-2 bańki Genkov-2 Bańki Jovanić-nie za sądzone ale pewnie ok 2 bańki razem 7.159.375 milionów zł |
I do tego sprawa podobno Wilka i jovanovica.
|
Wszyscy na derby - następne przy R22 będą w trzeciej lidze, przeciwko Garbarni.
|
Cytat:
"ludzie tylko patrzą jak przemielić kasę dla siebie' Piszesz to wszystko tak, jakby to Cię dziwiło. A co zrobił Cupiał w ponad 15 lat? Udzielił nam pożyczki bezterminowej, .. taka niestety prawda. W dodatku oprocentowanej. Dobrzy wujkowie są tylko w bajkach. Jeśli ktoś nie ma pomysłu jak zrobić z Wisły maszynę do sukcesów na polu sportowym i finansowym to nie będzie się pchał w ten interes. Jak ktoś chce w nas wpompować kasę bez ładu i składu to sorry, skończymy jak Polonia Warszawa z Wojciechowskim i później Królem. NIE dla dobrych bogatych wujków, którzy będą nas traktować jak zabawkę na krótki czas. A to że ktoś chce zarobić wkładając własne pieniądze w Wisłę? byłbym bardzo podejrzany gdyby nie chciał Ogromny problem w tym, że przy obecnym stanie finansów Wisły wychodzenie z kryzysu może nam zająć kolejne 5 lat. I wcale nie jest powiedziane, że w końcu nie zwiniemy się jak Widzew. Zapewne są prognozy, że wyjdziemy z kryzysu, ale problem w tym, że jest to związanie z wynikiem sportowym, który trzeba z góry 'założyć'. A sukcesu nie będzie bez kolejnych inwestycji.. |
Prawda jest taka ze wszyscy tacy jak ciupal kuchar czy inne podobne twory mają kluby by trzeba kasę i tyle. Klub kibice ich najmniej obchodzą.
|
Cytat:
Wiem ze Cupiał udzieli tak naprawdę pozyczki... Ale przypomnijmy sobie tamte lata... Nikt z Nas nie patrzyl wtedy czy to pozyczka czy nie, sukcesy były jak na Polska pilke naprawdę duże, byliśmy naprawdę potega... Cupiał miał jakiś tam swój pomysl na prosperowanie klubu.... Niestety taki Kuchar i jemu podobni nawet w polowie nie będą w stanie tego zrobić co zrobil Cupiał... |
Cytat:
Swoja drogą co jest bardziej prawdopodobne: sprzedaż Wisły, czy wywiad z Cupialem. Ciekawe czy się tego kiedys doczekamy... |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 03:20. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl