![]() |
Cytat:
|
Cytat:
Ale jak się zimą postąpiło skrajnie nieodpowiedzialnie, nie sprowadzając nikogo na boki defensywy, a w przeciągu paru miesięcy sprzedało aż 2 lewych obrońców (Diaz, Brożek), to naturalną koleją rzeczy zbiera się tego zwykłe owoce. |
Boukhari jest pilkarzem lewonoznym ,ze Slaskiem gral na lewej pomocy to go pewnie Maaskant tam wstawi ,ale nie wyglada to kolorowo
|
Czas zagrać 3 obrońcami i dwoma defensywnymi pomocnikami - nie wyobrażam sobie Kowalskiego w obronie.
Rios Genkov Kirm Melikson Małecki Sobolewski Wilk Chavez Jaliens Burliga Pareiko |
Środek to Kew i Osman, z lewej zagra Serż, a z prawej Burliga albo Łobo. Moim zdaniem najsensowniejsze.
|
No niestety innej opcji nie ma, bo nasi boczni pomocnicy raczej nie nadają się do gry w obronie, Kirm raczej by sobie nie poradził, Łobo na pewno, Małecki taktycznie wysiądzie.
Albo ryzykujemy i dajemy młodego z Mesy, albo ryzykujemy i dajemy Serge i Burlige ;) Trener zobaczy, który wariant lepszy |
Nie ma co płakać ....
Do gry na lewej obronie może wejść Czarek Wilk a na na prawej Łobo (już tam grał) To moim zdaniem najbardziej optymalni zastępcy .... A przecież ławę grzeją tacy zawodnicy jak Bukhari, Sivakow/Jirsak , Branko, Kowalski, Nie wymieniam młodych z ME, ale też nie ma co się bać wystawic takiego Czekaja ..... kiedy taki "młody" ma się stać normalnym piłkarzem ekstraklasy jak nie w takich sytuacjach ? |
Taaa Wilk na lewej obronie. Może najlepiej Małeckiego tam ustawmy.
|
Ale o co wam chodzi? Przecież w końcu będą grać Polacy w składzie! Burliga, Kowalski, Czekaj, Nalepa...
Fantastyczna obronna i co ważne młodzi Polacy (czyt. talenty)! O wyniki możemy być spokojni ;) |
Nie jestem przeciwnikiem Staszka i jego ziomków, ale czytając wywiady przedsezonowe, gdy chwalił liczebność naszych obrońców, w tym podkreślał siłę lewej obrony. Puku puku, teraz pora się obudzić.
Można było przewidzieć obecną sytuacje. jeśli nie zdobędziemy Mistrzostwa Polski to sami będziemy sobie winni. |
Cytat:
Na lewą Branco albo Kirm (ale wtedy kto z przodu?). Na prawą... jak Cikos nie wydobrzeje to uważam, że mimo wszystko lepszy Burliga niż Łobo. |
Cytat:
|
Jesli Dragan nie może grac to gratulacje dla ludzi którzy moczyli palce w tym jak wygląda nasza kadra. Sprzedaż Piotrka Brożka czy Juniora Diaz który mógł gra wielu pozycjach teraz się nam odbija czkawką bo nie ściągniętego żadnego bocznego obrońcy. Branko nawet nie liczę on jest na takim poziomie fizycznym że nadaję się tylko do gry w siatko nogę.
|
Cikos - wyautowany, Bunoza - wyautowany, Pajlić - wyautowany. Brakuje jeszcze, aby coś się Chavezowi stało, a przyjdzie nam oglądać popisy Kowalskiego [oby się moje słowa w gówno obróciły].
Burliga/Łobodziński - Jaliens - Chavez - Branco/Cygal Czyli dramat jednym słowem. Cytat:
|
Cytat:
|
I to teraz kiedy walka o MP ruszyła na całego. U nas zawsze kontuzje było, zawsze mnie to dziwiło.
|
Cytat:
Teraz czekać aż zacznie się wysyp - ''nie wiedziałem, że to napiszę, ale szkoda Diaz...'' itd. Nagle Diaz być może awansuje w oczach co poniektórych z ''zapchajdziury'' na piłkarza mogącego grać na wielu pozycja uniwersalnego/ wszechstronnego. Tylko, że on już u nas nie gra. [ to tak na marginesie] Fakt faktem pojawia się nam kolejny problem w obronie, ale nikt nie przypuszczał, że w trakcie tygodnia(!) stracimy 3 podstawowych obrońców, o ile brak dwóch można jeszcze jakoś zastąpić, o tyle Palijć w tym momencie nie ma zastępstwa, również nie wyobrażam sobie Branco na lewej stronie - bo nie wiem co ten gość w ogóle prezentuje, oprócz kapeluszy, garniturów - bo jego jedynego meczu w barwach Wisły, nie miałem akurat okazji oglądać ( bodaj GKS - Wisła) Liczę na to, że Cikos wróci na Jagiellonię - to będzie jeden problem mniej, trzeba jakoś załatać dziurę na lewej stronie, choć na razie poczekać na oficjalne wiadomości o stanie zdrowia Dragana. Tylko kim ? Moim zdaniem Wilk na lewej to lekka przesada, tak samo jak Sobol na stoperze - jeżeli chodzi o tego drugiej to z całym szacunkiem, ale nie wiem czy jest aż tak zwrotny, szybki, choć może plusem jest umiejętność wyprowadzenia piłki z pod własnego pola karnego, na co większość z nas narzeka ostatnimi czasy. Również trzeba liczyć na to, że Kew i Osman nie złapią głupich kartek czy nie daj Boże kontuzji, bo wtedy to dopiero będziemy bardziej dziurawi niż ser szwajcarski, przyznam że bardziej boję się o Osmana z racji tego, że oprócz gry w Wiśle, gra również w reprezentacji i tam też może złapać kontuzję. O ile prawa strona powiedzmy sobie wygląda w miarę ( Cikos, Burliga ewentualnie Łobodziński) o tyle środek i lewa obrona nie jest już tak ''obsadzona''. Stan swego czasu wspominał o tym, że po tym sezonie dołączy do kadry lewy obrońca, tylko chyba o pół roku za późno - no ale jak mówię nikt nie myślał o tym, że w krótkim czasie stracimy tylu obrońców. |
Kontuzje kontuzjami, ale chciałem zauważyć, że pauzowaniem za kartki zagrożeni są Kirm i Małecki. Jak wypadnie jeden, pewnie damy radę, ale jak wypadnie dwóch naraz? No i w tyłach Cikos jest o kartkę od pauzy, więc nawet jak wróci do zdrowia, to prędzej czy później znowu się wykruszy. Nie wiem jak obecnie jest z pauzą po 4 żółtych, tzn. czy następna granica to 6 czy 8. Jeżeli 6 to Sobol też już jest na granicy.
Edit: Hm. Wydawało mi się, że Sobolewski mił 5 kartek, ma już 6 wg 90minut, więc wygląda na to,że druga pauza jest po 8. |
Cytat:
|
Uran235 proszę:
Jakie są zasady pauzowania po żółtych kartkach w rozgrywkach Ekstraklasy? Zawodnik musi automatycznie pauzować jeżeli zostanie ukarany: - czwartą żółtą kartką w sezonie - dyskwalifikacja w jednym meczu Ekstraklasy; - ósmą żółtą kartką w sezonie - dyskwalifikacja w jednym meczu Ekstraklasy; - dwunastą żółtą kartką w sezonie - dyskwalifikacja w dwóch meczach Ekstraklasy; - przy każdej kolejnej co czwartej żółtej kartce - dyskwalifikacja w dwóch meczach Ekstraklasy. |
Cytat:
...nie rozumiem tej zjadliwej ironii ... Jeśli nie widzisz różnicy między Małeckim a Wilkiem to kiepsko ... Pozdrawiam |
Dawać Riosa na lewą stronę obrony! Niech w końcu dostanie szanse :P A tak na poważnie, jeśli Cikos i Paljic wypadną na dłużej, nie widzę innego wyjścia jak zagranie 2 defensywnymi pomocnikami (Sobol, Wilk) w środku, którzy będą asekurować boki. W sumie nawet jeśli 1 z bocznych zdąży się wylizać można zagrać na 2 def.
|
Co do pomysłów z Łobodzińskim i Boukharim na obronie - Łobo nie ma żadnego zaangażowania w odzyskiwaniu piłki i grania w tyle, więc odpada. Boukhari jest po prostu za wolny, co szybsze skrzydło go bedzie z łatwościa gubic..
Trzeba dziekowac ze jest przerwa na kadre, moze przez ten tydzien Czikos albo Pajlić wrócą do gry |
A czemu po prostu nie zaufać obrońcom, których mamy w pierwszym składzie: Branco, Kowalski i Burliga.
Para stoperów: Chavez, Jaliens. |
Nie ma sensu szarżowac z jakimiś fantastycznymi teoriami, kogo to Maaskant nie cofnie do obrony, albo ze zmianą ustawienia - wiadomo, że nadal będziemy grać w starym systemie, a wszelkie wymuszone korekty kadrowe najpewniej zakończą się po prostu wystawieniem Branco lub Burligi. Ewentualnie Kowalskiego, choć tu akurat prędzej można spodziewać się wycofania Sobolewskiego.
Podsumowując: Maaskant boi się cofać Łoba i Kirma, nie chce też obecnie stawiać na Kowalskiego, nie widzi nikogo z ME na boki obrony - i wcale mu się nie dziwię. Dlatego spodziewam się za Palica Branco, a jeśli Cikos nie zdąży się wykurować, to na prawej obronie Jaliensa i na środku Sobola. Tyle. |
Cytat:
|
Jaliens na prawą
Branco na lewą Sobol na stopera Chociaż ja bym Czarka na prawej obronie spróbował, on da rade o to jestem spokojny |
Cytat:
Może lepiej zagrać trzema obrońcami i dwoma defensywnymi pomocnikami? Sobol - Wilk Chaves-Jaliens-Burliga/Łobo |
Cytat:
|
Można gdybać o zmianie taktyki, ale to i tak nic nie da. Maaskant trzyma się kurczowo 4-5-1 i nie zmieni tego choćby musiał napastnika do obrony cofnąć
|
Osobiście dałbym szanse Burlidze na prawej stronie obrony, a jak Cikos się wyliże to ewentualnie spróbować go na prawej stronie, a jak nie to ewentualnie Branco. Choć pomysł z 3 obrońcami na środku i z dwoma defensywnymi pomocnikami wydaje się być całkiem niezły.
|
to jest 4-3-3 na litość boską...
|
Nie może w obranie grać dwóch nominalnych pomocników, przecież tu nie chodzi o zwykłe wybijanie piłki, obrońcą też trzeba się nauczyć być. Nie da się tak od razu wskoczyć na obronę, potrzeba umiejętności łapania w pułapki offsajdowe, trzeba wiedzieć kiedy należy blisko kryć a kiedy można trochę odpuścić. Mimo że Burliga czy Branco nie są zbyt ograni, to wydaje mi się że już lepiej ich wystawiać niż ewentualnie cofać Kirma lub Boukhariego.
|
Estonia prowadzi już 2:0 z Urugwajem, Pareiko w bramce ;)
|
jak się spisuje? :D
|
Ja nie rozumiem jak klub mogł taką prowizorke uprawiac.
Sprzedano 2 lewych obroncow,a gracz ktory dzis gra tam -Pailjic to pomocnik. Nierozmiem na co liczono,zwlascza ze to istotna pozycja. Z taką obroną skoro Polonia Bytom sobie mometami wjezdzała jak w maslo,to juz przestaje byc wesołe. |
Włączyłam mecz jakieś 10 minut temu, Pareiko od tego czasu raz dotknął piłki, ogólnie nie ma zbyt wiele roboty, obrona Estonii ładnie wszystko czyści :) Mówię oczywiście o tym fragmencie, który oglądam, nie wiem jak było wcześniej. Jak chcecie obejrzeć, to tutaj jest transmisja: http://live.err.ee/etv/
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Nie wiem ilu z Was kopało kiedyś w defensywie, ale zaręczam wam, że przechodzenie na 3 obrońców i łatanie tego dwoma defensywnymi to bardzo, bardzo kiepski pomysł. Akt desperacji, na który jeszcze nie pora. Drużyna zgrywa się w pewnym ustawieniu i lepiej już wstawić ogóra na jedną pozycję niż rozpieprzać cały system, żeby "dopasować" go na 2-3 mecze. To nie zadziała, nikt nie będzie wiedział gdzie ma biegać, padnie organizacja gry. Można po prostu faktycznie wystawić bardziej defensywny środek pola, czyli np. 2 z 3: Wilk, Sobolewski, Siwakow. Ale od czwórki w tyłach nie ma co odchodzić, bo nie połatamy tego na bokach, a przy naszych stoperach każde dośrodkowanie to będzie liczenie na bramkarza. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 09:38. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl